United States of America

Verenigde Staten van Amerika reisinformatie:

INTRODUCTIE

Amerika is het op twee na grootste land ter wereld en bestaat uit een mix van grote stedelijke gebieden en weidse dunbevolkte vlakten met een prachtige natuur. Ook de culturen in de VS zijn heel divers. Mede door de invloed van immigranten die sinds de 17e eeuw Amerika binnenkwamen, bestaat de VS uit een kleurrijke mix van culturen van over de hele wereld.

Ook is het land overweldigend; alles is namelijk groot, groter, grootst. De supermarkten zijn bijvoorbeeld enorm, de porties eten zijn fors en de wolkenkrabbers zijn “huge”. Amerikanen denken groot en alles lijkt er te kunnen. Amerika wordt daarom niet voor niets het land van de onbegrensde mogelijkheden genoemd. De “American Dream” en de diversiteit en contrasten in natuur en cultuur maken de Verenigde Staten een zeer populaire vakantiebestemming.

 

FEITEN EN CIJFERS

 • Hoofdstad: Washington D.C.
 • Oppervlakte: 9.826.675 km2 
 • Inwoners: +/-  324.000.000 inwoners
 • Godsdienst: Christelijk: 79,8%, Joods: 1,4%, Moslim: 0,6%
 • Tijdsverschil: 5 tot 10 uur eerder
 • Reistijd : 8 tot 12 uur vliegen
 • Stroom110V (wereldstekker aanbevolen)
  • TIP: neem 1 reisstekker mee en een contactdoos/stekkerblok, dan kan je meerdere toestellen opladen met dezelfde reisstekker. 

 

GESCHIEDENIS

Amerika is een vrij modern land, waardoor er niet veel oude bouwwerken te vinden zijn, zoals bijvoorbeeld in Italië. Dit komt mede door de manier waarop Amerika is ontstaan. Zo is Amerika niet ontdekt door Columbus in 1492 zoals velen denken, maar werd het continent waarschijnlijk al vele eeuwen eerder ontdekt door de Aziaten. Toen woonden er al indianen in de USA. Toen de Nederlanders naar de USA kwamen, noemden ze de VS “Nieuw Nederland”, en New York noemden ze “Nieuw-Amsterdam”. Nog steeds zijn er hierdoor nog veel winkels en straten met Nederlandse namen. Ook klinken relatief veel Amerikaanse achternamen Nederlands, terwijl Amerika maar kort in Nederlands bezit is geweest.

Onafhankelijk
Op 4 juli 1776 (Onafhankelijkheidsdag) verklaarden dertien kolonies zich onafhankelijk. De Engelsen waren het hier niet mee eens, wat de start was van een oorlog tussen de kolonies en Engeland. Na vele jaren van oorlog werd in 1787 het verdrag van Parijs getekend en werd George Washington de eerste president van Amerika.

Andere belangrijkste historische gebeurtenissen
Andere belangrijke historische gebeurtenissen zijn de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) en de grote depressie in de jaren dertig van de vorige eeuw. Ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog waren de noordelijke staten in conflict met de zuidelijke staten en vonden veel bloedige veldslagen en veldtochten plaats. Tijdens de grote depressie was Amerika economisch gezien in crisis en verloor ongeveer een kwart van de beroepsbevolking haar baan.

Hoe Amerika aan haar naam kwam
Amerika is vernoemd naar de Italiaanse zeevaarder Amerigo Vespucci. Hij was een van de eersten die inzag dat Amerika niet in Azië lag, maar een nieuw continent was. Hij beschreef dit o.a. in de brieven “Quatuor Americi navigationes” en “Mundus Novus”. Deze reisverslagen verspreidden zich door Europa, en een aantal kaartenmakers noemde het uiteindelijk “Terra Americi” naar Amerigo Vespucci. Uiteindelijk veranderde de naam naar “Amerika”.

