Private guided tour langs de hoogtepunten van centraal Namibië en de wildparken van de Caprivi

Share:

Namibia

Met een oppervlakte van 825.000 km² en slechts 2,6 miljoen inwoners, is Namibië een van de dunst bevolkte landen ter wereld. Je beleeft er een ongeëvenaard gevoel van vrijheid en ruimte. Behalve first class game viewing, staat Namibië ook bekend om zijn adembenemende natuur. Dit prachtige land heeft de hoogste zandduinen ter wereld en de diepste canyon van Afrika. Ook de prachtige kustlijn, de Kalahari woestijn, bizarre rotsformaties en de wetlands van de Caprivi zijn ongelooflijk mooi.

Ondanks zijn dorre reputatie is Namibië een van de beste safaribestemmingen voor wilde dieren in Afrika. Etosha National Park is een fenomeen op zich. Tijdens spannende 4x4 tochten in de droge rivierbeddingen van Damaraland of Kaokaland ga je op zoek naar woestijnolifanten, woestijnleeuwen en neushoorns. Wie deelneemt aan een bootsafari komt oog in oog met nijlpaarden, krokodillen, buffels, olifanten en andere wilde dieren die aan de oevers van de rivieren hun dorst komen lessen. In Namibië vind je een enorme diversiteit van wilde dieren: van de big five in de nationale parken tot de zeehondenkolonie bij Cape Cross en de aan de woestijn aangepaste leeuwen en olifanten. Afhankelijk van het gebied waar je doorrijdt, zie je langs de gravel roads regelmatig oryx, warthogs, bavianen, giraffen of zebra’s. Als je geluk hebt, spot je zelfs een olifant of cheetah.

Verschillende stammen, rassen en culturen maken dat ook de bevolking in Namibië etnisch zeer divers is. De mensen die dit land bewonen, zijn even boeiend dan hun omgeving. San jager-verzamelaars zetten hun oude tradities voort in het gebied dat bekend staat als Bushmanland en de Himba zijn nomadische herders met trotse tradities die leven in het afgelegen en ruige Kaokoland en langs de Kunene Rivier.

In Namibië schijnt de zon bijna altijd, de bevolking is vriendelijk en het eten heel lekker. Qua accommodatie biedt het land aan elk wat wils: van exclusieve, zeer luxueuze lodges tot safaritenten en kamperen op het dak van een 4x4.

De meest populaire manier van reizen is een avontuurlijke selfdrive met eigen wagen (al dan niet met chauffeur). Het rijden over gravel roads door indrukwekkende, weidse landschappen waar dieren vrij rondlopen, is een avontuur op zich. Zelfs de hartslag van de meest ervaren reiziger gaat omhoog wanneer hij tijdens een game drive oog in oog komt te staan met een neushoorn, olifant of leeuw, wanneer hij met een quad door de duinen rijdt of wanneer er tijdens een mokoro-tocht een nijlpaard plots zijn vaarwater kruist.

Voor wie een meer exclusieve manier van reizen wenst, zijn fly-in of houseboatsafari’s de beste optie.


Entry Requirements

Visum en paspoort

Reizigers naar Namibië dienen in het bezit te zijn van een internationaal paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is op datum van vertrek en 2 lege pagina’s bevat.

Wie minder dan 3 maanden naar Namibië reist, krijgt bij aankomst een visumstempel in zijn/haar Belgisch paspoort, dit is (voorlopig) gratis. Reizigers die geen retour- of transitticket hebben, kunnen de toegang worden geweigerd.

Namibië controleert in het bijzonder of volwassenen en kinderen familie van elkaar zijn en of die reis gebeurt met toestemming van beide ouders.

  • Ouders die met kinderen jonger dan 18 jaar naar Namibië reizen, moeten een kopie van het geboortecertificaat van het kind in het Engels bij zich hebben. Vraag bij het gemeentebestuur een meertalig geboortecertificaat, dat ook in het Engels is opgesteld.
  • Indien niet beide ouders meereizen, is ook een schriftelijke toestemming van de niet aanwezige ouder nodig, eveneens in het Engels. Je kan dit zelf opstellen en de handtekening laten legaliseren bij het gemeentebestuur. Opgelet, deze toestemming mag niet ouder zijn dan 6 maand bij aankomst in Namibië.

Voor meer informatie kan je altijd de ambassade raadplegen via www.namibiaembassy.be

Reisverzekering

We raden je aan om een goede reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Bekijk zeker of je reisverzekering voldoende dekking biedt.


