South Africa

Sydafrika, som är en av de mest kulturellt och geografiskt varierande platserna på jorden och som av lokalbefolkningen kallas "regnbågsnationen", har 11 officiella språk och en fascinerande blandning av kulturer. Upptäck gourmetrestauranger, den imponerande konstscenen, det pulserande nattlivet och de vackra stränderna i Kapstaden, njut av en lokal braai (grill) i Soweto township, gå runt på de livliga indiska marknaderna i Durban eller prova några av världens bästa viner på de otaliga vingårdarna som finns i Cape Winelands. Några historiska sevärdheter att utforska är Zululand-slagfälten i KwaZulu-Natal, apartheidmuseet i Johannesburg och Robben Island strax utanför Kapstadens kust. Framför allt är den otämjda vildmarken häpnadsväckande: vilda djur strövar fritt i enorma oinhägnade viltreservat som den världsberömda Kruger National Park.

Sydafrika har ett mycket brett utbud av sevärdheter och aktiviteter. En av de absolut populäraste är de fantastiska vindistrikten kring Stellenbosch. Här kan du passa på att besöka allt från anrika, mysiga vingårdar till de lite nyare modernare. Givetvis finns här olika turer man kan åka på då man får se några vingårdar och samtidigt får möjlighet till att provsmaka deras viner och kanske till och med köpa med sig en eller annan flaska hem.

En resa till Sydafrika gör att du både kan uppleva livet på landsbygden, men även storstadslivet. Sydafrikas tre största städer är Johannesburg, Kapstaden och Durban. Här finns massor av olika restauranger, pubar och kaféer att besöka. Givetvis erbjuder städerna även shoppingmöjligheter för den som är shoppingsugen. Det finns även möjlighet till att besöka de fattigare delarna av landet, där bland kåkstäderna som till exempel Soweto.

 


In- och Utresebestämmelser

Pass/visum
För svenska medborgare utfärdas visum för vistelser på upp till 90 dagar vid ankomsten till Sydafrika. I samband med passkontrollen vid inresan får du automatiskt en visering som gäller för denna tidsperiod.

Ditt pass skall vara giltigt minst 30 dagar efter utresa från Sydafrika och ha två blanka sidor för in- och utresestämplar.
Observera: Förlängda eller provisoriska pass godtas inte vid inresa till Sydafrika. Läs mer om regler och procedurer för att få visum på: www.southafrica.se.

Att resa med barn under 18 år
1 december 2018 kom det nya regler angående inresa till/transit i Sydafrika med barn under 18 år.
Om ett barn under 18 år reser till Sydafrika med endast en vårdnadshavare eller utan vårdnadshavare rekommenderas det starkt att ha med sig den andra vårdnadshavarens/båda vårdnadshavares skriftliga samtycke i form av en fullmakt samt barnets födelsebevis (på engelska).

Om den ena föräldern är avliden ska en dödsattest som är översatt till engelska medtas. Dessutom ska barnets födelsebevis (på engelska) tas med.
Vi rekommenderar att du kontaktar medborgarservice i din kommun eller utrikesdepartementet angående översättning av dokument.
Mer information: Du kan läsa mer om de nya inresereglerna här: http://www.dha.gov.za/

Dessa regler kan ändras snabbt utan vår vetskap, det är du som resenär som är skyldig att hålla dig uppdaterad om inresekrav inför din resa! Reglerna om visum kan kollas på Utrikesdepartementets hemsida.


Bankärenden

Valuta

Valutan är Rand, som är uppdelad i 100 cent. Det finns R200, R100, R50, R20 och R10 sedlar. Mynten kommer i R5, R2, R1, 50c, 20c, 10c och 5c.

Banking

Banker/bankomater finns i de flesta städer.
De flesta  av bankerna erbjuder valutatjänster - med kontanter, bank- och kreditkort samt resecheckar. Du kan också få kontanter från uttagsautomater. Flera internationella banker har filialer i de största stadskärnorna. Meddela alltid din bank att du reser utanför landet eftersom de kan blockera dina köp om de inte informeras.
På många hotell och större restauranger och affärer kan du betala med kort.

Besök valuta.se för uppdaterad växelkurs.


Resa, Transport och att ta sig Fram

Det är relativt enkelt att resa runt i Sydafrika med flyg, bil, buss och tåg.

