Een safari in Afrika, wat is dat eigenlijk?
Voor ons is “op safari gaan” gesneden koek, maar voor mensen die nog nooit naar Afrika zijn geweest is het moeilijk om een voorstelling te maken wat daar zo leuk aan is, en wat het eigenlijk is.
In het Swahili betekent safari letterlijk reis. Als de Tanzanianen safari njema tegen elkaar zeggen, dan bedoelen ze gewoon goede reis. Voor ons heeft het echter een wat andere betekenis. Onder safari verstaan wij een meerdaagse tour door één of meer wildparken onder leiding van een gids in een safariauto waarbij meestal overnacht wordt in camps of lodges.
Het plan
Het begint allemaal met een plan. Aan de hand van de beschikbare tijd, de samenstelling van het gezelschap en het budget wordt een reisplan opgezet. Een safari van drie dagen kan heel goed, maar noemen wij een korte safari. Twee weken is lang. Meestal zit het daar ergens tussen in. Gezelschappen bestaan vaak uit twee tot 10 personen. Bij meer dan 7 personen is er meer dan één auto nodig.
Een safari voert je vaak door een aantal wildparken. Meestal twee, drie of vier. Alle parken zijn verschillend van grootte en kennen elk hun eigen karakteristieken. Zo is bijvoorbeeld Lake Manyara in een dag ‘te doen’, terwijl je in de Serengeti of Kruger met gemak een week kunt rondzwerven. Nergens ter wereld vind je een hogere concentratie wildparken als in (noord) Tanzania. Samen met de reiziger komen we tot een reisplan.
Een safari met kinderen
Voor kinderen is een safari fantastisch. Wel kan het verstandig zijn om, afhankelijk van hun leeftijd, het programma wat aan te passen. Wij hebben daar ruime ervaring mee.
De safari
In Tanzania en Kenia is het zeer ongebruikelijk, zo niet onmogelijk, om zonder gids te reizen. Je verkeert dus een aantal dagen in zijn gezelschap. Om die reden vinden wij onze gidsen heel belangrijk en investeren wij voortdurend in hun training en opleiding. Een goede gids heeft een uitmuntende kennis van flora en fauna, spreekt goed Engels, is een uitstekende en veilige chauffeur en is sociaal vaardig.
In Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe kun je makkelijker zelf rondrijden in de parken en zelfstandig wilde dieren spotten. Het is echter de moeite waard om soms een georganiseerde game drive te boeken. Dat kunnen wij op voorhand regelen.
Op de dag dat de safari begint, word je door de gids opgehaald bij de accommodatie of vliegveld. Je maakt kennis met hem en met de auto waarin je een tijdje zal ‘wonen’. Het is een vierwiel-aangedreven Toyota Land cruiser, afhankelijk van het gezelschap, al of niet in een verlengde variant. De auto heeft in Oost Afrika een groot uitsteldak waardoor je staande in de auto gemakkelijk uit het dak kan fotograferen of filmen. In Zuidelijk Afrika worden juist open Land cruisers gebruikt. Er is een koelbox aan boord en je gids heeft altijd gezorgd voor meer dan genoeg water. Veel drinken is belangrijk! Dan ga je op weg…
De wildparken
Je rijdt naar het eerste wildpark. Bij de gate regelt de gids een aantal papieren formaliteiten waaronder de nodige betalingen. De wildparken zijn uniek. We moeten daarbij voor lief nemen dat de door de overheid vastgestelde entreegelden ook hoog zijn. Eenmaal door de gate begint datgene waarvoor je gekomen bent. Je zult je ogen uitkijken.
Dieren van antilope tot zebra
In grote getale zul je allerlei antilopen zien. Zebra’s, gnoes en olifanten. Buffels, nijlpaarden en giraffen. En nog veel meer. Dat je uitgebreid de kans krijgt deze dieren te bekijken en te fotograferen staat wel vast. Een ontmoeting met de koning der dieren, de leeuw, komt minder frequent voor. Maar toch, als het geluk je niet helemaal in de steek laat, zie je dagelijks leeuwen. Afhankelijk van het park waarin je je bevindt. Zeldzamer zijn de luipaard, de cheeta en de neushoorn. Voor het zien van deze dieren is een echt ‘spottersoog’ vereist. Maar dat zal je snel genoeg ontwikkelen! Je gids kan je daarbij helpen. Als je voor het eerst van dichtbij een luipaard in een boom ontdekt, dan is dat een onbeschrijflijke sensatie.
