Hoogtepunten van Costa Rica in 12 dagen

Share:

Costa Rica

Ondanks zijn kleine omvang zal je merken dat Costa Rica een geweldig boeiend land is dat een eindeloos aantal attracties en activiteiten te bieden heeft. Je vindt er vijf procent van de biodiversiteit van de wereld en er zijn grote inspanningen geleverd om deze rijke bron te behouden. Beschermde nationale parken vormen bijna 25% van het land - meer dan enig ander land in de wereld. Van vissen en surfen tot wildwater raften en het verkennen van vulkanische gebieden, Costa Rica is de perfecte speeltuin voor natuurliefhebbers en avonturiers.


Entry Requirements

WELKE REISDOCUMENTEN HEB IK NODIG?

Verblijf je minder dan 90 dagen in Costa Rica dan heb je geen visum nodig maar wel:
- een internationaal paspoort (nog minstens 3 maanden geldig na binnenkomst in Costa Rica, minstens 2 blanco pagina's vrij)
- een geldige Belgische identiteitskaart
- je vliegtickets
- documenten van je eerstvolgende verblijfplaats
- een bewijs van je medische reisbijstandsverzekering (mutualiteiten...)
- een bewijs van voldoende financiële middelen (cash, bankkaarten...)
- een bewijs van je vaccinatie tegen gele koorts (alleen verplicht als je zeven dagen voordat je Costa Rica betreedt, in een gele-koorts-land bent geweest, ook bij een overstap op het vliegveld in een gele-koorts-land)


Banking and Currency

GELDZAKEN

De Costa Ricaanse nationale munteenheid is de colón. De bankbiljetten hebben de volgende waarden: 20.000 colón (± € 32), gevolgd door 10.000 (± €16), 5000 (± €8), 2000 (± €3) en 1000 (± €1,50). Behalve met colón kun je op de meeste plaatsen ook met Amerikaanse dollars betalen. Zorg wel dat je kleine coupures bij je hebt ($5, $10 of $20). 

BANKEN & CREDITCARD

Je kan in Costa Rica vrijwel nergens terecht met euro’s of Engelse ponden. Het is wel mogelijk om ze om te wisselen bij een aantal banken (Banco Nacional, BCR), maar het kost je vaak veel tijd. 

In vrijwel alle middelgrote en grote plaatsen in Costa Rica kan je geld afhalen met een Belgische Maestro kaart (Banco Nacional of Banco de Costa Rica). Bij sommige privé-banken (bv. BAC San José) kan je ook dollars afhalen. Vergeet je bankpas niet want de geldautomaten geven vaak eerst geld dan pas je bankpas! VISA en Mastercard worden bijna overal in Costa Rica geaccepteerd. American Express wordt niet algemeen geaccepteerd.

Openingsuren van de banken:

Staatsbanken ma-vr 09h00-15h00 en particuliere banken ma-vr 08.00-16.00 uur.

Soms kan je om technische redenen niet met creditcards betalen. We raden je aan een goede voorraad Amerikaanse dollars in cash mee te nemen, aangezien je veel zaken, zoals entreegelden voor nationale parken of maaltijden in restaurants, met Amerikaanse dollars kan betalen.

WISSELKOERS 

De dubbele punt is geen sterke en stabiele valuta. Hij is gekoppeld aan de USD en verandert soms dagelijks. Om te weten wat de wisselkoers van de dag is, raden we je aan om binnen bij de banken te kijken of op de volgende webpagina: https://www.bccr.i.cr/SitePages/default.aspx

FOOIEN

Het is gebruikelijk om een fooi te geven voor kamermeisjes, portiers, chauffeurs en gidsen. Het is niet gebruikelijk om tips te geven aan mensen die niet in de toerisme sector werken. Op restaurant wordt er over het algemeen en fooi van 15% van het totale bedrag van de rekening gegeven. Voor taxichauffeurs en parkeerwachters wordt er doorgaans een kleinere fooi gegeven. Afdingen is in Costa Rica niet gebruikelijk, behalve in souvenirwinkels of souvenirstalletjes op straat. Het is heel gemakkelijk iemand te beledigen als je het ergens anders probeert!

