Namibia

Namibië ligt in het zuidwesten van Afrika en beschikt over een goed ontwikkelde infrastructuur, enkele van de beste toeristische voorzieningen in Afrika en een indrukwekkende lijst van adembenemende natuurwonderen. Bezoekers kunnen de hoofdstad Windhoek verkennen en de mooie kustplaats Swakopmund ontdekken met overblijfselen van de Duitse invloed van het land, weerspiegeld in de architectuur, cultuur, keuken en de jaarlijkse Oktoberfest-vieringen. Om dit bijzondere land goed te kunnen waarderen, moet je de steden verlaten om de opmerkelijke natuurlijke landschappen die Namibië te bieden heeft te verkennen. Deze omvatten: de indrukwekkende Fish River Canyon; het uitgestrekte Etosha National Park vol wilde dieren, zoals leeuwen, aan de woestijn aangepaste olifanten en de Hartmann's Mountain Zebra; de angstaanjagend mooie Kalahari-woestijn; en natuurlijk de Namibwoestijn die zich uitstrekt over meer dan 2000 km langs de prachtige Atlantische kust. Namibië is een ideale bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar een onvergetelijke Afrikaanse ervaring in een unieke, prachtige ongerepte wildernis.

STREVEN NAAR KOOLSTOFNEUTRAAL ZIJN

Tijdens het reizen bouwen we een grote hoeveelheid koolstofdioxide op, samen met een grote ecologische voetafdruk. Vluchten, auto's, cruises, airconditioning enz. dragen allemaal bij aan de opbouw van CO2, wat leidt tot opwarming van de aarde en klimaatverandering.

We moedigen u aan om uw CO2-voetafdruk verder te compenseren door bijdragen te leveren aan een waardevol CO2-compensatiebedrijf zoals Credible Carbon. https://www.crediblecarbon.com/


Betalingen en Wisselkoersen

Valuta

De munteenheid van Namibië is De Namibische dollar (NAD; symbool N$) bestaat uit bankbiljetten van N$200, 100, 50, 20 en 10. Munten hebben een waarde van N$5, N $1, 50 cent, 10 cent en 5 cent. Het is gekoppeld aan de Zuid-Afrikaanse rand (R) op een 1:1 -basis (Zuid-Afrikaanse rand = 100 cent). De Zuid-Afrikaanse rand is ook acceptabel als valuta in Namibië.

De import en export van lokale valuta is beperkt tot N $50,000. De invoer van vreemde valuta is onbeperkt, op voorwaarde dat bedragen gelijk aan of hoger zijn dan NAD 5.000 bij aankomst worden gedeclareerd. De export van vreemde valuta is onbeperkt tot het geïmporteerde en gedeclareerde bedrag.

Bankieren

Openingstijden: maandag tot vrijdag van 09.00 tot 15.30 uur en zaterdag van 08.30 tot 11.00 uur

Banken zijn in de meeste steden te vinden, en de meeste zijn gesloten op zon- en feestdagen. De meeste bieden wisseldiensten aan - met contant geld, bank- en creditcards en reischeques.

American Express, Diners Club, Mastercard en Visa worden als betaalmiddel geaccepteerd. Creditcards worden meestal niet geaccepteerd bij tankstations, dus houd hier rekening mee wanneer u naar de geldautomaat gaat. Het is een goed idee om een noodfonds voor benzine opzij te zetten als u van plan bent om te gaan rijden.

U kunt ook contant geld verkrijgen bij veel geldautomaten. Verschillende internationale banken hebben filialen in de belangrijkste stadscentra. Vertel je bank altijd dat je naar het buitenland reist, omdat ze je aankopen kunnen blokkeren als ze niet op de hoogte zijn gebracht.

Neem reischeques in Amerikaanse dollars of Zuid-Afrikaanse rand aan om extra wisselkoerskosten te vermijden. Over het algemeen kunt u een betere wisselkoers verwachten voor reischeques dan voor contant geld.


Reizen en Plaatselijk Transport

Het openbaar vervoer in Namibië is afgestemd op de behoeften van de lokale bevolking en beperkt zich tot de hoofdwegen tussen de grote bevolkingscentra. Hoewel goedkoop en betrouwbaar is, heeft het weinig nut voor de reiziger, aangezien de meeste toeristische attracties van Namibië buiten de gebaande paden liggen.

