De Azoren

Delen:

Portugal

De redelijk geïsoleerde locatie van Portugal in de uiterste zuidwestelijke hoek van Europa zorgt ervoor dat het de minst bezochte en meest onderschatte toeristische bestemming van het continent is. Minder menigte zorgt voor een meer ontspannen, authentieke ervaring. Vul je reisroute op met bezoeken aan middeleeuwse kastelen op de heuveltop, fraai versierde paleizen, geplaveide dorpjes en architectonisch verbluffende steden. Het land is rijk aan fascinerende cultuur, adembenemende natuurlijke schoonheid en tal van leuke en gevarieerde activiteiten. Een enkele dag kan worden doorgebracht met wandelen in weelderige groene bergen, vermenging met de vriendelijke lokale bevolking en wandelen door schilderachtige wijngaarden nippen aan beroemde, fluweelachtige portwijn. Veel verse zeevruchten, een kustlijn bezaaid met afgelegen zandstranden en een betaalbaar prijskaartje, en het is een ideale keuze voor een vakantiebestemming.


Betalingen en Wisselkoersen

Munteenheid
Euro (EUR; symbool €) = 100 cent. Biljetten zijn in coupures van € 500, 200, 100, 50, 20, 10 en 5. Munten zijn in coupures van € 2 en 1, en 50, 20, 10, 5, 2 en 1 cent.

Kredietkaarten American Express, MasterCard en Visa worden algemeen geaccepteerd, zelfs buiten de steden, terwijl tankstations meestal creditcards en contant geld accepteren.

Geldautomaat
Er zijn geldautomaten (Multibanco) bij de meeste grotere supermarkten en winkelgebieden in de meeste steden, met instructies indien nodig in het Engels. Je kunt maximaal € 200 opnemen en als je zes sterretjes ziet, niet vier, voer je gewoon je normale vier cijfers in en druk je op doorgaan. Als u het bericht 'service niet beschikbaar' ontvangt, is de kans groot dat de automaat geen geld meer heeft - vooral in het weekend en op maandagochtend. De machine heeft een pictogram met een kruis erdoorheen. U kunt Multibanco-machines ook vinden in elk klein stadje en zelfs dorpen in heel Portugal. Voor een internationale transactie worden kosten in rekening gebracht. Overal waar een gestage stroom toeristen is, staan ​​valutawisselkantoren, maar wees gewaarschuwd, hoe dichter ze bij toeristische attracties zijn, hoe slechter de tarieven die ze bieden.

Bankuren
Over het algemeen ma-vr 0830-1530 (bepaalde banken in Lissabon zijn open tot 1800). In kleinere steden kan een bank voor de lunch sluiten, terwijl veel filialen geen valutawisselservice meer aanbieden. Wisselkantoor Euro's koop of wissel je heel gemakkelijk bij cambios (wisselkantoren), hotels en winkels. Veel banken bieden geen deviezen meer aan, terwijl de beste tarieven en commissies normaal gesproken te vinden zijn bij de bureaus in grotere steden. Veruit de slechtste tarieven zijn op de luchthavens en hotels. Het beste is om tijdens het winkelen een oogje in het zeil te houden en altijd de commissietarieven te controleren.

Portugal taxfree
Overzicht Portugal valt binnen de Europese Unie. Als u van buiten de EU reist, heeft u het recht om parfum, huidverzorging, cosmetica, champagne, wijn, geselecteerde sterke dranken, modeaccessoires, geschenken en souvenirs te kopen - allemaal tegen belastingvrije gelijkwaardige prijzen.


Reizen en Plaatselijk Transport

Lucht
TAP Air Portugal (www.flytap.com) verzorgt diensten tussen Lissabon, Faro, Madeira, Porto Santo, Porto en de Azoren. Er zijn ook chartervluchten beschikbaar. De luchtvaartmaatschappij voor de Azoren is SATA (Sociedade Acoriana de Transportes Aereos) (www.sata.pt), die haar Air Açores-dienst tussen de verschillende eilanden exploiteert.
Portugal is geen grote plaats, daarom is het waarschijnlijk verstandiger om tussen de steden op het vasteland te rijden, tenzij je tussen Porto en Faro aan de andere kant van het land wilt vliegen.

