Thailand, "het land van de glimlach", wordt vaak geassocieerd met prachtig goudkleurig zand, met palmen omzoomde stranden, warm azuurblauw water, betoverende tempels en mysterieuze groene jungle's. Het is de belangrijkste reisbestemming in Zuidoost-Azië en heeft voor elk budget en elke soort activiteit verschillende mogelijkheden. Verken de bruisende metropool Bangkok, ontspan op een tropische strand, duik in de wondere onderwaterwereld voor de kust van Koh Tao, maak een jungletocht in het noorden of ontdek oude sites in Ayutthaya, Sukhothai of Chiang Mai, Thailand heeft het allemaal.
Toelatingseisen
Een reispaspoort is verplicht voor Thailand en moet geldig zijn tot minstens 6 maanden na terugreis. Er is geen visumplicht voor een verblijf van maximum 30 dagen.
Personen van niet-Belgische nationaliteit dienen zicht te informeren bij hun ambassade of consulaat.
Betalingen en Wisselkoersen
De nationale munteenheid is de Baht –> THB (€ 1 = THB 38,54) – bijna onze oude Belgische franken. De in- en uitvoer ervan zijn verboden. Euro’s kan je ter plaatse wisselen, voorzie kleine coupures. In de toeristische gebieden en grote steden zijn geldautomaten te vinden. Bij banken en hotels kan je geld wisselen. Creditcards worden in vrijwel alle hotels, restaurants en grotere winkels geaccepteerd.
Reizen en Plaatselijk Transport
Het bergachtige landschap van Thailand maakt het reizen niet overal gemakkelijk en niet overal is het wegennet even goed. Het is dus belangrijk om de reis zo te plannen dat u veel ziet, maar ook voldoende tijd heeft om te genieten. Vaak is een afwisseling van reizen per auto met chauffeur, een treinreis en een binnenlandse vlucht het best.
De leukste manier om door Thailand te reizen is met een privé-auto met chauffeur, al dan niet vergezeld van een gids. Deze manier van rondreizen geeft u de meeste vrijheid.
Er is geen uitbreid spoorwegen-netwerk, de route van Bangkok naar Chiang Mai en/of vice versa is prima per nachttrein af te leggen. Een leuke ervaring en het kost u geen extra tijd : u reist ’s nachts.
De meesten van het grote aantal eilanden voor de Thaise zuidkust zijn prima bereikbaar per veerboot.
De afstanden in Thailand zijn groot, de mooiste gebieden bevinden zich zowel in het uiterste noorden als in het diepe zuiden. Verschillende luchtvaartmaatschappijen bieden binnenlandse vluchten aan, het ideale en snelste transportmiddel.
Gezondheid / Medische informatie
Er zijn geen verplichte inentingen nodig voor Thailand. Neem contact op met uw huisarts of contacteer het ITG:
Instituut voor Tropische Geneeskunde
Kronenburgstraat 43B-2000 Antwerpen
Tel : +32 3 247.66.66
www.itg.be
Veiligheidsinstructies
Thailand is over het algemeen veilig en heeft een positief reisadvies. Zoals overal ter wereld moet je steeds waakzaam blijven op drukke plaatsen en oplettend zijn voor zakkenrollers. Fraude en criminaliteit kunnen overal voorkomen.
Om de consulaire bijstand te optimaliseren, worden reizigers verzocht hun reisgegevens in te geven op de site https://travellersonline.diplomatie.be (externe link).
Eten, Drinken en Culinair Advies
De Thaise keuken behoort tot één van ’s werelds beste en meest geliefde keukens.Het is een belangrijk onderdeel van de Thaise cultuur en combineert het beste van de Chinese en Indiase culinaire tradities. De keuken is zeer gevarieerd, waarbij tal van ingrediënten, kruiden en specerijen gebruikt worden. Veel gerechten krijgen dan ook de typische pittige smaak mee. Over het algemeen worden Thaise gerechten gekenmerkt door ‘sweet, sour and spicy’. Thaise gerechten worden op smaak gebracht door kerries, een mix van verschillende kruiden en specerijen. De meeste gerechten worden bereid in een wok waarbij er gewerkt wordt met verse groenten en kruiden. Jasmijn- of Pandanrijst is bij alle gerechten het basisingrediënt. Thailand is zelf exportland nummer één als het gaat om rijst. Daarnaast worden ook noedels geserveerd, o.a. in diverse soepen. In Thailand wordt vaak tropisch fruit geserveerd als nagerecht zoals ananas, banaan, papaja en meloen.
