21 dagen - Individuele rondreis Namibië en Botswana (Windhoek - Windhoek) - CAMPING & LODGE

Delen:

Reisinformatie

Een safari in Afrika, wat is dat eigenlijk?

Voor ons is “op safari gaan” gesneden koek, maar voor mensen die nog nooit naar Afrika zijn geweest is het moeilijk om een voorstelling te maken wat daar zo leuk aan is, en wat het eigenlijk is.

In het Swahili betekent safari letterlijk reis. Als de Tanzanianen safari njema tegen elkaar zeggen, dan bedoelen ze gewoon goede reis. Voor ons heeft het echter een wat andere betekenis. Onder safari verstaan wij een meerdaagse tour door één of meer wildparken onder leiding van een gids in een safariauto waarbij meestal overnacht wordt in camps of lodges.

Het plan

Het begint allemaal met een plan. Aan de hand van de beschikbare tijd, de samenstelling van het gezelschap en het budget wordt een reisplan opgezet. Een safari van drie dagen kan heel goed, maar noemen wij een korte safari. Twee weken is lang. Meestal zit het daar ergens tussen in. Gezelschappen bestaan vaak uit twee tot 10 personen. Bij meer dan 7 personen is er meer dan één auto nodig.

Een safari voert je vaak door een aantal wildparken. Meestal twee, drie of vier. Alle parken zijn verschillend van grootte en kennen elk hun eigen karakteristieken. Zo is bijvoorbeeld Lake Manyara in een dag ‘te doen’, terwijl je in de Serengeti of Kruger met gemak een week kunt rondzwerven. Nergens ter wereld vind je een hogere concentratie wildparken als in (noord) Tanzania. Samen met de reiziger komen we tot een reisplan.

Een safari met kinderen

Voor kinderen is een safari fantastisch. Wel kan het verstandig zijn om, afhankelijk van hun leeftijd, het programma wat aan te passen. Wij hebben daar ruime ervaring mee.

De safari

In Tanzania en Kenia is het zeer ongebruikelijk, zo niet onmogelijk, om zonder gids te reizen. Je verkeert dus een aantal dagen in zijn gezelschap. Om die reden vinden wij onze gidsen heel belangrijk en investeren wij voortdurend in hun training en opleiding. Een goede gids heeft een uitmuntende kennis van flora en fauna, spreekt goed Engels, is een uitstekende en veilige chauffeur en is sociaal vaardig.

In Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe kun je makkelijker zelf rondrijden in de parken en zelfstandig wilde dieren spotten. Het is echter de moeite waard om soms een georganiseerde game drive te boeken. Dat kunnen wij op voorhand regelen.

Op de dag dat de safari begint, word je door de gids opgehaald bij de accommodatie of vliegveld. Je maakt kennis met hem en met de auto waarin je een tijdje zal ‘wonen’. Het is een vierwiel-aangedreven Toyota Land cruiser, afhankelijk van het gezelschap, al of niet in een verlengde variant. De auto heeft in Oost Afrika een groot uitsteldak waardoor je staande in de auto gemakkelijk uit het dak kan fotograferen of filmen. In Zuidelijk Afrika worden juist open Land cruisers gebruikt. Er is een koelbox aan boord en je gids heeft altijd gezorgd voor meer dan genoeg water. Veel drinken is belangrijk! Dan ga je op weg…

De wildparken

Je rijdt naar het eerste wildpark. Bij de gate regelt de gids een aantal papieren formaliteiten waaronder de nodige betalingen. De wildparken zijn uniek. We moeten daarbij voor lief nemen dat de door de overheid vastgestelde entreegelden ook hoog zijn. Eenmaal door de gate begint datgene waarvoor je gekomen bent. Je zult je ogen uitkijken.

