Het mooiste tussen Kaapstad en Port Elizabeth in 15 dagen

Share:

South Africa

Zuid-Afrika, door de plaatselijke bevolking liefkozend de 'Regenboognatie' genoemd, is één van de cultureel en geografisch meest diverse plaatsen op aarde. Er worden 12 officiële talen gesproken en de inwoners worden beïnvloed door een fascinerende mix van culturen. De natuur is ongelooflijk indrukwekkend en de ongetemde wildernis ronduit verbazingwekkend. Het land heeft prachtige bergen, een idyllische kustlijn, diepe canyons, enorme watervallen, uitgestrekte meren, lieflijke wijngaarden, grillige woestijngebieden,… Ontelbare wilde dieren lopen vrij rond in enorme wildreservaten, zoals het wereldberoemde Kruger National Park, Sabi Sands, Hluhluwe Umfolozi, Ado Elephant Park om er maar enkele te noemen.

Maak prachtige wandelingen in de bergen of langs het strand, verken de nationale parken, ga op safari op zoek naar de Big Five of spot pinguïns en zeerobben in het wild. Proef lekkere wijnen in de Kaapse Wijnlanden, ontdek gastronomische restaurants en duik het bruisende nachtleven in. Geniet van een lokale braai (barbecue) in het township Soweto, snuffel rond op de levendige Indiase markten in Durban, of maak kennis met de indrukwekkende kunstscène. Voor liefhebbers van geschiedenis, zijn de slagvelden van Zululand in KwaZulu-Natal, het Apartheidsmuseum in Johannesburg en Robbeneiland, vlak voor de kust van Kaapstad absolute aanraders.


Entry Requirements

Reisdocumenten

Verblijf je minder dan 90 dagen in Zuid-Afrika dan heb je geen visum nodig maar wel:

  • een internationaal paspoort dat nog minstens 2 lege pagina’s bevat en nog 30 dagen geldig is vanaf de datum van het voorziene vertrek uit Zuid-Afrika
  • een geldige Belgische identiteitskaart
  • je vliegtickets (ook de retourtickets)
  • documenten van je eerstvolgende verblijfplaats
  • een bewijs van je medische reisbijstandsverzekering (mutualiteiten...)
  • een bewijs van voldoende financiële middelen (cash, bankkaarten...)
  • een bewijs van je vaccinatie tegen gele koorts (alleen verplicht als je Zuid-Afrika binnenkomt via een land, al dan niet in transit, waar een bewijs van een gele-koortsvaccinatie verplicht is)

Een internationaal rijbewijs is verplicht om in Zuid-Afrika te rijden. Je kan het internationaal rijbewijs aanvragen bij je gemeente. Het wordt onmiddellijk gemaakt, je kan er dus op wachten. De kostprijs bedraagt 21 euro. Neem zeker je geldige identiteitskaart, Belgisch rijbewijs en een recente pasfoto mee. Sommige Zuid-Afrikaanse verzekeraars weigeren de schade uit te betalen indien de betrokken partij niet over een internationaal rijbewijs beschikt.

Bij kinderen jonger dan 18 jaar, controleert Zuid-Afrika of de reis gebeurt met toestemming van de ouders. Als niet beide ouders meereizen, is een kopie van het geboortecertificaat van het kind en een schriftelijke toestemming van de niet aanwezige ouder(s) nodig, beide in het Engels. Dit meertalig geboortecertificaat kan je eveneens bij je gemeente aanvragen. De schriftelijke toestemming kan je zelf opstellen. Je handtekening laat je dan legaliseren bij jouw gemeentebestuur.

 De Zuid-Afrikaanse overheid voorziet een model schriftelijke toestemming, te raadplegen via https://www.dha.gov.za/files/Parental-Consent-Letter_Suggested-Format_v8.pdf. Opgelet, deze toestemming mag niet ouder zijn dan 6 maand bij aankomst in Zuid-Afrika.  Bij twijfel contacteer je best de Ambassade van Zuid-Afrika (www.southafrica.be).

Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van je ziekenfonds voldoende dekking biedt voor je reis. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is aangeraden.