Klimaat en Weersomstandigheden
Thailand kent een tropisch klimaat beïnvloed door de moesson met 3 verschillende seizoenen:
- het zomerseizoen vanaf maart t/m mei, is warm en vochtig.
- het regenseizoen vanaf juni t/m oktober, minder warm met nog voldoende zonnige perioden en meestal enkele korte maar hevige buien.
- het aangenaamste & droge seizoen is vanaf november t/m februari, het is nog steeds warm maar veel minder vochtig.
De temperatuur van het water varieert het hele jaar tussen 25°C en 30°C.
In Bangkok is het steeds warm en vochtig ongeacht het seizoen.
Het noorden en het noordoosten van het land zijn over het algemeen minder vochtig en frisser dan de rest van het land. Daar kan u gemakkelijk ’s avonds wel iets warmere kledij gebruiken (licht pull of dun jasje). De gemiddelde jaarlijkse temperatuur in Thailand is 28° C.
Kledingvoorschriften
Neem lichte katoenen kledij mee, lange mouwen en een lange broek beschermen tegen de zon. Neem zeker gemakkelijk wandelschoenen mee, een goeie zonnebril en zonnebrandcrème. Reis licht en neem niet te veel mee.
Internetbeschikbaarheid
Er zijn tal van internetcafés in heel Thailand, zelfs in afgelegen gebieden.
Netspanning en Telefonie
In Thailand is de netspanning 220 Volt, net als in België. Neem voor alle zekerheid wel een adapter mee, soms zijn er toch andere soorten stopcontacten.
Maleisië is een land dat gekenmerkt wordt door intrigerende contrasten. Het is een complexe combinatie van verschillende culturen, diverse landschappen en architectonische stijlen. Chinese joss huizen, hindoetempels en gouden koepelmoskeeën bestaan naast ultramoderne wolkenkrabbers en moderne zakelijke complexen. Het land zelf is verdeeld in twee delen door de Zuid-Chinese Zee. Peninsula Malaysia (West-Maleisië) beschikt over uitgestrekte bruisende steden, statige koloniale architectuur, mistige theeplantages en rustige eilanden. De Maleisische Borneo (Oost-Maleisië) heeft weelderige jungles vol exotische dier- en plantenleven, torenhoge granieten pieken en zelfs enkele afgelegen inheemse stammen. Buitenliefhebbers kunnen genieten van een scala aan avontuurlijke activiteiten, zoals wandelen door enkele van's werelds oudste tropische regenwouden, duiken in enkele van de meest gerenommeerde duiklocaties ter wereld, of raften in een van de vele prachtige nationale parken van het land. U kunt ook uw dagen doorbrengen met het verkennen van de supergeladen hoofdstad, Kuala Lumpur, met zijn zakken van regenwoud afgewisseld tussen torenhoge gebouwen of gewoon ontspannen onder het strand met palmbomen.
Betalingen en Wisselkoersen
Valuta
Lokale valuta: Maleisische ringgit
Symbool: RM
ISO-code: MYR
Subeenheid: Sen
Bankbiljetten: 1, 5, 10, 20, 50, 100 ringgit
Munten: 5, 10, 20, 50 sen
Bankieren
Kaarttransacties: Ja
Geldautomaten: Ja
Mastercard: Ja
Visum: Ja
American Express: Ja
Diner's club: beperkt
Openingstijden van de bank:
Weekdagen: 9.00 - 16.00 uur
Weekends: beperkte openingstijden op sommige locaties
Feestdagen: Ja (beperkte openingstijden)
Valutadiensten: Ja
*Controleer de specifieke uren van de lokale banken voor de meest nauwkeurige informatie.
