Curacao is an island in the Caribbean which, along with Aruba and Bonaire, forms part of the ‘ABC’ Dutch Caribbean islands group. While most travellers experience Curacao as a brief stop on a Caribbean cruise, those who dig a little deeper will discover a vibrant cultural melting pot complete with Dutch colonial architecture and mouth-watering Creole cuisine. On the east side of the island, you will find the bustling UNESCO heritage capital city of Willemstad, adorned with pastel-coloured houses and cobblestone plazas brimming with wonderful shops, fascinating museums and charming little cafes. Travellers seeking less action and more tranquillity can head to the west side with its rolling hills, picturesque plantation houses, secluded coves, and quaint old fishing villages. Whether you are after idyllic secluded beaches, a lively cultural scene, or some of the world’s best scuba diving, you are bound to find all you could wish for on this colourful Caribbean island paradise.
Betalingen en Wisselkoersen
Valuta
Amerikaanse Dollars worden overal geaccepteerd, maar op dit moment is de officiële munteenheid de Nederlandse Antillen gulden of Florin (ANG; symbool ƒ) die binnenkort zal worden afgeschaft en vervangen door de Caribische Gulden (CMG) tegen 2012-2013. De noten zijn in coupures van 200, 100, 50, 20 en 10. Munten zijn in coupures van 1, 5, 10, 25, 50 cent, 1 gulden en 5 gulden munten. De Caribische gulden worden gekoppeld aan de Amerikaanse Dollar (US $1 = cMG 1,79).
De import en export van lokale en buitenlandse valuta is onbeperkt. Bedragen van meer dan €10.000 of een gelijkwaardig bedrag moeten worden opgegeven.
Bankieren
Bankuren: Maandag-Vrijdag 08u00-15u30.
Grote creditcards worden algemeen geaccepteerd. Debetkaarten worden geaccepteerd in grote winkels en supermarkten. Er zijn geldautomaten. Reizigers cheques worden algemeen geaccepteerd. Om extra wisselkoerskosten te vermijden, worden reischeques in Amerikaanse dollars geadviseerd. Valutawissel is beschikbaar in banken en wisselkantoren.
Reizen en Plaatselijk Transport
Internationale en lokale autoverhuurbedrijven bevinden zich op de luchthaven en in de belangrijkste hotels, evenals in de hoofdstad. De snelheidslimiet is 60-80 km/uur buiten de stad en 45 km/uur in bebouwde gebieden. Een geldig nationaal rijbewijs is vereist. Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig.
Taxi zijn in goede voorraad en zijn herkenbaar aan hun borden en ook de letters TX op kentekenplaten. Taxi's hebben geen meters, maar de tarieven zijn standaard en zijn gebaseerd op één tot vier personen met een toeslag van 25% voor een vijfde passagier en/of na 2300. Altijd vooraf eens over de prijs. Tipping, hoewel niet verplicht, is meestal ongeveer 10% van het tarief.
Tuk-tuk mini-taxi's (gemotoriseerde riksja's) zijn beschikbaar in Willemstad van Sinustra taxivereniging; sommige hotels bieden ze gratis aan hun gasten.
Er is een beperkte openbare busdienst. Het omvat de meeste delen van het eiland, maar de diensten lopen meestal maar een keer per uur.
Kleine bestelwagens (met 'bus' op hun nummerplaten) vervoeren maximaal negen passagiers en dekken routes binnen de hoofdstad.
Eten, Drinken en Culinair Advies
Leidingwater op het eiland wordt gedistilleerd uit zeewater en is veilig om te drinken. Gebotteld mineraalwater is op grote schaal verkrijgbaar. Melk wordt gepasteuriseerd en zuivelproducten zijn veilig voor consumptie. Lokaal vlees, gevogelte, zeevruchten, groenten en fruit worden over het algemeen beschouwd als veilig om te eten.
Restaurant stijlen variëren van informele bistro's tot de zeer dure. Lokale specialiteiten zijn traditionele Nederlandse gerechten (met name verse zeevruchten en kazen) en Creoolse gerechten (criollo) die goed gebruik maken van de grote verscheidenheid aan lokale verse vis.
Er worden ook Franse, Italiaanse en andere internationale gerechten aangeboden.
Barpersoneel, obers, portiers en portiers verwachten doorgaans 10% fooi.
Klimaat en Weersomstandigheden
Warm het hele jaar door, maar getemperd door koeling van passaatwinden hoewel de luchtvochtigheid nog steeds rond 75% is. Het belangrijkste regenseizoen is van oktober tot december. De jaarlijkse gemiddelde temperatuur is 81.5° F met neerslag is 515 mm (20 inch). Curaçao ligt buiten de Caribische 'orkaangordels'.
Kledingvoorschriften
Het regenseizoen op Curaçao overlapt met het drukke toeristenseizoen, dus reizigers willen misschien een lichte regenjas meenemen samen met een fles insectenspray. Voor de occasionele koele en luchtige avond, pak een lichte trui in. Buiten het inpakken voor het soort weer dat je zult ervaren, zijn het je dagelijkse activiteiten die de grootste rol spelen bij het plannen van wat je moet dragen. Reizigers moeten hun favoriete badpakken inpakken samen met andere strandkleding zoals sandalen, tanktops en hoeden, zonnebrillen en zonnebrandcrème om hun huid te beschermen tegen de soms barre Caribische zon. Eco-toeristen en outdoor-avonturiers moeten ook van plan zijn om actieve slijtage zoals wandelschoenen en duurzame broeken mee te nemen. Reizigers die van plan zijn deel te nemen aan andere buitenactiviteiten, zoals snorkelen of mountainbiken, kunnen hun eigen uitrusting en kleding meenemen. Neem voor al deze activiteiten lichtgewicht, lichtgekleurde en ademende stoffen mee om je koel te houden als de temperatuur hoog is.
Strandkleding en activewear mogen alleen op een strand of zwembad gedragen worden. Casual en ontspannen maar nette kleding moet worden gedragen in winkels, de stad of restaurants. Veel restaurants staan niet toe dat sandalen of korte broeken, en sommige van de mooiere vestigingen en casino's kan een jas nodig. Voor het grootste deel, zult u worden gedwongen om kleding te dragen die is resort casual, ook bekend als resort wear. Denk aan overhemden met kraag, overgooiers en linnen of kaki bodems.
Internetbeschikbaarheid
Er is een internetcafé in Willemstad. Sommige hotels hebben Wi Fi voor gasten.
Netspanning en Telefonie
Elektrische stopcontacten op Curaçao zijn een van de twee Europese standaard stopcontacten: de “Type C” Europlug en de “Type E” en “Type F” Schuko. Als de stekker van uw toestel niet overeenkomt met de vorm van deze stopcontacten, hebt u een reisstekker nodig om aan te sluiten.
Elektrische stopcontacten op Curaçao leveren meestal elektriciteit op tussen 220 en 240 volt AC. Als u een apparaat aansluit dat is gebouwd voor een elektrische ingang van 220-240 volt of een apparaat dat compatibel is met meerdere spanningen, dan is een adapter alles wat u nodig hebt. Als uw apparaat niet compatibel is met 220-240 elektrische uitgang, is een spanningsomvormer nodig.