Kenia ligt in het oosten van Afrika aan de Indische oceaan. Het land wordt gekenmerkt door de Grote Slenk / Rift Valley, een grote scheur die over het Afrikaanse continent loopt. Hierdoor zijn prachtige meren ontstaan zoals Lake Nakura en Lake Naivasha.
Wat Kenia zo bijzonder maakt is de combinatie van prachtige landschappen, uitgestrekte bossen, eindeloze vlaktes, een overvloed aan wilde dieren en vogelsoorten, de rijke cultuur en de schitterende tropische kustlijn met prachtige witte stranden.
Wereldberoemde wildparken zoals Amboseli, Tsavo, Lake Nakura, Meru en Samburu. De meest bekende de Masai Mara met haar jaarlijkse migratie van miljoenen gnoes en zebra's.
De kleurrijke cultuur van de Masai, de safari's met uitzicht op de indrukwekkende Mount Kilamanjaro, de bossen van Mount Kenya, havenstad Mombasa met een mix van Afrikaanse, Aziatische, Arabische en Europese culturen.
Dit alles is nog maar een fractie van wat Kenia al sinds koloniale tijden zo geliefd maakt bij reizigers van over de hele wereld.
Kenia het land bij uitstek voor een echt uniek Afrikaans avontuur in een van 'swerelds meest ongerepte safaribestemmingen.
Toelatingseisen
Zorg dat uw paspoort bij vertrek uit Kenia ten minste nog zes maanden geldig is en minimaal twee lege tegenover elkaar liggende pagina's bevat.
Een visum is voor een reis naar Kenia verplicht. Het visum voor Kenia is een elektronische reistoestemming ( ook wel e-visum genoemd ) die wordt toegekend door de overheid van Kenia. Reizigers zonder geldig visum worden het land niet toegelaten!
U kunt zelf van te voren een visum aanvragen bij de ambassade van Kenia in Nederland. U vindt de Keniaanse ambassade in Den Haag , de aanvraag via hen gaat online. Een andere mogelijkheid is om via een betrouwbare organisatie ook online een visum aan te vragen, Het visum dat u uiteindelijk krijgt is drie maanden geldig en de kosten voor dit visum bedragen rond de € 40,-.
In principe verloopt het verkrijgen van een visum snel, ongeveer twee weken. Maar het is toch aan te raden om het visum zo'n zes weken van te voren aan te vragen. Kinderen jonger dan 16 jaar hebben geen visum nodig als ze onder begeleiding van hun ouders reizen; in alle andere gevallen krijgen ze sinds 2016 het visum gratis. Er is ook een mogelijkheid om ter plekke een visum aan te vragen maar dat raden wij af.
De regels over het visum vindt u op de website van het ministerie van Buitenlandse zaken. Tegelijkertijd raden we u ook aan om de visumregels goed na te kijken omdat ze soms op korte termijn worden gewijzigd. Neem eventueel contact op met de Keniaanse ambassade in Den Haag.
plastic tassen : het gebruik van plastic tassen is verboden.
Betalingen en Wisselkoersen
Valuta
De valuta in Kenia is de Keniaanse Shilling ( KSh ). Bankbiljetten zijn er in 50, 100, 200, 500 1000 KES. Al deze biljetten zijn zeer gangbaar. Het is echter wel aan te raden om altijd wat kleinere coupures op zak te houden voor het betalen van kleinere bedragen en het geven van fooi.
Geld opnemen in Kenia kan met een Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Deze dient dan wel van te voren op 'wereldstand' gezet te worden. Er kan met de meeste Nederlandse bankpassen maximaal €500 per dag worden opgenomen. Per transactie worden er wel kosten in rekening gebracht. Verder is het aanbod van pinautomaten buiten de grote steden zeer beperkt.
Op luchthavens, bij banken, in grote hotels en bij wisselkantoren (Forexchange ) kan geld omgewisseld worden in de landelijke valuta. De wisselkantoren hanteren de gunstigste koersen.
