Deze opmerkelijke 5000 jaar oude beschaving biedt een levendige en intrigerende combinatie van oud en modern. Van de uitzonderlijk afgelegen woestijnen van het wilde noordwesten tot de ultramoderne stad Shanghai in het oosten, de diversiteit van de archeologie, architectuur, keuken en cultureel erfgoed van dit enorme land is verbazingwekkend. Van oude historische bezienswaardigheden en antieke overblijfselen tot grote keizerlijke paleizen, prachtige watersteden en betoverende natuurlijke wonderen, er is zoveel te ontdekken dat het soms overweldigend kan lijken. Topattracties zijn de Verboden Stad, De Grote Muur, het Terracottaleger en de Karst-bergen van Guilin. China biedt talloze mogelijkheden voor ontdekkingen. Een land dat je steeds opnieuw kan ontdekken.
Toelatingseisen
Paspoort (minimaal 6 maanden geldig op dag van visumaanvraag)
Visum (aan te vragen bij Chinees visumbureau) - Momenteel is er een uitzondering tot en met 31.12.2025 voor verblijven van minder dan 30 dagen.
voor meer informatie: https://www.visaforchina.org/
Kijk voor vertrek alle belangrijke informatie na in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/china
Betalingen en Wisselkoersen
De munteenheid in China is yuan (andere benaming = renminbi) (1€=±7,5RMB). Het is beter om ter plaatse te wisselen. Dit is in de meeste hotels mogelijk zonder extra kosten.
Kredietkaarten worden vrij algemeen aanvaard in internationale hotels en grote winkelcentra. Kleine winkels daarentegen aanvaarden geen internationale kredietkaarten. In de grote steden kan men ook geld afhalen met bank- en kredietkaarten (Maestro, Visa, MasterCard, American Express) via de nu alomtegenwoordige geldapparaten. Dit hangt echter van bank tot bank af. Vergeet niet om voor uw vertrek contact op te nemen met uw bank om opnames in het buitenland te autoriseren.
WECHAT EN ALIPAY worden heel veel gebruikt. DEZE APPS zijn VOORAF TE DOWNLOADEN. Er kan nog geld afgehaald worden maar eerder beperkt. Er kan dikwijls moeilijk worden teruggeven, gezien er nog weinig cash in de omgang is.
Reizen en Plaatselijk Transport
Omdat China ruim tweemaal zo groot is als de volledige Europese Unie, spreekt het voor zich dat er binnen China heel wat afstanden te afreizen vallen. Zo is het van het tropische Hainan in het zuiden tot het ijskoude Heilongjiang in het noorden maar liefst 4000 kilometer, terwijl er van de Koreaanse grens tot de diepe westelijke binnenlanden van Xinjiang zelfs 5000 kilometer gemeten kan worden. Hieronder vind je daarom een overzicht van de meest voor de hand liggende mogelijkheden deze afstanden te overbruggen.
Reizen per trein
De populairste manier om China rond te reizen is per trein, waarbij vooral de nieuwe hogesnelheidstreinen voor de korte en de slaaptreinen voor de lange afstanden veilig en comfortabel zijn. Behalve dat je heel wat van het landschap kunt zien, spaar je in een slaaptrein ook nog eens een nacht in een hotel uit en houd je overdag meer tijd over.
Een nadeel is dat het met meer dan een miljard Chinezen soms lastig kan zijn tickets te bemachtigen. Ben je niet bang voor lange rijen dan kun je proberen zelf kaartjes op het station te kopen. Veel toeristen kiezen er daarom voor het hotel de treinkaartjes te laten regelen. Doorgaans betaal je hier 20 à 30 yuan commissie voor, maar bespaar je heel wat moeite en vooral tijd. Daarnaast is het ook mogelijk ze online te te bestellen.
Wat de treinnummers betreft: beginnen ze met de letter G dan zijn het nieuwe, supersnelle (300+ km/h) treinen tussen de grote steden die enkel overdag rijden. D-treinen zijn iets langzamer (200 km/h) maar rijden soms ook ‘s nachts. Z-treinen (160 km/h) en T-treinen (140 km/h) zijn oudere en langzamere treinen tussen de steden, terwijl K- en L-treinen (120 km/h) ook in de kleinere plaatsen stoppen. Je hebt bij de T, K- en L-treinen verder de keuze uit de comfortabele softsleeper met vier bedden in een af te sluiten coupé, of uit de goedkopere hardsleeper met zes bedden in een open coupé. De Z- en D-treinen hebben enkel softsleepers en G-treinen beschikken alleen over zitplaatsen.