 

TAAL EN CULTUUR

In Amerika is Engels de officiële voertaal. Het alfabet is gelijk aan dat van Nederland, al worden sommige letters en klemtonen anders uitgesproken. Omdat Amerika groot is en uit 50 verschillende staten bestaat, kunt u tijdens uw reis ook andere talen horen, zoals Spaans, Chinees of Frans. Ook wordt er nog steeds door 178.000 mensen Navajo gesproken, een taal van de Indianen.

 

FEESTDAGEN

De Verenigde Staten hebben een behoorlijk aantal feestdagen. Let erop dat als een feestdag op maandag plaatsvindt, dit ook vaak invloed heeft op activiteiten in het voorafgaande weekend.

 • 1 januari: Nieuwjaarsdag 
 • 3e maandag in januari: “Martin Luther King” dag
 • 14 februari: Valentijnsdag
 • 3e maandag in februari: President dag
 • 17 maart: “St. Patrickʼs Day”Ierse feestdag
 • Een zondag in maart of april: Pasen
 • Laatste maandag in mei: “Memorial day"
 • 4 juli: Onafhankelijkheidsdag
 • 1e maandag in september: “Labor day”
 • 2e maandag in oktober: Columbus dag
 • 31 oktober: Halloween
 • 11 november: Veteranendag
 • 4e donderdag in november: “Thanksgiving”
 • 24 december: Kerstavond
 • 25 december: Eerste kerstdag

 

WEER EN KLIMAAT

Doordat Amerika zo groot is, heeft het een verscheidenheid aan klimaten: van koud toendraklimaat tot tropisch regenwoudklimaat. Het noordwesten van Amerika is overwegend nat, terwijl het middelste deel van de USA vrij droog en warm is. Bekijk daarom altijd het weer en klimaat van de staat of plaats waar u heen reist. Bereidt u goed voor op de verschillende weersomstandigheden, zodat u het meeste uit uw reis kunt halen.

Beste reistijd qua weer
Wat betreft het klimaat is over het algemeen het voor- en najaar de beste tijd om naar Amerika te reizen. De temperatuur is dan op de meeste plekken aangenaam. In de winter regent het over het algemeen iets meer, terwijl het in de zomer warmer is.

Orkanen en tornadoʼs
Orkanen en tornadoʼs komen in Amerika relatief vaak voor, al verschilt dit van plek tot plek. Er kan overlast zijn van orkanen en tornadoʼs van oktober tot en met november, waarbij orkanen voorkomen in gebieden met warm zeewater (zoals bij Florida).

Informeer naar het weer
Omdat Amerika zo groot is en diverse klimaten heeft, is het moeilijk om specifiek aan te geven wat het weer en klimaat kan zijn in Amerika. Informeer daarom van tevoren goed naar het plaatselijke weer. Ook belangrijk is om er rekening mee te houden dat het eind december tot en met maart vrij druk in de Verenigde Staten is; dit verschilt echter ook van plek tot plek.

 

REIZEN

In Amerika kunt u comfortabel reizen per vliegtuig, trein, bus, boot, metro, taxi, camper of (huur)auto. Veelal is het openbaar vervoer goed geregeld in de steden; daarbuiten hoeft dit echter niet het geval te zijn. Als u grote afstanden wilt afleggen in korte tijd is het vliegtuig vaak een goede optie, want binnenlandse vluchten zijn vaak goedkoper dan de bus of trein. De metro en taxi zijn vooral geschikt om u snel door steden te verplaatsen, en de tarieven zijn vaak erg schappelijk. Over het algemeen is het huren van een auto de beste optie om in de USA te reizen; met een auto heeft u de vrijheid om te gaan en staan waar en wanneer u wilt. Officieel worden Nederlandse en Belgische rijbewijzen erkend, maar het kan toch verstandig zijn om een internationaal rijbewijs mee te nemen.

Immigratiedienst
Iedereen met een Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft een paspoort nodig om naar Amerika te reizen, welke nog minimaal geldig moet zijn na terugkomst uit Amerika. Ook kinderen en babyʼs moeten een eigen paspoort hebben; u kunt dus niet met uw baby naar Amerika reizen als uw baby in uw eigen paspoort staat. Als u met meer dan € 10.000 contant geld een grens van de Verenigde Staten wilt passeren (naar binnen of naar buiten), dient u dit bij de douane aan te geven. Verboden om in te voeren zijn o.a.: drugs, fruit, vlees, zaden, zuivel en loterijkaartjes.