Reizen en Plaatselijk Transport
Lucht:
Belangrijkste luchtvaartmaatschappijen: Malaysia Airlines, AirAsia
Internationale luchthavens: Kuala Lumpur International Airport (KUL)
Binnenlandse luchthavens: Ja
Weg:
Rijden op de: Links
Teerwegen: Ja
Grindwegen: beperkt
Geldig internationaal rijbewijs nodig: Nee
Autoverhuur beschikbaar: Ja
Taxi's: Ja
E-hailing-services: Ja
Bus:
Busdiensten tussen steden: Ja
Lokale stadsbusnetwerken: Ja
Spoor:
Spoorwegsysteem: Ja
Metrosysteem: beperkt
Water:
Veerboten: Ja
Watertaxi's: Ja
Vrijetijdscruises: Ja
Eten, Drinken en Culinair Advies
Voedsel- en waterveiligheid:
Kun je het kraanwater drinken: Nee
Vers fruit en groenten: Ja
IJs: Ja
Vlees: Ja
Streetfood: Ja
Lokale keuken: De Maleisische keuken is divers en beïnvloed door de Maleise, Chinese, Indiase, Thaise, Javaanse en Sumatraanse culturen. Kenmerkende gerechten zijn onder meer Nasi Lemak (kokosmelkrijst met ansjovis, pinda's, komkommer en sambal), saté (gegrild spiesvlees geserveerd met pindasaus) en Laksa (pittige noedelsoep).
Drankjes: Teh Tarik (pulled tea), Kopi O (sterke zwarte koffie) en Air Bandung (melkdrank met rozensmaak).
Fooi geven: Fooien geven is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd, meestal 10% in restaurants.
Klimaat en Weersomstandigheden
Jaarlijkse regenval: varieert
Gemiddelde temperatuur: 27°C
Zomer:
Gemiddelde hoogtepunten: 32°C
Gemiddelde dieptepunten: 23°C
Winter:
Gemiddelde hoogtepunten: 31°C
Gemiddelde dieptepunten: 22°C
Beste reistijd: De beste tijd om Maleisië te bezoeken is van maart tot oktober, wanneer het weer droog en zonnig is aan de westkust en in de hooglanden. De oostkust heeft echter te maken met hevige regenval van november tot februari.
Kledingvoorschriften
Lente en zomer
Koel, licht, ademend en comfortabel: Ja
Lichte warme kleding: Nee
Winter en herfst
Truien, vesten, truien, jassen: Aanbevolen
Zwaargewicht kleding en laarzen: Nee
Generaal
Paraplu en regenjas: Ja
Warme handschoenen, muts en sjaal: Nee
Zwemkleding (badpak): Ja
Hoed, zonnebril en zonnebrandcrème: Ja
Wandelschoenen: Ja
Casual: Ja
Smart-casual kleding: Ja
Internetbeschikbaarheid
Internetcafés: Ja
Accommodatiemogelijkheden: Ja
Restaurants: Ja
Cafés: Ja
Winkelcentra: Ja
Openbare parken: Ja
Bibliotheken: Ja
Netspanning en Telefonie
Stekkertype: Type G
Spanning (V): 240
Frequentie Hertz (Hz): 50
* Afhankelijk van uw apparaten kunnen reisstekkeradapter en spanningsomvormer nodig zijn.
Singapore is een unieke stadstaat die net ten zuiden van het Maleisische schiereiland ligt. Naast het vasteland zijn er nog talrijke kleine eilandjes, samen goed voor een oppervlakte van 640 km². Singapore kent sterke Chinese, Maleisische, Indiase en westerse invloeden. Hierdoor biedt deze metropool een oogverblindende smeltkroes van culturen, exotische keukens en architecturale stijlen aan. Omwille van de multiculturele bevolking vinden we in Singapore enkele districten terug, zoals Chinatown met zijn indrukwekkende Hindoe-heiligdommen en tempels die versierd zijn met goudsbloemslingers. De glinsterende, ultramoderne winkelcentra en futuristische wolkenkrabbers staan hiermee in schril contrast. De natuurhistoricus William Hordonay omschreef Singapore dan ook als ‘de handigste en meest wonderbaarlijke stad die hij ooit heeft gezien’.