Creditcards kunnen over het algemeen als betaalmiddel worden gebruikt in hotels, grote winkelcentra en duurdere restaurants. Verder is het gebruik van creditcards vaak gelimiteerd en wordt het aangeraden om altijd voldoende contant geld op zak te hebben. Mastercard en Visa zijn de meest erkende, American Express en Diners club-kaarten worden af en toe geaccepteerd. Traveller cheques worden niet langer geaccepteerd in Kenia.
Bank
Bankuren: maandag - zaterdag 8.00-12.00, in grote plaatsen soms langer.
De banken op de luchthavens van Nairobi en Mombasa zijn 24 uur per dag geopend.
De meeste prijzen van veel zaken die met toerisme te maken hebben, zoals safari's en hotelovernachtingen worden in Amerikaanse dollars of Euro's aangegeven en ook voor de betaling hiervan wordt in de regel de voorkeur gegeven aan vreemde valuta. Het betalen van dagelijkse dingen zoals levensmiddelen gebeurt wel in de lokale valuta.
Als u bedragen van boven de 5.000 Amerikaanse dollar, of de tegenwaarde daarvan in een andere valuta, wilt in- of uitvoeren dient u dit aan te geven bij de Keniaanse douane.
Fooien
Het geven van een fooi in Kenia is zeer gebruikelijk. Kamermeisjes, tassendragers en gidsen verwachten over het algemeen een fooi. Ook in restaurants wordt gebruikelijk een fooi gegeven van zo'n 10 procent. Daarnaast is het gepast om iedereen die u een goede service verleent een kleine fooi te geven om uw waardering te uiten.
Reizen en Plaatselijk Transport
Nairobi heeft twee luchthavens voor binnenlandse en regionale vluchten: Jomo Kenyatta International Airport en Wilson Airport (www.kaa.go.ke). Kenia heeft meer dan 150 binnenlandse luchthavens en landingsbanen en er zijn dagelijkse vluchten naar de meest populaire bestemmingen. Naast de reguliere luchtvaartmaatschappijen, opereren verschillende privécharters vanuit Wilson Airport.
Kenya Airways (www.kenya-airways.com), Air Kenya (www.airkenya.com), Fly 540 (www.fly540.com), Mombasa Air Safari (www.mombasaairsafari.com) en Safarilink (www.flysafarilink.com ) bedienen de populairste safaribestemmingen, plus vele anderen zoals het Victoriameer. Op kleinere binnenlandse vliegtuigen is de toegestane hoeveelheid bagage beperkt tot 10-15 kg (22-33 lbs).
Er kunnen regelingen worden getroffen om overtollige bagage bij hotels of luchtvaartmaatschappijen achter te laten. Hoofdwegen tussen de grote steden en dorpen zijn over het algemeen in goede staat en gemakkelijk te bevaren in een normale sedan. De meeste snelwegen in het zuiden zijn geasfalteerd, maar dat is niet het geval in het noorden. Voertuigen rijden aan de linkerkant van de weg. Hoewel de hoofdwegen over het algemeen in een goede staat verkeren, hebben de meeste kleine grindwegen diepe kuilen die in het regenseizoen verder verslechteren. Onverharde wegen, inclusief die in de parken en reservaten, zijn extreem ruw en sommige zijn alleen begaanbaar met een vierwielaandrijving. U kunt zelf rijden of een auto met chauffeur huren bij reisbureaus en internationale verhuurbedrijven.
Bestuurders moeten minstens 23 jaar oud zijn. Budget (www.budget.com) en Europcar (www.europcar.com) hebben verkooppunten op Jomo Kenyatta International Airport in Nairobi. Budget heeft ook een bureau op Moi International Airport in Mombasa, terwijl Europcar een kantoor in de stad heeft. Autohuur kan duur zijn en de tarieven variëren aanzienlijk. Een rijbewijs uit een thuisland (en een vertaling als dit niet in het Engels is) of een internationaal rijbewijs is vereist. Een WA-verzekering is verplicht bij het huren van een auto en het is aan te raden om de extra aanrijding van de schade te voorkomen. Een geldige creditcard is ook nodig. Matatus (gedeelde minibustaxi's) hoppen van stad naar stad, begint en eindigt bij busstations. Tarieven worden betaald aan de chauffeur. Privétaxi's kunnen ook worden gehuurd voor lange afstanden.
