Zuid-Afrika, ook wel "Wereld in één land" genoemd, is ongetwijfeld één van de meest diverse landen op aarde als het gaat om de cultuur en het landschap. Het land wordt door de lokale bevolking liefdevol omschreven als de 'Rainbow Nation' en haar multiculturele inwoners worden beïnvloed door een fascinerende mix aan Afrikaanse, Aziatische en Europese culturen.
Kortom, er valt genoeg te beleven!
Wilde dieren spotten tijdens een safari in één van de vele wildparken, of een ontmoeting met het grootste zoogdier op aarde, de walvis (juni - november), of een nachtelijke tour om de schildpadden eieren te zien leggen (november - februari). Vogelaars kunnen hun hart ophalen, in Zuid-Afrika zijn 850 verschillende soorten vogels te spotten, waarvan 725 soorten het hele jaar door. De meest vreemde en tevens grootste vogel, is de struisvogel. Hiervan leven er minstens 60.000 in en rond Oudtshoorn.
Op dit moment kunnen adrenaline junks op verschillende plekken langs de kust, nog duiken naar de witte haaien. De stad Algoa Bay (Port Elizabeth) aan de prachtige Tuinroute, kreeg enige jaren geleden de bijnaam "Bottlenose Capital of the World". Heb je geluk..... dan zie je hier honderden dolfijnen tegelijk tijdens een boottocht.
Zuid-Afrika is voor liefhebbers van wijn en lekker eten, een heus Walhalla. Wijnboerderijen vind je niet alleen rondom Stellenbosch. Rondom de plaatsen Robertson, Hermanus en op delen van de Tuinroute, maar ook in het drogere Noorden, zijn veel wijnboerderijen te vinden. De totale wijnproductie van Zuid-Afrika ligt op 900 miljoen liter per jaar, waarvan de helft wordt geëxporteerd.
De Zuid-Afrikaanse keuken is spraakmakend en de gerechten zijn, net als de bevolking, uiterst divers. Naast de "braai" (barbecue op hout), kun je genieten van "potjie kos" (stoofgerechten) en de smakelijke keuken van de Cape Malay, met invloeden uit het Verre Oosten.
De mix aan culturen in Zuid-Afrika is ongekend, vandaar de naam "Regenboog Natie". Het land kent 11 officiële talen, de meest bekende zijn het Afrikaans, IsiZulu en isiXhosa. Natuurlijk wordt door het gehele land ook Engels gesproken, echter nog geen 10% van de bevolking spreekt deze taal in binnenshuis.
Door de rijke en veelbewogen geschiedenis van Zuid-Afrika, zijn er tal van historische bezienswaardigheden te ontdekken. Denk aan Robbeneiland bij Kaapstad, de "Capture side" bij het plaatsje Howick, het Apartheid Museum in Johannesburg en de laatste rustplaats van Nelson Mandela in zijn geboorteplaats Qunu. Op veel plekken in Kwazulu Natal zijn slagvelden te vinden waar de Engelsen, de Boeren en de Zoeloes tegen elkaar gevochten hebben.
Kortom het veelzijdige Zuid-Afrika heeft voor iedereen iets te bieden. Het is dan ook geen verrassing, dat dit prachtige land in zeer korte tijd één van 's werelds meest populaire toeristische bestemming is geworden.
Ervaar het zelf!
Toelatingseisen
Reizigers met een Europees paspoort hebben geen visum nodig. Het paspoort dient nog 3 maanden geldig te zijn na uw verblijf in Zuid-Afrika (Lesotho 6 maanden). In 2019 is het geboortecertificaat afgeschaft voor kinderen, jonger dan 18 jaar, die reizen met beide ouders en waarvan de achternaam gelijk is aan de achternaam van de ouders. In alle andere gevallen dient u contact op te nemen met de ambassade in Den Haag voor meer informatie.
Betalingen en Wisselkoersen
Valuta
De valuta is de Rand, die is verdeeld in 100 cent. Er zijn R200-, R100-, R50-, R20- en R10-biljetten. Munten komen in R5, R2, R1, 50c, 20c, 10c en 5c.