Banking and Currency

Geldzaken

De officiële munteenheid van Zuid-Afrika is de Zuid Afrikaanse rand, die verdeeld is in 100 centen. Er zijn biljetten van R200, R100, R50, R20 en R10. Munten zijn er in R5, R2, R1, 50c, 20c, 10c en 5c. Eén Zuid Afrikaanse rand is 0,05 euro waard. Eén euro is dus ongeveer 19,65 rand waard. Zuid-Afrika heeft een westers banksysteem, op de meeste plaatsen worden creditcards geaccepteerd.

Banken

In de meeste steden kan je bankkantoren terugvinden. Deze zijn over het algemeen geopend van 09.00 tot 15.30 uur op weekdagen en van 08.30 tot 11.00 uur op zaterdagen (gesloten op zon- en feestdagen). De meeste bieden geldwisseldiensten aan met contant geld, bank- en kredietkaarten, alsook reischeques. Je kan ook contant geld verkrijgen uit geldautomaten (ATM's). Breng je bank er altijd van op de hoogte dat je naar het buitenland reist. Soms moeten buitenlandse instellingen (voor reizen buiten de EU) worden geactiveerd.

Fooien

Een fooi geven is gebruikelijk in Zuid-Afrika. Wanneer de bediening niet in de prijs is inbegrepen, kan je stellen dat 10% van het totale bedrag een goede richtlijn is als fooi.


Travel, Transport and Getting Around

Reizen door Zuid-Afrika doe je relatief gemakkelijk per vliegtuig en over de weg. Bij verschillende luchtvaartmaatschappijen vind je regelmatige vluchten tussen Johannesburg, Kaapstad, Durban, George, Nelspruit en Port Elizabeth en er zijn ook relatief frequente vluchten naar verscheidene kleinere steden.

In Kaapstad kan je je verplaatsen met de hop-on-hop-off toeristenbus maar ook taxi's en Uber zijn beschikbaar. 

De meeste van onze klanten maken zelfstandig een autorondreis, want Zuid-Afrika leent zich daar enorm goed toe. De wegen zijn doorgaans prima, heerlijk rustig en plaatsen staan goed aangegeven. Door het uitgebreid geasfalteerd wegennet is het makkelijk en comfortabel om met de auto te reizen in Zuid-Afrika. In landelijke gebieden vind je echter ook grindwegen. Rijden doe je aan de linkerkant van de weg. 

Neem onze tips ter harte voor een zorgeloze autorondreis:

  • Hou het reisboek altijd bij de hand. Een GPS stuurt je, met name in landelijke gebieden en natuurreservaten, soms op wegen die niet bestaan. Combineer onze routeinformatie met je GPS en bij twijfel volg dan liever onze informatie.
  • Rij bij voorkeur tussen 08:00 – 16:00 uur. Hou hier rekening mee bij de routes die je rijdt en dingen die je wil zien en doen. Afstanden in Zuid-Afrika zijn groot en het wordt vroeg en sneller donker.
  • Stop liever niet op afgelegen stukken en verlaten wegen. Heb je autopech, probeer dan naar een benzinestation te rijden.
  • Vraag ook altijd informatie en tips aan de gastvrouw/gastheer van de accommodatie. Zij kennen de gebieden uiteraard erg goed en zijn het beste op de hoogte van eventuele veiligheidsrisico’s.

 

Overal zul je zogenaamde Car Guards tegenkomen die meestal zijn aangesteld door de winkelier, winkelcentra, enz.

Deze personen helpen je bij het in/uit parkeren en houden een oogje in het zeil terwijl je winkelt of een bezienswaardigheid bezoekt. Het is echter lastig te zien of het een ‘echte’ Car Guard is of iemand die zich voordoet alsof. Gebruik je gezond verstand en wees dus wel wat extra op je hoede.

Laat nooit iets waardevols in het zicht liggen en zorg ervoor dat de deuren steeds op slot zijn. Best laat je de Car Guard niet zien dat je koffers of iets waardevols in je koffer hebt. Het is gebruikelijk om de Car Guard een kleine tip te geven, muntgeld is voldoende bv. 5 ZAR.