Banking and Currency

Geldzaken

De Namibische Dollar is de munteenheid van Namibië, (NAD; symbool N$). Namibische Dollar bestaat in coupures van N$200, 100, 50, 20 en 10. Munten zijn er in coupures van N$5, N$1, 50 cent, 10 cent en 5 cent.

De Namibische Dollar is gekoppeld aan de Zuid-Afrikaanse Rand (R) en kent een vaste 1:1 ratio. De Zuid-Afrikaanse Rand wordt in heel Namibië aanvaard. Het is belangrijk te onthouden dat de Namibische Dollar niet aanvaard wordt in Zuid-Afrika. Voor 1 EUR krijg je ongeveer 19.5 NAD, de waarde van deze eenheid fluctueert regelmatig.

Kredietkaarten zoals Visa & Mastercard worden zo goed als overal in Namibië aanvaard. Het is echter raadzaam om altijd een minimum aan cash bij te hebben voor het geval er geen verbinding gemaakt kan worden met de elektronische betaaltoestellen of als kredietkaarten toch niet aanvaard worden. We adviseren om geen grote sommen cash geld mee te nemen maar om regelmatig cash geld af te halen in de steden waarlangs je zal passeren tijdens de reis. Je kan in grotere steden Namibische Dollars afhalen bij een bankautomaat met een kredietkaart of een gewone debet kaart met het Cirrus of Maestro logo. Check bij jouw bank best even of deze optie op jouw bankkaart geactiveerd is.

Cash geld is enkel nodig voor het betalen van fooien, het kopen van souvenirs in een lokale shop of het betalen van inkom. In sommige kleinere tankstations kan er ook alleen met cash geld worden betaald.

Euro's kunnen ingewisseld worden op de luchthaven, bij banken of erkende geldwisselaars. Zorg dat je altijd een kwitantie krijgt.

De in- en uitvoer van plaatselijke valuta is beperkt tot N$ 50.000. De invoer van buitenlandse deviezen is onbeperkt, op voorwaarde dat bedragen gelijk aan of hoger dan NAD5.000 bij aankomst worden aangegeven. De uitvoer van deviezen is onbeperkt tot het ingevoerde en aangegeven bedrag.

Banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 15.30 uur en op zaterdag van 08.30 tot 11.00 uur.

Fooien

Het geven van een fooi is gebruikelijk in Namibië. Wanneer de bediening niet in de prijs is inbegrepen, kan je stellen dat 10% van het totale bedrag een goede richtlijn is. Het geven van een fooi in Namibië gebeurt vrijwillig en discreet en wordt beschouwd als appreciatie van een goede service. Een gegeven fooi dient steeds aangepast te zijn aan de geleverde service.

Een aantal richtlijnen:

  • restaurants, hotels en drankgelegenheden: 15%
  • porters: 10 ZAR - 20 ZAR (afhankelijk van de hoeveelheid bagage)
  • autobewakers: 2 ZAR - 5 ZAR
  • bedienden bij een tankstation: 2 ZAR – 5 ZAR
  • personeel in lodges: 30 ZAR – 50 ZAR per gast per dag (meestal staat er een box voor fooien bij de receptie)
  • gidsen (activiteiten): 100 ZAR - 250 ZAR per gast (afhankelijk van de duur van de tour/activiteit en betrokkenheid/inzet van de gids)
  • privé gidsen: 100 ZAR - 300 ZAR per dag

Het geven van een fooi aan een gids is voor hen een bonus en hangt volledig af van de verkregen service. Fooien worden zowel aanvaard in de lokale als in een vreemde munteenheid. Wanneer je niet zeker bent wanneer je best een fooi kan geven, volg je best de algemene regel om aan het einde van je verblijf of activiteit een eenmalige fooi te geven voor alle dagen in plaats van het geven van een fooi per dag.


Travel, Transport and Getting Around

Voor autorijden in Namibië is een Belgisch rijbewijs voldoende. Je moet dus geen internationaal rijbewijs aanschaffen. Een internationaal rijbewijs wordt enkel vereist wanneer het Belgisch rijbewijs niet voldoet aan volgende kenmerken:

  • “Drivers License” moet in het Engels vermeld worden
  • De pasfoto van de chauffeur moet duidelijk zijn
  • Het rijbewijs moet geldig zijn voor de hele duur van de reis.