Bank
Banken zijn te vinden in de meeste steden en zijn over het algemeen geopend van 09.00 uur tot 15.30 uur op weekdagen en van 08.30 uur tot 11.00 uur op zaterdag (Gesloten op zon- en feestdagen). De meeste bieden valutadiensten - met contant geld, bank- en kredietkaarten en reischeques. U kunt ook geld verkrijgen bij geldautomaten. Verschillende internationale banken hebben vestigingen in de belangrijkste stadscentra. Geef uw bank altijd door dat u buiten Europa reist, omdat deze uw aankopen kunnen blokkeren als ze niet op de hoogte zijn.
Reizen en Plaatselijk Transport
Reizen door Zuid-Afrika is relatief eenvoudig door de lucht, over de weg en met het spoor.
De belangrijkste luchtroutes worden bediend door SAA en British Airways, geëxploiteerd door Comair. Er zijn 2 goedkope luchtvaartmaatschappijen op de belangrijkste routes, namelijk Kulula.com en Mango.
Het faciliteren van reizen door Zuid-Afrika wordt gedaan door 10 luchthavens die worden beheerd door de Airports Company South Africa (Acsa). Daarnaast zijn er ongeveer 90 regionale luchthavens, waaronder de internationale luchthaven Kruger Mpumalanga in Nelspruit en de luchthaven Skukuza, die toegang bieden tot het Kruger National Park.
Een uitgebreid wegenstelsel maakt reizen per auto in Zuid-Afrika gemakkelijk. U zult echter onverharde wegen op het platteland tegenkomen. Notitie: Een geldig internationaal rijbewijs is vereist.
We rijden aan de linkerkant van de weg.
Het dragen van veiligheidsgordels is verplicht en mobiele telefoons kunnen alleen 'handsfree' worden gebruikt.
Snelheidslimieten worden over het algemeen ingesteld op 120 km op snelwegen, 100 km op secundaire wegen en 60 km in stedelijke gebieden.
Op bepaalde nationale wegen zijn tolheffingen van toepassing.
Benzinestations zijn wijdverspreid.
De meeste internationale autoverhuurbedrijven hebben vestigingen in Zuid-Afrika
Een andere manier om Zuid-Afrika te verkennen, zijn luxe intercitybusdiensten zoals Greyhound en Trans-Lux. Metrobus-bussen zijn beschikbaar voor stadsvervoer. Taxi's moeten telefonisch worden besteld. Er is een hop-on-hop-off-bus in Kaapstad en Johannesburg.
Het spoorwegsysteem omvat de lange afstand, goedkope Shosholoza Meyl Metrorail-treinen. Meer luxe opties zijn de Blue Train, Premier Classe en de stoomtrein Rovos Rail. Er is ook het nieuwe snelle doorgangsspoorwegsysteem van Gautrain in de provincie Gauteng, dat Johannesburg, Pretoria, Ekhuruleni en OR Tambo International Airport verbindt.
Gezondheid / Medische informatie
Zuid-Afrika heeft uitstekende ziekenhuizen en klinieken. Het is een hygiënisch land, men kan het water drinken uit de kraan.
DTP (difterie, tetanus, polio). Vaccinatie wordt aanbevolen voor alle reizigers naar dit land. Er komt geen polio voor in Zuid-Afrika, difterie kunt u mogelijk op lopen als u langere tijd in een township verblijft.
Gele Koorts
In dit land komt geen gele koorts voor. Vaccinatie is VERPLICHT als men VANUIT een gele koorts gebied komt.
Tetanus
Mocht u in Zuid-Afrika gebeten worden door een zoogdier, dan raden wij u aan een Tetanus prik te halen als u geen geldige DTP prik heeft.
