REISHANDLEIDING
Om ervoor te zorgen dat u de beste reiservaring heeft, lees deze handleiding. Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact op met Elite Africa.
MEDISCHE EN VEILIGHEIDSVOORZORGSMAATREGELEN
MALARIA
Malaria is een wijdverspreid risico in heel Afrika; daarom is het belangrijk om vooraf voorzorgsmaatregelen te nemen voordat uw vakantie begint. Zorg ervoor dat uw arts of reiskliniek weet dat u naar Afrika reist, zodat zij de juiste anti-malaria medicatie kunnen voorschrijven. Houd er rekening mee dat geen enkel medicijn 100% effectief is en dat verdere maatregelen nodig zijn.
Sommige gebieden zijn aangewezen als malaria-risicogebieden. Bezoekers van gebieden met een hoog malariarisico moeten persoonlijk voorzorgsmaatregelen nemen tussen zonsopgang en zonsondergang:
● breng insectenwerend middel aan op blootgestelde huid
● blijf indien mogelijk binnen
● sluit 's nachts ramen en deuren, tenzij deze zijn voorzien van gaas
● spray een aërosol-insecticide in de slaapruimte
● brand muggenspiralen en muggendoeken in slaapruimtes
● slaap onder een muggenvrij bed-net
● draag een lange broek, lange mouwen en sokken als u zich buiten bevindt tijdens deze tijd
● In hoge risico-gebieden wordt het gebruik van anti-malariamiddelen aanbevolen
Raadpleeg uw dichtstbijzijnde reiskliniek of arts als u vragen heeft over de benodigde inentingen, vaccins of tabletten.
GELE KOORTS
Onze voorwaarden vereisen dat u advies inwint bij uw arts of reiskliniek voordat u naar een bestemming reist om te bepalen of u een gele koorts-vaccinatie nodig heeft, ten minste 10 dagen voorafgaand aan uw reis. Indien vereist, moet u een gele koorts certificaat kunnen overleggen als bewijs van vaccinatie. Afhankelijk van de landen die u voor of na uw verblijf in Zuid-Afrika bezoekt, zal het certificaat vereist zijn. Het certificaat kan ook worden vereist bij terugkeer naar uw land van herkomst of andere Afrikaanse landen, als u een bestemming binnen de gele koorts gordel heeft bezocht.
Raadpleeg voor meer informatie de volgende website, maar wij benadrukken dat wij u adviseren uw arts of dichtstbijzijnde reiskliniek te bezoeken voor verdere informatie:
Het is niet verplicht om de gele koorts-vaccinatie te hebben voor een bezoek aan Zuid-Afrika. Echter, bewijs van vaccinatie zal worden vereist indien bezoekers uit een ander land komen waar het risico op overdracht van gele koorts hoog is.
Bepaalde landen in Oost-Afrika vereisen een geldig en up-to-date gele koorts-vaccinatie kaart. Alle reizigers ouder dan 1 jaar (9 maanden voor bepaalde buurlanden) moeten de gele koorts-vaccinatie hebben indien zij:
Recent een hoog risico-land hebben bezocht
Meer dan 12 uur in transit zijn geweest in een hoogrisico-land
Indien gasten om medische redenen geen gele koorts-vaccinatie kunnen krijgen, dient een doktersverklaring te worden overlegd; ondertekend, gestempeld en op officieel briefpapier.
TEKENKOORTS
Teken kunnen worden aangetroffen in de wildernis van Afrika. Om gebeten te worden te voorkomen bij bush-wandelingen, wordt gasten geadviseerd voorzorgsmaatregelen te nemen door lange broeken, sokken en laarzen te dragen. Let op dat tekenbeten kunnen leiden tot Tekenkoorts (Tick Bite Fever). Symptomen zijn koorts, hoofdpijn en pijnlijke, gezwollen lymfeklieren in het gebied van de beet.
Als u deze symptomen ervaart na thuiskomst, bezoek dan uw arts en meld de mogelijkheid tekenkoorts(Tick Bite Fever)
ALLERGIEËN EN MEDICIJNEN
Indien u lijdt aan allergieën, wordt geadviseerd tegenwerkende medicijnen mee te nemen, omdat de medicijnen mogelijk niet beschikbaar zijn vanwege de afgelegen locaties.
Indien u tijdens de reis medicijnen gebruikt, zorg dan dat u voldoende voorraad meeneemt voor de gehele reis, aangezien het moeilijk kan zijn om deze na aankomst te verkrijgen.
GEZONDHEID EN HYGIËNE
Lokale veiligheidsstandaarden en voorschriften van de landen die u bezoekt, zullen niet per se overeenkomen met Europese of westerse gezondheids- en veiligheidsnormen.
Het is belangrijk dat u zich bewust bent van de risico's, aangezien u verantwoordelijk bent voor de geschiktheid van uw reisplannen.
Landen rijk aan grote wilde dieren zijn altijd rijk aan kleinere wilde dieren - insecten, spinnen en muggen zijn gewoon en hun aanwezigheid duidt niet noodzakelijkerwijs op een gebrek aan netheid, maar is eerder een feit van het leven!
PERSOONLIJKE VEILIGHEID
Afrikanen staan bekend om hun vriendelijke, ontspannen houding en in de meeste gevallen zult u onder de indruk zijn van hun gastvrijheid, hoewel de meeste mensen in zeer armoedige omstandigheden leven. Terwijl u reist door toeristische hotspots, zult u waarschijnlijk uw deel aan souvenirverkopers en bedelaars tegenkomen. Onthoud dat zij proberen in hun levensonderhoud te voorzien om hun families te voeden. Als u niet geïnteresseerd bent, zeg dit dan op een beleefde en vriendelijke manier.
Uw persoonlijke veiligheid en beveiliging is grotendeels een kwestie van gezond verstand. Neem dezelfde voorzorgsmaatregelen tijdens het reizen in Afrika als u zou doen in een grote stad thuis:
● Loop 's avonds niet alleen over straat, vooral niet in grotere steden of dorpen
● Vermijd het betreden van townships of bekende probleemwijken, tenzij u vergezeld wordt door een gids die het gebied goed kent
● Laat geen waardevolle spullen op zichtbare plaatsen liggen (dit omvat sieraden en camera's)
● Draag geen grote geldbedragen
● Houd uw geld veilig in een geldgordel wanneer u overdag uitgaat
● Laat uw paspoort, vliegtickets en contant geld op een veilige plek achter (de hotelkluis) wanneer u eropuit gaat
● Laat indien mogelijk uw dure sieraden thuis
Als u zorgen heeft, is het altijd beter om de laatste reisadviezen van uw land te controleren.