 

GELD

In Amerika betaalt men in Amerikaanse dollars. De waarde van de dollar schommelt. Bekijk voordat u op reis naar Amerika gaat wat de huidige wisselkoers is. 

Pinnen
Over het algemeen kunt u bij banken en winkels pinnen met uw Nederlandse pinpas. U herkent dit aan het Maestro logo op uw pinpas en op de betaalautomaat. Als u bij SNS bankiert, heeft u waarschijnlijk geen Maestro maar V Pay pinpas. Daarom is het voor klanten van SNS Bank soms wat lastiger om te pinnen in de Verenigde Staten van Amerika. Let wel op dat u vaak een bedrag betaalt om te kunnen pinnen en het om te kunnen zetten van euroʼs in dollars. Let er ook op dat u voorafgaand aan uw reis vaak online het pinnen in het buitenland aan moet zetten. Banken hebben deze regel ingevoerd om bankzaken buiten Nederland veiliger te maken. Neem hiervoor contact op met uw bank.

Creditcard
Een creditcard kan ook interessant zijn; in de USA is het namelijk normaal om alles met een creditcard af te rekenen (of natuurlijk gewoon cash). Ook hoeft u zo geen cash bij u te dragen, wat de reis en het verblijf veiliger maakt.

Fooi
Een ander belangrijk verschil met  ons is dat de meeste Amerikanen ongeveer 15% fooi geven bij een goede service in een restaurant. De lonen van het personeel in de Amerikaanse horeca zijn erg laag, omdat wordt verwacht dat dit wordt gecompenseerd met fooi.

 

VEILIGHEID

Amerika is een veilig land om te reizen. Echter kent het land ook in de grotere steden mindere buurten waar u beter niet kunt komen. Raadpleeg daarom altijd bij aankomst (in uw accommodatie of de plaatselijke VVV) waar u het beste naartoe kunt gaan en welke delen u beter kunt vermijden. Mocht u in de wildernis verblijven, houdt dan rekening met wilde dieren die hier leven, zoals beren. Laat daarom nooit etensresten achter.

 

GEZONDHEID

De medische zorg staat in de Verenigde Staten op hoog niveau, maar wordt, behalve in noodgevallen, nooit verleend zonder een bewijs van verzekering. Reizigers wordt geadviseerd een zeer goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat alle rekeningen voor medische zorg en geneesmiddelen contant betaald moeten worden, soms zelfs vooraf. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, kunnen reizigers het beste direct contact opnemen met hun verzekeringsmaatschappij. Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag de arts om een recept Het is aan te raden zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen.

 

REISDOCUMENTEN

U dient in het bezit te zijn van een internationaal paspoort, dat nog 6 maand na retour geldig is.  Minstens 72 uur voor aankomst in de USA, moet u uw Esta-aanvraag vervolledigd hebben. u doet uw aanvraag op volgende website:  https://esta.cbp.dhs.gov (de prijs bedraagt $ 21 per persoon).

 


Betalingen en Wisselkoersen

Valuta

De Amerikaanse Dollar is de munteenheid van de Verenigde Staten. De code voor Dollars is USD en het valuta symbool is $. Notities komen in $1, $2, $5, $10, $20, $50, en $100 denominaties en munten komen in 1¢, 5¢, 10¢, 25¢, 50¢, en $1 denominaties.

Bankieren

De meeste gangbare creditcards worden in de Verenigde Staten geaccepteerd, waaronder American Express, Diners Club, MasterCard en Visa. Bezoekers worden geadviseerd om ten minste één belangrijke creditcard bij zich te hebben, omdat het gebruikelijk is om een vooruitbetaling of een creditcard op te vragen voor hotelkamers en autoverhuur, zelfs als de laatste betaling niet per creditcard plaatsvindt. Neem contact op met uw kaartuitgever voor de huidige toeslagen die gelden voor het gebruik van de kaart buiten uw eigen land. U dient uw uitgever ook te informeren dat u voor een bepaalde periode reist, zodat uw kaart niet wordt gemarkeerd of tijdelijk wordt geschorst.

