Bij aankomst neem je een limousine bus tot Hiroshima Bus Center op ong. 1km wandelen van het hotel of naar het Shinkansen Station om aan de balie van Japan Rail jullie treinpassen af te halen. Neem daarna een taxi of openbaar vervoer naar het centrum.
Hiroshima ligt aan de westkant van het eiland Honshu, in het Chugoku gebied. Voor veel reizigers is het de meest zuidelijke stad die ze tijdens een reis naar Japan bezoeken. Waarschijnlijk denk je eerst aan de atoombom, die hier aan het einde van de Tweede Wereldoorlog viel. De stad was compleet verwoest, op een enkel gebouw na stond er niks meer overeind. Hiroshima is echter volledig opgebouwd en vandaag de dag heeft het maar liefst ongeveer 1,2 miljoen inwoners. De sfeer is er relaxt, maar toch hangt er een leuke buzz in de stad.
Het centrum van Hiroshima kan je makkelijk verkennen met de Sightseeing Loop Bus - Tram / Streetcar
Veel van de bezienswaardigheden liggen best een eindje uit elkaar. Je kan gebruik maken van de Hiroshima Sightseeing Loop Bus die je naar alle belangrijke bezienswaardigheden kan brengen. Er zijn drie verschillende routes (Orange, Lemon, Green) die bijna de hele stad bestrijken en je sowieso naar alle belangrijke bezienswaardigheden kunnen brengen. Je kunt ook met de tram de stad verkennen. Met een dagkaart kan je de hele dag onbeperkt binnen het centrum van Hiroshima reizen.
Maak tijd vrij voor bezoek aan het Peace Park met het vredesmonument en voor een bezoek aan het Hirsohima-Jo kasteel dat volledig gereconstrueerd werd na de atoom aanval en al enkele renovaties. Verder is bezoek aan de Sukkei-en tuinen (reeds uit 1620) ook de moeite.
Check vooraf op Hyperdia wanneer de treinen morgen gaan waarop je de treinpass mag gebruiken. http://www.hyperdia.com/
In de omgeving van Hiroshima ligt het eiland Miyajima dat op de werelderfgoedlijst staat. Vanaf Hiroshima Station vertrek je met de Sanyo Line trein in de richting van Miyajima-guchi en Iwakuni die vanaf perron 1 vertrekt. Je kunt deze rit met je JR pass maken. Er vertrekt iedere 15 minuten een trein, waardoor je redelijk snel na aankomst op het station kunt verder reizen. Je stapt uit bij Miyajimaguchi Station (9 stops vanaf Hiroshima Station en ongeveer 30 minuten reizen). Vanaf het station loop je een kleine vijf minuten naar de haven waarna je vervolgens met de veerboot naar het eiland kunt. Er zijn twee veerbootdiensten die je naar het eiland kunnen brengen. Als je een JR Pass hebt, kun je kosteloos gebruikmaken van de veerdienst van de JR Ferry. Anders kost het ¥2.500,- voor een retourtje. De veerdienst sluit redelijk goed aan op de trein tijden.
Miyajima is vooral bekend om het shintoschrijn dat erop ligt, het Itsukushima-schrijn. Voor het schrijn staat in het water de bekende rode toegangspoort, de torii. Deze staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Verder is er nog de boeddhistische tempel Daishō-in en de pagode met vijf verdiepingen, Goju-no-to. Naast de pagode ligt de Senjokaku, het paviljoen van duizend tatami-matten, uit 1587. Er is ook een kabelbaan naar de top van de Misen.
Peace Memorial Park
In het Peace Memorial Park, op wandelafstand van jullie hotel, zijn een aantal bezienswaardigheden te vinden die veelal te maken hebben met de atoombom die op Hiroshima is gegooid tijdens de Tweede wereldoorlog. Dit gebeurde op 6 augustus 1945 om 8:15. Het was de eerste keer dat een nucleaire bom in een oorlog werd gebruikt.