Belgium Diplomatie (www.diplomatie.belgium.be)
PASPOORTEN, VISUM & REISVERZEKERING
Voor assistentie met visum-informatie en/of -aanvraag, bezoek alstublieft:
https://apply.joinsherpa.com/travel-restrictions?affiliateId=sherpa&language=en-US
Om Zuid-Afrika binnen te reizen, is voor alle nationaliteiten een paspoort vereist dat minstens 30 dagen geldig is na de geplande vertrekdatum (de rest van Afrika vereist 6 maanden). Paspoorten moeten minimaal twee lege visum-pagina's hebben (geen endorsement-pagina's) voor binnenkomst stempels. Onze aanbeveling is om drie of zelfs vier lege visum-pagina's te hebben als u door meer dan één land reist. Bij onvoldoende pagina's wordt de binnenkomst geweigerd. Let op dat ook wanneer u geen visum nodig heeft om Zuid-Afrika binnen te reizen, lege visum-pagina's nog steeds vereist zijn voor de betreffende binnenkomst- en uitgaan stempels.
Voor een lijst van landen waarvan paspoorthouders vrijgesteld zijn van een visum voor Zuid-Afrika, raadpleeg de volgende website:
http://www.dha.gov.za/index.php/immigration-services/exempt-countries
Het is van cruciaal belang om visumvereisten te controleren bij de Zuid-Afrikaanse ambassade, aangezien deze kunnen variëren per nationaliteit. Als u van plan bent te reizen tussen Zuid-Afrika en zijn buurlanden, wordt aanbevolen om een visum voor meerdere binnenkomsten aan te vragen.
Nogmaals, het is een verplichte eis dat u naar Afrika reist met minimaal twee lege visum paspoort pagina's per bezocht land, en dat uw paspoort minimaal 30 dagen (voor Zuid-Afrika) of 6 maanden (voor de rest van Afrika) geldig is na uw reisdatum.
Om te voldoen aan regel 2(1) (a) van de Immigratiebepalingen 2014, zullen alleen Machine Readable Travel Documents (MRTDs) worden geaccepteerd om Zuid-Afrika binnen te reizen. Uitgebreide paspoorten (Extended Passports) worden niet langer geaccepteerd.
Om deze reden wordt reizigers geadviseerd hun reisdocumenten te controleren.
REIZIGERS VERKLARING
De Zuid-Afrikaanse Belastingdienst (SARS) heeft een nieuw online Reizigers Verklaring Systeem geïntroduceerd, dat door sommige luchtvaartmaatschappijen wordt beschouwd als een verplichte vereiste voordat passagiers aan boord mogen gaan.
Het systeem stelt reizigers in staat een online reizigers verklaring in te dienen (namens zichzelf en alle kinderen en zuigelingen die met hen meereizen) en elektronische bevestiging daarvan te ontvangen voordat zij reizen. Na indiening wordt een bevestiging ontvangen via e-mail, met instructies over wat te doen bij aankomst op de luchthaven.
Verklaringsproces:
Online Reizigers Verklaringssysteem: https://www.sars.gov.za/travellerdeclaration/ klik op Verklaring Voltooien
Bij terugkeer: Bij vertrek uit Zuid-Afrika hoeven reizigers dezelfde uitrusting niet opnieuw te melden indien dit bij aankomst is gedaan en bewijs (online bevestiging of gestempeld TC01-formulier) is behouden.
NB: Hoewel de bovenstaande website aangeeft dat het systeem op vrijwillige basis kan worden gebruikt, hebben sommige luchtvaartmaatschappijen een richtlijn om deze eis te handhaven; daarom adviseren wij nadrukkelijk dat passagiers de online verklaring invullen.
REIS EN MEDISCHE VERZEKERING
Alle reizigers worden geadviseerd een uitgebreide reisverzekering af te sluiten die hen dekt voor persoonlijke bezittingen, persoonlijke ongelukken, medische en nood reiskosten, annulering en bekorting. Zorg ervoor dat u de noodtelefoonnummers van uw reisverzekering en uw polisnummer/details meeneemt.
FAMILIES MET KINDEREN
Vanaf november 2019 hoeven kinderen die reizen op paspoorten van visumvrije landen alleen een geldig paspoort te tonen om de Zuid-Afrikaanse grenzen binnen te komen/te verlaten (geboorteaktes zijn voor hen niet langer een vereiste), zolang ze worden vergezeld door een volwassene.
Kinderen met een geldig Zuid-Afrikaans visum zijn niet verplicht de documenten te tonen die al zijn ingediend als onderdeel van hun visumaanvragen.
Zuid-Afrikaanse minderjarigen moeten een kopie van hun geboorteakte/gelijkwaardig document of paspoort tonen dat de gegevens van hun ouders bevat. Voor meer details, raadpleeg
http://www.dha.gov.za/index.php/statements-speeches/621-advisory-new-requirements-for-children-travelling-through-south-african-ports-of-entry-effective-1-june-2015
Houd er rekening mee dat strengere eisen van toepassing kunnen zijn in de buurlanden van Zuid-Afrika.
Uitzonderingen (van toepassing op houders van Zuid-Afrikaanse EN buitenlandse visumvrije paspoorten)
➢ Als de minderjarige alleen reist, moet hij/zij in het bezit zijn van:
• Een geldig paspoort
• Een kopie van zijn/haar geboorteakte
• Ouderlijke toestemmingsbrieven
• Een kopie van het/ de paspoort(en)/identiteitsdocument(en) van de ouder(s)/wettelijke voogd(en)
• Contactgegevens van de ouder(s)/wettelijke voogd(en)
• Een brief van de persoon die het kind in de Republiek ontvangt, waarin zijn/haar woonadres en contactgegevens in de Republiek staan waar het kind zal verblijven
• Een kopie van het identiteitsdocument/ geldig paspoort en visum of permanente verblijfsvergunning van de persoon die het kind in de Republiek ontvangt
• Waar van toepassing:
Een kopie van een adoptie besluit
Een kopie van een overlijdensakte van de overleden ouder(s) of wettelijk voogd;
Een kopie van een rechterlijke uitspraak die volledige ouderlijke verantwoordelijkheden en rechten of wettelijk voogdijschap ten aanzien van het kind verleent
➢ Minderjarigen in alternatieve zorg (bijv. pleegzorg, tijdelijke veilige zorg of in een jeugdcentrum op basis van een gerechtelijk bevel) moeten in het bezit zijn van:
• Een geldig paspoort
• Een brief van de provinciale hoofd van het departement Sociale Ontwikkeling waar het kind woont, die hun vertrek uit de Republiek autoriseert zoals bedoeld in sectie 169 van de Kinderwet (Wet Nr. 38 van 2005)
CELLPHONE EN WIFI
U heeft zeker goede dekking in alle grote steden en luchthavens onderweg. Bepaalde natuur- en wildreservaten kunnen een slechte mobiele dekking hebben. Alle netwerkproviders hebben internationale roamingovereenkomsten, maar u moet de tarieven bij uw eigen provider controleren voor betere roamingkosten.
