Kenya karaktäriseras av vackra naturlandskap med skogsklädda kullar, byar, höga berg, täta skogar och vidsträckta savanner fyllda av liv. I Kenya finns 70 olika etniska grupper från stammarna Maasai, Samburu, Kikuyu och Turkana till araber och indier bosatta vid kusten.
Lägg till detta: en utsökt tropisk kustlinje kantad med milsvida vita sandstränder, vackra korallrev som erbjuder sol och bad och utmärkt snorkling, dykning och andra vattensporter, en massa livliga badorter och det är lätt att förstå varför så många besökare reser hit från hela världens alla hörn för att uppleva en verkligt afrikanskt äventyr.
In- och Utresebestämmelser
Pass
Passet skall vara giltigt minst 6 månader vid inresa. Missa inte det!!
Ni kommer inte att få checka in på flygplatsen om passet inte uppfyller kravet.
Visum
Från och med den 1/1 2024 är Kenya ett visumfritt land. Istället måste du som resenär ansöka om en ETA (Electronic Travel Authorisation). Du fyller i dina personuppgifter, laddar upp en bild på fotosidan i ditt pass samt en porträttbild. Du måste även bifoga en bokningsbekräftelse från Kenya som ni får av oss på Afrikaresor.
Ansökan kostar 35USD/person och görs på denna sida: https://www.etakenya.go.ke/en .
East Africa Tourist Visa som innebär att ni får åka i Kenya, Rwanda, Uganda flera gånger över gränsen utan tillägg. Visumet kostar för närvarande $100 och är giltigt i 90 dagar från utfärdandedatumet. Ni ansöker om EA-visum från det första landet ni ska besöka.
Detta krävs för inresa i Kenya:
- Godkänd ETA. Utskriven.
- Pass som är giltigt 6 månader efter hemresa
Vi rekommenderar er att ladda ner UDs app ”Resklar". Där kan ni även anmäla er till ”svensklistan” där ni fyller i namn, personnummer samt vilket land ni kommer att uppehålla er i vilka datum. Då kommer ni genom appen få information om eventuellt förändrat läge under er resa. Den är väldigt användbar för att få snabb och uppdaterad information.
Ta med era reseförsäkringshandlingar på resan!
Dessa regler kan ändras snabbt utan vår vetskap, det är du som resenär som är skyldig att hålla dig uppdaterad om inresekrav inför din resa
Bankärenden
Valuta
Valutan i Kenya är den kenyanska shilling (KES eller Ksh). Sedlar finns i valörerna KSH 1,000, 500, 200, 100 och 50. Mynt är i valörerna Ksh20, 10 och 5.
1000 KES = 87 SEK (22-05-12)
Banking
Banktid: Måndag-fredag 09.00-15.00, och lördagar 09.00-12.00. Banker i Mombasa och kustområdena öppnar och stänger en halvtimme tidigare. Banker på flygplatser tenderar att öppna tidigare och stänga senare, typiska timmar är kl. 07.00-19.00.
Uttagsautomater är vanliga särskilt vid stora turistmål och i storstäder.
Mastercard och Visa kreditkort är allmänt accepterade; American Express och Diners Club mindre. Stora hotell och restauranger accepterar betalning med kreditkort. Ofta med en avgift på mellan 3-5%.
Det går även bra att betala med USD på de flesta ställena. Endast USD som är tillverkade efter 2006 godkänns som betalning. Tänk på att ha små valörer för att kunna betala på många ställen.
Resa, Transport och att ta sig Fram
Luft:
Huvudflygbolag: Kenya Airways, Airkenya Express, Fly540, JamboJet, African Express Airways, Mombasa Air Safari
Internationella flygplatser: Jomo Kenyatta internationella flygplats, Moi internationella flygplats, Kisumu internationella flygplats, Eldoret internationella flygplats
Väg:
Förhållandena varierar kraftigt.
Tjärvägar: Ja
Grusvägar: Ja
Giltigt internationellt körkort behövs: Nej, såvida inte ditt nationella körkort inte är på engelska. Tredjepartsförsäkring behövs.
Biluthyrning tillgänglig: Ja
Taxi: Ja
Uber tillgängligt: Ja
Buss:
Busstjänster mellan städer: Vissa, men generellt inte säkra.
