Zuid-Afrika

Zuid-Afrika, ook wel "Wereld in één land" genoemd, is ongetwijfeld één van de meest diverse landen op aarde als het gaat om de cultuur en het landschap. Het land wordt door de lokale bevolking liefdevol omschreven als de 'Rainbow Nation' en haar multiculturele inwoners worden beïnvloed door een fascinerende mix aan Afrikaanse, Aziatische en Europese culturen.

Kortom, er valt genoeg te beleven!
Wilde dieren spotten tijdens een safari in één van de vele wildparken, of een ontmoeting met het grootste zoogdier op aarde, de walvis (juni - november), of een nachtelijke tour om de schildpadden eieren te zien leggen (november - februari). Vogelaars kunnen hun hart ophalen, in Zuid-Afrika zijn 850 verschillende soorten vogels te spotten, waarvan 725 soorten het hele jaar door.  De meest vreemde en tevens grootste vogel, is de struisvogel. Hiervan leven er minstens 60.000 in en rond Oudtshoorn. 
Op dit moment kunnen adrenaline junks op verschillende plekken langs de kust, nog duiken naar de witte haaien.  De stad Algoa Bay (Port Elizabeth) aan de prachtige Tuinroute, kreeg enige jaren geleden de bijnaam "Bottlenose Capital of the World". Heb je geluk..... dan zie je hier honderden dolfijnen tegelijk tijdens een boottocht.   

Zuid-Afrika is voor liefhebbers van wijn en lekker eten, een heus Walhalla. Wijnboerderijen vind je niet alleen rondom Stellenbosch. Rondom de plaatsen Robertson, Hermanus en op delen van de Tuinroute, maar ook in het drogere Noorden, zijn veel wijnboerderijen te vinden. De totale wijnproductie van Zuid-Afrika ligt op 900 miljoen liter per jaar, waarvan de helft wordt geëxporteerd. 
De Zuid-Afrikaanse keuken is spraakmakend en de gerechten zijn, net als de bevolking, uiterst divers. Naast de "braai" (barbecue op hout), kun je genieten van "potjie kos" (stoofgerechten) en de smakelijke keuken van de Cape Malay, met invloeden uit het Verre Oosten.

De mix aan culturen in Zuid-Afrika is ongekend, vandaar de naam "Regenboog Natie". Het land kent 11 officiële talen, de meest bekende zijn het Afrikaans, IsiZulu en isiXhosa. Natuurlijk wordt door het gehele land ook Engels gesproken, echter nog geen 10% van de bevolking spreekt deze taal in binnenshuis.

Door de rijke en veelbewogen geschiedenis van Zuid-Afrika, zijn er tal van historische bezienswaardigheden te ontdekken. Denk aan Robbeneiland bij Kaapstad, de "Capture side" bij het plaatsje Howick, het Apartheid Museum in Johannesburg en de laatste rustplaats van Nelson Mandela in zijn geboorteplaats Qunu. Op veel plekken in Kwazulu Natal zijn slagvelden te vinden waar de Engelsen, de Boeren en de Zoeloes tegen elkaar gevochten hebben.

Kortom het veelzijdige Zuid-Afrika heeft  voor iedereen iets te bieden. Het is dan ook geen verrassing, dat dit prachtige land in zeer korte tijd één van 's werelds meest populaire toeristische bestemming is geworden.
Ervaar het zelf!


Toelatingseisen

Reizigers met een Europees paspoort hebben geen visum nodig. Het paspoort dient nog 3 maanden geldig te zijn na uw verblijf in Zuid-Afrika (Lesotho 6 maanden). In 2019 is het geboortecertificaat afgeschaft voor kinderen, jonger dan 18 jaar, die reizen met beide ouders en waarvan de achternaam gelijk is aan de achternaam van de ouders. In alle andere gevallen dient u contact op te nemen met de ambassade in Den Haag voor meer informatie. 


Betalingen en Wisselkoersen

Valuta

De valuta is de Rand, die is verdeeld in 100 cent. Er zijn R200-, R100-, R50-, R20- en R10-biljetten. Munten komen in R5, R2, R1, 50c, 20c, 10c en 5c.

Bank

Banken zijn te vinden in de meeste steden en zijn over het algemeen geopend van 09.00 uur tot 15.30 uur op weekdagen en van 08.30 uur tot 11.00 uur op zaterdag (Gesloten op zon- en feestdagen). De meeste bieden valutadiensten - met contant geld, bank- en kredietkaarten en reischeques. U kunt ook geld verkrijgen bij geldautomaten. Verschillende internationale banken hebben vestigingen in de belangrijkste stadscentra. Geef uw bank altijd door dat u buiten Europa reist, omdat deze uw aankopen kunnen blokkeren als ze niet op de hoogte zijn.


Reizen en Plaatselijk Transport

Reizen door Zuid-Afrika is relatief eenvoudig door de lucht, over de weg en met het spoor.

De belangrijkste luchtroutes worden bediend door SAA en British Airways, geëxploiteerd door Comair. Er zijn 2 goedkope luchtvaartmaatschappijen op de belangrijkste routes, namelijk Kulula.com en Mango.

