Vietnam heeft de reiziger heel veel te bieden. Adembenemende landschappen, de sprookjesachtige Halong Baai, vele heilige tempels, schitterende pagodes en tevens een exotische culinaire keuken. Eindeloze en rustgevende rijstvelden staan in schril contrast met bruisende moderne steden zoals Ho Chi Minh City en Hanoi. De goed bewaard gebleven koloniale gebouwen van het pittoreske Hoi An bieden onderdak aan charmante winkeltjes en leuke cafeetjes. In het noorden ontdekken we de plaatselijke bergstammen in Sapa met hun kleurrijke klederdracht en schitterende ambachten. Vietnam is heel gevarieerd met uitgestrekte, groene jungles, weelderige bergachtige regio's en een verleidelijke kustlijn met mooie zandstranden omzoomd door palmbomen.
Toelatingseisen
Een reispas is verplicht, geldig tot 6 maanden na terugreis. Voor Vietnam is een visum vereist, te kopen bij aankomst : USD. 25.
Personen van niet-Belgische nationaliteit dienen zicht te informeren bij hun ambassade of consulaat.
Betalingen en Wisselkoersen
De munteenheid in Vietnam is de Dong (₫). Betalen met kredietkaart is mogelijk in de meeste hotels en restaurants.
Geld opnemen aan een (bank)automaat is geen probleem. Import en export van lokale valuta is beperkt tot ₫ 15.000.000. Import en export van vreemde valuta van meer dan een tegenwaarde van USD. 7000 moet bij de douane aangegeven worden.
Reizen en Plaatselijk Transport
Vietnam Airlines verzorgt dagelijkse vluchten tussen Hanoi, Ho Chi Minh-stad, Hué, Danang en Nha Trang. Jetstar Pacific verzorgt ook vluchten op deze routes. Vietnam Airlines biedt ook op regelmatige basis vluchten tussen Hanoi en Ho Chi Minh-stad naar Buon Ma Thuot, Dalat, Phu Quoc, Pleiku en Qui Nhon aan.
Vluchten worden vooral gebruikt voor lange afstanden en om tijd te besparen. Rond de Tet-vakantie in januari/februari is het vrij druk en is het essentieel om vooruit te boeken.
Het wegennet in heel Vietnam is al heel wat verbeterd, maar de kwaliteit van de wegen varieert nog steeds. De rijomstandigheden kunnen tijdens het regenseizoen verslechteren. Het is enkel mogelijk om auto’s met chauffeur te huren. Auto’s rijden aan de rechterkant en veiligheidsgordels zijn niet verplicht.
Taxi's zijn er in overvloed en goedkoop. Je kan ze tegenhouden op straat of ze worden geregeld via uw hotel of restaurant. Zorg er altijd voor dat de bestuurder de meter heeft ingesteld voordat de reis begint.
Fietsen kunnen voor verschillende periodes gehuurd worden in de grote steden. De fiets is voor veel Vietnamezen het meest gebruikte transportmiddel, maar er komen steeds meer motorfietsen, auto's en vrachtwagens. Wanneer u fietst in steden of op hoofdwegen buiten de stad is het extra voorzichtigheid vereist, want automobilisten houden zich niet altijd aan de verkeersregels.
Lange-afstandsbussen rijden door het hele land, tussen Hanoi, Hué, Danang en Ho Chi Minh-stad. Tickets kan u bij het busstation zelf kopen.
Er zijn lokale busdiensten in Ho Chi Minh City en in Hanoi. Het is ook mogelijk om per taxi, motor of (gemotoriseerde) fietsriksja te reizen. De meeste buitenlanders kiezen voor deze laatste optie. Taxichauffeurs verwachten niet te worden getipt, maar het is welkom. Het goedkoopst reizen doe je door als passagier mee op de moto te gaan. Zorg hier vooraf voor een goede prijs en een degelijke helm.