Overnachtingen tijdens een privé safari
Tijdens een safari overnacht je meestal iedere nacht op een andere plek. Bij uitzondering (bij lange safari’s), kunnen dat meerdere dagen op één locatie zijn. Het luxe-niveau stemmen we met elkaar af. Er zijn eenvoudige tented camps, luxueuze tented camps, en lodges waarin luxe alleen de overtreffende trap kent. Het is maar net wat je wilt. Heel leuk is natuurlijk ook om het af te wisselen. Een paar nachtjes basic en avontuurlijk, afgewisseld met een nachtje super chique. Sommige lodges hebben een zwembad. Allen bieden zij heerlijke faciliteiten om te loungen en te chillen. Lezen, staren over de savannen of ‘s avonds lekker wegzakken bij het vuur. Wat de lodges bindt, eenvoudig of luxueus, is de speciale safarisfeer die je nergens anders ter wereld aantreft en die je nooit zult vergeten.
Game drives
Hoe je de volgende dag doorbrengt overleg je met je gids. Tijdens of na het diner in de lodge zal je elkaar treffen. Sommige mensen vinden het leuk de gids voor het diner aan tafel uit te nodigen. Dat kan, maar hoeft absoluut niet. Als je het prettig vindt om in besloten kring te dineren, is dat prima. De gidsen hebben ook de grootste lol als zij lekker onder elkaar zijn. In alle lodges hebben zij uitstekende gidsenverblijven tot hun beschikking.
Voor een dag in een wildpark worden meestal twee ‘gamedrives’ gepland. Eentje ‘s ochtends en eentje in de middag. De gids zal je vaak proberen te porren om in de ochtend heel vroeg te vertrekken om zodoende zonsopgang (meestal rond 06.15 uur) en de eerste uren van de dag mee te maken. Dit zijn de uren waarop het wild het meest actief is en het licht het mooiste is om te fotograferen. Het beroemde ‘magic light’.
Je kunt dan aan het einde van de ochtend terug zijn bij de lodge, waarna je heerlijk kunt lunchen, eventueel wat zwemmen, opfrissen, een tukje doen, of wat je maar prettig vindt. Als de meest intense warmte en het felste licht gedoofd zijn, zo rond 16.00 uur, kun je dan voor een tweede gamedrive op pad gaan. On the road voor nog eens twee uurtjes magic light. En dan is het tijd om afscheid te nemen van de dieren, want in de meeste parken kun je slechts van 06.00 tot 18.00 rijden. Daarna wordt het wild volstrekte rust gegund. Alleen zo blijft dit paradijs op aarde in stand.
Als je de hele dag op pad wilt, of grotere afstanden wilt overbruggen, dan kan dat ook. Iedere lodge levert uitstekende lunch- (of zelfs ontbijt) boxes voor onderweg. En hoewel het vegetarisme in Afrika niet echt wijd verbreid is, wordt ook daar rekening mee gehouden evenals met gluten allergie of lactose intolerantie.
De Afrikaanse nacht
‘s Nachts zal je heerlijk slapen! Je bent moe van de enerverende dag, de warmte en het off-road rijden. Het in alle lodges fantastische beddengoed, de bescherming van een klamboe en de geluiden van de Afrikaanse nacht zullen je in een heerlijke droom doen weg zakken. En wie weet gaat die droom over het ontbijt dat je de volgende dag te wachten staat. Naast het fameuze full English breakfast is daar altijd het beroemde Tanzaniaanse fruit: mango, papaja, watermeloen en avocado. Niet zelden gaan de gesprekken bij het ontbijt over de dierengeluiden die ‘s nachts gehoord zijn. Waren het leeuwen? Olifanten? Hyena’s? Dat weten we pas als de gidsen de geluiden met gevoel voor theater hebben nagedaan. Another day is about to come….
