De republiek Zuid-Afrika ligt op de meest zuidelijke punt van Afrika en is ongeveer 33 keer groter dan Nederland. Het land grenst in het westen aan de Atlantische Oceaan, in het zuiden (en voor een deel in het oosten) aan de Indische Oceaan en in het noorden en noordoosten aan de landen Namibië, Botswana, Mozambique en Swaziland. Middenin Zuid-Afrika ligt het koninkrijkje Lesotho. Het land is uniek wat betreft verscheidenheid in landschap, cultuur, flora en fauna.
- 9 provincies: Gauteng, Limpopo, Mpumalanga, Free State, Eastern Cape, KwaZulu Natal, Western Cape, Northern Cape, North West Province.
- Hoofdsteden: Pretoria (bestuurlijk), Bloemfontein (gerechtelijk), Cape Town (wetgevend).
- Inwoners: circa 60 miljoen.
- Verdeling: 80% black, 8,5% white, 9% 'coloured' (gemengd), 2.5% Indiase/Aziatische afkomst.
- Godsdienst: Christenen, Moslims, Hindoes, Joods.
Het landschap varieert in extreme mate. Zuid-Afrika heeft zee, bergen, woestijn en groene graslanden. Het klimaat kan verschillen van gematigd maritiem tot tropisch en alles wat daartussen zit. Bijvoorbeeld, de regio rond de Kaap kent de vier jaargetijden, die overigens net tegengesteld lopen aan Europa en waarbij op 21 december de zomer begint. In het noorden en noordoosten van Zuid-Afrika kent men geen zomer en winter maar spreekt men van natte en droge jaargetijden.
De verscheidenheid van het landschap heeft automatisch tot gevolg dat flora en fauna enorm variëren. Als het gaat om diersoorten heeft Zuid-Afrika waarschijnlijk de meest indrukwekkende fauna ter wereld. Er leven 290 verschillende landzoogdieren en een kleine 800 verschillende vogelsoorten.
Ten slotte heeft Zuid-Afrika ook een multiraciale samenleving, waarin de Zwarte bevolking, Indiërs, Chinezen, Maleiers en Zuid-Afrikanen van Europese afkomst allemaal volgens hun eigen cultuur leven. Met deze verscheidenheid aan tradities komt men vanzelf in aanraking tijdens de maaltijden. Op het menu staan Hollandse stamppotten, maar met toevoeging van kruidnagelen, pepers en kaneel. Ook gebak en zoete toetjes worden verrijkt met bepaalde specerijen uit het oosten van de wereld. Uit Maleisie komt de rijsttafel, de gebakken pisang (banaan), sosatie (saté) en bobotie (vlees in pikante kerriesaus). De Indiërs zorgden voor de hete kerrieschotels. De Hugenoten maakten de heerlijke wijnen, de vruchten en jams en de pasteien. De zwarte bevolking bracht de biltong (gedroogd vlees), gekookte groenten en de dikke maïspap mee. Uiteindelijk kunt u al deze gerechten proberen in Zuid-Afrika waarbij de Zuid-Afrikaanse ‘braai’ (barbecue) zeker niet overgeslagen mag worden.
Zuid Afrika, ooit een omstreden land, maar nooit om haar schoonheid en veelzijdigheid. Ook nu nog is Zuid Afrika een politiek fenomeen, waar de scepter gezwaaid wordt door mensen die nog niet zo lang geleden maatschappelijk veroordeeld werden door het vroegere apartheidsregime. Tegenwoordig is het een land dat enorm veel te bieden heeft en de ontwikkelingen en verbeteringen zijn bijna dagelijks te zien.
Een vakantie naar Zuid Afrika is een ontmoeting met een andere cultuur, genieten van schitterende stranden en ontdekken van vreemde diersoorten in de ontelbare wildparken. Een vakantie in Zuid Afrika is kennis maken met een land met totaal verschillende landschappen. Van woestijnen tot tuinroutes en van wijngaarden tot imposante ravijnen.
Voor Nederlanders is Zuid Afrika een bijzondere bestemming. Een verre bestemming die door haar veelzijdigheid en avontuur de reis meer dan de moeite waard maakt. Tegelijkertijd is het opmerkelijk om aan de andere kant van de wereld, in een land dat geen echte winters kent, zoveel vertrouwde dingen tegen te komen, zoals een verstaanbare taal.