Betalingen en Wisselkoersen
Valuta
Lokale valuta: Singaporese dollar
Symbool: $
ISO-code: SGD
Subeenheid: Cent
Bankbiljetten: $2, $5, $10, $20, $50, $100, $1000
Munten: 5!, 10!, 20!, 50!, $1
Bankieren
Kaarttransacties: Ja
Geldautomaten: Ja
Mastercard: Ja
Visum: Ja
American Express: Ja
Diner's club: Ja
Openingstijden van de bank: Weekdagen: 9:00 - 16:30 uur
Weekends: gesloten
Feestdagen: Ja (beperkte openingstijden)
Valutadiensten: Ja
Reizen en Plaatselijk Transport
Lucht:
Belangrijkste luchtvaartmaatschappijen: Singapore Airlines, Scoot, SilkAir
Internationale luchthavens: Singapore Changi Airport
Binnenlandse luchthavens: Geen
Weg:
Rijden op de: Links
Teerwegen: Ja
Grindwegen: Nee
Geldig internationaal rijbewijs vereist: Ja
Autoverhuur beschikbaar: Ja
Taxi's: Ja
E-hailing-services: Ja
Bus:
Busdiensten tussen steden: Ja
Lokale stadsbusnetwerken: Ja
Spoor:
Spoorwegsysteem: Ja
Metrosysteem: Ja
Water:
Veerboten: Ja
Watertaxi's: Ja
Vrijetijdscruises: Ja
Eten, Drinken en Culinair Advies
Voedsel- en waterveiligheid:
Kun je kraanwater drinken: Ja
Vers fruit en groenten: Ja
IJs: Ja
Vlees: Ja
Streetfood: Ja
Lokale keuken:
De Singaporese keuken is een mix van Chinese, Maleisische, Indiase en westerse invloeden. Kenmerkende gerechten zijn onder meer Hainanese kiprijst, laksa, chilikrab en saté. De stadstaat staat ook bekend om zijn venterscentra, die een verscheidenheid aan betaalbaar en heerlijk straatvoedsel aanbieden.
Drankjes: Bekende lokale drankjes zijn onder meer tehtarik (pulled tea), kopi (lokale koffie) en suikerrietsap.
Fooi geven: Niet verwacht, maar een afronding van de rekening wordt gewaardeerd.
Klimaat en Weersomstandigheden
Jaarlijkse neerslag: ongeveer 2340 mm
Gemiddelde temperatuur: 27°C
Zomer:
Gemiddelde hoogtepunten: 31°C
Gemiddelde dieptepunten: 24°C
Winter:
Singapore heeft een tropisch klimaat en kent dus geen duidelijke winterseizoenen.
Beste tijd om te bezoeken:
De beste tijd om Singapore te bezoeken is van februari tot april, tijdens het droge seizoen, om zware regenval te vermijden.
Kledingvoorschriften
Lente en zomer
Koel, licht, ademend en comfortabel: Ja
Lichte warme kleding: Nee
Winter en herfst
Singapore kent geen verschillende winter- en herfstseizoenen.
Generaal
Paraplu en regenjas: Ja
Warme handschoenen, muts en sjaal: Nee
Zwemkleding (badpak): Ja
Hoed, zonnebril en zonnebrandcrème: Ja
Wandelschoenen: Ja
Casual: Ja
Smart-casual kleding: Ja
Internetbeschikbaarheid
Internetcafés: Nee
Accommodatiemogelijkheden: Ja
Restaurants: Ja
Cafés: Ja
Winkelcentra: Ja
Openbare parken: Ja
Bibliotheken: Ja
Netspanning en Telefonie
Stekkertype: Type G
Spanning (V): 230V
Frequentie Hertz (Hz): 50 Hz
* Afhankelijk van uw apparaten kunnen reisstekkeradapter en spanningsomvormer nodig zijn.