Boutique- 15 dagen - Culinaire reis Chili en Argentinië

Chile

Toelatingseisen

Voor Chili heeft u geen visum nodig om binnen te reizen. Voor verdere informatie verwijzen we u hiervoor naar de website: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/chili
Scrolt u naar beneden en klik op “Reischecklist Chili”, en onder het kopje “Reisdocumenten en visa” staan de actuele informatie over de toegangseisen voor Chili.

 


Betalingen en Wisselkoersen

In Chili wordt betaald met de Chileense peso ook aangeduid als CLP.

Voor actuele koers verwijzen we u hiervoor naar de website: https://www.valuta.nl/

Zowel bankpassen als creditcards  worden geaccepteerd bij automaten met het logo dat op de pinpas staat. Vrijwel alle restaurants, hotels, winkels accepteren creditcard. In de grote steden zijn er genoeg geld automaten, buiten stad is het aantal automaten beperkt. 

Fooien
​​​​​​​Een fooi van 10-12% in restaurants is gebruikelijk (die wordt zeer op prijs gesteld vanwege de lage lonen). Soms is het bedieningsgeld ook inbegrepen bij de rekening. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden. In supermarkten is het gebruikelijk om een klein bedrag te geven aan het personeel dat je boodschappen in pakt. Het is gebruikelijk om de gids 5-10% fooi te geven.


Reizen en Plaatselijk Transport

Chili biedt verschillende vervoersmogelijkheden voor toeristen, afhankelijk van je budget, reisvoorkeuren en de afstanden die je wilt afleggen. Hier zijn enkele populaire vervoersopties voor toeristen in Chili:

  1. Vliegtuig: Als je grote afstanden wilt afleggen, is vliegen de snelste optie. Chili heeft verschillende internationale luchthavens, waaronder de internationale luchthaven Comodoro Arturo Merino Benítez in Santiago. Binnenlandse vluchten zijn ook beschikbaar en verbinden verschillende steden in het hele land.
     
  2. Bussen: Het busnetwerk in Chili is uitgebreid en betrouwbaar. Er zijn verschillende busmaatschappijen die een breed scala aan routes en diensten aanbieden. Er zijn luxe bussen beschikbaar voor langeafstandsreizen, evenals lokale bussen voor kortere afstanden binnen steden.
     
  3. Metro: De hoofdstad Santiago heeft een uitgebreid metronetwerk dat handig is voor reizen binnen de stad. Het metrostelsel van Santiago is modern, efficiënt en relatief goedkoop.
     
  4. Taxi's en Uber: Taxi's zijn over het algemeen beschikbaar in steden en kunnen ter plaatse worden aangeroepen of bij taxistandplaatsen worden gevonden. Uber is ook beschikbaar in bepaalde steden, waaronder Santiago, Valparaíso en Concepción.
     
  5. Huurauto: Als je de flexibiliteit wilt hebben om op eigen tempo te reizen en afgelegen gebieden wilt verkennen, kun je een auto huren. Autoverhuurbedrijven zijn te vinden in de meeste grote steden en op luchthavens. Houd er rekening mee dat de wegen in afgelegen gebieden van Chili soms uitdagend kunnen zijn.
     
  6. Trein: Chili heeft een beperkt treinnetwerk, maar er zijn enkele schilderachtige treinroutes beschikbaar, zoals de Ferrocarril Austral in het zuiden van Chili. Het treinvervoer is echter niet zo uitgebreid als in sommige andere landen.

 


Gezondheid / Medische informatie

Voor actuele informatie over gezondheid in het buitenland verwijzen we u naar de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken via https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/chili 
Het ministerie is daarnaast 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar voor informatie of in geval van nood op telefoonnummer +31 247 247 247, ook vanuit het buitenland (let op roamingkosten).


Veiligheidsinstructies

Voor actuele informatie over veiligheid in het buitenland verwijzen we u naar de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken via https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/chili
Het ministerie is daarnaast 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar voor informatie of in geval van nood op telefoonnummer +31 247 247 247, ook vanuit het buitenland (let op roamingkosten).