De meeste stadshotels bieden gratis WiFi, maar dat kan anders zijn in de afgelegen safari-gebieden.
Verwacht zeer onbetrouwbare mobiele dekking als u mobiel bent en meer dan 20 km van een grote stad bent.
Alle permanente camps hebben nood communicatiesystemen, of dat nu een satelliettelefoon of iets beters is. Ze kunnen zelfs een internetverbinding betekenen - maar het kan zeer traag, zeer onbetrouwbaar en grotendeels ontoegankelijk zijn voor gasten.
Sommige camps in de meest afgelegen gebieden hebben geen netwerkdekking, maar hebben wel uitstekende satelliet breedband.
In sommige gevallen in combinatie met een strikt “digitale-detox” beleid, zodat WiFi-toegang alleen beschikbaar is in het privé, ver weg van andere gasten en gemeenschappelijke ruimtes.
Een van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van communicatie is de eSIM, ook bekend als een elektronische, digitale of ingebedde SIM. Veel apparaten zijn nu eSIM-compatibel. De beste manier om te controleren of uw apparaat compatibel is, is door de SIM-instellingen van uw apparaat te bekijken.
Een eSIM is een type SIM die in uw apparaat is ingebed. In tegenstelling tot een traditionele SIM-kaart die kan worden geplaatst en verwijderd, is een eSIM ingebouwd in de hardware van uw telefoon. Een eSIM kan digitaal worden bijgewerkt, zodat u van provider kunt wisselen en verbinding kunt maken met een mobiel netwerk zonder een fysieke SIM-kaart te hanteren.
AUTOVERHUUR
Een internationaal rijbewijs is vereist, tenzij u een Engelstalig rijbewijs heeft met een foto. Autoverhuurbedrijven verhuren over het algemeen alleen voertuigen aan gasten tussen de 21 en 76 jaar oud. In sommige gevallen is het een vereiste dat de bestuurder het rijbewijs minimaal een bepaalde periode heeft (bijv. 3 jaar). De eisen kunnen per bedrijf verschillen.
Huurders moeten een geldige creditcard overleggen (Visa, Mastercard of Diner's Club). American Express-creditcards worden ook geaccepteerd door BLUU Car Rental, maar niet door Europcar.
Bij aanvang van de verhuur wordt een betalingsgarantie geplaatst op de creditcard om incidentele kosten te dekken, zoals brandstof, tolgelden, enz. Betaalkaarten of contant geld worden niet geaccepteerd.
Indien de verhuur wordt verlengd of er een incident plaatsvindt, wordt een extra betalingsgarantie geplaatst op de creditcard van de huurder om alle kosten te dekken.
Zodra de verhuur is afgerond, wordt het ongebruikte deel van de betalingsgarantie vrijgegeven.
Voertuigen zijn niet langer uitgerust met express-gate e-tags; daarom moeten huurders die gebruikmaken van tolwegen, voorkomen door E-poorten te rijden en in plaats daarvan handmatige betalingen doen bij kiosken waar contant of per kaart kan worden betaald.
Voor zelfrijdende gasten is het raadzaam om uiterlijk om 14:30 uur bij hun safari-lodge/kamp aan te komen, aangezien middagactiviteiten meestal om 15:00 uur beginnen.
GELDZAKEN
Creditcards
Alle grote creditcards worden geaccepteerd in hotels, winkels en restaurants. Let echter op dat sommige lodges en restaurants geen betalingen met Diners of American Express aanvaarden.
Aan de negatieve kant bieden creditcardmaatschappijen niet de beste wisselkoersen en zullen ze vaak buitenlandse transactiekosten toevoegen!
Creditcards in Afrika hebben een toeslag - tot 5% in sommige gevallen, en mogelijk meer! Zorg ervoor dat u vraagt naar eventuele toeslagen voordat u uw creditcard overhandigt.
Belangrijke reis tip: De meeste banken en creditcardmaatschappijen adviseren u om hen op de hoogte te stellen voordat u naar het buitenland reist. Dit is zodat hun controlesystemen voor creditcards uw kaart niet opschorten wanneer ze ongebruikelijke aankopen detecteren. Dergelijke aankopen zullen de opschorting van uw kaart veroorzaken en u met de gênante gevolgen achterlaten.
Wees ook voorzichtig met het verstrekken van uw creditcardgegevens tijdens het reizen. Laat uw kaart niet uit het oog wanneer u uw rekening betaalt.
Geldautomaat (ATM)
In Afrika leveren geldautomaten alleen lokale valuta en u heeft mogelijk een internationale pincode nodig. Zorg ervoor dat u bij uw bank/creditcardmaatschappij thuis controleert hoe dit werkt.
Niet alle geldautomaten in Afrika accepteren elk type creditcard. VISA heeft de beste dekking in Afrika. Gebruik een geldautomaat bij een bank, zodat u, als uw kaart om welke reden dan ook wordt vastgehouden, deze kunt ophalen.
Vertrouw niet op geldautomaten als de belangrijkste bron van contant geld tijdens een safari!
FOOI/TIP
Moeten we een tip geven, en zo ja - hoeveel?
Dit is een veel voorkomend dilemma voor de meeste bezoekers van een vreemd land! In Afrika wordt een tip geven niet verwacht, maar is het wel gebruikelijk. De traditionele fooi/tip voor safari-gidsen of camp personeel is niet inbegrepen in de prijs van uw tour en is volledig discretionair.
Houd er rekening mee dat wat voor u misschien een onbetekenend bedrag lijkt, belangrijk kan zijn voor lokale Afrikaanse medewerkers en zeker met een oprechte dankbaarheid zal worden ontvangen.
Als u een fooi wil geven omdat u goede service heeft ontvangen, hebben we een korte richtlijn bijgevoegd om u te helpen:
Ober/ serveerster/ barman
In Afrika sluiten de meeste restaurants geen verplichte tip (of service fee) in bij de rekening. De meeste obers verdienen echter een minimumloon en/of zijn volledig afhankelijk van de fooi, dus door hen te tippen, kunnen ze een behoorlijk inkomen verdienen.
Het is aanbevolen om ten minste 10%-12,5% van uw rekening te tippen in elk restaurant waar een ober u bedient. U kunt meer tippen als u geweldige service heeft ontvangen of uw waardering wilt tonen.
Portier
Het is raadzaam om uw portier minimaal R15 ($1) tot R30 ($2) per tas te tippen. Als de tas echt zwaar is of als het om portiers in internationale luchthavens gaat, overweeg dan om meer te tippen.
Safari Gids/ Game ranger
Als algemene vuistregel wanneer u op safari gaat, wordt aanbevolen om uw safari-gids minimaal R100 ($5) - R200 ($10) per persoon per dag te tippen. Als u in een privé gehuurd voertuig bent, is het aanbevolen om wat meer te tippen.
