France

Frankrijk, Republique la Française , zoals de naam officieel luidt. Het land met één van de mooiste talen ter wereld: het Frans. Vele toeristen vanuit alle hoeken van de wereld, komen naar Frankrijk om vakantie te vieren. Frankrijk is groot en kent verschillende streken die een bezoek aan het land de moeite waard maken.


Toelatingseisen

Visum voor China (ca. 2 maanden vooraf) aan te vragen op het Chinese Visa application Center in de Rue Neerveld 109, 1200 Woluwe-Saint-Lambert

Reispas geldig voor nog 6 maanden op het ogenblik van aanvraag.

Voor de laatste stand van zaken check altijd de website www.diplomatie.be

 


Betalingen en Wisselkoersen

Munteenheid

Euro (EUR)

 

Pinpas

Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd.

De tol (péage) op de tolwegen kan met een creditcard voldaan worden, zonder pincode.

Bij sommige onbemande tankstations worden buitenlandse pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) niet geaccepteerd.

Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. Als de bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per transactie rekent, is frequent gebruik van een pinpas (zowel bankpas als creditcard) bij kleine bedragen af te raden.

Er geldt meestal een limiet per dag; de limiet kan op aanvraag door de bank of creditcardmaatschappij aangepast worden.

 

Contant geld

Frankrijk heeft voldoende geldautomaten (GAB = guichet automatique bancaire of DAB = distributeur automatique de billets).

Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats is onder meer te vinden op maestrocard.com, mastercard.nl/nl-nl/consumers/locate-an-atm.html of visa.com/atmlocator.

Geld opnemen is meestal goedkoper met een bankpas dan met een creditcard.


Reizen en Plaatselijk Transport

Met de auto naar Frankrijk

De auto is een van de populairste vervoermiddelen om mee naar Frankrijk te reizen.

Verplicht in de auto

  • Gevarendriehoek - Het is verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben. Bij pech of een ongeval is een bestuurder verplicht de alarmlichten in te schakelen en een gevarendriehoek te plaatsen. De gevarendriehoek moet minstens 30 m achter het voertuig worden geplaatst. Let op: Bij pech of een ongeval op de autoroute (autosnelweg) mag de bestuurder geen gevarendriehoek plaatsen omdat dat te gevaarlijk is. De bestuurder en eventuele andere inzittenden moeten in dat geval zo snel mogelijk aan de passagierskant uitstappen en achter de vangrail op hulp wachten. Ook op andere wegen is het plaatsen van een gevarendriehoek niet verplicht als dat gevaar oplevert voor de veiligheid van de bestuurder.
  • Veiligheidshesje - Het is verplicht een veiligheidshesje in de auto te hebben. De bestuurder is zowel 's nachts als overdag verplicht om bij pech of een ongeval een veiligheidshesje aan te trekken voordat deze het voertuig verlaat. Het veiligheidshesje moet daarom worden bewaard op een goed bereikbare plaats (niet in de kofferbak). De ANWB adviseert bestuurders voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen in de auto. Veiligheidshesjes moeten binnen Europa voldoen aan de EN471-norm (fluorescerend geel, oranje of rood en voorzien van retro-reflecterende banen).
  • Alcoholtest - Een alcoholtest (éthylotest of alcooltest) is verplicht in elk voertuig (ook buitenlandse voertuigen), maar bestuurders die geen test bij zich hebben, krijgen bij een eventuele politiecontrole géén boete. Met deze test kunnen bestuurders, bij twijfel over de hoeveelheid alcohol in hun bloed, zelf bepalen of ze wel of niet in staat zijn hun voertuig te besturen. Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille (wat ongeveer overeenkomt met 0,25 milligram alcohol per liter uitgeademde lucht). Voor bestuurders die korter dan drie jaar hun rijbewijs hebben, geldt een limiet van 0,2 promille.
  • Een verbanddoos en brandblusser zijn niet verplicht.

 

Met de trein naar Frankrijk

Alle grotere steden in Zuid-Frankrijk zijn ook met de trein te bereiken. Het is een re-laxte manier van reizen die wel wat langer duurt dan vliegen.

