Cambodja & Vietnam combi Stijl Zannier

Delen:

Cambodia

Cambodja heeft in het begin van de jaren ’90 zijn grenzen heropend voor toeristen. Bezoekers van over de hele wereld trekken naar dit intrigerende Zuidoost-Aziatische land en ontdekken het fascinerend culturele erfgoed, laten zich in met de gastvrije bevolking en verbazen zich over de prachtige natuur van dit land. Phnom Penh, de bruisende hoofdstad van het land, herbergt uitstekende restaurants, levendige buitenmarkten en een bruisend nachtleven. De meeste populaire attracties van Cambodja bevinden zich buiten de hoofdstad zoals ​​het slaperige Kampot met Franse invloed, mooie promenade, prachtige Franse villa's en charmante cafés langs de rivier; de adembenemende jungle watervallen in het Cardamon gebergte en het gigantische oude tempelcomplex van Angkor Wat, 's werelds grootste en misschien wel meest indrukwekkende religieuze structuur. Het land biedt voor elk wat wils, van avontuurlijke jungle-excursies en prachtige gouden zandstranden tot luxeresorts en exotische gerechten, Cambodja heeft het allemaal.


Toelatingseisen

Uw internationaal reispaspoort moet nog minstens 6 maanden geldig zijn na terugreis in België. 
Visum verplicht : aan te kopen op de luchthaven bij aankomst USD. 25 per persoon.

Personen van niet-Belgische nationaliteit dienen zicht te informeren bij hun ambassade of consulaat. 


Betalingen en Wisselkoersen

Valuta
De nationale munteenheid in Cambodja is de Riel -> KHR - CR in coupures van CR 100.000, 50.000, 20.000, 10.000, 5.000, 2.000, 1.000, 500, 200, 100 en 50.  De lokale bevolking geeft de voorkeur aan US Dollars, dit is ook het meest gangbare betaalmiddel in Cambodja.  Let op in de kleinere dorpen waar verkopers meestal geen voldoende wisselgeld hebben voor grotere coupures en er toch beter in Riel ka betaald worden. De import en export van de lokale valuta is verboden. Vreemde valuta kunnen worden geëxporteerd tot het bedrag dat aangegeven geweest is bij de douane bij aankomst in Cambodja.

Thaise Baht kan eenvoudig worden ingewisseld aan de Thaise grens, andere valuta worden over het algemeen enkel bij banken en luchthavens omgewisseld.
Creditcards worden geaccepteerd in hotels, winkels en restaurants. Er zijn tal van geldautomaten in Phnom Penh, Siem Reap en Sihanoukville die o.a. Maestro, Visa en Master Card accepteren. Het beste is om US Dollars op zak te hebben in kleine coupures. 

Banken
Openingsuren : Ma t/m Vrij: 08u00 -> 15u00. Sommige banken zijn open op Za : 08u00 -11u30 


Reizen en Plaatselijk Transport

Verplaatsingen in Cambodja maken deel uit van het avontuur. Ondanks de grote verbeteringen de laatste jaren aan het wegennet zoals het aanleggen van nieuwe snelwegen, blijft een rit van A naar B een onderneming door de vele smalle, stoffige en hobbelige wegen die ook het transport fel belemmeren in het regenseizoen.  

De nationale luchtvaartmaatschappij, Cambodja Angkor Air heeft verbindingen tussen Phnom Penh, Siem Reap, Sihanoukville, Ho Chi Minh City, Hanoi en Bangkok. 

Het transport per lijnbus (Laan Tom) is de goedkoopste en handigste manier om zich te verplaatsen en Cambodja te doorkruisen. Bussen zijn in particulier beheer en op de populairste routes rijden ook luxe express bussen. Koop je ticket 1 dag op voorhand en verzeker je zo van een zitplaats want recht staan tijdens de rit is verboden.

Minibusjes rijden lokaal maar zijn minder comfortabel en enkel geschikt voor kortere ritjes.
Taxi’s zijn beschikbaar op de meeste toeristische plaatsen.  
De gedeelde taxi’s zijn een stuk goedkoper en vertrekken van een vaste staanplaats. 

Gemotoriseerde driewielers, tuk-tuk’s zie je overal in het straatbeeld en zijn handig om de kleine afstanden te overbruggen. Ze loodsen je naar bezienswaardigheden, marktjes enz. 

