Tanzania

Säg ”Afrika” och de bilder som dyker upp i huvudet på de allra flesta är antagligen bilder från Tanzania. I stort sett varenda naturfilm om Afrikas vilda djur visar det vidsträckta savannlandskapet som är så typiskt för detta land och som man hittar i legendariska områden som Serengeti och Ngorongoro. Para ihop detta med en rik kultur och närmast mytiska platser som Zanzibar och du har ett resmål som konkurrerar ut det mesta.

Tanzania erbjuder besökaren safari i världsklass med Serengeti och vulkankratern Ngorongoro som höjdpunkter. Har ni tur och kommer vid rätt tidpunkt på året kan ni också uppleva den stora migrationen då hundratusentals djur flyttar över till Kenya för att söka mat och vatten. Vid kusten ligger Zanzibar, även kallad kryddön,  med underbara stränder och Stone Town med sitt färgsprakande folkliv.

Förutom safariäventyr i några av Afrikas mest imponerande nationalparker som oftast kombineras med en avkopplande sol- och  badsemester i paradiset Zanzibar, så  kan man även bestiga Mount Kilimanjaro. Oavsett vad man upplever på resan, kommer man utan tvekan att få ett härligt välkomnande av det härliga folket i Tanzania!


In- och Utresebestämmelser

Visum behövs för nordiska medborgare. Passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter det att man lämnat landet samt ha minst två blanka sidor och vara i fullgott skick.

Tanzania har nyligen ändrat sina rutiner för att söka visum vid ankomst, vilket innebär att det kan ta mycket längre tid att få ett visum än tidigare. Det kan därför vara en god idé att ansöka redan hemifrån för att spara tid vid ankomst.

Det finns i dagsläget två alternativ att välja på, när det gäller att söka visum till Tanzania.

  1. Elektroniskt visa sk. E-visa ansöker man om på https://visa.immigration.go.tz
    Om ni ansöker elektroniskt är kostnaden för visum 50 USD.
    Observera att det finns liknande hemsidor som utlovar E-visa, men att dessa ej är i samarbete med ambassaden. Viktigt att använda ovan korrekta länk.
     
  2. Ansökan vid ankomst till Tanzania. Visum till Tanzania (USD50) går att köpa på flygplatsen med kontanter. Dock kan väntetiden vara längre än tidigare. För att påskynda processen på plats, rekommenderar vi att ni i förväg fyller i formuläret ”Entry/Arrival declaration form”.

För mer information, hänvisar vi till Tanzanias Ambassads hemsida

Tanzanias Ambassad i Stockholm
Näsby allé 6
183 55 Täby
Telefon: 08-732243031
E-mail: mailbox@tanemb.se
https://www.tanemb.se/
_______________________________________________________________________________________
 

  • Obligatorisk reseförsäkring vid inresa till Zanzibar – Per 1 oktober 2024 kommer alla resenärer som inte är medborgare i Tanzania eller bosatta i landet med uppehållstillstånd behöva teckna en obligatorisk reseförsäkring för inresa till Zanzibar. Denna försäkring måste köpas oavsett egna försäkringar och införskaffas via: https://visitzanzibar.go.tz
    Observera att detta krav gäller enbart vid inresa till regionen Zanzibar, som omfattar huvudön Zanzibar, grannön Pemba och några mindre öar, men inte till tanzaniska fastlandet. Ön Mafia tillhör inte heller regionen Zanzibar.Kostnaden för denna försäkring är USD 44 per person (vi reserverar oss för förändringar i priset). Reseförsäkringen är obligatorisk oavsett vad ni har för egen försäkring.
  • Hälsodeklaration – för att resa in i Tanzania behöver ni inte fylla i någon hälsodeklaration. Vi reserverar oss för att detta kan komma att ändras och vi uppdaterar er i så fall med aktuell information. OBS! Detta gäller endast för inresa till Tanzanias fastland. Formulär för resa från fastlandet till Zanzibar måste fortfarande fyllas i, se information nedan. Om ni reser vidare till Zanzibar efter er safari alternativt reser direkt till Zanzibar, behöver ni fylla i en hälsodeklaration max 24 timmar innan er resa till Zanzibar: https://healthtravelznz.mohz.go.tz
     
  • Turism- och infrastrukturskatt på Zanzibar – per 1/7 2023 måste varje resenär betala en turism- och infrastrukturskatt på USD5 (fyr- och femstjärniga hotell) eller USD 4 (två- eller trestjärniga hotell) per person per natt på Zanzibar. Denna skatt är obligatorisk och betalas på plats.