Eten, Drinken en Culinair Advies

De keuken in Chili is divers en wordt beïnvloed door de inheemse Mapuche-cultuur, de Spaanse koloniale invloeden en de geografische ligging van het land. Hier zijn vier populaire gerechten uit de Chileense keuken:

  1. Empanadas: Dit zijn hartige pasteitjes gevuld met verschillende ingrediënten, zoals vlees, kaas, uien, olijven en hardgekookte eieren. Ze worden vaak gebakken of gefrituurd en zijn een favoriete snack in Chili.
     
  2. Cazuela: Dit is een traditionele Chileense stoofpot. Het wordt gemaakt met verschillende soorten vlees, zoals rundvlees, kip of varkensvlees, samen met groenten zoals aardappelen, pompoen, wortels en maïs. Het wordt op smaak gebracht met kruiden en specerijen en is een hartverwarmend gerecht.
     
  3. Pastel de Choclo: Dit is een ovenschotel gemaakt van maïsdeeg en gevuld met gehakt vlees, ui, olijven en hardgekookte eieren. Het wordt gebakken tot het deeg goudbruin is en vormt een heerlijk en stevig gerecht.
     
  4. Completo: Dit is een klassieke Chileense hotdog. Het is een royaal belegd broodje met een knakworst, tomaten, avocado, mayonaise, mosterd en soms ook gekookte eieren. Het is een geliefde snelle hap in Chili.

Kraanwater
In Chili is het water over het algemeen van goed goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Gebruik bij twijfel waterflessen, dat overal verkrijgbaar is.


Klimaat en Weersomstandigheden

Jaarlijkse regenval: 2000mm

Gemiddelde temperatuur: 25°C

Zomer:
Gemiddelde hoogtepunten: 25°C - 35°C
Gemiddelde dieptepunten: 10°C - 20°C

Winter:
Gemiddelde hoogtepunten: 5°C - 15°C
Gemiddelde dieptepunten: -5°C - 5°C

Beste tijd om te bezoeken:
De beste tijd om Chili te bezoeken, hangt af van de regio. Over het algemeen is de zomer (december tot februari) ideaal voor kustgebieden, terwijl de winter (juni tot augustus) populair is om te skiën in de Andes.


Kledingvoorschriften

Chili heeft een gevarieerd klimaat, variërend van de droge woestijn in het noorden tot de subpolaire gebieden in het zuiden. Hier zijn enkele algemene tips voor kleding in Chili:

  1. Laagjes: Omdat Chili verschillende klimaatzones heeft, is het handig om kleding in laagjes te dragen. Hierdoor kun je je aanpassen aan temperatuurverschillen gedurende de dag.
     
  2. Warme kleding: Als je van plan bent om het zuiden van Chili te bezoeken, waar het kouder kan zijn, zorg dan voor warme kleding zoals een goede winterjas, truien, fleecetruien, thermisch ondergoed en warme sokken.
     
  3. Regenkleding: In sommige regio's van Chili, met name in het zuiden, kan het behoorlijk regenachtig zijn. Zorg voor een waterdichte jas en misschien zelfs regenlaarzen als je van plan bent om veel buitenactiviteiten te doen.
     
  4. Lichtgewicht kleding: Voor het noorden van Chili, met zijn droge en hete klimaat, zijn lichte en ademende kledingstukken zoals T-shirts, korte broeken, zonnehoeden en zonnebrillen aan te raden.

Comfortabele schoenen: Ongeacht welk deel van Chili je bezoekt, is het belangrijk om comfortabele schoenen mee te nemen. Als je van plan bent om wandelingen te maken of de natuur te verkennen, zijn stevige wandelschoenen of sneakers een goede keuze.


Internetbeschikbaarheid

Er is een 4G netwerk. Veel restaurants, bars, koffieshops en hotels hebben wifi voor hun gasten.