In Namibië wordt er links van de weg gereden. Wees de eerste dagen dus extra oplettend bij het nemen van ronde punten en bij kruispunten.

Wij voorzien bij elke autohuur een gps en een wegenkaart van Namibië waarop de af te leggen weg wordt gemarkeerd. Het is van groot belang om de kaart samen met de gps te gebruiken en de route voor vertrek naar de volgende campsite of lodge te controleren en memoriseren.

De weg die op de kaart wordt gemarkeerd, is de weg die gebruik maakt van zoveel mogelijk geasfalteerde wegen. Het is echter perfect mogelijk (en vaak veel mooier) om kortere afstanden af te leggen langs gravel roads. Deze gravel roads zijn over het algemeen zeer breed en er is minder verkeer. Pas wel je rijstijl aan omdat er dikwijls losliggend zand is waardoor je auto kan schuiven.

De algemene snelheidslimieten in Namibië zijn:

  • 60 km/u in de bebouwde kom en steden
  • 80 km/u op onverharde wegen zoals gravel roads
  • 120 km/u op autosnelwegen en geasfalteerde wegen

Voor de veiligheid van de bestuurders beschikken de huurwagens over een “speed limit system” dat een geluidssignaal geeft als er sneller dan 80 km/u op een gravel road of sneller dan 120 km/u op een geasfalteerde weg gereden wordt.

Bijna alle tankstations hebben stewards die voor hun klanten tanken. Deze bedienden kunnen ook helpen om het oliepeil van de wagen na te kijken, de banden op te pompen en de bandenspanning te controleren. Gebruikelijk wassen ze ook de voorruit van de wagen. Voor deze service wordt een kleine fooi verwacht. Bijna alle steden in Namibië hebben tankstations en het merendeel beschikt ook over een klein winkeltje waar een aantal basisartikelen verkocht worden. Het is best om zo vaak mogelijk te tanken, omdat het mogelijk is dat sommige tankstations zonder brandstof zitten. De meeste landkaarten van Namibië geven alle tankstations weer. Brandstofprijzen (benzine & diesel) fluctueren tussen 20 en 25 ZAR per liter.

National park fees

Bij de nationale parken dient er inkom betaald te worden. De park fees zijn in Namibië niet duur. Volwassenen betalen tussen 150 en 200 NAD. Kinderen jonger dan 16 jaar hebben vaak recht op een verminderd tarief, of krijgen zelfs gratis toegang. Om met een wagen binnen te rijden betaal je doorgaans 50 NAD.

Self-drive of guided

Wanneer je een self-drive safari maakt, huur je een 4x4 wagen en rij je zelf tussen je bestemmingen. Met GPS, een gedetailleerd roadbook en een wegenkaart ga je op avontuur en ontdek je op eigen initiatief de mooiste plekjes. Je rijdt door prachtige landschappen over brede gravel roads. Wist je trouwens dat Namibië 37.000 km aan gravel roads (en slechts 5.450 kilometers geasfalteerde weg) heeft?

Een begeleide privé-safari (private guided tour) houdt in dat je van begin tot einde begeleid wordt door je eigen privé-gids die tevens de wagen bestuurt. Een private guided tour is ongetwijfeld de meest ontspannen manier om dit spectaculaire land te ontdekken.

Onze aangename gidsen zullen je vanaf aankomst op de luchthaven een goed gevoel geven. Door hun betrouwbaarheid, enthousiasme en hun uitstekende kennis van het land, zijn ze een absolute meerwaarde. Onze gidsen staan garant voor een zorgeloze vakantie. Zij staan in voor het proper houden, tanken en besturen van de huurwagen, het bijregelen van de juiste bandendruk, het inchecken bij de lodges en zorgen voor fris water onderweg. Door hun uitgebreide kennis van het wegennet rijd je gegarandeerd langs de mooiste routes en kom je steevast op tijd bij de volgende lodge aan.

Een ander groot voordeel van een private guided tour is dat de gids jou begeleidt tijdens privé-excursies waarvoor je anders in bepaalde gevallen tegen betaling in de lodge op vaste uren bij een andere groep zou aansluiten. Voorbeelden van dergelijke excursies zijn: een bezoek aan Sossusvlei, Cape Cross, Welwitchia Drive, game drives, 4x4 excursies, … Elke avond bespreek je met jouw gids het programma en de mogelijkheden voor de volgende dag. Enkel in de wagen ben je in gezelschap van de gids. Op alle andere momenten geniet je uiteraard van volledige privacy. Wij zorgen ervoor dat de gidsen kunnen overnachten in guide rooms.