KOSTEN

De toegangsprijs voor de meeste nationale parken is +/- 17 USD per persoon. Let erop dat de nationale parken Rincón de la Vieja en Manuel Antonio gesloten zijn op maandagen.

Een maaltijd in de typische soda’s kost je tussen de 6 en 10 USD. In de meer internationale restaurants betaal je tussen 15 USD en 25 USD.  In restaurants betaal je in Costa Rica 13% BTW en 10% bedieningsgeld. Deze kosten zijn doorgaans niet in de prijzen voor de maaltijden inbegrepen. Dit wordt meestal onderaan in kleine lettertjes op het menu vermeld.

BELASTINGEN & TAKSEN

Bij de meeste vliegtickets is de luchthaven taks van +/- 29 USD inbegrepen, maar bij een aantal luchtvaartmaatschappijen zit die nog niet in de prijs inbegrepen. Check dat best altijd even vooraf.


Travel, Transport and Getting Around

VLIEGEN

Een groot deel van Costa Rica is vergeven van de slechte wegen, dus vliegen heeft vaak de voorkeur.

SANSA Airlines onderhoudt verbindingen tussen San José en provinciesteden en toeristenoorden, waaronder Tortuguero, Tamarindo, Quepos en Golfito. Er rijdt een bus van de kantoren van de luchtvaartmaatschappij in San José naar de luchthaven. In Costa Rica vind je binnenlandse luchtvaartdiensten die vluchten door het hele land aanbieden. 

Als je een binnenlandse vlucht geboekt hebt, ontvang je de print met jouw reservatienummers van onze contactpersoon ter plaatse. Voor binnenlandse vluchten kan er slechts 14 kilo in te checken bagage op voorhand geboekt worden. Extra kilo’s zijn in de luchthaven bij te betalen aan 1 USD per kilo. De totale som van lengte + hoogte + breedte van de in te checken bagage mag niet meer dan 114cm bedragen. Als handbagage mag 1 stuk van 4,5kg + 1 handtas, laptop of camera meegenomen worden. De totale som van lengte + hoogte + breedte mag niet meer bedragen dan 50cm.

RIJDEN

Taxi's zijn talrijk en goedkoop in San José. De taxi's zijn rood gekleurd (behalve die voor de internationale luchthaven Juan Santamaría, die oranje zijn).

Het openbaar vervoer over de weg in Costa Rica varieert van de grote busmaatschappijen zoals de Tica Bus en Transnica, die comfortabel zijn en voorzien van airconditioning, tot kleine pendelbussen op het schiereiland Nicoya.

Costa Rica heeft ook een spoorwegsysteem dat bezoekers een leuke manier biedt om delen van het land te verkennen.

MET EEN HUURAUTO DOOR COSTA RICA

Wij hebben een auto voor je gehuurd bij het bedrijf National Rent a Car. De auto´s zijn standaard volledig verzekerd (alleen de banden en de ramen zijn niet verzekerd). Tijdens de oplevering wordt door de vertegenwoordiger van National Rent a Car gevraagd naar je paspoort, rijbewijs en creditcard.  Je moet ouder zijn dan 21 om een auto te huren, en hoewel een internationaal rijbewijs het veiligst is, zal je waarschijnlijk je Belgische rijbewijs kunnen gebruiken.

We raden je aan om bij oplevering een grondige controle te doen:

 • Zijn er beschadigingen? Eventuele beschadigingen worden aangegeven op een tekening waarvan je een kopie krijgt.
 • Benzinetank volledig gevuld?
 • Reservewiel en krik aanwezig?
 • Autobanden in goede staat? (Check ook het reservewiel)
 • Is de verplichte veiligheidskit aanwezig? Deze moet een brandblusapparaat, een fluo hesje en twee(!) gevarendriehoeken bevatten.

Je krijgt een Wifi toestel waarop 5 apparaten kunnen aangesloten worden. Met Waze of Google Maps navigeer je heel eenvoudig naar je bestemmingen.  

Tip: Voor je vertrekt naar een volgende bestemming, zet je best al even het dagtraject in Waze of Google Maps. Het kan namelijk zijn dat de connectie in de bergen slecht is, maar op deze manier leidt de navigatie je alsnog feilloos naar je bestemming.