Travelercheques worden algemeen geaccepteerd in Amerikaanse Dollar cheques; reischeques van Pond Sterling worden zelden geaccepteerd en weinig banken zullen ze eren. Wijziging wordt uitgegeven in Amerikaanse dollars. Een of twee identificatiegegevens (paspoort, creditcard, rijbewijs) zijn vereist.


Reizen en Plaatselijk Transport

Weg

Amerikanen rijden aan de rechterkant van de weg. Rijden is een geweldige manier om de VS te zien, maar afstanden kunnen enorm zijn, bijvoorbeeld 4.716 km (2.930 mijl) tussen San Francisco en New York City. Toch is reizen over de weg een ideale manier om zowel de uitgestrektheid als de diversiteit van het land te ervaren. Bovendien is road tripping een favoriete manier van reizen voor Amerikanen, en sommige van de geweldige wegen zijn iconisch, zoals de beroemde Route 66.

De taxidienst varieert aanzienlijk van stad tot stad en is vaak helemaal niet beschikbaar in landelijke gebieden. In grote steden zijn taxi's gemakkelijk te herkennen en zijn ze gemakkelijk te vinden. In kleinere steden en steden met een taxidienst moet u mogelijk een bedrijf bellen om een taxi aan te vragen.

Autoverhuur

Grote internationale bedrijven hebben kantoren op alle gateway luchthavens en in de meeste steden.

Spoorweg

Bijna alle langeafstandstreinen worden geëxploiteerd door Amtrak, die meer dan 500 gemeenten in 46 staten en drie Canadese provincies bedient via een routenetwerk van 35.000 km. Het spoor wordt niet beschouwd als de beste manier om te reizen binnen de VS, omdat treinen langzaam, zeldzaam en duur kunnen zijn.


Gezondheid / Medische informatie

De medische zorg staat in de Verenigde Staten op hoog niveau, maar is, behalve in noodgevallen, nooit gegeven zonder een bewijs van verzekering. 

Reizigers wordt aangeraden een zeer goede reisverzekering af te sluiten. Behoud er rekening mee dat alle rekening voor medische zorg en geneesmiddelen contant betaald moeten worden, soms zelfs vooruit. In geval van een ziekenhuisopname van wanneer medisch-specialistische zorg nodig is, kunnen reizigers het beste direct contact opnemen met hun verzekeringsmaatschappij. 

Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) van vraag de arts om een recept. Het is aan te raden zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen. 


Veiligheidsinstructies

Reizen kan risico's met zich meebrengen, zo ook in de Verenigde Staten. Sinds 11 september 2001 is mannen in de VS extra alert op de veiligheid. Houdt u Vandaar rekening met extra lange wachtrijen op vliegtoestellen en bij toeristische attracties.

Doorgaans is Amerika echter een veilig land om doorheen te reizen. Kleine criminaliteit komt in elk land voor, het is altijd belangrijk zaam te zijn en uw bezittingen in het oog te houden of veilig op te bergen. Laat uw belangrijke spullen achter in de klus van Draag deze in een tasje onder uw kleding. Zo heeft u minder kans om doelwit te worden van zakkenrollers en dieven. En laat terwijl u rijdt en als u de auto parkeert nooit uw spullen zichtbaar in de auto liggen. Wij raden u aan om koffers etc. in de koffer van de auto te doen zodat de auto leeg is.