The A-Bomb Dome
Het meest bekende plaats van Hiroshima is de Genbaku Domu. Dit gebouw werd in 1915 als Hiroshima Perfectual Industrial Promotion Hall gebouwd, maar staat nu bekend als de plek waar de atoombom op 6 augustus 1945 ontplofte. Toen de atoombom op Hiroshima werd gegooid zochten duizenden mensen, die de eerste dodelijke klap hadden overleefd, de Motoyasu-gawa rivier op om de brandende pijn te verzachten. Tot de dag van vandaag herinnert het gebouw de mensheid nog altijd aan de gruwelijkheden van nucleaire wapens.
Hiroshima Peace Memorial Museum
Indrukwekkend is het Hiroshima Peace Memorial Museum waar je veel foto’s, achtergrondinformatie en persoonlijke verhalen van de slachtoffers kunt bekijken. De persoonlijke verhalen van mensen die de bom hebben overleefd zijn het meest indrukwekkend en worden continu in een videozaal tentoon gesteld.
Hiroshima National Peace Memorial Hall
De Hiroshima National Peace Memorial Hall is een plek om de slachtoffers van de atoombom te herdenken en is opgedragen door de Japanse Overheid.
Ga naar het JR Shinkansen Station en neem de Shinkansen Sakura op Tokaido Sanyo route naar Osaka. (1h30 rijden).
Je kan onderweg stoppen in Himeji als je Himeji Jo wenst te bezoeken. Er zijn lockers in het station. Dit pas gerenoveerde, grootste overgebleven feodaal kasteel in Japan, is door UNESCO erkend als werelderfgoed. Het is makkelijk te vinden als je de noorduitgang van het station neemt. Je kan het ook nog vanuit Osaka bezoeken.
Rij daarna door tot Shin-Osaka station en neem daar de Midosuji Line (metro) naar Namba station is 7 haltes en ong. 15 min. Wandel naar het Monterey Grasmere voor check in en start je eerste verkenning van de stad.
’s Avonds tijd voor verkenning van het bruisende nachtleven van Osaka rond Dotonbori een 250m ten noorden van uw hotel (neem hoofduitgang in het noorden van Namba City) Probeer alvast de Okonomiyaki als je grote honger hebt of ga naar een lokale “Izakaya” (pub) waar ook de Japanners na het werk samenkomen voor een hapje en een drankje.
Het Ōsaka-Jo heeft een geschiedenis van oorlog en verwoesting. Voor het kasteel gebouwd kon worden werd er gevochten voor de plaats waar het nu staat. Het was een goede vestiging, maar toch werd het een aantal keer verwoest. In de zomer van 1615 werd het kasteel platgebrand in de oorlog met de Tokugawa, maar in 1620 werd het heropgebouwd. In 1660 brak er brand uit in de omgeving van het kasteel en in 1665 was er een blikseminslag in de toren. Na decennia van verwaarlozing werd er in 1843 besloten om het te herstellen. In de burgeroorlogen die de Meiji-restauratie met zich meebracht brandde het kasteel echter opnieuw af. In 1928 werd de toren hersteld, maar bij de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog werd deze weer verwoest. In 1995 besloot de regering om het nogmaals herop te bouwen. Het kasteel, dat in 1997 voltooid werd, ziet er aan de binnenkant totaal anders uit en ook de materialen zijn verschillend.
Het originele plan voor het kasteel was een spiegeling van het Azuchi kasteel, maar het kasteel, waarvan de bouw voltooid was in 1598 was superieur aan dat kasteel op meerdere manieren. De hoofdtoren was 5 verdiepingen hoog met drie kelderverdiepingen en op de muren van de toren zat bladgoud. Het park errond vormt een groene oase in de verder drukke stad.
Om een indruk te krijgen hoe Osaka in het verleden was kan je eventueel een bezoek brengen aan het Osaka Museum of Housing and Living in de Kita wijk. Subway: Tenjinbashisuji
Het Ōsaka Kaiyukan Aquarium, of gewoon Kaiyukan, is een van werelds grootste publieke aquariums. In zijn zestien aquariums zijn verschillende leefomgevingen en verschillende soorten zeedieren te zien. In deze aquariums kun je onder andere een walvishaai, mantas en pinguïns zien. Verder is er nog de Japanse Universal Studios.