 

Met het vliegtuig naar Frankrijk

Vooral in de zomer is er een grote keuze aan vluchten vanuit België naar Frankrijk. Er zijn enkele low-budget vluchten maar ook duurdere en luxere vluchten.


Gezondheid / Medische informatie

De gezondheidszorg is van goede kwaliteit.

Reizigers wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor de verlening van medische zorg.

In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, kunnen reizigers het beste direct contact opnemen met hun verzekeringsmaatschappij.

Noodgevallen

In geval van nood, bijvoorbeeld bij een ziekenhuisopname in het buitenland, kun je contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het contactcenter van dit ministerie is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op telefoonnummer +31 247 247 247, ook vanuit het buitenland (let op roamingkosten). Het ministerie geeft bovendien informatie via de app 24/7 BZ Reis.

Geneesmiddelen

Apothekers, herkenbaar aan een groen kruis, zijn geopend van ma t/m vr van 9-19 uur. Buiten deze tijden wordt altijd verwezen naar een 24-uursapotheek. De meeste geneesmiddelen zijn verkrijgbaar.

Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag de arts om een recept.

Het is aan te raden zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen.

Gezondheidsadviezen

Teken

Let op teken bij het wandelen of kamperen in de natuur, want deze kunnen de ziekte van Lyme overbrengen.

In bosrijke gebieden rond Metz, Nancy, Straatsburg en Mulhouse komt ook tekenencefalitis voor. Encefalitis is een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door een virus, dat kan worden overgebracht door teken. Van april tot november zijn de teken het actiefst en is het risico om deze ziekte op te lopen het grootst.

Drinkwater

Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Eau non potable (Geen drinkwater) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.

 


Eten, Drinken en Culinair Advies

De Franse keuken is een internationaal gewaardeerde keuken met een lange traditie. Het wordt gekenmerkt door zijn extreme diversiteit. In dat opzicht kunnen alleen de Chinese keuken en de Indiase keuken met de Franse keuken vergeleken worden.

Traditioneel heeft elk gebied van Frankrijk een eigen kenmerkende keuken: in de keuken van het noordwesten van Frankrijk worden veel boter, room (crème fraîche) en appels gebruikt, terwijl de Provençaalse keuken (in het zuidoosten) veel olijfolie, kruiden en tomaten gebruikt; de keuken van Zuidwest-Frankrijk wordt gekenmerkt door het gebruik van eendenvet, foie gras (ganzenlever), eekhoorntjesbrood en pens; de keuken van noordoostelijk Frankrijk is afgeleid van de Duitse keuken. Hierin worden reuzel, worsten, bier en zuurkool gebruikt. Naast deze vier algemene gebieden zijn er veel meer lokale keukens, zoals die van de vallei van de Loire met zijn schotels van zoetwatervis en witte wijnen uit de Loirevallei, de Baskische keuken, gekenmerkt door het gebruik van tomaten en Spaanse pepers, en de keuken van Roussillon, die verwant is aan de Catalaanse keuken.

Als gevolg van nieuwe algemene trends in het eetpatroon van veel mensen in de westerse wereld, waaronder Frankrijk, zijn dergelijke regionale verschillen minder merkbaar, maar ze zijn nog duidelijk aanwezig. Iemand die door Frankrijk reist zal duidelijke verschillen in de eetgewoonten en kookkunst opmerken.


Klimaat en Weersomstandigheden

Frankrijk kent volgens het Köppen-systeem een drietal klimaten. Het grootste deel van het land heeft een gematigd zeeklimaat (type Cfb) met relatief milde winters, geen extreem hete zomers en neerslag gedurende het hele jaar.