Voor actuele reis informatie en advies verwijzen wij u door naar de website van het ministerie van buitenlandse Zaken: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen

U kan ook uw reis registreren via: https://travellersonline.diplomatie.be


Eten, Drinken en Culinair Advies

Frequent eten uit is een relatieve nieuwigheid voor veel Amerikanen, met name in voorstedelijke gebieden, en is slechts een van de vele gevolgen van de popularisering van tv-programma's die beroemdheid chef-koks en een focus op culinaire geschiedenis en populaire cultuur.In grote steden, restaurants zijn meestal modern en zeer schoon, het aanbieden van een breed scala aan keukens, prijzen en faciliteiten. Restaurants zijn er in alle soorten en maten, variërend van fast food, zelfbediening en counter service, tot drive-thru en tafelservice. Er zijn tal van mogelijkheden voor zowel casual als gastronomisch dineren.

Er zijn ook vele soorten bars, cocktaillounges, café-stijl bars en Engelse pubs. Over het algemeen kost de service van de serveerster meer dan self-service of take-out. Drinkwetten worden vastgesteld door de afzonderlijke staten, provincies, gemeenten en steden; gemiddeld is de sluitingstijd in bars tussen middernacht en 03u00.

Tippen wordt op grote schaal toegepast, omdat servicekosten meestal niet in de factuur zijn opgenomen. Obers verwachten over het algemeen 15 tot 20% fooi. Vaak zijn servicekosten inbegrepen voor grotere partijen; als het beleid van het restaurant niet duidelijk op het menu staat, vraag dan aan de server. Opgemerkt moet worden dat een dekkingsvergoeding is voor toelating tot een vestiging, geen fooi voor service.


Klimaat en Weersomstandigheden

Het algemene klimaat in de Verenigde Staten van Amerika (VS) is gematigd, met opmerkelijke uitzonderingen. Alaska heeft een arctisch toendraklimaat, terwijl Hawaï en Zuid-Florida een tropisch klimaat hebben. De Great Plains zijn droog, vlak en met gras begroeid en veranderen in dorre woestijn in het verre Westen. Het klimaat is mediterraan langs de Californische kust.


Kledingvoorschriften

Het is echt casual in Amerika. Buiten de belangrijkste steden is het raadzaam om niet lastig te vallen met geklede kleding. Maar als u van plan bent om de stad restaurants te bezoeken, dan kunt u zich meer op uw gemak voelen in smart casual wear.

Kleding in natuurlijke vezels zal beter werken in de hitte en het is de moeite waard om in een lichtgewicht trui, vest of pashmina wrap te springen voor koeler weer of overdreven felle airconditioning.

Reis licht en koop daar je toiletartikelen. Must haves zijn onder andere een zonnebril en draag veel high factor zonnebrandcrème.

Als u van plan bent om zeer warme gebieden te bezoeken, raden wij u aan om een shirt met lange mouwen en een hogere halslijn in te pakken om verbranding te voorkomen. Een zonnehoed is ook erg handig in de intense zonneschijn en onze packable is gewoon perfect voor op reis.


Internetbeschikbaarheid

De Verenigde Staten heeft over het algemeen goede toegang tot internet in de meeste toeristische bestemming. Bij het boeken van accommodatie is het eenvoudig genoeg om de kamerbeschrijvingen te scannen met steeds meer accommodaties die Wi-Fi bieden.


Netspanning en Telefonie

Elektrische stopcontacten in de Verenigde Staten van Amerika zijn een van de twee soorten stopcontacten: de 'Type A' en 'Type B'. Als de stekker van uw apparaat niet overeenkomt met de vorm van deze stopcontacten, heeft u een reisstekker nodig om aan te sluiten. Travel stekkeradapters veranderen gewoon de vorm van de stekker van uw apparaat om te passen op welk type stopcontact u nodig hebt om aan te sluiten. Als het cruciaal is om te kunnen aansluiten wat er ook gebeurt, neem dan een adapter mee voor alle typen.

Elektrische stopcontacten in de Verenigde Staten van Amerika leveren meestal elektriciteit bij 120 volt AC. Als je toestel compatibel is met meerdere spanningen, dan is een adapter alles wat je nodig hebt. Als uw apparaat niet compatibel is met 120 volt, is een spanningsomvormer nodig.

 


terug naar boven