Het is gemakkelijk om door Namibië te reizen met de auto, en een 2WD voertuig is perfect geschikt voor de meeste reizen. Maar lange afstanden, slechte mobiele telefoondekking buiten de grote steden en zeldzame benzinestations die alleen contant geld accepteren, betekenen dat vooruit plannen van vitaal belang is.

Er zijn grote luchtvaartmaatschappijen die vliegen naar Windhoek en Swakopmund. Andere bestemmingen zijn bereikbaar met de auto of chartervlucht.

Namibiërs rijden links en alle wegwijzers zijn in het Engels. Veiligheidsgordels moeten te allen tijde worden gedragen en praten in een mobiele telefoon tijdens het rijden is verboden. De algemene snelheidslimiet is 120 km/u op geasfalteerde wegen buiten de steden en 100 km/u op grindwegen. In bebouwde gebieden is de maximumsnelheid 60 km/h.


Eten, Drinken en Culinair Advies

Traditionele Namibische gerechten worden zelden geserveerd en daarom is het eten in restaurants meestal Europees van stijl en is over het algemeen van zeer hoge kwaliteit.

Namibië is erg op vlees gericht en veel menu-opties bevatten steaks van verschillende dieren. De meeste kampen en restaurants bieden echter meestal een gedeelte met vegetarische gerechten en zeevruchten aan.

In de supermarkten vind je voorverpakte verse groenten en fruit (maar hoe verder afgelegen de gebieden die je bezoekt, hoe kleiner je keuze), en veel conserven, pasta, rijst, brood, enz. Het meeste hiervan wordt geïmporteerd uit Zuid-Afrika.

Het water in de belangrijkste steden van Namibië is over het algemeen veilig om te drinken, maar het kan een beetje metaalachtig smaken als het kilometers lang is doorgepompt. Natuurlijke bronnen moeten meestal worden gezuiverd, hoewel water uit ondergrondse bronnen en droge rivierbeddingen zelden problemen veroorzaakt. Gefilterd en gebotteld water is echter gemakkelijk verkrijgbaar in de meeste steden en alle kampen, lodges en hotels.


Klimaat en Weersomstandigheden

Namibië, gedeeltelijk bedekt door de Namib-woestijn, een van de droogste woestijnen ter wereld, is het klimaat over het algemeen erg droog en aangenaam — het is het hele jaar door prima te bezoeken. Namibië ontvangt slechts een fractie van de regen die landen verder naar het oosten ervaren. Tussen ongeveer december en maart is het soms vochtig en kan er regen volgen, vaak bij plaatselijke onweersbuien in de middag. Deze komen vaker voor in het midden en oosten van het land, en nog ongebruikelijker in de woestijn.

April en vooral mei zijn vaak mooie maanden in Namibië. Steeds droger, met een echte frisheid in de lucht en veel groen in het landschap; op dit moment is de lucht helder en grotendeels stofvrij.

Van juni tot augustus koelt Namibië af en droogt het meer uit; de nachten kunnen koud worden en in sommige woestijngebieden dalen tot onder het vriespunt. Naarmate het landschap opdroogt, wordt het wild in het noorden van het land meer aangetrokken tot waterpoelen en is het voor bezoekers gemakkelijker te zien. In september en oktober warmt het weer op; in de meeste gebieden kun je op zijn best wild kijken, hoewel er vaak veel stof in de buurt is en de vegetatie zijn levendigheid heeft verloren.

November is een zeer variabele maand. Soms houdt het warme, droge weer aan, soms vult de lucht zich met wolken en dreigt het te regenen — maar als je het geluk hebt om de eerste regens van het seizoen mee te maken, zul je het drama nooit vergeten.


Kledingvoorschriften

Namibië is een land met een divers klimaat. Het wordt aanbevolen om lichte kleding in te pakken die gemaakt is van ademende materialen, zoals katoen of linnen, om de hitte overdag tegen te gaan. 'S Avonds kan de temperatuur aanzienlijk dalen, dus het is het beste om warmere lagen mee te nemen. Bezoekers kunnen wandelschoenen of sneakers meenemen voor buitenactiviteiten. Een lange broek en een overhemd met knopen zijn vaak heel geschikt voor een formele gelegenheid of werkkleding.