Als u veel tijd met een enkele gids doorbrengt, overweeg dan om de bedragen te verhogen in overeenstemming met het enthousiasme en de inspanning (of uw algemene tevredenheidsniveau).
De meeste safari-lodges hebben een 'fooi/tip doos' bij de receptie voor het personeel – dit dekt alle 'onzichtbare' diensten die u tijdens uw verblijf heeft genoten, inclusief de huishoudelijke hulp en het keukenteam ($5 / $10) per persoon per dag.
Chauffeur
Uw chauffeur tippen is eveneens aanbevolen. 10-15% van uw reiskosten is een goede richtlijn.
Algemene Richtlijn
Tip matig en in overeenstemming met het niveau en de kwaliteit van de geleverde diensten – en alleen als u tevreden bent met die service. Fooien/tips kunnen worden betaald in Amerikaanse dollars, euro's, ponden of in de lokale valuta.
WATER
De safari-industrie doet een gezamenlijke inspanning om het gebruik van plastic waterflessen te verminderen - Probeer hen te ondersteunen en werk hieraan mee.
Een aantal safari-lodges stelt gesteriliseerde waterflessen (meestal van roestvrij staal) beschikbaar om te vullen met gezuiverd water in hun kampen en lodges. Dit is een initiatief dat u overal waar mogelijk moet overnemen, omdat dit een significante en positieve milieu-impact heeft. Door af te stappen van de in de fabriek gevulde (verzegelde) plastic waterflessen, bespaart u niet alleen brandstof bij het transport van deze flessen naar afgelegen gebieden (in de duizenden), maar lost u ook het probleem op van enorme vervuiling langs wegen en in steden die deze plastic flessen veroorzaken.
Als u enige twijfel heeft over de waterkwaliteit waar u verblijft, drink dan gebotteld water. U kunt altijd veilig flesjes water drinken die ruim beschikbaar zijn in alle kampen en lodges.
Neem altijd een fles water mee - ook tijdens transfers tussen kampen. Als het water niet behandeld of gebotteld is, vermijd dan ijs in uw drankjes of het poetsen van uw tanden met kraanwater.
Neem water reinigingstabletten mee voor noodgevallen als u denkt dat gebotteld water niet beschikbaar zal zijn (hoewel dit alleen in extreme gevallen nodig zal zijn).
Let op: Uitdroging is een echt gevaar op safari. Zorg ervoor dat u regelmatig drinkt en altijd water bij de hand heeft.
LIEFDADIGHEID OP SAFARI
Veel bezoekers van Afrika voelen een sterke drang om de minder bedeelden te helpen die zij tegenkomen tijdens de safari of bij het bezoeken van een lokaal dorp of school. Het is het beste om tijdens uw reis een passende gelegenheid te zoeken, in plaats van cadeaus van thuis mee te nemen.
Veel safarikampen en -lodges zijn actief betrokken bij het ondersteunen van hun lokale gemeenschappen door scholen, klinieken en andere projecten in stand te houden. Vraag hiernaar wanneer u er bent en bezoek indien mogelijk de school, kliniek of het project.
Een donatie aan iets wat u ter plekke heeft gezien, zal u meer voldoening geven (en direct de meest behoeftigen helpen). Draag bij op een manier die een persoon (of gemeenschap) helpt zichzelf te helpen en hun levenswijze te verbeteren.
Weersta de verleiding om 'handouts' te geven aan kinderen langs de kant van de weg. Dit moedigt afhankelijkheid van dergelijke vrijgevigheid alleen maar aan en leert deze kinderen dat bedelen beloond wordt. Er is geen waardigheid in bedelen en de intimidatie die het veroorzaakt zal de volgende groep toeristen ook niet welgezind stemmen!
WAT OM MEE TE NEMEN OP SAFARI
● Zonnecrèmes van goede kwaliteit, zonnebrillen en hoeden zijn essentieel bij een safari, omdat u de meeste tijd buiten doorbrengt en de atmosfeer relatief dun is.
● Hoewel de temperaturen van regio tot regio kunnen variëren, zijn de dagen over het algemeen heet en kunnen de avonden verrassend koel zijn. Zwemkleding en lichte katoenen stoffen worden aanbevolen voor overdag, en een trui of warme jas 's avonds en 's ochtends. Trainingspakken zijn goed om in te slapen tijdens de wintermaanden.
● Casual kleding in comfortabele en lichte stoffen in neutrale safari-kleuren wordt aanbevolen. Zorg ervoor dat u comfortabele wandelschoenen of wandel laarzen meeneemt, evenals een regenjas.
● Als u reist naar een malariagebied, worden ook insectenwerende middelen in spray- en crèmevorm aanbevolen. Klanten moeten lange broeken en lange mouwen meenemen, evenals gesloten schoenen om na zonsondergang te dragen om gebeten te worden. Een EHBO-kit met diarree medicatie, verbanden, hydrateringsoplossingen, enz. kan ook handig zijn.
● In de wintermaanden (juni tot oktober) kunnen de wildreservaten extreem stoffig zijn. Waardevolle spullen (vooral elektronische apparatuur zoals camera's en laptops) moeten worden afgedekt en verpakt in waterdichte en stofvrije tassen. Contactlensdragers moeten een bril en oogdruppels meenemen voor het geval ze last hebben van stof.
● Investeer in verrekijkers van goede kwaliteit om het wild spotten te verbeteren.
● De meeste lodges bieden een wasservice, met name voor een langere safari. Dit is erg handig om binnen de bagagebeperkingen te blijven. Neem handdoeken, een zaklamp en een slaapzak mee voor kampeer safari's.
GEWOONTEN & ETIQUETTE
Afrika is over het algemeen zeer ontspannen en heeft een gemoedelijke sfeer. Onderdeel van de Afrikaanse ervaring is om te vertragen tot Afrikaanse tijd en van uw safari genieten zonder uw gebruikelijke dagelijkse stress en haast!
● In Afrika zijn begroetingen zeer belangrijk en mogen niet gehaast worden. Het wordt als goede manieren beschouwd om de sociale aspecten van een gesprek te observeren voordat u een vraag stelt. Oudere mensen worden met groot respect behandeld, vooral bij het begroeten.
● Wees gevoelig bij het fotograferen van lokale mensen. Sommige mensen willen graag op de foto, terwijl anderen eerst een vergoeding willen afspreken. Vraag altijd eerst toestemming.
● Respecteer de houding van de lokale bevolking ten opzichte van fotografie en gebruik camera's alleen met toestemming. Probeer nooit stiekem een foto te maken tegen de wil van de betrokken persoon in. Laat uw gids helpen bij het onderhandelen voordat u begint met fotograferen.
Het is een goede regel om nooit foto's te maken van grensposten, personen in uniform, op luchthavens en militaire installaties of zelfs bruggen.