Het faciliteren van reizen door Zuid-Afrika wordt gedaan door 10 luchthavens die worden beheerd door de Airports Company South Africa (Acsa). Daarnaast zijn er ongeveer 90 regionale luchthavens, waaronder de internationale luchthaven Kruger Mpumalanga in Nelspruit en de luchthaven Skukuza, die toegang bieden tot het Kruger National Park.

Een uitgebreid wegenstelsel maakt reizen per auto in Zuid-Afrika gemakkelijk. U zult echter onverharde wegen op het platteland tegenkomen. Notitie: Een geldig internationaal rijbewijs is vereist.

We rijden aan de linkerkant van de weg.

Het dragen van veiligheidsgordels is verplicht en mobiele telefoons kunnen alleen 'handsfree' worden gebruikt.

Snelheidslimieten worden over het algemeen ingesteld op 120 km op snelwegen, 100 km op secundaire wegen en 60 km in stedelijke gebieden.

Op bepaalde nationale wegen zijn tolheffingen van toepassing.

Benzinestations zijn wijdverspreid.

De meeste internationale autoverhuurbedrijven hebben vestigingen in Zuid-Afrika

Een andere manier om Zuid-Afrika te verkennen, zijn luxe intercitybusdiensten zoals Greyhound en Trans-Lux. Metrobus-bussen zijn beschikbaar voor stadsvervoer. Taxi's moeten telefonisch worden besteld. Er is een hop-on-hop-off-bus in Kaapstad en Johannesburg.

Het spoorwegsysteem omvat de lange afstand, goedkope Shosholoza Meyl Metrorail-treinen. Meer luxe opties zijn de Blue Train, Premier Classe en de stoomtrein Rovos Rail. Er is ook het nieuwe snelle doorgangsspoorwegsysteem van Gautrain in de provincie Gauteng, dat Johannesburg, Pretoria, Ekhuruleni en OR Tambo International Airport verbindt.


Gezondheid / Medische informatie

Zuid-Afrika heeft uitstekende ziekenhuizen en klinieken. Het is een hygiënisch land, men kan het water drinken uit de kraan.
DTP (difterie, tetanus, polio). Vaccinatie wordt aanbevolen voor alle reizigers naar dit land. Er komt geen polio voor in Zuid-Afrika, difterie kunt u mogelijk op lopen als u langere tijd in een township verblijft. 
Gele Koorts
In dit land komt geen gele koorts voor. Vaccinatie is VERPLICHT als men VANUIT een gele koorts gebied komt. 
Tetanus
Mocht u in Zuid-Afrika gebeten worden door een zoogdier, dan raden wij u aan een Tetanus prik te halen als u geen geldige DTP prik heeft.
Malaria
Enkele gebieden in Zuid-Afrika hebben een laag risico op malaria. Van mei t/m september kunt u volstaan met muggenwerende middelen. Bekijk de gebieden https://www.vaccinatiesopreis.nl/malaria-zuid-afrika/ 


Veiligheidsinstructies

Zuid-Afrika is een veilig land om te reizen. Wel hebben wij de volgende adviezen voor u: Reis als het licht is, betaal niet met overvolle portemonnees, loop niet te koop met dure sieraden en zorg dat de bagage in de auto en andere zaken niet in het zicht liggen. Het landelijke noodnummer “emergency response” is 10111, u kunt dit als sneltoets in uw telefoon zetten. Ook is er een https://response24.co.za/ app  te downloaden (rood/blauw logo),  de kosten bedragen $20. Via de app gaat er een noodsignaal uit naar dichtstbijzijnde hulpdienst, uw telefoonnummer en exacte locatie worden meegestuurd. Twijfelt u of het veilig is om ’s avonds ergens te gaan lopen, vraag advies aan de Lodge eigenaar/manager. Zij zijn het beste op de hoogte van de situatie ter plekke.


Eten, Drinken en Culinair Advies

De hygiënenormen met betrekking tot de gezondheid en veiligheid van voedsel in Zuid-Afrika zijn over het algemeen hoog in hotels, restaurants, pubs en uitgaansgelegenheden. Kraanwater in Zuid-Afrika is veilig om te drinken en te koken met kraanwater uit stedelijke gebieden. Niet alle leidingwater in landelijke gebieden is veilig voor consumptie, dus neem voorzorgsmaatregelen indien nodig.

Het is veilig om vers fruit, groenten en salades te eten en ijs in uw drankjes te doen. De vis, vlees en kip uit Zuid-Afrika zijn van uitstekende kwaliteit, dus het is niet nodig om jezelf te beperken als je van de lokale keuken geniet.

Restaurants zijn onderworpen aan de wetgeving voor voedselveiligheidscontrole in Zuid-Afrika, die wordt uitgevoerd door de lokale overheid. Regelgeving omvat certificering en regelmatige inspecties door gezondheidsinspecteurs om te zorgen dat de hygiënische normen worden gehandhaafd.

Straatvoedsel is niet zo gebruikelijk in Zuid-Afrika als in andere landen, hoewel verkopers die traditionele snacks en maaltijden verkopen, in stadscentra en townships te vinden zijn. Voedselveiligheid kan in dergelijke gevallen niet altijd worden gegarandeerd.