De Franse Alpen, die in het zuidoosten van Frankrijk liggen, hebben een hooggebergteklimaat (type EH). Relatief veel neerslag, koudere winters en relatief koele zomers kenmerken dit klimaat.
Langs de zuidoostkust die van de grens met Spanje tot aan de grens met Italië loopt, heerst een Middellandse Zee- ofwel mediterraan klimaat (type Csa). Warme droge zomers en relatief milde winters is wat je hier aantreft. Het oostelijke deel van dit kustgebied, de Cote D'Azur, is het zonnigste deel van Frankrijk. Om aan te duiden hoe zonnig andere gebieden zijn wordt meestal de vergelijking met deze zeer zonnige streek gemaakt.


Kledingvoorschriften

Neem luchtige, maar ook warme kleding mee voor wisselende weersomstandigheden. Een regenjas of -poncho kan van pas komen. Een (fleece)trui of vest heb je nodig voor de koele avonden.

Neem comfortabele wandelschoenen mee. Aan de kust heb je stevige sandalen nodig. Waterschoenen met een stevige zool beschermen tegen scherpe stenen en rotsen.


Internetbeschikbaarheid

Internet cafes: Yes 
Accommodation options: Yes 
Restaurants: Yes 
Cafes: Yes 
Shopping malls: Yes 
Public parks: Yes 
Libraries: Yes 


Netspanning en Telefonie

Voltage

230 volt.

Verloopstekker

Stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen een naar buiten stekende aardingspin hebben.

Voor geaarde stekkers met een gat voor deze aardingspin of platte stekkers zonder randaarde is geen verloopstekker nodig.

Voor geaarde stekkers zonder gat voor een aardingspin is mogelijk een verloopstekker van het type E of een wereldstekker nodig.


Algemene Informatie

Belangrijke reisinfo :

  • aanstekers en lucifers kan je nooit meenemen
  • powerbanks en adaptors horen thuis in je handbagage (ze mogen niet in de grote bagage gestopt worden). Tijdens de check in, moet je ook altijd je power bank laten zien, indien ze te zwaar is, zal de luchtvaartmaatschappij een attest bezorgen, zodat u ze toch mee door de security controle mag nemen. Indien u dit niet doet, kan ze in beslag genomen worden
  • als je op 3G of 4G netwerk zit, dan werken facebook ed.
  • Indien je op het gewone wifi netwerk gaat, heb je een VPN nodig (hiervoor kan je talrijke apps donwloaden), zodat je de Great Firewall of China kan omzeilen
  • Didi is een hele goede app indien je verplaatsingen wil doen, maar niet per taxi


Italy

Het is niet moeilijk om te begrijpen waarom Italië één van de meest geliefde vakantielanden is.

Dit land heeft echt alles. Je rijdt er door de fantastische natuur, geniet van uitgelezen vergezichten, mooie stranden... En dat terwijl je binnen handbereik ook nog eens een overvloed hebt aan wereldberoemde musea, architectuur, kunst... Overgiet dit met een sausje van de heerlijkste gerechten en wijnen.

En dan hebben we nog niet gesproken over de zonovergoten olijfgaarden, de ijsmeren, smeulende vulkanen en besneeuwde bergtoppen. Neem een duik in het kristalheldere water van de Middellandse zee, kuier over de lokale marktjes, trek één van de vele natuurparken in ... En als het allemaal teveel wordt, doe dan zoals de Italianen, zet je, relax en neem even de tijd om het 'bella vita' in je op te nemen.

 


Toelatingseisen

Belgen dienen te beschikken over een geldige identiteitskaart. Voor de laatste info kijkt u steeds op www.diplomatie.be


Betalingen en Wisselkoersen

Aangezien Italië deel uitmaakt van de Europese Unie kan je hier met Euro's betalen. Op de meeste plaatsen, zowel kleine als grote winkels kan je met alle soorten bankkaarten betalen. Af en toe, buiten de platgetreden plaatsen, heb je nog eens een plaatsje dat geen kaarten aanneemt.