Een typische dag op safari
- 05:30 Wekservice in de kamer
- 06:00 Licht ontbijt in het restaurant
- 06:30 Vertrek voor je ochtendactiviteit: gamedrive, natuurwandeling, mokoro
- 10:30 uur Terugkomst van ochtendactiviteit
- 11:00 uur Brunch
- Middag ter vrije besteding - mogelijke activiteiten: zwembad, curiosawinkel, spa
- 15:30 Afternoon Tea
- 16:00 uur Vertrek op gamedrive in de middag
- 19:30 Terug van gamedrive
- 20:00 uur Diner onder de sterren (afhankelijk van het weer)
- Na het diner: optionele nachtrit op bepaalde bestemmingen.
De belangrijkste safarigebieden in Zuid-Afrika bevinden zich rondom het Kruger National Park en kunnen het best bezocht worden van juni tot september als het weer koeler en droog is. Omdat de parken in Zuid-Afrika de beste infrastructuur van Afrika hebben zijn de meeste parken ook uitstekend te bezoeken tijdens het regenseizoen. Er zijn ook vele uitstekende wildparken in de Zuid-Afrikaanse Oost-Kaap regio, waar het tijdens de wintermaanden minder regent dan in het noorden van het land.
Toelatingseisen
In principe kunnen Nederlanders en Belgen een visum bij aankomst in Zuid-Afrika gratis verkrijgen voor een maximale periode van 90 dagen per jaar. Raadpleeg echter de ambassade voor visum vereisten, regelgeving verandert.
Met ingang van 1 juni 2015 is het verplicht voor ouders die met kinderen onder de 18 jaar via of naar Zuid-Afrika en/of Botswana afreizen, om een volledige onverkorte geboorteakte van het kind te kunnen overhandigen bij de douane. De Zuid-Afrikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft bevestigd dat er geen bewijsstukken nodig zal voor mensen die op doorreis zijn via een internationale luchthaven van Zuid-Afrika. Neem contact op met je luchtvaartmaatschappij om te zien welke documenten je nodig hebt om door de immigratie bij aankomst in Zuid-Afrika te komen voor het voor het ophalen van bagage en weer in te checken.
Botswana heeft de regelgeving van Zuid-Afrika sinds 31 oktober 2016 ingevoerd voor kinderen onder de 18 jaar.
Er zijn aanvullende eisen als het kind reist met slechts één ouder, met geen van beide biologische ouders, of onbegeleid. Zie dit informatieblad, deze verklaring van de Zuid-Afrikaanse ministerie van binnenlandse zaken en deze bijsluiter is geproduceerd door de Zuid-Afrikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Neem contact op met de Zuid-Afrikaanse Hoge Commissie als je een specifieke vraag hebt over de reis.
Reis je met kopieën van documenten, zorg ervoor dat ze gecertificeerd zijn. Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken accepteert geen fotokopieën van geboorteaktes of paspoorten.
Betalingen en Wisselkoersen
Betaalmiddel
De officiële munteenheid van Zuid-Afrika is de rand, die verdeeld is in 100 cent. Er zijn bankbiljetten beschikbaar van R200, R100, R50, R20 en R10. Munten komen in R5, R2, R1 en 50, 20, 10 en 5 cent.
Banken
Banken kun je in de meeste plaatsen vinden en zijn doordeweeks van ongeveer 09:00-15:30 uur geopend, en op zaterdagen van 09:00-11:00 uur (banken zijn gesloten op zon- en feestdagen). De meeste banken bieden ook valutawisseldiensten aan met contant geld, bank- en creditcards en travellers cheques.
Contant geld kun je bovendien bij geldautomaten opnemen; verschillende grote internationale banken hebben vestigingen in de belangrijkste stadscentra. Laat je bank verder altijd weten dat je naar het buitenland reist, zodat je er zeker van bent dat alle diensten van je bank beschikbaar voor je zijn.