Klimaat en Weersomstandigheden

Winter
Het winterseizoen in Zuid-Afrika loopt van juni tot en met augustus. Dit zijn de koelste en met uitzondering van het zuidwesten (de Kaap) de droogste maanden. Landinwaarts is 's nachts vorst en sneeuw mogelijk, zeker in de hoger gelegen gebieden. Overdag lopen de temperaturen dan echter meestal weer op naar waarden van tegen de twintig graden. In het noordoosten is het in de winter het warmste. Het Krugerpark heeft in de koelste maanden nog altijd gemiddelde maximumtemperaturen van rond de 26-27 graden. 's Nachts kan het dan wel redelijk afkoelen tot enkele graden boven het vriespunt.

Klimaat in de winter. Wie in de winter een strandvakantie wil houden in Zuid-Afrika is aangewezen op de kustplaatsen van de regio Kwazulu/Natal. Door de warme golfstroom blijft het zeewater hier aangenaam warm met temperaturen tussen de 21 en 24 graden. Ook de luchttemperaturen van ruim twintig graden en een groot aantal zonne-uren maken een verblijf langs deze kust gedurende de Afrikaanse winter tot een aangename vakantie.

Zomer
Het zomerseizoen in Zuid-Afrika loopt van december tot en met februari. In het noordwesten is het dan heet. In het woestijngebied grenzend aan de oostelijke kant van Namibië lopen de temperaturen overdag gemakkelijk op tot zo'n 34 tot 38 graden. Ook in het uiterste noorden, tegen de grens met Zimbabwe aan, kan het flink heet worden. Het Krugerpark is in deze periode ook zeer warm (ruim dertig graden overdag) in combinatie met een redelijke kans op regen en een vrij hoge relatieve luchtvochtigheid. In deze periode zijn ook de malariamuggen actief in het oosten van Zuid-Afrika. Het malariaseizoen loopt van oktober tot en met mei en beslaat de oostelijk strook  vanaf het drielandenpunt Botswana-Zimbabwe-Zuid Afrika tot en met halverwege het kustgebied tussen Swaziland en Durban. Het Krugerpark is hierbij inbegrepen en is daarmee het enigste grote natuurpark van Zuid-Afrika met het risico op malaria.

Golfstroom
Het klimaat langs de westkust van Zuid-Afrika wordt beïnvloed door een koude golfstroom uit zuidwestelijke richting, de Benguelastroom. De aanvoer van relatief koel zeewater uit de koudere gedeeltes van de Atlantische Oceaan zorgt voor tempering van de temperaturen langs de kusten rondom de Zuidkaap en een hogere kans op neerslag in de lokale wintermaanden.
Langs de oostkust staat een warme golfstroom uit noordelijke richting. De Agulhasstroom voert relatief warm zeewater langs de kusten van Mozambique naar Zuid-Afrika. In de regio Kwazulu/Natal is het daarom ook in de wintermaanden nog aangenaam warm.


Kledingvoorschriften

Zomer

Breng kleding mee die koel, licht en comfortabel is omdat de zomertemperaturen in sommige gebieden rond de 30 - 40 graden Celsius kunnen komen. Neem ook een paraplu of regenjas mee in de zomer, want dan krijgt het grootste deel van het land regen. Maar vergeet ook zeker niet uw zwemkleding.

Winter

De winters zijn over het algemeen mild en in vergelijking met de Europese zomers. Maar er zijn dagen dat de temperatuur daalt, vooral in hooggelegen gebieden zoals de Drakensberg, dus wees voorbereid met truien en jassen. Kaapstad krijgt zijn regen tijdens het winterseizoen, dus het is aan te raden om regenkleding mee te nemen.

Algemeen

Neem altijd een hoed, zonnebril en sunblock mee, want de zon kan zelfs in de wintermaanden sterk zijn.

Wandelschoenen zijn het hele jaar door een goed idee, met warme sokken in de winter.

Als u zaken doet in het land, is zakelijke kleding (pak en stropdas) doorgaans nodig in de zakelijke sector, maar bijvoorbeeld media kleden zich over het algemeen nonchalanter.

Voor het bekijken van wild zijn enkele neutraal getinte items nuttig. Een goed paar wandelschoenen is ook aan te raden.

Als u 's avonds dineert in een chique restaurant of een voorstelling bezoekt, wordt smart-casual kleding aanbevolen.


Internetbeschikbaarheid

De meeste accommodaties bieden wifi in hun zakencentra, kamers of restaurants. In de meeste zakenwijken en winkelcentra zijn internetcafés te vinden. Daarnaast bieden sommige Zuid-Afrikaanse restaurants WiFi.

Er zijn ook verkooppunten zoals PostNet die internet-, fax- en postfaciliteiten aanbieden.


Netspanning en Telefonie

Stroom is 220/240 volt bij 50 cycli per seconde. Een driepunts-ronde-pin-adapterstekker moet voor uw elektrische apparaten worden geplaatst; dergelijke adapters zijn ook verkrijgbaar bij grote luchthavens.