Je kan ook een bezoek plannen aan het Asahi Beer Suita Factory in Osaka n°1 bier van Japan. Voor meer info ga naar http://www.asahibeer.co.jp/brewery/suita/
Zet vandaag Nara op je programma. Neem de Midosuji Line vanuit Namba Station tot in Tennoji Station en spoor met de Yamatoji Line naar Nara station. Verlaat het station in oostelijke richting en neem de Sanjo Dori tot aan Nara Park. (4de gebouw op rechterzijde in Sanjo Dori is goed adres om te lunchen (met foto menu).
Nara is één van de oudste steden van Japan. Nara was de hoofdstad van 710 tot 784, het jaar dat Kyoto die rol overnam. In 2010 vierde Nara al haar 1.300 jarig bestaan. In de dagen als hoofdstad groeide Nara van landelijk handelscentrum tot een ware metropool. Nadat de hoofdstad verplaatst werd naar Kyoto raakte de metropool gedeeltelijk in verval. Het paleis uit die tijd bestaat al heel lang niet meer maar een ruim aantal belangrijke historische punten zijn echter bewaard gebleven.
De meeste belangrijke tempels en schrijnen waar Nara om bekend staat, evenals de herten vind je in Nara Park. De Daibutsu-den (Grote Boeddha Hal) van de Todai-ji Tempel, één van de grootste houten gebouwen ter wereld. Todai-ji Tempel, in het noorden van Nara Park, huisvest het grootste houten standbeeld van Boeddha ter wereld. De Daibutsu-den (of Grote Boeddha Hal) is een van de grootste houten gebouwen ter wereld. Dit gigantische Boeddha beeld torent hoog boven de bezoekers van de Daibutsuden uit. De hal staat op de UNESCO Wereld Erfgoed Lijst. In een van de pilaren rechts achter het Boeddha beeld is een gat gemaakt met dezelfde diameter als de neusgaten van de Boeddha.
De twee pagodes van Kofuku-ji Tempel, in het zuidwesten van Nara Park zijn ook zeker een bezoek waard. Kasuga Taisha is een rustig gelegen schrijn in het beboste oostelijke gedeelte van Nara Park. De paden die naar de schrijn leiden zijn aan weerskanten voorzien van duizenden stenen lantaarns. Als je uitgewandeld bent is het tijd om Naramachi, even ten zuiden van Kintetsu-Nara te bezoeken voor je terug naar het station trekt. Dit is het oudste gedeelte van de stad en is leuk om even doorheen te lopen maar vooral om ergens een lekker kopje groene thee te drinken en bij te komen van uw wandeling door Nara Park. Spoor terug Osaka met JR Line via Tennoji Station.
Vandaag kan je de Koya San op uw programma zetten. Koop het Koyasan World Heritage Ticket en neem vanuit Namba Station de Nankai Railway Koya Line direct limited express “Koya” tot Gokurakubashi. Daar kan je dan de Koyasan Cable car nemen tot boven en verder met de lokale bus (kan niet te voet). Je kan ook van aan de basis van het kabelstation de Fudozaka Hiking Trail naar boven volgen.
Limited Express ticket is incl. sneltrein heen en gewone terug. Je dient een toeslag te betalen als je de limited express trein ook terug neemt (in het basisstation Gokurabashi op terugkeer).
Koyasan is een belangrijke heilige plek in Japan, omdat hier het Shingon-Boeddhisme werd gesticht. In Koyasan vind je dan ook zo’n 120 tempels én Okunoin, de grootste begraafplaats van Japan. Het kerkhof ligt in een bos en er staan meer dan 200.000 grafstenen. Een pad van twee kilometer lang leidt naar het mausoleum van Kobo Daishi, de stichter van het Shingon-Boeddhisme. Aanhangers van deze stroming geloven dat Kobo Daishi niet is overleden, maar in meditatie rust, in afwachting van de Boeddha van de toekomst.