Dieren van antilope tot zebra

In grote getale zul je allerlei antilopen zien. Zebra’s, gnoes en olifanten. Buffels, nijlpaarden en giraffen. En nog veel meer. Dat je uitgebreid de kans krijgt deze dieren te bekijken en te fotograferen staat wel vast. Een ontmoeting met de koning der dieren, de leeuw, komt minder frequent voor. Maar toch, als het geluk je niet helemaal in de steek laat, zie je dagelijks leeuwen. Afhankelijk van het park waarin je je bevindt. Zeldzamer zijn de luipaard, de cheeta en de neushoorn. Voor het zien van deze dieren is een echt ‘spottersoog’ vereist. Maar dat zal je snel genoeg ontwikkelen! Je gids kan je daarbij helpen. Als je voor het eerst van dichtbij een luipaard in een boom ontdekt, dan is dat een onbeschrijflijke sensatie.

Overnachtingen tijdens een privé safari

Tijdens een safari overnacht je meestal iedere nacht op een andere plek. Bij uitzondering (bij lange safari’s), kunnen dat meerdere dagen op één locatie zijn. Het luxe-niveau stemmen we met elkaar af. Er zijn eenvoudige tented camps, luxueuze tented camps, en lodges waarin luxe alleen de overtreffende trap kent. Het is maar net wat je wilt. Heel leuk is natuurlijk ook om het af te wisselen. Een paar nachtjes basic en avontuurlijk, afgewisseld met een nachtje super chique. Sommige lodges hebben een zwembad. Allen bieden zij heerlijke faciliteiten om te loungen en te chillen. Lezen, staren over de savannen of ‘s avonds lekker wegzakken bij het vuur. Wat de lodges bindt, eenvoudig of luxueus, is de speciale safarisfeer die je nergens anders ter wereld aantreft en die je nooit zult vergeten.

Game drives

Hoe je de volgende dag doorbrengt overleg je met je gids. Tijdens of na het diner in de lodge zal je elkaar treffen. Sommige mensen vinden het leuk de gids voor het diner aan tafel uit te nodigen. Dat kan, maar hoeft absoluut niet. Als je het prettig vindt om in besloten kring te dineren, is dat prima. De gidsen hebben ook de grootste lol als zij lekker onder elkaar zijn. In alle lodges hebben zij uitstekende gidsenverblijven tot hun beschikking.

Voor een dag in een wildpark worden meestal twee ‘gamedrives’ gepland. Eentje ‘s ochtends en eentje in de middag. De gids zal je vaak proberen te porren om in de ochtend heel vroeg te vertrekken om zodoende zonsopgang (meestal rond 06.15 uur) en de eerste uren van de dag mee te maken. Dit zijn de uren waarop het wild het meest actief is en het licht het mooiste is om te fotograferen. Het beroemde ‘magic light’.

Je kunt dan aan het einde van de ochtend terug zijn bij de lodge, waarna je heerlijk kunt lunchen, eventueel wat zwemmen, opfrissen, een tukje doen, of wat je maar prettig vindt. Als de meest intense warmte en het felste licht gedoofd zijn, zo rond 16.00 uur, kun je dan voor een tweede gamedrive op pad gaan. On the road voor nog eens twee uurtjes magic light. En dan is het tijd om afscheid te nemen van de dieren, want in de meeste parken kun je slechts van 06.00 tot 18.00 rijden. Daarna wordt het wild volstrekte rust gegund. Alleen zo blijft dit paradijs op aarde in stand.

Als je de hele dag op pad wilt, of grotere afstanden wilt overbruggen, dan kan dat ook. Iedere lodge levert uitstekende lunch- (of zelfs ontbijt) boxes voor onderweg. En hoewel het vegetarisme in Afrika niet echt wijd verbreid is, wordt ook daar rekening mee gehouden evenals met gluten allergie of lactose intolerantie.

De Afrikaanse nacht

‘s Nachts zal je heerlijk slapen! Je bent moe van de enerverende dag, de warmte en het off-road rijden. Het in alle lodges fantastische beddengoed, de bescherming van een klamboe en de geluiden van de Afrikaanse nacht zullen je in een heerlijke droom doen weg zakken. En wie weet gaat die droom over het ontbijt dat je de volgende dag te wachten staat. Naast het fameuze full English breakfast is daar altijd het beroemde Tanzaniaanse fruit: mango, papaja, watermeloen en avocado. Niet zelden gaan de gesprekken bij het ontbijt over de dierengeluiden die ‘s nachts gehoord zijn. Waren het leeuwen? Olifanten? Hyena’s? Dat weten we pas als de gidsen de geluiden met gevoel voor theater hebben nagedaan. Another day is about to come….

