Uganda

Uganda, eller "Afrikas pärla" som Winston Churchill kallade landet, kännetecknas av relativt torr och platt savann i norr, med grönskande berg i väster och stora täta och frodiga skogar i den centrala regionen. Landet är hemvist för ett häpnadsväckande varierat djurliv, inklusive den starkt hotade bergsgorillan som finns i Bwindi Impenetrable Forest. En populär plats för djurskådning är Queen Elizabeth National Park, där det finns fyra av "The Big Five". Här finns ett stort utbud av aktiviteter för den som gillar en aktiv semester, till exempel forsränning, kajakpaddling, vandring, fyrhjuling och ridning. Lägg därtill vänliga lokalbor, en blomstrande kulturscen och en huvudstad full av livliga barer, klubbar och restauranger, och det är lätt att förstå varför Uganda har fått rykte om sig att vara "Afrikas vänligaste land".


In- och Utresebestämmelser

För inresa i Uganda krävs:

  • Pass som är giltigt minst 6 månader efter inresa till Uganda
  • Godkänd visumansökan. Visumansökan görs online och kostar 50 USD/person: https://visas.immigration.go.ug/ (visumhanteringen tar ca 10 arbetsdagar och kan göras tidigast 3 månader före inresa)
  • Bevis på att du har tagit Gula Febern-vaccin. Det "gula kortet" ska skickas med som kopia vid visumansökan. Personer över 60 år är avrådda att ta gula feber-vaccin. Då behövs istället ett läkarintyg.

Vi rekommenderar er att ladda ner UDs app ”Resklar". Där kan ni även anmäla er till ”svensklistan” där ni fyller i namn, personnummer samt vilket land ni kommer att uppehålla er i vilka datum. Då kommer ni genom appen få information om eventuellt förändrat läge under er resa. Den är väldigt användbar för att få snabb och uppdaterad information. 

Bra att ha med era reseförsäkringshandlingar.

Dessa regler kan ändras snabbt utan vår vetskap, det är du som resenär som är skyldig att hålla dig uppdaterad om inresekrav inför din resa


Bankärenden

Valuta

Den lokala valutan är Uganda Shilling (UGX). Sedlar finns i valörerna UGX50 000, 20 000, 10 000, 5 000, 2 000 och 1 000. Mynt är i valörerna UGX500, 200, 100, 50, 10, 5, 2 och 1. UGX1 000 sedlar kommer dock snart att ersättas med mynt.

US-dollar, euro och pund är alla erkända valutor i Uganda, och både euro och dollar är nu allmänt accepterade för kontantbetalningar. Andra internationella valutor kan också accepteras på vissa ställen i de större städerna. Endast USD som är tryckta 2009 eller senare är accepterade för betalning. Tänk på att ha småvalörer då det kan vara svårt att få växel på större sedlar.
UGX går att hämta ut i bankomater i alla större städer.

Import och export av lokal valuta är förbjuden. Import av utländsk valuta är obegränsad om deklareras vid ankomsten. Export av utländsk valuta får inte överstiga det belopp som deklarerats vid ankomsten.

Utländsk valuta kan växlas på centralbanken, affärsbanker och valutakontor.

Banking

Banktid: Generellt mån-fre 08h30-14h00, lör 09h00-12h00. Forex-byråer är öppna fram till kl. 17.00 och kan göra elektroniska överföringar till och från utlandet.

American Express, Diners, MasterCard och Visa kreditkort accepteras ibland men används inte i stor utsträckning. Vissa stora hotell, restauranger, resebyråer och butiker i stadsområden accepterar kreditkort.


Resa, Transport och att ta sig Fram

Luft:
Huvudflygbolag: Uganda Airlines
Internationella flygplatser: Entebbe internationella flygplats
Inrikesflygplatser: Olika

Väg:
Körning på: Vänster
Tjärvägar: Ja
Grusvägar: Ja
Giltigt internationellt körkort krävs: Ja
Biluthyrning tillgänglig: Ja
Taxi: Ja
E-Hailing-tjänster: Ja

Buss:
Interstadsbusstrafik: Ja
Lokala bussnät: Ja

Järnväg:
Järnvägssystem: Begränsat
Tunnelbanesystem: Nej

Vatten:
Färjor: Begränsat
Vatten taxibilar: Ja
Fritidskryssningar: Nej


Mat och Dryck

Det ugandiska köket bygger på engelska, arabiska och asiatiska - särskilt indiska - influenser och använder hemodlade lokala råvaror, bland annat kokbananer, sötpotatis, majs, bönor och kassava. Det är lätt att äta billigt nästan överallt i landet. Internationella restauranger finns i de större städerna, där indiska, kinesiska och italienska restauranger är de mest populära.