Tot slot wordt er een voucher gemaakt van je creditcard, de borg bedraagt 100 USD. Deze borg krijg je niet terug als je bijvoorbeeld een verkeersboete hebt gekregen en je deze niet betaald hebt en niet gemeld aan National Rent a Car. Ook als je de huurauto weer aflevert zonder de benzinetank gevuld te hebben, zal National de borg innen. De voucher krijg je aan het einde van de reis niet terug, omdat het pas na een paar weken voor National duidelijk is of er verkeersboetes zijn uitgedeeld.

Ondanks het feit dat de auto volledig is verzekerd, zijn er gevallen waarin de huurder de gemaakte kosten moet betalen. Dit is in het geval van “nalatigheid”. Bijvoorbeeld: je laat de lichten aan staan gedurende de nacht en je accu dient daarop vervangen te worden. Of je veroorzaakt een ongeluk of aanrijding met een glas te veel op. Of je raakt je GPS kwijt. Waar mogelijk sprake is van nalatigheid zal het autoverhuurbedrijf je volledig aansprakelijk houden.

Bij inlevering zorg je voor een volle benzinetank. Check voor de inlevering van de auto ook of de veiligheidskit nog aanwezig en volledig is.

OP WEG IN COSTA RICA

Autorijden in Costa Rica is prima te doen. De afstanden zijn niet te lang en het is meestal niet al te druk op de wegen. Toch is er ook een heleboel anders dan je gewend bent.

Daarom geven we hier een aantal tips:

 • Costa Ricanen rijden aan de rechterkant van de weg.
 • Rij defensief: je kent de wegen niet en weet niet wat er onverwacht kan gebeuren: kuilen in de wegen, dieren die de straat overlopen, fietsers op snelwegen, enorme trailers die plotseling de bocht omkomen en daarbij gebruik maken van jouw rijstrook…Rij dus met meer voorzichtigheid dan je gewend bent en anticipeer.
 • De grootste kans op regen en mist (in de bergen) doet zich voor op de middag. Daarom raden we aan om zo veel mogelijk in de ochtenden te rijden.
 • Conditie van het wegennet. Alhoewel de verbindingen tussen belangrijkste toeristische plaatsen in aanvaardbare staat zijn dien je vooral in het regenseizoen alert te zijn. Kuilen zijn dan vaak onzichtbaar vanwege het water. Met regelmaat komen er zogenaamde “derrumbes” voor (landverschuivingen) waarbij aarde op de weg terechtkomt. Soms heeft dit tot gevolg dat belangrijke routes zomaar afgesloten kunnen worden. In meer afgelegen gebieden of om een lodge te bereiken dien je al eens over niet geasfalteerde wegen te rijden.
 • Neem altijd alle waardevolle spullen en de GPS mee als je de auto verlaat.
 • De nieuwe verkeerswet in Costa Rica is zeer streng. De boetes op overtredingen zijn hoog. Inhalen over een ononderbroken gele streep levert een boete van enkele honderden dollars op. Snelheidsovertredingen idem dito. Let daar goed op!
 • Parkeer je auto zo mogelijk op een bewaakte parkeerplaats. Vaak staan er bij restaurants zgn. “watchymen”, mannen die voor een paar honderd colones op je auto passen terwijl je luncht. Ons advies: maak er gebruik van

Handige woordenlijst voor bij het rondreizen met de auto

 • adelante: vooruit
 • alto: stop
 • cede el paso: geef voorrang
 • curva peligrosa: gevaarlijke bocht
 • derrumbes en la vía: zand en stenen op de weg
 • despacio: langzaam
 • desvío: omweg
 • mantenga la derecha: rechts aanhouden
 • no adelantar: niet inhalen
 • no estacionar: niet parkeren
 • no hay paso: geen doorgang mogelijk
 • no virar a la derecha: niet rechts afslaan
 • no virar a la izquierda: niet links afslaan
 • puente: brug
 • trabajos en vía: wegwerkzaamheden
 • velocidad máxima: maximum snelheid
 • gasolinera: benzinepomp
 • con escolares presentes: op schooldagen

WAT TE DOEN IN GEVAL VAN PROBLEMEN ONDERWEG?