Eén van de oorspronkelijke pilgrimroutes naar de Koya San is langs de Koyasan Choishi Michi-route, die begint bij Kudoyama Station op de Nankai Koya-lijn (6 haltes voor Gokurakubashi). Het pad wordt gemarkeerd door stenen wegwijzers (choishi) die om de paar honderd meter langs het pad staan zodat de pelgrims hun weg kunnen vinden. De markeringen zijn genummerd (in kanji) in aflopende volgorde met nummer één in Koyasan en worden gevormd om de vijf boeddhistische elementen te vertegenwoordigen: aarde, water, vuur, lucht en leegte. (enkel mogelijk indien je ook verblijft in Koya San)
Het hele Choishi Michi-parcours is ongeveer 23,5 kilometer lang en duurt ongeveer zeven uur om te wandelen. De reis kan worden ingekort met respectievelijk twee uur en vier uur door te beginnen met de alternatieve trailheads op de stations Kami-Kosawa of Kii-Hosokawa. Het wandelpad eindigt bij de Daimon-poort, een twee verdiepingen hoge, karmozijnrode poort die de traditionele ingang naar Koyasan markeert, maar de markeringen gaan nog verder naar de Garan op zo’n 800m van uw verblijfsplaats de Saimonin Tempel. Ga ook ’s avonds eens op verkenning in het rustige Koya San. (enkel mogelijk indien je ook verblijft in Koya San)
Verder bezoek aan Osaka of Himeji jo als je dat voor aankomst in Osaka nog niet bezocht had.
In de namiddag neem je de Kodama of Hikari Shinkansen naar Nagoya (62-69min). Bij aankomst ga je naar het Resol Hotel gelegen op 350m van het station aan de oost-uitgang op linkerzijde op Sakura Dori. Heb je nog wat tijd vrij dan kan je ook hier op verkenning. Nagoya is vnl. een handels en industriestad met meer dan 2 mio inwoners met o.a. het Nagoya JO en het Toyota museum. Het station zelf is ook al een belevenis met ruim aanbod van winkels en restaurants.
Op tijd naar bed want morgenvroeg is je vertrek al om 7hr naar de Kiso Vallei.
Tijdig uit de veren en neem de JR Chuo Line de ‘Wide View Shinano Express’ trein naar Nagiso (1hr rijden) in Kiso Valley. De treinen van 7hr & 10hr gaan rechtstreeks, de anderen ong. 1h30 à 2hr rijden met overstap. De wandeling op de oude Nakasendo Highway uit de Edo periode gaat vanuit Tsumago naar Magome. Tsumago kan je met de Ontake Kotsu Bus (ter pl. te bet.) vanuit Nagiso Station bereiken (7min). De wandeling zelf duurt ongeveer 3 uur. Op einde van jullie wandeling in Magome neem je de Kita-Ena bus (ter pl. te bet.) naar het station van Nakatsugawa Station (30 min) om de trein terug te nemen naar Nagoya (1hr) om daar je bagage op te halen en verder te sporen naar Kyoto met Kodama of Hikari Shinkansen. (37-53min) Bij aankomst neem je de Karasuma Metrolijn tot Karasuma oike en dan de Tozai lijn tot Shyakuso Mae of wandel van Karasuma Oike tot uw hotel (950m) of neem een taxi aan het station.
Kyoto is een echte schatkamer in Japan. Meer dan 1.000 jaar was Kyoto de woonplaats van de keizer en dus de hoofdstad van Japan. Mede doordat Kyoto in de wereldoorlog gespaard is gebleven, zijn er nog tal van oude bezienswaardigheden te bewonderen. Er zijn zoveel tempels en schrijnen - men spreekt van een tweeduizendtal - dat het onmogelijk is er zelfs maar een tiende van te zien.
De Kiyomizu Dera - tempel is een mooie startplaats voor uw bezoek aan de stad bij valavond. Het is een merkwaardig bouwwerk op palen, dat tegen een berg werd gebouwd. De meer dan 1000 jaar oude tempel bekleedt een aparte plaats in het leven van de inwoners van de stad. De betegelde straatjes en winkeltjes rondom het complex roepen een sfeer van vervlogen tijden op. Met wat geluk komen we in de straatjes achterin geisha’s en maiko’s in opleiding tegen, die op tempelbezoek zijn. Dus vooral tegen valavond mooi om te bezoeken wegens het mooie uitzicht over de stad.