Een typische dag op safari 

  • 05:30 Wekservice in de kamer
  • 06:00 Licht ontbijt in het restaurant 
  • 06:30 Vertrek voor je ochtendactiviteit: gamedrive, natuurwandeling, mokoro
  • 10:30 uur Terugkomst van ochtendactiviteit
  • 11:00 uur Brunch
  • Middag ter vrije besteding - mogelijke activiteiten: zwembad, curiosawinkel, spa
  • 15:30 Afternoon Tea
  • 16:00 uur Vertrek op gamedrive in de middag
  • 19:30 Terug van gamedrive
  • 20:00 uur Diner onder de sterren (afhankelijk van het weer)
  • Na het diner: optionele nachtrit op bepaalde bestemmingen.

Namibia

Etosha National Park is de nummer 1 bestemming van Namibië en de beste tijd om dit park te bezoeken is tijdens de maanden mei tot september. Dit is het droge seizoen van Namibië (ondanks het feit dat het land grotendeels uit woestijn bestaat kent het land nog steeds seizoenen!) waarbij de dieren zich voornamelijk samenvoegen rondom de waterbronnen en je ze gemakkelijker kunt spotten. Namibië is ook een geliefd land onder vogelaars. De beste tijd om veel vogels te zien is tijdens de zomermaanden, van december tot maart, maar wees voorbereid om zeer warm en vochtig weer.


Toelatingseisen

Nederlanders hebben geen visum nodig om Namibië binnen te komen. Zorg wel voor een geldig paspoort en genoeg lege bladzijden.


Betalingen en Wisselkoersen

Betaalmiddel

De officiële munteenheid van Namibië is de Namibische dollar, die één-op-één gekoppeld is aan de Zuid-Afrikaanse rand. Met de rand kun je ook betalen in Namibië, maar omgekeerd met de Namibische dollar betalen in Zuid-Afrika gaat niet.

Als je voorafgaand aan je reis alvast geld om wilt ruilen, dan is het gemakkelijker om Zuid-Afrikaanse randen te kopen, aangezien Namibische dollars zelden beschikbaar zijn bij banken buiten Namibië.

Banken

Bankfilialen kunnen in de meeste plaatsen gevonden worden en zijn doordeweeks normaliter geopend van 09:00 tot 15:30 uur en op zaterdagen van 08:30 tot 11:00 uur. Op zon- en feestdagen zijn banken gesloten. De meeste banken bieden ook de mogelijkheid om geld om te wisselen, hetzij met cash, debit- of creditcard of traveller’s cheques.

Ook kun je geld opnemen bij de geldautomaten van de verschillende (inter)nationale banken in de stadscentra. Neem altijd contact op met je bank om te kijken wat je voorafgaand aan je buitenlandverblijf moet regelen.


Reizen en Plaatselijk Transport

Het openbaar vervoer in Namibië is gericht op de behoeften van de lokale bevolking en is beperkt tot de hoofdwegen tussen de grote bevolkingscentra. Hoewel het een goedkope en betrouwbare manier van reizen is, brengt het reizigers niet zo veel omdat de meeste toeristische attracties van Namibië off-the-beaten-track liggen.

Je kunt Namibië gemakkelijk in een auto met tweewielaandrijving (2wd) bereizen; dit soort voertuigen zijn passend voor de meeste reizen. Maar lange afstanden, gecombineerd met een slecht mobiel netwerk buiten de steden en weinig benzinestations die alleen contant geld accepteren betekent dat vooruit plannen van groot belang is.

Er zijn bekende luchtvaartmaatschappijen die naar Windhoek en Swakopmund vliegen. Andere bestemmingen zijn met de auto en met chartervluchten bereikbaar.

Namibiërs rijden aan de linkerkant van de weg en wegwijzers zijn in het Engels. Het is verplicht om veiligheidsgordels te dragen en het is verboden om tijdens het rijden in een mobiele telefoon praten. De snelheidslimiet is 120 km/u op verharde wegen buiten dorpen en steden en 100 km/u op grindwegen. In de bebouwde kom is de snelheidslimiet 60 km/u.