 • Lekke band?  Laat je band repareren bij één van de vele reparatiebedrijfjes die er onderweg zijn. De kosten zijn op zijn hoogst een paar duizend colones.
 • Een boete? Betaal de boete nooit rechtstreeks aan de verkeersagent maar in een willekeurig filiaal van de Banco Nacional of BCR. Als je niet akkoord gaat met de boete, neem dan onmiddellijk contact met National Rent a Car. Het verhuurbedrijf heeft 10 dagen tijd om in beroep te gaan tegen de beslissing van de verkeersagent.
 • Betrokken bij een aanrijding of auto-ongeluk? Verplaats je auto niet, bel met 911 en vertel wat er aan de hand is. Vervolgens wacht je tot de verkeerspolitie is gearriveerd. Ook neem je contact op met Qualitas, dit is het verzekeringsbedrijf waar het autoverhuurbedrijf mee samenwerkt. Het telefoonnummer van dit bedrijf krijg je bij de overhandiging van je auto. Hou er rekening mee dat National het rapport van zowel de verkeerspolitie als van Qualitas nodig heeft (absoluut noodzakelijk)!


Health and Medical Information

INENTINGEN

Wanneer je naar Costa Rica reist, adviseren we vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Een vaccin tegen gele koorts is alleen verplicht indien u zeven dagen voordat u Costa Rica betreedt, in een gele-koorts-land bent geweest. Dit geldt ook bij een overstap op het vliegveld in een gele-koorts-land. Malaria komt voornamelijk voor in de provincie Limón. Toch is het risico om de ziekte te krijgen miniem en volstaan anti-muggenmaatregelen. We raden het gebruik van een insectenwerend middel met DEET aan. Draag kledij met lange mouwen en broekspijpen ’s avonds en in de vroege ochtend.

In Costa Rica vind je zowel overdag als 's nachts allerlei insecten. In Costa Rica komen Dengue, Chikunguny en het Zikavirus voor. Deze ziekten worden overgedragen door muggen die overdag steken. Er bestaat geen vaccin geschikt voor reizigers. Bescherm je door overdag muggenwerende maatregelen toe te passen en om de hele dag insectenspray te gebruiken of 's nachts een lange broek en shirt met lange mouwen aan te trekken.

Hoewel de hotels waar je verblijft schone hotels zijn, kunnen er insecten voorkomen omdat de meeste hotels midden in de natuur liggen. De meeste insecten zullen je geen kwaad doen, maar als je het gevoel hebt dat er insecten of andere dieren in je hotelkamer zitten die je niet prettig vindt, neem dan contact op met de receptie van je hotel zodat zij je kunnen helpen.

Omdat je je in een tropisch land dicht bij de evenaar bevindt, kan de zon erg sterk zijn. Zelfs op een bewolkte dag raden we je aan om een sterke sunblock te gebruiken.

Wij mogen m.b.t. bovenstaande geen sluitend advies geven en raden je aan om even contact op te nemen met je huisarts. Bekijk voor de meest recente en accurate informatie de website van het Tropisch Instituut: https://www.wanda.be/nl/landen/costa-rica

MEDICIJNEN

Als je regelmatig geneesmiddelen moet gebruiken kan het interessant zijn om een omschrijving in het Engels mee te nemen (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang).

ZIEKENHUIZEN EN DOKTERS

Het is nooit leuk om ziek te worden op reis: gelukkig beschikt Costa Rica over een prima ontwikkelde gezondheidszorg. Als je onderweg ziek wordt, vraag dan in jouw hotel naar een nabijgelegen privé-kliniek. In privé-ziekenhuizen word je doorgaans snel en goed behandeld. Neem steeds ID en een creditcard mee want soms dien je onmiddellijk te betalen. Na een doktersbehandeling laat je best de verzekeringspapieren invullen en ondertekenen. Met het oog op eventuele voortzetting van de behandeling elders, is het verstandig een in het Engels opgesteld rapport over de medische verzorging op te vragen. Bewaar zeker de gebruikte geneesmiddelen en rekeningen.