’s Avonds kan je het levendige Higashiyama district ten Oosten van Kamo rivier of Pontocho district bezoeken (ten noorden van jullie verblijf over de Shijo Dori –hoofdstraat langs de rivier en Kiyamachi straat en beiden op wandelafstand)
Vrije dag voor verkenning van Kyoto. Kyoto kan je ook met de fiets bezoeken.
Het aanbod aan bezienswaardigheden is zeer uitgebreid. Aan de hand van onderstaande tips kan je zelf je dagprogramma samenstellen. Meeste onderdelen nemen ongeveer een halve dag in beslag.
Met een Bus & Subway Pass kan je je vlot verplaatsen binnen de stad. Met de Raku 100/101/102 loop bus kom je langs alle belangrijke locaties. Extra tip is de Randen Trein die vanuit het centrum Shijo Omiya naar Arashiyama loopt (bamboo forest)
Arashiyama Bamboo Forest en Tenryu Ji tempel & Sagano trein & Hozu Gawa raft.
Ter plaatse kan je de lokale tempels bezoeken en het bamboe woud en daarnaast nog met de trein van JR Saga-Arashiyama station naar JR Kameoka station sporen of de Sago Romantic trein nemen tot in Kameoka Torokko station (+20 min bus) om van daar per raft (boot) de Katsuru rivier af te varen terug tot in Arashiyama. (zie trainroute map in bijlage)
Fushimi Inari-taisha torii. Op de grond van deze tempel staan honderden rode torii die een pad door het bos vormen. Een fantastische plek om foto's te maken. (Inari halte op de JR Nara lijn – zuid-oosten van de stad)
Het Filosofenpad : Dit charmante pad in het oosten van de stad loopt langsheen een kanaaltje dat omzoomd is met prachtige kerselaars en tussendoor bezaaid is met bekende en minder bekende tempels. Dit pad loopt langs een kanaal met restaurants, boetieks en kunstnijverheidswinkeltjes en is een populaire wandelroute onder de Japanners.
Vrije dag voor verkenning van Kyoto.
De wereldberoemde zentuin van de Ryoanji-tempel. In de spirituele zentuin, aangelegd met wit grind, zijn eilandjes met kleine rotsformaties gecreëerd. De vijftien stenen, waarvan er altijd slechts veertien tegelijk te zien zijn, worden beschouwd als de ultieme weergave van zenboeddhisme.
Het machtige Nijo kasteel uit 1603 met zijn sierlijke decoratie en mooie tuinen en het paleis van de Tokugawa-shoguns, indrukwekkend door zijn eenvoud. Het kasteel is vooral bekend om zijn nachtegaalvloeren, die een nachtegaalgeluid maken als je erover loopt, maar ongetwijfeld trekken ook de weelderig beschilderde schuifdeuren en wanden onze aandacht. De beste Kano-schilders brachten hier verfijnde dieren-, bloem-, en landschapsmotieven aan in de ontvangsthallen. Houten gangen verbinden een reeks van kamers en bieden ons een goed inzicht in het paleisleven van de shoguns.
De Kinkakuji-tempel, beter gekend als het Gouden Paviljoen. Over dit elegante paviljoen schreef de excentrieke schrijver Mishima zelfs een innemende roman. Het sierlijke bouwwerk telt drie verdiepingen en is volledig met bladgoud bedekt. De weerspiegeling in de harmonieus aangelegde vijver-tuin draagt bij tot de verfijnde uitstraling van dit complex.
De Ginkakuji of het Zilveren Paviljoen. Het bijzondere aan deze boeddhistische tempel is de droge zentuin. Het was ooit de bedoeling om het paviljoen met zilver te bedekken. Echter door de Oninoorlog, die uitbrak in 1467, werd de constructie stilgelegd en nooit meer hervat.
Vandaag naar Kyoto Station voor de Thunderbird Limited Express naar Kanazawa (2h15). Bij aankomst in Kanazawa kan je te voet (1000m) of met taxi naar uw hotel dat ten noorden het Kanazawa Castle Park ligt vlakbij Omicho Fish Market.
