Namibia

Namibië, gelegen in zuidwestelijk Afrika, staat bekend om zijn opvallende contrasten en adembenemende natuurlijke schoonheid. Het land biedt een unieke en indrukwekkende ervaring, van de beroemde rode duinen van Sossusvlei tot de spookachtige Skeleton Coast. Hier vind je 's werelds hoogste zandduinen, de oudste woestijn ter wereld en de op één na grootste kloof—de adembenemende Fish River Canyon. De landschappen zijn net zo divers als de geschiedenis van het land, met een centraal plateau, weelderige noordelijke steppes en de uitgestrekte Namib- en Kalahariwoestijnen.

Namibië herbergt ook indrukwekkende fauna, met het Etosha National Park als populaire bestemming. Hier verzamelen grote aantallen dieren, waaronder de Hartmann-bergzebra, leeuwen en woestijnolifanten, zich bij waterpoelen. De Namibwoestijn is een levend ecosysteem met unieke planten en dieren die zich hebben aangepast aan de extreme omstandigheden.

Toeristen kunnen de hoofdstad Windhoek en het charmante kustplaatsje Swakopmund verkennen. Swakopmund weerspiegelt Namibië's Duitse koloniale verleden in architectuur, cultuur en het jaarlijkse Oktoberfest. Door de mix van koloniale invloeden en inheemse tradities, zoals de unieke culturele gebruiken van het Hererovolk, biedt Namibië een complexe en fascinerende identiteit.

Of je nu spooksteden in oude diamantvelden bezoekt, geniet van het adembenemende woestijnlandschap of je onderdompelt in de unieke cultuur van het land, Namibië biedt een onvergetelijk avontuur in een van Afrika's meest ongerepte wildernissen.


Toelatingseisen

Namibia Visa On Arrival Process voor internationale reizigers

Reizigers uit een geselecteerde lijst van landen hebben nu de mogelijkheid om hun visum online of bij aankomst op de aangewezen luchthavens of grensovergangen van Namibië aan te vragen. Echter, zelfs als het visum online is goedgekeurd, moet de reiziger nog steeds de benodigde documenten meenemen, aangezien immigratiefunctionarissen bij de toegangspunten deze kunnen opvragen ter verificatie. Bekijk het document ‘Namibië Visa On Arrival process’ in de documenten sectie van dit WETU/Travel Key reisdocument. Hier vindt u alle details.

Paspoort

Een paspoort met minimaal drie lege pagina’s en ten minste zes maanden na de datum van binnenkomst geldig zijn. Het is raadzaam om voor vertrek de meest recente toegangsvereisten te bevestigen bij de Namibische ambassade of het consulaat.


Betalingen en Wisselkoersen

De lokale valuta, de Namibische Dollar (N$, ISO-code: NAD), is verdeeld in 100 cent en is gelijk in waarde aan de Zuid-Afrikaanse Rand, die ook door heel Namibië wordt geaccepteerd. Namibiëse geld wordt echter niet geaccepteerd in Zuid-Afrika. Muntstukken variëren van 5 cent tot 10 NAD, terwijl bankbiljetten de denominaties 10, 20, 50, 100 en 200 NAD hebben. Hoewel afgelegen safari-kampen mogelijk alleen contant geld accepteren, worden creditcards zoals Visa en Mastercard doorgaans geaccepteerd. Ook de Zuid-Afrikaanse Rand, Britse ponden, euro's en Amerikaanse dollars worden veel gebruikt. Let op voor fraude met pinpassen en creditcards; geef je pincode nooit weg en controleer je bonnen zorgvuldig.

Typisch zijn de bankuren van 8:30 tot 15:30 van maandag tot vrijdag en van 8:30 tot 11:00 op zaterdag. In steden zijn winkels doorgaans geopend van 9:00 tot 17:00 van maandag tot vrijdag. Op zaterdag en sommige zondagen, vooral in toeristische gebieden, zijn de openingstijden korter.

