Zuid-Afrika is werkelijk een land van adembenemende diversiteit. Men noemt het dan ook niet voor niets de ‘wereld in één land’. Een safari in de ongerepte natuur, de adembenemende uitzichten, zonovergoten stranden, de bruisende steden en fascinerende cultuur, in Zuid- Afrika heeft u beslist na iedere dag een meeslepend verhaal te vertellen! De negen te ontdekken provincies, elk met een eigen onmiskenbare ziel, verzekeren dat u nooit zonder blijvende herinneringen naar huis zal terugkeren. Het land biedt een warm welkom aan koppels, vriendengroepen en gezinnen, met tal van activiteiten en accommodaties die zowel de jongere als oudere reizigers weten te bekoren.
Toelatingseisen
- Internationaal paspoort dat nog minimaal 30 dagen geldig is na terugkeer, met minstens 2 blanco bladzijden. (opgelet, strengere voorwaarden bij eSwatini en Lesotho)
- Visum: gratis bij aankomst.
- Minderjarigen die niet met beide ouders reizen worden sterk aanbevolen om een internationaal uittreksel van het geboortecertificaat alsook een reistoelating voor minderjarigen of 'ouderlijke machtiging' mee te hebben. Meer info te verkrijgen bij de gemeente.
- Indien u zelf rijdt, moet u in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs in combinatie met een Belgisch rijbewijs. En ook erg belangrijk, een kredietkaart op naam van de hoofdbestuurder.
Betalingen en Wisselkoersen
De Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) is de lokale munt. U kan ter plaatse euro’s wisselen of met uw bankkaart/kredietkaart geld afhalen in de geldautomaten (bijna overal aanwezig), op voorwaarde dat u deze kaarten voor vertrek laat deblokkeren voor verrichtingen buiten Europa. Betalen met bankkaart/kredietkaart (vaak ook al contactloos) wordt overal aanvaard. Sterker nog, soms werken restaurants of winkels zelfs al volledig cashloos. Tip: voorzie wat cash met voldoende kleine coupures voor fooien.
Gezondheid / Medische informatie
Er zijn geen inentingen verplicht. Er is geen gele koorts risico, maar vaccinatie is officieel vereist als u recent in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt of er langer dan 12 uur in transit was. Er komt malaria voor in Kruger en aan de grens met Mozambique, Zimbabwe en Botswana. We raden insectenwerend middel aan in combinatie met malariapillen. Volgende vaccinaties zijn eveneens aanbevolen: DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A.
Eten, Drinken en Culinair Advies
De geschiedenis van Zuid-Afrika heeft zijn invloed op de eetgewoonten en de keuken van het land. U zal een interessante mix proeven van Europese, Aziatische en andere Afrikaanse invloeden. Weinig internationale keukens zijn zo smakelijk en veelzijdig. In Zuid-Afrika vindt u het allemaal, van lekkere streetfood tot fine dining in één van de toprestaurants. Omdat vlees zo belangrijk is in de Zuid-Afrikaanse cultuur, is een braai of barbecue hier een ‘big thing’. Vooral op feestdagen en met speciale gelegenheden wordt de braai aangestoken en mag iedereen meegenieten van de boerewors (worst) en sosatie (vleesspiezen) en gegrilde maïskolven. Maar maakt u zicht geen zorgen, wanneer u het vlees liever laat staan, is vegetarisch eten in Zuid-Afrika ook erg gevarieerd.
Andere typische Zuid-Afrikaanse gerechten:
- Bobotie, een kruidige gehaktschotel met groenten, gele rijst en rozijnen.
- Biltong is gedroogd vlees van rund of wild, zoals kudu of springbok. Het is in allerlei varianten verkrijgbaar, sterk gekruid, pikant of naturel. Doordat het lang houdbaar is en niet gekoeld bewaard hoeft te worden, is het een zeer populair tussendoortje voor onderweg.
- Koeksisters, lekkere gefrituurde zoete koek. Stukjes gevlochten deeg gefrituurd en door zoete siroop gehaald. De naam komt van het Afrikaanse woord 'sis' wat frituren betekent.
- Potjiekos, een eenpansgerecht in een gietijzeren pot met drie korte poten, boven een houtvuur klaargemaakt. De ingrediënten bestaan uit vlees, groenten en aardappelen of rijst, die langzaam met kruiden worden gestoofd.
- Bunny chow, nee geen konijn, maar een uitgehold brood, gevuld met een kruidige currysaus en diverse groenten.
- Chakalaka, een lekkere pittige saus met bonen, tomaat, ui en knoflook en wordt gegeten in combinatie met pap, brood of vlees.
U weet ongetwijfeld dat Zuid-Afrika de lekkerste wijnen heeft, maar u vindt er ook een selectie lokaal gebrouwen bieren en gin. Amarula, een zoete, romige likeur met een fruitige karamelsmaak gemaakt met vrucht van de Marulaboom, staat ook bekend als de olifantenboom en moet u zeker proeven. Zuid-Afrika is ook rijk aan allerlei frisdranken en non-alcoholische dranken. Wie van thee houdt, moet bijvoorbeeld beslist een Rooibos thee proeven. Het kraanwater in Zuid-Afrika is (bijna) overal veilig om van te drinken, tenzij dit anders staat aangegeven of afgeraden wordt.