Reizen en Plaatselijk Transport
Reizen in Zuid-Afrika is zowel via de lucht, de weg of het spoor vrij gemakkelijk.
Belangrijke vliegroutes worden bediend door SAA en British Airways en uitgevoerd door Comair. Er zijn twee prijsvechters op deze routes actief, namelijk Kulula.com en Mango. Houd er rekening mee dat de toegestance baggageregels anders zijn, de meeste maatschappijnen staan 20 kg. per persoon ingecheckte baggage toe.
In Zuid-Afrika zelf zijn tien grotere luchthavens te vinden, die bestuurd worden door Airports Company South Africa (Acsa). Daarnaast zijn er ongeveer negentig regionale vliegvelden, waaronder het Kruger Mpumalanga International Airport in Nelspruit en Skukuza Airport, wat toegang geeft tot het Kruger National Park.
Een uitgebreid geasfalteerd wegennet maakt reizen in Zuid-Afrika per auto gemakkelijk en comfortabel, hoewel je in de meer landelijke gebieden wel toenemend onverharde wegen vindt. Let daarnaast op de volgende zaken:
Een geldig internationaal rijbewijs is een vereiste;
Er wordt aan de linkerkant van de weg gereden;
Het dragen van autogordels is verplicht en telefoons mag je alleen handsfree gebruiken;
De snelheidslimiet ligt doorgaans bij 120 km/u op snelwegen, 100 km/u op autowegen en 60 km/u in de bebouwde kom;
Op bepaalde nationale wegen moet tol worden betaald;
Benzinestations zijn wijdverbreid;
De meeste internationale autoverhuurbedrijven hebben vestigingen in Zuid-Afrika;
TOLWEGEN
Een klein gedeelte van Zuid-Afrika’s wegen zijn tolwegen. Dit zijn met name de snelwegen tussen de grotere steden. U vindt daar zogenaamde ‘toll-plaza’ waar u betaalt voordat u gebruik kunt maken van deze weg. U rijdt naar de rijbaan met het bordje ‘manual’ waar u alleen contant kunt betalen en daarna vervolgt u uw weg. U kunt veelal tolwegen vermijden, maar de alternatieve route is altijd langer, neemt meer tijd in beslag en voert u over slechte wegen.
In de provincie Gauteng is nog een ander tolsysteem in gebruik: e-toll. E-toll is een elektronisch tolsysteem waarbij bestuurders niet hoeven te stoppen bij een toll-plaza, maar automatisch tol betalen wanneer ze onder een tolpoort door rijden. U zult deze tolpoorten zien op een aantal snelwegen tussen Pretoria en Johannesburg (in het donker schijnen ze een paars licht). Wanneer u met een huurauto deze wegen gebruikt dan bent u ook verplicht om e-toll te betalen. Uw huurauto moet dus voorzien zijn van een e-tag en u zult een ‘piep’ horen wanneer u onder de elektronische tolpoort door rijdt. Het maximale bedrag dat een bestuurder aan e-toll per maand moet betalen is vastgesteld op 450 Rand. De meeste autoverhuurbedrijven verrekenen dit met uw borg aan het einde van de huurperiode en dan krijgt u het verschil teruggestort. U betaalt dus alleen wanneer u deze wegen gebruikt.
Een andere manier om door Zuid-Afrika te reizen is door middel van luxueuze intercity bussen van bijvoorbeeld Greyhound en Trans-Lux. De zogeheten Metrobus is beschikbaar voor vervoer binnen steden. Metertaxi’s moeten telefonisch besteld worden en in Johannesburg en Kaapstad kun je ook gebruik maken van hop-on-hop-off bussen.
Het spoorwegsysteem biedt bovendien gunstige langeafstand-services van Shosholoza Meyl Metrorail. Heb je zin in luxueuzere opties, neem dan de Blue Train, Premier Classe of de stoomtrein van Rovos Rail. Er is ook een nieuwe Gautrain hogesnelheidslijn in de provincie Gauteng die Johannesburg, Pretoria, Ekhuruleni en O.R. Tambo National Airport met elkaar verbindt.