Traditionella rätter är ugali (gröt av majsmjöl) som serveras med en gryta av jordnötter, bönor, kyckling eller kött som nötkött, get eller fårkött. Vilt finns med på menyerna på vissa restauranger och på safarilodger. Tigerfisk, mukini, mputa och tilapia, är alla populära insjöfiskar.

Det finns ett relativt bra utbud av vegetariska rätter både på safarilodgerna och i städerna.  

Traditionella efterrätter inkluderar mandazi, en munk som ofta serveras med kanel eller socker.

Drick endast vatten på flaska eller från filtrerade vattenbehållare.

Även om dricks alltid uppskattas är det inte vanligt att ge dricks på restauranger. Det är normalt att ge 5-10 procent i dricks på turistorienterade restauranger.


Klimat och Väder

Uganda har ett tropiskt klimat med temperaturer mellan 21-25 °C, förutom i bergsområdena som är mycket svalare. De varmaste månaderna är december-februari. Kvällarna kan kännas kyliga efter dagens hetta med temperaturer runt 12-16 °C (54-61 °F).

De flesta regioner i Uganda, förutom det torra området i norr, har en årlig nederbörd på mellan 1 000 och 2 000 mm. Det regnar mycket mellan mars och maj och mellan oktober och november, då det kan bli svårt att resa på vägarna i delar av landet. Den bästa tiden för vandring är under torrperioderna, mellan januari och februari och juni till september. Viltskådning är bäst i slutet av torrperioderna, då viltet är mer koncentrerat kring vattenkällorna.


Klädsel / Klädrekommendationer

Vår och sommar
Cool, lätt, andningsbar och bekväm: Ja
Lätta varma kläder: Ja

Vinter och höst
Tröjor, koftor, tröjor, jackor: Rekommenderas
Tunga kläder och stövlar: Nej

General
Paraply och regnrock: Ja
Varma handskar, hatt och halsduk: Ja
Baddräkt (baddräkt): Ja
Mössa, solglasögon och solskydd: Ja
Vandringsskor: Ja
Avslappnad: Ja
Smart-casual klädsel: Ja


Tillgänglighet till Internet

Internetkaféer: Begränsat

Boendealternativ: Ja

Restauranger: Ja

Kaféer: Ja

Köpcentra: Ja

Offentliga parker: Ja

Bibliotek: Ja


Eluttag

Eluttag (uttag) i Uganda är ”Typ G" British BS-1363. Om apparatens plugg inte överensstämmer med formen på dessa uttag behöver du en reseplugg för att kunna ansluta. Reseplugg adaptrar ändrar helt enkelt formen på din apparats plugg så att den matchar vilken typ av uttag du behöver ansluta till.

Eluttag (uttag) i Uganda levererar vanligtvis el med mellan 220 och 240 volt växelström. Om du ansluter en apparat som är byggd för 220-240 volts elektrisk ingång, eller en apparat som är kompatibel med flera spänningar, är en adapter allt du behöver.


Generella Råd

Försäkringar
Titta över er reseförsäkring i god tid innan avresa. Med en tilläggsförsäkring till er hemförsäkring täcks det mesta. Tänk på att ni åker utanför EU vilket innebär att ni måste ha en reseförsäkring som täcker sjukvård och transporter och inkluderar SOS International. Kontakta ert försäkringsbolag!
SOS International vid svåra eller allvarliga skador, har öppet dygnet runt och är försäkringsbranschens gemensamma serviceföretag.

Telefonnummer till SOS International: +45-70 10 50 50, Fax +45-70 10 50 56

Dricks
Tillhör kulturen i hela Afrika men för oss är det ovant. Att ge för lite är förstås fel om servicen varit som den skall men att ge för mycket är också fel. Här kommer därför riktlinjer.

Till er guide på safarin:
Riktlinjen är $20-25/dag till er guide (beroende på hur många ni är som delar bil) Om ni bara är två personer så räkna med ca 10 USD/person/dag, är ni fyra-sex personer så kan ni räkna med ca 5 USD/person/dag. Dricksen ges i en klumpsumma sista dagen på safarin i ett kuvert eller ett ihopvikt papper, gärna tillsammans med några tacksamma ord.

Dricks till specialguider under gorilla/chimpans/noshörningsvandring:

Gorillavandring: under gorillavandringen har ni med er både guide och trackers som vet var gorillorna uppehåller sig. Ni kan räkna med ca 15 USD/person under gorillavandringen. Ta med er små valörer på sedlarna så ni kan dela ut dem till teamet som går med er. ge ca 5 USD/person till huvudguiden och dela ut resterande till trackers.
Chimpansvandring: ca 5 USD/person. Ni har med er en eller två guider beroende på hur många som turister som är med i gruppen. Dela upp dricken mellan guiderna
Noshörningsvandring: ca 5 USD/person. Även här delar ni upp dricken mellan de som följer med.

