15-daagse selfdrive langs de mooiste natuur- en wildparken van Zuid-Afrika

Share:

South Africa

Zuid-Afrika, door de plaatselijke bevolking liefkozend de 'Regenboognatie' genoemd, is één van de cultureel en geografisch meest diverse plaatsen op aarde. Er worden 11 officiële talen gesproken en de inwoners worden beïnvloed door een fascinerende mix van culturen. Maar bovenal is de natuur indrukwekkend en de ongetemde wildernis verbazingwekkend. Het land heeft indrukwekkende bergen, een prachtige kustlijn, diepe canyons, enorme watervallen, uitgestrekte meren, lieflijke wijngaarden, grillige woestijngebieden…. Ontelbare wilde dieren lopen vrij rond in enorme, niet omheinde wildreservaten, zoals het wereldberoemde Kruger National Park, Sabi Sands, Hluhluwe Umfolozi, Ado Elephant Park om er maar enkele te noemen.

Maak prachtige wandelingen in de bergen of langs het strand. Verken de nationale parken en ga op safari op zoek naar de BIG 5. Proef lekkere wijnen in de Kaapse Wijnlanden, ontdek gastronomische restaurants en duik het bruisende nachtleven in. Geniet van een lokale braai (barbecue) in het township Soweto, snuffel rond op de levendige Indiase markten in Durban, of maak kennis met de indrukwekkende kunstscène. Voor liefhebbers van geschiedenis, zijn de slagvelden van Zululand in KwaZulu-Natal, het Apartheidsmuseum in Johannesburg en Robbeneiland, vlak voor de kust van Kaapstad absolute aanraders.


Entry Requirements

WELKE REISDOCUMENTEN HEB IK NODIG?

Verblijf je minder dan 90 dagen in Zuid-Afrika dan heb je geen visum nodig maar wel:
- een internationaal paspoort (nog minstens 6 maanden geldig na terugkeer, minstens 2 blanco pagina's vrij)
- een geldige Belgische identiteitskaart
- je vliegtickets (ook de retourtickets)
- documenten van je eerstvolgende verblijfplaats
- een bewijs van je medische reisbijstandsverzekering (mutualiteiten...)
- een bewijs van voldoende financiële middelen (cash, bankkaarten...)
- een bewijs van je vaccinatie tegen gele koorts (alleen verplicht als je Zuid-Afrika binnenkomt via een land, al dan niet in transit, waar een bewijs van een gele-koortsvaccinatie verplicht is)

Als je in Zuid-Afrika met de wagen wil rijden, heb je een geldig internationaal rijbewijs nodig.

Bij kinderen jonger dan 18 jaar, controleert Zuid-Afrika of de reis gebeurt met toestemming van de ouders. Als niet beide ouders meereizen, is een kopie van het geboortecertificaat van het kind en een schriftelijke toestemming van de niet aanwezige ouder(s) nodig, beide in het Engels.

Vraag aan het gemeentebestuur een meertalig geboortecertificaat. De schriftelijke toestemming kan je zelf opstellen en de handtekening laten legaliseren bij jouw gemeentebestuur. De Zuid-Afrikaanse overheid voorziet een model schriftelijke toestemming dat door haar ambassades of consulaten kan worden gecontroleerd: www.home-affairs.gov.za/files/ParentalConsentAffidavit_v8.pdf  

Opgelet, deze toestemming mag niet ouder zijn dan 6 maand bij aankomst in Zuid-Afrika.

Bij twijfel contacteer je best de Ambassade van Zuid-Afrika (www.southafrica.be).


Banking and Currency

GELDZAKEN

De officiële munteenheid van Zuid-Afrika is de Zuid Afrikaanse rand, die verdeeld is in 100 centen. Er zijn biljetten van R200, R100, R50, R20 en R10. Munten zijn er in R5, R2, R1, 50c, 20c, 10c en 5c.

Een Zuid Afrikaanse rand is 0,06 euro waard. Eén euro is ongeveer 16,50 rand waard. Zuid-Afrika heeft een westers banksysteem, op de meeste plaatsen worden creditcards geaccepteerd.