Flera flygbolag har inrikeslinjer med regelbundna förbindelser mellan Johannesburg, Kapstaden, Durban, George, Nelspruit och Port Elizabeth och relativt täta flygningar till flera mindre städer och nationalparker.

Ett annat sätt att ta sig runt i Sydafrika är bussar mellan städerna. Metrobus-bussar finns tillgängliga för transporter inom staden. Taxibilar med taxameter måste beställas via telefon. Uber/Bolt fungerar väldigt bra i de större städerna. Hop-on-hop-off turistbuss finns i Kapstaden och Johannesburg och är ett bra och billigt sätt att ta sig runt.


Att hyra bil i Sydafrika
Det första ni bör tänka på när ni ska köra bil i Sydafrika är att det är vänstertrafik. Det kan kanske kännas lite skrämmande, men de flesta vänjer sig väldigt fort vid detta. Ta det bara lite extra lugnt i början! Många väljer att hyra en automatväxlad bil, för att slippa tänka på att växla och på så sätt kunna fokusera mer på trafiken.

När det gäller internationellt körkort så är det lite av en svår fråga. Precis som motormännen säger så rekommenderas ni att skaffa ett. Både hyrbilsföretag och polis kan vilja se det, framförallt vid eventuella förseelser. För att läsa mer och/eller beställa ett internationellt körkort gå till Motormännen.

Det är lätt och trevligt att resa runt med bil i Sydafrika, vägarna är generellt väldigt bra, men på landsbygden kan vägarna vara något sämre. Var försiktiga på de större vägarna, många kör över hastighetsgränserna och trafiken kan mycket snabbt, för att sen bli helt stillastående, så håll avstånden. När ni reser utanför storstäderna måste ni också hålla utkik efter djur som betar längs vägarna, det är inte ovanligt att de vandrar ut på vägarna.

I Sydafrika gäller huvudsakligen 100-120 km/h på motorvägar och andra stora vägar. På landsvägar gäller 100 km/h medan bebodda områden vanligtvis har en gräns på 60 km/h. Väldigt få vägar har mitträcken.

Det är inte tillåtet att prata i mobiltelefonen medan ni kör bil i Sydafrika, så använd handsfree om du måste prata med någon under färden. Det är också lag på att använda bälte! Även i Sydafrika finns det en gräns på hur mycket ni får dricka innan ni kör bil, gränsen ligger på 0,5 promille (0,2 promille för yrkeschaufförer).

Var extra uppmärksam på de många minibussar som trafikerar vägarna, de är ofta i dåligt skick, är mer än överfulla och chaufförerna tar väldigt lite hänsyn till medtrafikanterna. De stannar ofta mitt i vägen för att plocka upp/lämna av sina passagerare.

När det är dags att fylla på bensin behöver ni inte lyfta ett finger själva. Allt ni behöver göra är att åka in på en bensinstation och fram till anvisad pump. Medan personalen tankar er bil kollar de även olja, vatten och däcktryck om så behövs och dessutom tvättar de alla rutor.

De flesta bensinstationer tar kort, i alla fall Visa och MasterCard, men det finns fortfarande undantag. Ge gärna personalen några extra Rand för servicen, det är väldigt uppskattat.

De flesta globala biluthyrningsföretag har filialer i Sydafrika.

Många större vägar har vägtullar. De flesta hyrbilsbolag har en dosa i framrutan som registrerar avgifterna och hyrbilsbolagen debiterar det kreditkort ni får använda som deposition när ni hämtar ut bilen i efterhand.

Efter vägarna är det många som försöker lifta. Vår rekommendation är att inte plocka upp någon i bilen av säkerhetsskäl.

Bra att tänka på att alltid ha lite mynt i bilen för att kunna ge i dricks på bensinstationer och även på publika parkeringsplatser. De flesta parkeringsplatser har parkeringsvakter (ibland anställda ibland självutnämnda) som håller koll på bilarna medan ägarna är borta och de tar emot dricks när ni åker sen. Det är inget krav att ge dricks men ni kan få utstå fula ordväxlingar om ni låter bli.

Tänk på att inte lämna några värdesaker i bilen när ni lämnar den!

De flesta hotell har säker parkering där ni kan parkera nattetid.


Hälso- / Sjukvårdsinformation

Vaccinationer
Vi råder dig till att kontakta en läkare, eller en vaccinationscentral. Du kan läsa mera om reglerna för resevaccin på 1177 Vårdguiden.
Observera reglerna som gäller för gula febern – Särskilt om du reser hit via ett annat afrikanskt land.

