Madagascar

Madagascar, eiland van verwondering
Meer dan honderd miljoen jaar geleden is Madagascar losgeraakt van het Afrikaanse continent en naar het zuidoosten geschoven. Daar is het blijven liggen, een eiland groter dan Frankrijk op 400 kilometer voor de oostkust van Afrika,  Deze afstand bleek de laatste veertig miljoen jaar te groot voor de uitwisseling van dier- en plantensoorten met het vaste land. Zo heeft zich op het eiland een heel eigen, unieke, flora en fauna kunnen ontwikkelen. Circa tachtig procent van de planten- en diersoorten op Madagascar ziet u nergens anders!

Lemuren bijvoorbeeld, dit zijn halfapen die alleen op Madgascar voorkomen. De ringstaartmaki is de bekendste, de indri de grootste, de aye aye de meest mysterieuze en de mouse-lemur de kleinste. In totaal zijn er meer dan 100 soorten. En wie heeft er wel eens van tenrec,  fossa, of vontsira gehoord?

In de vogelwereld is er natuurlijk wel enige uitwisseling met Afrika geweest,  maar er zijn zeven vogelfamilies en meer dan 120 vogelsoorten die nergens anders ter wereld voorkomen.

Op Madagaskar vindt men de meeste kameleons ter wereld,  ook de grootste en de kleinste soorten, waaronder de brookesia die u alleen met onze gidsen kunt vinden.

De vegetatie van Madagascar is gevarieerd en uniek. De baobab boom kent u misschien van Afrika of Australië, maar Madagascar heeft zeven soorten van deze wonderlijke bomen. Speciale varianten zien we in het Spiny Forest in het zuiden, of in de bergen van Isalo. Hele grote baobabs ziet u langs Avenue des Baobabs. Er zijn droge bossen en tropische regenwouden, ieder met hun eigen unieke planten en dieren.

Het landschap is bijzonder en steeds anders. In het zuiden is het droog met half woestijn en vinden we het Spiny Forest, In het centrale deel van het eiland zijn veel bossen verdwenen, we zien velden en laag begroeide heuvels. In de bergen zijn prachtige rotsformaties, zoals Isalo, ook wel de Grand Canyon van Madagascar genoemd. Tussen de hogere bergen in het oosten zijn nog grote stukken tropisch regenwoud. Deze bergketen loopt van noord naar zuid en zorgt ook dat de meeste rivieren het hele jaar door, water hebben. Heel bijzonder zijn de Tsingy’s, onaardse karstlandschappen in verschillende kleuren. Langs de kusten vinden we baaien, stranden, palmen, lagune’s en rotsen.

Madagascar biedt een interessante mix aan culturen. Tot het begin van onze jaartelling leefden er geen mensen. De eerste bewoners kwamen uit de omgeving van Maleisië, niemand weet echter hoe. Vervolgens waren er Afrikaanse, Arabische en Franse invloeden. De Fransen hebben er hun culinaire cultuur gebracht. Je kunt er heel goed eten, de keuken is Aziatisch/Europees. Voor wat betreft het toevoegen van scherpe kruiden, wordt er rekening gehouden met toeristen.
De bevolking is sympathiek en blij met het toerisme. Je ziet bij de mensen duidelijk de Aziatische ‘roots’, maar ook de Afrikaanse openheid is hier terug te vinden. Dit is een mooie combinatie. De mensen zijn arm, maar doordat het land vruchtbaar is en er het hele jaar kan worden geoogst, is er gelukkig niet veel honger. Het klimaat is subtropisch, het beste reisseizoen is van april tot medio november. Enkele regio’s kunnen echter ook in december worden bezocht.

Het paradijselijke Madagaskar is met geen enkel ander continent te vergelijken. Dit is de reden dat het ook wel het achtste continent wordt genoemd.


