Exclusieve fly-in safari: Chobe National Park, Victoria Falls, Savuti, Moremi Game Reserve en de Okavango Delta

Share:

Day 1: Chobe National Park

Aankomst in Botswana
Op de luchthaven van Kasane worden we ontvangen door een chauffeur die ons naar de Chobe Game Lodge brengt.

Chobe National Park
Het ongeëvenaarde Chobe National Park dat in Botswana gelegen is, behoort tot de absolute topparken van Afrika wat betreft aantal en diversiteit van wilde dieren. De Chobe rivier die samenvloeit met de Kwandorivier om de Liyanti moerassen te vormen en die uitmondt in de Zambezi river is de levensader van dit park.

Overnachting in het Chobe National Park 
De Chobe Game Lodge is de enige lodge die binnen de grenzen van het wereldbekende Chobe National Park gelegen is.
De 44 kamers hebben uitzicht op de Chobe rivier en bieden alle modern comfort. Het ontwerp van de lodge is erop gericht om de gasten zoveel mogelijk privacy te bieden.
De lodge beschikt over een groot zwembad met bediening, 6 comfortabel ingerichte viewing decks, 2 bars, 6 lounges en 4 restaurants.
Gasten die zichzelf willen verwennen kunnen hier terecht voor een schoonheidsbehandeling.
Chobe Game Lodge biedt diverse activiteiten. In de vroege ochtend en late namiddag worden game drives georganiseerd. Verder is het mogelijk om dieren te spotten tijdens boottochten in kleine bootjes op de Chobe rivier. Tijdens een morning of sunset cruise spotten gasten grote kuddes olifanten of buffels langs het water. Regelmatig komen leeuwen, wilde honden, antilopes, giraffen, zebra’s, everzwijnen & andere wilde dieren er hun dorst lessen.

Day 2: Chobe National Park

Gamedrives en boottochten in het Chobe National Park
Nergens ter wereld vindt men meer olifanten dan in het wereldbekende Chobe National Park. Tijdens het droge seizoen zien bezoekers vanuit hun safarivoertuig dagelijks honderden olifanten baden en hun dorst lessen aan de oevers van de machtige Chobe rivier.
Elke natuurliefhebber voelt zich klein wanneer de enorme olifanten tot vlakbij zijn voertuig komen of de rivier oversteken tijdens een boottocht.

Chobe National Park herbergt een gezonde populatie van leeuwen, buffels, luipaarden, cheetahs, wilde honden, giraffen, zebra's, kudu's en zelfs van de zeldzame red lechwe en puku antilopes.
Het is een werkelijk adembenemend schouwspel om leeuwen of andere roofdieren hun prooi te zien verscheuren bij de oevers van de rivier, waar tevens grote groepen zebra's, antilopen en andere grazers hun dorst komen lessen. Om nog maar te zwijgen van de vele krokodillen en fotogenieke nijlpaarden die hier ook hun habitat hebben.

Day 3: Chobe National Park, Victoria Falls (Zimbabwe)

Excursie naar de Victoria Falls in Zimbabwe
Vandaag bezoeken we de wereldberoemde Victoria Falls in Zimbabwe.
Bij het stadje Victoria Falls stort de Zambezi rivier zich met gedonder en een enorme kracht over een breedte van 1,6km honderd meter naar beneden over steile rotsen in een smalle kloof waardoor het een gordijn van mist en waterdruppels veroorzaakt.

Bij de watervallen worden we rondgeleid door een gekwalificeerde gids die uitleg geeft over de fauna, flora en de geschiedenis van de Falls.
De Victoria Falls worden algemeen beschouwd als de mooiste watervallen ter wereld en worden één van de zeven natuurlijke wereldwonderen genoemd (de andere zijn Aurora Borealis, Grand Canyon, Great Barrier Reef, de baai van Rio de Janeiro, Mount Everest en de Paricutin Vulkaan).

Behalve het verkennen van de Victoria Falls, staan een lunch bij het Lookout Café en een bezoek aan de markt en het Nature Sanctuary & Crocodile Ranch op het programma. Het Nature Sanctuary & Crocodile Ranch biedt een uniek inzicht in het leven van de Zambezi Krokodillen en is ook de thuisbasis van wilde dieren, waaronder leeuwen en luipaarden.

 

Day 4: Savuti - Chobe National Park

Op weg naar Savuti
Na een korte transfer naar de luchthaven van Kasane, gaan we aan boord van een safarivliegtuigje dat ons naar de airstrip van Savuti vliegt.
Bij deze airstrip worden we verwelkomd door het vriendelijke personeel van de Savute Safari Lodge.

Savuti National Park
In het zuiden van het Chobe National Park vinden we het buitengewone Savuti dat vooral bij de Savuti March het hele jaar door garant staat voor een ongelooflijke concentratie van wilde dieren. De Savuti Marsh staat bekend als één van Afrika's "Wildlife Spots".
Hier jagen leeuwen op olifanten, lopen wilde honden door het droge rivierkanaal waar 20 jaar geleden nog krokodillen zwommen, treffen we grote kuddes buffels en vinden we een rijkdom aan zeldzame diersoorten. De wildernis bestaat uit een uitgestrekte savanne die hier en daar wordt onderbroken door een aantal rotspartijen.
In het ruige Savuti komen bezoekers vanuit safarivoertuigen oog in oog te staan met de grote roofdieren en zijn ze getuige van één van de grootste migraties van zebra's in Afrika.