NATUUR
De bescherming van het wild in Zuid Afrika dateert van 1656. De eerste reservaten zijn gesticht in 1895, Hluhluwe) en 1898 het Krugerpark. In 1926 zijn voorzieningen in de wet opgenomen voor het instellen van Nationale Parken. De National Parks Board beheert alle nationale parken. Naast de nationale zijn er provinciale parken en reservaten die onder beheer vallen van de provincies.
Naast de Nationale Parken zijn er ook langs de grens met o.a. het Krugerpark en ook op enkele andere plaatsen in het land, privé wildparken. De afrastering tussen de privé parken en het Nationale Park is dan op de meeste plaatsen verwijderd. Hierdoor is een groot gebied ontstaan, waar de dieren vrij kunnen bewegen. Alle privé parken zijn per vliegtuig te bereiken, vaak hebben zij een eigen landingsstrip. Natuurlijk kun je de parken ook goed per auto bereiken, veelal wel over onverharde wegen.
Vanwege het wisselende klimaat in de diverse streken is er een grote verscheidenheid aan flora. De Kaapprovincie gaat aan top met maar liefst 16.000 verschillende soorten planten en bloemen waarvan de meeste behoren tot het zogenoemde ‘fynbos’. Dit is het kleinste ecosysteem op aarde met de grootste diversiteit. In totaal kent Zuid Afrika 22.000 variëteiten, waarvan de Protea (Suikerbossie) de meest bekende (tevens nationale) bloem is. Alle planten en bloemen zijn inheems en beschermd, of dat nu in een botanische tuin is of langs de weg, en mogen niet geplukt worden.
GESCHIEDENIS EN CULTUUR
Tot enkele jaren geleden leerden schoolkinderen dat de geschiedenis van Zuid-Afrika aan het einde van de 15e eeuw begon. Toen zeilden de eerste Portugese zeevaarders om de Kaap. Maar, tienduizend jaar geleden werd het land al door Bosjesmannen, de San genaamd, en de Bantoe (zwarten) uit zuidwestelijk Afrika bewoond. Er zijn hiervan sporen teruggevonden die uit het ijzertijdperk dateren. Deze sporen wijzen er op dat de Bantu aan landbouw en veeteelt deden. Tijdens het begin van onze jaartelling vermengden de San en de Bantoes zich.
Het nieuwe volk, de Khoikhoi (door de Nederlanders in de 17e eeuw Hottentotten genoemd) maakten rond de 16e eeuw kennis met de Europese zeevaarders. In het noordoosten bereikten de Nguni rond 1300 de kust van Zululand, het huidige KwaZulu Natal. Van deze Nguni stammen de Zulu’s en Xhosa bevolking af, de belangrijkste stammen van Zuid-Afrika. De bevolking bestaat uit meer dan 60 miljoen personen, bestaande uit zwarte Afrikaners, Aziaten, Kleurlingen en Blanken. Zuid Afrika kent 11 officiel talen: Zulu, Xhosa, Afrikaans, Pedi, Engels, Tswana, Sotho, Tsonga, Swati, Venda en Ndebele.
“Blank en Zwart” zijn de simpele begrippen om een goed inzicht te verkrijgen in de culturele achtergronden van Zuid Afrika. Maar liefst negen verschillende volkeren, ieder met zijn eigen taal en onderverdeeld in vele stammen, vormen de oorspronkelijke zwarte bevolking van Zuid Afrika. De Xhosa en Zulu zijn de grootste en meest bekende stammen, ze vormen ca. 40% van de zwarte bevolking. Ongeveer 10% van de bevolking wordt “kleurling” genoemd. Zij zijn de afstammelingen van een gemengd ras. De rest van de bevolking is van Aziatisch en Europese oorsprong en spreekt Afrikaans of Engels. De echte Afrikaanse cultuur manifesteert zich vooral in de Zuid Afrikaanse jazz, populaire muziek en de beeldende kunst.
Hoewel men trots is op de eigen cultuur en men nog vaak volgens eeuwenoude tradities en gewoonten leeft, is de invloed van het Westen -vooral in de West Kaap provincie- zichtbaar. In heel Zuid-Afrika is de bevolking vertrouwd met toeristen en is men over het algemeen vriendelijk en behulpzaam.
Toelatingseisen
Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig voor een vakantie korter dan 90 dagen. Bij de douane krijg je een sticker in je paspoort. Let erop dat je nog minimaal 2 lege bladzijden in je paspoort hebt en dat je paspoort nog tenminste 30 dagen geldig is na de dag dat je terugreist. Verder moet je een vliegticket hebben met de terug- of doorvlucht.