Vroeger was de boot het ideale vervoermiddel tussen Phnom Penh en Siem Reap, vandaag is het gemakkelijker en sneller om over de weg te reizen.  Er varen nog steeds boten tussen Phnom Penh, Siem Reap en Battambang.  De reis van en naar Battambang over het Tonlé Sap meer en de Sangker rivier is de mooiste. 

Uit het koloniale tijdperk stamt het spoorwegnet met 2 lijnen, één die Phnom Penh verbindt met Battambang en Poipet en de andere die de hoofdstad verbindt met Kampot en Sihanoukville.
Het is ten zeerste af te raden om zelf met een huurwagen rond te rijden in Cambodja omwille van de onveilige toestand in het verkeer, ons rijbewijs dat niet geldig is en de onvoldoende dekking van verzekeringen. 

Een fiets of bromfiets huren zijn populair in Cambodja maar wees uiterst voorzichtig zowel in het stadsverkeer als op de stoffige met grind bedekte paden.  Ga nooit van de weg af, Cambodja heeft nog steeds het probleem van landmijnen. 


Gezondheid / Medische informatie

Er zijn geen verplichte inentingen nodig voor Cambodja.
Neem contact op met de huisarts of contacteer het ITG:
Instituut voor Tropische Geneeskunde
Kronenburgstraat 43
B-2000 Antwerpen
Tel : +32 3 247.66.66
www.itg.be


Veiligheidsinstructies

De meeste toeristische bezoeken aan Cambodja verlopen probleemloos. De grootste risico’s liggen bij verkeersongevallen, en in mindere mate bij kleine criminaliteit. Mits inachtneming van de klassieke voorzorgsmaatregelen, kan in Cambodja veilig gereisd worden.

De politieke spanningen zijn wat toegenomen en betogingen kunnen altijd zoals overal plaatsvinden. Reizigers dienen de instructies van de plaatselijke autoriteiten te volgen en openbare bijeenkomsten te vermijden. Zoals overal geldt hier ook om niets onbewaakt achter te laten en paspoort en andere waardevolle spullen op een veilige plaats te bewaren. Draag niet te veel cash of belangrijke documenten bij u.

Om de consulaire bijstand te optimaliseren, worden reizigers verzocht hun reisgegevens in te geven op de site https://travellersonline.diplomatie.be (externe link).

  


Eten, Drinken en Culinair Advies

Gebruik enkel flessenwater of gekookt water om te drinken en tanden te poetsen. Vlees en vis moeten goed gekookt of gebakken zijn, groenten moeten worden gekookt en fruit geschild
Straatstalletjes zijn leuk om uit te proberen maar zijn niet altijd even hygiënisch.  

De Khmer-keuken heeft zowel Thaise als Chinese invloed maar er worden iets minder spicy kruiden gebruikt. De meeste maaltijden zijn bereid op basis van rijst. Kwaliteitsrestaurants zijn overal te vinden in de toeristische plaatsen.  

Fooien worden op prijs gesteld in hotels en restaurants waar geen servicekosten zijn toegevoegd en vergeet zeker ook uw gids niet. 


Klimaat en Weersomstandigheden

Cambodja kent 2 seizoenen, een droog van oktober tot eind april en een regenseizoen van mei tot eind september.  Ondanks de 2 seizoenen is Cambodja gezegend met éénzelfde weerpatroon in het ganse land als gevolg van relatief dezelfde hoogtes en vlaktes.  
Binnen elk seizoen zijn er variaties in temperatuur, de laatste paar droge maanden die voorafgaan aan het natte seizoen (maart en april) en de eerste maanden van het natte seizoen (mei en juni) zijn meestal de heetste van het jaar met soms temperaturen tot boven 35°C.
De luchtvochtigheid is het hoogst in maart en april, terwijl de koelste maanden van het jaar tussen oktober en december vallen, maar wat is cool ? Gemiddelde temperatuur is 24°C - 26°C.


Kledingvoorschriften

Cambodja is warm en tropisch. Linnen, katoen en zijde houden je koeler dan synthetische stoffen. Lichte kledij met lange mouwen en lange broek beschermen tegen zon en muggen. Neem zeker gemakkelijk schoeisel mee, een goeie zonnebril en zonnebrandcrème.  Reis licht en neem niet te veel mee, het is goedkoop en gemakkelijk om ter plaatse je was te laten doen.


Internetbeschikbaarheid

Internet access is available in most areas. Internet cafes are available in Phnom Penh, Siem Reap and all other major towns.