Tanzania

Tanzania ligt in Oost Afrika, ingeklemd tussen de Indische oceaan en buurlanden Kenia, Oeganda, Congo, Rwanda, Burundi, Zambia, Malawi en Mozambique. Tanzania is ruim 22 keer zo groot als Nederland en daarmee 't  grootste land van Oost Afrika. Het land heeft 56 miljoen inwoners behorend tot meer dan 120 verschillende stammen, die in vrede naast elkaar leven.  De grootste stammen  hiervan zijn van de Sukuma, Nyamwezi, Haya, Nyakyusa  en Chagga, allemaal van oorsprong Bantoestammen. De kleurrijke nomadenstam Maasai is waarschijnlijk de bekendste.

Tanzania is het land van de ultieme safari. Het begrip safari stamt uit het Swahili en betekent letterlijk reis, in de westerse wereld associëren wij  het met een zoektocht naar wilde dieren. Tanzania heeft naast de Big Five nog talloze andere indrukwekkende diersoorten en honderden prachtige  kleurrijke vogels.

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het Serengeti nationaal park, het beroemdste natuurgebied ter wereld. De jaarlijkse migratie van honderdduizenden gnoes en zebra's behoort tot de allergrootste natuurwonderen op aarde, een zeer spectaculair schouwspel. De Ngorongorokrater, de grootste ingestorte vulkaan ter wereld waar duizenden wilde dieren leven. Het is één van de dichtst bevolkte wildgebieden ter wereld en een uitstekende plek om in een korte tijd veel dieren te zien. Het Lake Manyara nationaal park staat bekend vanwege de vele vogelsoorten zoals pelikanen en flamingo's. Daarnaast zijn er mooie bossen, moerassen en het Manyara meer. In het noorden van Tanzania op de grens met Kenia ligt de Kilimanjaro. Met zijn 5.895 meter is dit de hoogste berg van Afrika. De naam 'Kilimanjaro"stamt uit het Swahili en betekent "de berg die glinstert". De berg is ooit gevormd door een vulkaan en steekt gracieus boven de savannelanden van Tanzania uit. 

Daarnaast heeft Tanzania ook prachtige eilanden zoals Zanzibar, zowel een historisch als idyllisch eiland met haar tropische stranden, palmbossen, specerijenplantages en slavernijverleden. Het kleine en tropische eiland Pemba ligt ongeveer 50  kilometer boven Zanzibar en beschikt over schitterende witte zandstranden, een helder blauwe zee en wuivende palmbomen. Zowel Zanzibar als Pemba hebben de bijnaam : "The Island of Spices", het specerijeneiland. Beide eilanden staan vooral bekend om hun prachtige snorkel -en duiklocaties.

Even schitterend en divers is de cultuur van Tanzania. Portugese kolonisten, Indische en Perzische handelaars, Arabische slavenhandelaren en Britse veroveraars hebben een mengelmoes van architectuur en cultuur achtergelaten. Tanzania is een prachtige, authentieke en ongeëvenaarde safaribestemming, hét land van de natuurwonderen!


Toelatingseisen

Voor Tanzania is een paspoort verplicht dat bij vertrek uit Tanzania nog minimaal 6 maanden geldig is en twee lege pagina's beschikbaar heeft, voor uw aankomst-en vertrek stempel. U heeft een visum nodig om naar Tanzania te reizen.  De overheid van Tanzania werkt met een digitaal visumsysteem. Het e-visum is een elektronische reistoestemming die door de autoriteiten wordt afgegeven.  Deze is online aan te vragen via deze link : www.immigration.go.tz/visa/.  Deze website is Engelstalig en u moet de procedure nauwgezet volgen. Het gaat om een Ordinary ( Single Entry ) Visa en ze vragen in ieder geval om een online kopie van het paspoort, een digitale pasfoto en een kopie van de reisroute. U kunt verwachten dat het 14 dagen kan duren voordat uw aanvraag is goedgekeurd. We raden u aan om de behandeling in de gaten te houden, omdat u niet altijd een email  krijgt als uw visum is goedgekeurd. Vanaf uitgifte moet u binnen 3 maanden gebruik maken van het visum, dus u kunt het visum niet te vroeg aanvragen, en ook niet te laat, vanwege de aanvraagtijd. Als u visum eenmaal is goedgekeurd, moet u deze uitprinten en meenemen naar Tanzania.

Daarnaast is er ook de mogelijkheid het visum ter plaatse op de luchthaven aan te schaffen. We raden u echter aan om het thuis online aan te vragen, zodat u tijd bespaart op de luchthaven. In het hoogseizoen kunnen er lange rijen staan bij de visumbalie op de luchthaven. De kosten voor het visum bedragen USD 50, ongeacht of u het online aanvraagt of bij aankomst in Tanzania. Het eiland Zanzibar is onderdeel van Tanzania, daar heeft u  geen apart visum nodig.

Een kind dat alleen reist of samen met een andere volwassene dan zijn ouder/ouders, dient van laatstgenoemde(n) schriftelijke toestemming voor de reis mee te nemen in de vorm van een volmacht en de geboorteakte ( in het Engels ).