Kamperen op het dak van je 4X4 

Beeld jezelf in dat je ’s avonds van een glas wijn geniet bij een gezellig kampvuur, dat je ’s nachts wakker wordt van het gebrom van een nijlpaard en dat je ’s morgens bij het openen van je tent enkele gemsbokken of misschien zelfs een olifant voorbij ziet wandelen. Liefhebbers van kamperen vouwen hun daktent open op afgelegen en comfortabele campsites. Deze campsites beschikken meestal over een eigen douche met warm water, toilet en kook- en/of barbecuefaciliteiten. In veel gevallen kan er bovendien gebruik gemaakt worden van de faciliteiten (restaurant, zwembad) en activiteiten van de nabijgelegen lodge. Steevast kijk je vanuit je tent naar een machtige rivier, indrukwekkende rotsformaties, een uitgestrekt woestijnlandschap of een open savanne met wilde dieren.

Off road mobile camping trip

Echte avonturiers kunnen off-road driving tours maken naar de verste natuurgebieden waar zelfs geen lodges zijn. Onder leiding van een ervaren natuurgids ontdekken ze de droge rivierbeddingen van de Hoanib en Hoarusib rivier, gaan ze op zoek naar aan-de-woestijn-aangepaste neushoorns, olifanten, giraffen en leeuwen en komen ze in contact met de authentieke Himba bevolking. Hoogtepunt van deze off-road ervaring is de ontdekking van de maagdelijke Marienfluss en Hartman’s Valley. Onze gasten worden begeleid door een team van gids, chauffeur en kok die de tenten opzetten en heerlijke maaltijden bereiden. Deze off-road tours zijn mogelijk met zowel de eigen 4x4 wagen als met een safarivoertuig plus chauffeur. Deze trips kunnen enkel op aanvraag en in bepaalde programma’s opgenomen worden. Opgelet, ga zelf niet off-road rijden: het voertuig is dan niet verzekerd, er is niemand om je te helpen en in het uitgestrekte Namibië raak je makkelijk de weg kwijt omdat de GPS niet overal werkt.

Houseboat Safari

Tijdens deze all-inclusive African river experience maak je een cruise langs de oevers van de machtige Chobe rivier. Doordat er slechts een beperkt aantal gasten aan boord zijn, waan je je bijna thuis op je eigen boot. De rivierboot (Chobe Princess of de grotere Zambezi Queen) maakt een tocht van 50 kilometer waardoor gasten de mooiste plekken van de prachtige rivier kunnen bewonderen. Op elke boot worden de gasten welkom geheten door een host die samen met een chefkok en een getalenteerd team van riviergidsen een perfecte service garandeert. De dagplanning is flexibel en wordt volgens de wensen van de gasten ingevuld: neem deel aan een riviersafari om wilde dieren van dichtbij te spotten, test je geluk bij het vissen, ontdek meer dan 450 vogelsoorten tijdens een vogelsafari of ga aan land en bezoek een authentieke Afrikaans dorpje. Naast de kajuiten biedt elke safariboot een open lounge, een bar, een restaurant en een terras met ligstoelen en jacuzzi (koud water) met uniek uitzicht op het Afrikaanse landschap met zijn wilde dieren. Elke kajuit heeft een queen of king size bed, airco, grote schuiframen, privé badkamer met douche, elektronische kluis, handdoeken, toiletartikelen, een badjas en slippers.

Het ongeëvenaarde Chobe National Park dat in Botswana gelegen is, behoort tot de absolute topparken van Afrika wat betreft aantal en diversiteit van wilde dieren. Het park is vanuit de Caprivi in Namibië makkelijk te bereiken. De Chobe rivier -die samenvloeit met de Kwando rivier om verder de Linyanti moerassen te vormen- is de levensader van het gelijknamige nationale park. Een Houseboatsafari op de Chobe rivier is prima te combineren met een reis door de Caprivi ((Namibië), een bezoek aan de Victoria Falls (Zimbabwe) of een fly-in safari in de Okavango Delta (Botswana).