 


Reizen en Plaatselijk Transport

Vervoer in Italië

Met de trein door Italië

Ga je rondtrekken in Italia, dan is de trein vaak een uitkomst! Op de site van de Trenitalia, de Italiaanse treinplanner, vul je eenvoudig de plaatsnamen en de reisdatum in, en je ziet meteen de verschillende mogelijkheden. Wil je prijsbewust reizen, let dan goed op het type trein dat je neemt. In Italië hangt de prijs van het treinkaartje namelijk samen met de duur van de rit. De treni diretti of interregionali zijn het goedkoopst. Met deze treinen duurt de reis iets langer, maar betaal je wel de helft van de prijs van een intercity. Helaas staan niet alle regionale treinen vermeld op de treinplanner.

Wil je toch proberen om met deze goedkope treinen je doel te bereiken, neem dan contact op met de ferrovia regionale, regionale spoorwegen, van de desbetreffende regio. Attenzione: Denk er aan je treinkaartje af te stempelen! Dit kan in de gele stempelautomaten op het station. Ongeacht of er een datum op het kaartje staat of niet, het stempelen van je treinkaartje moet altijd.

Veerboot naar Sardinië, Sicilië of Elba

Wil je met de veerboot naar bijvoorbeeld Sardegna, Sicilia of Elba, reserveer dit dan vooraf gemakkelijk online. Wel zo handig aangezien een boot op de bonnefooi meestal niet goed uitpakt. Vanuit Italia vertrekken overigens ook ferries naar Griekenland, Corsica, Tunesië, Slovenië, Kroatië, Bosnië Herzogovina en Albanië.

 

Met de auto in Italië

Er is een aantal sites die inzicht geeft in de drukte op de wegen en de wegopbrekingen. Het is puur persoonlijk en afhankelijk van het doel welke site je voorkeur heeft. Daarnaast is het ook erg handig om vooraf de route in Italia uit te stippelen met de routeplanner.

  • Zomer- en winterdrukte Italië volgens ANWB
  • Globaal overzicht van wegwerkzaamheden
  • Overzicht van de actuele verkeersdrukte in Italië (IT)
  • Tunnelinformatie (tunneltests door de ANWB)
  • Auto huren  in Italië

Tankstations in Italia zijn anders dan in Nederland: de meeste die zich langs de autostrade bevinden, beschikken ook over een koffiebarretje waar je (staand) kunt genieten van een hete espresso of frisse lemonsoda. Zo kun je ook onderweg al genieten van het Italia-gevoel. Overigens is het in deze, maar ook andere, barretjes gebruikelijk dat je eerst bij de kassa afrekent waarna je met de scontrino, bonnetje, aan de bar gaat bestellen. Gooi dit niet weg binnen een straal van 50 meter van de locatie, want dat levert je met een beetje pech een multa, boete, op.

Tol

In Italia moet je voor de autostrade tol betalen. Bij alle bemande tolhokjes gaat dit contant, maar ook creditcards worden geaccepteerd (bij 'Fastpay'). Het snelst ben je bij de speciale Telepass-betaalpoortjes. Je kan je tolgeld daar veilig en snel voldoen via de automaat met een Viacard. Deze betaalkaart is in Italia verkrijgbaar bij de servicestations langs de autostrada, bij enkele banken en bij de Tabacchi. Ter voorbereiding van je reis, kun je een totaaloverzicht uitprinten met de tarieven van tunnels en de belangrijkste wegen.

De belangrijkste 'doorvoerlanden' Oostenrijk en Zwitserland hebben ieder hun eigen tolsysteem. Het Zwitserse vignet heeft een geldigheid van een jaar. Dit kun je het beste vooraf aanschaffen bij de ANWB en GWK. Je kunt ook wachten tot de Zwitserse grens, maar dan kan het wel eens heel lang duren. Alleen voor de Gran San Bernardino-tunnel moet je nog tol betalen.

Ook het Oostenrijkse vignet is verkrijgbaar bij de ANWB en GWK. Er is een weekvignet (10 achtereenvolgende dagen), een 2-maandenvignet en een jaarvignet. Daarnaast moet je voor een aantal tunnels en passen nog apart betalen.

Tanken in Italië

De Nederlandse benamingen voor benzine zijn anders dan de Italiaanse.