● Respecteer het lokale protocol met betrekking tot kleding.
● Soms staren lokale mensen naar toeristen, met name naar vrouwen en in afgelegen gebieden. Beschouw dit gedrag niet als onbeleefd of onbeschoft.
● Op de meeste plaatsen in Afrika worden openlijke uitingen van affectie over het algemeen afgekeurd. Wees hierop bedachtzaam.
SAFARI ETIQUETTE
Toerisme heeft aanzienlijke effecten op de bestemmingen die het meest worden bezocht door buitenlandse bezoekers. Toerisme in Afrika creëert werkgelegenheid en inkomsten voor de lokale bevolking en het heeft dan ook aanzienlijke gevolgen voor lokale economieën en ecologieën.
Elke reiziger draagt de gedeelde verantwoordelijkheid om de aard van hun vakantiebestemming te respecteren en in stand te houden. Om uw impact te minimaliseren en de voortdurende aanwezigheid van het milieu, wildlife en lokale tradities te garanderen, neem onderstaande richtlijnen in acht tijdens uw safari:
● Struikvegetatie is zeer gevoelig. Gebruik bestaande paden om wetlands of zachte gronden niet te beschadigen. Vermijd off-road rijden zoveel mogelijk.
● Zorg ervoor dat u geen afval, voedsel of sigaretten achterlaat. Draag altijd plastic zakken mee om afval tijdens uw safari te verzamelen, dat u kunt weggooien wanneer u het nationaal park verlaat.
● Let op het milieu. Wanneer u uw eigen vuur maakt, gebruik dan bij voorkeur aangewezen kampeerplaatsen of een gasfornuis. Neem uw eigen brandhout mee en breek geen boomtakken. Laat alle natuurlijke materialen op hun plaats.
● Verstoor de natuurlijke activiteiten van de wilde dieren niet. Observeer zwijgend op afstand. Voer nooit wilde dieren of probeer ze te voet te benaderen.
● Respecteer het oordeel van uw game ranger/gids over de nabijheid van wild spotten en diergedrag.
● Veel lodges zijn niet omheind, en mogelijk gevaarlijke en ongetemde dieren kunnen nader komen. Aanvallen door wilde dieren zijn zeldzaam en zouden niet mogen voorkomen als u de instructies van uw game ranger/gids volgt. Probeer nooit de aandacht van een dier te trekken, te benaderen of te voeren. Dwaal niet alleen rond, vooral 's nachts.
● Roken is niet toegestaan tijdens game drives.
BAGAGE TOELAGE EN BEPERKINGEN
Veel binnenlandse en regionale luchtvaartmaatschappijen hanteren een andere bagage toelage (variërend van 15 kg tot 20 kg) dan internationale vluchten (variërend van 23 kg tot 32 kg) en het is belangrijk om deze limiet voor vertrek te controleren. Luchtvaartmaatschappijen kunnen zeer strikt zijn wat betreft bagagelimieten, dus het is belangrijk om uw limiet voor vertrek te controleren.
Lijn vluchten
Luchtvaartmaatschappijen in Afrika staan over het algemeen 20 kg toe per economy class reiziger en 30 kg per business class reiziger voor ingecheckte bagage alsook 7 of 8 kg voor handbagage. Controleer de bagagebeperkingen bij uw luchtvaartmaatschappij of ticketbureau en zorg ervoor dat u aan alle restricties voldoet. Plaats geen waardevolle spullen in uw ingecheckte bagage en sluit uw koffers.
Lichte vliegtuigen en Chartervluchten
Bij het bezoeken van een safari/wildpark wordt u vervoerd met een kleiner en lichter vliegtuig. Er gelden striktere bagagebeperkingen voor deze vluchten. Zorg ervoor dat je bagage in zachte tassen wordt gepakt en niet meer dan 15 kg per persoon weegt. Het is mogelijk om bagage die niet nodig is tijdens de safari op te slaan bij uw hotel (indien u daar na uw reis terugkeert) of bij de grondafhandeling kantoren.
BELANGRIJKE REISDOCUMENTEN
Een van de meest cultureel en geografisch diverse plekken op aarde, Zuid-Afrika, bij de lokale bevolking liefdevol bekend als de 'Rainbow Nation', heeft 11 officiële talen, en de inwoners worden beïnvloed door een fascinerende mix van culturen. Ontdek de gastronomische restaurants, de indrukwekkende kunstscene, het bruisende nachtleven en de prachtige stranden van Kaapstad. Geniet van een lokale braai (barbecue) in de gemeente Soweto, blader door de bruisende Indiase markten in Durban, of proef enkele van's werelds beste wijnen op de talloze wijndomeinen verspreid over de Kaapse wijnlanden. Enkele historische attracties om te verkennen zijn de Zululand-slagvelden van KwaZulu-Natal, het Apartheid Museum in Johannesburg, en Robbeneiland, net voor de kust van Kaapstad. Bovenal is de ongetemde wildernis verbazingwekkend: dieren in het wild zwerven vrij rond over enorme niet-omheinde wildreservaten zoals het wereldberoemde Kruger National Park.
Toelatingseisen
Vind de meest recente visum- en reisvereisten voor je reis:
https://apply.joinsherpa.com/travel-restrictions?affiliateId=sherpa&language=en-US
Betalingen en Wisselkoersen
Valuta
Lokale valuta: Zuid-Afrikaanse rand
Symbool: R
ISO-code: ZAR
Subeenheid: Cent (1/100 van een rand)
Bankbiljetten: R10, R20, R50, R100, R200
Munten: 10c, 20c, 50c, R1, R2, R5
Bankieren
Kaarttransacties: algemeen geaccepteerd
Geldautomaten: Ja
Mastercard: Ja
Visum: Ja
American Express: Ja
Diner's club: Ja
Openingstijden van de bank: Weekdagen: 09:00 — 15:30
Weekend: zaterdag: 08:30 — 11:00
Feestdagen: gesloten
Valutadiensten: Ja
Reizen en Plaatselijk Transport
Lucht:
Belangrijkste luchtvaartmaatschappijen: South African Airways
Internationale vliegvelden: O.R. Tambo (Johannesburg), Cape Town International, King Shaka (Durban)
Binnenlandse luchthavens: Talrijk in het hele land
Weg:
Rijden op de: Links
Teerwegen: Ja, in de meeste gebieden goed onderhouden
Grindwegen: Ja, vooral op het platteland
Geldig internationaal rijbewijs vereist: Ja
Autoverhuur beschikbaar: Ja
Taxi's: Ja
E-hailing-services: Ja, inclusief Uber en Bolt
Bus:
Busdiensten tussen steden: Ja
Lokale stadsbusnetwerken: Ja
Spoor:
Spoorwegsysteem: Ja, inclusief luxe opties zoals de blauwe trein
Metrosysteem: Gautrain in Gauteng
Water:
Veerboten: beperkt, voornamelijk in kuststeden
Watertaxi's: Nee
Vrijetijdscruises: Ja, vooral vanuit Kaapstad en Durban
Gezondheid / Medische informatie
Malaria
Malaria is een wijdverbreid risico in heel Afrika; daarom is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen voor het begin van uw vakantie. Zorg ervoor dat uw arts of reiskliniek weet dat u naar Zuid-Afrika reist, zodat zij de juiste antimalariamedicatie kunnen voorschrijven. Houd er rekening mee dat geen enkele medicatie 100% effectief is en dat er verdere maatregelen moeten worden genomen.