Fly-in safari

Voor reizigers die liever geen lange autoritten maken of moeilijk bereikbare regio’s bezoeken, is een fly-in safari de ideale oplossing. Tijdens een fly-in safari vlieg je naar je bestemming met korte lijnvluchten of lichte safarivliegtuigen (al dan niet met je eigen privé-piloot). Of het nu per privé-charter of lijnvlucht is, steeds staat je gemak, het maximaliseren van je tijd en het ontdekken van de mooiste, afgelegen gebieden van Afrika centraal. Minder reistijd betekent meer tijd om van elke bestemming te genieten. Bovendien kan je in één dag veel verder reizen, exclusieve afgelegen gebieden en kampen bereiken en de steeds veranderende en eindeloze landschappen vanuit de lucht bewonderen. Niet zelden maak je onmiddellijk na de landing een begeleide game drive naar je safari lodge. Omdat de afstanden tussen bestemmingen in Namibië groot zijn, leent het land zich uitstekend tot het maken van een fly-in safari. Voor wie een goed beeld wil krijgen van de grootsheid van Namibië maar lange uren op de weg wil vermijden, is dit de ideale oplossing. Vroeger was een fly-in safari enkel weggelegd voor de exclusieve elite, maar nu is het een betaalbaar alternatief voor een privé safari met gids of een selfdrive. Je kan de hele route vliegen of de reis combineren met een self-drive (al dan niet met privéchauffeur). Deze efficiënte manier van reizen is absoluut de moeite waard!


Health and Medical Information

Wanneer je naar Namibië reist, adviseren we volgende vaccinaties:

  • Tetanus-difterie-kinkhoest
  • Polio
  • Mazelen-bof-rubella
  • Hepatitis A
  • Een vervroegde mazelenvaccinatie is voor sommige jonge kinderen aanbevolen.

Er is geen risico op gele koorts in dit land. Vaccinatie is niet nodig als je vanuit België reist maar is wél verplicht als je in de afgelopen zes dagen in een land bent geweest waar gele koorts kan voorkomen.  Dit geldt ook voor tussenstops in een luchthaven. De vaccinatie moet minstens tien dagen voor aankomst toegediend worden in een gele koorts-vaccinatiecentrum 

Het malariarisico is: 

  • hoog in het noorden en het noordoosten van het land in de provincies Zambezi/Caprivistrook, Oost- en West- Kavango, Ohangwena tijdens heel het jaar. We raden muggenwerende maatregelen zoals lange mouwen en insectenspray aan, van de schemer tot de ochtend in combinatie met de inname van malariatabletten.  
  • Seizoensgebonden in het noordoosten van het land in de noordoostelijke delen van de provincies Oshikoto, Otjozondjupa, Omaheke, inclusief de steden Tsumeb en Grootfontein:
    • van september tot en met mei is het malariarisico hoog. We raden dan muggenwerende maatregelen aan van de schemer tot de ochtend in combinatie met de inname van malariatabletten. 
    • van juni tot en met augustus is het malariarisico matig. We raden muggenwerende maatregelen aan van de schemer tot de ochtend. Aan personen met een hoger risico adviseren we soms om preventief malariatabletten in te nemen.
  • matig in de rest van de gebieden in het noorden, inclusief de provincies Kunene, Omusati, Oshana, Omaheke, westen van de provincie Oshikoto, zuiden van de provincie Otjozondjupa en het nationale  park Etosha. We raden muggenwerende maatregelen aan van de schemer tot de ochtend. Aan personen met een hoger risico adviseren we soms om preventief malariatabletten in te nemen of om een noodbehandeling mee te nemen.
  • laag in de rest van het land. We raden muggenwerende maatregelen aan van de schemer tot de ochtend.

Er is geen malariarisico in Windhoek, de kust, Namibwoestijn en de zuidelijke regio’s van Mariental.

In samenspraak met je arts kan het voor sommige reizigers aangeraden zijn je te laten inenten tegen buiktyfus.

Wij mogen -als reisbureau- geen bindend medisch advies geven. Aangezien de reisomstandigheden en gezondheidstoestand individueel afhankelijk is, raden wij je aan om steeds contact op te nemen met jouw huisarts voor een persoonlijk advies op basis van jouw reis.

Als je regelmatig geneesmiddelen moet gebruiken, kan het interessant zijn om een omschrijving in het Engels mee te nemen (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang).