Bankärenden

Valuta/pengar/kreditkort

Valutan heter tanzansk shilling (TZS). 100 TZS motsvarar ungefär 0,42 SEK (jfebruari 2022). Växling sker på plats i landet. Ta med US dollar som fungerar bra att betala med på plats alternativt för att växla på plats.

Det blir allt vanligare att restauranger och butiker accepterar betalkort (främst Visa och Mastercard), men kontanter dominerar fortfarande, i synnerhet utanför städerna, så se till att ha med en kontant reskassa. Hur stor beror på vilket reseupplägg du har, exempelvis hur många måltider som ingår. I städer finns uttagsautomater (ATM) men det är inte alls lika tätt mellan dem som i Sverige.

Liksom i övriga världen förekommer det ibland kortbedrägeri.  Iaktta normal försiktighet när du tar ut pengar eller betalar med ditt kort. Låt aldrig någon hjälpa dig med ett uttag eller lämna ifrån dig kortet utan uppsikt. En rekommendation ifrån vår sida är att ni inte har hela reskassan på ett och samma kort, om oturen är framme. Hantera också kontanter diskret och undvik att visa upp sedelbuntar eller vad du har i plånboken.


Resa, Transport och att ta sig Fram

Tanzania har vänstertrafik och vägstandarden varierar kraftigt. Det är ganska ovanligt att man som besökare hyr bil för att köra själv och trafiken i de stora städerna kan vara extremt intensiv och hetsig. Internationellt körkort är ett formellt krav, det är lag på att ha bilbälte och det är förbjudet att tala i mobiltelefon medan man kör. Den allmänna rekommendationen är att hålla bilen låst medan man kör och att inte förvara handväskor, kameror eller liknande liggande på ett säte.

Utbudet av kollektiva färdmedel är ofta begränsat och de är inte alltid säkra. I vissa städer finns trehjuliga mopedtaxi, motsvarande asiatiska tuk-tuk, som är ett billigare alternativ till vanliga taxibilar – vilka generellt sett också har rimliga priser. Ditt hotell kan hjälpa dig att ringa efter en pålitlig taxi. Gör upp om priset med chauffören före avresa.

Precision Air flyger regelbundet, främst via Dar Es Salaam, Kilimanjaro eller Zanzibar, till alla större städer och andra destinationer i Östafrika och utanför. De flesta större nationalparkerna och några av de lyxigare safarilodgerna har egna flygfält.  


Hälso- / Sjukvårdsinformation

Kontakta din läkare eller närmsta vaccinationscentral för att få råd om vilka vaccinationer som kan vara aktuella. Som på många andra håll ges ofta rådet att eventuellt uppdatera sitt grundskydd och se till att vara vaccinerad mot hepatit A och B. För resor till Tanzania rekommenderas att man tar Malariaprofylax. Gula febern-vaccinationen krävs om ni anländer från vissa länder i Afrika. Rådfråga din läkare utifrån hur din resplan ser ut.

Observera att det alltid är resenärens yttersta ansvar att hålla sig ajour med vilka regler som gäller vid avresa/inresa samt vilka krav som ställs gällande visum, vaccinationer/pcr-tester och hälsodeklarationer samt krav på försäkringar. Uppdaterad information finns att läsa på hemsidan Sweden Abroad.


Säkerhet och trygghet

Landsnumret till Tanzania är +255 och det allmänna nödnumret är 112.

I större städer bör man iaktta extra försiktighet för att undvika att utsättas för brott. Lyssna på råd och instruktioner från den lokala researrangören och hotellpersonal. Undvik att bära med dig värdesaker och var diskret när du hanterar pengar eller använder kameran. Utanför städerna är risken betydligt mindre, men normal vaksamhet ska förstås alltid iakttas.

Tanzania har som många andra länder vissa problem med korruption. Acceptera aldrig att omedelbart betala oväntade avgifter som verkar konstiga, inte ens till myndighetspersoner som exempelvis poliser.

Försäkra dig först om att personen ifråga verkligen är den han eller hon utger sig för att vara, att det finns ett bestämt pris och att du kan få ett kvitto. Fråga om möjligt din guide eller representanten för den lokala researrangören om råd. Att betala mutor är olagligt och det är dessutom ett av de problem som håller tillbaka utvecklingen och skapar en negativ spiral för människor i länder som Tanzania.