Het is niet mogelijk om motorfietsen of bromfietsen te huren, maar sommige van de badplaatsen verhuren fietsen. Tal van particuliere busbedrijven zijn actief in Kenia. De meeste voertuigen zijn oud en vertrekken wanneer ze vol zijn, wat betekent dat er geen vaste dienstregelingen zijn. Kleine diefstal op de voertuigen en op busstations kan een probleem zijn. Toch zijn bussen goedkoop en verbinden ze alle bestemmingen over lange afstanden. Bovendien zijn veiligheidsgordels nu verplicht, dus bussen zijn relatief veilig.
Nairobi en Mombasa hebben efficiënte lokale bussystemen en er zijn ook frequente Matatus, maar roekeloos rijden en kleine diefstal maakt ze een onbetrouwbare optie voor toeristen. Autoriksja's met drie wielen zijn populair in stadscentra en bieden plaats aan maximaal drie passagiers. De nieuwere vloten van taxi's (meestal wit geschilderd met een gele band) zijn betrouwbaar en hebben meters. De oudere gele taxi's hebben geen meter, dus tarieven moeten van tevoren worden afgesproken.
In Nairobi is er een vloot van zwarte cabines in Londense stijl. Een fooi van 10% wordt verwacht. Taxi's worden geparkeerd in taxistandplaatsen.
Gezondheid / Medische informatie
In principe zijn bij rechtstreekse vluchten vanuit de EU geen vaccinaties voorgeschreven. Een inenting tegen gele koorts is alleen vereist als u vanuit een gele koortsgebied komt en daar langer dan 12 uur bent geweest.
In bepaalde delen van Kenia komt malaria voor. Malaria is een ziekte die doorgaans hoge koorts geeft en veroorzaakt wordt door een steek van een mug van de soort Anopheles. Tegen malaria bestaat helaas nog geen vaccin. Malaria kunt u op verschillende manieren voorkomen: door het slikken van pillen en het treffen van antimug maatregelen. Het slikken van pillen kan per gebied verschillen en is ook afhankelijk van het reisdoel en de reisduur. Individuele factoren zoals de gezondheid van de reiziger spelen ook een rol. De beste voorzorg is uiteraard uzelf beschermen tegen gestoken te worden. Draag daarom als het gaat schemeren lichtgekleurde, armen en benen bedekkende kleding, smeer onbedekte lichaamsdelen in met antimuggenmiddel DEET en slaap onder een klamboe.
Wanneer u tijdens uw Kenia vakantie griepachtige symptomen krijgt, waaronder koorts-, hoofd-, spier-, en gewrichtspijn en gebrek aan eetlust raadpleeg dan onmiddellijk een arts of voer een malaria zelftest uit. Sneltest kits zijn bij apotheken ( duka la dawa ) voor een paar dollar te koop en laten binnen een kwartier zien of je geïnfecteerd bent. Hoe eerder de ziekte wordt behandelt hoe beter!
Als u dergelijke symptomen binnen twaalf maanden na thuiskomst krijgt, neem dan contact op met uw huisarts en leg de situatie uit.
Drink nooit zomaar water uit de kraan. Het moet altijd eerst gekookt of behandeld worden met zuiveringstabletten of filters. Dit geldt voor zowel de grote steden als het platteland. Wanneer u hier niet voorzichtig mee bent, kunt u buiktyfus oplopen. Ook alle groenten en fruit moeten grondig worden gewassen.
Voor de laatste informatie omtrent vaccinaties en malaria verwijzen we u naar website: www.lcr.nl
Veiligheidsinstructies
Kenia is de laatste jaren onrustig, Ooit was het land een baken van stabiliteit in Afrika. Momenteel is er veel politieke onrust en heet hoofdstad Nairobi ook wel spottend Nairobbery, dit dankzij de hoge criminaliteitscijfers.