Ovanstående gäller som tumregel om guiden ”gjort sitt jobb”. Är hen extra serviceminded eller ni begärt extra tjänster så ge gärna lite mer. Vill ni ge mindre pga att ni är missnöjd med någon detalj så förklara varför vänligt men bestämt. Kontakta också oss och förklara senare.

På hotellet:
Finns det en dricksbox på hotellet så kan ni lägga ca 2-5 USD/natt. Finns det ingen tippingbox är det kutym att ge dricks om ni begärt en extra tjänst t ex att ni fått frukost på rummet. I övrigt behöver ni inte ge någon dricks.

På restaurangen:
Runda av uppåt.

Övrigt:
Ibland som vid flygplatser kan någon mer eller mindre rycka av er väskorna för att bära dem 50 meter och sedan kräva dricks. Om så sker säg vänligt men bestämt att detta accepterar ni inte och dra/bär väskorna själva eller ge dem inte vad de begär utan istället vad som är rimligt till väskbärare = 1000 till 5000 shilling.

Tiggare/gåvor
Kihansi Afrikaresor har en strikt policy vad gäller gåvor. Policyn är som följer: Generellt gäller att absolut inga gåvor av något slag får skänkas till privatpersoner.

Skulle ni besöka ett område där skörden slagit fel så folket verkligen svälter så ta kontakt med hjälporganisation och beskriv problemet. Där kan ni också skänka något.

Bidra inte till ”give me my money” mentaliteten. Den är skapad av oss msungos (utlänningar). Ge absolut inte till barn eller ungdomar – inget godis, pennor - ingenting! De som tigger är oftast inte de fattigaste utan de som är mest framåt. Genom att ge dem pengar/saker bidrar ni till att öka antalet gatubarn då de ser att de kan ”tjäna” pengar istället för att gå till skolan. Stöd i stället hjälporganisationer - kontakta oss så föreslår vi gärna organisationer som är verksamma i området.

Undantag: äldre eller handikappade som ber om något och som uppenbarligen är tiggare. De har inget annat försörjningssätt. På fredagar är de ofta mest aktiva och då är det kutym att alla skänker något till dem.

Vill ni ge pennor, kläder, böcker eller annat så sök upp en skola, sjukhus eller barnhem och ge det till föreståndaren, läraren eller rektorn - aldrig till barnen.

Fotografera människor
Undvik att fotografera människor utan att först be om lov. En del, främst på landsbygden, kan ta mycket illa upp.  Massajer och andra låter sig ofta fotograferas mot ersättning. Vid till­ställningar där du är inbjuden är det i stället positivt att ta kort (många vill ha kopior).
Frågar någon om du vill ta kort på något intressant som han ansvarar för, kommer han med all säkerhet att vilja ha pengar av dig efteråt.

Ta med stort minneskort, för i Östafrika finns mycket att fotografera.
Fotografera inte militärer/poliser– det är förbjudet liksom i många andra länder i världen. Även fotografering ombord på färjan mellan Zanzibar och fastlandet är strängt förbjudet!! Det händer tyvärr att folk bryter mot detta och blir av med sina kameror och i värsta fall arresterade för otillåten fotografering av militärer. Dyra böter avkrävs dessutom.

Under safarin
Tänk på att under safarin är det ni som är på besök hos djuren! Mata INTE djuren (aporna) i parkerna – ni gör dem en otjänst om ni matar dem, de slutar då söka efter föda själva och om det inte kommer några bilar (tex under regnperioden) kommer de att svälta. Det slutar ofta med att aporna blir så aggressiva i sitt tiggeri att de är tvungna att avlivas. Respektera vad guiden säger – han är experten.

Guider har precis som alla andra olika personligheter. Vissa pratar mer och andra mindre. Många guider känner också in stämningen i bilen de första dagarna för att se hur mycket ni vill att hen ska prata. Ställ alla frågor ni funderar över, var nyfikna både om naturen, kulturen, djur, lokalpolitik eller vad ni nu kan vara nyfikna på och dela erfarenheter. Detta kommer att göra er safari ännu meningsfull och minnesvärd. Om ni är missnöjda med något - oavsett om det gäller guiden, boende eller annat så kommunicera det direkt med guiden, ansvarig på plats eller oss på Afrikaresor så försöker vi göra allt vi kan för att förbättra om det är något som ni inte är nöjda med.

Guiderna väljer ibland att äta måltider tillsammans med er och ibland väljer de att istället äta med sina guidekollegor. Samtliga guider bor i speciella guiderum på lodgerna och många av dem är goda vänner och har träffats på det här sättet i många år. Om guiden inte äter med er så fråga gärna om han vill göra er sällskap. Men respektera om han inte kommer till bordet eller tjata inte på honom att komma till er. De kan ibland behöva lite "ledig tid" de också.