BANKEN

Banken vind je in de meeste steden en zijn over het algemeen geopend van 09.00 tot 15.30 uur op weekdagen en van 08.30 tot 11.00 uur op zaterdagen (gesloten op zon- en feestdagen). De meeste bieden geldwisseldiensten aan - met contant geld, bank- en kredietkaarten, alsook reischeques. Je kan ook contant geld krijgen uit geldautomaten (ATM's). Verscheidene internationale banken hebben filialen in de belangrijkste stadscentra. Breng uw bank er altijd van op de hoogte dat u naar het buitenland reist, want zij kunnen uw aankopen wel eens blokkeren als zij niet op de hoogte zijn.

FOOIEN

Een fooi geven is gebruikelijk in Zuid-Afrika. Wanneer de bediening niet in de prijs is inbegrepen, kan je stellen dat 10% van het totale bedrag een goede richtlijn is als fooi.


Travel, Transport and Getting Around

Reizen door Zuid-Afrika doe je relatief gemakkelijk per vliegtuig, over de weg en per spoor.

Bij verschillende luchtvaartmaatschappijen vind je regelmatige vluchten tussen Johannesburg, Kaapstad, Durban, George, Nelspruit en Port Elizabeth en er zijn ook relatief frequente vluchten naar verscheidene kleinere steden.

Door het uitgebreid geasfalteerd wegennet reis je in Zuid-Afrika met de auto gemakkelijk en comfortabel. In landelijke gebieden vind je echter ook grindwegen. Hou er rekening mee dat een geldig internationaal rijbewijs vereist is. Rijden doe je aan de linkerkant van de weg. De meeste wereldwijde autoverhuurbedrijven hebben vestigingen in Zuid-Afrika en Uber is beschikbaar.

Check hieronder zeker ook onze safety tips over zelf rijden in Zuid-Afrika! 

Een andere manier om Zuid-Afrika te verkennen zijn de intercity bussen. Metrobus bussen zijn beschikbaar voor vervoer in de stad. Taxi's met een meter moet je telefonisch bestellen. Er is het populaire MyCityBus-systeem in Kaapstad, evenals een hop-on-hop-off toeristenbus in Kaapstad en Johannesburg.

Het spoorwegsysteem omvat de goedkope langeafstandstreinen van Shosholoza Meyl Metrorail en je kan luxueuzere opties kiezen. in de provincie Gauteng is er ook het Gautrain rapid transit spoorwegsysteem.

ZELF RIJDEN IN ZUID-AFRIKA

De meeste van onze klanten maken zelfstandig een autorondreis, want Zuid-Afrika leent zich daar enorm goed toe. De wegen zijn doorgaans prima, heerlijk rustig en plaatsen staan goed aangegeven.

Neem onze tips ter harte voor een zorgeloze autorondreis:

  • Hou het reisboek altijd bij de hand. Een GPS stuurt je, met name in landelijke gebieden en natuurreservaten, soms op wegen die niet bestaan. Combineer onze routeinformatie met je GPS en bij twijfel volg dan liever onze informatie.
  • Rij bij voorkeur tussen 08:00 – 16:00 uur. Hou hier rekening mee bij de routes die je rijdt en dingen die je wil zien en doen. Afstanden in Zuid-Afrika zijn groot en het wordt vroeg en sneller donker.
  • Stop liever niet op afgelegen stukken en verlaten wegen. Heb je autopech, probeer dan naar een benzinestation te rijden.
  • Vraag ook altijd informatie en tips aan de gastvrouw/gastheer van de accommodatie. Zij kennen de gebieden uiteraard erg goed en zijn het beste op de hoogte van eventuele veiligheidsrisico’s.

CAR GUARDS

Overal zul je zogenaamde Car Guards tegenkomen die meestal zijn aangesteld door de winkelier, winkelcentra, enz. Deze personen helpen je bij het in/uit parkeren en houden een oogje in het zeil terwijl je winkelt of een bezienswaardigheid bezoekt. Het is echter lastig te zien of het een ‘echte’ Car Guard is of iemand die zich voordoet alsof!

Laat nooit iets waardevols in het zicht liggen, zorg dat de deuren op slot zijn en laat de Car Guard niet zien dat je koffers of iets waardevols in de kofferbak hebt. Het is gebruikelijk om de Car Guard een kleine tip te geven, muntgeld is voldoende bv. 5 ZAR.