Op de grotere wegen kan je geflitst worden en krijg je een eventuele bekeuring achteraf via de autoverhuurmaatschappij. Er staan ook politiecontroles langs de weg. Als je wordt aangehouden, blijf dan altijd vriendelijk en toon je rijbewijs. Het omkopen van een politieagent is strafbaar en de politie is dan weer strafbaar als ze om contant geld vragen. Een bekeuring betaal je steeds bij een politiestation of gemeentekantoor/lokale rechtbank, waar je een betalingsbewijs krijgt. Het gebeurt regelmatig dat de politie aanstuurt op een cash betaling (‘cooldrink money’, ‘bonus’ of vele andere namen die ze daarvoor gebruiken) waarna ze je zullen laten gaan. Als je de wet niet overtreden hebt, vraag de agent dan om een officiële bekeuring. Wij adviseren om geen contant geld te betalen. Vraag de agent om zijn naam en badge nummer zodat je de corrupte agent kunt rapporteren (SAPS 0860 130860 of Traffic Police 0861 400800).


Health and Medical Information

Het malariarisico is seizoensgebonden in het noorden en het oosten van de provincies Mpumalanga en Limpopo, inclusief het Krügerpark en de naburige nationale parken:

  • van september tot en met mei is het malariarisico hoog. We raden dan muggenwerende maatregelen aan van de schemer tot de ochtend in combinatie met de inname van malariatabletten. 
  • van juni tot en met augustus is het malariarisico matig. Muggenwerende maatregelen zijn dan eveneens aangeraden. Aan personen met een hoger risico adviseren we soms om preventief malariatabletten in te nemen.
  • Het malariarisico is laag tijdens heel het jaar in het noorden in: KwaZulu-Natal tot aan de rivier Tugela, inclusief de nationale parken  Tembe Elephant, Ndumu Game Reservate, iSimangaliso Wetland en Hluhuluwe iMfoolozi. We raden muggenwerende maatregelen aan van de schemer tot de ochtend.

Er is geen malariarisico in het zuiden van het land.

De volgende vaccinaties raden we echter zeker aan:

    • Tetanus-difterie-kinkhoest
    • Mazelen-bof-rubella
    • Polio
    • Hepatitis A

 

Er is geen risico op gele koorts in dit land. Vaccinatie is niet nodig als u vanuit België reist tenzij je in de afgelopen zes dagen in een land bent geweest waar gele koorts kan voorkomen, ook voor tussenstops in een luchthaven. (Dit geldt niet als je reist vanuit Zambia.)

De vaccinatie moet minstens tien dagen voor aankomst toegediend worden in een gele koorts-vaccinatiecentrum. Inenting tegen de gele koorts is ook nodig voor personen die gedurende hun reis passeren door de Gele-Koorts-Gordel van Afrika of Zuid-Afrika.

 

Wij mogen -als reisbureau- geen bindend medisch advies geven. Aangezien de reisomstandigheden en gezondheidstoestand individueel afhankelijk is, raden wij je aan om steeds contact op te nemen met jouw huisarts voor een persoonlijk advies op basis van jouw reis.

 

Als je geneesmiddelen moet gebruiken is het nuttig om een omschrijving in het Engels mee te nemen (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang).

Zuid-Afrika telt twee soorten ziekenhuizen: staatshospitalen en privé-hospitalen. De kwaliteit van de medische zorgverlening is in beide gevallen hoogstaand maar hou in staatshospitalen rekening met een wachttijd voor niet-dringende behandelingen. Privé-hospitalen hebben meer personeel, zijn vaak moderner en de patiëntenkamers zijn er veel comfortabeler.

We raden je aan je aansluitingskaart van Eurocross of de polis van een reisbijstandsverzekering te tonen bij het binnengaan van het ziekenhuis. Zonder een reisverzekering word je niet opgenomen in een privé-hospitaal, tenzij je een kredietkaart met hoge limiet hebt of opname medisch gezien hoogdringend is.


Safety Notices

Veiligheid

deel van de reizigers ondervindt geen problemen. Toch is voor het hele land een voortdurende waakzaamheid aan de orde, in het bijzonder in de grote steden, omwille van de grote criminaliteit in het land. Zuid-Afrika kent helaas zorgwekkende misdaadcijfers , ook toeristen kunnen het slachtoffer worden van criminaliteit.

De politieke toestand in Zuid-Afrika is stabiel en laat reizen over het gehele land toe. We raden je aan je te informeren over de recente politieke ontwikkelingen voor en tijdens je reis. Op die manier kan je eventuele stakingen en protestacties vermijden. Het is dan ook aangeraden om de lokale media te consulteren om op de hoogte te zijn van de huidige veiligheidstoestand en geplande manifestaties tijdens je reis.