Safety Notices

In Costa Rica zijn geen speciale veiligheidsmaatregelen van toepassing. Net als in elk ander vakantieland dien je goed op je (waardevolle) spullen te letten. Loop in San José niet rond met geld dat je toch niet gaat gebruiken. Draag geen sieraden en wees extra voorzichtig met camera´s en smartphones. Maak in hotels gebruik van kluisjes. Mochten er geen kluisjes op de kamer aanwezig zijn, dan is het altijd mogelijk waardevolle spullen achter te laten bij de receptie. Bij een diefstal neem je contact op met de regionale OIJ (Organismo de Investigacion Judicial). Hier doe je aangifte.

Wanneer je paspoort verloren of gestolen is, kan de procedure op de ambassade om een noodpaspoort te krijgen meer dan twee weken duren. Als je door de Verenigde Staten reist, kan het papierwerk bij de Amerikaanse ambassade nog eens twee weken duren. Daarom is het ZEER BELANGRIJK om je paspoort NOOIT onbeheerd achter te laten.  Draag je paspoort en andere belangrijke bezittingen altijd bij je. LAAT ZE NOOIT IN DE AUTO ACHTER. Je kunt je waardevolle spullen ook in de kluis op je hotelkamer of bij de receptie van de hotels bewaren.

Zorg ervoor dat je je auto bewaakt parkeert. Vaak is er bij een restaurant of attractie iemand aanwezig die in ruil voor een fooi op je huurwagen let. Kortom, ondanks het feit dat Costa Rica een fijn vakantieland is met een vriendelijke bevolking, dien je vanaf het moment van aankomst tot het moment van vertrek alert te zijn!

Registreer je via https://travellersonline.diplomatie.be/ . In elk land kunnen er crisissen, aanslagen of ongelukken gebeuren. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken u indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen.

 


Food, Drink and Cuisine Advice

Costa Rica is misschien niet dé bestemming voor fijnproevers, maar wat het mist aan verfijning maakt het goed met een ruime en gevarieerde keuze.

De Caribische kust is meer beïnvloed door de eilandnaties. Bijna overal vind je Jamaicaanse kip als hoofdbestanddeel, rijst en bonen (gallo pinto) zijn alomtegenwoordig, maar worden vaker bereid met kokosmelk. Door de vaak gebruikte curry specerijen proef je een heel andere smaak dan hun tegenhangers aan de Pacifische kust.

Het Costa Ricaanse dieet is vrij gezond met een laag gebruik van zuivel of vetrijke gerechten. Vers fruit en groenten vormen een groot deel van de maaltijden, terwijl varkensvlees, kip en rundvlees de meest populaire vleessoorten zijn. Zeevruchten vind je in het hele land, vooral in de kustgebieden, met zeebaars als de meest voorkomende vis op de menukaart.

Vijf gerechten die je geproefd moet hebben voor je Costa Rica weer verlaat:

 • Arroz con Pollo (con Camaron etc.): rijst met stukjes kip of garnaal, palmhart en andere combinaties. Erg lekker met de onvolprezen Salsa Lizano. Costa Ricanen zweren erbij!
 • Olla de Carne: stevige maaltijdsoep van runderbouillon waarbij (meestal apart) groenten en wortels geserveerd worden.
 • Casado: typisch lunchgerecht van rijst, bonen, bakbanaan, koolsalade en vaak wat pasta gecombineerd met kip, vlees of vis.
 • Tamal: Maïsmassa gevuld met groenten en een stukje kip- en/of varkensvlees, gewikkeld in bananenbladeren en gekookt op een houtvuurtje. Het is een traditioneel Kerstgerecht maar het hele jaar door in soda’s verkrijgbaar. Soda’s zijn eenvoudige lunchrooms (vaak zonder de vergunning om alcohol te verkopen) die je overal aantreft. Het zijn de beste plekken om goedkoop een smakelijke maaltijd te krijgen!
 • Gallo Pinto: dit ontbijtgerecht krijg je in ieder hotel als ontbijtoptie aangeboden. Rijst met bonen, goed gekruid gecombineerd met roerei, zure room en/of tomaat.