Indien je medische verzorging nodig hebt tijdens je reis, kan je hiervoor best terecht in private ziekenhuizen in de hoofdstad Windhoek, Swakopmund, Walvis Bay en Otjiwarongo. Het personeel heeft een goede medische kennis, ook de hygiënische omstandigheden zijn er goed. Laat na een doktersbehandeling de verzekeringspapieren invullen en ondertekenen. Met het oog op eventuele voortzetting van de behandeling elders, is het verstandig een in het Engels opgesteld rapport over de medische verzorging op te vragen. Bewaar de gebruikte geneesmiddelen en rekeningen.

In tegenstelling tot sommige andere Afrikaanse landen is Namibië een proper land, met een hoge norm wat betreft hygiëne. Omdat de inwoners zich bewust zijn van de enorme natuurpracht en trots zijn op hun land, vind je weinig zwerfvuil. Ook de sanitaire voorzieningen zijn over het algemeen zeer proper.


Safety Notices

Namibië is een veilig land met weinig criminaliteit. We raden je echter aan om een aantal voorzorgen te nemen en je spullen steeds in het oog te houden:

  • sluit je huurwagen altijd goed af en laat geen waardevolle voorwerpen in het voertuig liggen
  • maak gebruik van de safes in de lodges
  • hou je persoonlijke spullen steeds in de gaten
  • draag geen waardevolle spullen of grote sommen geld bij je
  • We raden je af om na zonsondergang te reizen omdat dit het moment is waarop dieren actief zijn. Op plaatsen zonder wegverlichting is het onmogelijk om dieren op de weg te spotten en dit kan gevaarlijk zijn. Bovendien zijn huurwagens meestal niet verzekerd wanneer je in het donker rijdt.

In geval van problemen kan je steeds beroep doen op jouw persoonlijke en plaatselijke reisconsulent of het autoverhuurbedrijf.

Sinds de onafhankelijkheid in 1990 heerst in Namibië een stabiel politiek klimaat met een democratisch meerpartijenstelsel en respect voor alle rassen, stammen en religies. Het land is overwegend katholiek en heeft geen last van extremisme.

In elk land kunnen er crisissen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen.


Food, Drink and Cuisine Advice

Over het algemeen is het veilig om water te drinken in Namibië, maar we raden toch aan om flessenwater te gebruiken. Flessenwater is overal te koop. Water is schaars in Namibië, ga er dus steeds spaarzaam mee om.

Namibië staat bekend om haar erg diverse keuken. Net als in vele andere Afrikaanse landen zijn vlees, vis, maïs, rijst en groentestoofpotten ook in Namibië populaire gerechten. Verspreid over het land, worden er andere bereidingswijzen gebruikt, zo wordt er aan het eten telkens een compleet andere smaak gegeven. Vele restaurants serveren ook westerse gerechten.

Voor wie lever geen vlees of vis eet, bereidt de chef heerlijke vegetarische gerechten. Alle gerechten worden met zorg bereid en gepresenteerd. Eventuele dieetwensen mag je ook steeds aan ons doorgeven. In de lodges vind je kwaliteitsvolle Zuid-Afrikaanse wijn.


Climate and Weather

In Namibië lopen de seizoenen omgekeerd ten opzichte van de onze: tijdens onze Europese zomer is het winter in Namibië en andersom. Namibië heeft een woestijnklimaat en is één van de droogste landen ter wereld.

De zon schijnt er gemiddeld driehonderd dagen per jaar. Je kan dus het hele jaar door naar Namibië reizen. Het regenseizoen loopt van eind november tot begin april, maar ook dan valt er niet overal regen en klaart de lucht na een korte, hevige bui snel op. Wel is het dan erg heet en kunnen droge rivierbeddingen overstromen. Wie niet van extreem hete temperaturen houdt, kan het regenseizoen best overslaan. Van mei tot oktober is het een stuk koeler en regent het bijna nooit. Overdag wordt het nog lekker warm, maar 's nachts koelt het in de Namibische winter heel erg af. In het droogseizoen, van mei tem augustus, zijn thermisch ondergoed, een dikke fleece en een warme muts geen overbodige luxe. Bovendien is er tot augustus minder begroeiing, wat het makkelijker maakt om wild te spotten!


Clothing and Dress Recommendations

Overdag is het over het algemeen warm. Je neemt dus beste lichte, loszittende kleding mee in natuurlijke stoffen zoals linnen of katoen. Deze houden je koel en zijn bovendien gemakkelijk te wassen en te drogen. Vermijd blauwe kleding – de tseetseevliegen worden aangetrokken door de kleur blauw, en hun beet kan je de Afrikaanse slaapziekte bezorgen. Van zodra de avond valt, draag je best kledij met lange mouwen en lange broeken. Zo ben je beschermd tegen de muggen.