Eten, Drinken en Culinair Advies

De traditionele keuken van Namibië wordt maar zelden geserveerd in restaurants, waardoor de meeste eetgelegenheden Europese gerechten van een hoog niveau serveren.

Namibië is erg op vlees georiënteerd, waardoor je op veel menukaarten steaks tegenkomt van verschillende soorten dieren. Toch bieden de meeste restaurants en kampen ook vegetarische-, vis- en zeevruchtengerechten aan.

In supermarkten vind je veel voorverpakte verse groenten en fruit, maar hoe meer afgelegen de supermarkt ligt, des te minder keuze je hebt. Er is ruimschoots eten uit blik, pasta, rijst, brood en dergelijke beschikbaar. Het meeste hiervan wordt geïmporteerd vanuit Zuid-Afrika.

Over het algemeen is het water in de grote steden van Namibië veilig om te drinken, ondanks de lichte metaalachtige smaak. Water uit ondergrondse bronnen en droge rivierbeddingen kan vaak ook zonder problemen gedronken worden; water uit andere natuurlijke bronnen moet daarentegen eerst gezuiverd worden. Gefilterd flessenwater is in de meeste plaatsen, kampen, lodges en hotels verkrijgbaar.


Klimaat en Weersomstandigheden

Gedeeltelijk bedekt door de Namibwoestijn (of kortweg Namib - één van de droogste woestijnen ter wereld), is het klimaat van Namibië droog en aangenaam waardoor je dit land het hele jaar door kunt bezoeken. Namibië ontvangt slechts een fractie van de regen die meer oostelijk gelegen landen krijgen. Van ongeveer december tot maart zullen een aantal dagen nattig zijn en kan er regen vallen, vaak in plaatselijke stormen die ’s middags plaatsvinden. Deze zijn gebruikelijk in het midden en oosten van het land, en komen minder vaak voor in de woestijn.

April en vooral mei zijn vaak heerlijke maanden in Namibië. Ze zijn droger, er is een prettige frisse lucht met meer groen in het landschap en de lucht is vooral helder en stofvrij.

Van juni tot augustus wordt het koeler in Namibië en droogt het land meer uit. ’s Nachts wordt het koud en komt de temperatuur in sommige gedeeltes van de woestijn tot onder het vriespunt. Omdat het landschap droger wordt, verzamelt het wild zich in het noorden van het land steeds meer rond de waterplassen en is zo makkelijker zichtbaar voor toeristen. In september en oktober wordt het weer warmer: dit is in de meeste gebieden de beste periode voor game viewing, hoewel er vaak wel veel stof is en het landschap minder levendig en groen oogt.

November is ten slotte een erg wisselvallige maand. Soms is het heet met droog weer, terwijl het ook geheel bewolkt kan zijn en er elk moment regen dreigt te vallen. Maar als je geluk hebt, maak je de eerste regens van het seizoen mee: een dramatisch schouwspel dat je niet snel zult vergeten!


Kledingvoorschriften

De Namibiërs staan vrij ontspannen tegenover kledingvoorschriften. Je ziet bijvoorbeeld eigenlijk nooit iemand met een colbert en een stropdas: een lange broek met een overhemd zijn genoeg voor een formele gelegenheid of voor op kantoor. Een paar degelijke schoenen, een spijkerbroek en een T-shirt zijn ook handig om mee te nemen.

Overdag is het normaal gesproken heet, dus zorg voor lichte en luchtige kleding in natuurlijke stoffen zoals linnen of katoen. Deze houden je koeler en zijn gemakkelijk te wassen en te drogen.

Vermijd verder blauwe kleuren: de tseetseevliegen worden door de kleur blauw aangetrokken en een steek van deze vlieg kan de Afrikaanse slaapziekte veroorzaken.

's Avonds beschermen shirts met lange mouwen en lange broeken je tegen muggen.