Het leidingwater is doorgaans sterk gechloreerd en kan, hoewel het relatief veilig is om te drinken, lichte buikklachten veroorzaken. Buiten de grote steden en dorpen kan het drinkwater verontreinigd zijn en bevelen we sterilisatie ten zeerste aan. Voor diegenen met een gevoelige maag adviseren we sowieso flessenwater. De meeste hotels bieden water aan in bidons bij de receptie of in het restaurant, waar je je herbruikbare fles kunt bijvullen.

Melk wordt gepasteuriseerd en zuivelproducten zijn veilig voor consumptie. Lokaal vlees, gevogelte, zeevruchten, fruit en groenten worden over het algemeen veilig geacht om te eten.

 


Climate and Weather

Costa Rica is een land met een tropisch klimaat. We hebben maar 2 seizoenen per jaar, het droge en het regenseizoen. Het eerste seizoen loopt van december tot mei en wordt hier als zomer beschouwd. Het regenseizoen loopt van mei tot november en wordt beschouwd als winter, hoewel het dan niet koud is.  Het klimaat is normaal gesproken onvoorspelbaar en verandert vaak, we raden je aan om altijd een jas mee te nemen.

In Central Valley, waar de belangrijkste bevolkingscentra zich bevinden, bedraagt de gemiddelde temperatuur 22°C (72°F) en geniet je in de regio het hele jaar door van een lenteachtig klimaat.

In de kustgebieden is de temperatuur veel heter en vochtiger, terwijl het noordwesten van de Stille Oceaan extreem heet en droog kan zijn.

Het regenseizoen begint in mei en eindigt in november, hoewel er duidelijke regionale verschillen zijn. Juni en juli zijn de natste maanden, vooral aan de Caribische kant, maar het seizoen kan van mei tot december duren.

Het "warme" droge seizoen loopt van december tot mei, hoewel de temperatuurverschillen tussen zomer en winter gering zijn. Maart is het hoogtepunt van het droge seizoen, en de vochtigheid is dan lager, waardoor dit een populaire tijd is voor bezoekers.


Clothing and Dress Recommendations

Voorzie lichte katoenen en linnen kleding voor overdag en warmere kleding voor koelere avonden. Tijdens het regenseizoen is waterdichte kledij noodzakelijk. Draag liefst neutrale bruine en groene tinten als je wilde dieren en vogels wil observeren.
Neem zeker muggenspray mee voor zowel overdag als 's nachts.


Internet Availability

Wifi is beschikbaar in vrijwel alle hotels, minstens in het gebied rond de receptie. Je vindt ook internet cafés doorheen het land.

SIM-kaarten voor lokale gesprekken kun je het beste in San José kopen. Er zijn verschillende winkels (Kölbi, Movistar, Claro) waar je ze kunt kopen. We raden je de prepaid simkaarten aan. Vergeet niet je paspoort mee te nemen zodat je er een kunt krijgen. Het is mogelijk om je simkaarten met beltegoed te vullen in de meeste supermarkten in het land, gewoon door je telefoonnummer op te geven. 


Electricity and Plug Standards

Het elektriciteitsnet in Costa Rica heeft een spanning van 110V of 120V en een frequentie van 60Hz. Ook de standaard van de stekkers verschilt. De stopcontacten zijn er van het type B (NEMA 5-15) en/of het type A (NEMA 1-15). Een reisstekkeradapter is meestal alles wat je nodig hebt maar als je apparaten wil gebruiken die niet geschikt zijn voor 120 volt, heb je een voltage adapter nodig.


General Guidance

VIA DE VERENIGDE STATEN OF CANADA?

Voor reizen met een overstap in de VS, dien je online voor vertrek een ESTA (Electronic System of Travel Authority) toestemming aan te vragen op deze website: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/  

We raden je aan om deze aanvraag minimaal twee weken voor vertrek in orde te brengen. Het is erg belangrijk want zonder een goedgekeurde visa waiver word je geweigerd op je vlucht. Je internationaal paspoort moet nog 6 maanden geldig blijven na je terugvlucht.