Internet Availability

Internet

In de meeste accommodaties is er WiFi waar je in ieder geval in de gemeenschappelijke ruimtes bij het hoofdgebouw gebruik van kan maken. Sommige verbindingen verlopen zeer langzaam en het is best om in het achterhoofd te houden dat een WiFi-verbinding niet gegarandeerd is. In de grote steden (Windhoek en Swakopmund) zijn er internetcafés.

Telefoneren

Bij de meeste lodges, campsites en in de steden is er gsm bereik. Onderweg, tussen de verschillende bestemmingen, is er beperkt tot geen bereik. Omdat roaming duur is, is het een goed idee om gebruik te maken van een lokale simkaart wanneer je door Namibië reist. Deze simkaart koop je best aan in de bagagehal van de luchthaven bij MTC Namibia. Ook in de meeste winkels en tankstations zijn deze simkaarten verkrijgbaar. Je kan ze met krediet herladen, bedienden in tankstations helpen je hiermee meestal graag verder. Wanneer je bij de service provider in Namibië een simkaart laat activeren, is het ook mogelijk om van internettoegang te genieten terwijl je reist. MTC heeft het beste netwerkbereik in Namibië, maar het is belangrijk te onthouden dat er gebieden zijn met weinig tot helemaal geen bereik. Indien gewenst, kan er een satelliettelefoon gehuurd worden.


Electricity and Plug Standards

Er is zoals bij ons een netspanning van 220V. Universele adapters hebben meestal niet de juiste stekker voor Namibië. Best koop je op voorhand een adapter type D of M met 3 ronde pinnen. Je krijgt er ook één van onze contactpersoon tijdens de meet & greet.


General Guidance

Taal

De officiële taal in Namibië is Engels, maar er wordt ook Duits en Afrikaans gesproken. Omdat iedereen Engels spreekt, is het makkelijk om te communiceren met de plaatselijke bevolking. Aangezien er meer dan 10 etnische groepen leven, worden er ook verschillende soorten dialecten gesproken.

Bagage

In Namibië geldt er een uitvoerverbod voor souvenirs die gemaakt zijn van beschermde dier- en/of plantensoorten. Wanneer je souvenir een CITES-certificaat bevat, is er doorgaans geen probleem.

Fotografie

Namibië is zonder twijfel een paradijs voor fotografen. De mooie natuurtaferelen zorgen voor buitengewone foto’s. Uit beleefdheid vraag je best even toestemming bij het fotograferen van personen. Sommige stammen op toeristische routes vragen hier geld voor.

Vetinary cordon fences

Om de Duitse kuddes te beschermen tegen toekomstige epidemieën werd in 1897 een veterinaire omheining ingevoerd, waardoor Namibië werd verdeeld in een noordelijk en zuidelijk deel. Het hek werd bekend als de Rode Lijn, omdat deze scheidingslijn met rode inkt op kaarten was gedrukt. In Namibië en Botswana laten deze omheiningen het toe om vlees te vervoeren van het zuiden naar het noorden en van het oosten naar het westen. Het is echter niet toegelaten om langs deze barrière vlees te transporten van het noorden naar het zuiden en van het westen naar het oosten aangezien de noordelijke regio’s gekend zijn als een met mond-en-klauwzeer besmette zone. Het is dus wel toegelaten om rauw vlees en dierlijke producten zoals ongepasteuriseerde melk en verse producten mee binnen te brengen in een “geïnfecteerde zone”. Bij het binnenrijden van een nationaal park mag je vlees, zuivel en ander voedsel meenemen maar je zal deze niet meer mogen meenemen wanneer je het park opnieuw verlaat. Bij sommige van deze afsluitingen wordt gevraagd om met de wagen door een plas gevuld met desinfecterend product te rijden. De inzittenden dienen met hun schoenen (degene die je aan hebt maar ook de extra paren in je bagage) even op een met product geïmpregneerd matje te gaan staan. In Namibië is het verboden om vlees en verse producten mee te nemen van:

  • Katima Mulilo naar Rundu
  • Rundu naar Grootfontein
  • Palmwag (zuid) naar Damarland
  • aan de afsluiting tussen Tsumkwe en de hoofdweg tussen Rundu en Grootfontein
  • van Etosha naar het zuiden

Je mag wel vlees van het Zuiden naar Etosha meenemen. Vanwege de veterinaire afsluitingen in Botswana is het verboden om vlees te vervoeren van Maun naar Nxai Pan, Makgadigadi, Nata of Ghanzi. Het is wel toegestaan van Maun naar de Tsodillo Hills, Moremi, Chobe en Savuti.

