DOORBRAAK - ZUID-AFRIKA - 19/11/2023 - 05/12/2023

Delen:

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is werkelijk een land van adembenemende diversiteit. Men noemt het dan ook niet voor niets de ‘wereld in één land’. Een safari in de ongerepte natuur, adembenemende uitzichten, zonovergoten stranden, de dynamiek van bruisende steden, de fascinerende cultuur en onvergetelijke avonturen, in Zuid-Afrika heeft u beslist na iedere dag een meeslepend verhaal te vertellen! De negen te ontdekken provincies, elk met een eigen onmiskenbare ziel, verzekeren dat u nooit zonder blijvende herinneringen naar huis zal terugkeren.


Toelatingseisen

Internationaal paspoort met minstens 2 lege bladzijden dat na thuiskomst nog minimaal 30 dagen geldig is. Wanneer u een bezoek brengt aan eSwatini of Lesotho dient uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig te zijn bij terugkeer. Indien u zelf rijdt, moet u in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs. Minderjarigen die niet met beide ouders reizen moeten het geboortecertificaat en de juiste attesten kunnen voorleggen. Meer info te verkrijgen via uw reisagent.

Visum: Gratis bij aankomst.


Betalingen en Wisselkoersen

Munteenheid: Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). U kan ter plaatse euro’s wisselen. Met uw bankkaart kan u geld afhalen in de geldautomaten met het Maestro logo. Ook in eSwatini en Lesotho kan u betalen met de Rand. Kredietkaarten worden in de meeste hotels, restaurants en winkelcentra aanvaard.


Reizen en Plaatselijk Transport

Zuid-Afrika leent zich perfect tot een selfdrive vakantie en het is dan ook niet verwonderlijk dat dit de meest populaire manier van rondreizen is. Zuid-Afrika beschikt over een uitstekend wegennetwerk waarvan 84.000km geasfalteerd is. De rest van de wegen zijn verharde gravelbanen. Onderschat de grote afstanden in Zuid-Afrika niet. Het land is met een oppervlakte van 1.219.000 km² vergelijkbaar met 16 maal de oppervlakte van de Benelux!! Enkele richtlijnen en tips voor een veilige rondreis.

In Zuid-Afrika wordt er links gereden. Ook off road.

Respecteer de maximum snelheden. Snelheidcontroles zijn heel frequent in Zuid-Afrika en boetes dienen onmiddellijk betaald te worden. Maximumsnelheden zijn duidelijk aangegeven. Op autowegen is die 120km/u, landwegen 100km/u en binnen de bebouwde kom 60km/u.

Rij niet ’s avonds of ‘s nachts. De wegen in Zuid-Afrika zijn niet of slecht verlicht.

Bij tankstations kan enkel cash betaald worden. Diegene waar men met kredietkaarten kan betalen zijn uitzonderingen.

Indien u met panne aan de kant staat, zullen passerende automobilisten vragen of u hulp nodig heeft. Indien het probleem niet te verhelpen valt, kan u steeds contact opnemen met de autoverhuurmaatschappij of met onze lokale agent

U dient te beschikken over een geldig rijbewijs met Engelse tekst. Om alle discussies te vermijden, beschikt u best over een internationaal rijbewijs. U kunt dit bekomen in het gemeentehuis (België) of de ANWB (Nederland).

Een normaal type wagen volstaat om de meeste hoogtepunten van Zuid-Afrika te bezoeken. Natuurlijk is een 4x4 comfortabeler.

Om verzekeringstechnische en veiligheidsredenen mag u in een huurwagen niet naar Zuid-Afrika reizen vanuit Zimbabwe en Mozambique. Om van Namibië, Botswana, Lesotho of Swaziland per auto Zuid-Afrika binnen te reizen hebt u een schriftelijke verklaring nodig van de autoverhuurmaatschappij waarin u toestemming wordt verleend de auto mee de grens over te nemen. Alle verhuurmaatschappijen rekenen hiervoor wel cross border kosten.