Netspanning en Telefonie

In Chili gebruikt men 220 Volt wisselstroom. In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen zonder grote problemen opladen. Aangezien er meerdere vormen stopcontacten gangbaar zijn raden wij u aan een “wereldstekker” mee te nemen.  Kijk voor meer informatie hierover op https://www.wereldstopcontacten.nl/chili/

Tip, voor als u meerdere apparaten tegelijk wilt opladen: neem een stekkerdoos mee!


 


Algemene Informatie

Tijdsverschil 
Tijdens onze zomertijd is het in Chili( Santiago) 6 uur vroeger
Tijdens onze wintertijd is het in Chili (Santiago) 4 uur vroeger

Telefoon:
+56

Hulpdiensten
Mocht u in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kunt u gebruik maken van onderstaande alarmnummers.

  • Algemeen alarmnummer: 133
  • Ambulance: 131
  • Brandweer: 132

Belangrijke Feestdagen
In Chili zijn er verschillende belangrijke feestdagen. Hier zijn enkele van de belangrijkste feestdagen die in Chili worden gevierd:

  1. Onafhankelijkheidsdag (Fiestas Patrias): Dit is de belangrijkste nationale feestdag in Chili en wordt gevierd op 18 september. Het herdenkt de onafhankelijkheid van Chili van het Spaanse koloniale rijk in 1810. Tijdens deze feestdag worden er traditionele dansen, muziek en parades gehouden. Mensen genieten van typisch Chileens eten, zoals asado (barbecue), empanadas en cueca, de nationale dans van Chili.
     
  2. Dag van de Arbeid (Día del Trabajo): Op 1 mei wordt de Dag van de Arbeid gevierd in Chili, net als in veel andere landen over de hele wereld. Het is een dag ter ere van de rechten van werknemers en er worden vaak protestmarsen en demonstraties georganiseerd.
     
  3. Kerstmis (Navidad): Net als in veel andere landen wordt ook in Chili Kerstmis gevierd op 25 december. Het is een religieuze feestdag waarop de geboorte van Jezus Christus wordt herdacht. Families komen samen om samen te eten, cadeautjes uit te wisselen en de kerstnachtmis bij te wonen.
     
  4. Goede Vrijdag (Viernes Santo): Goede Vrijdag is een belangrijke religieuze feestdag in Chili, die de kruisiging van Jezus Christus herdenkt. Op deze dag zijn de meeste bedrijven en scholen gesloten en worden er religieuze processies en vieringen gehouden.
     
  5. Dag van de Dood (Día de los Muertos): Op 1 en 2 november wordt de Dag van de Dood gevierd in Chili, een feest dat ook wordt gevierd in andere Latijns-Amerikaanse landen. Het is een dag om eer te bewijzen aan overleden familieleden en geliefden. Mensen bezoeken graven, versieren ze met bloemen en brengen eten en drinken om te delen met de overledenen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van belangrijke feestdagen in Chili. Het land heeft ook andere feestdagen die regionaal of lokaal van aard zijn.

Nuttige adressen
Nederlandse ambassade in Santiago de Chile
Av. Apoquindo 3500
13e verdieping
Las Condes (Metro El Golf)
Santiago, Chili
Tel: +56 227 56 92 00

Ambassade van Chili in Nederland
Parkstraat 30
2514JK ’s-Gravenhage
Tel: +31 70 312 36 40


Argentinië

Toelatingseisen

Voor Argentinië heeft u geen visum nodig om binnen te reizen. Voor vedere informatie verwijzen we u hiervoor naar de website: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/argentinie
Scrolt u naar beneden en klik op “Reischecklist Argentinië”, en onder het kopje “Reisdocumenten en visa” staan de actuele informatie over de toegangseisen voor Argentinië.

 


Betalingen en Wisselkoersen

In Argentinië wordt betaald met de Argentijnse peso ook aangeduid als ARS.

Voor actuele koers verwijzen we u hiervoor naar de Website: https://www.valuta.nl/

Zowel bankpassen als creditcards  worden geaccepteerd bij automaten met het logo dat op de pinpas staat. In de grote steden zijn er genoeg geld automaten, buiten stad is het aantal automaten beperkt.