Tip: vraag uw accommodatie om een tafel te reserveren bij uw gekozen restaurant (of boek online), zo vermijdt u teleurstellingen.
Aarzel ook zeker niet om speciale voedingswensen of eventuele allergieën vooraf mee te delen of bij aankomst kenbaar te maken. Zo kan de chef-kok hier rekening mee houden bij het bereiden van uw maaltijd.
Klimaat en Weersomstandigheden
Het Zuid-Afrikaanse klimaat varieert van woestijn en halfwoestijn in het noordwesten tot gematigd of steppeklimaat in het binnenland en subtropisch aan de oostkust. De vraag is vooral: wat wilt u beleven? Als u droomt van zonovergoten wijngaarden en ontspannen stranddagen in Kaapstad, dan zijn de zomermaanden van november tot maart perfect. Hier geniet u van warme temperaturen en helderblauwe luchten, ideaal om met een glas wijn te genieten van het uitzicht op de Tafelberg. De wintermaanden, van juni tot augustus, brengen een koeler klimaat en af en toe wat regen, maar dat maakt het juist dé tijd om walvissen te spotten langs de kust!
Voor een safari in het Krugerpark is de periode van mei tot september een aanrader. Het is droog, de dieren verzamelen zich rond de waterbronnen en de struiken zijn dunner, waardoor u makkelijker de Big Five kunt spotten. Toch heeft het regenseizoen van oktober tot april ook zijn charme: het landschap wordt prachtig groen en u ziet vaak veel pasgeboren dieren.
Durban en de oostkust bieden het hele jaar door een heerlijk subtropisch klimaat. Van november tot maart zijn de stranden hier op hun best, terwijl de wintermaanden perfect zijn voor wandelingen in de majestueuze Drakensbergen met helder weer en milde temperaturen. De Karoo en het binnenland hebben dan weer een eigen karakter, met hun semi-woestijnachtige landschappen. Hier zijn de lente en herfst, van september tot november en maart tot mei, het meest aangenaam. Zomers kunnen hier behoorlijk warm worden, terwijl de winters frissere nachten met zich meebrengen.
Als u het beste van Zuid-Afrika in één reis wilt ervaren, zijn mei, september en oktober dus echte topmaanden. De temperaturen zijn aangenaam, de natuur is indrukwekkend en u kunt genieten van een mix van safari, kust en cultuur. Toch biedt reizen buiten deze maanden ook voordelen: het is vaak minder druk, accommodaties en activiteiten zijn voordeliger en u kunt unieke momenten beleven. Zuid-Afrika heeft in elk seizoen iets bijzonders te bieden!
Kledingvoorschriften
- Voorzie kledij geschikt voor ieder weertype. Laagjeskledij is perfect. In de winter begint en eindigt de dag meestal fris tot erg koud. Wanneer de zon van de partij is, kan u alvast enkele laagjes uitdoen. 's Middags luncht u wellicht in uw zomeroutfit. Wanneer u dus in de winter (juni tot september) reist, zijn een winterjas, muts en een sjaal zeker geen overbodige luxe!
- Voor korte wandelingen zijn een goed paar schoenen (goeie sneakers of sportschoenen) voldoende. Voor stevigere of meerdaagse wandelingen raden we u een lichte wandelschoen aan.
- Vergeet zeker ook geen verrekijker voor tijdens de safari's. Een zaklamp kan van pas komen tijdens de loadshedding (zie hieronder).
- Hoewel de medische zorg in Zuid-Afrika heel erg goed is, is een reisapotheek aan te raden. Wanneer u specifieke medicatie dient in te nemen, dan raden we zeker aan om de bijsluiters en eventueel een Engelstalig attest hiervoor mee te brengen.
Internetbeschikbaarheid
In Zuid-Afrika kunt u er ondertussen op vertrouwen dat de meeste accommodaties wifi hebben. Hou er echter rekening mee dat het niet altijd een snel of krachtig netwerk is. Ook luchthavens, restaurants en (koffie)bars bieden vaak gratis wifi. Let ook op met bel- en roamingkosten in Zuid-Afrika. De kosten hiervan kunnen erg hoog oplopen.
Wilt u toch goedkoper mobiel bellen of gebruik maken van het 4G netwerk dan raden we u aan om ter plaatse een lokale simkaart te kopen of een eSIM te nemen. Een eSIM is een digitale simkaart met data en werkt op dezelfde manier als een traditionele plastic sim-kaart, deze kan u online aankopen en activeren op uw smartphone (controleer eerst of uw toestel compatibel is).
Netspanning en Telefonie
Zuid-Afrika hanteert 230 V, 50 Hz en stopcontacten type D/M. Voorzie een adapter. Tip: wie veel spullen op te laden heeft, kan ook een stekkerdoos meedoen.