Sommige gebieden in Zuid-Afrika zijn aangewezen malariarisicogebieden, vooral in de zomer tussen oktober en april. Bezoekers van malariagebieden met een hoog risico moeten persoonlijk voorzorgsmaatregelen nemen tussen zonsopgang en zonsondergang.
• breng insectenwerend middel aan op de blootgestelde huid
• indien mogelijk binnen blijven
• ramen en deuren's nachts sluiten, tenzij ze afgeschermd zijn
• spuit een aërosolinsecticide in het slaapgedeelte
• muggenspiralen en muggenmatten verbranden in slaapruimtes
• slaap onder een muggenbestendig bednet
• draag kleding, broeken en sokken met lange mouwen als u in deze periode buiten bent
• In gebieden met een hoog risico wordt het gebruik van antimalariamiddelen aanbevolen.
Als u zich zorgen maakt over de vereiste inentingen, vaccins of tabletten, neem dan contact op met de dichtstbijzijnde reiskliniek of arts.
Gezondheid en hygiëne
De lokale veiligheidsnormen en -voorschriften van de landen die u bezoekt, voldoen niet noodzakelijk aan de Europese of westerse gezondheids- en veiligheidsnormen. Het is belangrijk dat u op de hoogte bent van de risico's, aangezien u verantwoordelijk bent voor de geschiktheid van uw reisplannen.
Landen die rijk zijn aan de grotere wilde dieren zijn altijd ook rijk aan kleinere wilde dieren — insecten, spinnen en muggen komen veel voor en hun aanwezigheid duidt niet noodzakelijk op een gebrek aan reinheid, maar is eerder een feit van het leven!
Veiligheidsinstructies
Afrikanen staan bekend om hun vriendelijke, relaxte houding en in de meeste gevallen zult u zich vernederd voelen door hun gastvrijheid, ook al leven de meeste mensen in zeer slechte omstandigheden. Als u door de toeristische trekpleisters reist, zult u waarschijnlijk een groot aantal souvenirverkopers en bedelaars aantrekken. Vergeet niet dat ze proberen de kost te verdienen om hun gezin te voeden. Als je niet geïnteresseerd bent, vertel het ze dan op een beleefde en vriendelijke manier.
Je persoonlijke veiligheid en beveiliging is vooral een kwestie van gezond verstand. Neem dus tijdens een safari in Afrika dezelfde voorzorgsmaatregelen als in elke grote stad thuis:
● Loop's avonds niet alleen over straat, vooral niet in grotere steden of dorpen
● Ga geen townships of bekende probleemwijken binnen, tenzij je wordt vergezeld door een gids die het gebied goed kent
● Laat waardevolle spullen niet achter op zichtbare plaatsen (dit geldt ook voor sieraden en camera's)
● Neem geen grote sommen contant geld mee
● Bewaar je geld veilig in een geldgordel als je een dagje op pad gaat.
● Laat je paspoort, vliegtickets en contant geld op een veilige plek (de kluis van het hotel/lodge) achter wanneer je eropuit trekt.
● Laat je dure sieraden indien mogelijk thuis
Eten, Drinken en Culinair Advies
Voedsel- en waterveiligheid:
Kun je kraanwater drinken: Ja, in de meeste stedelijke gebieden
Vers fruit en groenten: Ja
IJs: Ja
Vlees: Ja
Streetfood: Ja, zeer populair en over het algemeen veilig
Lokale keuken:
De Zuid-Afrikaanse keuken is gevarieerd en smaakvol, met gerechten zoals biltong (gedroogd, gekruid vlees), bobotie (gekruid gehakt gebakken met een topping op basis van eieren) en boerewors (boerenworst). De culinaire scene omvat een sterke traditie van barbecueën, plaatselijk bekend als „braai”.
Drankjes:
Bekende lokale drankjes zijn onder meer Rooibosthee, ambachtelijke bieren en Zuid-Afrikaanse wijnen.
Fooien: gewoonlijk 10-15% in restaurants en voor diensten.
Klimaat en Weersomstandigheden
Jaarlijkse neerslag: varieert sterk, Kaapstad (regenval in de winter, 515 mm), Johannesburg (neerslag in de zomer, 713 mm)
Gemiddelde temperatuur: Varieert, Kaapstad 17°C, Johannesburg 15,5°C
Zomer:
Gemiddelde hoogtepunten: 28°C (Kaapstad), 26°C (Johannesburg)
Gemiddelde dieptepunten: 16°C (Kaapstad), 15°C (Johannesburg)
Winter:
Gemiddelde hoogtepunten: 18°C (Kaapstad), 17°C (Johannesburg)
Gemiddelde dieptepunten: 8°C (Kaapstad), 4°C (Johannesburg)
Beste tijd om te bezoeken:
De beste tijd om Zuid-Afrika te bezoeken is van mei tot september om wilde dieren te bekijken, omdat dieren meer geconcentreerd zijn rond waterbronnen. Voor strandvakanties is half december tot maart ideaal, vooral in Kaapstad.
Kledingvoorschriften
Lente en zomer
Koel, licht, ademend en comfortabel: Ja
Lichte warme kleding: Nee
Winter en herfst
Truien, vesten, truien, jassen: Aanbevolen
Zwaargewicht kleding en laarzen: Ja
Generaal
Paraplu en regenjas: Ja, tijdens de regenseizoenen
Warme handschoenen, muts en sjaal: in de winter, vooral in hooggelegen gebieden
Zwemkleding (badpak): Ja
Hoed, zonnebril en zonnebrandcrème: essentieel
Wandelschoenen: Ja
Casual: Ja
Smart-casual kleding: Ja
Internetbeschikbaarheid
Internetcafés: Ja, vooral in stedelijke gebieden
Accommodatiemogelijkheden: Ja, met goede connectiviteit
Restaurants: Ja, in grote steden
Cafés: Ja, met wifi beschikbaar
Winkelcentra: Ja
Openbare parken: Ja, in grote steden
Bibliotheken: Ja
Netspanning en Telefonie
Stekkertype: M, N
Spanning (V): 230 V
Frequentie (Hz): 50 Hz
* Afhankelijk van uw apparaten zijn mogelijk een reisstekkeradapter en een spanningsomvormer nodig.