De regels over het visum vindt u op de website van het ministerie van Buitenlandse zaken. Tegelijkertijd raden we u ook aan om de visumregels goed na te kijken omdat ze soms op korte termijn worden gewijzigd. Neem eventueel contact op met de Tanzaniaanse ambassade in Den Haag.

 


Betalingen en Wisselkoersen

Valuta
De valuta van Tanzania heet de Tanzaniaanse Shilling. Het geld komt  in briefjes van  500, 1.000, 2.000,  5.000 en 10.000 shilling.  Er zijn muntstukken van  50, 100 en 200 shilling

Naast de Shilling kunt u in Tanzania ook terecht met de US dollars en euro's., Met name in lodges. Wij raden u aan om contant geld in US dollars mee te nemen voor betalingen bij accommodaties en nationale parken en voor fooien. Voor de overige betalingen kunt u het beste bij aankomst de Tanzaniaanse shilling aanschaffen. Dit kan bij wisselkantoren of banken. Als u geld gaat wisselen moet u er rekening mee houden dat men alleen nieuwe onbeschadigde US$ biljetten accepteert ( gedrukt na 2006 ), van 20$ en 50$, geen kleine biljetten!

Met een Maestro bankpas kunt u pinnen bij ATM's (met een logo van Cirrus en/of Maestro ) van o.a. Stanbic Bank in Arusha, Dar es Salaam en op Zanzibar. Maar let op: het kan voorkomen dat de automaten niet werken of dat er geen geld aanwezig is in de automaten. Gaat u er niet vanuit dat u altijd en overal kan pinnen! Verder dient uw pas op wereldstand gezet te worden.  Met de meeste Nederlandse bankpassen kunt u maximaal € 500 per dag opnemen. Pinnen kan ook met een creditcard van Visa of Mastercard, maar daar worden extra kosten voor berekend. Bij luxe hotels en restaurants kunt u met een creditcard betalen.

Indien u afreist naar Zanzibar, zorg er dan voor dat u van te voren contante dollars opneemt. Pinnen is hier namelijk nauwelijks mogelijk, met uitzondering van een mogelijkheid in Stone Town.

Bank
Banken zijn geopend van 8.30 uur tot 15.00 uur op werkdagen en tot 12.00 uur op zaterdag. Veel banken zijn uitgerust met 24-uurs geldautomaten.

Fooien
Het geven van een fooi in Tanzania is zeer gebruikelijk. Kamermeisjes, tassendragers en gidsen verwachten over het algemeen een fooi. Ook in restaurants wordt gebruikelijk een fooi gegeven van zo'n 10 procent. Daarnaast is het gepast om iedereen die u een goede service verleent een kleine fooi te  geven om uw waardering te uiten.


Reizen en Plaatselijk Transport

Als u een aantal parken en reservaten in Tanzania bezoekt, kunt u tussen deze parken rijden of vliegen. Wegen in de meeste natuurgebieden zijn in slechte staat en ongemarkeerd, en zelf rijden wordt niet aanbevolen. Operators zullen u voorzien van een chauffeur die tevens fungeert als een informele gids; Als alternatief kunt u ervoor zorgen dat u naar uw bestemming vliegt en een auto en chauffeur gebruikt die door de logementen zijn geleverd. Elders in Tanzania zijn steden met elkaar verbonden door een gestage stroom van bussen en dala-dalas (minibussen), en in de steden is er openbaar vervoer in de vorm van bussen, dala-dalas, taxi's en, op sommige plaatsen, fietsen of tuk-tuks.

Precision Air beheert regelmatig diensten, voornamelijk via Dar es Salaam, Kilimanjaro of Zanzibar, naar alle belangrijke steden en andere bestemmingen in Oost-Afrika en daarbuiten. Alle nationale parken en enkele van de luxueuze lodges van topklasse hebben landingsbanen en Coastal Air opereert tussen deze en de belangrijkste luchthavens op het vasteland en de eilanden Zanzibar, Pemba en Mafia. ZanAir heeft frequente verbindingen tussen Zanzibar, Pemba en het vasteland.

Rijden is aan de linkerkant van de weg.


Gezondheid / Medische informatie

In principe zijn bij rechtstreekse vluchten vanuit de EU geen vaccinaties voorgeschreven. Een inenting tegen gele koorts is alleen vereist als u vanuit een gele koortsgebied komt en daar langer dan 12 uur bent geweest. Bij een bezoek aan Zanzibar is een cholerastempel in het inentingsboekje verplicht.

In het gehele land komt malaria voor. Malaria is een ziekte die doorgaans hoge koorts geeft en veroorzaakt wordt door een steek van een mug van de soort Anopheles. Tegen malaria bestaat helaas nog geen vaccin. Malaria kunt u op verschillende manieren voorkomen: door het slikken van pillen en het treffen van antimug maatregelen. Het slikken van pillen kan per gebied verschillen en is ook afhankelijk van het reisdoel en de reisduur. Individuele factoren zoals de gezondheid van de reiziger spelen ook een rol.  De beste voorzorg is uiteraard  uzelf beschermen tegen gestoken  te worden. Draag daarom als het gaat schemeren lichtgekleurde, armen en benen bedekkende kleding, smeer onbedekte lichaamsdelen in met antimuggenmiddel DEET en slaap onder een klamboe.