Netspanning en Telefonie

In Cambodja is de standaardspanning 230 V. en de standaardfrequentie 50 Hz. De stopcontacten die worden gebruikt zijn van het type A / C / G. Een apparaat dat geen 230 volt bij 50 Hertz aankan, heeft een spanningsconverter nodig. Als uw apparaat compatibel is met 230 volt, is enkel een adapter nodig.


Vietnam

Vietnam heeft de reiziger heel veel te bieden. Adembenemende landschappen, de sprookjesachtige Halong Baai, vele heilige tempels, schitterende pagodes en tevens een exotische culinaire keuken.   Eindeloze en rustgevende rijstvelden staan in schril contrast met bruisende moderne steden zoals Ho Chi Minh City en Hanoi.  De goed bewaard gebleven koloniale gebouwen van het pittoreske Hoi An bieden onderdak aan charmante winkeltjes en leuke cafeetjes. In het noorden ontdekken we de plaatselijke bergstammen in Sapa met hun kleurrijke klederdracht en schitterende ambachten. Vietnam is heel gevarieerd met uitgestrekte, groene jungles, weelderige bergachtige regio's en een verleidelijke kustlijn met mooie zandstranden omzoomd door palmbomen.  


Toelatingseisen

Een reispas is verplicht, geldig tot 6 maanden na terugreis. Voor Vietnam is een visum vereist, te kopen bij aankomst : USD. 25.

Personen van niet-Belgische nationaliteit dienen zicht te informeren bij hun ambassade of consulaat. 


Betalingen en Wisselkoersen

De munteenheid in Vietnam is de Dong (₫). Betalen met kredietkaart is mogelijk in de meeste hotels en restaurants.
Geld opnemen aan een (bank)automaat is geen probleem. Import en export van lokale valuta is beperkt tot ₫ 15.000.000. Import en export van vreemde valuta van meer dan een tegenwaarde van USD. 7000 moet bij de douane aangegeven worden.


Reizen en Plaatselijk Transport

Vietnam Airlines verzorgt dagelijkse vluchten tussen Hanoi, Ho Chi Minh-stad, Hué, Danang en Nha Trang. Jetstar Pacific verzorgt ook vluchten op deze routes. Vietnam Airlines biedt ook op regelmatige basis vluchten tussen Hanoi en Ho Chi Minh-stad naar Buon Ma Thuot, Dalat, Phu Quoc, Pleiku en Qui Nhon aan.

Vluchten worden vooral gebruikt voor lange afstanden en om tijd te besparen. Rond de Tet-vakantie in januari/februari is het vrij druk en is het essentieel om vooruit te boeken.

Het wegennet in heel Vietnam is al heel wat verbeterd, maar de kwaliteit van de wegen varieert nog steeds. De rijomstandigheden kunnen tijdens het regenseizoen verslechteren. Het is enkel mogelijk om auto’s met chauffeur te huren. Auto’s rijden aan de rechterkant en veiligheidsgordels zijn niet verplicht.

Taxi's zijn er in overvloed en goedkoop. Je kan ze tegenhouden op straat of ze worden geregeld via uw hotel of restaurant. Zorg er altijd voor dat de bestuurder de meter heeft ingesteld voordat de reis begint.

Fietsen kunnen voor verschillende periodes gehuurd worden in de grote steden. De fiets is voor veel Vietnamezen het meest gebruikte transportmiddel, maar er komen steeds meer motorfietsen, auto's en vrachtwagens. Wanneer u fietst in steden of op hoofdwegen buiten de stad is het extra voorzichtigheid vereist, want automobilisten houden zich niet altijd aan de verkeersregels.

Lange-afstandsbussen rijden door het hele land, tussen Hanoi, Hué, Danang en Ho Chi Minh-stad. Tickets kan u bij het busstation zelf kopen.

Er zijn lokale busdiensten in Ho Chi Minh City en in Hanoi. Het is ook mogelijk om per taxi, motor of (gemotoriseerde) fietsriksja te reizen. De meeste buitenlanders kiezen voor deze laatste optie. Taxichauffeurs verwachten niet te worden getipt, maar het is welkom. Het goedkoopst reizen doe je door als passagier mee op de moto te gaan. Zorg hier vooraf voor een goede prijs en een degelijke helm.