Gezondheid / Medische informatie

Er zijn geen inentingen verplicht. Er is geen gele koorts risico, maar vaccinatie is officieel wel vereist als u vertrekt uit een land waar gele koorts voorkomt of er langer dan 12 uur in transit was. Er komt malaria voor in Kruger Nationaal Park en aan de grens met Mozambique, Zimbabwe en Botswana. We raden insectenwerend middel aan in combinatie met malariapillen. Volgende vaccinaties zijn eveneens aanbevolen: DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A.


Veiligheidsinstructies

Zuid-Afrika is een veilig land om te reizen. Het wordt wel aangeraden om na zonsondergang niet over straat te lopen, u neemt beter een taxi. Op drukke plaatsen en in steden moet u extra waakzaam zijn voor pickpockets. U neemt beter geen waardevolle spullen mee. Townships kan u bezoeken onder begeleiding van een gids. Individueel wordt afgeraden.
Fotografie : Het is verboden om militaire- en/of regeringsgebouwen of in de buurt ervan te fotograferen. Indien u mensen wenst te fotograferen vraagt u best eerst hun toestemming.

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt. Zo niet, wordt aangeraden om een extra verzekering af te sluiten (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand).


Eten, Drinken en Culinair Advies

In een land met zoveel variatie op gebied van natuur en cultuur, dient deze lijn zich door te trekken naar het culinaire aspect. De zwarte bevolkingsgroep houdt het vooral bij maïspap en stoofpotjes (potjiekos), terwijl de blanken verzot zijn op grote hoeveelheden vlees. Een "braai", bij ons beter gekend als een barbecue, behoort zeker tot de culinaire toppers voor liefhebbers van lekker vlees en sociaal contact.
Buiten deze maaltijden kan je tijdens je reis in Zuid-Afrika ook genieten van Indische en Aziatische invloeden.
In principe kan je in Zuid-Afrika water van de kraan drinken. Om risico te vermijden kan je natuurlijk best water uit verzegelde flesjes drinken. Door het droge weer zal je meer vocht verliezen dan je zelf zal merken. Het is daarom belangrijk voldoende te drinken.
Om je maag en darmen te sparen kan je beter warme dranken consumeren. Extra zout wordt eveneens aangeraden om uitdroging te voorkomen, dit kan via je voedsel maar er bestaan ook ORS (Oral Rehydration Salts).


Klimaat en Weersomstandigheden

Zuid-Afrika heeft verschillende klimaatzones en kan het ganse jaar door bezocht worden. Het klimaat varieert van woestijn en halfwoestijn in het noordwesten tot gematigd of steppeklimaat in het binnenland en subtropisch klimaat aan de oostkust. Omdat Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen er tegenovergesteld aan die bij ons. Tussen de verschillende regio’s zijn er ook belangrijke verschillen waarmee men rekening moet houden bij de keuze van de bestemming en reisperiode.

Indien u op safari gaat in Mpumalanga of Limpopo is de winter (juni-oktober) de beste periode, omdat het overdag aangenaam warm en ’s nachts droog en koel is. Op dat moment is de vegetatie schaars en komen de dieren samen aan de waterpoelen. De kust van KwaZulu-Natal, waar de gemiddelde temperatuur rond de 26°C schommelt, is in die periode ideaal voor een strandverlenging. 

De West- en Oostkaap bezoekt men best in het voor- en najaar (maart-april of september-oktober), omdat de winterperiode gekenmerkt wordt door fris en regenachtig weer. In de lente bent u er getuige van de bloei van de mooiste inheemse bloemen (zoals de Protea). De warmste en daardoor ook de drukste periode voor de Kaap zijn de zomermaanden (december-februari) wanneer de temperatuur er rond de 30° ligt.


Kledingvoorschriften

Zomer

Lichte, comfortabele kledij. Neem ook een paraplu of regenjas mee.