Weg
De routes tussen de belangrijkste steden en dorpen langs de kust zijn van voldoende niveau. Sommige van de kleinere wegen verder naar het platteland kunnen echter soms ruw en klaar zijn, hoewel je er uiteindelijk zult komen. Portugese chauffeurs kunnen zelf ook grillig zijn, dus wees te allen tijde waakzaam.

Benzinestations zijn over het algemeen open van 0700-2000, hoewel sommige 24 uur per dag open zijn.

Reizen over de snelweg is onderworpen aan een Via Verde elektronisch tolsysteem in uw auto of de gebruikelijke contante en kaartbetalingen, afhankelijk van de afgelegde afstand en het type voertuig. Kant van de weg Rechts Autoverhuur Verkrijgbaar bij grote en lokale providers in grote steden en luchthavens, met of zonder chauffeur. Je moet minimaal 21 tot 25 jaar oud zijn om een ​​auto te kunnen huren.

Taxi
Taxichauffeurs krijgen over het algemeen geen fooi, maar passagiers ronden het tarief meestal naar boven af.

Fiets
Je kunt met het vliegtuig en de trein met je fiets naar Portugal, maar niet met de bus. De Europese fietsboom is goed verzorgd in Portugal, met verschillende operators die tours aanbieden als je liever in een groep fietst. Bikely (www.bikely.com) biedt een handige lijst met routes. Lokale fietsverhuur is gebruikelijk als u gewoon een ochtend of middag wilt fietsen.

Coach
U kunt intern met de bus reizen met behulp van InterCentro (tel: +351 707 200 512; www.intercentro.pt) en zijn gelieerde InterNorte.

Documentatie
Internationale rijbewijzen of buitenlandse rijbewijzen worden geaccepteerd. Een WA-verzekering is verplicht. Volgens de vereisten van de Portugese Road Code, moeten degenen die een auto willen besturen in het bezit zijn van een geldig nationaal/internationaal rijbewijs, andere officiële documenten met foto, logboek of huurcontract en een adequate autoverzekering. Het niet overleggen, op verzoek aan de autoriteiten, zal resulteren in een contante boete ter plaatse. Voor een busje is een Carnet de Passage nodig.
Stedelijk reizen Transportes de Lisboa exploiteert het openbaar vervoer van Lissabon, waaronder een uitgebreid ondergronds systeem, trams, bussen en veerboten over de Taag. De voorstedelijke spoorlijnen van de stad, geëxploiteerd door de Portugese Spoorwegen, zijn handig voor het overbruggen van langere afstanden. Porto heeft ook een metro (Metro de Porto), trams en bussen. Taxi's zijn direct beschikbaar in beide steden, net als in de rest van het land. Het spoor Comboios de Portugal - CP (www.cp.pt) is de Portugese nationale spoorwegdienstverlener. Alfa Pendular-treinen bieden de snelste spoorverbinding van Lissabon naar de Algarve en van de hoofdstad naar het noorden (Porto, Braga of Guimarães, met haltes in Coimbra en Aveiro); de Intercidades (Intercity) service bestrijkt routes van Lissabon, Porto, Alentejo en Lissabon naar Algarve. Een uitgebreid netwerk van regionale, interregionale en voorstedelijke treinen bestrijkt het land. De toeristische gebieden van Cascais en Sintra zijn verbonden met Lissabon door frequente sneltreinen. Hogesnelheidstreinen van Alfa rijden tussen Lissabon en Porto via Coimbra en Aveiro. Water Verschillende touroperators organiseren cruises langs de spectaculaire rivier de Douro. Er is geen veerboot meer van het vasteland van Portugal naar Madeira.