Internetbeschikbaarheid

Telecom Namibia biedt een dienst aan genaamd wi-space. Je koopt een wi-space-voucher waarmee je overal waar je het wi-space-logo ziet verbinding kunt maken met wifi (ongeveer 40 locaties in Namibië).

Als alternatief is er goede WiFi beschikbaar op de meeste vakantieaccommodaties in het hele land (gratis/betaald).


Netspanning en Telefonie

Stopcontacten in Namibië zijn van het type M (SABS-1661). Als de stekker van je apparaat niet overeenkomt met de vorm van deze stopcontacten, heb je een reisstekkeradapter nodig om de stekker in het stopcontact te steken. Adapters voor op reis kunnen eenvoudig de vorm van de stekker van uw apparaat aanpassen aan het type stopcontact dat u wilt aansluiten. Als het cruciaal is om de stekker in het stopcontact te kunnen steken, neem dan een adapter mee voor alle soorten apparaten.

Stopcontacten in Namibië leveren doorgaans elektriciteit met een frequentie van 230 volt wisselstroom/50 Hz. Als je een apparaat aansluit dat is gebouwd voor een elektrische ingang van 230 volt, of een apparaat dat compatibel is met meerdere spanningen, dan is een adapter alles wat je nodig hebt. Als uw apparaat niet compatibel is met 230 volt, is een spanningsomvormer nodig.


Algemene Informatie

Conservatie is een hoeksteen van de Namibische ervaring.

Namibië was het eerste Afrikaanse land dat bescherming van het milieu in zijn grondwet heeft opgenomen, en de regering heeft dit versterkt door haar gemeenschappen de mogelijkheid en rechten te geven om hun wilde dieren te beheren via gemeenschappelijke conservatieven.

Vandaag is meer dan 43% van de oppervlakte van Namibië in beheer. Dit omvat nationale parken en reservaten, gemeenschappelijke en commerciële conservatieven, gemeenschappelijke bossen en particuliere natuurreservaten.

Na de onafhankelijkheid in 1990 hebben visionaire natuurbeschermers in het veld en het ministerie van Milieu en Toerisme beleidsveranderingen doorgevoerd waardoor plattelandsgemeenschappen konden profiteren van wilde dieren door het vormen van natuurbehoud. In 1998 werden de eerste vier conservatoria geregistreerd.

Tegenwoordig omarmen meer dan 70 geregistreerde natuurreservaten één op de vier landelijke Namibiërs. Een gevoel van eigenaarschap over wilde dieren en andere hulpbronnen stimuleert mensen om hun hulpbronnen duurzaam te gebruiken. Wildlife wordt nu omarmd als een gratis landgebruiksmethode voor landbouw en veehouderij.

Mensen leven met wilde dieren, waaronder roofdieren en grote zoogdieren, en beheren hun natuurlijke hulpbronnen verstandig. Zij plukken ook de vruchten. In 2009 genereerde het beheer van natuurlijke hulpbronnen op het platteland van Namibiërs meer dan $42 miljoen aan inkomsten. Al die tijd vergemakkelijkt het programma een opmerkelijk herstel van wilde dieren.

Namibië heeft nu de grootste vrij roamende bevolking van zwarte neushoorns en cheeta's ter wereld en is het enige land met een groeiende populatie van vrij-roamende leeuwen. De olifantenpopulatie van Namibië verdubbelde tussen 1995 en 2008 van 7.500 tot meer dan 16.000 individuen. Deze opmerkelijke ommekeer heeft sommigen ertoe gebracht Namibië's instandhoudingsinspanningen het grootste Afrikaanse wildherstelverhaal te noemen.


South Africa

Dit uitgestrekte land is ongetwijfeld een van de meest cultureel en geografisch diverse plekken op aarde. Zuid-Afrika staat bij de lokale bevolking graag bekend als de 'Rainbow Nation' en heeft 11 officiële talen en de multiculturele inwoners worden beïnvloed door een fascinerende mix van Afrikaanse, Aziatische en Europese culturen. Breng uw dagen door: ontdek de gastronomische restaurants, indrukwekkende kunst- en uitgaansgelegenheden en mooie stranden van Kaapstad; geniet van een typische lokale braai (barbecue) in de gemeente Soweto; snuffelen op de bruisende Indiase markten in Durban; of proef enkele van's werelds beste wijnen op de talloze wijndomeinen verspreid over de pittoreske Kaapse wijnlanden. Vanwege de rijke en turbulente geschiedenis zijn er tal van historische bezienswaardigheden te ontdekken, waaronder de Zululand-slagvelden van KwaZulu-Natal, het Apartheid Museum in Johannesburg en Robbeneiland, vlak voor de kust van Kaapstad. De aantrekkingskracht van Zuid-Afrika ligt vooral in de opmerkelijk ongetemde wildernis met zijn verbazingwekkende verscheidenheid aan wilde dieren die vrij rondlopen in enorme, niet omheinde wildreservaten zoals het wereldberoemde Kruger National Park. Met al deze verscheidenheid is het geen wonder dat Zuid-Afrika snel de populairste toeristische bestemming van Afrika is geworden.