POLITIE & CORRUPTIE

De beste manier om niet in de problemen te komen met de politie is om je aan de regels te houden! Draag je gordel (ook op de achterbank) en hou je strikt aan de snelheden. Op de grotere wegen kan je geflitst worden en krijg je een eventuele bekeuring achteraf via de autoverhuurmaatschappij. Er staan echter ook veel politiecontroles langs de weg. Als je wordt aangehouden, blijf dan altijd vriendelijk en toon je rijbewijs.

Het omkopen van een politieagent is strafbaar en de politie is dan weer strafbaar als ze om contant geld vragen. Een bekeuring moet je betalen bij een politiestation of gemeentekantoor/lokale rechtbank, waar je een betalingsbewijs krijgt. Het gebeurt regelmatig dat de politie aanstuurt op een cash betaling (‘cooldrink money’, ‘bonus’ of vele andere namen die ze daarvoor gebruiken) waarna ze je zullen laten gaan. Als je de wet niet overtreden hebt vraag de agent dan om een officiële bekeuring. Wij adviseren om geen contant geld te betalen. Vraag de agent om zijn naam en badge nummer, zodat je de corrupte agent kunt rapporteren (SAPS 0860 130860 of Traffic Police 0861 400800).


Health and Medical Information

WELKE INENTINGEN WORDEN VEREIST EN AANGERADEN?

Inenting tegen de gele koorts is slechts nodig voor personen die gedurende hun reis passeren door de Gele-Koorts-Gordel van Afrika of Zuid-Afrika.

De volgende vaccinaties raden we echter zeker aan: DTP (difterie, tetanus en polio) en een vaccinatie tegen Hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR-inenting aanbevolen. Bij twijfel, contacteer je best je huisarts of het Instituut voor tropische geneeskunde.

Wij mogen hierin echter geen sluitend advies geven en raden je aan om vooraf even contact op te nemen met je huisarts.

Bekijk zeker ook even de website van het Tropisch Instituut: www.wanda.be 

MEDICIJNEN

Als je regelmatig geneesmiddelen moet gebruiken is het nuttig om een omschrijving in het Engels mee te nemen (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang).

ZIEKENHUIZEN EN DOKTERS

Zuid-Afrika telt twee soorten ziekenhuizen: staatshospitalen en privé-hospitalen. De kwaliteit van de medische zorgverlening is in beide gevallen hoogstaand maar hou in staatshospitalen rekening met een wachttijd voor niet-dringende behandelingen. Privé-hospitalen hebben meer personeel, zijn vaak moderner en de patiëntenkamers zijn er veel comfortabeler.

We raden je aan je aansluitingskaart van Eurocross of de polis van een reisbijstandsverzekering te tonen bij het binnengaan van het ziekenhuis. Zonder een reisverzekering word je niet opgenomen in een privé-hospitaal, tenzij je een kredietkaart met hoge limiet hebt of opname medisch gezien hoogdringend is.


Safety Notices

Electrical sockets in the Republic of South Africa are Type M (SABS-1661). If your appliance's plug doesn't match the shape of these sockets, you will need a travel plug adapter in order to plug it in. Travel plug adapters simply change the shape of your appliance's plug to match whatever type of socket you need to plug into. If it's crucial to be able to plug in no matter what, bring an adapter for all types.

Electrical sockets in South Africa usually supply electricity at 230 volts AC / 50 Hz frequency. If you're plugging in an appliance built for 230-volt electrical input, or an appliance compatible with multiple voltages, then an adapter is all you need. A voltage converter will be necessary if your appliance isn't compatible with 230 volts.

Loadshedding

De primaire elektriciteitsleverancier "Eskom" is niet altijd in staat om voldoende elektriciteit te produceren.  Daarom wordt de elektriciteitsvoorziening op een gecontroleerde manier afgesloten hetgeen 2 tot 4 uren kan duren.
De meeste lodges hebben voorzieningen om back-up stroom via zonne-panelen en inverters te genereren.

Loadshedding kan helaas ook invloed hebben op de dekking van mobiel telefoongebruik.