Houd verder zeker rekening met volgende tips:

  • Wees op je hoede voor diefstallen, vooral op openbare plaatsen zoals luchthavens, stations, hotellobby's, in de omgeving van bars, restaurants, terrasjes, stranden...
  • Vermijd het openlijk dragen van dure spullen zoals sieraden en (video)camera’s.
  • Draag nooit grote sommen geld bij je, maar zorg ervoor dat je in plaats daarvan enkele munten en biljetten op zak hebt die je onmiddellijk kan afstaan, in geval van agressie.
  • Wees waakzaam bij geldafnames aan geldautomaten en bij bankkaartbetalingen. Je haalt beter geld af bij daglicht en bij automaten op drukke locaties (luchthavens, woonwijken, winkelcentra).
  • Draag een kopie van je identiteits- of reisdocumenten op zak. Scan je identiteitsdocumenten en bewaar best ook een elektronische kopie (op USB-stick, e-mail...). Bewaar de originele documenten bij voorkeur in het hotel.
  • Rijd ‘s nachts nooit buiten de agglomeraties. Blijf op grote wegen rijden en verzeker je van je reisroute voor vertrek.
  • Vermijd sloppenwijken (townships) en ga er enkel heen onder begeleiding van een gids of een persoon die de plaats kent.
  • Vraag steeds aan lokale hotels en reisagentschappen welke plaatsen te vermijden zijn en hoe je je best naar je bestemming begeeft
  • Verplaats je nooit alleen te voet, noch bij valavond, noch ’s nachts. Enkel verplaatsingen in groep worden aangeraden, ook in grote steden en uitgaansbuurten.
  • Vergrendel steeds je hotelkamerdeur en open niet voor vreemden.
  • Blijf uit de buurt van manifestaties, demonstraties en grote menigtes.
  • Vermijd bus- en treinstations en hun omgeving, alsook de minibus taxi standplaatsen na 17 uur en blijf steeds op je hoede tijdens de dag.
  • Rijd in de stad enkel met gesloten ramen en deuren en laat nooit handtassen, bagage of voorwerpen van enige waarde zichtbaar in het voertuig achter. Stop ’s avonds enkel en alleen in een drukke en goed verlichte omgeving (bijvoorbeeld tankstation).
  • Doe nooit autostop en neem geen lifters mee.
  • Maak nooit gebruik van de minibus taxi’s (openbaar vervoer). Vertrouw ’s avonds enkel de taxi’s van taxibedrijven die je telefonisch oproept. Maak in luchthavens enkel gebruik van de diensten van taxibedrijven met een vergunning, die in de terminal een balie hebben en waarvan de prijzen bekend zijn.
  • Geweldpleging tussen officiële taxi’s en de wagens van Uber heeft zich reeds voorgedaan, voornamelijk in Johannesburg. Wees dus voorzichtig als je gebruik maakt van Ubers.
  • Zorg ervoor dat je bij verplaatsingen steeds een gsm en de nodige telefoonnummers bij de hand hebt in geval van nood. De noodnummers van de Belgische consulaten zijn bereikbaar voor dringende consulaire bijstand: Johannesburg (+27 82 458 8026) of Kaapstad (+27 73 772 4559).
  • Het nationale noodnummer voor politie en medische noodgevallen is 10111. Zorg ervoor dat je weet hoe je in geval van nood hulp kunt krijgen.

In elk land kunnen er crisissen of ongelukken gebeuren. Registreer je reis via Travellers Online. Zo kan de FOD Buitenlandse Zaken je indien nodig makkelijker informeren en ondersteunen.


Food, Drink and Cuisine Advice

De Zuid-Afrikaans wetgeving over voedselveiligheid en -hygiëne in Zuid-Afrika is over het algemeen voldoende streng in hotels, restaurants, pubs en nachtclubs en wordt door de plaatselijke overheid gecontroleerd.  Kraanwater in Zuid-Afrika is veilig om te drinken en om mee te koken, mits het uit kranen in stedelijke gebieden komt. Niet al het kraanwater op het platteland is veilig voor consumptie. Om hygiënische redenen adviseren we je om toch maar best water uit verzegelde flessen te drinken.

