Noord-India in Stijl

Delen:

India

India is met z'n grootte van 3 miljoen km² bijna een continent op zich. De bevolking is zeer verscheiden, diep spiritueel en een smeltkroes van volkeren en religies. Het land is een schatkamer van geschiedenis en cultuur en een merkwaardige mengeling van chaos en sereniteit.  Rondreizen zorgen voor een combinatie van verbluffende landschappen en unieke vergezichten met ongeëvenaarde reiservaringen. Van de prachtige stranden van Goa tot de meeslepende gekte van Kolkata, de heilige Gangesoevers in Varanasi, de met sneeuw bedekte toppen van de Himalaya in Kasjmir, het rurale Rajasthan en de oude prachtig bewerkte tempels die verspreid zijn over het ganse land. Sta versteld van de vriendelijkheid van de bevolking en geniet van de heerlijke Indische keuken. Een reis naar India zorgt voor onvergetelijke herinneringen. 


Toelatingseisen

Een internationaal paspoort, geldig tot 6 maanden na de terugreis, is verplicht.
Een visum is eveneens verplicht, dit kan je online aanvragen via https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html. 

Reizigers met niet-Belgische nationaliteit dienen zich te informeren bij hun ambassade of consulaat.

 

Voor India is een paspoort verplicht, geldig tot 6 maanden na uw terugreis. Een visum is eveneens verplicht en online te bekomen via de website: https://indianvisaonline.gov.in/visa/index.html

Personen van niet-Belgische nationaliteit dienen zicht te informeren bij hun ambassade of consulaat. 


Betalingen en Wisselkoersen

De nationale munteenheid van India is de Roepie (INR). Eén roepie is honderd paise.
1 INR = 0,013 EUR (wisselkoers 10/12/2019)

  • Munten: 
    • 50 paise
    • 1/2/5 roepie
  • Papiergeld
    • 1/2/5/10/20/50/100/500/1000/2000 roepie

Het is niet mogelijk om Roepies te wisselen in België of Nederland. Wisselen kan bij aankomst in de luchthaven of tijdens de rondreis in één van de wisselkantoren. Kleinere aankopen betaal je best met de lokale munt, want er wordt vaak een ongunstige wisselkoers gehanteerd bij € en $. Betalen met creditcard is ook op veel plaatsen mogelijk. Check op voorhand bij jouw bank of je creditcard is opengesteld voor gebruik in India. 

 

De nationale munteenheid van India is de Rupee +> INR. en is onderverdeeld in 100 Paisa. Er zijn biljetten van Rs. 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 en 500. Muntjes zijn er in diverse eenheden. Het is verboden om Rupees het land in te voeren. Export is alleen toegestaan wanneer u doorreist naar Nepal, Bangladesh, Pakistan of Sri Lanka. Het is handig om altijd een beperkt bedrag contant geld (dollars of euro’s) bij u te hebben. 
Verder kan u gebruik maken van uw creditcard. Informeer voor vertrek altijd even bij uw bank over de mogelijkheden van uw kaart. Geld afhalen van bankautomaten is op verschillende plaatsen mogelijk. 


Reizen en Plaatselijk Transport

Het Indiase spoorwegennet is één van de uitgebreidste van Azië en het op één na grootste van de wereld met in totaal 70.000 km sporen, 7.000 stations en 11.000 treinen. Per dag worden er dan ook ruim 12 miljoen mensen vervoerd. Bussen rijden vrijwel overal in India en verzorgen het transport tussen dorpjes en steden. Ze zijn zeer goedkoop maar zitten vaak overvol. De wegen zijn in slechte staat en met de kwaliteit van de bussen zelf is het vaak niet veel beter gesteld. In de grotere steden rijden er veel taxi’s, bespreek altijd vooraf de ritprijs. Het zeer grote land heeft uiteraard ook binnenlandse vluchten tussen de grote steden.  De ideale manier van rondeizen is nog altijd op individuele basis, een wagen met privé-chauffeur.  


Gezondheid / Medische informatie

Er zijn geen verplichte inentingen nodig voor India. 