Om op de hoogte te blijven van de nieuwste loadshedding-schema's, raden we u aan gebruik te maken van een handige app genaamd "eskomsepush" die zowel via App Store als Google Play kan worden gedownload via volgende link: https://sepush.co.za/mappush


Food, Drink and Cuisine Advice

De Zuid-Afrikaans wetgeving over voedselveiligheid en -hygiëne in Zuid-Afrika is over het algemeen voldoende streng in hotels, restaurants, pubs en nachtclubs en wordt door de plaatselijke overheid gecontroleerd.  Kraanwater in Zuid-Afrika is veilig om te drinken en om mee te koken, mits het uit kranen in stedelijke gebieden komt. Niet al het kraanwater op het platteland is veilig voor consumptie, dus neem indien nodig voorzorgsmaatregelen. Om hygiënische redenen adviseren we je om toch maar best mineraalwater of bronwater uit flessen drinken;

Je kan in alle veiligheid vers fruit, groenten en salades  eten, en ook ijs in je drankjes doen. De kwaliteit van Zuid-Afrikaanse vis, vlees en kip is uitstekend.  Je kan dus onbeperkt genieten van de heerlijke plaatselijke keuken.

Streetfood is in Zuid-Afrika niet zo gebruikelijk als in andere landen, hoewel je in stadscentra en townships verkopers van traditionele snacks en maaltijden zal vinden. De voedselveiligheid kan in dergelijke gevallen niet altijd worden gegarandeerd.


Climate and Weather

In Zuid-Afrika schijnt de zon gemiddeld 8,5 uren per dag. Het land heeft een aangenaam klimaat, waardoor er in alle maanden van het jaar kan gereisd worden. De jaargetijden zijn precies tegenovergesteld aan die van het noordelijk halfrond.

Het land is grofweg in 2 weerzones te verdelen:

Op het Kaapse schiereiland en de kuststrook tot en met Port Elizabeth zijn de zomers (september-juni) droog en zonnig. Tijdens de wintermaanden (juni-augustus) is er een redelijke kans op neerslag.
In het hoger gelegen binnenland valt de regen in de Zuid-Afrikaanse zomer (september-mei). In die maanden is het erg warm. Het regent meestal pas aan het eind van de middag.

De winters (juni-augustus) zijn droog. Overdag is het dan lekker zonnig en aangenaam, maar de avonden zijn koud en helder (neem dus ook warme kleding mee!)


Clothing and Dress Recommendations

ZOMER

Kies voor koele, lichte en comfortabele kledij is. In de zomer kan de temperatuur in sommige gebieden oplopen tot 30-40 graden Celsius. Neem een paraplu of regenjas mee, want dan regent het in het grootste deel van het land, maar vergeet je zwemkleding (badpak) niet!

WINTER

De winters zijn over het algemeen mild en zijn enigszins vergelijkbaar met Europese zomers.  Maar er zijn dagen dat de temperaturen duiken, vooral in hooggelegen gebieden zoals de Drakensbergen. Laat je dus niet verrassen en voorzie je van  truien en jassen. In de winter regent het in Kaapstad, dus adviseren we dat je ook regenkledij meeneemt.

ALGEMEEN

Neem altijd een hoed, zonnebril en zonnecrème mee, want zelfs in de wintermaanden kan de zon sterk zijn. Wandelschoenen zijn het hele jaar door een goed idee, met warme sokken in de winter. Voor het bekijken van wild zijn een paar neutraal getinte kledingstukken handig, maar je hoeft niet te overdrijven. Een goed paar wandelschoenen bevelen we ook zeker aan. ‘s Avonds, als u gaat dineren in een sjiek restaurant of naar een show gaat, is smart-casual kleding gepast.


Internet Availability

Je kan in bijna heel Zuid-Afrika op het internet. In elke stad vind je internetcafés en ook in veel hotels is het mogelijk om voor 25 Rand per uur (iets meer dan drie euro) gebruik te maken van het internet.


Electricity and Plug Standards

ELEKTRICITEIT

Stopcontacten in de Republiek Zuid-Afrika zijn van het type M (SABS-1661). Als de stekker van uw apparaat niet overeenkomt met de vorm van deze stopcontacten, hebt u een reisstekkeradapter nodig om de stekker in het stopcontact te steken. Adapters voor op reis kunnen eenvoudig de vorm van de stekker van uw apparaat aanpassen aan het type stopcontact dat u wilt aansluiten. Als het cruciaal is om de stekker in het stopcontact te kunnen steken, neem dan een adapter mee voor alle soorten apparaten.

Stopcontacten in Zuid-Afrika leveren doorgaans elektriciteit met een frequentie van 230 volt wisselstroom/50 Hz. Als u een apparaat aansluit dat is gebouwd voor een elektrische ingang van 230 volt, of een apparaat dat compatibel is met meerdere spanningen, dan is een adapter alles wat u nodig hebt. Een spanningsomvormer is nodig als uw apparaat niet compatibel is met 230 volt.