Kanazawa is gelegen aan de Japanse Zee en bevindt zich tussen de rivieren Sai en Asano. De stad is de hoofdstad van de prefectuur Ishikawa en de economie steunt er op verschillende sectoren. De belangrijkste industrietakken in Kanazawa zijn wel de machinebouw evenals de textielindustrie. De vele historische bezienswaardigheden die in de stad vandaag de dag nog bezocht kunnen worden zorgen er evenwel ook voor dat het toerisme hier een niet onbelangrijke functie heeft ingenomen. Voor veel inwoners zijn de inkomsten uit deze sector dan ook van cruciaal belang geworden. De aanwezigheid van vier private en twee openbare universiteiten zorgt er bovendien ook voor dat Kanazawa de status van studentenstad heeft verkregen. Op deze manier wordt een ideale mix tussen jong en oud verkregen en beschikt de stad over een leuke, jonge en eigentijdse uitstraling met een historisch kantje.
In Kanazawa bestaat er de traditie van de bladgoud-productie. Een interessant, maar redelijk geprijsd geschenk is een klein doosje bestaande uit bladgoud-fragmenten, die kunnen worden gebruikt om cakes en voedsel te versieren of om kopjes van sake te versieren. Hierbij wordt goud tot een flinterdun velletje geslagen, zo dun dat het verdwijnt als men het tussen de vingers wrijft. Het wordt daarom ook niet met de vingers aangeraakt en alleen maar met hout bewerkt. De productie van dit bladgoud begon in de 16de eeuw. Kanazawa produceerde 99% van alle bladgoud dat gemaakt werd in Japan. De ontwikkeling van diverse traditionele artefacten en methoden die gebruik maakten van bladgoud (inclusief Kutani-yaki porselein, Wajima-nuri lak en Kaga-makie) en de lak-techniek ontstonden hierdoor en dit wordt nog steeds gedaan tot de dag van vandaag.
Begin met de Kenroku-en tuin (op 1300m) , één van de drie belangrijkste en mooiste tuinen in Japan. Het was oorspronkelijk de "achtertuin" van het Kanazawa kasteel. Deze tuin was sinds 1871 nog verboden voor het publiek. De naam Kenrokuen betekent letterlijk "Tuin van de Zes Sublimaties", verwijzend naar ruimtelijkheid, afzondering, kunstmatigheid, antiquiteit, overvloedig water en een weids uitzicht. Volgens de Chinese landschapstheorie zijn dit de zes essentiële attributen die samen de perfecte tuin vormen.
Gelegen naast Kenroku-en is Kanazawa Kasteel, dat gemakkelijk kan worden bereikt via Ishikawa Gate, een van de belangrijkste poorten van het kasteel. Een uniek kenmerk van Kanazawa-jo is dat de witachtige dakpannen zijn gemaakt van lood. Je kan door de kasteeltuin terug naar uw hotel lopen (800m).
Tijd voor bezoek aan de ‘Samurai’- stad van Japan en Unesco werelderfgoed voor ‘Crafts & Folf Art’.
Er is een Kanazawa Sightseeing Bus die langs de belangrijkste hoogtepunten in de stad tloopt. Maar uw hotel ligt redelijk centraal zodat je makkelijk ook te voet de stad kan verkennen.
Vandaag kan je verder op verkenning van de stad. Baan je een weg naar het Higashi Chaya-district, (1100m) een van de drie goed bewaarde chaya-districten in Kanazawa. Een cha-ya, wat 'theehuis' betekent in het Japans, was waar een geisha haar gasten gewoonlijk vermaakte met een lied of een dans. Hier vindt u Hakuza, de winkel die de specialiteit van Kanazawa verkoopt - bladgoudproducten. De tearoom in de winkel is helemaal bedekt met goud!
We raden aan om ook het Nagamachi, (750m) het oude samurai-district van Kanazawa, gelegen aan de voet van het kasteel, waar de samoerai en hun families verbleven, te bezoeken. Ook al is er momenteel maar een klein aantal eigenlijke samoerai huizen die in het gebied te vinden zijn, het blijft een van de best overblijvende samoerai districten in Japan.