Eten, Drinken en Culinair Advies

De Portugese keuken is niet zo bekend in andere delen van Europa, of de wereld trouwens; toch is het zeker de moeite waard om goed te verkennen. Zeevruchten zijn een vast ingrediënt, vooral de gezouten kabeljauw die er dol op is of er een hekel aan heeft. Het vormt de basis van honderden recepten en je moet het minstens één keer proberen. Ansjovis, zeebaars, venusschelpen, mosselen, zalm, zeebrasem, tong en zwaardvis zijn makkelijker in de mond en ook populair. De specerij peri-peri wordt veel gebruikt om kip en garnalen op smaak te brengen, terwijl Goan-kerriekruiden ook extra smaak toevoegen aan een verscheidenheid aan gerechten en bouillons die veel worden gegeten. Vleesliefhebbers kunnen smullen van espetada (gegrilde spiesjes van rundvlees met knoflook), leitão (speenvarken) en cozido à portuguesa, dat rundvlees, varkensvlees, worst en groenten vermengt tot een heerlijk gerecht. Een andere traditionele delicatesse is porco à alentejana (varkensvlees en mosselen op Alentejo-stijl). Snoepjes zoals chocolademousse en arroz doce (rijstpudding met citroen- en kaneelsmaak), samen met klassieke cake met eidooier en suiker, zijn te zien op tafels in het hele land om een ​​voortreffelijke maaltijd af te sluiten. Neem, net als in veel andere kleinere Europese landen, de tijd om lokale winkels, bars en restaurants te zoeken om te vragen wat de lokale bevolking eet en drinkt. Fooi geven Vaker wel dan niet, worden er geen servicekosten toegevoegd aan hotel- en restaurantrekeningen, dus geef ongeveer 10 tot 15% fooi als u tevreden bent met uw ervaring. Een paar euro voor hotelmeisjes en portiers wordt passend geacht. Rond uw taxitarief af naar de dichtstbijzijnde vijf euro als u geen 10% wilt afdragen. Servicekosten zijn informeler in het minder toeristische noorden dan in het drukke zuiden.


Klimaat en Weersomstandigheden

Portugal wordt voornamelijk gekenmerkt door een warm gematigd, mediterraan klimaat met een duidelijk nat seizoen in de winter. Tijdens de winter ervaart Portugal een vergelijkbaar temperatuurpatroon als de Spaanse kustplaatsen, d.w.z. gemiddelde dagmaxima van ongeveer 16°C (61°F). De Portugese resorts zijn echter veel natter, met gemiddeld slechts zo'n 14 droge dagen. Er kan gemiddeld 5-6 uur zon per dag worden verwacht. Tijdens de lentemaanden vindt een geleidelijk opwarmproces plaats, waarbij de gemiddelde maximumtemperatuur overdag in mei tot 22°C (72°F) kan oplopen. De kust aan de Atlantische Oceaan blijft natter dan de Spaanse kust aan de Middellandse Zee, met ongeveer 18 droge dagen per maand


Kledingvoorschriften

Lichte tot middelzware gewichten en regenkleding worden geadviseerd (Portugal heeft een van de hoogste regenval in Europa). Draag in de zomer zeer lichte stoffen, bij voorkeur linnen, aangezien de temperaturen kunnen stijgen en erg oncomfortabel kunnen zijn als u verkeerd hebt ingepakt. Reist u in het voor- of najaar, neem dan een combinatie van beide mee.


Internetbeschikbaarheid

Internet cafes: Yes 
Accommodation options: Yes 
Restaurants: Yes 
Cafes: Yes 
Shopping malls: Yes 
Public parks: Yes 
Libraries: Yes 


Netspanning en Telefonie

Stopcontacten in Portugal zijn een van de twee typen stopcontacten Type C (CEE 7/16 Europlug) en Type F (CEE 7/4 Schuko). Als de stekker van uw apparaat niet overeenkomt met de vorm van deze stopcontacten, hebt u een reisstekkeradapter nodig om de stekker in het stopcontact te steken. Reisstekkeradapters veranderen gewoon de vorm van de stekker van uw apparaat zodat deze past bij het type stopcontact waarop u moet aansluiten. Als het van cruciaal belang is dat je altijd kunt aansluiten, neem dan een adapter mee voor alle typen. Stopcontacten in Portugal leveren meestal elektriciteit van 220-240 volt wisselstroom. Als uw apparaat niet compatibel is met 220-240 volt, is een spanningsomvormer nodig.


terug naar boven