Loadvergieten

De primaire elektriciteitsleverancier „Eskom” is niet altijd in staat om voldoende elektriciteit te produceren. Daarom wordt de elektriciteitsvoorziening op een gecontroleerde manier afgesloten, het kan geen 2 tot 4 uur duren.
De meeste lodges hebben voorzieningen om stroom te genereren via zonnepanelen en omvormers.

Loadshedding kan helaas ook invloed hebben op de dekking van mobiel telefoongebruik.

Om op de hoogte te blijven van de nieuwste loadshedding-schema's, raden we u aan gebruik te maken van een handige app genaamd „eskomsepush” die zowel via de App Store als Google Play kan worden gedownload via volgende link: https://sepush.co.za/mappush


General Guidance

RIJBEWIJS

Voor Zuid-Afrika is een Belgisch rijbewijs voldoende op voorwaarde dat er in het Engels “Driving license” op vermeld staat.  Als dat niet het geval is, dien je een internationaal rijbewijs voor te leggen. Dat kan je verkrijgen bij de gemeente van je woonplaats.

TELEFOON

Het telefoonsysteem in Zuid-Afrika is het modernste en best ontwikkelde systeem van heel Afrika. Het nationale telecombedrijf is Telkom. Als je vanuit Zuid-Afrika naar het buitenland wil bellen kies je eerst 09. Vervolgens kies je de code van het land dat je wil bellen (bv. voor België 32).

Afgezien van enkele vergeten afgelegen plaatsen is het mobiele telefoonnetwerk in Zuid-Afrika goed. De drie grote providers zijn Vodacom, MTN en Cell C. Koop best een simkaart ter plaatse of huur een GSM.

TIJDSVERSCHIL

In onze zomermaanden is er geen tijdsverschil tussen België en Zuid-Afrika. Tijdens onze wintertijd is het in Zuid-Afrika één uur later.

GROETEN

Vriendelijkheid en gastvrijheid zijn twee centrale waarden in Zuid-Afrika. Gesprekken en ontmoetingen beginnen met “How are you?” (Hoe gaan dit?). “Fine, thank you!” (Baie goed, dankie!) volgt als antwoord. Handen schudden is voor Zuid-Afrikanen erg van belang: eerst maken de handen contact, daarna wordt de duim gepakt en daarna weer de handen. Tijd speelt een minder strikte rol dan in België. Voor informele afspraken geldt doorgaans een marge van een kwartier.

KLEDIJ

Kleding van stedelingen is vergelijkbaar met Belgische zomermode. Mannen dragen een jeans met een T-shirt en (in mindere mate) een hemd. De korte broek is een discutabel kledingstuk: door mannen wordt deze gedragen met kniehoge sokken. In de Afrikaanse cultuur wordt de korte broek als kinderlijk gezien, een schande voor een volwassen man.

Volwassen Afrikaanse vrouwen geven de voorkeur aan gekleurde jurken. Jongens en meisjes zijn op schooldagen gekleed in uniform. Zuid-Afrikanen geven de voorkeur aan dragen van comfortabele kleding. Voor formele bijeenkomsten wordt deze ingeruild voor stijlvolle jurken en pakken met stropdas of vlinderdas.

STRAND

Op bekende stranden als Margate, Pennington, Plettenberg Bay, Port Alfred, Salt Rock, Scottburgh, Shelly Beach, Sodwana Bay, Umhlanga en Umkomaas dragen badgasten moderne zwemkleding. Voor mannen volstaat een zwemshort. Vrouwen kunnen hier probleemloos bikini's dragen. Wees terughoudend op de stranden van plattelandsgebied, met name die van de voormalige 'homelands' Transkei en Ciskei.

 


eSwatini

Swaziland, sinds 2018 officieel het “Koninkrijk van eSwatini” beschikt over een rijk historisch en cultureel erfgoed. Het ingesloten Swaziland is de laatst overgebleven absolute monarchie van Afrika en is het op twee na kleinste land op het Zuidelijk halfrond. Door de zwakke economie en omdat de meeste mensen in de landbouw werken, zijn de Afrikaanse tradities en de eeuwenoude wooncultuur goed bewaard gebleven.
Het land bestaat uit zeer uiteenlopende, imponerende berglandschappen, ongerepte natuurreservaten en authentieke Afrikaanse dorpjes.