Reizen per trein in Vietnam is ook een optie. Er zijn langeafstandstreinen tussen Hanoi en Ho Chi Minh-stad, maar deze treinen doen hier momenteel 30 uur over. In 2019 start de bouw van een hogesnelheidsnetwerk, waardoor de reistijd verkort wordt naar 7 uur. Er zijn ook treinen van Hanoi naar Haiphog, Dong, Dang en Lao Cai, maar de algemene faciliteiten op deze treinen zijn nog steeds ondermaats t.o.v. de internationale norm. Tickets voor de treinen zijn te koop in de treinstations.
Gezondheid / Medische informatie
Er zijn geen verplichte inentingen nodig voor Vietnam.
Neem contact op met de huisarts of contacteer het ITG:
Instituut voor Tropische Geneeskunde
Kronenburgstraat 43
B-2000 Antwerpen
Tel : +32 3 247.66.66
www.itg.be
Veiligheidsinstructies
De meeste toeristische bezoeken aan Vietnam verlopen probleemloos. Zoals overal geldt hier ook om niets onbewaakt achter te laten en paspoort en andere waardevolle spullen op een veilige plaats te bewaren. Draag niet te veel cash of belangrijke documenten bij u. Vraag een kaartje in het hotel zodat je dit kan tonen indien nodig. Het verkeer in Vietnam is chaotisch en verkeersregels worden veelvuldig overtreden. Zorg ervoor dat je geen slachtoffer wordt en let goed op bij het oversteken van de weg.
Om de consulaire bijstand te optimaliseren, worden reizigers verzocht hun reisgegevens in te geven op de site https://travellersonline.diplomatie.be (externe link).
Eten, Drinken en Culinair Advies
Voordat u water gebruikt om te drinken, tanden te poetsen of ijs te maken, dient dit eerst gekookt of gesteriliseerd te worden. Mineraalwater in flessen is overal verkrijgbaar en goedkoop, let erop dat de verzegeling niet is verbroken alvorens u drinkt. Gepasteuriseerde melk is overal verkrijgbaar, niet-gepasteuriseerde melk moet eerst worden gekookt. Tracht zuivelproducten die gemaakt zijn van ongekookte melk te vermijden. Vlees en vis eet u best enkel wanneer het goed gekookt en nog warm is. Ook groenten moeten gekookt zijn en fruit geschild.
De gevarieerde Vietnamese keuken is fantastisch lekker, dit bewijzen de vele Vietnamese restaurants in New York, Londen en Berlijn. De keuken bestaat uit een mix tussen Vietnamese, Chinese en Franse tradities, met een overvloed aan regionale variaties. De basis van een maaltijd bestaat uit rijst of noedels, gecombineerd met vis en seizoensgebonden groenten en fruit.
Het geven van fooien is vooral in toeristische gebieden vrij gebruikelijk. Doordat de salarissen laag liggen, wordt dit erg gewaardeerd door de lokale bevolking. Bij luxe-restaurants en hotels is het geven van 5 à 10% fooi gebruikelijk.
Klimaat en Weersomstandigheden
Vietnam kent drie verschillende klimaatzones die sterk variëren van noord naar zuid. In het centrum van het land zijn er tropische moessons van oktober tot april. In het noorden en zuiden is dit van mei tot september, en in deze periode kan het ook tot 40°C worden. De noordelijke hooglanden en Hanoi zijn vaak kouder en vochtiger van november tot maart.
Er is geen één ideaal moment om Vietnam te bezoeken, maar zonneschijn is er het hele jaar door. Het hoogseizoen loopt van september tot maart, maar van september tot december heeft u kans op slecht weer in het centrum. De stranden in het centrum, Danang, Hoi An en Nha Trang kan u best bezoeken van mei tot augustus. Halong Bay is het best te bezoeken tijdens onze herfst.
Kledingvoorschriften
Losse en natuurlijke stoffen zijn het hele jaar door aangeraden. Doorheen het hele jaar in de hooglanden en tijdens de winter in Noord-Vietnam is warme kleding vereist. Tijdens het regenseizoen is regenkledij essentieel.
Netspanning en Telefonie
De netspanning in Vietnam is 220 volt. Hou er rekening mee dat stroomonderbrekingen steeds mogelijk zijn. In de betere hotels zijn de stopcontacten geaard. Het is altijd handig wanneer u een adapter mee neemt op reis, naar waar ook ter wereld.