Eten, Drinken en Culinair Advies
De hygiëne standaard in Zuid-Afrika ten aanzien van voedselveiligheid is in hotels, restaurants, bars en uitgaansgelegenheden vaak hoog. Het kraanwater uit stedelijke gebieden is veilig om te drinken en om voedsel in te koken. Op het platteland is kraanwater niet altijd veilig voor consumptie, dus neem passende maatregelen als dat nodig is.
Het is veilig om vers fruit, groenten en salades te eten en om ijsklontjes in je drankjes te doen. Vis, vlees en kip zijn in Zuid-Afrika van uitstekende kwaliteit, dus je kunt met een gerust hart genieten van alle heerlijke lokale gerechten die het land te bieden heeft!
Restaurants moeten voldoen aan de wetgeving inzake voedselveiligheid, die door de lokale overheid wordt geïmplementeerd. Deze wetgeving bestaat uit certificeringen en regelmatige inspecties door gezondheidsinspecteurs om ervoor te zorgen dat aan de eisen wordt voldaan.
Streetfood is in Zuid-Afrika niet zo gebruikelijk als in andere landen, hoewel je in de stadscentra en townships verkopers van traditionele snacks en gerechten vindt. Hier kan de voedselveiligheid alleen niet 100% worden gegarandeerd.
Klimaat en Weersomstandigheden
De temperaturen variëren in Zuid-Afrika sterk tijdens de seizoenen. In de zomer wordt het overdag gemiddeld 28 graden en ’s nachts koelt het af tot 8 graden, terwijl in de wintermaanden de gemiddelde maximum temperatuur bij 18 graden ligt en de minimum temperatuur tegen het vriespunt ligt.
Met minder dan 500 mm per jaar is de gemiddelde regenval aan de lage kant, waardoor het land redelijk droog is. Veel van de regen aan de West-Kaap valt in de winter, in tegenstelling tot de rest van het land, waar in de zomermaanden de meeste regen uit de lucht komt.
In Zuid-Afrika schijnt de zon geregeld, met een gemiddelde van 8,5 uur per dag.
Kledingvoorschriften
Zomer
Breng koele, luchtige en lichte kleding mee want de temperaturen kunnen in sommige gebieden gemakkelijk tussen de 30 en 40 graden Celsius uitkomen. Neem tijdens de zomer ook een paraplu of regenjas mee, want dit is de periode waarin het land de meeste regen krijgt. Maar vergeet natuurlijk ook je zwemkleding niet!
Winter
De winters zijn over het algemeen mild en kunnen eigenlijk vergeleken worden met Europese zomers. Maar er zijn dagen dat de temperaturen naar beneden duiken, in het bijzonder in hooggelegen gebieden zoals de Drakensbergen, dus wees hier met truien en jassen op voorbereid. Kaapstad krijgt haar regen tijdens de winter, dus ook regenkleding wordt aanbevolen.
Algemeen
Neem altijd een hoed, zonnebril en een sunblock mee, omdat de zon zelfs in de wintermaanden erg sterk is.
Wandelschoenen zijn het hele jaar door een goed idee: draag ze in de winter met warme sokken!
Als je voor een zakelijk bezoek in Zuid-Afrika bent, zijn een pak en een stropdas vaak een vereiste, tenzij je in de mediasector werkt: daar kleedt men zich meestal wat nonchalanter.
Voor game viewing zijn een paar neutraal gekleurde kledingstukken handig, maar je hoeft hier niet in door te slaan. Ook voor de safari worden goede wandelschoenen aangeraden.
Voor een upmarket restaurant of bij een bezoek aan een show ’s avonds raden we smart casual kleding aan.
Internetbeschikbaarheid
Internetcafés: Ja, vooral in stedelijke gebieden
Accommodatiemogelijkheden: Ja, met goede connectiviteit
Restaurants: Ja, in grote steden
Cafés: Ja, met wifi beschikbaar
Winkelcentra: Ja
Openbare parken: Ja, in grote steden
Bibliotheken: Ja
Netspanning en Telefonie
Het standaard voltage is 220/240 in Zuid-Afrika. Neem wel een drie-punts adapter mee om elektrische apparaten mee op te laten. Het makkelijkst om mee te nemen is een wereldstekker. Ze zijn ook te koop in de meeste supermarkten.