Je kan in alle veiligheid vers fruit, groenten en salades  eten, en ook ijs in je drankjes doen. De kwaliteit van Zuid-Afrikaanse vis, vlees en kip is uitstekend.  Je kan dus onbeperkt genieten van de heerlijke plaatselijke keuken.

Streetfood is niet zo gebruikelijk als in andere landen, hoewel je in stadscentra en townships toch traditionele snacks en maaltijden zal vinden. De voedselveiligheid kan in dergelijke gevallen niet worden gegarandeerd.

Als je bepaalde dieetwensen hebt, mag je ons hiervan steeds op de hoogte brengen.


Climate and Weather

Zuid-Afrika heeft een oppervlakte van meer dan 1,22 miljoen vierkante kilometer. Niet zo onlogische dat het land dus verschillende klimaatzones kent. De zon schijnt gemiddeld 8,5 uren per dag. De jaargetijden zijn precies tegenovergesteld aan die van ons.

  • De kustgebieden hebben doorgaans een gematigd klimaat met milde winters en warme zomers.
  • Het binnenland kent een meer continentaal klimaat met grotere temperatuurverschillen tussen zomer en winter. De zomers zijn vaak heet en droog, terwijl de winters koel tot koud kunnen zijn.
  • Het zuidwesten, de regio rond Kaapstad, heeft een mediterraan klimaat met nattere winters en droge zomers.
  • In de bergen en op hogere gelegen gebieden is het klimaat koeler. De temperatuur kan aanzienlijk variëren, met voornamelijk koude winters en milde zomers.


Clothing and Dress Recommendations

Kleding

Zuid-Afrika kent verschillende klimaatzones. Wij raden je dan ook aan om kleding mee te nemen die je in “laagjes” kunt dragen. Onze voorkeur gaat uit naar lichte, katoenen kleding die makkelijk te wassen is. Bij het bekijken van wilde dieren draag je best neutrale tinten zoals kaki, olijfgroen of lichtbruin en vermijd je beter felle kleuren, wit, donkere kleuren en zwart. Camouflage kleuren zijn ook een no-go.

In hooggelegen gebieden zoals de Drakensbergen, kan de temperatuur plots duiken. Laat je niet verrassen en voorzie je van truien en een jas. We adviseren je ook om regen- en winddichte kledij te voorzien.

Op bekende stranden als Margate, Pennington, Plettenberg Bay, Port Alfred, Salt Rock, Scottburgh, Shelly Beach, Sodwana Bay, Umhlanga en Umkomaas dragen badgasten moderne zwemkleding. Vrouwen kunnen hier probleemloos bikini's dragen. Wees terughoudend op de stranden van plattelandsgebied, met name die van de voormalige 'homelands' Transkei en Ciskei.

Wandelschoenen en een zonnebril zijn het hele jaar door een goed idee. ‘s Avonds, als u gaat dineren in een chic restaurant of naar een show gaat, is smart-casual kleding gepast.


Internet Availability

Je kan in bijna heel Zuid-Afrika op het internet. De meeste hotels en lodges bieden gratis internet bij de receptie, de lounge en het restaurant. In veel hotels kan je ook in je kamer van internet genieten. Wie ook buiten zijn accommodatie over internet wil beschikken, kan een plaatselijke simkaart of e-sim aanschaffen. 


Electricity and Plug Standards

In Zuid-Afrika gebruiken ze stopcontacten van type D, M en N. Het is dus aangeraden om een aangepaste reisstekker te voorzien om je apparaten te kunnen gebruiken.

Stopcontacten in Zuid-Afrika leveren doorgaans elektriciteit met een frequentie van 230 volt wisselstroom/50 Hz. Als je een apparaat aansluit dat is gebouwd voor een elektrische ingang van 230 volt, of een apparaat dat compatibel is met meerdere spanningen, dan is een adapter alles wat je nodig hebt. Een spanningsomvormer is nodig als je apparaat niet compatibel is met 230 volt.

De primaire elektriciteitsleverancier „Eskom” is niet altijd in staat om voldoende elektriciteit te produceren. Daarom wordt de elektriciteitsvoorziening soms op een gecontroleerde manier afgesloten (=loadshedding). Dat kan soms enkele uren duren. De meeste lodges hebben voorzieningen om zelf stroom te genereren.