Swaziland omvat een gevarieerd scala aan ecosystemen met torenhoge bergen, laaggelegen savanne, regenwouden en weelderige riviervalleien. Hoogtepunten zijn de betoverend mooie 'Vallei van de Hemel', het handwerknijverheid van de Malkerns Vallei en het Hlane Royal National Park dat beroemd om zijn witte neushoorns, antilopen en leeuwen. Bezoekers kunnen wilde dieren spotten, raften, mountainbiken en wandelen over een netwerk van schilderachtige paden door spectaculaire berglandschappen.


Banking and Currency

Currency

Lilangeni (SZL; symbol E) = 100 cents. The plural of Lilangeni is Emalangeni. Notes are in denominations of E200, 100, 50, 20 and 10. Coins are in denominations of E5, 2 and 1, and 100, 50, 20, 10, 5, 2 and 1 cents.

The South African Rand is also accepted as legal tender (E1 = 1 Rand) so if coming from South Africa, there's no need to change money.

There are no restrictions on the import or export of local or foreign currency.

Visitors are advised to exchange Emalangeni back into their own currency (or into South African Rands) before leaving Eswatini.

Banking

Banking hours: Mon-Fri 08h30-14h30, Sat 08h30-1100.

Only a few ATMs accept international credit/debit cards. American Express, MasterCard and Visa are accepted at hotels and upmarket shops and restaurants.

Travellers cheques are widely accepted. Several banks will exchange travellers cheques, but to avoid additional exchange rate charges, travellers are advised to take them in Euros, Pounds Sterling or US Dollars.



Travel, Transport and Getting Around

Travel by car is the easiest way around Eswatini. Cars are driven on the left side of the road. The road system is largely well developed, although there is little street lighting. The main road from east to west is the MR3. Some roads are winding and roads can be rough in the bush.

Car hire: There are a number of international car hire companies in Swaziland.

Regulations: The maximum speed limit 120 kilometres per hour on freeways, is 80 kilometres per hour on the open road, and 60 kilometres per hour in built-up areas.

An International Driving Permit is required; or domestic licence (with photo ID).


Food, Drink and Cuisine Advice

Mains water is generally safe but bottled or sterilised water is preferable. Drinking water outside major cities and towns may be contaminated. Milk is pasteurised and dairy products are safe for consumption; exercise caution if milk is of uncertain provenance. Only eat well-cooked meat and fish, preferably served hot. Vegetables should be cooked and fruit peeled.

Restaurants are found mainly in Mbabane and in tourist areas such as the Ezulwini Valley. Portuguese cuisine (an influence from nearby Mozambique) including seafood, and especially prawns, can be found in areas like Big Bend. African staples such as stew and pap can be sampled in more remote locations. Other international food available includes Indian, German, Swiss and French.

Tipping 10 to 15% of the bill is customary for good service in restaurants and hotels.



Climate and Weather

Due to the variations in altitude the weather is changeable. Except in the lowland, it is rarely uncomfortably hot and nowhere very cold, although frosts occasionally occur in the Highveld which has a wetter, temperate climate. The Middleveld and Lubombo are drier and subtropical with most rain from October to March. The best time to spot game is during the summer (October to March).


Clothing and Dress Recommendations

Lightweight cotton or linen clothing is recommended, and a jacket is advisable for the evenings. Waterproofs are rarely needed unless you're doing a lot of walking between October and March. Sunscreen, a sunhat and sunglasses are essential as is a good pair of walking shoes.


Internet Availability

Internet facilities may be scarce outside of Mbabane, Manzini, Ezulwini Valley and the Malkerns Valley.


Electricity and Plug Standards

Electrical sockets (outlets) in Swaziland are the 'Type M' South African SABS1661 ('Large' 15 amp BS-546) sockets. This is actually an old British standard. The 'Type M' South African plug and socket is not to be confused with the "Type D " Indian plug and socket. In pictures, they look very similar, but the South African type is much larger than the Indian type, and they are physically incompatible. If your appliance's plug doesn't match the shape of these sockets, you will need a travel plug adapter in order to plug in. Travel plug adapters simply change the shape of your appliance's plug to match whatever type of socket you need to plug into.

As the voltage is different in Eswatini use a power converter if your device or appliance isn't dual voltage and ensure that it can work with a 50hz power outlet.


back to top