Algemene Informatie
Tips voor fooi geven in Zuid-Afrika
Hoeveel fooi geef je in Zuid-Afrika? Dit is vaak een lastige vraag waar meer dan 1 antwoord op gegeven kan worden. Hieronder wat meer duidelijkheid:
Fooi bij het parkeren
Op een groot aantal plekken in Zuid-Afrika vind je zgn. car guards, ze hebben vaak een geel hesje aan. Deze mensen krijgen meestal geen salaris en hun inkomen is puur en alleen afhankelijk van de fooien die zij krijgen. 5 Rand is een redelijke vergoeding voor een uurtje of 2. Als je veel langer parkeert, is wat meer de normale gang van zaken.
Fooi in restaurants
In Zuid-Afrika is het normal om tussen de 10 en 15% fooi te geven als je tevreden bent met de service. Het gemiddelde salaris in de bediening in Zuid-Afrika ligt erg laag, dus een goede fooi wordt altijd erg gewaardeerd!
Fooi in hotels en guesthouses
Gemiddels geven mensen ongeveer R20-R30 per nacht dat je in een hotel of guesthouse verblijft. Je kunt dit als je weggaat op het bed achterlaten of bij de receptie zodat ze het kunnen delen, dat wordt enorm gewaardeerd.
Fooi op safari
Als je in Zuid-Afrika op safari gaat, heb je meestal een ranger die je gedurende je verblijf vergezelt op de safari’s. Aan het einde van de laatste game drive wordt de ranger vaak bedankt met een fooi. Wij gaan meestal uit van ong. R50 per game drive, maar je mag het natuurlijk helemaal zelf weten.
Fooi geven aan taxichauffeurs
Uber is erg popular in Zuid-Afrika. Zeker in Kaapstad, het is over het algemeen een beetje goedkoper dan de algemene taxi’s. Je kunt fooi achteraf via de app. geven als je wilt, maar dat is niet verplicht. In een gewone taxi, geef je een beetje extra, of je laat het wisselgeld zitten (R10 of R20 is prima voor een ritje in de stad).
Fooi bij het tanken
Als je in Zuid-Afrika gaat tanken, komt er een pompbediende naar je auto. Je vertelt hemhaar dan wat je wilt. Vaak wassen ze je ramen ook en controleren het water- en olie peil. Het is vrij standard om bij betaling een muntje van R5 of wat meer losgeld te geven als dank hiervoor.
Dit kleine en ingesloten land pronkt met een rijk historisch en cultureel erfgoed! In het Koninkrijk Swaziland zijn diverse ecosystemen te vinden: torenhoge bergen en een laagliggende savanne, weelderige regenwouden en groene riviervalleien. Hoogtepunten in dit land met ongedwongen sfeer zijn het betoverend mooie Valley of Heaven, de ambachten verzamelplek van de Malkerns Valley en het Hlane Royal National Park, wereldberoemd omdat de witte neushoorn, antilope en leeuw hier leven.
Toelatingseisen
Voor het reizen naar Swaziland/Eswatini dient je paspoort nog minimaal 3 maanden geldig te zijn. Voor Nederlandse en Belgische paspoorten is geen visa vereist.
Betalingen en Wisselkoersen
Betaalmiddel
In Swaziland betaal je met de Lilangeni (SZL, afgekort als E), die bestaat uit 100 cent. Het meervoud van Lilangeni is Emalangeni. Er zijn biljetten van E200, 100, 50, 20 en 10 in de omloop; munten zijn te krijgen in E5, 2, 1, en 100, 50, 20, 10, 5, 2 en 1 cent.
De Zuid-Afrikaanse Rand is één op één gekoppeld aan de Lilangeni, en je kunt bijna overal met deze munt betalen. Dus als je uit Zuid-Afrika komt en genoeg geld hebt opgenomen, hoef je niets te wisselen. Er zijn geen beperkingen op de in- en uitvoer van binnenlandse of buitenlandse valuta.