In met name het noordoosten van het land aan de grenzen met Somalië en Ethiopië wordt u vooral gewaarschuwd wat betreft de veiligheid. In dit gebied kunt u alleen in konvooi rijden. En wilt u naar Lamu, dan kunt u het beste vliegen.
Als toerist loopt u vooral het risico slachtoffer te worden van diefstal of beroving. U kunt daarom het beste verlaten stranden mijden, waardevolle sieraden thuis laten en geld en reisdocumenten niet zichtbaar dragen of in de hotelsafe achterlaten. Het is beter om niet 's nachts over straat te lopen of te rijden. Het is verder vooral belangrijk om in onrustige gebieden grootschalige samenscholingen te vermijden. Die kunnen namelijk gemakkelijk uit de hand lopen en zijn vaak politiek van aard.
Het algemene alarmnummer van Kenia is 999. Actuele informatie over de veiligheidssituatie in Kenia is te vinden op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Eten, Drinken en Culinair Advies
Drink alleen water uit flessen. Let er bij het kopen op dat het zegel van de fles intact is. Drink nooit kraanwater tenzij het gekookt, gefilterd of chemisch gedesinfecteerd is (zoals met jodiumtabletten). Drink nooit van beken, rivieren en meren. Het is ook het beste om te voorkomen dat je drinkt uit pompen en putten - sommigen brengen zuiver water naar de oppervlakte, maar de aanwezigheid van dieren kan nog steeds de voorraden besmetten.
Vermijd ijs en gewassen salades en fruit, behalve in luxe hotels en restaurants.
Melk is gepasteuriseerd en zuivelproducten zijn veilig voor consumptie. Voedsel dat door niet-erkende leveranciers wordt bereid, moet te allen tijde worden vermeden. Nairobi heeft een aantal van de beste eetgelegenheden in Afrika. Veel verschillende keukens en soorten restaurants zijn beschikbaar, van fast food tot luxe. Veel vijfsterrenhotels hebben uitstekende restaurants. Restaurants worden "hotels" genoemd en er zijn er veel in Nairobi.
De lokale keuken is ook het proberen waard, met name Pilau - een kip- en rijstgerecht, kool en rijst; en het hoofdvoedsel in Kenya is Ugali, gemaakt van maïsmeel. Veel restaurants zijn te vinden in het centrum en in de gebieden Westlands en Hurlingham, maar in deze gebieden komen vrij veel toeristen. Plaatsen zoals Ayani, Olympic, Kibera en andere plaatsen hebben meer authentiek voedsel. Onder de vele keukens die beschikbaar zijn, zijn de Indiase, Braziliaanse, Chinese, Thaise, Japanse, Duitse en Franse restaurants. Fastfoodrestaurants, meestal van Zuid-Afrikaanse ketens (Steers, Nandos), komen veel voor in de grotere stedelijke gebieden.
Klimaat en Weersomstandigheden
Kenia ligt rondom de evenaar en heeft een aangenaam tropisch klimaat. Het is een reisbestemming voor het hele jaar. Kenia's gemiddelde temperatuur is overdag tussen 20 ° C en 28 ° C, maar het is warmer aan de kust. De kust is het hele jaar door heet en vochtig, maar de hitte is aangenaam en getemperd door de moesson winden. Kenia ligt te dicht bij de evenaar om een echte winter en zomer te ervaren. Er is echter zowel een droog als een nat seizoen. Het natte seizoen is van november tot mei en het droge seizoen is van juni tot december.
De beste reisperioden zijn de relatief koele en droge periode van juni tot half oktober en de hete droge periode vanaf eind december tot en met februari. Aan de kust kan het in januari en februari door de hoge luchtvochtigheid benauwd zijn.
