Myanmar in Stijl

Delen:

Myanmar

De belangrijkste troeven van Myanmar, het vroegere Birma, zijn een rijke cultuur en een charmante en vriendelijke bevolking. Het Boeddhisme is de staatsgodsdienst maar de vele etnische minderheden bieden een grote verscheidenheid aan tradities, geloof en gebruiken.De traditionele klederdracht, religieuze ceremonies en de authentieke sfeer maken van Myanmar een prachtige en niet te missen bestemming met talrijke, als werelderfgoed geklasseerde, historische sites. Hoogtepunten van het land zijn de betoverende stad Mandalay, het unieke uitgestrekte tempelcomplex van Bagan, het feeërieke Inle Lake en het op 1300m hoogte gelegen groene Kalaw.


Toelatingseisen

Uw reispas moet geldig zijn tot minstens 6 maanden na terugreis.  Een visum is verplicht en dient op voorhand aangevraagd te worden online of rechtstreeks bij de ambassade in Brussel of via de Visumbalie in Antwerpen.

Personen van niet-Belgische nationaliteit dienen zicht te informeren bij hun ambassade of consulaat. 


Betalingen en Wisselkoersen

De munteenheid is Mynamar is de Kyat (spreek uit als Tjat) -> MMK - symbool = K, onderverdeeld in 100 pyas. Bankbiljetten bestaan in coupures van K10.000, K5.000, K1.000, K500, K200, K100, K50. De koers wijzigt vaak. De in- en uitvoer ervan zijn verboden. Vreemde valuta van meer dan de tegenwaarde van $ 10.000 of equivalent moeten bij aankomst aangegeven worden en het bewijsje moet worden bewaard.
De lokale munt wordt gebruikt voor dagelijkse uitgaven zoals restaurants, taxi's en winkels. Andere uitgaven, zoals entreegelden voor musea moeten in Amerikaanse dollars worden betaald (hoewel de euro in sommige gevallen ook aanvaardbaar is).
Euro's kunnen gewisseld worden in banken en op de luchthavens maar zijn nog niet zo courant als de US Dollar. Let er op dat, wanneer u dollars meeneemt, het belangrijk is dat het nette briefjes zijn, oude of beschadigde worden vaak geweigerd.

Bankuren: ma-vr 10u00-14u00 soms ook op zaterdagvoormiddag.

Creditcards kunnen gebruikt worden in de betere hotels en grote winkels in Yangon. Geldautomaten in Yangon, Mandalay, Bagan, Taungoo en Pyinmana accepteren Visa, MasterCard en Maestro. Het is aan te raden om voldoende cash USD mee te nemen  


Reizen en Plaatselijk Transport

Binnenlandse vluchten zijn relatief goedkoop. In combinatie met een privé-wagen met chauffeur is dit de ideale manier van reizen om Myanmar te ontdekken. 
Neem een fietstaxi voor verplaatsingen binnen de stad en spreek vooraf een prijs af. Let op bij het oversteken van de straat, auto’s, trucks en bussen gaan er vanuit dat zij voorrang hebben.


Gezondheid / Medische informatie

Er zijn geen verplichte inentingen nodig voor Myanmar. Neem contact op met uw huisarts of contacteer het ITG:
Instituut voor Tropische Geneeskunde
Kronenburgstraat 43B-2000 Antwerpen
Tel : +32 3 247.66.66
www.itg.be


Veiligheidsinstructies

In Myanmar kan veilig gereisd worden naar de klassieke toeristische bestemmingen zoals Yangon, Bagan en het Inle meer.
Bezoekers worden aangeraden zich te blijven informeren over de evolutie van de politieke toestand. Mijd alle plaatsen waar betogingen plaatsvinden en volg steeds het nieuws. Zoals overal geldt hier ook om niets onbewaakt achter te laten en paspoort en andere waardevolle spullen op een veilige plaats te bewaren. Draag niet te veel cash of belangrijke documenten bij u.

Om de consulaire bijstand te optimaliseren, worden reizigers verzocht hun reisgegevens in te geven op de site https://travellersonline.diplomatie.be (externe link).


Eten, Drinken en Culinair Advies

De Myanmarese keuken is eenvoudig met invloeden van Indische kruiden, de pittige smaak en vis uit Thailand en de Chinese manier van bereiding. Ookal zijn de gerechten niet gastronomisch hoogstaand, de aandacht voor eten is er wel degelijk. Voor de Myanmarezen is eten een belangrijke sociale activiteit.
De basis van iedere maaltijd is rijst met groentecurries waar stukjes rundvlees, varkensvlees, vis, eend of kip kunnen toegevoegd worden. Rijst kan ook vervangen worden door noedels. Een typisch Myanmarees gerecht is ohn-no-khaukswe, noedels met kipcurrie op smaak gebracht met kokosmelk. Geen maaltijd is compleet zonder lephet, een salade die dient als 'dessert' en gemaakt van o.a. theeblaadjes, sesamzaad en kokosnoot. Fruit is er in overvloed; doerians, mango’s, papaya’s, lychees, ramboetans, mangostans, kokosnoten en zelfs aardbeien.
In de theehuizen is het de gewoonte een bord met 4 stukjes cake, koekjes, samosa's, poksi of oliebollen voorgezet te krijgen. Bij het afrekenen wordt geteld hoeveel er geconsumeerd zijn. Er wordt vooral zwarte thee met zoete gecondenseerde melk of koffie, een soort Nescafe geserveerd. De thermoskan Chinese thee die op elke tafel staat is gratis. Lokale frisdranken zijn zoet, met uitzondering van Lemon Sparkeling. Myanmar heeft ook eigen biermerken zoals Tiger en Mandalay. Myanmarezen zelf drinken niet zoveel alcohol, een boeddhistische traditie van onthouding. Lokale sterke dranken zijn Mandalay Rum en Dry Gin. Drink geen water uit de kraan en gebruik water uit een flesje bij het tandenpoetsen.  


Klimaat en Weersomstandigheden

Myanmar heeft een moessonklimaat met 3 seizoenen. De warmste periode is tussen maart en mei wanneer er weinig of geen regen valt, de luchtvochtigheid groot is en de temperaturen kunnen oplopen tot boven de 40°C. Het regenseizoen is over het algemeen van juni tot oktober met meestal 's avonds een fikse regenbui, gevolgd door de droge koelere maanden van oktober tot februari. De kust en de bergen kennen meer neerslag dan de dorre centrale vlaktes zoals Mandalay en Bagan en wegen kunnen ontoegankelijk worden tijdens het regenseizoen. De ideale reisperiode is van eind oktober tot eind februari met aangename temperaturen rond 25°C.  In de bergen is het koeler, het is verstandig om dan een trui te voorzien.    


Kledingvoorschriften

Draag lichte kledij in katoen of linnen. Vergeet de zonnenbril en beschermende crème niet en draag gemakkelijke wandelschoenen. Een regenjasje of paraplu is nodig tijdens het regenseizoen. Warmere kleding wordt geadviseerd voor het koelere seizoen en voor de avonden in vooral heuvelachtige gebieden, op veerboten of voor uitstapjes op het Inlemeer.


Internetbeschikbaarheid

Internet censorship is now much reduced and there are internet cafes in most towns. Many hotels and guesthouses, particularly at mid-range and above, offer Wi-Fi. Wherever you connect, however, the service tends to be slow and unreliable. It is possible to access all major webmail services.


Netspanning en Telefonie

In Myanmar is het voltage: 220 – 230 Volt. De stopcontacten in Myanmar zijn niet uniform, neem daarom een adapter mee in de bagage. 


terug naar boven