Internetbeschikbaarheid

Internetcafés: Ja

Accommodatiemogelijkheden: Ja

Restaurants: Ja

Cafés: Ja

Winkelcentra: Ja

Openbare parken: Nee

Bibliotheken: Ja


Netspanning en Telefonie

Het standaard voltage is 220/240 in Namibië. Neem wel een drie-punts adapter mee om elektrische apparaten mee op te laten. Het makkelijkst om mee te nemen is een wereldstekker.


Algemene Informatie

Tips voor fooi geven in Namibië
Hoeveel fooi geef je in Namibië? Dit is vaak een lastige vraag waar meer dan 1 antwoord op gegeven kan worden. Hieronder wat meer duidelijkheid:

Fooi bij het parkeren
Op een groot aantal plekken in Namibië vind je zgn. car guards, ze hebben vaak een geel hesje aan. Deze mensen krijgen meestal geen salaris en hun inkomen is puur en alleen afhankelijk van de fooien die zij krijgen. N$ 5 is een redelijke vergoeding voor een uurtje of 2. Als je veel langer parkeert, is wat meer de normale gang van zaken.

Fooi in restaurants
In Namibië is het normaal om tussen de 10 en 15% fooi te geven als je tevreden bent met de service. Het gemiddelde salaris in de bediening in Namibië ligt erg laag, dus een goede fooi wordt altijd erg gewaardeerd!

Fooi in hotels en guesthouses
Gemiddeld geven mensen ongeveer N$20-N$30 per nacht dat je in een hotel of guesthouse verblijft. Je kunt dit als je weggaat op het bed achterlaten of bij de receptie (er staat dan een Tip box) zodat ze het kunnen delen, dat wordt enorm gewaardeerd. Soms is de tip box voor al het personeel; soms is het voor het personeel exclusief de gidsen; af en toe zal het anders worden geregeld. Sommige kampen leggen hun fooi-beleid uit in de literatuur die op hun kamer is achtergelaten. Als dit niet het geval is, vraag het dan aan de manager en, als er een tip-box is, ontdek wie de opbrengst deelt. Je kunt vervolgens beslissen of je alles in de doos wilt stoppen of dat je sommige leden van het team afzonderlijk wilt tippen. In de meeste Namibische kampen worden gidsen en trackers direct getipt, waarbij ander personeel meestal de opbrengsten van de ‘algemene fooien box’ deelt. Dit varieert echter, dus vraag het!
De meeste reizigers geven fooi in contant geld, waarbij de voorkeur in Namibië de Namibische dollar of de Zuid-Afrikaanse rand is of, als dat niet het geval is, Amerikaanse dollars of zelfs euro's of GB-ponden. 

Fooi op safari
Als je in Namibië op safari gaat, heb je meestal een ranger die je gedurende je verblijf vergezelt op de safari’s. Aan het einde van de laatste game drive wordt de ranger vaak bedankt met een fooi. Wij gaan meestal uit van ong. N$50 per game drive, maar je mag het natuurlijk helemaal zelf weten.

Fooi geven aan taxichauffeurs
In een gewone taxi, geef je een beetje extra, of je laat het wisselgeld zitten (N$10 of N$20 is prima voor een ritje in de stad).

Fooi bij het tanken
Als je in Namibië gaat tanken, komt er een pompbediende naar je auto. Je vertelt hem/haar dan wat je wilt. Vaak wassen ze je ramen ook en controleren het water- en olie peil. Het is vrij standaard om bij betaling een muntje van N$5 of wat meer losgeld te geven als dank hiervoor.


Botswana

De maanden juni tot september zijn de beste maanden om op safari te gaan in Botswana. Er is weinig kans op regen en het weer is overdag nog steeds lekker warm. Enorme kuddes olifanten klonteren dan samen in de Okavango Delta in deze tijd van het jaar en het maken van een excursie in een mokoro (traditionele kano) is dan meer dan de moeite waard. Botswana is een van de duurste safari bestemmingen in Afrika omdat veel van de parken moeilijk tot ontoegankelijk zijn over de weg en je met een klein vliegtuig overal moet komen. De parken behoren echter tot de beste wildlife parken van Afrika.
Daarnaast hanteert Botswana het low impact toerisme beleid om het ecosysteem zo goed mogelijk in tact te houden. Je komt hier - met uitzondering in Chobe National Park - nooit hordes toeristen tegen.
De rustieke en afgelegen natuurgebieden van Botswana bieden echt avontuur waardoor een ieder verliefd wordt op deze bestemming. Nergens heb je zulke geweldige game drives in open 4WD als in Moremi, Savuti en Chobe National Park. De legendarische Kalahari-woestijn beslaat ongeveer twee derde van het land. Aan de noordelijke rand van de Kalahari ligt de Okavango Delta bekend als de "Jewel of the Kalahari", een geheime oase in een droog en dor land. De grootste kuddes van Zuidelijk Afrika lopen vrij rond in de ongerepte wildernis van Botswana.