Toelatingseisen

De algemene informatie die GoMadagascar verstrekt over benodigde reisdocumenten is gebaseerd op de Nederlandse nationaliteit. Mocht u of uw reispartner over een andere nationaliteit beschikken, neem dan contact op met uw ambassade of consulaat voor de juiste informatie.
Voor een bezoek aan Madagascar is een paspoort, dat tenminste 6 maanden na terugkeer in Nederland geldig is, verplicht. Daarnaast heeft u een visum nodig, dat u bij aankomst in Madagascar, op de luchthaven of aan de grens, kunt verkrijgen tegen contante betaling van 30 Euro per persoon.
Alle kinderen moeten over een eigen reisdocument beschikken. Voor alleen reizende (gescheiden) ouders met kind(eren) kunnen aanvullende grensformaliteiten gelden. Ouders die via Zuid-Afrika naar Madagascar reizen met minderjarige (< 18 jaar) kinderen, dienen bij binnenkomst in Zuid-Afrika een geboortecertificaat te overleggen. Lees meer: 
https://mijnzuidafrika.nl/article/nieuws/geboorteakte-kinderen-mee-naar-Zuid-Afrika

 


Betalingen en Wisselkoersen

Valuta
De officiële munteenheid van Madagaskar sinds 2005 is de Malagasy Ariary (MGA), die opnieuw is geïntroduceerd om de Malagasy-frank te vervangen. Eén Ariary (Ar) is verdeeld in 5 iraimbilanja, die hem omzet in een van de twee circulerende valuta's met een niet-decimale verdeling in de wereld. Er zijn bankbiljetten van 10.000 MGA, 5.000 MGA, 2.000 MGA, 1.000 MGA, 500 MGA, 200 MGA en 100 MGA. Er zijn zelfs munten van 1 tot 50 Ar. Die van 50 Ar is erg mooi en heeft er baobabs op gesneden.

Bank
Banken zijn normaliter geopend van 08.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 15.30 uur op weekdagen. Creditcards (de meest bruikbare creditcard is VISA CARD) worden alleen geaccepteerd in grote hotels, restaurants en sommige winkels, voornamelijk in Antananarivo. In de andere grote steden kunt u alleen geld ontvangen van automatische geldautomaten (ATM) met VISA CARDS. Er is nu ook een geldautomaat op de luchthaven in Antananarivo. Vertrouw niet alleen op ATM-machines; ze zijn vaak niet in orde. Houd wat contant geld in euro voor noodgevallen.


Reizen en Plaatselijk Transport

Madagascar is een enorme plaats, de wegen zijn slecht en de reistijden lang: het duurt 24 uur stevig rijden van Antananarivo (Tana) naar Diego Suarez (Antsiranana), 18 naar Tuléar (Toliara), 16 naar Morondava en ga zo maar door. Wees realistisch over hoeveel terrein je wilt bestrijken of je zult elke dag in de beslotenheid van een voertuig doorbrengen! Interne vluchten kunnen enorme tijdbesparingen opleveren, maar ze zijn duur en doen niets af aan uw ecologische voetafdruk.
Als u besluit te vliegen, moet u kiezen tussen het boeken van uw vlucht voordat u vertrekt, wat duurder is maar de beschikbaarheid garandeert, of eenmaal boeken in Madagaskar, wat goedkoper is maar minder flexibel qua timing. Taxi-brousse (bushtaxi) is het belangrijkste openbaar vervoer: langzaam, ongemakkelijk, goedkoop en alomtegenwoordig. Eigen voertuig en chauffeur is een geweldig, maar duurder alternatief. Vanwege de vaak moeilijke rijomstandigheden maken de meeste autoverhuurbedrijven het huren van een chauffeur verplicht met hun voertuigen.
Rijden in Madagascar is aan de rechterkant. Politiecontrolepunten komen vaak voor (let op de verkeerspieken op de grond) - vertraag altijd en zorg ervoor dat je je paspoort en de voertuigdocumenten bij de hand hebt.


Gezondheid / Medische informatie

Malaria komt weinig voor op Madagascar en als het voorkomt dan is dat in de vochtige gebieden aan de oostkust en in het natte seizoen.  U kunt advies vragen bij de GGD, zij zullen u adviseren om pillen te gebruiken. Veel reizigers kiezen voor goede bescherming tegen muggen, een ‘selftest-kit’ en/of nemen pillen mee voor het geval dat. Dit is uw eigen verantwoordelijkheid.  
Een certificaat van inenting tegen gele koorts is niet verplicht, behalve wanneer u afkomstig bent uit een gebied/land waar gele koorts heerst. Een cholerastempel in uw medische paspoort is verplicht. Aanbevolen worden verder vaccinaties tegen Hepatitis A en DTP. 
Kijk voor meer informatie over gezondheidsadviezen op de site van de GGD, op www.lcr.nl en informeer bij uw huisarts of andere medische instantie.