STREVEN NAAR KOOLSTOFNEUTRAAL ZIJN

Tijdens het reizen bouwen we een grote hoeveelheid koolstofdioxide op, samen met een grote ecologische voetafdruk. Vluchten, auto's, cruises, airconditioning enz. dragen allemaal bij aan de opbouw van CO2, wat leidt tot opwarming van de aarde en klimaatverandering.

We moedigen u aan om uw CO2-voetafdruk verder te compenseren door bijdragen te leveren aan een waardevol CO2-compensatiebedrijf zoals Credible Carbon. https://www.crediblecarbon.com/


Betalingen en Wisselkoersen

Valuta

De munteenheid is de Rand, die is verdeeld in 100 cent. Er zijn R200-, R100-, R50-, R20- en R10-noten. Munten zijn er in R5, R2, R1, 50c, 20c en 10c.

Bankwezen

Banken zijn in de meeste steden te vinden en zijn over het algemeen geopend van 9.00 tot 15.30 uur op weekdagen en van 08.30 tot 11.00 uur op zaterdag (gesloten op zon- en feestdagen). De meeste bieden wisseldiensten aan - met contant geld, bank- en creditcards en reischeques. U kunt ook contant geld verkrijgen bij geldautomaten. Verschillende internationale banken hebben filialen in de belangrijkste stadscentra. Laat je bank altijd weten dat je naar het buitenland reist, omdat ze je aankopen kunnen blokkeren als ze niet op de hoogte worden gebracht.


Reizen en Plaatselijk Transport

Reizen door Zuid-Afrika is relatief eenvoudig per vliegtuig, over de weg en per trein.

Verschillende luchtvaartmaatschappijen voeren binnenlandse routes uit met regelmatige verbindingen tussen Johannesburg, Kaapstad, Durban, George, Nelspruit en Port Elizabeth en relatief frequente vluchten naar verschillende sm's allersteden en ook steden.

Een uitgebreid geasfalteerd wegennet maakt reizen in Zuid-Afrika met de auto gemakkelijk en gemakkelijk. Op het platteland vind je echter gravelwegen. Houd er rekening mee dat een geldig internationaal rijbewijs vereist is. We rijden aan de linkerkant van de weg. De meeste autoverhuurbedrijven wereldwijd hebben vestigingen in Zuid-Afrika.

Een andere manier om door Zuid-Afrika te reizen zijn streekbussen. Metrobus-bussen zijn beschikbaar voor stadsvervoer. Taxi's met meter kunnen worden besteld en er zijn e-hailing-diensten beschikbaar. Er is het populaire MyCityBus-systeem in Kaapstad en een hop-on-hop-off-toeristenbus in Kaapstad en Johannesburg.

Het spoorwegsysteem omvat de goedkope Shosholoza Meyl Metrorail-treinen voor lange afstanden met meer luxe opties die beschikbaar zijn. Er is ook het Gautrain-spoorwegsysteem voor snelle doorvoer in de provincie Gauteng.


Eten, Drinken en Culinair Advies

De hygiënische normen met betrekking tot voedselgezondheid en -veiligheid in Zuid-Afrika zijn over het algemeen hoog in hotels, restaurants, pubs en uitgaansgelegenheden. Kraanwater in Zuid-Afrika is veilig om mee te drinken en te koken als het uit de kraan wordt gehaald in stedelijke gebieden. Niet al het kraanwater op het platteland is veilig voor consumptie, dus neem indien nodig voorzorgsmaatregelen.