In Nagamachi, is het Nomura House geopend voor het publiek, en heeft een kleine tuin attributen van de samoerai die er gewoond heeft. Een korte wandeling vanaf daar staan twee ashigaru (de laagste rang van samurai) huizen die gratis toegankelijk zijn. In de richting van de rivier Asano naar het noorden, zijn er een paar samurai huizen, niet behouden als museumstukken, maar bewoond (en niet toegankelijk voor het publiek).
Verder is er nog het Oyama-schrijn dat werd opgericht op de oude Kanaya paleis site in 1873 om de grondlegger van het Kaga Domein, Maeda Toshiie en zijn vrouw Matsu, te eren. Het opmerkelijke is de unieke poort met glas-in-loodramen genaamd de Shinmon (God poort), dat een mix van Japanse en westerse architectuur is en die werd ontworpen door een Nederlandse architect en gebouwd werd in 1875. Deze poort bewaakte oorspronkelijk de ingang van het paleis van Kanazawa en werd pas later verplaatst naar het Oyama-schrijn. "Oyama" was de oorspronkelijke naam van de heuvel waarop het kasteel van Kanazawa werd gebouwd.
In de stad ligt ook het Museum voor Hedendaagse Kunst van de 21e eeuw, (1400m) dat bekend staat om zijn vooruitstrevende architectuur en steeds wisselende exposities. Ook in de omgeving is het D.T. Suzuki Museum, een eerbetoon aan de man die hielp het zen-boeddhisme naar het westen te brengen.
Verder reizen aan boord van de Hokuriku Shinkansen naar Tokyo (2h42-3h15) . Bij aankomst in Tokyo Station neem je de Yamanote lijn naar Shimbashi Station. Uw hotel ligt een 400m ten noorden van de metrohalte.
Tokyo is één van ‘s werelds grootste steden met meer dan 35 mio inwoners in Groot Tokyo en zo’n 2000 km2 oppervlakte. Je verplaatsen doe je het snelst met één van de 2 metro netwerken. Verschillende wijken kunnen bezocht worden tijdens jullie verblijf in Tokyo en je kan vrij kiezen wanneer je waar op bezoek gaat. Neem je tijd om deze unieke metropool te verkennen.
Tijd voor een eerste verkenning van de stad. Hibiya is een kleine wijk in de Chiyoda Ward in de zuid oostelijk hoek van de keizerlijke tuinen. Het is één van de eerst ontwikkelde zones van Tokyo maar nu vooral met moderne gebouwen en een ‘Europees’ park Hibiya Koen. Op wandelafstand kan je het voorplein van het Keizerlijke Paleis opwandelen. Ten noord oosten ligt Yurakucho met levendig avondvertier (cafés&restaurants) en electronica shops. Ten oosten ligt Ginza, nog steeds één van belangrijkste centra van Tokyo (shopping). En ten noorden vind je één van de nieuwste & luxe zones: Marunouchi (met mooi aanbod restaurants en een Tourist info center – loop daar zeker eens langs de eerste dag voor extra info). Voor jullie vervoer in de stad kan je de PASMO-SUICA card (=oplaadkaart) gebruiken en bijladen indien nodig.
De beroemde wijk Ginza is zeker uw bezoek waard (zuidoosten van Tokyo Station). Met haar bruisende zakencentrum en dure winkels is Ginza het symbool van het economische succesverhaal van Azië. Aan de zuidkant van Tokyo Station vind je Yurakucho zone met gezellig avondvertier. ’s Avonds kan je zeker naar Shinjuku sporen om de Kabukicho & Golden Gai zone met zijn vele Izakaya’s (café’s) te bezoeken. Levendig en kleurrijk.
Vrije tijd voor verkenning van Tokyo.
Breng zeker een bezoek aan het Mejischrijn en wandeling doorheen de boomrijke lanen van Omotesando. Dit is het 'trendy' Tokyo dat bekend staat vanwege de excentrieke geklede jongeren, bekende gebouwen en mode & design winkels. Neem hiervoor een metro richting Harajuku station van waaruit je deze wijk vlot kan bezoeken. Wandel naar het Mejischrijn. De Mejij Shrine is een gewijde plek in Tokio. Dit altaar is gebouwd ter ere van de eerste keizer van het moderne Japan, keizer Meiji. Althans het origineel uit 1920, dat bij een bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog werd vernield. In 1958 is het volledig herbouwd.