Lokala bussnät för stadsbussar: Nej
Järnväg:
Järnvägssystem: Ja
Tunnelbanesystem: Nej
Vatten:
Färjor: Ja
Vatten taxibilar: Ja
Fritidskryssningar: Ja
Hälso- / Sjukvårdsinformation
Hälsotips/vaccinationer
Kontakta alltid en vaccinations-/vårdcentral i god tid före din resa för att få uppdaterad information om vilka vaccinationer som krävs. Gula feber-vaccin kan krävas vid inresa. Hör efter med vaccinationscentralen innan avresa.
Se till att ha kraftigt solskydd med er och glöm inte att använda det, solen i närheten av ekvatorn är mycket starkare än vad vi är vana vid och det är lätt att bränns sig även en dag med mulet väder.
Eftersom ni kan tillbringa många timmar resande kan det vara bra med något diarréhämmande preparat till exempel Imodium. Vaccin mot kolera (Dukoral) finns också. Ett tips är att alltid ha en toarulle i väskan då det kan vara dåligt med papper på offentliga toaletter.
Ät inte frukt utan skal eller färska grönsaker om du inte vet att de är rengjorda.
Drick inte kranvatten - köp vatten från affären/lodgen. Många lodger/hotell försöker minska sitt användande av engångsplast och erbjuder filtrerat vatten i karaffer och vattenbehållare. Detta vattnet är säkert att dricka.
Tvätta händerna före maten. På lokala restauranger kommer det nästan alltid fram någon med en karaff vatten och en skål så du kan tvätta dina händer. Annars brukar det alltid finnas ett handfat. Man äter ofta enbart med händerna på lokala restauranger utanför städerna. Iakttag hur man formar riset med fingrarna. På en kortare safari får ni inte uppleva detta om ni inte säger till er guide att stanna på lokalt ställe för till exempel lunch.
Alla reagerar på sitt sätt när man kommer till ett nytt land och ny miljö. Hör du till dem som lätt får förstoppning får du vara extra noga med att dricka mycket och röra på dig.
Malariaprofylax är ofta nödvändigt men inte om man bara åker till Nairobi där risken för malaria är väldigt liten. Då räcker med med att ha med myggmedel och försöka täcka så mycket av kroppen som möjligt på kvällstid. Prata med din vaccinationscentral om deras rekommendationer!
På kvällen bör du ha myggmedel på dig. Främst på fötter och ben. Det är också bra att täcka så mycket som möjligt av kroppen efter att solen går ner för att undvika myggbett. Malariamyggan och vanliga myggor jobbar som hårdast från solnedgång till soluppgång.
Kom ihåg att röra på dig under den längre flygningen. Det räcker med att sträcka på sig ordentligt ibland. Om du vet med dig att du lätt sväller i fötterna så är stödstrumpor sköna att ha på sig under långflygningar.
Om du skulle bli dålig var inte rädd att gå till doktorn. Där brukar man få ett snabbt besked rörande de vanliga tropiska sjukdomarna såsom dysenteri, amöba och malaria. Medicinen kostar bara en tiondel mot hemma för dessa åkommor och den är lika effektiv.
HIV/Aids är vanligt i Kenya.
Läs gärna denna länk innan ni gör henna-tatueringar. https://lakemedelsverket.se/malgrupp/Allmanhet/Kosmetika-och-hygienprodukter/Svarta-hennatatueringar/
Säkerhet och trygghet
Säkerhetstips
Generellt förekommer det mindre problem i dessa länder än i Europa. I städer och på turistorter förekommer sällsynt men ändock rån som överallt annars i världen. Lämna smycken hemma! Blir ni utsatt så gör exakt som de säger och utmana inte på något vis. Straffen i Afrika är hårda så tänk inte ens tanken på att ta kort på dem. Håll er bara lugna och titta ner i backen.
Ficktjuvarna på turistställena är skickliga. Ha pass och reskassan skyddad med bara fickpengar lättare åtkomligt. Gå inte ut efter skymning - ta taxi ifrån restaurangen på kvällen. Chansa inte och resonera att det inte händer dig. Om inte annat tänk på er guide eller hotellpersonal som får jobba hela natten med polisen om något händer. Lämna inga värdesaker på rummet eller i bilen om inte guiden säger annat. De flesta lodger/hotell har kassaskåp på rummen där ni kan låsa in era värdesaker.