Toelatingseisen

In principe kunnen Nederlanders en Belgen een visum bij aankomst in Botswana gratis verkrijgen. Raadpleeg echter de ambassade voor visum vereisten, regelgeving verandert.

Wel is iedereen verplicht een toeristentax van USD30 p.p. bij aankomst te voldoen. Dit kan per creditcard, pin of contant in USD of Pula. Ter plaatse wordt er een bewijs van betaling geprint overeenkomend met het paspoortnummer. Deze tax is 30 dagen geldig en kan bij meerdere inreizen worden gebruikt.

Met ingang van 1 juni 2015 is het verplicht voor ouders die met kinderen onder de 18 jaar via of naar Zuid-Afrika en/of Botswana afreizen, om een volledige onverkorte geboorteakte van het kind te kunnen overhandigen bij de douane. De Zuid-Afrikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bevestigd dat er geen bewijsstukken nodig zal voor mensen die op doorreis zijn via een internationale luchthaven van Zuid-Afrika. Neem contact op met je luchtvaartmaatschappij om te zien welke documenten je nodig hebt om door de immigratie bij aankomst in Zuid-Afrika te komen voor het voor het ophalen van bagage en weer in te checken.

Botswana heeft de regelgeving van Zuid-Afrika sinds 31 oktober 2016 ingevoerd voor kinderen onder de 18 jaar.

Er zijn aanvullende eisen als het kind reist met slechts één ouder, met geen van beide biologische ouders, of onbegeleid. Zie dit informatieblad, deze verklaring van de Zuid-Afrikaanse ministerie van binnenlandse zaken en deze bijsluiter is geproduceerd door de Zuid-Afrikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Neem contact op met de Zuid-Afrikaanse Hoge Commissie als je een specifieke vraag hebt over de reis.

Reis je met kopieën van documenten, zorg ervoor dat ze gecertificeerd zijn. Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken accepteert geen fotokopieën van geboorteaktes of paspoorten.

Meer informatie: http://www.dha.gov.za/index.php/statements-speeches/632-statement-by-home-affairs-director-general-mkuseli-apleni-at-the-media-briefing-on-new-requirements-for-travelling-with-children-coming-into-effect-on-1-june-2015


Betalingen en Wisselkoersen

Betaalmiddel

De munteenheid van Botswana is de Pula (dit betekent ‚regen‘ in het Setswana) en is onderverdeeld in 100 thebe (wat ‘schild’ betekent). Travellers’ cheques en buitenlands geld kunnen worden omgewisseld bij banken, wisselkantoren en gemachtigde hotels.

De Amerikaanse dollar, euro’s, Britse ponden en de Zuid-Afrikaanse rand zijn het gemakkelijkst om te wisselen – deze worden ook bij verschillende instellingen geaccepteerd als betaalmiddel, maar je betaalt wel een flinke toeslag door een verhoogde wisselkoers.

Banken

In Botswana zijn zeven grote commerciële banken actief, net als een aantal wisselkantoren.
Van maandag tot vrijdag zijn de openingstijden van 08:30 tot 15:30 uur, en op zaterdagen van 08:30 tot 10:45 uur.

In de grote steden zijn alle bankdiensten aanwezig en overal in het land zijn steeds meer geldautomaten te vinden. De meeste soorten creditcards worden door hotels en restaurants geaccepteerd. Bij culturele bezienswaardigheden en kunst- en ambachtelijke winkeltjes kun je vaak alleen met contant geld betalen.