Bezoek ambachtelijke markten, winkels of straatkraampjes die aardewerk, manden en houtbewerking als souvenirs verkopen. In markten is afdingen toegestaan, maar niet in winkels. Vermijd het kopen van producten van slangenhuid, schildpadpanser of ivoor, aangezien deze mogelijk van beschermde diersoorten afkomstig zijn en het exporteren ervan verboden kan zijn.


Reizen en Plaatselijk Transport

Autorijden
Namibiërs rijden aan de linkerkant en alle verkeersborden zijn in het Engels. Gordels zijn verplicht en het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden is verboden. De algemene snelheidslimiet is 120 km/u op geasfalteerde wegen buiten de steden, maar het is raadzaam om 100 km/u aan te houden totdat je vertrouwd bent met de lokale omstandigheden. In de steden is de snelheidslimiet 60 km/u. Ervaring leert dat een veilige snelheid op onverharde wegen 60 km/u is.

Lange Afstanden:
Een voertuig met alleen voorwielaandrijving (2WD) is normaal gesproken voldoende voor Namibie, maar een hogere auto is essentieel in verband met vaak slechte wegen. Lange afstanden, slechte mobiele telefoon dekking buiten de grotere steden en zeldzame tankstations die alleen contant geld accepteren, maken het belangrijk om van tevoren goed te plannen.
Rijden in Namibië kan vermoeiend zijn door de lange afstanden, zelfs op geasfalteerde wegen. Wees voorzichtig bij het rijden in de opkomende of ondergaande zon en neem regelmatig pauzes om alert te blijven. Wees altijd voorbereid op onverwachte situaties, zoals dieren op de weg. Aangezien de wegen vrij verlaten zijn, kan het zijn dat je lange tijd geen andere weggebruikers tegenkomt.

Off-Road Rijden:
Gewone (lage) personenauto’s zijn niet geschikt voor off-road omstandigheden. Blijf op de aangewezen wegen om schade te vermijden, omdat je mogelijk verantwoordelijk wordt gehouden. Gravel-wegen kunnen worden gebruikt, maar controleer de staat ervan voordat je rijdt, omdat sommige onbegaanbaar kunnen zijn en ervoor kunnen zorgen dat je vast komt te zitten. Ervaring leert dat een veilige snelheid op gravelwegen 60 km/u is.

Openbaar Vervoer:
Openbaar vervoer in Namibië is gericht op de behoeften van de lokale bevolking en is beperkt tot de hoofdwegen tussen de grotere bevolkingscentra. Hoewel het goedkoop en betrouwbaar is, heeft het weinig nut voor de reiziger, aangezien de meeste toeristische attracties van Namibië buiten de gebaande paden liggen.
Er zijn grote luchtvaartmaatschappijen die naar Windhoek en Swakopmund vliegen. Andere bestemmingen zijn bereikbaar per auto of chartervlucht.


Gezondheid / Medische informatie

De medische zorg in Namibië is over het algemeen goed, maar voornamelijk beperkt tot de grotere steden. Privé-nooddiensten bieden lucht- en grondambulances aan in het hele land, maar zorg wordt pas verleend nadat is vastgesteld dat een patiënt kan betalen. Bovendien zijn veel landingsbanen alleen overdag bruikbaar.

Zorg ervoor dat je reisverzekering noodsituaties dekt, inclusief evacuatie naar Zuid-Afrika, waar de medische zorg van een hogere standaard is en breder beschikbaar dan in Namibië.

Let op: neem altijd je creditcard en verzekeringsgegevens mee. In geval van nood zullen de meeste privéziekenhuizen om betaling vragen voordat ze met de behandeling beginnen.


Veiligheidsinstructies

Namibië is goed ingericht voor individuele reizigers en biedt een goede infrastructuur en professionele diensten. Net als bij reizen in elk ander land ter wereld is het echter aan te raden om een uitgebreide reisverzekering af te sluiten die medische kosten en repatriëring dekt indien nodig. Het is ook verstandig om je bagage te verzekeren.

Om diefstal te voorkomen, wordt bezoekers geadviseerd geen dure sieraden mee te nemen en nooit grote hoeveelheden contant geld bij zich te dragen. Zorg ervoor dat je tijdens het reizen altijd goed op je eigendommen let. Toeristen zijn vaak een aantrekkelijk doelwit voor zakkenrollers en dieven, dus blijf waakzaam.