Algemene Informatie
REIS- EN ZIEKTEKOSTENVERZEKERING
Alle reizigers wordt sterk aangeraden om onze uitgebreide reisverzekering af te sluiten die hen dekt voor persoonlijke bezittingen, persoonlijke ongevallen, medische en spoedreiskosten, annuleringen en inperkingen. Zorg ervoor dat u de noodnummers van uw reisverzekering en uw polisnummer/gegevens bij u hebt.
FOOI GEVEN
Moeten we een fooi geven, en zo ja, hoeveel?
Dit is een veelvoorkomend dilemma voor de meeste bezoekers in het buitenland! In Afrika wordt het geven van fooien niet verwacht, maar dit is gebruikelijk. De traditionele fooi voor safarigidsen of kamppersoneel is niet inbegrepen in de prijs van uw tour en is volledig discretionair.
Houd er rekening mee dat wat voor u misschien een onbeduidend bedrag lijkt, belangrijk kan zijn voor het lokale Afrikaanse personeel en zeker zal worden ontvangen met een blijk van dankbaarheid die oprecht vernederend is.
Als je een fooi wilt geven omdat je een goede service hebt gekregen, hebben we een korte richtlijn bijgevoegd om je te helpen:
Ober/serveerster/barman
In Zuid-Afrika rekenen de meeste restaurants geen verplichte fooi, vaak aangeduid als servicekosten, bij de rekening. De meeste obers verdienen een minimumloon of zijn uitsluitend afhankelijk van de fooi, dus door hen een fooi te geven, kunnen ze een behoorlijk inkomen verdienen. Het wordt aanbevolen om ten minste 10% -12,5% van uw rekening te geven in elk restaurant waar een ober u bedient. Je kunt meer fooi geven als je goede service hebt gekregen of je waardering wilt tonen.
kruier
Het is aan te raden om uw portier minimaal R15 tot R30 fooi per tas te geven. Als de tas erg zwaar is of als er dragers zijn op internationale luchthavens, overweeg dan om meer fooi te geven.
Gids/Game Ranger
Als algemene vuistregel geldt dat als je op safari gaat, je safarigids een fooi geeft van minimaal R100 - R200,00 per persoon, per dag in een gedeeld voertuig. Als u in een gehuurde privéauto zit, is het aan te raden om wat meer fooi te geven.
Als u veel tijd besteedt aan één enkele gids, overweeg dan om de bedragen te verhogen in overeenstemming met het getoonde enthousiasme en de inspanning (of uw algemene tevredenheidsniveau).
De meeste safarilodges hebben bij de receptie een 'fooibox' voor het personeel — dit omvat alle 'ongeziene' diensten die u tijdens uw verblijf hebt genoten, inclusief de huishoudster en het keukenpersoneel.
Bestuurder
Als u uw chauffeur een fooi geeft, zult u grote waardering tonen voor het veilig afzetten. 10-15% van uw reisbedrag is een goede richtlijn.
Richtlijnen: Geef met mate en in overeenstemming met het niveau en de kwaliteit van de geleverde service — en alleen als u tevreden bent over die service. Fooien kunnen worden betaald in Amerikaanse dollars, euro's, ponden of in de lokale valuta.
GEBRUIKEN EN ETIQUETTE
Afrika is over het algemeen erg ontspannen en heeft een relaxte sfeer. Onderdeel van de Afrikaanse ervaring is om te ontspannen naar de Afrikaanse tijd en te genieten van je safari zonder je gebruikelijke dagelijkse stress en drukte!
● Wees voorzichtig bij het maken van foto's van lokale mensen. Sommige mensen willen graag poseren voor foto's, anderen willen eerst een vergoeding afspreken. Vraag altijd eerst toestemming.
● Respecteer de houding van de lokale bevolking ten opzichte van fotografie en gebruik alleen camera's als je daar toestemming voor hebt. Probeer nooit een foto te stelen tegen de wil van de persoon in kwestie. Laat je gids je helpen bij het onderhandelen over de voorwaarden voordat je begint met fotograferen. Het is een goede regel om nooit foto's te maken van grensposten, personen in uniform, op luchthavens en militaire installaties of zelfs bruggen.
● Respecteer het lokale protocol met betrekking tot kleding.
● Soms staren lokale mensen naar toeristen, vooral naar vrouwen en in afgelegen gebieden. Begrijp dit gedrag niet verkeerd als gebrek aan respect of onbeleefdheid.
● Op de meeste plaatsen in Afrika worden openbare uitingen van genegenheid over het algemeen afgekeurd. Wees alsjeblieft gevoelig voor lokale gevoeligheden.
SAFARI-ETIQUETTE
Toerisme heeft aanzienlijke gevolgen voor de bestemming die het meest wordt bezocht door buitenlandse bezoekers. Toerisme in Afrika creëert werkgelegenheid en inkomsten voor de lokale bevolking en bijgevolg stimulansen voor het behoud van het milieu en de gewoontes; het kan aanzienlijke gevolgen hebben voor lokale economieën en ecologieën.
Elke reiziger heeft de gedeelde verantwoordelijkheid om de aard van zijn vakantiebestemming te respecteren en te behouden. Om uw impact tot een minimum te beperken en ervoor te zorgen dat het Zuid-Afrikaanse milieu, de natuur en de lokale tradities blijven bestaan, dient u tijdens uw safari rekening te houden met de onderstaande richtlijnen:
● Struikvegetatie is erg gevoelig. Gebruik bestaande paden en paden om de kwetsbare wetlands of zachte bodems niet te beschadigen. Vermijd zoveel mogelijk off-road rijden.
● Zorg ervoor dat je geen afval, eten of sigaretten achterlaat. Neem altijd plastic zakken mee om afval op te halen tijdens uw safari, die u kunt weggooien zodra u het nationale park verlaat.
● Let op het milieu. Gebruik bij het maken van je eigen vuur zoveel mogelijk aangewezen campings of een gasoven. Breng je eigen brandhout mee en breek geen boomtakken. Laat alle natuurlijke materialen op hun plaats liggen.
● Stoor de natuurlijke activiteiten van wilde dieren niet. Observeer stilletjes van een afstand. Voer of benader dieren nooit te voet.
● Respecteer het oordeel van je ranger/gids over de nabijheid van het kijken naar wild en het gedrag van dieren.
● Veel lodges zijn niet omheind en er kunnen potentieel gevaarlijke en ongetemde dieren in de buurt zijn. Aanvallen door wilde dieren zijn zeldzaam en zouden niet moeten plaatsvinden als je de instructies van je game ranger/gids opvolgt. Probeer niet de aandacht van een dier te trekken, een dier te benaderen of te voeren. Dwaal niet alleen rond, vooral niet's nachts.