Keer daarna terug om Ometesando en de zijstraten zoals Takeshita Dori te bezoeken met vele shops en lunch- opties. Terug naar Harajuku station om langs het Yoyogi park - waar in 1910 de eerste bemande vlucht met een motorisch vliegtuig in Japan plaatsvond - verder zuidelijk te wandelen langs de installaties van de Olympische Spelen 1970 & 2020 (ten zuiden van Meiji) tot in Shibuya. Eén van Tokyo’s populaire shopping zones (o.a. Koen Dori & Spain Slope) en één van de bekendste avond entertainment zones van Tokyo (Center Gai) en met de beroemde Shibuya Crossing. Vanuit Shibuya station kan je dan terug sporen naar Shinjuku.
Vrije tijd voor verkenning van Tokyo.
Neem Metro of JR line naar Asakusa. In Asakusa wandel je door de drukke en honderden meters lange, winkelstraat die naar de tempel leidt. Talrijke kraampjes met houten handgemaakte kammen, religieuze beeldjes, poppetjes, waaiers, zoete (keiharde) crackers, zoet gebak en tal van andere traditionele Japanse producten, staan aan weerszijden opgesteld. In dit stadsdeel vind je nog originele spullen en ateliers waar oude ambachten worden beoefend. Na lange jaren van onderwaardering, is er duidelijk een trend op gang gekomen die het traditionele karakter van dit stadsgedeelte in ere wilt herstellen.
De Senso-Ji Tempel is de oudste en meest beroemde tempel van Tokio. Hij stamt uit 645 en heeft al het natuurgeweld goed doorstaan. De gratis te bezoeken tempel is gewijd aan de Boeddhistische godin Kannon. Bij de ingangen staan opvallend grote toegangspoorten. Op het terrein zijn naast een pagode (vijf verdiepingen hoog) en de heilige Asakusa Shrine, ook een altaar te zien. In deze wijk heb je een ruim aanbod van Tempura restaurants. Daarna kan je vanuit het Tobu Asakusa station rijden naar de recente Tokyo Sky Tree, het tweede hoogste gebouw ter wereld, voor een indrukwekkend uitzicht over de stad met bijhorende shopping zone en attracties. Dit station heeft ook de beste verbinding met Nikko en heeft pakketprijzen voor een bezoek eraan (trein+bus) Dit is eventueel te plannen bij je 2de bezoek aan Tokyo – informeer bij de Tobuline in het station op gelijkvloers.
Misschien is een vroeg bezoek aan de Tsukji Fish Market van Tokyo een idee, waar de verse vis wordt verhandeld en tevens ‘s werelds grootste in volume en diversiteit is. Je ziet er vissoorten die je nog nooit gezien hebt. Je kunt hier genieten van een heerlijke sushi-lunch of, voor de vroege vogels, een sushi-ontbijt. Verser wordt het nergens. Vlakbij liggen ook de prachtige Hama-Rikyu Gardens, een bezoek meer dan waard.
Verder kan een bezoek aan de elektronicawijk van Akihabara (anime en cosplay) weer een ander beeld geven van de Japanse maatschappij. Een bezoek aan één van de vele musea en kunstgalerijen die de stad rijk is zit ook in de mogelijkheden. Daarnaast is er nog een groot aanbod aan gratis te bezoeken sites in Tokyo (zie lijst).
Check na met je vluchten wanneer je een Limousinebus dient te nemen naar Narita luchthaven. Info over Limousinebus vind je op : https://www.limousinebus.co.jp/en/ of neem de Narita Express vanuit Tokyo Station (1h15min) https://www.jreast.co.jp/e/nex/
Alternatief kan je ook de Skyliner Express nemen vanut Ueno Station (snelste verbinding naar de luchthaven 41 min vannuit Ueno) Neem dan eerst best een taxi to Ueno (min. 20min.) https://www.keisei.co.jp/keisei/tetudou/skyliner/us/skyliner/index.php
Wees tijdig op de luchthaven voor je terugvlucht.