Aanbevolen vaccinaties zijn:

  • Hepatitis A
  • Tetanus-difterie-kinkhoest
  • Polio
  • Mazelen-bof-rubella

Raadpleeg je huisarts of de website van het ITG voor meer informatie https://www.wanda.be/nl/landen/india

Instituut voor Tropische Geneeskunde
Kronenburgstraat 43B-2000 Antwerpen
Tel : +32 3 247.66.66
www.itg.be

Gezondheidstips voor reizigers

  • Voorzie voldoende beschermende zonnecrème, een zonnebril, muggenmelk en bedek het hoofd tegen de felle zon
  • Let op met streedfood 
  • Drink geen leidingswater. Gebruik altijd gekookt water of mineraalwater. 
  • Vermijd niet-vegetarisch eten uit kleine restaurants 
  • Neem een EHBO-kistje mee

Eet niet aan wegen langs de weg als u niet zeker bent over de hygiënefactor.
Drink geen gewoon leidingwater. Gebruik altijd gekookt of mineraalwater en blijf voortdurend vloeistoffen drinken om uitdroging te voorkomen.
Vermijd niet-vegetarisch eten uit kleine restaurants, omdat men niet zeker is over de kwaliteit van schapenvlees, kip of ander vlees dat hier wordt geserveerd.
Het belangrijkste is dat u altijd een EHBO-doos bij de hand hebt als u onderweg bent.
Afhankelijk van het klimaat, draag lichte wollen kleding en je medicijnen, medische verzekering, cosmetica vereist tijdens het reize bij U.
 


Veiligheidsinstructies

Wees steeds voorzichtig en laat cash en waardevolle documenten in een kluisje of draag ze in een tasje onder jouw kleding. 

Registreer je reis via https://travellersonline.diplomatie.be/, zodat FOD Buitenlandse Zaken jou kan contacteren bij een dringende situatie. 

 

Zoals in vele andere landen moet u steeds voorzichtig zijn en goed letten op uw geld en waardevolle documenten, laat deze in de hotelkluis of draag ze in een tasje onder uw kleding. Zoals overal geldt hier ook om niets onbewaakt achter te laten en paspoort en andere waardevolle spullen op een veilige plaats te bewaren. Draag niet te veel cash of belangrijke documenten bij u.

Om de consulaire bijstand te optimaliseren, worden reizigers verzocht hun reisgegevens in te geven op de site https://travellersonline.diplomatie.be (externe link).


Eten, Drinken en Culinair Advies

De Indische keuken kenmerkt zich door z'n grote verscheidenheid en is streekgebonden.  In het algemeen geldt een veelvuldig gebruik van specerijen en kruiden - zoals kurkuma, komijn, gember en koriander.  Naast de vele curry-bereidingen met vlees en vis, is vegetarisch koken zeer populair in India.


Klimaat en Weersomstandigheden

India heeft drie hoofdseizoenen: winter, zomer en de moessonperiode

Winter = november t.e.m. maart = beste reisperiode 

  • Droog 
  • Gemiddeld 20°C. 
  • Wind vanuit noordoosten
  • December & januari = koudste maanden 
    • Noorden = < 10°C
    • Zuiden = 20°C en meer 

Zomer = april tot juni

  • Heet & vochtig --> te vermijden
  • Zuid-India
    • Maart en april = 35°C en meer
    • Mei = 40°C en meer

Zuidwestelijke moesson = vanaf juni t.e.m. september

  • Start aan westkust, verspreid zich over hele land
  • Korte (en hevige) buien
  • Verkoeling maar hoge luchtvochtigheid 

Noordoostelijke moesson = oktober en november

  • Veel regen in zuidoostelijke gebieden, geen moesson meer in andere streken. 

  

India heeft drie hoofdseizoenen: winter, zomer en de moessonperiode. De winter loopt van november tot en met maart. Over het algemeen is het in deze periode droog met een gemiddelde temperatuur van rond de 20 graden Celsius. De wind komt dan vanuit het noordoosten. December  en januari zijn voor het grootste deel van India de 'koudste' maanden.  In januari is het koud in het noorden en richting de Nepalese grens, in Chitwan. Als u in deze periode reist, raden wij u aan om ook warme kleding mee te nemen. In het verre noorden kunnen de temperaturen dalen tot onder de 10°C., terwijl in het uiterste zuiden de temperaturen nooit onder de 20°C. Celsius zakken. De zomer, die loopt van april tot juni, is heet en vochtig en beslist te mijden. In maart en april is het in Zuid-India overdag al minimaal 35°C. en in het noorden 30°C.en hoger. De heetste maand is mei met temperaturen van boven de 40 graden. Alleen in de hoger gelegen gebieden is het in deze maanden enigszins uit te houden. De zuidwestelijke moesson begint vaak in juni aan de westkust en verspreidt zich daarna over de rest van het land. Deze tijd kenmerkt zich door korte maar soms zeer hevige regenbuien. Soms blijft het echter enkele dagen regenen en donderen. De moessonperiode zorgt wel voor enige verkoeling, maar daartegenover staat dat de luchtvochtigheid weer aanzienlijk hoger is. Tegen eind september is de moesson in de meeste gebieden voorbij, behalve in de zuidoostelijke gebieden. Hier valt de meeste regen in de maanden oktober en november en spreekt men van de noordoostelijke moesson.
De beste reistijd naar India is van november t.e.m. eind maart. 