Malaria
Enkele gebieden in Zuid-Afrika hebben een laag risico op malaria. Van mei t/m september kunt u volstaan met muggenwerende middelen. Bekijk de gebieden https://www.vaccinatiesopreis.nl/malaria-zuid-afrika/
Veiligheidsinstructies
Zuid-Afrika is een veilig land om te reizen. Wel hebben wij de volgende adviezen voor u: Reis als het licht is, betaal niet met overvolle portemonnees, loop niet te koop met dure sieraden en zorg dat de bagage in de auto en andere zaken niet in het zicht liggen. Het landelijke noodnummer “emergency response” is 10111, u kunt dit als sneltoets in uw telefoon zetten. Ook is er een https://response24.co.za/ app te downloaden (rood/blauw logo), de kosten bedragen $20. Via de app gaat er een noodsignaal uit naar dichtstbijzijnde hulpdienst, uw telefoonnummer en exacte locatie worden meegestuurd. Twijfelt u of het veilig is om ’s avonds ergens te gaan lopen, vraag advies aan de Lodge eigenaar/manager. Zij zijn het beste op de hoogte van de situatie ter plekke.
Eten, Drinken en Culinair Advies
De hygiënenormen met betrekking tot de gezondheid en veiligheid van voedsel in Zuid-Afrika zijn over het algemeen hoog in hotels, restaurants, pubs en uitgaansgelegenheden. Kraanwater in Zuid-Afrika is veilig om te drinken en te koken met kraanwater uit stedelijke gebieden. Niet alle leidingwater in landelijke gebieden is veilig voor consumptie, dus neem voorzorgsmaatregelen indien nodig.
Het is veilig om vers fruit, groenten en salades te eten en ijs in uw drankjes te doen. De vis, vlees en kip uit Zuid-Afrika zijn van uitstekende kwaliteit, dus het is niet nodig om jezelf te beperken als je van de lokale keuken geniet.
Restaurants zijn onderworpen aan de wetgeving voor voedselveiligheidscontrole in Zuid-Afrika, die wordt uitgevoerd door de lokale overheid. Regelgeving omvat certificering en regelmatige inspecties door gezondheidsinspecteurs om te zorgen dat de hygiënische normen worden gehandhaafd.
Straatvoedsel is niet zo gebruikelijk in Zuid-Afrika als in andere landen, hoewel verkopers die traditionele snacks en maaltijden verkopen, in stadscentra en townships te vinden zijn. Voedselveiligheid kan in dergelijke gevallen niet altijd worden gegarandeerd.
Klimaat en Weersomstandigheden
Winter
Het winterseizoen in Zuid-Afrika loopt van juni tot en met augustus. Dit zijn de koelste en met uitzondering van het zuidwesten (de Kaap) de droogste maanden. Landinwaarts is 's nachts vorst en sneeuw mogelijk, zeker in de hoger gelegen gebieden. Overdag lopen de temperaturen dan echter meestal weer op naar waarden van tegen de twintig graden. In het noordoosten is het in de winter het warmste. Het Krugerpark heeft in de koelste maanden nog altijd gemiddelde maximumtemperaturen van rond de 26-27 graden. 's Nachts kan het dan wel redelijk afkoelen tot enkele graden boven het vriespunt.
Klimaat in de winter. Wie in de winter een strandvakantie wil houden in Zuid-Afrika is aangewezen op de kustplaatsen van de regio Kwazulu/Natal. Door de warme golfstroom blijft het zeewater hier aangenaam warm met temperaturen tussen de 21 en 24 graden. Ook de luchttemperaturen van ruim twintig graden en een groot aantal zonne-uren maken een verblijf langs deze kust gedurende de Afrikaanse winter tot een aangename vakantie.
Zomer
Het zomerseizoen in Zuid-Afrika loopt van december tot en met februari. In het noordwesten is het dan heet. In het woestijngebied grenzend aan de oostelijke kant van Namibië lopen de temperaturen overdag gemakkelijk op tot zo'n 34 tot 38 graden. Ook in het uiterste noorden, tegen de grens met Zimbabwe aan, kan het flink heet worden. Het Krugerpark is in deze periode ook zeer warm (ruim dertig graden overdag) in combinatie met een redelijke kans op regen en een vrij hoge relatieve luchtvochtigheid. In deze periode zijn ook de malariamuggen actief in het oosten van Zuid-Afrika. Het malariaseizoen loopt van oktober tot en met mei en beslaat de oostelijk strook vanaf het drielandenpunt Botswana-Zimbabwe-Zuid Afrika tot en met halverwege het kustgebied tussen Swaziland en Durban. Het Krugerpark is hierbij inbegrepen en is daarmee het enigste grote natuurpark van Zuid-Afrika met het risico op malaria.