Sjukdom/om olyckan är framme
Om ni skulle bli sjuka under er resa bör ni besöka något av de privata sjukhusen som finns i landet. De privata sjukhusen håller mycket hög standard, tänk bara på att ta med er handlingar som styrker innehav av reseförsäkring, vilket är ett måste. Sjukvård på privat sjukhus kommer annars att bli mycket kostsamt för er.

Apoteken är välutrustade och många, och ni kommer inte få några problem med att få tag i det ni behöver.

När det gäller försäkringar så är det viktigt att ni tittar över era reseförsäkringar före avresa. Man brukar ha en ganska bra reseförsäkring genom hemförsäkringen, så börja med att kolla där och teckna ev tilläggsförsäkring via ditt försäkringsbolag. Brukar vara billigare och minst lika bra som externa reseförsäkringar.


Säkerhet och trygghet

Media har varit ganska så duktiga på att visa upp en negativ syn på Sydafrika och rapporterar mycket om att brottsligheten är väldigt hög. Mycket av detta negativa är väldigt överdrivet eftersom Sydafrika anses vara ett väldigt vänligt land i övrigt.

Visst ska du ta det försiktigt och använda ditt sunda förnuft när du är i Sydafrika, men så är det generellt i de flesta länder. Det är kanske till exempel inte så lämpligt att vifta med kameran eller plånboken öppet, eller vistas inte på platser med väldigt mycket folk. Samtidigt ska man undvika att gå själv på tomma gator när det är mörkt ute. Ett litet tips när ni ska ta er hem från en restaurang på kvällen, är att boka en Uber/Bolt eller en taxi i förtid.

När ni kommer fram till ert hotell så bör ni få en genomgång om vad som är bra att tänka på ur säkerhetssynpunkt. Om ni inte får det så hör efter med hotellpersonalen om vad som händer.

Var även försiktiga med att lämna ut era kortnummer både i Sydafrika, men även hemifrån då det har förekommit att felaktiga summor har dragits från korten.

När du badar i havet, både när det gäller Indiska Oceanen och Atlanten, tänk på att vattnet kan vara väldigt strömt. Därför är det viktigt att ha uppsyn över sina nära och kära när ni badar. Undervattensströmmarna kan vara förrädiska. Det förekommer tyvärr både drunkningsolyckor och hajattacker här, men lyckligtvis är det ganska ovanligt. Svenska ambassaden rekommenderar däremot ändå att man som resenär endast badar på stränder där det finns badvakter som har uppsyn över badgästerna och på strömmarna.

I Sydafrika finns en väldigt stor andel människor som är smittade av HIV/Aids. 

Var uppmärksam på vad som försiggår runt omkring er och använd ert sunda förnuft. Gör ni det kommer ni helt säkert få en problemfri semester!

Viktiga telefonummer:

Flying Squad (akuta polisärenden): 10 111
ER24 (privat ambulans): 084 124
Netcare (privat ambulans): 082 911
Ambulans: 10177 (Privata sjukhus rekommenderas)
Polis (ej akuta polisärenden): 467 8000
Polis (Tourist Assistance Unit): 418 2852


Mat och Dryck

Maten i Sydafrika håller oftast väldigt hög kvalitet då det mesta är inhemskt odlat/producerat. Det finns gott om vegetariska alternativ, kött - både biff och struts är populära köttsorter och så klart fisk och skaldjur. Sydafrikas läge som gör att det är omringat av hav på tre sidor, gör att tillgången till färsk fisk här är väldigt stor. Du kan även passa på att prova på lite ostron när du reser i Sydafrika.

Hygiennormerna när det gäller livsmedelssäkerhet i Sydafrika är i allmänhet höga på hotell, restauranger, pubar och nattklubbar. Kranvatten i Sydafrika är säkert att dricka och laga mat med när det tas från kranar i stadsområden. Inte allt kranvatten på landsbygden är säkert för konsumtion, så vidta försiktighetsåtgärder om det behövs.

Det är säkert att äta färsk frukt, grönsaker och sallader och ha is i dina drycker. Sydafrikas fisk, kött och kyckling är av utmärkt kvalitet, så det finns ingen anledning att begränsa dig själv när du njuter av det lokala köket.

Restauranger omfattas av Sydafrikas lagstiftning om kontroll av livsmedelssäkerhet, som genomförs av lokala myndigheter. Förordningar omfattar certifiering och regelbundna inspektioner av hälsoinspektörer för att säkerställa att hygienkraven upprätthålls.