Fooien
​​​​​​​Het is gebruikelijk om een fooi van 10% procent te geven in een restaurant. Kamer meisje, portiers en taxi chauffeurs verwachten een fooi voor de goede service.


Reizen en Plaatselijk Transport

De belangrijkste vormen van vervoer in Argentinië zijn:

  1. Bus: Bussen zijn een populair en wijdverbreid vervoermiddel in Argentinië. Ze bieden een uitgebreid netwerk van routes die zowel steden als landelijke gebieden verbinden. Verschillende busmaatschappijen opereren in het hele land en bieden zowel langeafstands- als stadsdiensten. De bussen zijn over het algemeen comfortabel en betaalbaar, waardoor ze een populaire keuze zijn voor zowel lokale bewoners als toeristen.
     
  2. Trein: Hoewel het treinnetwerk in Argentinië niet zo uitgebreid is als het busnetwerk, spelen treinen nog steeds een belangrijke rol in het binnenlands vervoer. De belangrijkste spoorwegmaatschappij, Ferrocarriles Argentinos, exploiteert passagierstreinen op verschillende routes, waaronder de populaire treinreis van Buenos Aires naar Mar del Plata. Binnen steden zoals Buenos Aires is er ook een metronetwerk dat handig is voor het reizen binnen de stad.
     
  3. Vliegtuig: Vanwege de grote afstanden in Argentinië kan vliegen een snelle en handige optie zijn voor langeafstandsreizen. Het land heeft een goed ontwikkeld netwerk van luchthavens, en er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die binnenlandse vluchten aanbieden, zoals Aerolíneas Argentinas en LATAM Airlines. Populaire routes zijn onder andere Buenos Aires naar steden zoals Mendoza, Bariloche en Córdoba.
     
  4. Taxi en ride-sharing: Taxi's zijn beschikbaar in de meeste steden in Argentinië en zijn een handige optie voor korte afstanden binnen de stad. Bovendien is ride-sharing populair geworden met diensten zoals Uber en Cabify die in verschillende steden actief zijn. Ze bieden gemak en kunnen een alternatief zijn voor traditionele taxi's.
     


Gezondheid / Medische informatie

Voor actuele informatie over gezondheid in het buitenland verwijzen we u naar de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken via https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/argentinie
Het ministerie is daarnaast 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar voor informatie of in geval van nood op telefoonnummer +31 247 247 247, ook vanuit het buitenland (let op roamingkosten).


Veiligheidsinstructies

Voor actuele informatie over veiligheid in het buitenland verwijzen we u naar de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken via https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/argentinie
Het ministerie is daarnaast 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar voor informatie of in geval van nood op telefoonnummer +31 247 247 247, ook vanuit het buitenland (let op roamingkosten).

 


Eten, Drinken en Culinair Advies

De Argentijnse keuken is bekend om zijn heerlijke vleesgerechten. Hier zijn vier populaire gerechten uit Argentinië:

  1. Asado: Dit is het nationale gerecht van Argentinië en een belangrijk onderdeel van de Argentijnse cultuur. Asado verwijst naar een traditionele Argentijnse barbecue waarbij verschillende soorten vlees, zoals rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en gevogelte, worden gegrild boven houtskool of open vuur. Het vlees wordt meestal op smaak gebracht met zout en kruiden en geserveerd met chimichurri, een pittige saus op basis van olijfolie, azijn, knoflook en kruiden.
     
  2. Empanadas: Empanadas zijn hartige pasteitjes gevuld met vlees, kaas, groenten of een combinatie van ingrediënten. Ze worden meestal gebakken of gefrituurd en zijn een populair streetfood in Argentinië. De vulling kan variëren, maar klassieke vullingen zijn onder andere gehakt met ui, olijven en specerijen, of kaas en ham.
     