Overnachting in het Savuti National Park 
Om een private en rustgevende beleving te garanderen, beschikt de Savute Safari Lodge over slechts 12 kamers die in lokale materialen zijn opgetrokken. Elke chalet werd in neutrale kleuren bemeubeld om de natuurlijke omgeving nog beter tot zijn recht te laten komen en heeft een groot privé terras. In het gemeenschappelijke hoofdgebouw kunnen gasten in de gezellige lounge onderuit zakken in comfortabele leren sofa’s of genieten van een cocktail in de stijlvolle bar. Verder is er een schaduwrijk viewing deck, een dito restaurant en een zwembad met luxueuze pool lounges van waaruit het mogelijk is wildlife en de resident elephants gade te slaan terwijl ze drinken, baden en spelen in de Savuti Channel. De activiteiten bij de lodge bestaan hoofdzakelijk uit game drives in open 4x4 safari voertuigen. Gasten kunnen ook de oude San rotsschilderingen bij de Gubatsa heuvels bezoeken.

Day 5: Savuti - Chobe National Park

Verkenning van de Savuti Marsh
In de vroege ochtend maken we -in een open safarivoertuig- de eerste gamedrive van de dag. Onze gids brengt ons in alle veiligheid tot vlakbij wilde dieren.

Na de lunch zoeken we verkoeling in het zwembad en genieten we van de luxe van de lodge.

In de namiddag maken we ons klaar voor een sunset gamedrive. Bij zonsondergang houden we halt bij één van de heuvels en drinken we een aperitief terwijl we genieten van prachtige kleuren en het Afrikaanse landschap.

De kronkelende kanalen van de Savuti Channel, die zich uitstrekken van de Linyanti rivier tot de Savuti Marsh, maken van het westelijk deel van het Chobe National Park een leefbare regio voor duizenden generaties van wilde dieren. Nochtans kennen deze onvoorspelbare kanalen een fascinerende geschiedenis van overstromingen en droogtes, volledig onafhankelijk van goede regenseizoenen in andere gebieden. Toen David Livingstone het Savuti Channel in 1851 ontdekte, stroomde er rijkelijk water. 30 jaar later was alle water verdwenen en bleef de Savuti Marsh voor 80 jaren opgedroogd.
Tussen 1950 en 1980 stroomde er opnieuw water in het kanaal, waarna een nieuwe periode van droogte duurde tot 2008. In 2009 zorgde dit voor ongelooflijke taferelen met zwemmende struisvogels en een ongelooflijke rijkdom aan vogels.
Niemand weet hoelang deze periode van overvloed zal aanhouden. Dit fenomeen blijft lokale bewoners, geologen en andere wetenschappers intrigeren.
Savuti claimt de 2e grootste zomermigratie van zebra's in Afrika. Het exacte tijdstip van deze enorme migratie wordt bepaald door de regenval, maar doet zich normaalgezien voor in maanden november en december en later opnieuw in februari en april wanneer de zebra's van de noordelijke rivieren naar het zuidwesten van het park trekken op zoek naar vers gras en opnieuw gevulde waterholes. Deze migratie van zebra's wordt van nabij gevolg door allerhande roofdieren en is een must see voor elke bezoeker.

Day 6: Moremi Game Reserve

Van droge savanne naar moerasgebieden met kronkelende waterwegen
Van de airstrip van Savuti vliegen we met een safarivliegtuigje naar de airstrip van Moremi waar een gids van Camp Moremi op ons wacht.
Tijdens de vlucht zien we het landschap veranderen van droge savanne naar moerasgebieden met kronkelende waterwegen.
Onderweg van de airstrip naar de lodge maken we een eerste game drive.

Moremi Game Reserve 
Het Moremi Game Reserve dat in het oosten van de Okavango Delta gelegen is, is één van de allermooiste reservaten van Afrika. Moremi heeft een oppervlakte van 4.870 km² en beslaat 1/3 van de totale oppervlakte van de bekende delta. Moremi werd in 1963 tot nationaal park uitgeroepen door mevrouw Moremi, de weduwe van Batawana's stamhoofd.
Het landschap van Moremi varieert van moerassen tot uitgestrekte savannes, kronkelende waterwegen, zoutpannen en dichtbegroeide bossen. Het unieke ecosysteem trekt een breed spectrum van wilde dieren aan, variërend van grote kuddes buffels, gnoes en zebra's, tot de zeldzame sitatunga en lechwe antilopen.

Als de middagschaduwen langer worden,  gaan we met een open safarivoertuig op verkenning. Even voor zonsondergang, vindt onze gids de perfecte spot voor een “sundowner” in legendarisch Afrikaanse stijl.   

