The Sri Lanka Boutique Collection

Delen:

Sri Lanka

Sri Lanka heeft een geschiedenis die 3000 jaar teruggaat. Net als zijn gigantische buurland India, is Sri Lanka een divers land; de thuisbasis van vele religies, etnische bevolkingsgroepen en verschillende talen. De officiële naam van het land is de Democratische Socialistische Republiek Sri Lanka, voorheen Ceylon, gelegen in de Indische Oceaan met ongeveer 22,5 miljoen inwoners.

Door de gunstige ligging op het pad van de grote zeeroutes tussen West-Azië en Zuidoost-Azië is Sri Lanka van oudsher een strategische marinebasis en een centrum van Boeddhistische religie en oude cultuur. Tegenwoordig is het een multireligieus land, bijna 1/3 van de bevolking is aanhanger het Hindoeïsme, het Christendom of de Islam. De Singalese gemeenschap vormt de meerderheid van de bevolking met de Tamils als grootste etnische minderheid, geconcentreerd in het noorden en oosten van het eiland. Andere gemeenschappen omvatten de Islamitische Moren, Maleisiërs en de Burghers.

Sri Lanka staat bekend vanwege de productie en export van thee, kinine, koffie, rubber, kaneel en kokosnoten en heeft een progressieve en moderne industriële economie en het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking in Zuid-Azië. De natuurlijke schoonheid van Sri Lanka, de tropische bossen, stranden en landschap, evenals zijn rijke culturele erfgoed, maken van Sri Lanka een wereldberoemde toeristische bestemming.

Na meer dan tweeduizend jaar van heerschappij door plaatselijke koninkrijken werden delen van Sri Lanka in het begin van de 16e eeuw gekoloniseerd door Portugal en Nederland, alvorens het gehele land in 1815 onder het bestuur van het Britse Rijk kwam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende Sri Lanka als een belangrijke basis voor de geallieerde troepen in de strijd tegen het Japanse Keizerrijk. Aan het begin van de 20e eeuw ontstond een nationalistische politieke beweging met als doel het verkrijgen van politieke onafhankelijkheid, die uiteindelijk in 1948 door de Britten werd verleend na vreedzame onderhandelingen.

Sinds de jaren '70 van de 20e eeuw leidden strubbelingen tussen de Tamil-minderheid en de Singalese meerderheid tot een burgeroorlog, die dertig jaar duurde. Tienduizenden mensen kwamen daarbij om. Sinds het einde van het eerste decennium van deze eeuw, is de vrede terug en herstelt het land zich van de gevolgen van de burgeroorlog.


Toelatingseisen

Een internationaal reispaspoort, geldig tot 6 maanden na terugreis is verplicht. Een eletronsich visum via www.eta.gov.lk is vereist. 

Personen van niet-Belgische nationaliteit dienen zicht te informeren bij hun ambassade of consulaat of bij de Ambassade van Sri Lanka in Elsene (Brussel).


Betalingen en Wisselkoersen

Sri Lanka Rupee (LKR - symbool Rp) = 100 cent. Biljetten zijn beschikbaar in coupures van Rp 2.000, 1.000, 500, 200, 100, 50, 20 en 10. Munten bestaan in Rp10, 5, 2 en 1, en 50, 25, 10, 5, 2 en 1 cents.
De import en export van lokale valuta is beperkt tot Rp5000. Het importeren van bankbiljetten uit India en Pakistan is niet toegestaan. Invoer van andere vreemde valuta is beperkt, bedragen boven US $ 10.000 moeten aangegeven worden bij de douane. Export van vreemde valuta is beperkt tot het aangegeven bedrag bij aankomst. Geld wisselen kan in banken en hotels. 

Banken : ma - za van 09u tot 13u. verschillende stadsbanken sluiten pas om 15u, sommigen hebben zelfs nachtelijke bankfaciliteiten.
MasterCard en Visa worden algemeen aanvaard. American Express wordt ook vaak geaccepteerd. 
Grote steden hebben geldautomaten, het is altijd handig contant geld bij de hand te hebben, zeker in landelijke gebieden.

TIPS info

  • US$ 15 per dag voor Engelstalige chauffeur/begeleider.
  • US$ 6 per transfer voor uw chauffeur van luchthaven/stad of vv.
  • For bell boys,  US$1 per  valies
  • Safari Jeep drivers @ US$ 10.
  • Reasonable tips for restaurants.