  • Euro 95: Benzina Senza Piombo / Verde
  • Euro 98: Benzina Super Senza Piombo / Verde Plus
  • Diesel: Gasolio / (Carburante) Diesel
  • LPG: GPL

Autopech in Italië

Bij autopech kun je beroep doen op de Italiaanse zusterclub van de ANWB: de ACI, Automobile Club d'Italia. Al moet je voor die Italiaanse wegenwachthulp wel in het bezit zijn van Wegenwacht Buitenlandservice of een Internationale Reis- en Kredietbrief Plus, die je bij de ANWB kunt bestellen. De wegenwacht is bereikbaar via de praatpalen langs de snelwegen of via telefoonnummer (+39) 803116 of mobiel (+39) 800-116800.


Gezondheid / Medische informatie

Kosten/infrastructuur medische verzorging

De medische voorzieningen zijn gelijkaardig aan die in België.
Bij medische problemen, kan de patiënt zich richten tot de spoedhulp (pronto soccorso) van het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Het telefoonnummer voor de ambulance- en spoeddiensten is 118.
Reizigers moeten in het bezit zijn van de Europese kaart voor ziekteverzekering die wordt afgeleverd door het Belgische ziekenfonds. Het is aan te raden een goed bevoorraadde reisapotheek mee te nemen.

Veiligheid water en voedsel

Geen bijzonder risico; de normale voorzorgen moeten worden genomen, zoals overal, bij grote hitte (opletten met rauw vlees of rauwe vis). Kraantjeswater kan overal gedronken worden (men moet enkel opletten op kleine eilanden).

Inentingen en vaccins

Zie deze pagina - https://www.wanda.be/nl/landen/italie

Bijzondere risico's

AIDS, hepatitis B en C

De risico's zijn dezelfde als in de andere EU-landen.

Vogelgriep

Met betrekking tot vogelgriep leggen de Wereldgezondheidsorganisatie noch de FOD Volksgezondheid (nog) geen enkele reisbeperking op naar eender welke bestemming, maar ze bevelen wel nog steeds een aantal voorzorgsmaatregelen aan om de contactrisico's met het virus van de vogelgriep te verkleinen: mijden van pluimvee, eten van goed gebakken of gekookt vlees van gevogelte of gevogelte producten, regelmatig wassen van handen.

Uitvoerige informatie vindt u terug in de rubriek "Alles weten over influenza"
op de websites van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid:
www.health.fgov.be (externe link) - www.influenza.be (externe link), van de Wereldgezondheidsorganisatie www.who.int/csr/disease/avian_influenza/pandemic/en/index.html (This hyperlink opens a new window)), het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de Voedselketen, FAVV - www.favv-afsca.fgov.be (This hyperlink opens a new window) of de Wereldorganisatie van Diergezondheid, O.I.E. - http://www.oie.int (externe link)

Afrikaanse varkenspest

De Afrikaanse varkenspest komt endemisch voor in Sardinië. De Afrikaanse varkenspest is een zeer besmettelijke virale infectie die gedomesticeerde varkens en wilde everzwijnen treft en die zich potentieel op grote schaal en snel kan verspreiden en daarbij nationale grenzen oversteekt. Er bestaat geen enkele behandeling en geen enkel vaccin tegen deze ziekte. Het virus is evenwel niet gevaarlijk voor de mens. Reizigers worden eraan herinnerd dat het ten strengste verboden is om vlees- of vleesproducten van zowel varkens als everzwijnen mee te brengen uit Sardinië.

Voor de meest recente informatie check www.diplomatie.be

 


Veiligheidsinstructies

Algemene veiligheid

Terreurdreiging  

Zoals andere landen is ook Italië blootgesteld aan terroristische dreiging. Er werden meermaals dreigingen geuit, onder andere via Internet. De Italiaanse regering heeft verklaard dat ze alle nodige maatregelen genomen heeft om hieraan het hoofd te bieden.


Criminaliteit

Als toerist in Italië loopt u het hele jaar door gevaar het doelwit te worden van gauwdieven en dit in alle toeristische trekpleisters. Veel diefstallen gebeuren ook in de metro, op autobussen (in Rome, in het bijzonder op bus 64, tussen het Terministation en het Vaticaan), in stations en op luchthavens.

