Hoogtepunten van Costa Rica in 12 dagen

Share:

Day 1: Costa Rica, San Jose, Central Valley

Aankomst in Costa Rica
Buiten aan de luchthaventerminal worden we opgewacht door onze chauffeur met een bordje met onze naam. De chauffeur overhandigt ons onze vouchers, een landkaart van Costa Rica en algemene informatie en brengt ons naar ons hotel in het centrum van de hoofdstad. 
De hoofdstad van Costa Rica ligt op een hoogte van 1.170 meter, hetgeen tot gevolg heeft dat de nachten er heerlijk koel zijn en dat het er overdag niet te warm wordt. De gemiddelde jaartemperatuur is 24 graden Celsius. San José is gelegen in de vruchtbare centrale vallei die het economisch en politieke hart van Costa Rica vormt. San José heeft 337.000 inwoners.
San José is een heel levendige stad, met een klein centrum, mooie parken en een aantal musea die een bezoek meer dan waard zijn. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de "central market", het nationale theater, de "Plaza de la Cultura" en het "National Gold and Jade" museum. De afstanden tussen de verschillende bezienswaardigheden zijn niet groot en dus goed beloopbaar.

Overnachting in San Jose
Het boutique hotel Presidente ligt pal in het centrum van San José, op 100m van het nationaal theater en op loopafstand van de andere attracties van de stad. Het hotel heeft een mooi dakterras en biedt een dagelijks ontbijtbuffet en gratis Wifi. De kamers zijn ruim en modern ingericht.

Day 2: Tortuguero National Park

Op weg naar het nationaal park van Tortuguero
In de vroege ochtend worden we bij ons hotel opgehaald door een busje voor de reis naar Tortuguero.
Het eerste gedeelte van de rit (ruim een uur) voert door het prachtige Braulio Carrillo National Park, een eerste kennismaking met de natuur in de tropen. Vanuit het busje kunnen we de enorme omvang van de bomen en de bladeren bewonderen. Van op afstand zien we de groene rivieren en prachtige watervallen. We rijden over de rivier de Sucio (de "vieze" rivier), die ontspringt op de vulkaan de Irazú en vulkanisch materiaal met zich meeneemt. Daarna dalen we naar de Caraïbische laaglanden om vlakbij het plaatsje Guápiles een typisch ontbijt te nuttigen. 

Vervolgens rijden we dwars door uitgestrekte bananen- en ananasplantages naar La Pavona, een klein haventje waar we overstappen in een overdekte boot voor een tocht van ongeveer 1 uur naar het Tortuguero National Park. Het gebied is enkel per boot of vliegtuig bereikbaar.
Tortuguero is gelegen op een smalle landtong tussen de Caraïbische zee en de Rio Tortuguero. De bevolking is overwegend AfroCaribisch en het bezoek is een mooie gelegenheid om de relaxte sfeer op te snuiven.
Tijdens het verblijf in Tortuguero maken we deel uit van een klein internationaal gezelschap onder leiding van een natuurgids. 

Overnachting in het nationaal park van Tortuguero
De Aninga Lodge is met zijn 33 vrijstaande bungalows één van de kleinere lodges in Tortuguero. De meeste bungalows zijn gebouwd op palen om de natuur zoveel mogelijk te ontzien. De lodge is schitterend gelegen aan de lagune van Tortuguero, naast het zusterverblijf Pachira Lodge. De lodge beschikt over een zwembad en een restaurant. Gasten kunnen gebruik maken van wifi.

Day 3: Tortuguero National Park

Verkenning van Tortuguero National Park
De wilde en romantische kanalen van het Tortuguero National Park herbergen 350 vogelsoorten, 3 soorten apen (brul-, slinger- en capucijnapen) toekans, papegaaien, luiaards, kleurrijke giftige kikkers, wilde katten en veel meer. De kilometerslange stranden langs de ruige Caraïbische zee zijn één van de belangrijkste broedplaatsen ter wereld voor de Groene Zeeschildpad. Tussen juli en eind oktober is het mogelijk om het broedritueel van deze schildpadden onder leiding van een parkranger te aanschouwen. 