Golfstroom
Het klimaat langs de westkust van Zuid-Afrika wordt beïnvloed door een koude golfstroom uit zuidwestelijke richting, de Benguelastroom. De aanvoer van relatief koel zeewater uit de koudere gedeeltes van de Atlantische Oceaan zorgt voor tempering van de temperaturen langs de kusten rondom de Zuidkaap en een hogere kans op neerslag in de lokale wintermaanden.
Langs de oostkust staat een warme golfstroom uit noordelijke richting. De Agulhasstroom voert relatief warm zeewater langs de kusten van Mozambique naar Zuid-Afrika. In de regio Kwazulu/Natal is het daarom ook in de wintermaanden nog aangenaam warm.
Kledingvoorschriften
Zomer
Breng kleding mee die koel, licht en comfortabel is omdat de zomertemperaturen in sommige gebieden rond de 30 - 40 graden Celsius kunnen komen. Neem ook een paraplu of regenjas mee in de zomer, want dan krijgt het grootste deel van het land regen. Maar vergeet ook zeker niet uw zwemkleding.
Winter
De winters zijn over het algemeen mild en in vergelijking met de Europese zomers. Maar er zijn dagen dat de temperatuur daalt, vooral in hooggelegen gebieden zoals de Drakensberg, dus wees voorbereid met truien en jassen. Kaapstad krijgt zijn regen tijdens het winterseizoen, dus het is aan te raden om regenkleding mee te nemen.
Algemeen
Neem altijd een hoed, zonnebril en sunblock mee, want de zon kan zelfs in de wintermaanden sterk zijn.
Wandelschoenen zijn het hele jaar door een goed idee, met warme sokken in de winter.
Als u zaken doet in het land, is zakelijke kleding (pak en stropdas) doorgaans nodig in de zakelijke sector, maar bijvoorbeeld media kleden zich over het algemeen nonchalanter.
Voor het bekijken van wild zijn enkele neutraal getinte items nuttig. Een goed paar wandelschoenen is ook aan te raden.
Als u 's avonds dineert in een chique restaurant of een voorstelling bezoekt, wordt smart-casual kleding aanbevolen.
Internetbeschikbaarheid
Internetcafés: Ja, vooral in stedelijke gebieden
Accommodatiemogelijkheden: Ja, met goede connectiviteit
Restaurants: Ja, in grote steden
Cafés: Ja, met wifi beschikbaar
Winkelcentra: Ja
Openbare parken: Ja, in grote steden
Bibliotheken: Ja
Netspanning en Telefonie
Stroom is 220/240 volt bij 50 cycli per seconde. Een driepunts-ronde-pin-adapterstekker moet voor uw elektrische apparaten worden geplaatst; dergelijke adapters zijn ook verkrijgbaar bij grote luchthavens.