Veiligheidsinstructies

Zorg ervoor dat uw paspoort, vliegtickets, geld en andere waardevolle spullen veilig opgeborgen zijn in de kluis in uw kamer. Laat kostbare juwelen en horloges echter thuis. Met betrekking tot uw persoonlijke veiligheid kan gezegd worden dat deze goed is tijdens een georganiseerde reis. In sommige steden zijn er wijken waar u beter niet kunt komen of waar u ’s avonds niet moet lopen. Uw gids/chauffeur zal u begeleiden en adviseren. Als u zelfstandig op stap gaat, b.v. ’s avonds uit eten in Tana, Majunga of Diego, vraag dan lokaal advies voordat u vertrekt en neem altijd een taxi terug naar het hotel. In de steden komen diefstal en overvallen soms voor dus loop niet te opzichtig rond met uw camera of mobiele telefoon en neem niet veel contant geld mee als u in de steden een rondje gaat lopen. Blijf weg van openbare protesten en demonstraties.  


Eten, Drinken en Culinair Advies

De keuken van Madagaskar is traditioneel gebaseerd op rijst, die wordt geserveerd met een soort dressings, groenten, vlees en pittige kruiden. Malagasi genieten van zeer gekruid eten, daarom worden veel gerechten bereid met hete pepers of andere specerijen. De gerechten worden meestal op smaak gebracht met knoflook, gember, ui of curry, terwijl desserts worden op smaak gebracht met vanille. Het drinken van kraanwater wordt niet aanbevolen in Madagaskar. Probeer om milieuredenen flessenwater te vermijden. Vul een herbruikbare waterfles of kantine met gefilterd water. De meeste hotels hebben drinkwater beschikbaar. Het is ook raadzaam om ijs in dranken te vermijden en fruit en groenten te schillen voor het eten.


Klimaat en Weersomstandigheden

Elke tijd van het jaar is prima voor een bezoek behalve van januari tot maart, wanneer zware regenval in veel gebieden sommige wegen vrijwel onbegaanbaar kan maken, en wanneer er een hoog risico op cyclonen is in het oosten en noordoosten. Over het algemeen is de beste reistijd in de meeste gebieden april en oktober / november. De coolste tijd om ergens te reizen is tijdens het droge seizoen (mei tot oktober), maar gedurende deze tijd kunnen de hauts plateaux (centrale hooglanden, waaronder Antananarivo) koud en winderig worden, met vriesdouches. Het westen en zuidwesten worden tijdens de zomer verzengend heet, maar de wintermaanden in deze streken zijn aangenaam, met blauwe luchten, koelere temperaturen en weinig regen. De meeste regenval in het noordoosten valt van juli tot september. Gemiddelde maximale temperaturen variëren van ongeveer 30 ° C in kustgebieden (hoger in de zomer) tot ongeveer 25 ° C op de hoogvlaktes. In Antananarivo en andere hooglandgebieden kunnen de temperaturen in de winter dalen tot 10 ° C en zelfs lager tijdens de nacht.


Kledingvoorschriften

Om het klimaat in Madagascar het hoofd te bieden, moeten lichtgewicht kleding in de zomer op hoge centrale plateaus en het hele jaar door in het noorden en het zuiden worden gedragen. Katoen en natuurlijke vezels werken beter in dit zweterige weer. Warmere kleding wordt geadviseerd voor 's avonds en in de winter in bergachtige gebieden. Regenkleding is uit voorzorg raadzaam.


Internetbeschikbaarheid

Wifi beschikbaar op:

Internetcafés: Ja

Accommodatiemogelijkheden: Ja

Restaurants: Nee

Cafés: Nee

Winkelcentra: Nee

Openbare parken: Nee

Bibliotheken: Nee


Netspanning en Telefonie

In Madagascar zijn, de tweepolige stekker en de Europese standaardaansluiting het meest gebruikt met een spanning van 220 volt (maar in piekgebieden kan dit oplopen tot 170 volt in sommige gebieden)


Algemene Informatie

Tijdzone
Het tijdsverschil met Madagascar bedraagt 1 uur in onze zomer en 2 uur in onze winter. In onze zomer is er geen tijdsverschil. Dus u zult geen last hebben van een  ‘jetlag’.