  3. Milanesa: Milanesa is een gerecht van dun gesneden vlees, meestal rundvlees of kip, dat wordt gepaneerd en vervolgens gebakken of gefrituurd. Het lijkt op de Italiaanse schnitzel en werd geïntroduceerd door de Italiaanse immigranten in Argentinië. Het wordt vaak geserveerd met aardappelpuree, frietjes of een salade.
     
  4. Locro: Locro is een traditionele Argentijnse stoofpot gemaakt van maïs, vlees (meestal rundvlees of varkensvlees), pompoen, aardappelen en andere groenten. Het is een hartig en voedzaam gerecht dat vooral populair is tijdens de wintermaanden en op nationale feestdagen zoals de Argentijnse Onafhankelijkheidsdag op 9 juli.
     

Kraanwater
Kraanwater wordt over het algemeen beschouwd als veilig om te drinken in de grote steden en dorpen, vooral in Buenos Aires, maar verder worden flessen water aanbevolen. Als er geen flessen water beschikbaar zijn kook het water dan minimaal één minuut om het veilig te kunnen drinken.


Klimaat en Weersomstandigheden

Het klimaat in Argentinië varieert sterk vanwege de uitgestrektheid van het land. Hier is een overzicht van het klimaat per kwartaal in de belangrijkste regio's van Argentinië:

December, januari, februari (zomer):

  • Buenos Aires en het oosten: De zomer in Buenos Aires en de oostelijke regio's van Argentinië is warm en vochtig, met temperaturen die variëren tussen 25°C en 35°C. Er kunnen af en toe onweersbuien en regenval zijn.
  • Patagonië: In het zuiden van Argentinië, zoals Patagonië, is de zomer mild met temperaturen rond de 15°C tot 25°C. Het kan winderig zijn in deze regio.
  • Noordwestelijke regio: In het noordwesten van Argentinië, zoals Salta en Jujuy, is het zomerseizoen warm en droog, met temperaturen tussen 25°C en 35°C. Het kan echter koeler zijn in hoger gelegen gebieden.

Maart, april, mei (herfst):

  • Buenos Aires en het oosten: De herfst in Buenos Aires en de oostelijke regio's brengt mildere temperaturen, variërend van 15°C tot 25°C. Het weer kan wisselvallig zijn, met af en toe regen.
  • Patagonië: In Patagonië begint de herfst met temperaturen rond de 5°C tot 15°C. Het weer kan grillig zijn, met kans op wind, regen en zelfs sneeuw in de hogere gebieden.
  • Noordwestelijke regio: In het noordwesten van Argentinië is de herfst aangenaam met temperaturen tussen 20°C en 30°C. Het is over het algemeen droog en zonnig in deze regio.

Juni, juli, augustus (winter):

  • Buenos Aires en het oosten: De winter in Buenos Aires en de oostelijke regio's is mild en vochtig, met temperaturen variërend van 5°C tot 15°C. Regenval is gebruikelijk.
  • Patagonië: In Patagonië kan de winter erg koud zijn, met temperaturen rond het vriespunt tot 10°C. Sneeuwval is vrij gebruikelijk in deze periode.
  • Noordwestelijke regio: In het noordwesten van Argentinië is de winter mild en droog, met temperaturen tussen 10°C en 20°C. Het kan 's nachts echter behoorlijk koud worden.

September, oktober, november (lente):

  • Buenos Aires en het oosten: De lente in Buenos Aires en de oostelijke regio's is aangenaam, met temperaturen variërend van 15°C tot 25°C. Het weer wordt geleidelijk warmer en regenval neemt af.
  • Patagonië: In Patagonië begint de lente met temperaturen rond het vriespunt tot 10°C. Het weer wordt geleidelijk milder en de sneeuw begint te smelten.
  • Noordwestelijke regio: In het noordwesten van Argentinië brengt de lente aang

  


Kledingvoorschriften

Lichtgewicht kleding is over het algemeen alles wat nodig is in het noorden, terwijl warme kleding zeker nodig is in het zuiden, in de bergen en tijdens de wintermaanden in het centrale gebied. Welk gebied u ook bezoekt, het is verstandig om een regenjas  mee te nemen en te zorgen voor een goede zonnebrandcrème, zonnehoed, zonnebril en goede wandelschoenen.