Betalingen en Wisselkoersen
De geldeenheid in Zuid-Afrika is de Rand (ZAR), onderverdeeld in 100 centen.
Er zijn briefjes van 10, 20, 50, 100 en 200 Rand en munten van zowel 1, 2, 5, 10, 20 en 50 centen, als van 1, 2 en 5 Rand.
Creditcards en pinpassen worden vrijwel overal geaccepteerd. De meest gangbare zijn: Visa, Master Card, Diners Club, Bank Cards (Euro Card etc.) en American Express. Ga er echter niet automatisch vanuit dat deze kaarten worden geaccepteerd, maar zorg dat je ook altijd contant kunt betalen.
Verder is er de mogelijkheid om te pinnen (Maestro/Cirrus). De geldautomaten (ATM’s) kennen meer selectiemogelijkheden dan in Nederland en het is even zoeken en goed lezen wat de juiste combinatie is voor het verkrijgen van geld. Over het algemeen kies je Cash Withdrawal of cheque account. Bij het intoetsen van het bedrag moet je er rekening mee houden dat de automaat 2 nullen achter de komma kent. Indien je R200 pint toets je dus R200 00 (4 nullen) in. Het maximum bedrag kan wisselen per bankautomaat en ligt veelal tussen de 600 en 2000 Rand. Sommige automaten betalen alleen uit in bankbiljetten van 20 Rand, je ontvangt dan een flinke stapel. Berg het geld eerst goed op voor je de automaat verlaat en vergeet niet je pasje mee te nemen. Net als thuis, moet je er altijd zorg voor dragen dat je niet ‘ten prooi’ valt aan automaatfraudeurs, die je willen ‘assisteren’. Daarom is het aan te raden een ATM te kiezen van een van de vele banken, het liefst tijdens openingstijden, zodat je een van de bankmedewerkers om assistentie kunt vragen indien dit nodig is.
Voor Europeanen is Zuid-Afrika relatief goedkoop. Vooral producten die in het land zelf worden gemaakt liggen op een lager prijsniveau dan in Nederland. Ook uit eten gaan is voordeliger dan in Nederland.
Reizen en Plaatselijk Transport
In Zuid Afrika rijdt het verkeer links. Dit went heel snel, omdat je gewoon met het verkeer meerijdt. Van belang is dat je even de tijd neemt om je huurauto te bestuderen, zodat je weet waar alle knopjes en 'handels' in de auto zitten. Ook moet je even rekening houden met de afstand aan de linkerzijde van de auto en ruim om geparkeerde auto’s en trottoirbanden heen rijden.
De discipline in het verkeer is over het algemeen hoger dan die in Nederland. Men is beleefd en geeft je de ruimte. De voorrangsregeling bestaat uit het systeem van stopstraten. Als er bij een kruising een dikke witte streep op de weg staat, moet je voorrang geven aan het verkeer op de andere weg. Staan op een kruising aan alle zijden stopstrepen, dan mag degene die het eerste aankomt ook het eerste weg. Men is hier vrij consequent in en zal wenken of seintjes geven als jij eerder was.
De meeste doorgaande wegen zijn 2-baans met brede vluchtstroken. Langzamer verkeer zal je laten passeren door uit te wijken naar de vluchtstrook. Het is gebruikelijk om na het passeren te bedanken door je alarmlichten een keer te laten knipperen, waarop de gepasseerde auto vervolgens ook even seint.
De snelheidslimieten zijn 80 of 100 km buiten de bebouwde kom en 120 km op snelwegen en grote doorgaande wegen (als dit staat aangegeven). Binnen de bebouwde kom is het 60 km per uur. Het dragen van autogordels is verplicht. Verkeersovertredingen worden streng gestraft. Zorg dat je altijd je rijbewijs bij je hebt. Een internationaal rijbewijs is alleen nodig als je reisbewijs niet standaard een engelse vertaling bevat.
Tenslotte geldt in de wildparken een belangrijke voorrangsregel en deze luidt: dieren hebben altijd voorrang.