Kledingvoorschriften

Hou bij uw kledingkeuze rekening met respect voor de lokale cultuur. In vrijwel gans India, met uitzondering van de badplaatsen, wordt schaarse kledij als aanstootgevend beschouwd en kan leiden tot ongemakkelijke situaties. Bedek uw schouders en bovenbenen tot en met de knieën.  Wanneer u heilige plaatsen en/of tempels bezoekt, gelden er vaak nog iets strengere kledingvoorschriften en moeten armen en benen helemaal bedekt zijn. Soms wordt er tijdens bezoeken ook verwacht dat vrouwen hun hoofd bedekken met een hoofddoek. Draag lichte en katoenen kledij tijdens het warme seizoen en voorzie u van warme kledij in het noorden in de wintermaanden.  
 


Internetbeschikbaarheid

Most accommodation offer Wifi (free or paid) in their business centres, rooms or restaurants. Internet cafes are found in most business areas and shopping malls. In addition, some Indian restaurants offer WiFi access (free or paid).


Netspanning en Telefonie

In India komt netspanningen van zowel 110/120 Volt als 220/240 Volt voor. Er zijn zowel tweepolige als driepolige stopcontacten. Een reisstekker wordt dan ook aangeraden. 

 


In de meeste hotels kunnen uw apparaten opgeladen worden zonder problemen.  Voor de stopcontacten heeft u soms een tweepolige, soms een driepolige stekker nodig. Wij adviseren u een adapter mee te nemen.
 


Algemene Informatie

DO'S: -
In geval van nood of wens om te langer te blijven, wordt u geadviseerd om het dichtstbijzijnde regionale registratiekantoor voor buitenlanders te contracteren.
Het is aan te raden om te winkelen in winkels met een vaste prijs om kwaliteit en correcte prijzen te garanderen.
Controleer de voedingsspanning voordat u elektrische instrumenten gebruikt. (220/240V is beschikbaar in India).
Bewaar uw waardevolle spullen in uw hotelkluisje.
Controleer of je mag fotograferen of filmen bij elk monument. Informeer bij je gids of neem contact op met het dichtstbijzijnde VVV-kantoor van de Indiase overheid / of het politiebureau.
Wissel geld alleen bij erkende deviezenkantoren/banken/hotels en vraag een schiftelijk wisselbewijs.
Voor medische hulp kunt u contact opnemen met het hotel of erkende ziekenhuizen/verpleeghuizen.
Neem de lokale tradities en gewoonten in acht tijdens het bezoeken van religieuze plaatsen.
Roken is in sommige staten niet toegestaan ​​in openbare plaatsen en in voertuigen.

Dont's: -
Moedig bedelaars niet aan.
Accepteer geen eten of drinken van vreemden.
Export van Indiase valuta is verboden.
Laat je niet dwingen om te gaan winkelen door gidsen/taxichauffeurs of vreemden.
Koop geen artikelen die gemaakt zijn van zeldzame of bedreigde diersoorten.
Draag fatsoenlijke kleding tijdens een bezoek aan de tempels volledig bedekt (moskee/Gurudwaras enz.) Vermijd het dragen van korte broeken of minirokken (uitdagende kledij) of korte kleding, vooral tijdens een bezoek aan Tempels of moskee enz. Informeer bij je lokale gids.
Draag geen schoenen in hindoe-, moslim-, sikh- of jain-gebedsplaatsen. Sommige tempels laten geen lederen artikelen toe.