Gatumat är inte lika vanligt i Sydafrika som i andra länder, även om försäljare som säljer traditionella snacks och måltider finns i stadskärnor och townships. Livsmedelssäkerheten i sådana fall kan inte alltid garanteras.

Prisläge
Det är generellt sett relativt billigt i Sydafrika och man räknar med att det mesta kostar ungefär en tredjedel av vad det kostar hemma i Sverige. För en lunch betalar man vanligtvis 50 kronor och lite mer när man ska äta middag, ungefär 80 kronor. Ett glas vin kostar för det mesta mellan 15-20 kronor och ett glas öl betalar man cirka 10 kronor för på en medelklassig restaurang. På de absolut finaste restaurangerna kan du få en trerätters middag för ungefär 300 kronor.


Klimat och Väder

Sydafrikas temperaturer, ligger i genomsnitt på toppar på 28°C till genomsnittliga dalar på 8°C under sommarmånaderna, medan vintertemperaturerna varierar från 1°C på natten till runt 18°C på dagen.  Den genomsnittliga årliga nederbörden är låg, under 500 mm per år, vilket gör landet ganska torrt. 

Sydafrika har ett väldigt varierat klimat och om du ska åka dit för endast sol och bad är det viktigt att du tänker på att årstiderna är omvända mot Skandinavien. Högsommaren i Sydafrika kommer runt jul och nyår.

Våren infaller: September- oktober
Sommaren infaller: December- mars
Hösten infaller: April- maj
Vintern infaller: Juni- augusti

Sydafrika är ett vidsträckt land med flera olika klimatzoner. Landet är omgivet av kust på tre sidor och Atlanten och Indiska oceanen sätter sina spår i Sydafrikas klimat. Vädret varierar också på grund av höjden över havet och avståndet till kusten.

Det varmaste klimatet i Sydafrika hittar du i nordost, längst kusten mot indiska oceanen. Där är alltid graderna högre än i resten av landet.

Western Cape har ett klimat som påminner mycket om Medelhavets med varma vindar och en medeltemperatur på 25 grader sommartid. Dagarna är varma och behagliga medans nätterna kan bli en aningen svalare. Under vintertid ligger graderna i Western Cape på ungefär 15 grader och då kan de också då och då komma några regnskurar.

Längs kusten, speciellt i söder är det oftast kyligt på nätterna och på morgonen.

Transvaal- provinsen i landets innersta har ett mycket fördelaktigt klimat med varma somrar och torra och milda vintrar. Medeltemperaturen i inlandet ligger på omkring 27 grader sommartid men en aningen svalare vintertid.

På västkusten mot Atlanten är klimatet torrt och medeltemperaturen sommartid ligger på omkring 25-30 grader.  Under de övriga årstiderna sjunker graderna något.

En stor del av regnet faller i Western Cape på vintern, vilket skiljer sig från resten av landet, som har sommarregn. Regnet i Sydafrika är oftast väldigt oförutsägbart och det kommer väldigt plötsligt.  Åska och hagelbyar är vanliga i inlandet och de kan vara kraftiga och uppträda tillsammans med storm, vilket gör att man måste vara förberedd på detta om du ska vistas ute på landsbygden och vet att du har långt till närmaste tak/skydd.


Klädsel / Klädrekommendationer

Sommar
Ta med kläder som är svala, lätta och bekväma eftersom sommartemperaturerna kan stiga upp till 30-40 grader Celsius i vissa områden. Ta också med ett paraply eller regnjacka under sommaren eftersom det är då som det regnar i större delen av landet och glöm inte badkläderna.

Vinter
Vintrarna är i allmänhet milda och kan jämföras med europeiska somrar.  Men det finns dagar då temperaturen dyker, särskilt i höglänta områden som Drakensberg, så var beredd med tröjor och jackor. Kapstaden får sitt regn under vintersäsongen så det är lämpligt att ta med sig regnkläder.

Allmänt
Ta alltid med hatt, solglasögon och solskydd eftersom solen kan vara stark även under vintermånaderna.

Vandringsskor är en bra idé året runt, med varma strumpor på vintern.

Om du gör affärer i landet krävs i allmänhet affärskostym (kostym och slips) inom företagssektorn, men till exempel media brukar klä sig mer avslappnat.