Je doet er goed aan alle Emalangeni uit te geven voordat je het land verlaat, of om het in ieder geval weer terug te wisselen naar je eigen valuta of de Zuid-Afrikaanse Rand.
Banken
Banken zijn van maandag tot vrijdag geopend van 08:30 – 14:30 uur, en op zaterdagen van 08:30 – 11:00 uur.
Slechts een paar geldautomaten accepteren internationale bank- of creditkaarten. In hotels en in de betere winkels en restaurants worden American Express, MasterCard en Visa geaccepteerd.
Travellers cheques worden ook bijna overal geaccepteerd. Er zijn een aantal banken die travellers cheques inwisselen, en je voorkomt extra wisselkoerskosten door ze in te ruilen voor euro’s, Britse ponden of Amerikaanse dollars.
Reizen en Plaatselijk Transport
In Swaziland wordt aan de linkerkant van de weg gereden. Het wegennet is over het algemeen goed ontwikkeld, hoewel er weinig straatverlichting is. De MR3 is de hoofdweg van het oosten naar het westen. Let erop dat sommige wegen behoorlijk slingeren, en in het woud kunnen ze ruig zijn.
Er zijn een paar internationale autoverhuurbedrijven actief in Swaziland. De maximumsnelheid op autowegen is 80 km/u en in de bebouwde kom 60 km/u. Een internationaal rijbewijs met geldige foto is verplicht.
Eten, Drinken en Culinair Advies
Leidingwater is over het algemeen veilig, maar water uit flessen of gesteriliseerd water heeft de voorkeur. Het drinkwater buiten de grote steden en plaatsen kan namelijk verontreinigd zijn. Melk is gepasteuriseerd en zuivelproducten zijn veilig voor consumptie; wees wel voorzichtig als je niet zeker weet waar de melk vandaan komt. Eet alleen goed doorbakken vis en vlees, het liefste nog heet geserveerd. Groenten moeten worden gekookt en fruit moet worden geschild.
Het grootste deel van de restaurants vind je in Mbabane en in toeristische gebieden zoals de Ezulwini Valley. De Portugese keuken (overgewaaid vanuit Mozambique) biedt zeevruchten, in het bijzonder garnalen, en kan in gebieden als Big Bend gevonden worden. Typische Afrikaanse gerechten zoals gestoofd vlees en pap zijn in landelijke gebieden beschikbaar. Andere internationale keukens die je hier vindt zijn de Indiase, Duitse, Zwitserse en Franse.
Het is gebruikelijk om bij goede service in restaurants en hotels 10 tot 15% fooi te geven.
Klimaat en Weersomstandigheden
Door de hoogteverschillen verandert het weer in Swaziland vaak. Met uitzondering van de laagvlaktes is het zelden ongemakkelijk heet en nergens echt heel koud. Vorst komt soms voor in Hoogveld, waar het klimaat natter en gematigder is. Het Middelveld en Lubombo zijn droger en subtropisch; hier valt de meeste regen van oktober tot maart.
Kledingvoorschriften
We raden je aan om lichte katoenen of linnen kleding te dragen en om een jas mee te nemen voor de koelere avonden. Waterdichte versies zijn zelden nodig, tenzij je van plan bent om tussen oktober en maart veel te gaan hiken. Zonnebrandcrème, een zonnehoed en een zonnebril zijn essentieel, net als een goed paar wandelschoenen.
Internetbeschikbaarheid
Internetcafés: Ja, in grote steden
Accommodatiemogelijkheden: Soms
Restaurants: soms
Cafés: soms
Winkelcentra: Ja
Openbare parken: Nee
Bibliotheken: mogelijk in steden
Netspanning en Telefonie
Het standaard voltage is 220/240 in Zuid-Afrika. Neem wel een drie-punts adapter mee om elektrische apparaten mee op te laten. Het makkelijkst om mee te nemen is een wereldstekker.