Säker Safari
Vi skandinaver har inget riktigt farligt i vår natur och har inte råkat ut för krig eller oroligheter på flera hundra år. Vi känner oss säkra och trygga i de flesta miljöer. Att vi kan vara det är ju något mycket positivt normalt men blåögdhet och känsla av att inget kan hända just mig hör inte hemma i nationalparkerna i Afrika!
Det har hänt att barnfamiljer hoppat runt på stenarna vid floden utanför lodgen utan en tanke på vad som kan finnas i närheten! En krokodil kan tyckas slö och långsam men hastigheten hos en krokodil som anfaller är imponerande – en fullkomlig explosion.
Låt aldrig barnen springa runt utan uppsyn i nationalparkerna - inte ens till och från maten. Gå inte på promenad utan guide i eller i närheten av parker och reservat!!! Lyssna på er guide och på info vid lodgerna.
I poolen eller havet får naturligtvis inga barn lämnas utan uppsyn. En tragedi kan inträffa på 30 sekunder. Inga badvakter finns i Afrika.
Mat och Dryck
Köttet i Kenya är i allmänhet utomordentligt gott, och ”nyama choma” (grillat kött) är allmänt förekommande vid alla större fester eller populära matställen. Nötkött och kyckling är populärt, men get är det mest uppskattade köttet bland lokalbefolkningen och definitivt ett måste köttälskande besökare. Mat med inspiration från mellanöstern och Indien är också populärt, liksom sötvattensfisk inåt landet och havsfisk längs kusten.
Dricka kranvatten rekommenderas inte eftersom tillförseln inte är tillförlitlig, men flaskvatten finns på de flesta ställen. När du köper flaskvatten, kontrollera att flaskans tätning är intakt. Alternativt kan du ta med din egen återanvändbara vattenflaska med ett filter eller använda vattenreningstabletter. Undvik is och tvättade sallader och frukt utom i topphotell och restauranger. Mjölken pastöriseras och mejeriprodukter är säkra för konsumtion.
Tippning är valfritt. De flesta hotell och restauranger inkluderar en serviceavgift på 10% i räkningen. Om de inte gör det, är ett litet tips brukligt för god service.
I städerna är maten internationell men ändå är de traditionella rätterna vanliga:
Ugali = en tjock gröt som ofta är gjord på majs, ibland blandat med kasava, ris och/eller sädesslag är stapelfödan i Östafrika. Ugali kan jämföras med vår klimp i konsistens och äts ofta tillsammans med någon typ av sås och om man har råd kött eller fisk i såsen.
Kasava är en rotfrukt som kommer ifrån en mycket torkresistent buske. Smakar inte mycket i våra munnar men räddar många liv. Den härstammar ifrån Sydamerika men är sedan 100-tals år spridd över världens varma områden som kulturväxt.
En annan rätt som man äter ofta är Wali som är ris som ofta kokas i kokosmjölk och får en mild, lite söt smak.
En mycket vanlig och nyttig grönsak är kokt spenat eller en annan spenatliknande bladört. Kallas muchiche/mchiche.
Kokbanan (ndizi) finns ofta på menyerna. Smakar som potatis med en ”kryddning” av banan.
Getkött är favoritköttet och det smakar bra, våga prova! Kött anses som fin mat (precis som i det gamla jordbrukarsamhället Sverige) och det kan verka oartigt att tacka nej om du blir bjuden såvida du inte säger att du är vegetarian.
Kyckling finns alltid. Smakar ofta bra även om det naturligtvis är segare än hemma. Hemfriterad potatis är också standard.
Glöm inte att pröva fisken - tilapia (en ciklid) är mycket god, nilabborre måste oftast beställas pga att den skickas som filé till bl a Europa. Vid havet gäller king fish, barracuda, snappers m.fl och förstås purfärska skaldjur.
Är ni hemma hos någon så var beredd på att man tackar Gud för maten innan likt vi gjorde för några decennier sedan.
Frukost
Vitt bröd, chapati (fett men gott tunnbröd) eller mandazi (kenyansk munk) serveras tillsammans med te. Te heter chai och är ofta med mjölk och massor av socker.