 
 


Rwanda

Det första som får de flesta att tänka på Rwanda är dess turbulenta politiska historia. Men dagens Rwanda är långt ifrån nationen det var i mitten av 90-talet: landet har kommit ur skuggorna och har mycket att erbjuda besökare, framför allt spårning av utrotningshotade bergsgorillor i den frodiga Virunga nationalparken, som sträcker sig över topparna och djungeltäckta sluttningarna av vulkaniska vulkaniska Virunga-bergen. Andra stora turistattraktioner inkluderar den vidsträckta sjön Kivu, gamla Nyungwe Forest med sin rika befolkning av primatararter, och de spelrika savannlandarna i Akagera National Park.


Bankärenden

Valuta
Lokal valuta: Rwandiska franc
Symbol: R
ISO-kod: RWF
Subenhet: Centime (1/100 av en Franc)
Sedlar: 500, 1000, 2000, 5000 franc
Mynt: 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 franc

Bankverksamhet
Korttransaktioner: Allmänt accepterat i större städer
Bankomater: Ja
Mastercard: Ja
Visum: Ja
American Express: Begränsad
Diner's club: Nej

Banktider: Vardagar: 08:00 — 17:00
Allmänna helgdagar: Stängt
Valutatjänster: Ja


Resa, Transport och att ta sig Fram

Luft:
Huvudflygbolag: RwandAir
Internationella flygplatser: Kigali internationella flygplats
Inrikesflygplatser: Ingen

Väg:
Körning på: Höger
Tjärvägar: Ja, främst i tätorter
Grusvägar: Ja, vanligt på landsbygden
Giltigt internationellt körkort krävs: Ja
Biluthyrning tillgänglig: Ja
Taxi: Ja
E-Hailing-tjänster: Ja

Buss:
Interstadsbusstrafik: Ja
Lokala bussnät: Ja

Järnväg:
Järnvägssystem: Nej
Tunnelbanesystem: Nej

Vatten:
Färjor: Begränsat, främst på sjöar
Vatten taxibilar: Nej
Fritidskryssningar: Begränsad


Mat och Dryck

Livsmedels- och vattensäkerhet:
Kan du dricka kranvattnet: Nej
Färsk frukt och grönsaker: Ja, tvätta noggrant
Is: Nej
Kött: Ja, se till att det är väl kokt
Gatamat: Ja, välj hygieniska leverantörer

Lokal mat:
Rwandiska köket har rätter som ”Ugali” (majsmjöl), ”Isombe” (kassavablad med aubergine och spenat) och ”Brochettes” (grillade köttspett). Stapelingredienser inkluderar bananer, groblad, baljväxter, sötpotatis och bönor, ofta kokta med en blandning av grönsaker och kött.

Drycker:
Lokalt bananvin och sorghumöl är traditionella drycker.

Tippning: Inte vanligt men uppskattat, vanligtvis runt 5-10% i turistområden.


Klimat och Väder

Årlig nederbörd: Varierar efter region, i genomsnitt 1200 mm
Medeltemperatur: 21°C

Sommar:
Genomsnittliga toppar: 27°C
Genomsnittliga lägsta nivåer: 15°C

Vinter:
Genomsnittliga toppar: 25° C
Genomsnittliga lägsta nivåer: 15°C

Bästa tiden att besöka:
Den bästa tiden att besöka Rwanda är under de torra årstiderna från juni till september och från december till februari, som är idealiska för vandring och djurliv, särskilt för att se bergsgorillor.


Klädsel / Klädrekommendationer

Vår och sommar
Cool, lätt, andningsbar och bekväm: Ja
Lätta varma kläder: Nej

Vinter och höst
Tröjor, koftor, tröjor, jackor: Rekommenderas
Tunga kläder och stövlar: Nej

General
Paraply och regnrock: Rekommenderas under regnperioden
Varma handskar, hatt och halsduk: Nej
Baddräkt (baddräkt): Ja
Hatt, solglasögon och solskydd: Ja
Vandringsskor: Ja
Avslappnad: Ja
Smart-casual klädsel: Ja


Tillgänglighet till Internet

Internetkaféer: Ja

Boendealternativ: Ja, med bra anslutning

Restauranger: Ja, i större städer

Kaféer: Ja, i större städer

Köpcentra: Ja, i större städer

Offentliga parker: Ja

Bibliotek: Ja


Eluttag

Pluggtyp: C, J
Spänning (V): 230 V
Frekvens (Hz): 50 Hz

*Resepluggadapter och spänningsomvandlare kan behövas beroende på dina apparater.


tillbaka till toppen