Vliegtuig
Vliegen binnen China geschikt voor de erg lange afstanden. Ook kan het een alternatief zijn voor als je geen treinkaartjes meer kunt kopen, want vliegtickets zijn doorgaans zelfs een dag van tevoren nog wel verkrijgbaar. Weliswaar is het vliegtuig iets duurder dan de trein, maar vaak heb je enkele dagen voor de vlucht kortingen van soms zelfs 70% om het vliegtuig maar vol te krijgen. De makkelijkste manier om tickets te vinden is via de website van Skyscanner Daarnaast is het in de meeste hotels ook mogelijk de tickets te laten boeken zodat je contant kunt betalen, vaak voor een commissie van omgerekend enkele euro’s.
Lokaal
Maak je best gebruik van de vaak aanwezige metro (alle stations staan ook in het Pinyin aangegeven, zodat ze gemakkelijk herkenbaar of leesbaar zijn voor de toeristen).
Maar ook taxi's zijn niet duur en overal te vinden. Gebruik steeds een taxi met meter en vraag ook steeds je factuurtje (zo kan je altijd terug contact opnemen met de chauffeur in geval je iets zou vergeten in de taxi).
Je kan ook steeds de Didi app downloaden (best vooraf), dit systeem werkt zoals über en geeft garantie op mooie en propere auto's, en meestal ook een hele goede service. Het voordeel hiervan is dat je geen cash op zak moet hebben.
Gezondheid / Medische informatie
Het is absoluut noodzakelijk om een goede medische/reisverzekering af te sluiten om -indien nodig- uw medische kosten, ziekenhuisopname en repatriëring te dekken. De te betalen bedragen kunnen erg hoog zijn. De toelating tot medische zorgen valt onder de voorwaarde dat de patiënt een bewijs van een dekkende verzekering kan voorleggen. Controleer of uw risicodekking volledig is (rechtsbijstand, medische zorg en repatriëring).
Voor meer informatie omtrent mogelijke risico's zie de website-updates van de WHO: https://www.who.int/countries/chn/en/ of https://www.wanda.be/nl/landen/china/
Veiligheidsinstructies
Mits inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen, kan in China doorgaans veilig gereisd worden. De lokale bevolking neemt een gastvrije houding aan tegenover westerlingen en misdrijven tegen buitenlanders worden er strenger bestraft dan misdrijven die tegen plaatselijke bewoners gepleegd worden.
Eten, Drinken en Culinair Advies
De Chinese keuken is een van de oudste en meest diverse keukens ter wereld. Al tweeduizend jaar voor het begin van onze jaartelling at men er noedels. Wij als Europeanen zijn vooral bekend met, en fan van, de Kantonese keuken, afkomstig uit de provincie Guangdong in het zuidoosten van het land. Maar, elke provincie heeft zijn eigen kookstijl, gebaseerd op regionale ingrediënten en voorkeuren.
Verrassende variatie
Elke provincie – er zijn er drieëntwintig in totaal – heeft zijn eigen kookstijl, gebaseerd op regionale ingrediënten en voorkeuren. Deze variëren van wild geplukt groen in de bergen en verse, zilte zeevruchten aan de noordoostkust tot de lichte, zoete accenten van de Kantonese keuken, waar de basis eerder rijst is. In Centraal-China (Chengdu, Chongqing), waar de chilipepers welig tieren, houdt men van heet en in Beijing zijn lamsvlees en graangerechten favoriet.
Wat alle Chinezen met elkaar gemeen hebben, is dat ze houden van variatie. Net als in de Indische en Indiase keukens, worden ook in China altijd meerdere gerechten per maaltijd geserveerd – zelfs op een gewone, doordeweekse avond. Betreft het een feestmaal, dan trekt men werkelijk alles uit de kast. Aangezien veel gerechten al een zoet element bevatten, is men niet zo voor desserts. Deze zijn dan ook nog meestal met rijst gemaakt, waardoor wij ze al snel smakeloos gaan vinden.
Als Europeaan zijn we vooral bekend met, en fan van, de Kantonese keuken, afkomstig uit de provincie Guangdong in het zuidoosten van het land. Kantonese gerechten, waaronder cha sieuw en koe loe yuk, zijn vaak iets zoetig. Ingrediënten worden gestoofd of gesmoord en de sauzen zijn mild omdat er niet zo veel sterke smaakmakers aan te pas komen. Het doel van de Kantonese chef is om de oorspronkelijke smaak van het gebruikte ingrediënt, zij het vlees, groente of fruit, te behouden. Omdat er relatief weinig suiker, vet of melkproducten worden gebruikt, is Kantonees eten ook nog eens redelijk slank.