In de voormiddag maken we een boottocht en gaan we op zoek naar wilde dieren. We varen in een open fluisterboot over verschillende aftakkingen van de rivier langs het regenwoud. Boven onze hoofden voeren kapucijn- en slingerapen hun mooiste kunstjes uit. Langs de rivier spreiden slangenhalsvogels hun vleugels in de stralende zon. Aan de oevers van de rivieren zien we kaaimannen en moeras-schildpadden. 

De dichtbegroeide bossen en waterwegen zijn een habitat voor onder andere vleermuizen, hagedissen, wasberen, leguanen, spitssnuitkrokodillen, otters en talloze vogelsoorten. Een waar paradijs voor jonge natuurliefhebbers! In de namiddag is er vrije tijd om rustig te genieten van de mooie natuur of om een wandeling maken door de jungle die het hotel omzoomt.

Day 4: Puerto Viejo de Sarapiqui

De weg naar Sarapiqui
We verlaten Tortuguero met de boot en genieten van de prachtige rivier. Wanneer we terug in La Pavona aankomen, stappen we over op de bus die ons terug naar Guápiles rijdt. Na de lunch ontvangen we onze huurauto. De rit naar Sarapiqui is kort zodat we op ons gemak kunnen wennen aan het Costa Ricaanse verkeer. We rijden door een agrarisch gebied met uitgestrekte ananas- en palmhartplantages en begrijpen waarom Costa Rica het belangrijkste ananas-exporterende land ter wereld is. 

Ooit was Puerto Viejo de Sarapiqui de belangrijkste rivierhaven van Costa Rica. Dit schilderachtige marktstadje ligt aan de samenvloeiing van de Rio Sarapiqui en de Rio Puerto Viejo in het noordoostelijke deel van het land. 
De natuurlijke schoonheid van de ontzagwekkende tropische regenwouden oefent een grote aantrekkingskracht uit op veel reizigers die genieten van sublieme wandelingen,  vogelspotten, en rivierboottochten die de kans geven om toekans, apen, luiaards, en krokodillen te spotten.

Overnachting bij het Tirimbina Rainforest
Sarapiquis Rainforest Lodge, dat op 200 meter van het beroemde Tirimbina Rainforest gelegen is, is een bijzonder hotel waarvan de architectuur geïnspireerd is op de bouwstijl van de inheemse bevolking. Dit komt vooral tot uiting doordat de kamers zich in ronde 'palenques' bevinden. De tuinen rondom het hotel zijn ontworpen door landschapsarchitecten. Het hotel beschikt over een klein zwembad.

Day 5: Puerto Viejo de Sarapiqui

Puerto Viejo de Sarapiqui
Puerto Viejo betekent 'oude haven' en de naam suggereert de belangrijke functie die het stadje had voor het transport in tijden dat wegen nog nauwelijks bestonden. Het gebied rond Sarapiquí heeft de laatste jaren steeds meer naam gekregen onder de natuurliefhebbers vanwege de enorme vogelrijkdom.
Er zijn nog grote aaneengesloten stukken laaglandregenwoud en een aantal gerenommeerde onderzoeksinstituten hebben hier hun research-centra gevestigd. Door het gebied loopt de rivier de Sarapiquí, een bekende rivier om te raften, dat gaan we vandaag dan ook doen. 

Raften op de Sarapiqui rivier (optioneel)
De Sarapiquí rivier is één van de meest populaire raftrivieren voor beginners. Bij het raften vaar je met 6 personen in een rubberen boot door verschillende stroomversnellingen in de rivier. De rivier heeft klasse 2-3 (op een schaal van 1-5), hetgeen betekent dat stroomversnellingen garant staan voor actie, maar dat de moeilijkheidsgraad niet te hoog is. De tocht duurt ongeveer 2 uur. Een fruitsnack, transport, materiaal en professionele begeleiding zijn inbegrepen.