Dameshandtassen zijn een favoriet doelwit.

Wees steeds op uw hoede voor gauwdieven!
Ik ben het slachtoffer van verlies/diefstal van documenten. Wat nu? Meer info via volgende link: http://italy.diplomatie.belgium.be/nl/op-reis/enkele-tips (This hyperlink opens a new window)

Enkele adviezen:

  • Scan uw identiteitsdocumenten en stuur ze op naar uw e-mailadres (een kopie zal dan beschikbaar zijn in uw mailbox).
  • Draag een fotokopie van uw identiteitsdocumenten op zak.
  • Neem een aantal identiteitsfoto’s mee om een nieuw reisdocument te bekomen in geval van verlies of diefstal (voor meer info: http://italy.diplomatie.belgium.be/nl/op-reis/enkele-tips (This hyperlink opens a new window)).
  • Bewaar slechts een minimum aan baar geld op zak.
  • Bewaar bank- en kredietkaarten en identiteitsdocumenten afzonderlijk.   
  • Sla het telefoonnummer van Cardstop (www.cardstop.be (externe link), +32 70 344 344) en Docstop (www.docstop.be (externe link), 00800 2123 2123 of +32 2 518 2123) op in uw GSM.
  • Het spreekt voor zich dat, wie met een voertuig reist, absoluut moet vermijden valiezen, reistassen, fotoapparaten, videocamera's, GPS e.d. zichtbaar en onbeheerd in de wagen achter te laten.

Voor de meest recente informatie check www.diplomatie.be


Eten, Drinken en Culinair Advies

Als je Italiaanse keuken hoort, dan denkt iedereen spontaan aan pizza, pasta en gelato. Natuurlijk hoor je ons niet ontkennen dat dit heerlijke gerechten zijn. Maar toch is dit maar een klein deel van de Italiaanse keuken. Elke streek heeft toch zijn eigen inslag.

Naast de lichte Italiaanse keuken, vindt je op talrijke plaatsen ook de coccina povere. De keuken van de arme man, met vrij zware gerechten met veel voedingswaarde zoals de polenta, de gehaktbrooden ...

In het noordwesten vinden we volgende heerlijke streekgerechten:

  • Valle d'Aosta met de pollenta, carbonada (vlees in rode wijn) en natuurlijk ook de gezouten (en vaak gedroogde ham)
  • Ligurië met als hoofdstad Genua is dan weer bekend voor de heerlijke olijfolies, gevulde pastas en de Cinque Terre wijnen.
  • Lombardije, met als hoofdplaats Milaan, is dan weer bekend voor de verschillende heerlijke risotto's, bresaloa, pannetone (zoet gebak), gorgonzola kaar en natuurlijk de Amaretto
  • In Piemonte vinden we heerlijke grissini, die vaak deel uitmaken van de coperto en natuurlijk mogen we de truffels niet vergeten, net als de heerlijkste wijnen zoals Barbaresco, Roero, Barolo...

In het noordoosten vinden we dan weer de invloed van de zee op ons bord

  • Van Veneto onthouden we de risotto met inktvis, de gnocchi, rundercarpaccio, maar ook de pasta e fagioli (pasta met bonen)
  • In Emilia Romagna met Bologna als hoofdstad is dan vlees weer koning met de heerlijkste proscuito, mortadella en copa. Maar ook de beroemde kazen zoals Grana Padano en Parmigiano Reggiano vinden hier hun oorsprong. Maar ook de beroemde spaghetti bolognaise, Lasagna en balsamico mogen we niet vergeten. Dit is ook de thuisbasis van de Lambrusco (rode bubbels).
  • De keuken van Trento - Alto Adige is dan weer bekend voor zware gerechten en leunt omwille van haar ligging vaak aan tegen de Oostenrijkse keuken.