Reizen en Plaatselijk Transport

Het openbaar vervoer in Botswana is gericht op de behoeftes van de lokale bevolking en is beperkt tot hoofdwegen tussen de belangrijkste bevolkingscentra. Hoewel het een goedkoop en betrouwbaar vervoersmiddel is, is het van weinig nut voor reizigers, omdat de meeste toeristische trekpleisters in afgelegen gebieden liggen.

Rijden buiten de hoofdwegen van Botswana wordt alleen aangeraden in goed uitgeruste 4x4 voertuigen. De meeste lodges bieden transfers aan of kunnen deze voor je regelen. Als je zelf in Botswana achter het stuur kruipt, dan wordt je rijbewijs alleen geaccepteerd als je er ook een officiële Engelse vertaalde versie van hebt. Er wordt aan de linkerkant van de weg gereden en de nationale snelheidslimiet is 120 km/u op geasfalteerde wegen en 60 km/u in steden en dorpen.

Pas op voor wilde dieren op de weg!

Grote vliegvelden zijn te vinden in Maun, Kasane en Gaborone, terwijl kleinere chartervluchten gebruikt worden om bij kampen en top attracties te komen.


Eten, Drinken en Culinair Advies

Kraanwater is doorgaans veilig om te drinken, maar buiten de grote steden en plaatsen wordt reizigers aangeraden om het van te voren te controleren, en bij twijfel zo nodig het water eerst te steriliseren. Op de meeste toeristische locaties is flessenwater beschikbaar en in de meeste kampen is gefilterd water te krijgen. Winkels beiden flessenwater aan en het wordt aanbevolen om daar een grote voorraad van aan te leggen als je naar afgelegen en off-the-beaten-track gebieden reist. Melk is gepasteuriseerd en dus veilig, en ook zuivelproducten, gevogelte, lokaal vlees, vis, fruit en groente zijn veilig voor consumptie.

In safari lodges en kampen worden internationale gerechten geserveerd die over het algemeen van een zeer goede kwaliteit zijn, net als het lokale bier en de geïmporteerde wijnen en sterke drank. In de grote steden en plaatsen kunnen je goede restaurants vinden, vaak ook als onderdeel van een hotel. Rundvlees en geit zijn zeer geliefde vleessoorten. In andere gebieden is het eten eenvoudiger: gierst- en sorghum pap behoren tot het lokale voedsel.

Een discrete fooi van 5-10% is gebruikelijk in restaurants. In veel eetgelegenheden worden de servicekosten er automatisch bij gerekend. Ook is het gebruikelijk om safarigidsen en lodgepersoneel fooi te geven als je op safari bent.


Klimaat en Weersomstandigheden

Het klimaat van Botswana is typisch voor een zuid-afrikaans land, hoewel er minder regen valt dan in de oostelijker gelegen landen. De regen komt in Botswana meestal tussen december en maart, wanneer de gemiddelde minimumtemperaturen rond de 20 graden liggen. Sommige dagen zijn dan helder en zonnig, sommige hebben ’s middags onweersbuien en andere zijn gewoon helemaal grijs.

Net als in Namibië zijn de maanden april en mei in Botswana doorgaans heerlijk, met heldere luchten en groene landschappen. De nachttemperaturen beginnen te dalen, in het bijzonder in de Kalahari. Let erop dat plaatsen in en rond de Okavango minder extreme, meer gematigde temperaturen hebben dan de drogere gebieden van de Kalahari.

Van juni tot augustus kan de minimumtemperatuur in de droge gebieden rond het vriespunt liggen, maar overdag warmt het snel op en de lucht is vaak helder en blauw. Dit is het hoogseizoen voor de meeste safari gebieden: de wilde dieren verzamelen liggen rond de schaarse waterplassen omdat het land zo droog is.

Het hoogseizoen gaat verder in september en oktober, als de temperaturen verder stijgen, het land steeds droger wordt en de dieren zich meer en meer rond de weinige waterplassen concentreren. Dit is veruit de beste tijd voor game safari’s, hoewel het in oktober erg heet kan worden, met maximumtemperaturen die soms bijna de 40 graden aantikken.