WEGENNET EN BEWEGWIJZERING
De (snel-) wegen in Zuid-Afrika zijn over het algemeen goed. Toch zijn er ook wegen met ‘potholes’ te vinden. Rijd rustig op dit soort wegen en probeer de gaten te omzeilen. Als dit niet lukt, rijd dan nog rustiger. Zuid Afrika kent ook veel onverharde wegen. Je hoeft deze niet zozeer te ontwijken, maar informeer lokaal even naar de kwaliteit van een specifieke weg in combinatie met het type auto dat je rijdt. Vanzelfsprekend dien je voor onverharde wegen meer tijd uit te trekken dan voor de geasfalteerde. Vaststaat dat deze onverharde wegen je soms naar de mooiste plekken voeren!
Los van spitstijden in de grote steden, is het is over het algemeen niet erg druk op de weg, zeker in de minder dichtbevolkte gebieden. Houd er echter rekening mee dat (snel)wegen ook gebruikt worden als wandelpaden voor de lokale bevolking en hun vee. Onder andere om deze reden is het dan ook goed om te vermijden dat je in het donker moet rijden. Plan je reis dus goed.
De bewegwijzering in Zuid-Afrika is goed. Alle wegen zijn voorzien van wegnummers. Ook straatnamen worden goed aangegeven.
Op een aantal nationale snelwegen wordt tol geheven die contant, maar vaak ook met een creditcard betaald kan worden.
Gewone taxi’s in Zuid-Afrika zijn niet altijd even betrouwbaar. Neem liever een uber, of vraag je hotel om een taxi voor je te regelen.
Gezondheid / Medische informatie
Zuid-Afrika is een schoon land; vooral in vergelijking met andere Afrikaanse landen loop je minder kans om ziek te worden dan elders. Toch blijft het Afrika, met tropische ziektes, zoals malaria. We raden je aan om contact op te nemen met de GGD. Zij kunnen een persoonlijk advies geven over de benodigde vaccinaties en eventuele malariapillen.
De medische zorg in Zuid Afrika is goed. Apotheken en ziekenhuizen zijn er in alle gebieden en in de meeste grotere steden heeft men de keus tussen een staatsziekenhuis of een privé ziekenhuis. De privé ziekenhuizen zijn moderner maar ook duurder dan een staatsziekenhuis.
Zorg dat je altijd je creditcard bij je hebt. Indien nodig zullen de meeste privé ziekenhuizen vragen naar je kredietwaardigheid/verzekering.
Veiligheidsinstructies
Je kunt heel veilig en prettig zelfstandig reizen door Zuid-Afrika. Toch is het een land waar meer armoede voorkomt dan in Europa. Waar armoede is, is over het algemeen ook meer criminaliteit. Er zijn dan ook wel een aantal zaken om rekening mee te houden tijdens je vakantie in Zuid-Afrika. Wees alert, gebruik je gezond verstand en ga op je gevoel af, voelt een situatie of plek niet veilig, verlaat de locatie dan. Een aantal concrete tips:
- Laat waardevolle spullen het liefst zoveel mogelijk thuis. Houd je handtas of rugzak steeds in het zicht.
- Laat geen waardevolle spullen onbeheerd achter in de auto. Check altijd even of je auto daadwerkelijk op slot zit, in verband met 'car jamming'. Het is een trucje waarbij dieven op afstand blokkeren dat je auto daadwerkelijk op slot gaat.
- Vermijd dat je in het donker moet rijden, dus plan je dagelijkse reis steeds goed en gebruik je routebeschrijving.
- Gewone taxi’s in Zuid-Afrika zijn niet altijd even betrouwbaar. Neem liever een uber, of vraag je hotel om een taxi voor je te regelen.
- Heel soms komt het voor dat toeristen door nep-politie staande worden gehouden. De kans dat het gebeurt is niet groot, maar het is goed om er alert op te zijn. Stop alleen voor herkenbare politieauto's.
- Betaal een eventuele bekeuring nooit contant, mocht daar om gevraagd worden. Vraag altijd om een officiële bekeuring, die je kunt betalen bij een politiebureau, gemeentehuis of rechtbank in de buurt.
- Sla hulp bij het pinnen altijd af. Pin liever niet ’s avonds en pin kleinere bedragen, zodat je niet met onnodig veel contant geld rondloopt. Voelt de plek niet veilig, pin dan ergens anders, bijvoorbeeld bij een bankkantoor of in een benzinestation.
- Loop in het donker niet over straat, maar neem de auto.
- Johannesburg en Durban zijn over het algemeen minder veilige steden, trek hier liever niet zelfstandig de stad in. In andere steden kun je overdag veilig rondlopen als je op plekken blijft waar veel andere mensen zijn.
