Malaysia

Maleisië is een natie die wordt gekenmerkt door intrigerende contrasten. Het is een complexe combinatie van verschillende culturen, diverse landschappen en bouwstijlen. Chinese joss huizen, hindoetempels en moskeeën met gouden koepels staan naast hypermoderne wolkenkrabbers en moderne zakencomplexen. Het land zelf wordt in tweeën gedeeld door de Zuid-Chinese Zee. Op het schiereiland Maleisië (West-Maleisië) liggen uitgestrekte bruisende steden, statige koloniale architectuur, mistige theeplantages en rustige eilanden. Maleisisch Borneo (Oost-Maleisië) heeft weelderige jungles vol exotische dieren en planten, torenhoge granieten pieken en zelfs enkele afgelegen inheemse stammen. Buitenmensen kunnen hun hart ophalen aan een reeks avontuurlijke activiteiten, zoals wandelen door enkele van de oudste tropische regenwouden ter wereld, duiken in enkele van de beroemdste duiklocaties ter wereld, of wildwatervaren in een van de vele schitterende nationale parken van het land. U kunt ook uw dagen doorbrengen met het verkennen van de drukke hoofdstad Kuala Lumpur, met zijn regenwoud tussen de torenhoge gebouwen, of gewoon ontspannen onder de palmbomen.


Betalingen en Wisselkoersen

Als de centrale bank van Maleisië is Bank Negara Malaysia de monetaire autoriteit die toezicht houdt op het financiële systeem en de economie van Maleisië.

Er zijn geen beperkingen voor een niet-ingezeten reiziger om eender welk bedrag aan vreemde valuta, inclusief reischeques, in of uit Maleisië te brengen. Het bedrag aan Ringgit dat een niet-ingezeten reiziger in of uit Maleisië kan brengen is slechts tot 10.000 USD (of het equivalent hiervan).


Reizen en Plaatselijk Transport

Reizen binnen het land is relatief goedkoop en efficiënt. In de hoofdstad Kuala Lumpur is de infrastructuur van het openbaar vervoer vrij goed, wat de stad behoedt voor opstoppingen is het Mass Rail Transit systeem (MRT) en het Light Rail Transit systeem (LRT). Deze spoorwegsystemen verbinden de hoofdstad KL met de buitenwijken van de deelstaat Selangor.

Er is ook het pendeltreinsysteem, dat wordt geëxploiteerd door Keratapi Tanah Melayu (KTM) en dat Kuala Lumpur en de omliggende districten bedient.

KTM exploiteert ook de intercitytreinen, die de hele lengte van het schiereiland Maleisië tot aan Singapore bedienen. Ongeacht op welke spoorlijnen u reist in Maleisië, de hele spoorweginfrastructuur is geïntegreerd als een netwerk met het Kuala Lumpur Sentral treinstation als knooppunt voor het hele schiereiland Maleisië.

In bepaalde delen van Maleisië is de belangrijkste vervoerswijze het riviertransportsysteem. Dit is vooral het geval in Sarawak, waar veerboten en expressboten de Rejang rivier, de langste rivier van Maleisië, op en neer varen.

Verder naar het noorden is Labuan ook verbonden met Kota Kinabalu City door middel van expresboten. Deze boten of veerboten staan bekend als "Express Boats" om één reden: ze zijn snel! Aangedreven door hoge snelheid scheepsdiesels kunnen deze raketvormige boten tot 30 knopen tegen de stroom in varen, terwijl ze volgeladen zijn met honderd passagiers. Op het schiereiland Maleisië worden bepaalde gebieden, vooral de eilanden, ook door veerboten bediend. Het eiland Penang is met het vasteland verbonden door veerboten, naast de Penangbrug. Pangkor Island en Tioman Island worden ook bediend door boten.

Per bus of touringcar 

Behalve intercity diensten, rijden taxi's in Maleisië ook interstatelijke routes. Deze taxi's rekenen normaal gesproken per persoon, tenzij u de hele taxi voor uzelf huurt. Intercity taxi's in de hoofdstad rijden op meter tarief, terwijl de tarieven voor die taxi's in andere steden en dorpen gebaseerd zijn op een onderhandeld tarief.