Vlieg je via Canada? Dan ben je verplicht om een ETA (Electronic Travel Authorization) aan te vragen. Ons advies is om deze verplichte reistoestemming vier weken voor vertrek te regelen. Heb je geen ETA dan kan je geweigerd worden op de vlucht of een boete krijgen. Aanvragen doe je via de officiële website van ETA: https://onlineservices-servicesenligne.cic.gc.ca/eta/

TIJDVERSCHIL

Tijdens onze zomermaanden is het in Costa Rica 8 uur vroeger dan in België.  In de wintermaanden is er 7 uur verschil.

TELEFOON

Simkaarten voor lokale telefoongesprekken koop je het best in San José.  In het centrum zijn winkels van verschillende telefoonaanbieders (o.a. Kölbi, Movistar en Claro) waar je terecht kan. Vergeet niet je paspoort mee te nemen!

Het bereik voor de mobiele telefoon is in de steden redelijk tot goed. In de meer afgelegen gebieden kan het bereik matig tot helemaal afwezig zijn. De landcode van Costa Rica is +506.

RELIGIE

Meer dan 90% van de bevolking is Rooms-Katholiek. In de steden vind je ook een aantal kleine protestantse groeperingen.

TAAL

De officiële taal in Costa Rica is het Spaans. Slechts de afgelegen indiaanse gemeenschappen spreken nog een autochtone taal. In de grote steden begrijpen de inwoners een aardig woordje Engels.

NUTTIG OM WETEN

 • In Costa Rica wordt er veel aandacht gehecht aan een verzorgd uiterlijk. Wanneer je een kerk bezoekt, bedek je best schouders en knieën uit respect voor de lokale bevolking en hun religie.
 • ’s Ochtends wordt er in Costa Rica stevig ontbeten, waarbij rijst met bonen een van de favorieten is. Costa Ricanen houden geen echte siësta’s, toch zijn de winkels er vaak wat langer gesloten tijdens de middag en zijn ze ’s avonds wat langer open. Zo kunnen ze ’s middags uitgebreid lunchen.
 • Costa Ricanen leven onder het motto “pura vida” wat letterlijk “puur leven” betekent. Enerzijds wordt hiermee naar de groene en pure natuur in het land verwezen, anderzijds doelt deze uitspraak op het feit dat Costa Ricanen leven van dag tot dag. Ze genieten elke dag opnieuw van de kleine dingen in het leven. Ze doorkruisen het leven dan ook met een onuitputtelijk optimisme. Pura vida, pura Costa Rica!
 • Costa Ricanen houden van hoffelijkheid. Het betekent dat als je ergens binnenkomt je in ieder geval iets moet zeggen, als is het maar een simpel: Hola! (Hallo!). Ook is het gebruikelijk om altijd een blijk van waardering te geven als iemand iets voor je doet. Wanneer je een Coca-Cola bestelt is het altijd: “Una Coca Cola por favor”. En komt de ober je bestelde drankje brengen staat het erg onbeleefd om hem niet te bedanken: “Gracias!” _
 • In Costa Rica worden erg veel handen geschud (en zoenen gegeven). Ook als reiziger in het land kan je er naar hartenlust aan meedoen. Dat kan bijvoorbeeld al als je iemand op straat de weg vraagt. Of je kan de hand schudden wanneer je iemand tegenkomt die je een keer eerder gezien hebt.
 • Als je een vriendschappelijke relatie met een meisje of een vrouw hebt opgebouwd is er helemaal niets vreemd aan om haar een zoen te geven. Maar let op, in Costa Rica wordt slechts één zoen op de wang gegeven. Altijd handig om een aantal beleefdheidsvormen uit je hoofd te leren of op een papiertje bij je te hebben. Het vergemakkelijkt het contact met de plaatselijke bevolking.
 • Vroeg uit de veren! ’s Ochtends is het beste moment om dieren te observeren. Hoe vroeger je bent, hoe beter, liefst net na zonsopgang! Ook in de namiddag vanaf 16u tot zonsondergang zijn veel dieren actief.
 • Een goede verrekijker is een investering die goud waard is. Zorg ervoor dat je hem altijd binnen handbereik hebt. Aan een kijker die minimaal 8x24 vergroot heb je al een heleboel. Fotografen nemen best een telelens mee.
 • Veel dieren zijn ’s nachts actief. Dat geldt voor bijna alle katachtigen, opossums en stinkdieren, om er een paar te noemen. Dat maakt de kans om deze soorten overdag te zien klein. Het is op verschillende plaatsen in Costa Rica mogelijk om nachtwandelingen in het regenwoud te maken. Loop onopvallend gekleed door het regenwoud.
 • Dieren zitten niet alleen in het regenwoud, ook vanuit je lodge of hotel kan je soms de mooiste vogels observeren!
 • Zorg ervoor dat je altijd water bij je hebt als je een Nationaal Park bezoekt, want het is niet mogelijk om iets te kopen als je er eenmaal bent. Houd er rekening mee dat plastic flessen voor eenmalig gebruik niet zijn toegestaan.
 • Als je een Nationaal Park bezoekt, raden we je aan een kopie van je paspoort mee te nemen, omdat de autoriteiten dit nodig kunnen hebben om je identiteit te verifiëren.