- Trek nooit zelfstandig een township/sloppenwijk in, ook niet met de auto. Een begeleide township tour (excursie) kan overigens wel heel leuk zijn!
- Als je twijfelt, kun je altijd in je accommodatie vragen naar informatie omtrent veiligheid (en te vermijden gebieden) op je specifieke locatie, zij kennen de omgeving precies. Ook voordat je gaat wandelen kan het verstandig zijn om even bij je accommodatie te informeren of het gebied veilig is om te wandelen.
Als je met deze zaken rekening houdt, dan kun je absoluut heel veilig reizen door Zuid-Afrika. Vele reizigers voor jou hebben dat al ervaren! De warme en vriendelijke mensen in Zuid-Afrika zullen ook zeker bijdragen aan je gevoel van veiligheid!
Eten, Drinken en Culinair Advies
ETEN
Door de verschillende internationale invloeden bestaat er eigenlijk geen echte Zuid-Afrikaanse keuken. De Zuid-Afrikaanse keuken is het meest verwant aan de West-Europese keuken, met rondom Durban een grote invloed van de Indiase keuken met heerlijke (vaak hete) curry’s. In de Kaap is de lokale keuken een mengeling van Hollandse gerechten met Oost-Indische specerijen, zoals Bobotie, Bredies en Sosaties. Langs de kust kunt u de meest heerlijke verse visgerechten eten. Vaak staat er “line fish” op het menu, wat betekent dat de vangst van de dag wordt geserveerd. Verder vind je overal internationale eetgelegenheden zoals bv. Italiaanse en Griekse restaurants. En natuurlijk de verschillende fastfood ketens. Het allerbelangrijkste van de maaltijden is de hoeveelheid die je op je bord krijgt. Voor de Zuid-Afrikaan geldt: meer is beter.
De Zuid-Afrikanen zijn vleeseters. Alle soorten vlees die wij kennen komen op tafel, maar ook exotische diersoorten als springbok, impala of krokodillenvlees.
Buitengewoon geliefd is braaivleis en Zuid-Afrika is dan ook beroemd vanwege de braaicultuur. Overal waar u komt treft u een braai of barbecue aan waarop enorme lappen vlees of vis worden geroosterd boven het hete houtskool. Potjiekos is ook een typisch Zuid-Afrikaans gerecht. Je krijgt de hele maaltijd uit één pot, bestaande uit verschillende lagen aardappels, uien, groenten en vlees. Dit suddert gaar op het braaivuur in een gietijzeren pot.
Enkele speciale Zuid-Afrikaanse gerechten
Biltong - Reepjes gedroogd vlees met zout en specerijen.
Sosatie - Ongeveer wat wij als saté kennen.
Bobotie - Een sterk gekruid gehaktgerecht.
Bredie - Eenpansgerecht met vlees en groenten met zoetzuur, amandelen en rozijnen.
Pot bread - In een gietijzeren pot gebakken brood.
Boerewors - Traditionele boerenworst.
Koeksisters - Kleine gebakjes met honing.
DRINKEN
Het drinken van water uit de kraan is veilig in de steden en in de hotels. U kunt overal verschillende soorten water in flessen kopen. Drink geen water uit rivieren of (stuw)meren.
Fruit, groenten, sla, vruchtensappen en ijs kunnen veilig en overal worden benuttigd. De meeste accommodaties hebben op de kamers een warmwater keteltje met daarbij behorende koffie en theezakjes. Zuid-Afrika is het land van de rooibos thee. Een theesoort dat verkregen wordt van een fynbos struik en een kalmerende en zuiverende werking heeft.
Bier is de nationale drank en men houdt ook van klippies en coke, een mix van brandewijn en cola.
Maar Zuid-Afrika is vooral bekend om haar wijnen, die tot de beste van de wereld behoren en goed betaalbaar zijn. Bekende namen zijn: Groot Constantia, Rustenberg, Buiten Verwachting, Boschendal, Neethlingshof, Vergelegen, Nederburg en Delheim. Wijnen kun je in tegenstelling tot het bier gewoon in de supermarkt kopen (behalve op zondag). Bier is alleen bij de slijter verkrijgbaar, vanwege een wet die nog uit de apartheidsjaren stamt.