Wanneer u tijdens uw Tanzania vakantie griepachtige symptomen krijgt, waaronder koorts-, hoofd-, spier-, en gewrichtspijn en gebrek aan eetlust raadpleeg dan onmiddellijk een arts of voer een malaria zelftest uit. Sneltest kits zijn bij apotheken ( duka la dawa ) voor een paar dollar te koop en laten binnen een kwartier zien of je geïnfecteerd bent. Hoe eerder de ziekte wordt behandelt hoe beter!

Als u  dergelijke symptomen binnen twaalf maanden na thuiskomst krijgt, neem dan contact op met uw huisarts en leg de situatie uit. 

Drink nooit zomaar water uit de kraan. Het moet altijd eerst gekookt of behandeld worden met zuiveringstabletten of filters. Dit geldt voor zowel de grote steden als het platteland. Wanneer u hier niet voorzichtig mee bent, kunt u  buiktyfus oplopen. Ook alle groenten en fruit moeten grondig worden gewassen.

Voor de laatste informatie omtrent vaccinaties en malaria verwijzen we u naar website: https//www.lcr.nl


Veiligheidsinstructies

Tanzania is over het algemeen een veilig land om te reizen en geldt als één van de rustigste landen van Oost-Afrika. Zoals overal ter wereld is het raadzaam om in grote steden zoals  Arusha en Dar Es Salaam goed op uw spullen te letten. Laat waardevolle spullen achter in een kluis in het hotel. Draag verder geen dure sieraden in het openbaar.  Ga na zonsondergang niet alleen de straat op.  Als u savonds ergens naartoe wilt neem dan een officiële taxi, neem er niet zomaar één op straat. De verkeersveiligheid op de openbare wegen is slecht, het is aan te raden om na zonsondergang geen gebruik meer te maken van de openbare wegen buiten de steden. De wegen zijn slecht verlicht.

In Zanzibar kunt u  over het algemeen veilig rondreizen. Let altijd goed op uw spullen. Berg waardevolle spullen goed op, loop in het donker niet door verlaten steegjes of over het strand. Rond verkiezingen en belangrijke politieke evenementen is het raadzaam om Zanzibar en omliggende eilanden te mijden. Verkiezingen zijn hier altijd aanleiding voor onrust.

Het algemene alarmnummer in Tanzania is 112.  Actuele informatie over de veiligheidssituatie in Tanzania is te vinden op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.


Eten, Drinken en Culinair Advies

De meeste kampen, lodges of hotels richten zich specifiek op toeristen en serveren gerechten in westerse stijl, variërend in standaard, maar over het algemeen zijn ze uitstekend. Game lodges bieden meestal een dagelijks menu met een beperkte selectie, dus het is aan te raden om uw touroperator vooraf te laten weten of u een vegetariër bent of andere specifieke dieetwensen heeft. 

De Tanzianaanse keuken is over het algemeen vrij sober, de uitzondering is de ruime keuze uit traditionele Swahili-gerechten. Deze zijn behoorlijk pittig en worden bereid in kokosmelk. Een specialiteit is Ugali, dat bestaat uit maïs- of cassavemeel, gereserveerd met vlees, vis, rijst of bonen. De Indiase invloeden zijn  ook terug te vinden in de Tanzaniaanse keuken, zo worden er veel samosa's en chapita's gegeten. Groenten zijn schaars in de lokale keuken. De lokale groente is Matoke, een soort andijvie/spinazie. Fruit is wel goed voorradig, er zijn daarom vaak gerechten met banaan en/of kokos. Op Zanzibar kunt u veel lokaal geteelde specerijen ruiken en proeven. Zanzibar staat verder bekend om zijn Zanzibar pizza, een dichtgevouwen pizza van heel dun deeg gevuld met gehakt, kaas of chocolade. 

Kraanwater in Tanzania is over het algemeen niet veilig om te drinken. Drink altijd mineraalwater uit flessen en als u water besteld in een restaurant, controleer of u het in een afgesloten fles krijgt. Pas ook op met ijsblokjes in drinken, ook in de betere hotels en restaurants. Verder kunt u overal de bekende frisdranken krijgen. In Tanzania drinken ze verder veel thee, dus ook dat kunt u overal prima verkrijgen.

Alcohol kunt u op de meeste plekken verkrijgen, behalve in bepaalde steden waar de islam de overheersende religie is. De populairste lokale biermerken zijn Safari, Kilimanjaro, Tusker en Serengeti. Sterke dranken zijn ook verkrijgbaar, maar pas op met lokale sterke dranken. Deze kunnen erg sterk en niet altijd van de beste kwaliteit zijn.


Klimaat en Weersomstandigheden

Tanzania ligt dicht tegen de evenaar, hierdoor is het gedurende het hele  jaar warm. Tanzania kent een tropisch klimaat. Behalve in de hooggelegen gebieden in de bergen ( boven de 900 meter ) heeft het hele land een tropisch klimaat. Verschillen in temperaturen tussen de winter en zomer komen nauwelijks voor. Omdat Tanzania onder de evenaar ligt zijn de zomermaanden het koudst en de wintermaanden het warmst.