Day 6: Cahuita, Southern Caribbean Coast, Puerto Viejo de Talamanca, Limon Province

Op weg naar de Caraïbische kust 
Vanuit Sarapiquí is het slechts een uurtje terugrijden naar het dorpje Guapiles en vandaar uit rijden we verder in de richting van de Caraibische Zee. Vlakbij de havenstad Puerto Limón slaan we af in zuidelijke richting en volgen de hele kustlijn tot aan het Caraïbische dorpje Cahuita.

Cahuita
Cahuita is een klein strandstadje, idyllisch gelegen aan de prachtige Caraïbische kust van Costa Rica. Het stadje, dat op enkele kilometers van Puerto Viejo de Talamanca ligt, is bekend om zijn relaxte sfeer en authentieke Caraïbische cultuur.
Het nationale park ligt ten westen van de stad en biedt een overvloed aan exotische wilde dieren en een lange strook van prachtig met bos omzoomd strand en warm turquoise water.

Cahuita National Park 
Liefhebbers van snorkelen en wandelen door het regenwoud langs verlaten stranden kunnen deelnemen aan een (optionele) excursie in het Cahuita National Park.
Vlak voor de kust van het Nationale Park Cahuita ligt één van de mooiste koraalriffen van Costa Rica. Met een lokale gids varen we er in een open bootje naar toe. We hebben de gelegenheid om op twee plekken te snorkelen en schitterende felgekleurde tropische vissen te bewonderen. We worden afgezet aan een strandje in het Nationale Park waar we relaxen en genieten van de schitterende natuurlijke setting. Nadien wandelen we gedurende anderhalf uur met een tweetalige gids door het regenwoud en over tropische stranden terug naar het Cahuita. Onderweg zullen we zeker verschillende apensoorten en één of meerdere luiaards spotten! Er is een snack inbegrepen.


Overnachting bij het Nationale Park van Cahuita 
El Encanto is een klein en zeer charmant hotel gelegen op een perfecte locatie net naast het centrum van Cahuïta met zijn gezellige restaurants en bars. Het hotel ligt op enkele minuten van de ingang van het nationale park. Alle bungalows hebben een kleine patio die uitkijkt op de weelderige tuin en het zwembad

 

Day 7: Cahuita, Manzanillo

Puerto Viejo De Talamanca, en de stranden van Manzanillo 
De spectaculaire zuidelijke Caribische kust van Costa Rica is het meest bekend omwille van zijn ongerepte gouden zandstranden met wuivende palmbomen en kristalhelder turkoois water.
Deze kustlijn biedt bezoekers de typische tropische vakantie-ervaring.  Omdat het gebied nog niet volledig ontdekt is door massatoerisme heeft het zijn ongerepte natuurlijke charme behouden.  

Bij Puerto Viejo de Talamanca, dat op enkele kilometers van Cahuita ligt, ervaar je de pracht van de kust en de gekende relaxe Caraïbische sfeer ten volle.
Een aantal kilometers verder in de richting van Panama kan je bij Manzanillo heerlijk van het ene prachtig strandje naar een ander nog mooier strandje wandelen en zwemmen in het warme Caraïbische water.

's Avonds kan je de charme van Puerto Viejo de Talamanca ontdekken en genieten van de lokale Caraïbische keuken. 

Day 8: San Gerardo de Dota

Via de vallei van Turrialba en Cartago naar San Gerardo de Dota 
Tijd om afscheid te nemen van de verleidelijke Caraïbische kust! We rijden terug naar het noorden en nemen bij het plaatsje Siquirres de afslag naar Turrialba. We trekken langzaam de bergen in en genieten van het uitzicht over de Caribische laagvlakte en het Talamanca gebergte. Daarna dalen we af naar de Turrialba vallei. 