Klimaat en Weersomstandigheden
Zomer (rond december/januari):
Gemiddelde hoogtepunten: 28°C (Kaapstad), 26°C (Johannesburg)
Gemiddelde dieptepunten: 16°C (Kaapstad), 15°C (Johannesburg)
Winter (rond juli/augustus):
Gemiddelde hoogtepunten: 18°C (Kaapstad), 17°C (Johannesburg)
Gemiddelde dieptepunten: 8°C (Kaapstad), 4°C (Johannesburg)
Beste reistijd: Mei tot september is de beste tijd voor safari. Dit is de droge tijd in het noord-oosten van Zuid-Afrika, dus de dieren zijn meer geconcentreerd rond waterbronnen. In de Kaapregio regent het in deze tijd juist wat meer. Voor strandvakanties in de Kaapregio is half december tot maart ideaal.
Kledingvoorschriften
Zomer
Neem koele kleding mee, want in sommige gebieden kunnen de zomertemperaturen tot ver in de 30 en soms ook boven de 40 graden Celsius komen. Wees in het noordoosten van Zuid-Afrika ook voorbereid op regen in deze tijd.
Winter
De winters zijn over het algemeen mild, maar er zijn dagen dat de temperatuur daalt, vooral in hooggelegen gebieden zoals de Drakensbergen, dus wees voorbereid met truien en jassen. In Kaapstad regent het tijdens het winterseizoen, dus het is aan te raden regenkleding mee te nemen.
In het algemeen
- Neem altijd een hoed, zonnebril en zonnebrandcrème mee, want de zon kan zelfs in de wintermaanden sterk zijn.
- Wandelschoenen zijn het hele jaar door een goed idee.
- Tijdens safari's zijn kleren met een neutrale kleur handig. Houd er rekening mee dat met name de ochtendsafari’s het hele jaar door koud zijn. Neem hiervoor een warme trui en jas mee!
Internetbeschikbaarheid
Zuid Afrika is een land met een uitstekend communicatie- en internetnetwerk. Over het algemeen zijn de wifi verbindingen in hotels goed.
MOBIELE TELEFONIE
Er zijn veel mobiele telefoonproviderwinkels. Het is erg gemakkelijk om lokaal een simkaart te kopen voor internet, al ondersteunen de meeste telefoons ook e-sim, waarmee je een bundel kunt kopen. Het is aan te raden om een van beide opties te kiezen, zodat je altijd toegang hebt tot internet en kunt navigeren. Het is vaak voordeliger dan een buitenlandbundel.
Over het algemeen zul je goed bereik hebben met je mobiel, maar in de meeste wildreservaten of in berggebieden kan de ontvangst slecht zijn.
Netspanning en Telefonie
De standaardvoltage in Zuid-Afrika is 220/230 volt. Je hebt 3-polige verloopstekker (type M,D,N) nodig (anders dan de Engelse!). In Nederland kun je deze online of bij een ANWB winkel kopen. Ter plaatse zijn deze stekkers op de luchthaven en in supermarkten te koop. De hotels hebben vaak ook exemplaren in de hotelkamer of kunnen deze via de receptie ter beschikking stellen.
Algemene Informatie
Tijdsverschil
In Zuid-Afrika is het tijdens de Nederlandse wintertijd één uur later dan in Nederland. Tijdens de Nederlandse zomertijd lopen de klokken gelijk.
Entreegelden en fooien
De entreegelden tot de wild/natuurparken moeten in de meeste gevallen aan de hekken van het park worden betaald. Indien u tevens in het park overnacht zijn de entreegelden in enkele parken inbegrepen in de prijs van de accommodatie.
Fooien zijn hier gebruikelijker dan in Europa. In Zuid-Afrika is het de gewoonte voor bepaalde diensten een fooi te geven zoals parkeerwachten en pompbedienden, etc. Ze zijn de aanvulling op de vaak lage salarissen. Het is gebruikelijk 10% extra te geven in restaurants. Let op! Sommige restaurants voegen zelf al 10% service charge aan uw rekening toe.
Feest- en herdenkingsdagen
Zuid-Afrika heeft een aantal feestdagen - en dus vrije dagen - waarop banken, winkels en publieke instellingen in het algemeen gesloten zijn. Indien een feestdag op een zondag valt, is de daaropvolgende maandag automatisch een vrije dag.