Swaziland is een van de kleinste koninkrijkjes ter wereld. Swaziland is ruim 17.000 vierkante kilometer groot en ligt ingesloten tussen Zuid-Afrika en Mozambique. Het heeft ongeveer 1 miljoen inwoners. De voorouders van de Swazi stammen uit Centraal Afrika en leefden tot rond 1700 in het huidige Mozambique. Onder leiding van Ngwane III trokken zij naar Natal en later, rond 1750, naar het huidige gebied van Swaziland. Geleidelijk sloten de stammen zich aaneen tot een natie en deze werd tussen 1840 en 1869 geregeerd door koning Mswati. In 1907, na de Boerenoorlogen, werd Swaziland Brits protectoraat. In 1965 kreeg het zelfbestuur en sinds 1968 is het onafhankelijk. De hoofdstad is Mbabane. Het paleis van de koning staat in Lobamba, net buiten Mbabane. De koning is zeer invloedrijk en duldt geen tegenspraak. Zijn rijkdom staat in schril contrast tot die van zijn onderdanen, want Swaziland is tevens één van de armste landen ter wereld. Het toerisme is een opkomende industrie in Swaziland, maar staat nog in de kinderschoenen in vergelijking tot buurland Zuid-Afrika. Souvenirs en houtsnijwerk zijn hier goedkoper dan in Zuid-Afrika. Een groot deel van het land is heuvelachtig. Het klimaat is tropisch in de lagere streken en gematigd in de bergen. De meeste regen valt in de zomer (november-maart). Voor een bezoek aan Swaziland heeft u een visum nodig, dat u echter gemakkelijk aan de grens kunt verkrijgen. Dit visum is gratis, maar u dient wel een klein bedrag aan wegenbelasting te voldoen. De asfaltwegen zijn van een goede kwaliteit en zodra u buiten de steden bent is het rustig op de weg. In Swaziland kan men zowel met Afrikaanse Randen als met Swazi Lilangeni betalen. Beide valuta hebben dezelfde waarde en worden door elkaar gebruikt. Buiten Swaziland kunt u echter niet met Lilangeni betalen.
Bezienswaardigheden zijn: de lokale markt in Mbabane, de wildreservaten Hlane, Mlilwane en Mkhaya, het Nationaal Museum, het Mantenga Craft Centre / Mantenga Cultural Village, Swazi Candles en de Ngwenya Glass Factory.
Toelatingseisen
U dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 3 maanden geldig is bij aankomst in Swaziland.
Een visum is verplicht. Deze kunt u gratis aanschaffen bij de grens van Swaziland (3 maanden geldig).
Betalingen en Wisselkoersen
Valuta
Lilangeni (SZL; symbool E) = 100 cent. Het meervoud van Lilangeni is Emalangeni. De biljetten zijn in coupures van E200, 100, 50, 20 en 10. Munten zijn in coupures van E5, 2 en 1, en 100, 50, 20, 10, 5, 2 en 1 cent.
De Zuid-Afrikaanse rand wordt ook geaccepteerd als wettig betaalmiddel (E1 = 1 Rand), dus als je uit Zuid-Afrika komt, is het niet nodig om geld te wisselen.
Er zijn geen beperkingen op de import of export van lokale of buitenlandse valuta.
Bezoekers worden geadviseerd om Emalangeni in hun eigen valuta (of in Zuid-Afrikaanse Rand) in te wisselen voordat ze Swaziland verlaten.
Bank
Bankuren: ma-vr 08:30-14:30, za 08:30-11:00.
Slechts enkele geldautomaten accepteren internationale creditcards / betaalkaarten. American Express, MasterCard en Visa worden geaccepteerd in hotels en chique winkels en restaurants.
Travellercheques worden algemeen aanvaard. Verscheidene banken zullen reischeques uitwisselen, maar om extra wisselkoerskosten te vermijden, wordt reizigers aangeraden om ze in euro, Britse ponden of Amerikaanse dollars te nemen.
Reizen en Plaatselijk Transport
Er wordt aan de linkerkant van de weg in Swaziland gereden. Het wegennet is grotendeels goed ontwikkeld, hoewel er weinig straatverlichting is. De hoofdweg van oost naar west is de MR3. Sommige wegen kronkelen en wegen kunnen ruig zijn in de bush.
Autoverhuur: Er zijn een aantal internationale autoverhuurbedrijven in Swaziland.
Voorschriften: de maximumsnelheid is 80 km / u (50 mph) op de openbare weg en 60 km / u in gebieden die zijn bebouwd.
Een internationale rijbewijs is vereist; of nationale licentie (met foto-ID).
Gezondheid / Medische informatie
Voor een bezoek aan Swaziland is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen.
Voor uitgebreid vaccinatie advies en het maken van een vaccinatie afspraak bij u in de buurt, kunt u terecht bij verschillende instanties. U kunt hier ook zien of uw zorgverzekering de vaccinatie(s) vergoedt.
Malaria
In Swaziland komt malaria voor. Malaria is een infectieziekte die wordt overgebracht door malariamuggen. Deze infectieziekte kan bij niet tijdige en/of onjuiste behandeling leiden tot de dood.