Internetbeschikbaarheid

In Argentinië is een 4G netwerk. De restaurants, hotels, bars en luchthavens hebben gratis Wifi.


Netspanning en Telefonie

In Argentinië gebruikt men 220 Volt wisselstroom. In de meeste hotels kunt u uw accu’s en batterijen zonder grote problemen opladen. Aangezien er meerdere vormen stopcontacten gangbaar zijn raden wij u aan een “wereldstekker” mee te nemen.  Kijk voor meer informatie hierover op https://www.wereldstopcontacten.nl/argentinië/

Tip, voor als u meerdere apparaten tegelijk wilt opladen: neem een stekkerdoos mee!


Algemene Informatie

Tijdsverschil 
Tijdens onze zomertijd is het in Argentinië 5 uur vroeger.
Tijdens onze wintertijd is het in Argentinië 4 uur vroeger.

Telefoon:
+54
Hulpdiensten
Mocht u in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kunt u gebruik maken van onderstaande alarmnummers.

  • Algemeen alarmnummer: 101
  • Ambulance: 107
  • Brandweer: 100

Belangrijke Feestdagen
In Argentinië zijn er verschillende belangrijke feestdagen en vieringen gedurende het jaar. Hier zijn enkele van de meest prominente feestdagen in Argentinië:

  1. Día de la Revolución de Mayo (25 mei): Op 25 mei wordt de Día de la Revolución de Mayo gevierd, ter herdenking van de meirevolutie van 1810, die uiteindelijk leidde tot de onafhankelijkheid van Argentinië van Spanje. Het is een nationale feestdag waarop patriottisme en nationale identiteit worden gevierd.
     
  2. Día de la Independencia (9 juli): Op 9 juli wordt de Día de la Independencia gevierd, ter herdenking van de onafhankelijkheid van Argentinië van Spanje in 1816. Het is een belangrijke nationale feestdag met parades, festivals en vuurwerk.
     
  3. Día del Trabajador (1 mei): Op 1 mei wordt de Día del Trabajador (Dag van de Arbeid) gevierd, ter ere van de rechten van arbeiders en vakbondsbewegingen. Het is een dag waarop arbeidersrechten en sociale rechtvaardigheid worden benadrukt, en er vinden vaak demonstraties en parades plaats.
     
  4. Día de la Memoria por la Verdad y la Justicia (24 maart): Op 24 maart wordt de Día de la Memoria por la Verdad y la Justicia gevierd, ter herdenking van de slachtoffers van de militaire dictatuur die in 1976 in Argentinië aan de macht kwam. Het is een dag van herdenking en reflectie over de schendingen van de mensenrechten tijdens die periode.
     
  5. Navidad (Kerstmis, 25 december): Net als in veel andere landen wordt Kerstmis op 25 december gevierd in Argentinië. Het is een belangrijke religieuze feestdag waarop families samenkomen om te eten, cadeaus uit te wisselen en de geboorte van Jezus Christus te vieren.

Naast deze feestdagen zijn er ook regionale en lokale festivals die uniek zijn voor bepaalde steden of regio's in Argentinië. Deze festivals kunnen een mix zijn van religieuze, culturele en traditionele vieringen, waarbij muziek, dans, parades en culinaire lekkernijen centraal staan. Het is altijd de moeite waard om de lokale evenementenkalender te raadplegen om te zien welke festivals er plaatsvinden tijdens je bezoek aan Argentinië.

Nuttige adressen
Nederlandse ambassade in Argentinië
Olga Cossettini 831
piso 3 C1107CDC Buenos Aires
Argentinië
+54 11 43 38 00 50

Argentijnse ambassade in Nederland
Javastraat 20
2585AN ’s-Gravenhage
+31 70 311 84 11


terug naar boven