● Roken is niet toegestaan tijdens gamedrives.
TOEGESTANE BAGAGE EN BEPERKINGEN
Veel binnenlandse en regionale luchtvaartmaatschappijen hebben een andere bagagevrijstelling (variërend van 15 kg tot 20 kg) dan de internationale vluchten (variërend van 23 kg tot 32 kg) en het is belangrijk om deze limiet vóór uw reis te controleren. Luchtvaartmaatschappijen kunnen erg streng zijn wat betreft bagagelimieten, dus het is belangrijk om je limiet nog eens te controleren voordat je op reis gaat.
Vereisten voor bagage tijdens een geplande vlucht
Luchtvaartmaatschappijen in Afrika laten over het algemeen 20 kg (44 pond) per economy class-reiziger en 30 kg (66 pond) per business class-reiziger toe voor ingecheckte bagage, plus extra handbagage. Controleer de bagagebeperkingen nogmaals bij uw luchtvaartmaatschappij of ticketbureau en zorg ervoor dat u aan alle beperkingen voldoet. Stop niets van hoge waarde in uw incheckbagage en sluit uw koffers op slot.
Vereiste bagage voor lichte vliegtuigen en chartervluchten
Wanneer u een safari/gamepark bezoekt, wordt u vervoerd met lichte vliegtuigvluchten. Er zijn strikte bagagebeperkingen voor elke vlucht met een licht vliegtuig. Zorg ervoor dat uw bagage is verpakt in zachte tassen en niet meer dan 15 kg per persoon weegt. Het is mogelijk om bagage die tijdens de safari niet nodig is, ook in uw hotel op te slaan, als u daar na uw reis terugkeert of bij de grondafhandelaar. De meeste lodges hebben wasfaciliteiten. Zie de sectie 'Hoe in te pakken'.
Officieel bekend als het “Koninkrijk van eSwatini” en nog steeds aangeduid als Swaziland, heeft dit kleine land een rijk historisch en cultureel erfgoed en is Afrika's laatste overgebleven absolute monarchie. Swaziland omvat een divers scala aan ecosystemen met torenhoge bergen en laaggelegen savanne, verwarde regenwouden en weelderige rivierdalen. Hoogtepunten van dit relaxte land zijn de betoverende “Valley of Heaven”, de ambachtelijke haven van de Malkerns Valley en het Hlane Royal National Park, beroemd om zijn witte neushoorns, antilopen en leeuwen. Bezoekers kunnen zich verheugen op uitstekende wildlife spotten, raften, mountainbiken en wandelen langs een netwerk van schilderachtige paden die spectaculaire bergachtige landschappen doorkruisen.
Betalingen en Wisselkoersen
Valuta:
Lokale munteenheid: Lingaleni. Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) wordt ook geaccepteerd. (E1 = ZAR1)
ISO-code: SWZ
Centrale bank: De Centrale Bank van Swaziland
Subeenheid: cents
Bankbiljetten: E200, 100, 50, 20, 10
Munten: E5, 2, 1; 50, 20, 10, 5, 2, 1c
Bankieren:
Kaarttransacties:
Geldautomaten: Ja
Mastercard: Ja
Visum: Ja/Nee
American Express: Ja
Diner's club: Op sommige plaatsen
Openingstijden van de bank:
Weekdagen: 08u30 - 14u00
Weekends: zaterdag, 08u30 - 13u00
Feestdagen: Nee
Valutadiensten: Ja/Nee
Reizen en Plaatselijk Transport
Lucht:
Belangrijkste luchtvaartmaatschappijen: Royal Swazi National Airways
Internationale luchthavens: Internationale luchthaven King Mswati III
Weg:
Teerwegen: Ja
Grindwegen: Ja
Geldig internationaal rijbewijs vereist: Een in het Engels of Engels vertaald nationaal rijbewijs is toegestaan. Internationale rijbewijzen zijn ook toegestaan.
Autoverhuur beschikbaar: Ja
Taxi's: Ja
Uber beschikbaar: Ja
Bus:
Busdiensten tussen steden: Ja
Lokale stadsbusnetwerken: Ja
Spoor:
Spoorwegsysteem: Nee
Metrosysteem: Nee
Water:
Veerboten: Nee
Watertaxi's: Nee
Vrijetijdscruises: Nee
Eten, Drinken en Culinair Advies
Voedsel- en waterveiligheid:
Kun je kraanwater drinken: Ja, in dorpen en steden
Vers fruit en groenten: Nee
IJs: Ja, in dorpen en steden
Vlees: Ja, indien goed gegook/warm
Streetfood: Nee
Lokale keuken: Op de menu's staat de Portugese invloed van het naburige Mozambique, waaronder heerlijke verse zeevruchten en garnalen. Traditionele Swazi-gerechten zijn onder andere Umncushu (pap), Umncweba (gedroogd ongekookt vlees of jerky, in het naburige Zuid-Afrika bekend als biltong) en Umbidvowetintsanga (gemaakt met gekookte pompoenbladeren en pinda's).
Drankjes: Tjwala: Traditioneel zelfgebrouwen bier gemaakt van maïsmeel.
Fooi geven: 15%
Klimaat en Weersomstandigheden
Jaarlijkse neerslag: 500 mm — 1.500 mm
Gemiddelde temperatuur: 15°C - 23,4°C
Zomer:
Gemiddeld in hoogtepunten: 23°C
Gemiddeld in dieptepunten: 15°C
Winter:
Gemiddeld in hoogtepunten: 17°C
Gemiddeld in dieptepunten: 6°C
Beste tijd om te bezoeken: Dit is het hele jaar door een fantastische bestemming. De droge winter — van mei tot september — is misschien wel de beste tijd om wilde dieren te zien. De zomer, warm en nat, zorgt voor spectaculaire vogels en een weelderig groen landschap naar de omgeving.
Kledingvoorschriften
Lente en zomer
Koel, licht, ademend en comfortabel: Ja
Lichte warme kleding: Ja
Winter en herfst
Truien, vesten, truien, jassen: Ja
Zwaargewicht kleding en laarzen: Nee
Generaal
Paraplu en regenjas: Ja
Warme handschoenen, muts en sjaal: Nee
Zwemkleding (badpak): Ja
Hoed, zonnebril en zonnebrandcrème: Ja
Wandelschoenen: Ja
Casual: Ja
Smart-casual kleding: Ja
Internetbeschikbaarheid
Internetcafés: Ja, in grote steden
Accommodatiemogelijkheden: Soms
Restaurants: soms
Cafés: soms
Winkelcentra: Ja
Openbare parken: Nee
Bibliotheken: mogelijk in steden
Netspanning en Telefonie
Stekkertype: M
Spanning (V): 230
Frequentie Hertz (Hz): 50
* Afhankelijk van uw apparaten kan een reisstekkeradapter en spanningsomvormer nodig zijn.