Als we naar Midden-Italië kijken denken we natuurlijk aan

  • Toscane met de pecorino, truffel en saffraan, maar ook de droge koekjes bij de koffie
  • De Marche met een overvloed aan pastas, vaak gevuld, maar ook de macaroni vind je hier
  • In Abruzzo vinden we naast de pecorino ook ricotta, maar kan je evenzeer genieten van zeevruchten. En wat dacht je van een anjovis soepje?
  • Lazio behoort met de beroemde buffelmozarella, ravioli en penne all' Arabiata zeker tot de favorieten.
  • Hoewel Umbrië niet aan de zee ligt, kan je hier veel vis eten zoals forel en karper. Ook linzen, truffel en porchetta (speenvarken) vind je vaak op je bord.

En zo komen we in het zuiden van het Italië

  • Campania met als hoofdplaats Napels danken we voor de heerlijkste pizza's en de heerlijkste tomaten. Voor de zoetbekken onder ons: hier vind je de mascarpone, rum baba en als digestief de wereldberoemde limoncello.
  • Uit Ampulië onthouden we de Burrata, Orecchiette pasta en de gerookte scarmozakaas.
  • Als afsluiter vinden we in de Basilicata en Calabrië een mix van de bovenstaande keukens.

En nu zijn we nog niet aan de eilanden geraakt. Maar deze verdienen een speciale vermelding op zich.


Klimaat en Weersomstandigheden

Er is geen eenduidig beeld te geven van het klimaat van Italia. Dat is niet zo raar, als je bedenkt dat het land van noord naar zuid zo'n 2.500 kilometer beslaat en er diverse bergketens zijn. Het noorden kent koude winters, en warme, vochtige zomers. De Povlakte, die zich uitstrekt van Piemonte, Lombardia, Emilia-Romagna tot Veneto, kent daarentegen weer droge zomers.

Vanaf Toscana zuidwaarts naar beneden zijn de naar onze maatstaven zomerse temperaturen al vroeg in het jaar te ervaren. Deze temperaturen houden aan tot laat in de herfst. De winters zijn mild in vergelijking met Nederland. En hoe verder je naar het zuiden gaat, hoe warmer het weer wordt. Zo kan een stedentrip naar Roma het hele jaar door worden gemaakt; de gemiddeld 7 graden in de winter en 25 in de zomer zijn hiervoor prima randvoorwaarden. Mijd de stad bij voorkeur in juli en augustus: het is niet voor niets dat de Romeinen dan de stad ontvluchten in verband met de hitte.

Alpen

Door de hoogte van de Alpen kan het er erg koud worden en in de winter worden er zelfs temperaturen gehaald van –35°c. Met name de noordoost kant van het gebergte heeft te maken met heftige regen en sneeuwval. Vanaf 3000 meter hoogte vind je er zelfs gletsjers. De Alpen zijn zeer belangrijk voor het klimaat van Italia. Het gebergte dient als schild tegen de koude winden uit het noorden. Wanneer deze luchtstromingen toch de Alpen overschrijden, ontstaat er vaak een zeer krachtige, droge, maar vooral warme wind. Als gevolg van deze windstroom kan het ‘s winters aan de noordkant van de Alpen soms wel 18°C worden. Vooral het noordwesten heeft te maken met deze temperatuurstijging. Wanneer je meer naar het zuiden gaat, vind je een landklimaat. Dit klimaat wordt gekenmerkt door warme zomers met weinig neerslag en koude, vochtige winters.

Povlakte

Het klimaat van het oostelijke deel van de Povlakte kenmerkt zich vooral door koude, vochtige winters met veel mist. De zomers zijn daarentegen vaak warm en benauwd met weinig neerslag. In de primavera, lente, en autunno, herfst, is het juist wisselvallig en regenachtig.

Apennijnen

Het klimaat van de Apennijnen is niet uitzonderlijk in vergelijking met andere hooggebergtes. Het kan er vooral in het berggebied ten noorden en midden van Italia in de winter erg koud worden. De zomers zijn daarentegen koel.