Een beetje vreemd
Waar ons idee van lekker vooral met de smaak van een gerecht van doen heeft, gaan de Chinezen juist prat op textuur. Hoe knapperiger, taaier, vezeliger of juist gelatineuzer een ingrediënt, hoe interessanter en dus lekkerder het wordt gevonden. Zo kan het dat de Chinezen dol zijn op zaken die wij nauwelijks eetbaar zouden noemen: haaievinnen in de haaienvinnensoep bijvoorbeeld, zwemvliezen van eenden, slangen en visseningewanden. Heeft een ingrediënt een bijzondere textuur maar een vieze smaak? Geen probleem. De nare smaak wordt er dan eerst uitgehaald, bijvoorbeeld door het ding heel lang te koken, en daarna wordt het lekker op smaak gebracht met favoriete Chinese smaakmakers als hoisinsaus, knoflook of vijfkruidenpoeder.
Typisch Chinese ingrediënten
De smaakbasis van vele Chinese gerechten bestaat uit knoflook, gember, vijfkruidenpoeder (steranijs, kaneel, kruidnagel, Sichuanpeper, venkelzaad) en geroosterde-sesamolie, gemaakt van witte sesamzaadjes. Gefermenteerde producten zoals sojasaus, rijstazijn, Shaoxing rijstwijn en gefermenteerde bonenpasta zijn sterk van smaak en aroma en worden meestal in kleine hoeveelheden gebruikt, of tot een dipsaus verwerkt, met als doel een hartige dosis umami toe te voegen. Typisch voor de Chinese keuken zijn Sichuanpeperkorrels, ook wel bloempeper genoemd. Deze citrusachtige korrels zijn eigenlijk geen peperkorrels maar het schilletje van een hele kleine vrucht. Ze worden in zout verwerkt, gefruit in olie tot ze hun aroma afgeven, of geroosterd in de wok en over gerechten gestrooid. Varkensvlees is van oudsher een hoofdingrediënt in de Chinese keuken. Varkens waren de eerste dieren die er als vee werden gehouden en gegeten. Als men het over vlees had, ging het dan ook eigenlijk altijd over varkensvlees. Varkensvlees is nog altijd de ster in vele gerechten, waaronder cha sieuw en siu mai. Het wordt gestoofd, geroerbakt, gestoomd en gefrituurd.
Toffe tafelmanieren :
- De eregast of het hoofd van de familie heeft het aan tafel voor het zeggen. Zo lang hij of zij niet zit, gaat niemand zitten. En zo lang hij of zij niet eet, mag niemand beginnen.
- Eet je met een groep in een restaurant, dan worden de vele gerechten vaak op een draaischijf op tafel gezet. Zo kan iedereen het gewenste gerecht naar zich toe draaien en wat uit de schaal of kom in het eigen kommetje overscheppen
- Je mag, om knoeien te voorkomen, de kom met eten naar je mond brengen. Je pakt hem dan met duim en drie vingers op, waarbij de kom de palm van de hand niet raakt. Buig niet voorover over de kom heen, maar blijf rechtop zitten. Naar voren buigen wordt als onbeleefd gezien en is bovendien slecht voor de spijsvertering.
- Messen worden gezien als gewelddadige instrumenten en horen niet op tafel. Men eet alles met eetstokjes.
- Steek nooit je stokjes rechtop in een kommetje, dit doet de Chinezen denken aan wierookstokjes die branden en wordt dan ook vaak geassocieerd met de dood.
Klimaat en Weersomstandigheden
China kent zeer uitlopende klimaatvormen met vaak grote temperatuurverschillen naargelang de seizoenen en de regio’s. Gelieve u dus op voorhand te informeren voor de streek die u wenst te bezoeken.
Voor de laatste weersvoorspellingen kunt u de volgende site raadplegen: www.weather.com
Kledingvoorschriften
Als u in de winter (december - februari) aankomt, wordt dikke kleding en schoenen aanbevolen om om te gaan met wat extreem koud kan zijn. Evenzo moet zeer lichte kleding worden ingepakt voor een bezoek in de zomer (mei - september). Het middenseizoen is vaak aangenaam, maar het kan ook fris zijn!
Internetbeschikbaarheid
Het internet is overal beschikbaar en wifi is gebruikelijk in toeristische gebieden. Om bepaalde websites te bezoeken (Google, Facebook,...) is het aangeraden om een VPN te gebruiken.
Netspanning en Telefonie
China gebruikt 220V en alle hotels beschikken over stekkers die westerse toestellen kunnen aanvaarden. Een adapter is dus niet nodig (behalve voor Hong Kong/Macau).
Indien u een elektrisch toestel wenst te kopen, is de stekker van het type I (De officiële standaard in China) of soms ook van het type A (zoals in de VS).