November is een moeilijk te voorspellen maand: soms is het net zoals in oktober heet, terwijl het ook koeler kan zijn en de eerste regen zich al aankondigt. Die afwisseling maakt het altijd een interessante maand!


Kledingvoorschriften

In de zomer is luchtige, lichtgekleurde katoenen kleding het beste. Vermijd als het kan synthetische materialen en zwarte kleding, omdat deze ervoor kunnen zorgen je meer transpireert. Draag in de winter broeken, shirts met lange mouwen, blouses en truien. Van mei tot augustus komen de temperaturen ’s nachts onder het vriespunt uit, dus warme truien en jassen zijn belangrijk, helemaal tijdens ochtend- en avond game drives. Kleding in natuurlijke tinten, die makkelijk opgaan in de omgeving, worden aanbevolen voor safari’s en game viewing. Breng ook een lichtgewicht jas en/of een trui mee, tegen onvoorziene veranderingen in temperatuur of regen. Gesloten, comfortabele wandelschoenen of sportschoenen zijn een must tijdens alle jaargetijden. Ten slotte is het goed speciale aandacht te besteden aan zonnebescherming: breng dus een breed omrande zonnehoed, zonnebrandcrème van goede kwaliteit en een gepolariseerde zonnebril mee.


Internetbeschikbaarheid

Internetcafés: Ja in steden

Accommodatiemogelijkheden: Ja

Restaurants: Ja in steden

Cafés: Ja in steden

Winkelcentra: Ja

Openbare parken: Nee

Bibliotheken: Ja in steden


Netspanning en Telefonie

Het soort wandcontactdozen in Botswana zijn het "Type M Zuid-Afrikaanse stekkers" die je met reisadapters van het type SABS1661/Large 15 amp BS-546 kunt gebruiken. Dit is eigenlijk het oude Engelse standaardmodel. Het Type M Zuid-Afrikaanse stekker en stopcontact moeten niet verward worden met het Type D stekkers en stopcontacten die in India voorkomen. Op foto’s lijken ze namelijk erg op elkaar, maar de Zuid-Afrikaanse variant is veel groter dan het Indiase type en ze zijn niet compatibel. Als je stekkers niet matchen met dit type stopcontacten, dan heb je een reisadapter of een reisstekker nodig.

De gebruikelijke netspanning is tussen de 220 en 240 volt. Als je apparaten gebruikt die voor dit voltage gemaakt zijn, of een apparaat gebruikt wat meerdere voltages aankan, dan heb je in principe alleen een reisadapter of reisstekker nodig.

Maar een reisadapter verandert de netspanning niet, dus de spanning die door de reisadapter komt, is nog steeds 220 tot 240 volt. Noord-Amerikaanse stopcontacten leveren elektriciteit tussen 110 en 120 volt, wat veel lager is dan de rest van de wereld en wat tot gevolg heeft dat de meeste apparaten uit Noord-Amerika ook voor dit lagere voltage geproduceerd zijn.


Algemene Informatie

Plastic carrier bags prohibited

The use of plastic carrier bags and plastic flat bags will no longer be allowed in Botswana as the Plastic Carrier Bags and Plastic Flat Bags Prohibition Regulations, 2018 will come into operation on the 1st November 2018.

The ban will however not apply to the following for health and hygiene purposes: a. Bread bag- this refers to plastic bags used for packaging bread, Plastic bin liner- refers to plastic bags used for lining refuse bins or refuse receptacles, Barrier bag-thin or flimsy plastic bag used to separate products at final point of sale and Plastic refuse bag- plastic bag designed for carrying waste,” the statement reads in part.

It also explains that ‘Primary packaging’ refers to plastic packaging that is in direct contact with the product for purposes of containing the product during transportation or handling to the point of distribution or point of use.

The public is further informed that any person contravening the regulations on the prohibition of the plastic carrier bag and plastic flat bag will be committing an offence and will be liable to the following: for a first offender, the plastic carrier bag or the flat bag will be confiscated, for a second or subsequent offence the person will be liable to a fine not exceeding P5, 000.00 or to a term of imprisonment not exceeding 30 days or both.


terug naar boven