För att titta på vilda djur är ett plagg i neutrala färger och svala materal användbara. Ett par bra promenadskor är också bra att ha med.

På kvällen, om ni äter på en finare restaurang eller ser en föreställning, rekommenderas lite mer uppklätt - smart casual.


Tillgänglighet till Internet

De flesta boenden erbjuder WiFi (gratis eller som tillägg) i sina businesscenter, rum och/eller restauranger. Internetkaféer finns i de flesta affärsområden och köpcentra. Dessutom erbjuder vissa sydafrikanska restauranger WiFi (gratis eller mot avgift).

Telefoni/mobildata
Det är generellt bra täckning för mobiltelefoner i Sydafrika, men självklart finns det områden där det fungerar sämre eller inte fungerar alls, men det är främst om man åker ut i bushen.

Det är inga problem att använda svenska SIM-kort, men detta kan bli dyrt i längden eftersom ni får betala för inkommande samtal. Tänk också på att begränsa internetanvändningen på telefonen om ni har svenskt SIM-kort, detta kan annars bli en väldigt kostsam historia. Köp hellre ett sydafrikanskt SIM-kort, de finns att köpa i de flesta affärer och kostar bara några Rand.

Tänk på att du måste registrera dig om du köper SIM-kort och då ha med passet samt "proof of residence", det ska räcka med att ni har med er något bevis på att ni bor på ett hotell och tala om att ni är turister. Var dock noga med att kontrollera att era telefoner inte är låsta till en svensk operatör innan ni reser.

De största operatörerna är MTN, Vodacom och Cell C och de har lite olika täckningsområden, men överlag är MTN är bäst. Cell C har ganska dålig täckning när man kommer bort från storstäderna.


Eluttag

Sydafrika har 220 volt. Ni behöver en adapter med 3 tjocka, runda ben. Typ C eller F adapter fungerar.


Generella Råd

"Load shedding"
Planerade strömavbrott förekommer med jämna mellanrum. Ibland upp till tre gånger om dagen och varje strömavbrott varar mellan 2-4 timmar. Många hotell har generatorer så som gäst märker man inte av strömavbrotten på samma sätt som om man bor på ett mindre vandrarhem. Tänk på att under load shedding så fungerar inte heller trafikljus så iaktta försiktighet i trafiken.

Tidsskillnad
Det är samma tid i Sydafrika och Sverige när det är sommartid hemma. Under vintern är Sydafrika en timme före Sverige. Detta innebär att ni slipper handskas med jetlag under resan eller när ni kommer hem!

Språk
Sydafrika är ett land där man använder sig av väldigt många språk. Idag pratar man hela 11 olika språk i hela Sydafrika, de elva språken är: Afrikaans, Engelska, Ndebele, Pedi, Sotho, Swazi, Tsonga, Tswana, Venda, Xhosa och Zulu.

Under den tidigare apartheidregimens var de officiella språken i Sydafrika endast afrikaans och engelska. Men under 1900-talets reformer utökade man de officiella språken för att alla skulle få offentlig information på sitt modersmål. Idag används alltså alla elva språken i Sydafrika. Det är många afrikaner som både kan tala och skriva mer än ett språk.

Zulu är ett av de stora officiella språken i Sydafrika och detta pratas av hela 23 % av invånarna i Sydafrika. Men trotts att det bara är 23 % som pratar språket är det hela 50 % som förstår zulu. Vilket är en stor del av befolkningen som lever i Sydafrika. Dagens Zulu, xhosa och swazi är ganska nära varandra och liknar oftast varandra. Zulu ingår i den så kallade zunda- gruppen tillsammans med xhosa.  Språkets kända historia är knapp.  Ngunifolket vandrade ifrån dagens Sydafrika till dagens Kongo ungefär i mitten av 1500- talet. Zulufolket uppstod inom mthethwa i början av 1700-talet, men det var svårt att säga om deras språk var ifrån andra ngunidialekter.

Om du besöker Sydafrika som turist klarar du dig på engelska eftersom dem flesta i Sydafrika både kan prata och förstå engelska.  Där finns alltid information på engelska så du kan lätt förstå.

Bagage
Hur mycket bagage du får ha med variera för olika flygbolag, Du hittar information om detta i din flygbokning. Du kan också kontakta oss om du har några frågor.
Se dessutom till att ha alla viktiga saker i handbagaget. Detta gäller till exempel pass, flygbiljetter, försäkringar, kreditkort, pengar, kamera, men också eventuell information om ditt hälsotillstånd och livsviktig medicin samt något ombyte om din väska skulle bli sen.