Tijdzone

In de Europese zomer is er geen tijdsverschil met Namibië. In de Europese winter dien je er rekening mee te houden dat het in Namibië één uur later is dan in België.

Publieke vakantiedagen

Wanneer een publieke feestdag op een zondag valt, wordt de daaropvolgende maandag meestal een brugdag. Een beperkt aantal winkels is geopend op publieke vakantiedagen (meestal tot 12 à 13u).

  • 1 januari: Nieuwjaar
  • 21 maart: Dag van de Onafhankelijkheid
  • goede vrijdag: varieert elk jaar
  • paasmaandag: varieert elk jaar
  • 1 mei: Dag van de Arbeid
  • 4 mei: Cassinga dag
  • Hemelvaart: varieert elk jaar
  • 25 mei: Dag van Afrika
  • 26 augustus: Heldendag
  • 10 december: internationale dag van de rechten van de mens
  • 25 december: Kerstmis
  • 26 december: Boxing day

Paklijst

Aangezien de natuur in Namibië erg divers is, en er tal van activiteiten mogelijk zijn, kan je koffer inpakken een behoorlijke uitdaging zijn. Houd er rekening mee dat de wieltjes van koffers niet erg “bushvriendelijk” zijn, hoewel de bagage natuurlijk altijd gedragen kan worden. Lichtgewicht, zachte tassen zijn aanbevolen omdat ze gemakkelijk op te bergen en mee te nemen zijn. We helpen je graag op weg met onderstaande Puur Reizen Safari Paklijst. Zo ben je goed voorbereid om comfortabel rond te reizen in Namibië. Deze lijst is niet compleet maar omvat wel waardevolle tips over (safari)items.

  • Paspoort
  • Rijbewijs
  • Telefoonnummers bij noodgevallen
  • Reisverzekering
  • Slaapzak/reiskussen
  • Doktersverklaring indien je speciale medicatie gebruikt. Zorg er voor dat zeker de inhoud van de medicatie wordt vermeld (belangrijker dan merknaam)
  • Bankkaart, creditcard, contant geld
  • Lichte, gemakkelijk wasbare (katoenen) kleding
  • T-shirts met lange mouwen voor een koele avond maar ook voor bescherming tegen de zon en muggen
  • Lange broeken voor ‘s avonds en tijdens koelere dagen (afritsbare broeken zijn erg handig)
  • Comfortabele safarishirts en -shorts (geen te felle kleuren)
  • Windstopper, muts, handschoenen
  • Fleecevest of warme trui
  • Lichtgewicht, waterdichte jas of poncho (vooral tijdens het regenseizoen)
  • Comfortabele wandelschoenen
  • Wandelsokken, lang genoeg om in je broek te stoppen
  • Sandalen of slippers
  • Zwem- en strandkleding
  • Waterschoenen ter bescherming tegen scherpe rotsen en koraal
  • Zonnehoed of pet
  • Zonnecrème (waterbestendig en hoge SPF)
  • Zonnebril
  • Aftersun lotion
  • Anti-muggengel of -spray
  • Anti-jeukcrème tegen insectenbeten
  • Natte doekjes of antibacteriële zeep
  • Malariatabletten
  • Persoonlijke kleine EHBO-doos met pijnstillers, (blaren)pleisters, verband, tape, anti-diarreemiddelen, rehydratiepakketten en medicijnen die je normaal gebruikt. Je safarigids heeft ook een uitgebreide medische kit bij zich.
  • Hoofdlamp of zaklamp (met extra batterijen)
  • Zakmes
  • Verrekijker
  • Video- en/of fotocamera met extra lens, geheugenkaartjes, batterijen en opladers
  • Lensreinigingsdoekjes
  • Tas om je camera te beschermen tegen stof en regen
  • Mobiele telefoon met (auto)oplader en powerbank
  • Universele adapter
  • Reisgids over Namibië
  • Wildlife- en vogelgids om wilde dieren gemakkelijk te herkennen
  • Notitieblok of dagboek om je ervaringen op te schrijven
  • Boek om te lezen tussen de game drives door

 


back to top