Mat och Dryck

Det är förhållandevis billigt att äta och dricka i Tanzania. Safarilodger och större hotell är generellt sett dyrare än lokala restauranger. Tänk på att prisskillnaden också kan vara stor mellan lokala och importerade varor. Det är exempelvis betydligt billigare att dricka en lokal öl jämfört med en välkänd öl från Europa. Lokal afrikansk öl håller å andra sidan ofta god klass. Räkna med att en bra middag kostar från 100-200 kronor, med undantag för några dyrare restauranger i större städer. Det finns också gott om billigare, enklare alternativ.

Kranvattnet bör inte drickas och de flesta resenärer försöker hålla sig till mineralvatten.


Klimat och Väder

Den huvudsakliga regnperioden, de så kallade ”långa regnen” infaller under perioden mars-maj, vanligtvis med regn i form av åskskurar på eftermiddagarna. En kortare regnperiod infaller i november-december. Man ska komma ihåg att det finns stora regionala skillnader där bland annat kusten är generellt sett varmare och fuktigare.

Den långa torrperioden varar juni till oktober och det är under denna perioden ovanligt med nederbörd. Temperaturen varierar beroende på vart man befinner sig men överlag är det oftast en fina klara dagar med soligt väder — vilket gör det till en bra tid att besöka Tanzania.


Klädsel / Klädrekommendationer

Ledig klädsel är gångbar på de flesta håll och i de flesta sammanhang. Enstaka finrestauranger i de större städerna föredrar att man ser lite mer proper ut. På safari är det praktiska och bekväma kläder och skor som gäller. Solen är stark så välj gärna tunna täckande kläder och komplettera med hög solskyddsfaktor under de första dagarna. Solhatt är också bra att ha. Tänk också på att en del safariturer börjar tidigt på morgonen då det fortfarande kan vara ganska kallt, så ta med tröja och vindjacka. Om du reser under regnperioden så bör du ha med dig en regnjacka.

För att förhindra att bli myggbiten rekommenderas långärmade skjortor/tröjor och byxor.  


Tillgänglighet till Internet

Internetkaféer: Ja

Boendealternativ: Ja

Restauranger: Ja

Kaféer: Ja

Köpcentra: Ja

Offentliga parker: Ja

Bibliotek: Ja


Eluttag

Spänningen i el-uttagen är 220 V och huvudsakligen av brittisk modell (typ G) i båda länderna. Universella reseadaptrar har ofta denna typ av stickkontakt.


Generella Råd

Dricks

En fråga vi väldigt ofta får är ang. om, när och hur mycket man ska ge i dricks. Det är kutym att lämna dricks till servicepersonal, så som servitörer, taxichaufförer, väskbärare, lokala och svensktalande guider etc.

Dricks är en del av kulturen i Tanzania i allmänhet och inom turistbranschen i synnerhet.
För att ni som reser med oss ska känna er trygga med att ni ger dricks på den nivå som förväntas har vi valt att ta riktlinjer. Observera att detta inte är något krav och att det i slutändan är ni som bestämmer hur mycket dricks ni vill ge och detta beror naturligtvis på hur nöjda ni är med service.

När ni åker på safari reser ni tillsammans med er guide under hela safarin. Er guide är också er förare. Guiden ger ni lämpligen dricks på er sista dag när ni säger hejdå. På lodger och hotell kan ni lämna dricks I den gemensamma dricks-kassan I receptionen. Denna dricks delas av all personal på lodgen.

Rekommenderad dricks

Safariguide
USD 5–8 per person och dag. Om ni är en grupp på två rekommenderar vi 7–8 USD/person/dag. Om ni är en grupp på 4–6 personer är USD 5-6/person/dag den rekommenderade nivån. För barn kan föräldrar ge ungefär hälften av vad de ger i dricks per vuxen.

Hotellpersonal/väskbärare
USD 1

Gemensam dricks till hotellet
USD 2–3/person/natt ni bor på hotellet

Parkvakt/guide vid bushwalk
USD 2–3/person

”Culture walk/Village Tour”
USD 5-7/person i dricks till guiden

Allmänt

Vid inresa till Tanzania, Kenya eller Rwanda är det viktigt att tänka på att plastpåsar är förbjudna att föra in samt använda i dessa länder.


tillbaka till toppen