Adriatische kust

In vergelijking met het noorden van Italia heeft het kustgebied aan de Adriatische zee minder hoge temperaturen in de zomer en ook de luchtvochtigheidsgraad is lager. In de winter is het hier juist warmer. Het sneeuwt gemiddeld weinig aan de Adriatische kust, maar vaak wel in grotere hoeveelheden. Het gebied heeft vaak te maken met de tramontana, de zeer sterke en koude noordoostenwind. De lucht kan hierdoor ook erg droog aanvoelen.

Ligurische kust

De Ligurische kust heeft een mild zeeklimaat. In de zomer is de temperatuur gemiddeld slechts 23-25°C. Daarentegen zijn de winters erg mild met een gemiddelde temperatuur van 8-10°C. Dit komt door de grote invloed van de Middellandse zee en de ligging van de bergen aan het kustgebied. Ook aan de Ligurische kust kan de tramontana zorgen voor sterke windvlagen, waardoor er hoge golven kunnen ontstaan.

Tyrrheense kust

Het klimaat aan de Tyrrheense kust kent warme zomers met gemiddeld een lagere luchtvochtigheid dan aan de Adriatische kust. Ook de winters zijn vaak minder koud; de temperatuur komt bijna nooit onder het vriespunt. Kenmerkend voor Roma is de ponentino, een matige westenwind die in de zomer voor enige verkoeling zorgt.

Zuid-Italië

Het weer in de regioni Sicilia, Calabria en Puglia kenmerkt zich voornamelijk door tropisch warme zomers met regelmatig temperaturen rond de 40°C. Ook de winters zijn zeer mild. In de vlaktes en langs de kust sneeuwt het vrijwel nooit. Op de Apennijnen en op de Etna in Sicilië valt daarentegen wel sneeuw.

Sardinië

Het klimaat in Sardegna is te vergelijken met het klimaat aan de Tyrrheense kust. Kenmerkend voor deze streek is de maestrale, een zeer sterke noordwestenwind met windsnelheden tot 120 km per uur. Vandaar ook dat Sardegna de enige Italiaanse regione is waar windenergie opgewekt kan worden.

Meer info vindt u op www.italie.nl

  


Kledingvoorschriften

 Spring and Summer 

Cool, light, breathable and comfortable: Yes 
Lightweight warm clothes: No 

Winter and Autumn 

Jerseys, cardigans, sweaters, jackets: Recommended 
Heavyweight clothing and boots: Yes 

General 

Umbrella and raincoat: Yes 
Warm gloves, hat and scarf: Yes 
Swimming costume (bathing suit): Yes 
Hat, sunglasses and sunblock: Yes 
Walking shoes: Yes 
Casual: Yes 
Smart-casual attire: Yes 


Internetbeschikbaarheid

We weten intussen al wel dat roamingkosten in Europa zijn afgeschaft, maar dat betekent niet dat je 4G op overschot hebt. In Italië moet je geen 4G meer opzetten, want wifi.italia.it zorgt voor gratis wifi. Of je nu op hotel, aan het strand of in de bergen zit, je kan werkelijk overal wifi gebruiken dankzij de app.

Om van deze dienst gebruik te kunnen maken, moet je een applicatie downloaden. Iedereen kan via de app gratis surfen en gebruik maken van het netwerk. Volgens de website wordt het netwerk overal in Italië verspreid, met bijzondere aandacht voor toeristische en culturele plaatsen.

Applicatie

Ga je binnenkort naar Italië? Dan moet je jouw 4G niet opgebruiken en kan je de app gewoon downloaden in de App store of via Google Play. Zodra de applicatie is gedownload, moet je (eenmalig) enkele gegevens invoeren.


Netspanning en Telefonie

Voltage

  • 230 volt

Adapter

  • Stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen aardingsclipjes of een derde rond gat hebben voor aarding.
  • Voor stopcontacten met alleen twee ronde gaten of met twee ronde gaten en aardingsclipjes heb je geen adapter nodig.
  • Voor stopcontacten met drie gaten op een rij heb je mogelijk een adapter type L (Italië) of een universele wereldstekker nodig.


terug naar boven