Veiligheidsinstructies
Het piepkleine Swaziland is over het algemeen een veilig land om rond te reizen. Alleen in steden als Mbabane en Manzini is het verstandig na zonsondergang wat op je hoede te zijn.
Als je met de auto rond rijdt, is het verstandig niet al te veel kilometers buiten de grotere steden af te leggen in verband met vee op de donkere wegen. Veel straatverlichting is er niet en een botsing met een koe voelt als crashen tegen een dikke muur van gewapend beton. Je zult niet de eerste zijn die zo aan zijn eind komt.
Ook hebben veel andere auto's in Swaziland beperkte of dubieuze verlichting en zijn zij daardoor moeilijk te zien. Daar komt nog eens bij dat men in Swaziland, net als ook op veel andere plekken in zuidelijk Afrika, 's avonds graag met een borreltje op achter het stuur kruipt.
Eten, Drinken en Culinair Advies
Leidingwater is over het algemeen veilig, maar gebotteld of gesteriliseerd water heeft de voorkeur. Drinkwater buiten de grote steden en dorpen kan vervuild zijn. Gepasteuriseerde melk en zuivelproducten zijn veilig voor consumptie; wees voorzichtig als melk van onzekere herkomst is. Eet alleen goed gekookt vlees en vis, bij voorkeur warm geserveerd. Groenten moeten worden gekookt en fruit gepeld.
Restaurants zijn voornamelijk te vinden in Mbabane en in toeristische gebieden zoals de Ezulwini-vallei. De Portugese keuken (een invloed van het nabijgelegen Mozambique), waaronder zeevruchten en vooral garnalen, is te vinden in gebieden zoals Big Bend. Afrikaanse gerechten zoals stoofpot en pap kunnen worden gegeten op meer afgelegen locaties. Andere internationale gerechten die beschikbaar zijn, zijn Indiaas, Duits, Zwitsers en Frans. Een fooi van 10 tot 15% van de rekening is gebruikelijk voor goede service in restaurants en hotels.
Klimaat en Weersomstandigheden
Vanwege de hoogteverschillen is het weer wisselvallig. Behalve in de lager gelegen landen is het zelden oncomfortabel heet en nergens erg koud. Hoewel er af en toe vorst optreedt in het Highveld met een natter, gematigd klimaat. De Middleveld en Lubombo zijn droger en subtropisch met de meeste regen van oktober tot maart.
Kledingvoorschriften
Lichtgewicht katoenen of linnen kleding wordt aanbevolen. Een jas is aan te raden voor de avonden. Waterbestendige kleding zijn zelden nodig, tenzij je tussen oktober en maart veel wandelt. Zonnebrandcrème, een zonnehoed en zonnebrillen zijn essentieel, net als een goed paar wandelschoenen.
Internetbeschikbaarheid
Internetcafés: Ja, in grote steden
Accommodatiemogelijkheden: Soms
Restaurants: soms
Cafés: soms
Winkelcentra: Ja
Openbare parken: Nee
Bibliotheken: mogelijk in steden
Netspanning en Telefonie
Elektrische stopcontacten (stopcontacten) in Swaziland zijn de "Type M" Zuid-Afrikaanse SABS1661 ("Grote" 15 amp BS-546) sockets. Dit is eigenlijk een oude Britse standaard. De "Type M" Zuid-Afrikaanse stekker en stopcontact moet niet worden verward met de "Type D" Indiase stekker en aansluiting. Op foto's lijken ze erg op elkaar, maar het Zuid-Afrikaanse type is veel groter dan het Indiase type en ze zijn fysiek onverenigbaar. Als de stekker van uw apparaat niet overeenkomt met de vorm van deze aansluitingen, hebt u een stekkeradapter nodig om de stekker in het stopcontact te steken. Reisstekkeradapters veranderen eenvoudig de vorm van de stekker van uw apparaat en passen op elk type stopcontact dat u nodig hebt om op aan te sluiten.