1 januari: Nieuwjaarsdag
21 maart: Human Rights Day / Sharpville Day
maart/april: Goede Vrijdag
maart/april: Paaszondag en Paasmaandag
27 april: Freedom Day (verjaardag van de eerste algemene verkiezingen)
1 mei: Labour Day (Dag van de Arbeid)
16 juni: Youth Day
9 augustus: Womens’ Day
24 september: Heritage Day (Erfgoed dag)
16 december: Day of Reconciliation (Dag van de Verzoening)
25 december: Kerstmis
26 december: Day of Goodwill
TOERISTENINFORMATIE
In de meeste grotere plaatsen en steden vindt u een Tourist Information Bureau, te herkennen aan een grote witte “i” op een groene achtergrond. Hier kunt u terecht voor stadsplattegronden, informatie over evenementen, musea en andere bezienswaardigheden.
BELANGRIJKE TELEFOONNUMMERS
Mobiel alarmnummer: 112
Alarmnummer / Politie: 10 111
Ambulance, Fire, Mountain Rescue: 10 177
African Ample Assistance (noodnummer): 0027 82 777 7800 & 0027 83 386 3200
Algemeen informatienummer Kaapstad Airport: 0027 21-937 1200 or ACSA 0027 11-723 1400
Algemeen informatienummer Johannesburg OR Tambo International Airport: 0027 11 921 6262 or ACSA 0027 11-723 1400
Nederlandse ambassades in Zuid-Afrika
Informatie over Nederlandse ambassades in Zuid-Afrika is te vinden op: www.nederlandwereldwijd.nl
Belgische ambassades in Zuid-Afrika
Informatie over Belgische ambassades in Zuid-Afrika is te vinden op: www.belgische-ambassade.com
Officieel bekend als het “Koninkrijk Swaziland”, heeft dit kleine land een rijk historisch en cultureel erfgoed. Swaziland omvat een divers scala aan ecosystemen met torenhoge bergen en laaggelegen savanne, verwarde regenwouden en weelderige rivierdalen. Hoogtepunten van dit relaxte land zijn de betoverende “Valley of Heaven”, de ambachtelijke haven van de Malkerns Valley en het Hlane Royal National Park, beroemd om zijn witte neushoorns, antilopen en leeuwen. Bezoekers kunnen zich verheugen op uitstekende wildlife spotten, raften, mountainbiken en wandelen langs een netwerk van schilderachtige paden die spectaculaire bergachtige landschappen doorkruisen.
Betalingen en Wisselkoersen
Valuta
Lilangeni (SZL; symbool E) = 100 cent. Het meervoud van Lilangeni is Ealangeni. De noten zijn in coupures E200, 100, 50, 20 en 10. Munten zijn in denominaties van E5, 2 en 1, en 100, 50, 20, 10, 5, 2 en 1 cent.
De Zuid-Afrikaanse Rand wordt ook geaccepteerd als wettig betaalmiddel (E1 = 1 Rand) dus als je uit Zuid-Afrika komt, is het niet nodig om geld te wisselen.
Er zijn geen beperkingen op de import of export van lokale of vreemde valuta.
Bezoekers wordt geadviseerd om Evalangeni terug te wisselen in hun eigen valuta (of in Zuid-Afrikaanse Rands) voordat ze Swaziland verlaten.
Bankieren
Bankuren: Mon-vr 0830-1430, zat 0830-1100.
Slechts een paar geldautomaten accepteren internationale creditcards. American Express, MasterCard en Visa worden in hotels en chique winkels en restaurants als betaalmiddel geaccepteerd.
Reizigers cheques worden algemeen geaccepteerd. Verschillende banken wisselen reischeques uit, maar om extra wisselkoerskosten te vermijden, wordt reizigers geadviseerd om ze in euro's, pond sterling of Amerikaanse dollars in te nemen.
Reizen en Plaatselijk Transport
Lucht:
Belangrijkste luchtvaartmaatschappijen: Royal Swazi National Airways
Internationale luchthavens: Internationale luchthaven King Mswati III
Weg:
Teerwegen: Ja
Grindwegen: Ja
Geldig internationaal rijbewijs vereist: Een in het Engels of Engels vertaald nationaal rijbewijs is toegestaan. Internationale rijbewijzen zijn ook toegestaan.