På våra hotell försöker vi se till att ordentlig frukost ingår men i något fall kan endast te/kaffe och bröd med marmelad och smör ingå (så kallad internationell frukost). Fråga vad som ingår. Ofta finns en del av frukosten på ett buffébord och så får man beställa till ägg, bacon, pannkaka mm.
Snacks
Samosa som liknar piroger kan man hitta i gatustånd och på de flesta restauranger. De brukar innehålla kött eller grönsaker. Ett måste för den som är sugen eller vill ha en lättare lunch, eller varför inte köpa en mogen avokado – rena hälsokosten och en njutning. Risken är dock att du inte kommer att tycka att avokadon hemma är så god när du är hemma igen.
Allergier/specialdiet
Kenya har ett väl fungerande segregerat samhälle med stor respekt för varandras religion. Så har ni av religiösa skäl olika krav på mat är det inga problem alls men ni skall förstås meddela köket/hotellet omedelbart vid ankomst.
På safarilodgerna/strandresorterna är kockarna vana vid specialkost och allergier och de ordnar fram bra alternativ. Om ni äter på lokala restauranger är medvetenhet något lägre även om vanan att hantera allergiker ökar. Ni kan via allergiförbundet få ut ett informationsblad på engelska och gärna också på kiswahili. Detta kan ni ha med och visa upp i köket/hotellet vid ankomst samt muntligt poängteras hur viktigt det är.
Meddela gärna oss innan avresa om ni har någon allergi/specialkost så meddelar vi guiderna och hotellen ni ska bo på. Det är dock bra att ni påminner dem ytterligare en gång när ni anländer.
Klimat och Väder
Kenya har tre typer av klimat: tempererat subtropiskt klimat i väst och sydvästra höglandet (där Nairobi ligger), varmt och fuktigt längs kusten, och varmt och torrt i norr och öster.
Kenyas vädermönster håller på att förändras. Förändringarna i nederbördsmönstren har en enorm inverkan på Kenya eftersom 98 procent av landets jordbruk är regnberoende. Den största utmaningen som jordbrukarna står inför är tidsaspekten. Det är avgörande för dem att veta när regnen börjar och slutar så att de vet när de ska plantera eller skörda sina grödor.
De flesta delar av Kenya har två regnperioder: Mars till maj: "långa regn" och oktober till december: "korta regn". Månaderna juni-augusti är huvudsakligen svala och torra i de flesta delar av landet, med undantag för vissa delar av västra regionen som rapporterar om regn. I januari och februari är det varmt och torrt i hela landet. Under de senaste åren har försenade regn blivit en norm. Och detta är vad vi ser igen nu. Andra år kommer regnen i tid men upphör sedan tidigare än väntat.
Klädsel / Klädrekommendationer
För Nairobi och kusten: lätt bomull och linne rekommenderas.
För safari: löst sittande och ljusneutrala toner rekommenderas. Bra att ha med lite varmare kläder till kvällarna under safarin.
Shorts, sandaler, T-shirts, långbyxor, strumpor att smörja in med ”mygga” inför middagen i inlandet, underkläder, en varmare tröja/tunnare jacka, badkläder - ja det är i stort sett allt ni behöver.
Ficklampa, effektivt solskydd, solhatt och solglasögon och myggmedel är ofta nödvändigt.
Varm tröja och en tunnare jacka bör tas med då det kan bli kyligt på kvällar/morgnar under safarin.
Speciellt utanför turistorterna och i städerna bör man visa hänsyn och anpassa sig till Östafrikas seder och täcka axlar och knän.
Allmänt gäller att vårdad klädsel är vad som behövs om ni skall mötas av respekt. Lokalbefolkningen går själva klädda i kanga som är en typ av tygskynke som man kan använda till det mesta.
Kläder kan tvättas under resans gång men måste lämnas in tidigt om ni bor endast en natt på hotell. För vissa 5* hotell och lodger gäller klädkod t ex slips till middagen.
Om ni åker vidare till kenyanska kusten/Zanzibar efter safarin så är det bra att ha med badskor då det finns sjöborrar i havet.