Per Trishaw

Het beste aan trishaws is het feit dat ze milieuvriendelijk zijn en gebruik maken van trapkracht. In Penang en Sibu kunt u nog steeds een trishaw vinden. Dit nieuwe vervoermiddel is eigenlijk meer bedoeld voor de nieuwsgierige toerist dan voor de lokale bevolking. Zorg ervoor dat u eerst onderhandelt over de prijs voordat u in een van deze trishaws stapt.


Eten, Drinken en Culinair Advies

Als winkelen het nationale tijdverdrijf is in Maleisië, dan is eten de nationale obsessie. Het is niet ongewoon om begroet te worden met de zin "Sudah makan?" (Heb je al gegeten?). Alles in Maleisië draait om lekker eten. De lokale bevolking eet meestal nooit thuis, tenzij het met familie is. Iedereen eet elke avond buiten de deur; in Maleisië draait alles om eten. 

Uit eten gaan is heel gewoon in Maleisië. Het grootste deel van de bevolking kookt zelden thuis. De belangrijkste reden is dat uit eten gaan over het algemeen goedkoper is dan ingrediënten in de supermarkt kopen en zelf koken. Een andere reden is dat uit eten gaan deel uitmaakt van de Maleisische (en andere Aziatische) cultuur, er is geen betere plaats om in contact te komen met vrienden en familie dan tijdens een heerlijke maaltijd. De meeste gerechten in Maleisië zijn gebaseerd op rijst of mee. Maleise gerechten bevatten vaak rundvlees, kip, schapenvlees of vis; maar nooit varkensvlees, omdat Maleisisch eten halal moet zijn. Chinese gerechten bevatten vaak varkensvlees. Indiase gerechten zijn vaak vegetarisch en bevatten nooit rundvlees (hoewel Indiërs wel kip, schapenvlees en vis eten). De meeste gerechten worden geserveerd met wat groenten; ofwel gemengd door het gerecht of geserveerd als bijgerecht.


Klimaat en Weersomstandigheden

Maleisië, gelegen tussen 1° en 6° noorderbreedte, heeft een klassiek equatoriaal klimaat met hoge temperaturen en natte maanden gedurende het hele jaar. De temperaturen op zeeniveau variëren van 21°C tot 32°C, terwijl het op grotere hoogte veel koeler is met temperaturen van 15°C tot 25°C. De jaarlijkse regenval varieert van 2.000 tot 2.500 mm.

U kunt het hele jaar door van een strandvakantie in Maleisië genieten, want de oost- en westkust hebben afwisselend de natste maanden van het jaar.

Het natte seizoen aan de westkant van het schiereiland (apr-okt) brengt 's middags onweersbuien met zich mee, maar die zijn meestal van korte duur, en een enkele stortbui is een welkome manier om de vochtigheid te verminderen. De oostkust heeft echter een zwaarder nat seizoen en kan het beste worden vermeden tijdens de regenperiode (nov-feb). Tijdens deze maanden sluiten veel van de badplaatsen hun deuren en gaan ze in maart weer open.


Kledingvoorschriften

Kuala Lumpur is een kosmopolitische stad waar geen bijzondere kledingvoorschriften gelden en waar u alle soorten mode zult aantreffen. Zoals in veel moslimlanden zult u merken dat de mensen in de hoofdstad en andere grote steden gewend zijn aan buitenlanders en daarom waarschijnlijk toleranter en liberaler zijn. Buiten de toeristische gebieden is de bevolking echter traditioneler en stijver, dus zorg ervoor dat u uw schouders, buik, heupen en blote benen bedekt. Het is er heet en vochtig, dus lichte kleding van natuurlijke vezels (linnen, zijde of katoen) is het meest comfortabel. Zorg ervoor dat u een trui of pashmina in uw tas heeft. Draag voldoende zonnebrandcrème, een zonnebril en een hoed.


Internetbeschikbaarheid

Internet is bijna overal aanwezig. 


Netspanning en Telefonie

In Maleisië is de standaardspanning 240 V. De standaardfrequentie is 50 Hz. De gebruikte stopcontacten zijn van het type G.


terug naar boven