Autoverhuur beschikbaar: Ja
Taxi's: Ja
Uber beschikbaar: Ja
Bus:
Busdiensten tussen steden: Ja
Lokale stadsbusnetwerken: Ja
Spoor:
Spoorwegsysteem: Nee
Metrosysteem: Nee
Water:
Veerboten: Nee
Watertaxi's: Nee
Vrijetijdscruises: Nee
Eten, Drinken en Culinair Advies
Leidingwater is over het algemeen veilig, maar gebotteld of gesteriliseerd water verdient de voorkeur. Drinkwater buiten de grote steden en steden kan besmet zijn. Melk wordt gepasteuriseerd en zuivelproducten zijn veilig voor consumptie; wees voorzichtig als melk van onzekere herkomst is. Eet alleen goed gekookt vlees en vis, bij voorkeur warm geserveerd. Groenten moeten worden gekookt en fruit worden geschild.
Restaurants zijn voornamelijk te vinden in Mbabane en in toeristische gebieden zoals de Ezulwini Vallei. Portugese gerechten (een invloed van het nabijgelegen Mozambique), waaronder zeevruchten, en vooral garnalen, zijn te vinden in gebieden als Big Bend. Afrikaanse nietjes zoals stoofpot en pap kunnen op meer afgelegen locaties worden bemonsterd. Andere internationale gerechten zijn Indiaas, Duits, Zwitsers en Frans.
Tipping 10 tot 15% van de rekening is gebruikelijk voor een goede service in restaurants en hotels.
Klimaat en Weersomstandigheden
Jaarlijkse neerslag: 500 mm — 1.500 mm
Gemiddelde temperatuur: 15°C - 23,4°C
Zomer:
Gemiddeld in hoogtepunten: 23°C
Gemiddeld in dieptepunten: 15°C
Winter:
Gemiddeld in hoogtepunten: 17°C
Gemiddeld in dieptepunten: 6°C
Beste tijd om te bezoeken: Dit is het hele jaar door een fantastische bestemming. De droge winter — van mei tot september — is misschien wel de beste tijd om wilde dieren te zien. De zomer, warm en nat, zorgt voor spectaculaire vogels en een weelderig groen landschap naar de omgeving.
Kledingvoorschriften
Lente en zomer
Koel, licht, ademend en comfortabel: Ja
Lichte warme kleding: Ja
Winter en herfst
Truien, vesten, truien, jassen: Ja
Zwaargewicht kleding en laarzen: Nee
Generaal
Paraplu en regenjas: Ja
Warme handschoenen, muts en sjaal: Nee
Zwemkleding (badpak): Ja
Hoed, zonnebril en zonnebrandcrème: Ja
Wandelschoenen: Ja
Casual: Ja
Smart-casual kleding: Ja
Internetbeschikbaarheid
Internetcafés: Ja, in grote steden
Accommodatiemogelijkheden: Soms
Restaurants: soms
Cafés: soms
Winkelcentra: Ja
Openbare parken: Nee
Bibliotheken: mogelijk in steden
Netspanning en Telefonie
Elektrische stopcontacten (verkooppunten) in Swaziland zijn de “Type M” Zuid-Afrikaanse SAS1661 (“Large” 15 amp BS-546) stopcontacten. Dit is eigenlijk een oude Britse standaard. De “Type M” Zuid-Afrikaanse stekker en stopcontact is niet te verwarren met de “Type D” Indian stekker en stopcontact. Op foto's lijken ze erg op elkaar, maar het Zuid-Afrikaanse type is veel groter dan het Indiase type en ze zijn fysiek onverenigbaar. Als de stekker van uw toestel niet overeenkomt met de vorm van deze stopcontacten, hebt u een reisstekker nodig om aan te sluiten. Travel plug adapters veranderen gewoon de vorm van de stekker van uw toestel zodat deze overeenkomt met het type socket dat u nodig hebt om in te pluggen.
Elektrische stopcontacten (verkooppunten) in Swaziland leveren meestal elektriciteit op tussen 220 en 240 volt AC. Als u een apparaat aansluit dat is gebouwd voor een elektrische ingang van 220-240 volt of een apparaat dat compatibel is met meerdere spanningen, dan is een adapter alles wat u nodig hebt.
Maar reisplugadapters veranderen de spanning niet, dus de elektriciteit die door de adapter komt, zal nog steeds dezelfde 220-240 volt zijn die de socket levert. Noord-Amerikaanse stopcontacten leveren elektriciteit op tussen 110 en 120 volt, veel lager dan in de rest van de wereld. Bijgevolg worden Noord-Amerikaanse apparaten over het algemeen gebouwd voor 110-120 volt.