Kledingvoorschriften
Neem naar Kenia vooral lekker luchtige katoenen of linnen kleding mee voor de warme dagen. Op safari kunt u het beste stevige, gemakkelijke en goed wasbare kleding aantrekken. We raden u aan om lichte/neutrale kleding ( geen zwart of wit ) mee te nemen zodat u zoveel mogelijk een met het landschap bent. Donkere kleding kan vliegen en insecten aantrekken, en felle kleuren kunnen sommige dieren onnodig afschrikken. De temperaturen kunnen variëren van zeer laag in de ochtend tot zeer hoog overdag, het is daarom raadzaam om meerdere lagen kleding te dragen. Denk aan een windjack of fleecevest.
Na zonsondergang kunnen er veel muggen zijn. Neem daarom kleding mee die zowel voeten, benen als armen bedekt. Dezelfde kleding biedt ook bescherming tegen de zon. De zon is krachtig en zonnecrème biedt niet altijd voldoende bescherming, ook een hoofddeksel (met kinband ) en zonnebril zijn essentieel. Luchtdoorlatende schoenen zoals sportschoenen of sandalen horen ook bij de uitrusting Wandelschoenen, als u op walking safari gaat of een lange wandeltocht gaat maken en slippers voor naar het strand. In de regentijd is regenkleding aan te raden.
In de belangrijkste steden van Kenia is de dresscode conservatief maar niet overdreven formeel - jeans en tops voor vrouwen zijn prima. Buiten de strandhotels kunnen badkleding, korte broeken en blote schouders als provocerend worden opgevat, daarom kunt u beter afzien van het dragen van al te blote kleding.
Internetbeschikbaarheid
Internetcafés: Ja
Accommodatiemogelijkheden: Ja
Restaurants: Ja
Cafés: Ja
Winkelcentra: Ja
Openbare parken: Nee
Bibliotheken: Ja, in steden.
Netspanning en Telefonie
De netspanning in Kenia bedraagt 240 volt. Stopcontacten zijn geaard en hebben drie rechthoekige gaten. Reizigers hebben een verloopstekker van het type G ( adapter Verenigd Koninkrijk ) of een wereldstekker nodig.
De stroomvoorziening in Kenia is niet erg efficiënt. In afgelegen gebieden kun je zelfs in plaatsen komen die nog niet op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. Zelfs in grote steden en hotels komen af en toe stroomstoringen voor. In safarilodges is de elektriciteit vaak maar op bepaalde tijden beschikbaar. Het meenemen van een zaklamp is daarom ook aan te raden.
Algemene Informatie
Tijdzone
Tijdens onze zomertijd is het in Kenia 1 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het in Kenia 2 uur later.
Kenia kent geen verschil in wintertijd en zomertijd
Taal
Engels en Swahili zijn beide een officiële taal in Kenia. Daarnaast komen er nog verschillende lokale talen voor (circa 60).
Religie
Ongeveer 80% van de Keniaanse bevolking is christen (voornamelijk katholiek en protestants) en de meerderheid van de mensen die langs de kust wonen zijn moslim. Een klein aantal volgt traditionele religies en er zijn een aantal Sikhs en Hindoes.
Cultuur en gewoonten
- Kenia is overwegend christelijk en enigszins liberaal. Er zijn echter gebieden met een grote islamitische invloed, zoals de kustgebieden.
- Kussen of knuffelen in het openbaar worden afgekeurd.
- Homoseksualiteit is bij de wet verboden in Kenia. Elke openlijke uiting van homoseksualiteit kan resulteren in openlijke vijandigheid. Het beste is om discreet te zijn. Het is aan de andere kant wel gebruikelijk om de hand van iemand van hetzelfde geslacht juist vast te houden tijdens een gesprek.