Langs de kust komen hoge temperaturen met een hoge vochtigheidsgraad voor.  De temperatuur ligt  tussen de 22 en 30 graden.  In het binnenland zijn de temperaturen overdag erg hoog met vele uren zon en een lagere vochtigheidsgraad. De nachten zijn een stuk koeler. Het klimaat van Tanzania valt in twee regenseizoenen te verdelen: de Masika en de Mvuli.

De Masika is de langere regenperiode die loopt van midden maart tot eind mei. Hevige regenbuien vallen in de vroege ochtend en houden meestal op in de middag, waarna het weer vaak helder en zonnig blijft tot de namiddag. In de avond komen er flinke wolken en begint het weer te regenen.

De Mvuli is een kortere regentijd die in november, delen van december en soms ook nog in begin januari heerst. In deze periode zijn er in de ochtend vaak lichte regenbuien. Van juni tot en met oktober  en van januari tot en met maart is het droog en zonnig. Alleen de kust heeft gedurende het hele jaar last van neerslag.  In bijna heel het land ligt het aantal uren zonneschijn per dag tussen de 7-10 uur. Allen in het regenseizoen schijnt de zon minder. 

De relatief koele en droge periode van juni tot oktober en de hete, droge periode van december tot februari zijn de gunstigste reisperiodes.


Kledingvoorschriften

Tanzania ligt ten zuiden van de evenaar waardoor de zon zeer krachtig kan zijn. Tijdens een safari is het aan te raden om lichte, comfortabele kleding te dragen, zoals shirts met korte mouwen en een katoenen / linnen broek of korte broek. Wij adviseren geen donkere kleuren te dragen, deze kunnen insecten aantrekken en ook geen  felle kleuren, deze kunnen sommige dieren onnodig afschrikken. De temperaturen kunnen, afhankelijk van de bestemming, variëren van zeer laag in de ochtend tot zeer hoog overdag. Het is daarom raadzaam om meerdere lagen kleding te dragen. Verder goeie wandelschoenen en katoenen sokken. Aangezien de zon zeer krachtig kan zijn en zonnecrème niet altijd voldoende bescherming geeft, raden wij u aan om een hoed/pet voorzien van zonneklep te dragen.

Na zonsondergang kunnen er veel muggen zijn. Neemt u daarom kleding mee die zowel voeten, benen als armen bedekt. Dezelfde kleding kan overdag gebruikt worden om u te beschermen tegen de zon.

Als u  Zanzibar of een badplaats bezoekt, vergeet dan niet  badkleding mee  te nemen. Op de stranden en binnen de grenzen van hotels is normale badkleding acceptabel, naakt of topless zonnebaden en zwemmen is met het oog op de grote islamitische bevolkingsgroep aan de kust verboden.

Aangezien meer dan een derde van de bevolking in Tanzania moslim is, is het af te raden om al te blote kleding te dragen.  Buiten de strandhotels kunnen badkleding, korte broeken, minirokken en blote schouders als provocerend worden opgevat.


Internetbeschikbaarheid

Tanzania heeft goede Internet Service Providers met e-mail en internet diensten aangeboden door vele hotels en lodges (gratis /betaald). In de meeste steden zijn er tal van private business centers en cybercafés die e-mail en internet toegang bieden, hoewel de snelheden misschien iets langzamer zijn dan wat je gewend bent.


Netspanning en Telefonie

De elektriciteitsvoorziening in Tanzania is 220/240 volt. Stopcontacten zijn geaard en hebben drie ronde of drie rechthoekige gaten. Voor stopcontacten met drie ronde gaten is een verloopstekker van type D of een wereldstekker nodig. Voor stopcontacten met drie rechthoekige gaten is een verloopstekker van type G ( adapter verenigd koninkrijk ) of een wereldstekker nodig.


Algemene Informatie

Tijdzone
In de Nederlandse zomer is het in Tanzania maar één uur later, in de winter loopt Tanzania twee uur voor op de Nederlandse tijd.

Taal
In Tanzania is het Swahili, net als in Kenia, de officiële landstaal. Het Swahili, door de Tanzanianen KiSwahili genoemd, wordt nog onderwezen in het lager onderwijs.

Geloof
Ruim een kwart van de bevolking in Tanzania belijdt nog inheemse, animistische godsdiensten. Zij vereren dus de natuur. Vaak mengen zij deze overtuigingen met andere godsdiensten.
Er is in Tanzania nog altijd een aantal stammen dat bijna niet beïnvloed is door andere godsdiensten. Vooral de Maasai hebben externe invloeden vakkundig buiten weten te houden. Hun god heet Engai en de belangrijkste heilige plaats is op de nog steeds werkzame vulkaan Ol Doinyo Lengai: de Berg van God.

Zo'n 35 procent van de Tanzanianen is moslim. Op het eiland Zanzibar loopt dat percentage zelfs op 95 procent van de bevolking. De overige moslims wonen vooral langs de oostkust, waar ooit, via Zanzibar, de Arabische handelsroute liep.
De eerste moskee op Zanzibar werd al in het jaar 1107 gebouwd. Op dit moment telt het eiland voor de oostkust van Tanzania ongeveer vijftig moskees.