Reizen per trein in Vietnam is ook een optie. Er zijn langeafstandstreinen tussen Hanoi en Ho Chi Minh-stad, maar deze treinen doen hier momenteel 30 uur over. In 2019 start de bouw van een hogesnelheidsnetwerk, waardoor de reistijd verkort wordt naar 7 uur. Er zijn ook treinen van Hanoi naar Haiphog, Dong, Dang en Lao Cai, maar de algemene faciliteiten op deze treinen zijn nog steeds ondermaats t.o.v. de internationale norm. Tickets voor de treinen zijn te koop in de treinstations.


Gezondheid / Medische informatie

Er zijn geen verplichte inentingen nodig voor Vietnam.
Neem contact op met de huisarts of contacteer het ITG:
Instituut voor Tropische Geneeskunde
Kronenburgstraat 43
B-2000 Antwerpen
Tel : +32 3 247.66.66
www.itg.be


Veiligheidsinstructies

De meeste toeristische bezoeken aan Vietnam verlopen probleemloos. Zoals overal geldt hier ook om niets onbewaakt achter te laten en paspoort en andere waardevolle spullen op een veilige plaats te bewaren. Draag niet te veel cash of belangrijke documenten bij u. Vraag een kaartje in het hotel zodat je dit kan tonen indien nodig. Het verkeer in Vietnam is chaotisch en verkeersregels worden veelvuldig overtreden. Zorg ervoor dat je geen slachtoffer wordt en let goed op bij het oversteken van de weg.  

Om de consulaire bijstand te optimaliseren, worden reizigers verzocht hun reisgegevens in te geven op de site https://travellersonline.diplomatie.be (externe link).

  


Eten, Drinken en Culinair Advies

Voordat u water gebruikt om te drinken, tanden te poetsen of ijs te maken, dient dit eerst gekookt of gesteriliseerd te worden. Mineraalwater in flessen is overal verkrijgbaar en goedkoop, let erop dat de verzegeling niet is verbroken alvorens u drinkt. Gepasteuriseerde melk is overal verkrijgbaar, niet-gepasteuriseerde melk moet eerst worden gekookt. Tracht zuivelproducten die gemaakt zijn van ongekookte melk te vermijden. Vlees en vis eet u best enkel wanneer het goed gekookt en nog warm is. Ook groenten moeten gekookt zijn en fruit geschild.

De gevarieerde Vietnamese keuken is fantastisch lekker, dit bewijzen de vele Vietnamese restaurants in New York, Londen en Berlijn. De keuken bestaat uit een mix tussen Vietnamese, Chinese en Franse tradities, met een overvloed aan regionale variaties. De basis van een maaltijd bestaat uit rijst of noedels, gecombineerd met vis en seizoensgebonden groenten en fruit.

Het geven van fooien is vooral in toeristische gebieden vrij gebruikelijk. Doordat de salarissen laag liggen, wordt dit erg gewaardeerd door de lokale bevolking. Bij luxe-restaurants en hotels is het geven van  5 à 10% fooi gebruikelijk.  


Klimaat en Weersomstandigheden

Vietnam kent drie verschillende klimaatzones die sterk variëren van noord naar zuid. In het centrum van het land zijn er tropische moessons van oktober tot april. In het noorden en zuiden is dit van mei tot september, en in deze periode kan het ook tot 40°C worden. De noordelijke hooglanden en Hanoi zijn vaak kouder en vochtiger van november tot maart.

Er is geen één ideaal moment om Vietnam te bezoeken, maar zonneschijn is er het hele jaar door. Het hoogseizoen loopt van september tot maart, maar van september tot december heeft u kans op slecht weer in het centrum. De stranden in het centrum, Danang, Hoi An en Nha Trang kan u best bezoeken van mei tot augustus. Halong Bay is het best te bezoeken tijdens onze herfst.


Kledingvoorschriften

Losse en natuurlijke stoffen zijn het hele jaar door aangeraden. Doorheen het hele jaar in de hooglanden en tijdens de winter in Noord-Vietnam is warme kleding vereist. Tijdens het regenseizoen is regenkledij essentieel.


Internetbeschikbaarheid

Internet cafés are widely available throughout the country and they are good value. High-speed connections are only available in major towns and cities.


Netspanning en Telefonie

De netspanning in Vietnam is 220 volt. Hou er rekening mee dat stroomonderbrekingen steeds mogelijk zijn. In de betere hotels zijn de stopcontacten geaard.  Het is altijd handig wanneer u een adapter mee neemt op reis, naar waar ook ter wereld.


terug naar boven