Dricks
Dricks är viktigt i ett land som Sydafrika, där lönerna för människor i servicebranschen ofta är så låga att de har svårt att leva på den lön de tjänar.
Det är givetvis frivilligt att lämna dricks, och det är helt upp till dig hur mycket du vill lämna men här kommer lite direktiv:
Guide/chaufför: R100/person (motsvarande ca 55 SEK) för en heldagstur. Om ni är fler i gruppen så kan ni justera ner dricksen något per person så för 4-6 personer ca R50-70/person/dag
Servitörer: 10 % av notan om det inte redan är serviceavgift pålagd på notan
Städpersonal på hotellrummet: R10–20/dag
Dricks till guider/personalen på hotellen ges kontant. På restauranger/barer kan man lägga till dricksen på notan.

Shopping
Shoppingen i Sydafrika är väldigt bra och även billig, speciellt för den som vågar pruta. Här finns någonting för alla. Här kan du hitta allt från sydafrikanskt hantverk till dyra kända märkesbutiker. Ni kan även välja mellan att besöka små marknader i byar eller stora shoppingcentrum med ett överflöd av lyx inne i de lite större städerna. Kapstaden är verkligen den staden som är bäst att shoppa i. Här finns många stora och populära shoppingcentrum, två av dem är Waterfront med sina 20 miljoner besökare om året och förstås det enorma Canal Walk.
När du ska pruta i Sydafrika bör du börja på hälften av utgångspriset eftersom försäljaren ofta säger ett mycket högre pris från början än vad han egentligen har tänkt sälja varan för. Spela lite svårövertalad och var beredd att faktiskt gå därifrån, förmodligen kommer försäljaren då gå med på affären. Tänk däremot på att de här försäljarna på till exempel marknaderna faktiskt försöker livnära sig på det här. Var därför inte allt för hård med att pruta. Tänk också på att sluta pruta när det bara handlar om några kronor egentligen. Allt för ofta händer det att man i efterhand kommer på att man har stått och prutat om några få kronor, vilket kan vara ganska onödigt.
Passa på att införskaffa dig någonting från det sydafrikanska hantverket när du väl är här. Det finns massor av olika saker du kan köpa, till exempel afrikansk konst, träsnide och vackra tyger. Sydafrika är också en stor exportör inom både guld och diamanter, vilket gör att du kan hitta vackra designsmycken till mycket låga priser här. Önskar du hellre handgjorda smycken efter dina egna önskemål, ska du ta chansen när du är här i Sydafrika eftersom diamanter är billigast i världen här.
Ett annat tips på inköp innan ni lämnar Sydafrika för att resa hem igen är förstås vin. Här finns många olika både kända och okända viner med hög kvalitet att köpa med sig hem till väldigt bra priser.

Prisläge
Det är generellt sett relativt billigt i Sydafrika och man räknar med att det mesta kostar ungefär en tredjedel av vad det kostar hemma i Sverige. För en lunch betalar man vanligtvis 50 kronor och lite mer när man ska äta middag, ungefär 80 kronor. Ett glas vin kostar för det mesta mellan 15-20 kronor och ett glas öl betalar man cirka 10 kronor för på en medelklassig restaurang. På de absolut finaste restaurangerna kan du få en trerätters middag för ungefär 300 kronor.
När det gäller priser på stora snabbmatskedjor som exempelvis Mc Donalds, är det billigare i Sydafrika. Du kan till exempel få en Big Mac med meny för mellan 25 – 30 kronor.
Bensinpriset är något billigare än vad det är i Sverige, men på senare tid så har även bensinpriset i Sydafrika höjts. Istället för 9 kronor litern som bensinen kostade förut, är man nu tvungen att betala 11 kronor per liter. Det är fortfarande billigast att ta sig runt med hjälp av hyrbil i Sydafrika om man ska resa rundor, istället för att åken en rundresa med buss och guide.
Taxipriserna här ligger på cirka 10-20 kronor per kilometer ungefär. Det finns också gott om bolt/uber-chaufförer som ni kan beställa via apparna.
På de flesta restauranger och i även i de flesta butiker går det att betala med betalkort. Var bara uppmärksam på att försöka ha uppsyn över kortet hela tiden och inte lämna det ifrån dig, följ hellre med fram till kassan och betala i så fall.

  


tillbaka till toppen