Door de toestroom van Indiase migranten in de afgelopen eeuwen is er in Dar es Salaam ook een beperkte hindoe gemeenschap.
De christenen, die vooral in de binnenlanden wonen, maken bijna de helft van de bevolking uit. Van hen is een derde rooms-katholiek en zijn de overigen ongeveer gelijk verdeeld anglicaans, presbyteriaans, orthodox of luthers.

Cultuur en gewoonten
De Tanzanianen staan bekend als een vredelievend en tolerant volk. Mensen in Tanzania hechten aan beleefdheid. Het is erg belangrijk om eerst iemand te groeten voor dat u een gesprek aangaat.  Als u elkaar de hand schudt, gebeurt dit altijd met de rechterhand. De hand schudden met links wordt als onbeleefd ervaren. Vervolgens vraagt u altijd uitgebreid hoe het met diegene gaat. Tanzanianen zijn over het algemeen ook erg geïnteresseerd. Familie is erg belangrijk in Tanzania. Toon altijd respect voor ouderen, dat is een belangrijk onderdeel van de Tanzaniaanse samenleving.

Feestdagen

  • 1 januari -Nieuwjaarsdag
  • 12 januari -Revolution Day ( herdenking van de revolutie van Zanzibar )
  • 7 april - Karume Day ( Heroes' Day, alleen in Zanzibar )
  • maart/april - Goede vrijdag, 1e & 2e  Paasdag
  • 26 april - Union Day ( herdenking van de vereniging van Tanganyika en Zanzibar )
  • 1 mei - Dag van de Arbeid
  • april/mei -  Ramadan
  • mei/juni Suikerfeest ( Eid al- Fitr )
  • juli/augustus - Offerfeest (Eid al-Adha )
  • 7 juli - Saba Saba Day ( TANU Day, dag van de industrie )
  • 8 augustus - Nane Nane Day ( Dag van de Boeren )
  • 14 oktober - Nyerere Day ( herdenking sterfdag president Nyerere )
  • 9 december - Siku ya Uhuru ( Onafhankelijkheidsdag )
  • 25-26 december Kerstmis

Fotografie
Het is verboden om openbare gebouwen, haveninstallaties, stuwdammen, e.d. te fotograferen. Militaire objecten mogen ook niet gefotografeerd worden, evenmin als militairen en politiefunctionarissen. Officieel is zelfs het fotograferen van de nationale vlag verboden. 

Als u personen wilt fotograferen, vraag dan vooraf om toestemming. Sommige volkeren willen liever niet dat u foto's van hen maakt of willen in ruil hiervoor geld ontvangen.

Mobiel netwerk en telefoon 

In Tanzania is het mobiele netwerk beter ontwikkeld dan dat voor vaste telefonie. Er bestaan nog wel een aantal plekken waar het bereik zeer matig is. Als uw smartphone of abonnement het toelaat kunt u zo naar huis bellen, daar hangt wel een prijskaartje aan. Als u vaker naar huis moet of wilt bellen en uw telefoon is simlock vrij, dan kunt u beter ter plekke een simkaart aanschaffen ( verkrijgbaar vanaf $ 3 ).

Als u niet met uw mobiele telefoon wilt bellen en gebruik wil maken van het vaste netwerk, kunt u  of een telefoonkaart kopen en daarmee vanuit postkantoren bellen. Bij particuliere belwinkels en internetcafès is het ook goedkoper dan vanuit uw hotel. Het goedkoopst blijft echter bellen via het internet, bijvoorbeeld Skype of WhatsApp.

Internet

De meeste hotels, lodges en restaurants in Dar es Salaam,  Arusha en Zanzibar beschikken over WiFi. Soms heb je alleen in de lobby een goede verbinding. Verder zijn er internetcàfes waar u kunt skypen, face timen, internetten e.d. Houdt u er wel rekening mee dat de verbinding vaak minder is dat u gewend bent.

Alcohol

Om alcohol te mogen drinken moet u minimaal 18 jaar zijn. Alcohol is in bijna alle hotels, restaurants en bars verkrijgbaar. In islamitische streken als Zanzibar wordt alcohol vaak alleen in hotels geschonken. Alcohol op straat drinken is verboden. Een probleem vormt zelfgestookte drank, die ieder jaar dodelijke slachtoffers eist. Houdt u zich als toerist ver van deze zelfgebrouwen drank.

Milieu
Vanaf 1 juni 2019 geldt er een algeheel verbod op plastic tasjes in Tanzania. Winkeliers en marktkooplui mogen geen plastic tasjes meer meegeven aan klanten en het is niet meer toegestaan om met een plastic tasje over straat te lopen. Aanleiding voor het verbod zijn zorgen om het milieu. De maatregel is eerder al ingevoerd op het eiland Zanzibar, dat onderdeel  is van Tanzania.

Bij aankomst in Tanzania wordt alle bagage gecontroleerd op plastic tasjes. Aangetroffen plastic zakjes worden in beslag genomen. Indien u na het verlaten van de douane in het land zelf betrapt wordt op het meedragen van een plastic tasje zal dit leiden tot een geldboete.

  


terug naar boven