Let op: het is altijd verstandig om een fotokopie van je paspoort te hebben en deze apart van het originele paspoort te bewaren. Laat daarnaast een kopie achter bij vrienden of familie thuis.


Eten, Drinken en Culinair Advies

In restaurants en eetgelegenheden zijn de maaltijden vaak in Europese stijl. Duitse gerechten, zoals Wiener schnitzel, zijn bijzonder populair. De brouwerstraditie van de Duitsers is ook zichtbaar in de lagerbieren die geserveerd worden. Bijvoorbeeld, Windhoek is een populaire merk.

Namibië is zeer vleesgericht vanwege de nadruk op veeteelt. Steaks van verschillende dieren komen veel voor op de menu's. Vis is echter ook overvloedig. Lokale favorieten zijn kingklip en kabeljou. In plattelandsgemeenschappen worden basisvoedsel vaak bereid van gierst en sorghum. Dit omvat mealie pap, een stevige soort pap, en kapana-brood. Gedroogd vlees en vlees met gierst (oshifima ne vanda) zijn gebruikelijk, evenals zuivelproducten. Bonen en groenten worden gegeten met gierst, maar het assortiment groenten wordt beperkt door de hoeveelheid neerslag.

In de safari-kampen en hotels is een internationaal menu de norm. Lokale specialiteiten zijn onder andere Luderitz-oesters (het hele jaar door verkrijgbaar) en Swakopmund-asperges (van september tot april). Namibisch rundvlees, lamsvlees en wild worden vaak buiten gekookt en een ‘braaivleis’ (BBQ) is zeer populair. Potjiekos is een complete maaltijd bereid in één gietijzeren pot, bestaande uit vlees en groenten die op open vuur worden gekookt.

Namibische specialiteiten
Biltong – Gedroogde vleesstrips, gemarineerd met zout en specerijen
Potbrood – Brood gebakken in een gietijzeren pot
Boerewors – Worst met traditionele specerijen


Klimaat en Weersomstandigheden

Namibië is het hele jaar door een populaire toeristische bestemming vanwege het zonnige en droge klimaat. Toch kent het land grote temperatuurverschillen, afhankelijk van het seizoen en de locatie. 

Seizoenen:

Winter (mei tot september): Overdag is het aangenaam warm, maar's avonds kan het erg koud worden, vooral in de woestijn waar de temperatuur onder het vriespunt kan dalen.

Zomer (oktober tot april): Overdag is het heet, en in sommige gebieden kan de temperatuur regelmatig boven de 35°C uitkomen. 's Nachts blijft het warm, met naam in de centrale en noordelijke regio's.

Regenval:

Er valt weinig regen, vooral tussen november en maart, tijdens de zomerperiode. In het noorden valt meer regen dan in het zuiden, vaak in de vorm van onweersbuien in de namiddag. Houd er rekening mee dat bepaalde wegen tijdelijk onbegaanbaar kunnen worden door zware regenval.

Wind en droogte:

Namibië staat bekend om zijn droge klimaat en frequente droge winden, vooral in de woestijngebieden. Deze winden kunnen zand- en stofstormen veroorzaken, wat het zicht tijdens het rijden kan verminderen.

Advies voor reizigers:

Neem lichte, ademende kleding mee voor overdag en warme lagen voor's avonds, vooral als je in de winter reist.

Zorg altijd voor voldoende water en zonnebrandcrème, omdat het droge klimaat uitdrogend kan werken.

Controleer de lokale weersomstandigheden en wegupdates, vooral tijdens het regenseizoen


Kledingvoorschriften

Lente en Zomer
Koele, lichte, ademende en comfortabele kleding.

Winter en Herfst
De dagen zijn nog steeds warm, maar bereid je voor op koude nachten!