Het is veilig om vers fruit, groenten en salades te eten en ijs in je drankjes te doen. Zuid-Afrikaanse vis, vlees en kip zijn van uitstekende kwaliteit, dus je hoeft je niet te beperken als je geniet van de lokale keuken.

Restaurants vallen onder de Zuid-Afrikaanse wetgeving inzake voedselveiligheidscontrole, die wordt geïmplementeerd door de lokale overheid. De regelgeving omvat certificering en regelmatige inspecties door gezondheidsinspecteurs om de hygiënische normen te handhaven.

In Zuid-Afrika is straatvoedsel niet zo gebruikelijk als in andere landen, hoewel verkopers die traditionele snacks en maaltijden verkopen in stadscentra en townships te vinden zijn. Voedselveiligheid kan in dergelijke gevallen niet altijd worden gegarandeerd.


Klimaat en Weersomstandigheden

De temperaturen in Zuid-Afrika, gemeten in graden Celsius, zijn gemiddeld op hoogtes van 28°C tot gemiddeld dieptepunt van 8°C in de zomermaanden, terwijl de wintertemperaturen variëren van 1°C's nachts tot ongeveer 18°C overdag. De gemiddelde jaarlijkse regenval is aan de lage kant met minder dan 500 mm per jaar, waardoor het land wat droog is. Veel van de regen valt in de winter in de West-Kaap, anders dan in de rest van het land, waar in de zomer regen valt. Aan de positieve kant biedt het Zuid-Afrikaanse klimaat meer dan een behoorlijk deel van de zonneschijn, met een gemiddelde van 8,5 uur per dag.


Kledingvoorschriften

zomer

Neem koele, lichte en comfortabele kleding mee, want in sommige gebieden kunnen de zomertemperaturen tot ver tussen de 30 en 40 graden Celsius komen. Neem in de zomer ook een paraplu of regenjas mee, want dan krijgt het grootste deel van het land regen, maar vergeet niet een zwempak (badpak) te nemen.

Winter

De winters zijn over het algemeen mild, in vergelijking met de Europese zomers. Maar er zijn dagen dat de temperatuur daalt, vooral in hooggelegen gebieden zoals de Drakensbergen, dus wees voorbereid met truien en jassen. In Kaapstad regent het tijdens het winterseizoen, dus het is aan te raden regenkleding mee te nemen.

Generaal

Neem altijd een hoed, zonnebril en zonnebrandcrème mee, want de zon kan zelfs in de wintermaanden sterk zijn.

Wandelschoenen zijn het hele jaar door een goed idee, met warme sokken in de winter.

Als u zaken doet in het land, is zakelijke kleding over het algemeen nodig in het bedrijfsleven, maar media kleden zich bijvoorbeeld over het algemeen nonchalanter.

Voor het bekijken van games zijn een aantal items met een neutrale kleur handig, maar je hoeft niet te overboord te gaan. Een goed paar wandelschoenen is ook aan te raden.

Als u's avonds in een chique restaurant dineert of naar een show gaat, is een chique casual kleding aan te raden.


Internetbeschikbaarheid

De meeste accommodaties bieden wifi in hun zakencentra, kamers of restaurants. In de meeste zakenwijken en winkelcentra zijn internetcafés te vinden. Daarnaast bieden sommige Zuid-Afrikaanse restaurants WiFi.

Er zijn ook verkooppunten zoals PostNet die internet-, fax- en postfaciliteiten aanbieden.


Netspanning en Telefonie

Stopcontacten in de Republiek Zuid-Afrika zijn van het type M (SABS-1661). Als de stekker van uw apparaat niet overeenkomt met de vorm van deze aansluitingen, hebt u een reisstekkeradapter nodig om de stekker in het stopcontact te steken. Adapters voor op reis veranderen gewoon de vorm van de stekker van uw apparaat zodat deze past bij het type stopcontact dat u wilt aansluiten. Als het cruciaal is om in te kunnen pluggen, wat er ook gebeurt, neem dan een adapter mee voor alle typen.

Stopcontacten in Zuid-Afrika leveren meestal elektriciteit met een frequentie van 230 volt AC/50 Hz. Als je een apparaat aansluit dat is gebouwd voor een 230 volt elektrische ingang, of een apparaat dat compatibel is met meerdere spanningen, dan is een adapter alles wat je nodig hebt. Een spanningsomvormer is nodig als uw apparaat niet compatibel is met 230 volt.


terug naar boven