De vallei van Turrialba is vooral bekend om de gelijknamige vulkaan, die op dit moment de meest actieve vulkaan van Costa Rica is.
Bij Turrialba vinden we tevens de grootste archeologische opgravingen van het land en het Guayabo National Monument. In het pre-Colombiaanse tijdperk was dit een ontmoetingsplek van inheemse volkeren uit Zuid- en Centraal Amerika en had het naar alle waarschijnlijkheid een religieuze functie. Een bezoek is zeker de moeite waard. 

Wie interesse heeft, kan in de oude hoofdstad Cartago de beroemde basiliek bezoeken die het eindpunt is van de jaarlijkse bedevaart op 2 augustus. Binnen is "La Negrita" (de zwarte Madonna, patroon van Costa Rica), die in 1635 verscheen aan een eenvoudig boerenmeisje, te bewonderen. Na het bezoek aan Cartago rijden we over de Pan American Highway de bergen in richting de Cerro de la Muerte. Al stijgend zien we hoe het landschap verandert en als we uiteindelijk afslaan naar het dal van de Savegre, zijn we in het nevelwoud aangekomen. 

San Gerardo de Dota ligt in de Savegre vallei, een arcadisch gebied dat dunbevolkt is en waarbij het besef om de natuur te beschermen in de genen van de bewoners zit. De beboste vallei en de indrukwekkende bergtoppen zorgen voor adembenemende vergezichten. De omliggende bossen zijn een leefgebied voor talloze vogels en we vinden er de grootste verscheidenheid aan inheemse plantensoorten van Midden Amerika. Omdat het gebied hoog gelegen is, is het klimaat er koel waarbij de nachten zelfs uitgesproken koud kunnen zijn. De vegetatie is typisch tropisch bergbos: altijd-groen eikenbos met bromelia's, varens, orchideeën, hoogland planten, magische bloemen en mossen. Deze omgeving is de beste plek van Costa Rica om Quetzals te observeren. 

Overnachting in de Savegre vallei
De familiaal gerunde lodge van Suenos del Bosque is, op een hoogte van 2200m, schitterend gelegen aan de rand van het Los Quetzales National Park. De charmante houten chalets hebben een balkon met uitzicht over het tropisch regenwoud. Gasten kunnen mooie wandelingen maken en exotische vogels spotten in de onmiddellijke omgeving van de lodge. De lodge organiseert activiteiten zoals jungletochten, paardrijden en vissen.
 

Day 9: San Gerardo de Dota

Los Quetzales National Park
Eén van de belangrijkste attracties in de buurt van San Gerardo de Dota is het Los Quetzales National Park dat beroemd is onder vogelliefhebbers.  
De Quetzal, die met zijn levendig groen en rood verenkleed de reputatie heeft om één van de mooiste vogels ter wereld te zijn, is in de Savegre vallei bij San Gerardo de Dota relatief makkelijk te spotten.
Er zijn diverse wandelpaden in het nevelwoud. Een zoektocht naar de Quetzal, is zeker een aanrader!

Day 10: Ojochal, Uvita, Dominical

Naar de kust van de Stille Oceaan
Via de hoogste bergpas van het land (Cerro de la Muerte 3400m) rijden we richting de Stille Oceaan. We nemen de prachtige route tussen San Isidro del General naar het kustplaatsje Dominical en dan is het nog maar kort rijden naar onze bestemming: Ojochal.
Ojochal, gelegen aan de kust in de provincie Puntarenas, is terecht trots op haar verleidelijke stranden, een heerlijke culinaire scène, en enkele ongelooflijke natuurbelevingen.
Niet ver van het dorp ligt een archeologische site die tot werelderfgoed werd uitgeroepen. Hier liggen mysterieuze perfecte bolvormige stenen uit de tijd van vóór Columbus waarvan de precieze functie tot op heden onbekend is.