Algemeen
Paraplu en regenjas
Zwemkleding (badpak)
Hoed, zonnebril en zonnebrandcrème
Wandelschoenen

Traditionele Kleding:

Namibiërs dragen een variatie aan kledingstijlen die de rijke geschiedenis en cultuur van het land weerspiegelen. Elke etnische groep heeft zijn eigen unieke materialen, patronen en invloeden die terug te zien zijn in hun traditionele kleding.

  • Herero: Herero-vrouwen staan bekend om hun kleurrijke, Victoriaanse jurken. Deze jurken worden vaak gecombineerd met hoofdtooien in de vorm van hoorns, die het vee symboliseren dat centraal staat in de Herero-cultuur.
  • Himba: De Himba, die in het noorden van Namibië leven, zijn bekend om hun opvallende uiterlijk. Vrouwen dragen eenvoudige kleding, zoals rokken van geitenhuiden, en smeren hun lichaam in met otjize-pasta, een mengsel van rode oker en boter, ter bescherming tegen het harde klimaat. Hun sieraden en kapsels hebben ook culturele betekenissen die hun leeftijd en burgerlijke staat aangeven.
  • Nama en Damara: Deze groepen dragen vaak kleurrijke, bonte kleding die doen denken aan Europese missionaire invloeden uit het koloniale tijdperk.


Internetbeschikbaarheid

Je zult niet altijd bereik en mobiel internet hebben in Namibie. Bereid je voor op het gebruik van offline kaarten voor navigatie. Je accommodatie zal wifi hebben, tenzij anders vermeld.


Netspanning en Telefonie

De netspanning in Namibië is 220/240 Volt. Je hebt een stekker met drie ronde pinnen of een adapter nodig. Adapters zijn verkrijgbaar in de meeste supermarkten of kunnen beschikbaar zijn bij de receptie van je hotel. De meeste hotels hebben ook 110 Volt-aansluitingen voor scheerapparaten of kleine apparaten.


Algemene Informatie

Conservatie is een hoeksteen van de Namibische ervaring.

Namibië was het eerste Afrikaanse land dat bescherming van het milieu in zijn grondwet heeft opgenomen, en de regering heeft dit versterkt door haar gemeenschappen de mogelijkheid en rechten te geven om hun wilde dieren te beheren via gemeenschappelijke conservatieven.

Vandaag is meer dan 43% van de oppervlakte van Namibië in beheer. Dit omvat nationale parken en reservaten, gemeenschappelijke en commerciële conservatieven, gemeenschappelijke bossen en particuliere natuurreservaten.

Na de onafhankelijkheid in 1990 hebben visionaire natuurbeschermers in het veld en het ministerie van Milieu en Toerisme beleidsveranderingen doorgevoerd waardoor plattelandsgemeenschappen konden profiteren van wilde dieren door het vormen van natuurbehoud. In 1998 werden de eerste vier conservatoria geregistreerd.

Tegenwoordig omarmen meer dan 70 geregistreerde natuurreservaten één op de vier landelijke Namibiërs. Een gevoel van eigenaarschap over wilde dieren en andere hulpbronnen stimuleert mensen om hun hulpbronnen duurzaam te gebruiken. Wildlife wordt nu omarmd als een gratis landgebruiksmethode voor landbouw en veehouderij.

Mensen leven met wilde dieren, waaronder roofdieren en grote zoogdieren, en beheren hun natuurlijke hulpbronnen verstandig. Zij plukken ook de vruchten. In 2009 genereerde het beheer van natuurlijke hulpbronnen op het platteland van Namibiërs meer dan $42 miljoen aan inkomsten. Al die tijd vergemakkelijkt het programma een opmerkelijk herstel van wilde dieren.

Namibië heeft nu de grootste vrij roamende bevolking van zwarte neushoorns en cheeta's ter wereld en is het enige land met een groeiende populatie van vrij-roamende leeuwen. De olifantenpopulatie van Namibië verdubbelde tussen 1995 en 2008 van 7.500 tot meer dan 16.000 individuen. Deze opmerkelijke ommekeer heeft sommigen ertoe gebracht Namibië's instandhoudingsinspanningen het grootste Afrikaanse wildherstelverhaal te noemen.


terug naar boven