Visa
De algemene informatie die  hier wordt verstrekt over benodigde reisdocumenten is gebaseerd op de Nederlandse nationaliteit. Mocht u of uw reispartner over een andere nationaliteit beschikken, neem dan contact op met uw ambassade of consulaat voor de juiste informatie.
Voor een bezoek aan Madagascar is een paspoort, dat tenminste 6 maanden na terugkeer in Nederland geldig is, verplicht. Daarnaast heeft u een visum nodig, dat u bij aankomst in Madagascar, op de luchthaven of aan de grens, kunt verkrijgen tegen contante betaling van 30 Euro per persoon.
Alle kinderen moeten over een eigen reisdocument beschikken. Voor alleen reizende (gescheiden) ouders met kind(eren) kunnen aanvullende grensformaliteiten gelden. Ouders die via Zuid-Afrika naar Madagascar reizen met minderjarige (< 18 jaar) kinderen, dienen bij binnenkomst in Zuid-Afrika een geboortecertificaat te overleggen. Lees meer: 
https://mijnzuidafrika.nl/article/nieuws/geboorteakte-kinderen-mee-naar-Zuid-Afrika

Taal
Op Madagascar spreekt men Malagassisch en Frans. In uw accommodaties spreekt een deel van het personeel Engels. Uw gids en chauffeur spreken ook Engels. De mensen op Madagascar doen erg hun best om met u te communiceren, er zal geen hinderlijke taalbarrière zijn.

Geloof
De meeste mensen in Madagaskar geloven nog altijd in traditionele, inheemse religies. Zo'n 52 procent van de mensen op het enorme eiland vereert de doden, de voorouders en de natuur.
Vooral in de steden zijn echter ook religies van buitenaf doorgedrongen. Zo'n 41 procent van de bevolking heeft zich daardoor in de loop van de eeuwen bekeert tot het christendom. Voor zeven procent is de islam de enige ware godsdienst gebleken.

Cultuur en gewoonte
De stedelijke gebieden zijn beïnvloed door de westerse samenleving. Buiten de steden leeft de bevolking vaak nog zeer traditioneel als in een ‘land van ooit’. 
Er is armoede maar gelukkig weinig ondervoeding doordat het land vruchtbaar is en de bergen voor water zorgen. In de meer afgelegen gebieden komt u meer in aanraking met de cultuur en tradities van de verschillende bevolkingsgroepen. Het gebruikelijke respect dient in acht te worden genomen. De bevolking van Madagascar is heel vriendelijk, ook naar buitenlanders. 

Fotografie
Veel mensen vinden het niet erg of zelfs leuk om te worden gefotografeerd. Vraag wel eerst toestemming, zeker als u mensen dichtbij fotografeert. Meestal wordt er niet om geld gevraagd maar een klein bedrag achteraf wordt wel op prijs gesteld.
Op vliegvelden mag u niet fotograferen. Neem ook niet zomaar foto’s van mensen in uniform, de regels hierover zijn onduidelijk maar er is veel corruptie. Ook (juist) mensen in uniform zoeken soms een reden om u wat te laten betalen. 

Mobiel netwerk en telefoon
In een groot aantal accommodaties is gratis WiFi beschikbaar voor gasten. Over het algemeen is de ontvangst voor mobiele telefoons redelijk goed.

Insecten
In de droge gebieden zijn weinig muggen, in de regenwouden wel. Insecten worden door licht aangetrokken dus zorg ervoor dat het licht uitgeschakeld is als u uw kamer of tent verlaat. Muggen zijn het meest actief tussen zonsondergang en zonsopkomst en worden het best bestreden met een muggenspray met DEET. Als er muggen zijn draagt ’s avonds sokken, gesloten schoenen, lange broeken en shirts of truien met lange mouwen en spuit uw enkels en polsen goed in met de muggenspray. Meestal is een klamboe in uw kamer aanwezig en de ‘ramen’ zijn meestal voorzien van muskietengaas. 
 


  


terug naar boven