Packning
Packa i mjuka väskor som är lätta att stuva i safaribilen. Om ni reser flera tillsammans så lägg lite packning från var och en i resväskorna så ni har lite egen packning även om olyckan skulle vara framme och er väska blir försenad. Ange namn/nummer till vår samarbetspartner i landet ni besöker (finns info i bokningsbekräftelsen) om ert bagage blir försenat. Packa alltid lite ”nöd-kläder” i handbagaget liksom allt som ni inte kan vara utan såsom medicin, kontaktlinser, kamera mm.
På de flesta inrikesflyg i Östafrika får man ha med max 15 kg bagage/person.
Tillgänglighet till Internet
Wi-Fi är lätt tillgängligt i större städer och hotell, liksom i de flesta lodger i nationalparkerna.
Eluttag
Eluttag i Kenya är ett av tre: Typ G (BS-1363) och typ C (CEE 7/16 Europlug) och typ D (BS-546) Typ G är den vanligaste. eluttag: Du behöver du en reseadapter för att kunna ansluta.
Eluttag i Kenya är på 220/230 volt. Stickkontakterna har tre flatstift varav skyddsjord i mitten som spärrar om den inte ansluts. På hotellen i parkerna bryter de strömmen kl 22 - 24 och i allmänhet förekommer mycket elavbrott.
Generella Råd
Försäkringar
Titta över er reseförsäkring i god tid innan avresa. Med en tilläggsförsäkring till er hemförsäkring täcks det mesta. Tänk på att ni åker utanför EU vilket innebär att ni måste ha en reseförsäkring som täcker sjukvård och transporter och inkluderar SOS International. Kontakta ert försäkringsbolag!
SOS International vid svåra eller allvarliga skador, har öppet dygnet runt och är försäkringsbranschens gemensamma serviceföretag.
Telefonnummer till SOS International: +45-70 10 50 50, Fax +45-70 10 50 56
Dricks
Tillhör kulturen i hela Afrika men för oss är det ovant. Här kommer därför riktlinjer.
För flygplatstransfer: 5-10 USD/grupp
För heldag med privat guide: 25-30 USD/grupp
För heldag med delad safari (tex vid fly-in safari): ca 5-10 USD/person
På safarilodgen: 3-10 USD/person (på safarilodger är det väldigt många anställda för att ta hand om er. Alla anställda delar på dricksen)
På hotellet vid kusten: 3-10 USD/grupp/natt (på hotellen på Zanzibar brukar man inte utnyttja servicen lika mycket som under safarin så här kan ni betala lite lägre dricks).
På restauranger: runda av uppåt
Om ni tar hjälp att bära väskan till rummet: ca 1 USD
Allt detta är bara en fingervisning. Ni ska självklart justera dricksen efter hur nöjda ni är med servicen!
Dricksen ges i en klumpsumma sista dagen på safarin i ett kuvert eller ett hopvikt papper, gärna tillsammans med några tacksamma ord.
Detta gäller om guiden ”gjort sitt jobb”. Är han extra service-minded eller ni begärt extra tjänster så ge gärna lite mer. Vill ni ge mindre pga att ni är missnöjd med någon detalj så förklara varför vänligt men bestämt. Kontakta också oss och förklara senare.
Tiggare/gåvor
Kihansi Afrikaresor har en strikt policy vad gäller gåvor. Policyn är som följer: Generellt gäller att absolut inga gåvor av något slag får skänkas till privatpersoner.
Skulle ni besöka ett område där skörden slagit fel så folket verkligen svälter så ta kontakt med hjälporganisation och beskriv problemet. Där kan ni också skänka något.
Bidra inte till ”give me my money” mentaliteten. Den är skapad av oss msungos (utlänningar). Ge absolut inte till barn eller ungdomar – inget godis, pennor - ingenting! De som tigger är oftast inte de fattigaste utan de som är mest framåt. Genom att ge dem pengar/saker bidrar ni till att öka antalet gatubarn då de ser att de kan ”tjäna” pengar istället för att gå till skolan. Stöd i stället hjälporganisationer. Med er resa så är ni med och stöttar Kenswed Organisation som är en skola som ligger i Ngong Hills i utkanten av Nairobi. Här får barn och ungdomar tillgång till utbildning, tryggt boende, mat, sjukvård och omhändertagande vuxna för att öka sina chanser till en ljusare framtid.