Elektrische stopcontacten (stopcontacten) in Swaziland leveren meestal elektriciteit tussen 220 en 240 volt AC. Als u een apparaat aansluit dat is gebouwd voor 220-240 volt, of een apparaat dat compatibel is met meerdere spanningen, dan is een adapter alles wat u nodig hebt.
Maar adapters veranderen de spanning niet, dus de elektriciteit die door de adapter komt, is nog steeds dezelfde 220-240 volt die de socket levert. Noord-Amerikaanse stopcontacten leveren elektriciteit tussen 110 en 120 volt, veel lager dan in de rest van de wereld. Noord-Amerikaanse apparaten worden over het algemeen gebouwd voor 110-120 volt.
Algemene Informatie
Tijdzone Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil.
Tijdens onze wintertijd is het in eSwatini* (sinds 20/04/2018 heet Swaziland eSwatini) 1 uur later. Swaziland kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.
Visa U dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 3 maanden geldig is bij aankomst in eSwatini. Een visum is verplicht. Deze kunt u gratis aanschaffen bij de grens van eSwatini (3 maanden geldig).
Taal SiSwati (Swazi) en Engels zijn beide een officiële taal in eSwatini .
Geloof Zo'n zeventig procent van de mensen in eSwatini is zionist, een mix van christendom en traditionele animistische geloven. Ook zijn er rooms-katholieken, anglicanen en methodisten. De islam en het jodendom hebben beiden een zeer kleine aanhang in het land.
Cultuur en gewoonte Polygamie is nog altijd zeer gebruikelijk in eSwatini. Sommige mannen hebben zo veel vrouwen dat zij niet op één hand zijn te tellen. De vader van de huidige koning had er zelfs meer dan honderd.
Elk jaar in september komen de mooiste jonge meisjes van het land bijeen bij het paleis van de Koningin moeder om daar voor de huidige koning te dansen. Hij kiest tijdens dit evenement jaarlijks een nieuwe, extra vrouw uit. Overigens rukt het principe van monogamie wel steeds verder op. Veel mannen vinden meerdere vrouwen simpelweg te duur. De man wordt immers geacht al zijn vrouwen en kinderen te onderhouden. Ook het enorme aantal hiv-geïnfecteerden in het land, het hoogste percentage ter wereld, maakt het hebben van veel vrouwen en frequente wisselende seksuele contacten minder aantrekkelijk.
De koning heeft in eSwatini nog altijd enorme status. Grapjes over de man of kritische opmerkingen over de monarchie worden niet op prijs gesteld. Sterker nog, je kunt er de gevangenis voor invliegen.
Het maakt dus niet uit hoe republikeins gezind je bent, je kunt je overtuigingen op dit vlak dus maar beter voor je houden tijdens je bezoek aan eSwatini .
Fotografie
U zult in eSwatini naar hartenlust kunnen fotograferen: prachtige landschappen, vele wilde dieren, kleurrijke markten en nog veel meer. Wanneer u de lokale bevolking wilt fotograferen is het netjes om van tevoren toestemming te vragen. Het is raadzaam om voldoende materiaal en ook batterijen uit Nederland mee te nemen. Ons advies is om ruim voldoende opslagruimte vanuit Nederland mee te nemen.
Mobiel netwerk en telefoon
Als je telefoon simlockvrij is doe je er het verstandigst aan in eSwatini een lokale simkaart te kopen. Daarmee bel je prepaid en de simkaart zelf kost niet veel. In het Swazi Mall winkelcentrum in Mbabane vind je belwinkels die je met liefde een simkaart verkopen. Beltegoed kun je werkelijk op elke hoek van de straat aanschaffen.
De meeste luxe resorts in eSwatini hebben tegenwoordig draadloos internet. Ook zijn er in Mbabane en Manzini internetcafés te vinden waar je online kunt gaan. Verwacht geen Nederlandse snelheid en internet kwaliteit, maar zo dramatisch als het vijf geleden was, is het op de meeste plekken in eSwatini ondertussen ook niet meer. Probeer op het platteland echter niet naar internetcafés te zoeken. Wel hebben sommige hotels bij de grotere wildparken hun eigen computer met internet of wifi in hun bar.