ENKELE ANDERE PUNTEN: -
De westerse praktijk van een kus op de wang als een vorm van begroeting van een dame of een volwassen meisje is over het algemeen niet geaccepteerd in India.
Als man neem je niet het initiatief om een ​​handdruk te geven aan een vrouw of volwassen meisje. Als een dame haar hand uitstrekt, moet u wederkerig zijn, maar niet de eerste zijn om uw hand uit te steken.
Als je als vrouw wordt voorgesteld aan een man: het is aan jou - de vrouw - om het initiatief te nemen voor een handdruk. De vuistregel is: de vrouw steekt eerst haar hand uit en de man beantwoord dit.
De namastay is de lokale vorm van begroeting. Het omvat het samenvoegen van je handpalmen zoals tijdens het gebed in de kerk. Als je merkt dat de dame geen handdruk uitstrekt, ga dan voor de namastay. Zelfs bij begroeting met mannen kan de namastay een uitstekende kleine PR-gimmick zijn! Volg het op met een 'kaise hai' (hoe gaat het?) en het ijs is gebroken!
Vertrouw vreemden niet met geld. Vertrouw op je hotel, maar niet op mensen die je op straat tegenkomt.
Als iemand je thuis heeft uitgenodigd voor het avondeten, neem dan een doos snoep mee of op zijn minst een chocoladereep voor het kind.
Als u bij kraampjes langs de weg koopt, moet u afbieden. Begin met het aanbieden van de helft van de prijs die ze vragen en neem genoegen met 60 procent. Ga niet onderhandelen in goede winkels, vooral niet in winkels met 'Fixed Price'-borden: dat wordt gezien als slechte manieren.
Alle buitenlanders wordt geadviseerd geen kant-en-klaar voedsel te kopen van kraampjes langs de weg of mobiele kantines. Niet dat ze slecht zijn, maar je systeem is misschien niet gewend aan dergelijke lekkernijen.
Er zijn tal van redelijk geprijsde restaurants in alle Indiase steden en dorpen. Als je op een plek bent waar je geen fatsoenlijk restaurant kunt vinden, koop dan verpakt brood en boter.
Drink flessenwater. Zelfs veel Indiërs die een tijdje buiten India hebben gewoond, hebben soms last van maagklachten door het drinken van lokaal kraanwater. Als er geen alternatief is voor kraanwater, zorg er dan voor dat het wordt gekookt of drink thee.
Vermijd aanbiedingen van spirituele redding of magische remedies van heiligen, godmensen en kwakzalvers. Er zijn misschien wel spiritueel verheven mensen in India, maar er is geen manier om de echte van de boeven te onderscheiden. Als je serieus geïnteresseerd bent in deze aspecten van India, neem dan hulp van iemand die je kent of bezoek een van de gerespecteerde spirituele organisaties in India.
Vermijd autorijden in India tenzij u bent getraind op Indiase wegen.

FOOIEN
Fooien geven is een puur persoonlijke zaak. We laten het aan u over of u een fooi wilt geven aan uw gidsen en chauffeurs. Als u dit doet, raden we u aan de fooi in een envelop te plaatsen.
In het hotel bij aankomst of vertrek INR 100 per bagagestuk. Als u maaltijden in het hotel neemt, kunt u direct ca. 05 tot 10% op de totale bedrag als fooi aanbieden.
Gids - afhankelijk van de kwaliteit van de gids en zijn inspanningen om je tevreden te maken, een maximum van INR 500 tot INR 600 per dag voor respectievelijk een halve of hele dag.
Voor de bestuurder is het INR 500 per dag.

Algemene informatie
Het is raadzaam om niet laat in de nacht op pad te gaan als u niet wordt vergezeld door een lokale bewoner of een professionele gids.
Draag geen overmatig geld tijdens een tour door de stad. Het is beter om een ​​creditcard of een ATM-kaart mee te nemen als u in de staat wilt winkelen.
Verlaat uw hotel of resort niet zonder uw bagage veilig in de kast te vergrendelen en vervolgens de kamer te vergrendelen.
Vermijd het eten van eetwaren gegeven door vreemden.
Pas op voor fraudeurs en oplichters die zich voordoen als gidsen.
Schoeisel is niet toegestaan ​​in de tempels. Zorg ervoor dat u ze buiten laat, maar alleen op plaatsen waar regelingen zijn getroffen voor hun bewaring. Draag hiervoor twee paar sokken.
Ga nooit op in een hotel of accommodatie dat wordt aanbevolen door uw auto-riksja of taxichauffeur. Het is beter om vooraf afspraken te maken via een geautoriseerd reisbureau.
Blijf niet te lang buiten in het donker.


terug naar boven