Overnachting in het Moremi Game Reserve
De 12 luxueuze tenten in Afrikaanse stijl staan op een verhoogd teak terras, elke tent biedt exclusiviteit en privacy in een rustige omgeving. De twee dining areas serveren rijkelijke buffetten en exclusieve diners. Gasten kunnen relaxen bij het mooie zwembad, genieten van spectaculaire zonsondergangen vanop het viewing deck of een cocktail proeven in de lounge bar. ‘s Avonds biedt het kampvuur gezellige warmte. Het Moremi Camp biedt verschillende activiteiten aan. Zo zijn er de ochtend en namiddag game drives en boottochten op de Xakanaxa lagune en omliggende kanalen van de Okavango Delta. Ervaren gidsen geven met enthousiasme info over het rijke dierenleven in de delta. Gasten zien luipaarden klauteren in Mopane bomen, olifanten baden in de kanalen van de delta en zien leeuwen rusten in het lange gras. De wetlands van Moremi zijn de ideale habitat voor vele antilopes zoals impala, kudu en waterbok. De fish eagle, kingfisher en fishing owl worden regelmatig gespot.

Day 7: Moremi Game Reserve

Gamedrives en boottochten in het Moremi Game Reserve
We genieten van een vroeg ontbijt en maken een gamedrive in dit bijzondere gebied.

In het nationaal park van Moremi komen de Big Five (buffel, olifant, leeuw, luipaard en neushoorn) voor.  Moremi biedt tevens bescherming aan een grote populatie van wilde honden die hier makkelijker dan in andere parken gespot kunnen worden.
Moremi is het broedgebied van vele vogelsoorten. Hier leven de meeste van de 550 vogelsoorten die op de nationale vogellijst van Botswana staan.
Het reservaat wordt omringd door rivieren waardoor er geen hekken zijn geplaatst.

Na de lunch zoeken we verkoeling in het heerlijke zwembad of genieten we van een drankje met zicht op de rivier.

In de latere namiddag gaan we aan boord voor een tocht over één van de waterwegen van de Okavango Delta. We varen langs papyruseilanden en rietvlakten en komen binnen respectabele afstand van nijlpaarden en krokodillen. We spotten een grote variatie aan vogelsoorten waar dit gebied bekend om staat. 
Door de uitleg van onze gids komen we veel te weten over de bijzonder fauna en flora van dit gebied.

Voordat we aan tafel gaan voor een heerlijk diner, genieten we van een aperitief bij het gezellige kampvuur. 

Day 8: Okavango Delta

Op weg naar Camp Okavango
Een safarivlucht van 15 minuten brengt ons naar het unieke Camp Okavango.

Camp Okavongo
Camp Okavango werd gebouwd op het afgelegen Nxaraga Island dat gelegen is in het hart van de permanente Okavango Delta.
Van overal in het kamp genieten de gasten van schitterende uitzichten op het landschap.
Het kamp beschikt over 12 verhoogde luxueuze safari suites met groot privaat terras en alle moderne comfort. Elke kamer is voorzien van een fan; er is geen airco in de kamers omwille van het te grote elektriciteitsverbruik.
Alle luxury safari suites zijn door een netwerk van verhoogde wandelpaden verbonden met de twee loungeruimtes, het restaurant, bibliotheek en self-service bar.
Tijdens de warmste uren van de dag vinden gasten verkoeling  in het zwembad en als het 's avonds afkoelt, zorgt het kampvuur voor gezellige warmte.
Opdat alle gasten optimaal van de rust kunnen genieten, is er geen WiFi of netwerk. Er is één centrale computer waarvan gasten gebruik mogen maken en die via satelliet met internet kan verbinden.
Bij Camp Okavango worden alle activiteiten begeleid door ervaren gidsen die tijdens de gamedrives hun mokoro (kano) of motorboot behendig over de kanalen navigeren.
Behalve water based activities, worden er ook gegidste nature walks georganiseerd.
Camp Okavango is een ideale plaats om vogels te spotten. Afhankelijk van het seizoen kan er ook gevist worden.

Day 9: Okavango Delta

De Okavango Delta 
De prachtige Okavango Delta bestaat uit een wirwar van lagunes, meren en verborgen kanalen en strekt zich uit over een oppervlakte van 16.000km² in het "flood season" en 9.000km² in "dry season".
Het zoete water is de levensader voor vele wilde dieren.

Bij Camp Okavango nemen gasten deel aan boottochten met traditionele mokoro of motorboot of aan gegidste nature walks. 
Camp Okavango is tevens een ideale plaats om vogels te spotten. Afhankelijk van het seizoen kan er ook gevist worden.

Een typische dag bij Camp Okavongo ziet er als volgt uit:
-05:00: early morning wakeup call
-05:30: licht ontbijt
-06:00: start ochtend activiteit
-11:00: brunch
-15:30: afternoon tea op het terras
-16:00: start namiddag activiteit
-20:00: avondmaal

  

Day 10: Your Last Day

Afscheid van Botswana
Na een laatste game drive of boottocht en een deugddoend ontbijt vliegen we met een safarivliegtuig naar Maun voor onze internationale vlucht naar huis.

back to top