Reizen en Plaatselijk Transport

Binnenlandse vluchtdiensten in Sri Lanka zijn beperkt tot bv. Trincomalee en de meeste toeristen reizen over de weg of per trein. Sri Lanka heeft een wijdvertakt wegennet dat goed is voor bijna 95% van het vervoer over land. Autorijden is vrij hectisch, de ideale manier van rondreizen is met een privé-wagen met chauffeur. Gemotoriseerde rickshaws, tuk-tuk's of open rikja's zijn het ideale vervoermiddel voor kleinere afstanden. Taxi's hebben meters mar spreek toch vooraf het tarief. Chauffeurs verwachten een fooi van 10%

   


Gezondheid / Medische informatie

Er zijn geen verplichte inentingen nodig voor Sri Lanka. Neem contact op met uw huisarts of contacteer het ITG:
Instituut voor Tropische Geneeskunde
Kronenburgstraat 43B-2000 Antwerpen
Tel : +32 3 247.66.66
www.itg.be


Veiligheidsinstructies

Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen kan in Sri Lanka doorgaans veilig gereisd worden. Er wordt aangeraden waakzaam te zijn, ten allen tijde de richtlijnen van de lokale autoriteiten te respecteren en politieke of spontane manifestaties te mijden. Zoals overal geldt hier ook om niets onbewaakt achter te laten en paspoort en andere waardevolle spullen op een veilige plaats te bewaren. Draag niet te veel cash of belangrijke documenten bij u.

Om de consulaire bijstand te optimaliseren, worden reizigers verzocht hun reisgegevens in te geven op de site https://travellersonline.diplomatie.be (externe link).


Eten, Drinken en Culinair Advies

Sri Lanka staat bekend om haar pittige keuken met vooral veel curries gevarieerd met groenten, fruit, vlees of vis. Vaak zijn de gerechten pittig gekruid. Kijk goed uit wat u bestelt, van wat zij ginder ‘mild’ noemen krijgen wij tranen in de ogen.  Maar geen nood, maaltijden zijn vaak voorzien van een brandblusser -> de curd, een dikke yoghurt van buffelmelk.
Langs de kust van Sri Lanka kun je kiezen uit verschillende soorten vis of schaaldieren, die naar keuze gebakken, gegrild of pikant gewokt worden. Als je vis bestelt kun je informeren welke vis die dag gevangen is zodat je weet dat deze vers is. Vegetariërs komen goed aan hun trekken in Sri Lanka. Veel curries zijn vegetarisch. Sri Lanka heeft een uitgebreid aanbod van exotische vruchten zoals mango, rambutan, papaja, ananas, koningskokosnoot, zuurzak, jackfruit, mangosteen, doerian en vele soorten bananen. Kokosnoten zijn goedkoop, verfrissend en een veilige keuze als er geen gebottelde drankjes voorhanden zijn. Voor wat betreft het drinken in Sri Lanka kun je kiezen uit frisdrank en verse vruchtensappen en vooral thee die standaard met melk en veel suiker gedronken wordt. Drink geen water uit de kraan, wel gekookt of water uit flessen met een verzegelde dop.

 


Klimaat en Weersomstandigheden

Sri Lanka kent een tropisch moessonklimaat en wordt beïnvloed door bergketens midden op het eiland en door de elk half jaar wisselende moessonwind. De z.-w. moesson of ‘Yala’ waait van half mei tot eind september vanuit het zuidwesten. In het begin van deze periode regent het vrij dikwijls, in de loop van de zomer wordt dit steeds minder. Van oktober tot half april waait de n.-o. moesson of ‘Maha’ uit de tegenovergestelde richting, vanuit het noordoosten. Oktober en november zijn vrij natte maanden in heel Sri Lanka met de overgang van de 2 moessons.
De beste reistijd voor de west- en zuidkust is december t/m april en voor de oostkust van april t/m september.  In juli en augustus is de meeste regen van de zuidwest moesson voorbij en is het ook aan de (zuid)westkust vaak heel behoorlijk weer. De gelijkmatige temperaturen variëren het ganse jaar door van ong. 28°C. tot 32°C. De gemiddelde temperatuur van de hoofdstad Colombo aan de westkust is 29°C. met een temperatuursverschil van maar 3 graden tussen de koudste en warmste maanden. Dit maakt van Sri Lanka dan ook een ideaal vakantieland. Januari is de 'koudste' maand, zo kan het in de theeheuvels bij Nuwara Eliya 19°C worden. April en mei zijn de warmste maanden met temperaturen van ruim 31°C. Hoog in de bergen kan het in december en januari vrij koud worden, neem dan zeker een warme trui of vest mee. Moessonregens vallen meestal in de vorm van hevige maar korte buien.

 


Kledingvoorschriften

Draag lichte kledij in katoen of linnen. Vergeet de zonnenbril en beschermende crème niet en draag gemakkelijke wandelschoenen. Een regenjasje of paraplu is nodig tijdens het regenseizoen. Warmere kleding wordt geadviseerd voor het koelere seizoen en voor de avonden in vooral heuvelachtige gebieden. 


Internetbeschikbaarheid

Internet cafes: Yes 
Accommodation options: Yes 
Restaurants: Yes 
Cafes: Yes 
Shopping malls: Yes 
Public parks: Yes 
Libraries: Yes 


Netspanning en Telefonie

Elektrische stopcontacten in Sri Lanka leveren meestal elektriciteit tussen 220 en 240 volt AC. Het is altijd aan te raden een adaptor mee te nemen.


terug naar boven