Winter

De winters zijn mild maar 's avonds kunnen de temperaturen serieus zakken. Zeker in de Drakensbergen. Dus neem zeker een trui of fleece mee.

Zorg zeker voor een hoed of pet, zonnebril en zonnemelk. Ook in de wintermaanden. Wandelschoenen zijn de beste optie.

In de meeste lodges dient u zich niet op te kleden voor het diner. Een lange broek en hemd of jurk is voldoende.


Internetbeschikbaarheid

Internetcafés: Ja, vooral in stedelijke gebieden

Accommodatiemogelijkheden: Ja, met goede connectiviteit

Restaurants: Ja, in grote steden

Cafés: Ja, met wifi beschikbaar

Winkelcentra: Ja

Openbare parken: Ja, in grote steden

Bibliotheken: Ja


Netspanning en Telefonie

230 V. 50 Hz. In Zuid-Afrika gebruiken ze stopcontacten type D/M, deze zijn anders dan in België en Nederland. Het is aangewezen om een adapter te voorzien. Je kan deze overal kopen in Zuid-Afrika. De meeste lodges en hotels hebben ook een aantal adapters ter beschikking.


Algemene Informatie

In de zomer is er geen tijdsverschil met België en Nederland. In de winter is het in Zuid-Afrika 1 uur later.

De landcode van Zuid-Afrika is 27. Zuid-Afrika heeft een uitgebreid GSM netwerk maar men dient er rekening mee te houden dat er niet overal ontvangst is. De belangrijkste operatoren zijn MTN en Cellnet. Pre-paid SIM kaarten zijn overal verkrijgbaar en wij kunnen u aanbevelen om een lokale SIM kaart aan te schaffen. Het is verboden te telefoneren tijdens het rijden. Internetkiosken kan men in de grote steden vinden. De meeste lodges beschikken over een internethoek. Sommigen hebben zelfs draadloos internet.

We hebben getracht om de belangrijkste informatie hier samen te vatten. Indien u nog vragen mocht hebben, contacteer dan gerust uw reisagent die uw vragen zal doorsturen naar ons. U kunt ook altijd contact opnemen met de toeristische dienst van Zuid-Afrika (SATOUR).

South African Tourism Board
Jozef Israëlskade 48a
1072 SB Amsterdam
België: tel 0800-74283
www.southafrica.net

Veel gebruikte woorden:

Game drive: met een (open) voertuig op zoek naar wilde dieren. Duurt gemiddeld drie uur en vindt steeds plaats tussen 05h30-09h30 en 16h00-19h30. Periodes waarin de roofdieren het actiefst zijn.

Game walk: hetzelfde als een game drive maar u gaat te voet op zoek naar de dieren onder begeleiding van een ervaren en gewapende ranger.

Ranger: gids in een wildreservaat

Big Five of die grote vijf: verzamelnaam voor de 5 gevaarlijkste dieren om op te jagen: buffel, olifant, leeuw, luipaard en neushoorn.

Braai: barbecue

Boma: oorspronkelijk een met takken gemaakte cirkelvormige constructie die diende om het vee te beschermen tegen roofdieren. Nu een plaats waar ’s avonds het diner wordt geserveerd.

Sundowner of Skemerkelkie: een drankje bij zonsondergang. Wordt vaak geserveerd tijdens een game drive.

Ambassade in België
Adres: Montoyerstraat 17-19 1000 BRUSSEL
Minister: Ellwyn Othniel BECK
Telefoon: +32 2 285 44 00
E-mail: publicdiplomacy@southafrica.be
Website: http://www.southafrica.be

Ambassade in Nederland
Adres: Wassenaarseweg 40, 2596 CJ 'S-Gravenhage
Minister: Ellwyn Othniel BECK
Telefoon: +31 (0)70 392 45 01
E-mail: admin.thehague@dirco.gov.za
Website: http://www.zuidafrika.nl


terug naar boven