Om op de hoogte te blijven van de nieuwste loadshedding-schema's, raden we je aan gebruik te maken van een handige app genaamd „eskomsepush” die zowel via de App Store als Google Play kan worden gedownload via volgende link: https://sepush.co.za/mappush.


General Guidance

Telefoneren

Het telefoonsysteem in Zuid-Afrika is het modernste en best ontwikkelde systeem van heel Afrika. Je hebt bijna overal bereik. Slechts in enkele wildparken en Swaziland is er een beperkter bereik. Het nationale telecombedrijf is Telkom. Als je vanuit Zuid-Afrika naar het buitenland wil bellen, kies je eerst 09. Vervolgens kies je de code van het land dat je wil bellen (bv. voor België 32).

Afgezien van enkele vergeten, afgelegen plaatsen is het mobiele telefoonnetwerk in Zuid-Afrika goed. De drie grote providers zijn Vodacom, MTN en Cell C. Ter plaatse kan je een simkaart kopen of een GSM huren.

Loadshedding kan helaas ook invloed hebben op de dekking van mobiel telefoongebruik.

Tijdzone

In onze zomermaanden is er geen tijdsverschil tussen België en Zuid-Afrika. Tijdens onze wintertijd is het in Zuid-Afrika één uur later.

Groeten

Vriendelijkheid en gastvrijheid zijn twee centrale waarden in Zuid-Afrika. Gesprekken en ontmoetingen beginnen met “Hoe gaan dit” en “Baie goed, dankie” gevolgd als antwoord. Handen schudden is voor Zuid-Afrikanen erg van belang: eerst maken de handen contact, daarna wordt de duim gepakt en daarna weer de handen.

Fotografie

Fotograferen in Zuid-Afrika vormt meestal geen probleem. Als je mensen fotografeert is het natuurlijk wel beleefd om eerst even toestemming te vragen.

Paklijst

  • Paspoort
  • Internationaal rijbewijs
  • Reisverzekering
  • Dagrugzak als handbagage
  • Telefoonnummers bij noodgevallen
  • Doktersverklaring indien je speciale medicatie gebruikt. Zorg er voor dat zeker de inhoud van de medicatie wordt vermeld (belangrijker dan merknaam)
  • Bankpas, creditcard, contant geld
  • Lichte, gemakkelijk wasbare (katoenen) kleding
  • T-shirts met lange mouwen voor een koele avond maar ook voor bescherming tegen de zon en muggen
  • Lange broeken voor ‘s avonds en tijdens koelere dagen (afritsbare broeken zijn erg handig)
  • Comfortabele safarishirts en -shorts
  • Fleecevest of warme trui
  • Lichtgewicht, waterdichte jas of poncho (vooral tijdens het regenseizoen)
  • Comfortabele wandelschoenen
  • Wandelsokken, lang genoeg om in je broek te stoppen
  • Sandalen of slippers
  • Zwem- en strandkleding
  • Waterschoenen ter bescherming tegen scherpe rotsen en koraal
  • Zonnehoed of pet
  • Zonnecrème (waterbestendig en hoge SPF)
  • Zonnebril
  • Aftersun lotion
  • Anti-muggengel of -spray
  • Anti-jeukcrème tegen insectenbeten
  • Natte doekjes of antibacteriële zeep
  • Malariatabletten
  • Persoonlijke kleine EHBO-doos met pijnstillers, (blaren)pleisters, verband, tape, anti-diarreemiddelen, rehydratiepakketten en medicijnen die je normaal gebruikt. Je safarigids heeft ook een uitgebreide medische kit bij zich.
  • Hoofdlamp of zaklamp (met extra batterijen)
  • Zakmes
  • Verrekijker
  • Video- en/of fotocamera met extra lens, geheugenkaartjes, batterijen en opladers
  • Lensreinigingsdoekjes
  • Tas om je camera te beschermen tegen stof en regen
  • Mobiele telefoon met oplader
  • Universele adapter
  • Reisgids over Zuid-Afrika
  • Wildlife- en vogelgids om wilde dieren gemakkelijk te herkennen
  • Notitieblok of dagboek om je ervaringen op te schrijven
  • Boek om te lezen tussen de game drives door of op het strand

   


back to top