Feestdagen
- 1 januari – Nieuwjaarsdag
- Maart/april – Goede Vrijdag, 1e en 2e Paasdag
- 1mei - Dag van de Arbeid
- 1 juni -Madaraka Dag ( nationale feestdag ter herinnering aan de onafhankelijkheid van Kenia )
- april/mei - Ramadan
- mei/juni - Suikerfeest (Eid al-Fitr )
- juli/augustus - Offerfeest ( Eid al-Adha )
- 10 oktober Moi-Dag ( nationale feestdag ter ere van de voormalige president van Kenia, Daniel Arap Moi )
- 20 oktober -Mashujaa-dag ( Mashujaa is Swahili voor helden, ter ere van degenen die zich hebben ingezet voor de onafhankelijkheid )
- 12 december -Jamhuri Day, Onafhankelijkheidsdag
- 25&26 december Kerstmis
Sociale conventies
West-Europese gewoonten overheersen in grote delen van Kenia als gevolg van de Britse invloeden in het land. Kenianen zijn over het algemeen erg vriendelijk. De standaard begroeting van ‘hallo’ bij de ontmoeting van een individu is Jambo, waarop ook geantwoord wordt met Jambo. Mensen zijn blij als ze bezoekers kunnen begroeten in het Kiswahili.
Fotografie
Kenia is een fotogeniek land, niet alleen vanwege de natuur maar ook vanwege de mensen. Als u mensen tijdens uw rondreis in Kenia fotografeert, vraag dan altijd eerst om toestemming. Op routes waar veel toeristen komen vragen stammen als de Maasai, Turkana en Samburu geld voor foto's. Onderhandel vriendelijk over de prijs en maak niet stiekem foto's.
Het is ten strengste verboden opnames te maken van de nationale vlag, politieagenten, militairen, kazernes, vliegvelden, havens, stuwdammen en dergelijke.
Mobiel netwerk en telefoons
In Kenia is het bereik bijna overal even goed. Als uw smartphone of abonnement het toelaat kunt u zo naar huis bellen, daar hangt wel een prijskaartje aan. Als u vaker naar huis moet of wilt bellen en uw telefoon is simlock vrij, dan kunt u beter ter plekke een simkaart aanschaffen ( verkrijgbaar vanaf $ 3 ).
Als u niet met uw mobiele telefoon wilt bellen en gebruik wil maken van het vaste netwerk, kunt u of een telefoonkaart kopen en daarmee vanuit postkantoren bellen. Bij particuliere belwinkels en internetcafès is het ook goedkoper dan vanuit uw hotel. Het goedkoopst blijft echter bellen via het internet, bijvoorbeeld Skype of WhatsApp.
Internet
De meeste hotels, lodges en restaurants in de grote steden, zoals Nairobi beschikken over WiFi. Soms heb je alleen in de lobby een goede verbinding. Verder zijn er internetcàfes waar u kunt skypen, face timen, internetten e.d. Houdt u er wel rekening mee dat de verbinding vaak minder is dat u gewend bent.
Alcohol
Om in Kenia alcohol te mogen drinken moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Alcohol is in bijna alle hotels, restaurants en bars verkrijgbaar. In winkels is het alleen tussen 18.00-23.00 te verkrijgen. In islamitische streken wordt alcohol vaak alleen in hotels geschonken. Alcohol op straat drinken is verboden. En past u op voor zelfgestookte drank , deze kan zeer gevaarlijk zijn en heeft al veel dodelijke slachtoffers geëist.
Milieu
In Kenia geldt sinds 2017 een totaalverbod op plastic zakken. Dit betekent voor u als reiziger dat u geen plastic zakjes/tasjes in uw ingecheckte en handbagage mag hebben. Is dit wel het geval, zorg ervoor dat u deze achterlaat in het vliegtuig. Houdt u er rekening mee dat als u bijv een duty-free produkt hebt gekocht, u ook dit tasje achterlaat in het vliegtuig. Hetzelfde geldt voor de plastic zip-lock zakjes die u op sommige luchthavens krijgt om u vloeistoffen in te doen in de handbagage. Ook deze tasjes mogen niet mee het vliegtuig uit. Het meenemen van plastic zakjes/tasjes kan zeer hoge boetes tot gevolg hebben!
Gezondheid
Voor de laatste informatie omtrent vaccinaties en malaria verwijzen we u naar website https://www.lcr.nl