Undantag: äldre eller handikappade som ber om något och som uppenbarligen är tiggare. De har inget annat försörjningssätt. På fredagar är de ofta mest aktiva och då är det kutym att alla skänker något till dem.
Vill ni ge pennor, kläder, böcker eller annat så sök upp en skola, sjukhus eller barnhem och ge det till föreståndaren, läraren eller rektorn. Prata med er guide om ni vill göra detta.
Vill ni ha mer information om organisationer i Kenya som gör riktig skillnad så kontakta oss för mer information!
Fotografera människor
Undvik att fotografera människor utan att först be om lov. En del, främst på landsbygden, kan ta mycket illa upp. Massajer och andra låter sig ofta fotograferas mot ersättning. Vid tillställningar där du är inbjuden är det i stället positivt att ta kort (många vill ha kopior).
Frågar någon om du vill ta kort på något intressant som han ansvarar för, kommer han med all säkerhet att vilja ha pengar av dig efteråt.
Ta med stort minneskort, för i Östafrika finns mycket att fotografera.
Fotografera inte militärer/poliser– det är förbjudet liksom i många andra länder i världen. Även fotografering ombord på färjan mellan Zanzibar och fastlandet är strängt förbjudet!! Det händer tyvärr att folk bryter mot detta och blir av med sina kameror och i värsta fall arresterade för otillåten fotografering av militärer. Dyra böter avkrävs dessutom.
Under safarin
Tänk på att under safarin är det ni som är på besök hos djuren! Mata INTE djuren (aporna) i parkerna – ni gör dem en otjänst om ni matar dem, de slutar då söka efter föda själva och om det inte kommer några bilar (tex under regnperioden) kommer de att svälta. Det slutar ofta med att aporna blir så aggressiva i sitt tiggeri att de är tvungna att avlivas. Respektera vad guiden säger – han är experten.
Guiderna väljer ibland att äta måltider tillsammans med er och ibland väljer de att istället äta med sina guidekollegor. Samtliga guider bor i speciella guiderum på lodgerna och många av dem är goda vänner och har träffats på det här sättet i många år. Om guiden inte äter med er så fråga gärna om han vill göra er sällskap. Men respektera om han inte kommer till bordet eller tjata inte på honom att komma till er. De kan ibland behöva lite "ledig tid" de också.
Guider har precis som alla andra olika personligheter. Vissa pratar mer och andra mindre. Många guider känner också in stämningen i bilen de första dagarna för att se hur mycket ni vill att hen ska prata. Ställ alla frågor ni funderar över, var nyfikna både om naturen, kulturen, djur, lokalpolitik eller vad ni nu kan vara nyfikna på och dela erfarenheter. Detta kommer att göra er safari ännu meningsfull och minnesvärd. Om ni är missnöjda med något - oavsett om det gäller guiden, boende eller annat så kommunicera det direkt med guiden, ansvarig på plats eller oss på Afrikaresor så försöker vi göra allt vi kan för att förbättra om det är något som ni inte är nöjda med.
Liten reseparlör
Habari = Hur mår du? Nzuri (ntsori) = Bra Jambo = Hej
Asante/asante Sana = Tack Karibu = Välkommen Pole pole = Ta det lugnt
Ndiyo = Ja Hapana = Nej Sana = Mycket
Moja, Mbili, Tatu, Nne, Tano = ett, två, tre, fyra, fem
Nzuri Sana (mycket bra) svarar man på Habari gani (god dag, egentlig betydelse ”något nytt?”)
SHIKAMON är en mycket vördnadsfull hälsning – svara MARAHABA – öva på detta – speciellt om vi tar er utanför turiststråken.
Alltid betoning på näst sista stavelsen i kiswahili; skriften uttalas som tyska (u = <o>, o = <å>)
Plastförbud
I Kenya och Tanzania råder förbud mot plastpåsar. Det är ett steg i rätt riktning för att få bukt med den stora nedskräpningen i landet. Ni får inte ha med några engångsplastpåsar när ni kommer in i länderna. Se till att titta efter ordentligt i bagaget och lämna eventuella plastpåasar från taxfree och ziplock-påsar där ni förvarar era vätskor på flygplanet innan ni går av. Att ta med plastpåsar till Tanzania eller Kenya kan innebära dryga böter eller till och med fängelsestraff.