ZEKER MEENEMEN

 • Geldige paspoorten
 • Creditcard(s)
 • Gesloten wandelschoenen
 • Verrekijker
 • Zonnecrème
 • Pet
 • Muggenspray
 • Hoofdlamp
 • Warme kledij
 • Herbruikbare drinkbus

EEN KORTE SPAANSE LES

 • Hallo, hoe gaat het? = Hola! Como está?
 • Heel goed! = Pura Vida!
 • Alstublieft = Por Favor
 • Danku = Gracias
 • Graag gedaan = Con mucho gusto!
 • Heel goed! = Muy bien!
 • Daag = Hasta Luego!
 • De rekening aub = La cuenta por favor!
 • Hoe heet jij? = Cómo te llamas?
 • Goedemorgen = Buenos días
 • Goedeavond/goedenacht = Buenas tardes/noches

DIEREN SPOTTEN IN COSTA RICA

Als je Costa Rica bezoekt, verwacht je veel wilde dieren te zien. Om het beste resultaat te behalen bij het observeren van dieren in hun natuurlijke habitat, zijn geduld en geluk de belangrijkste eigenschappen die je nodig hebt.

De beste tijd om dieren te zien is 's ochtends vroeg bij zonsopgang, of 's middags rond 16:00 uur. Dieren zijn actiever op deze uren, omdat het dan rustiger en koeler is. Veel dieren zijn alleen 's nachts actief. Er zijn speciale nachttours beschikbaar om deze dieren te observeren.

Blijf altijd alert, want dieren verschijnen onverwacht. Als je je aandacht verliest, is het heel goed mogelijk om onverwachte kansen te missen! Dieren leven niet alleen in de Nationale Parken, ook rondom je lodge of hotel is het mogelijk om prachtige dieren en vogels te zien.

We raden je aan om voor je wandelingen in de nationale parken een natuurgids met telescoop in te huren. Over het algemeen zijn ze de kosten die ze vragen meer dan waard. Als je besluit op eigen houtje te wandelen, kijk dan goed om je heen en gebruik een goede verrekijker om de dieren beter te kunnen zien.

De beste manier om een Nationaal Park te bezoeken is om zo rustig mogelijk in kleine groepjes te wandelen.

De meeste bezoekers aan Costa Rica komen om onze natuur en wilde dieren te zien. Een paar eenvoudige handelingen kunnen helpen om jouw impact op de natuur zo klein mogelijk te maken, zodat bezoekers na jou van dezelfde natuur en wilde dieren kunnen genieten.
Vermijd het verstoren van de wilde dieren. Gebruik geen zaklampen bij het maken van foto's.

 • Voer de dieren niet
 • Neem geen schelpen mee van het strand
 • Laat geen afval achter in de parken of op de stranden
 • Probeer zo min mogelijk plastic flessen te gebruiken. Gebruik een fles die je kunt hervullen. Bij de meeste hotels kun je in bidons met vers water.
 • Doe mee aan het duurzaamheidsprogramma van je hotel: recycle en verminder het gebruik van water en elektriciteit. Laat de airconditioning niet aan als je niet in de kamer bent.


back to top