Cataratas Naucaya
Onderweg  aar Ojochal kunnen we de Cataratas Naucaya bezoeken. Deze  twee indrukwekkende watervallen met een hoogte van 20m en 50m bereiken we na een mooie wandeling te voet of per paard. Een duik in de natuurlijke zwembaden, zorgt voor een heerlijke verfrissing.
Verder zijn de Uvita waterval en de grotten van Playa Las Ventanas een bezoek meer dan waard. 

Colla de Ballena
In het Marino Ballena National Park, kunnen we bij het schiereiland Cola de Ballena, wat zich vertaalt als 'De staart van de walvis', wandelen over een enig mooi strand. Het strand -dat de vorm van een walvisstaart heeft en omzoomd wordt door palmbomen- komt bij eb bloot te liggen.

Overnachting in Ojochal
In het nieuwe boutique hotel Yaba Chigui, kunnen we ons werkelijk één voelen met de omringende natuur. De bungalows zijn van alle gemakken voorzien, zoals een koelkast, koffiezet apparaat, en een kluisje voorzien. Aan de receptie is Wifi beschikbaar.

Day 11: Ojochal, Manuel Antonio National Park

Nationaal park van Marino Ballena
Uvita is de toegangspoort tot het ongelooflijk mooie Marino Ballena National Park, beroemd om zijn migrerende bultrugwalvissen.
Wie zin heeft kan (optioneel) deelnemen aan een boottocht op zee om walvissen en dolfijnen te spotten. Hoewel er geen 100% garantie is, is er er een grote kans om deze fascinerende dieren van dichtbij te zien. Wellicht zien we ook zeeschildpadden of manta's.
De beste tijd voor het spotten van walvissen is van eind augustus tot en met oktober.  

Het strand bij Dominical
Het lange, ruige, natuurlijke strand van Dominical dat op 30 minuten rijden van Ojochal gelegen is, is vooral bekend onder golfsurfers. Het mooie bruin-zwarte zand nodigt uit tot een wandeling. De continu hoge golven maken van Dominical een perfecte locatie voor golfsurfen.

Daguitstap naar het Manuel Antonio National Park 
Net ten zuiden van Quepos, aan Costa Rica's centrale Pacifische kust, is het Manuel Antonio National Park een van de meest bio-diverse gebieden in de wereld. Een bezoek aan dit makkelijk toegankelijke park is een must. 
Met fascinerende regenwouden, ongerept witte stranden, mangroves, lagunes, prachtige koraalriffen en een overvloed aan wilde dieren, waaronder meer dan 100 zoogdiersoorten en bijna 350 vogelsoorten is dit Manuel Antonio de ultieme bestemming voor natuurliefhebbers en avonturiers. 
Behalve de indrukwekkende zandstranden en uitnodigende warme zee is het mogelijk om brulapen, capucijnaapjes, wasberen, slangen, leguanen, vlinders, felgekleurde krabben en luiaards te spotten in het aangrenzende oerbos.
Het park is dé habitat voor meer dan 100 zoogdiersoorten en meer dan 184 vogelsoorten waaronder toekans en smaragd amazone ijsvogels.
Via een pad bereiken we een observatiedek met een fantastisch uitzicht over de beboste kliffen en de Stille Oceaan. Naast een prachtige wandeling door het weelderige, vochtige en tropische bos met een overvloed aan wilde dieren, zijn ook de prachtige stranden van het park de moeite waard. Deze witte zandstranden zijn omgeven door het warme, turquoise water van de Stille Oceaan. In de omgeving zijn verschillende interessante excursies als begeleide wandelingen, catamarantochten en kajaktochten door het mangrovewoud mogelijk.

Day 12: Your Last Day

Vandaag komt er een einde aan onze schitterende reis. 
We volgen de Costanera Sur langs de Pacifische kust tot aan het plaatsje Orotina waar we de tolweg 27 nemen. We volgen deze weg tot aan de Centrale Vallei. 
We leveren onze huurwagen in bij de luchthaven en nemen afscheid van dit schitterende land. 
 

back to top