Mauritius

Mauritius is een subtropisch tot tropisch eiland gelegen op 1800 km ten Oosten van het Afrikaanse continent. De gemiddelde temperatuur ligt van juni tot oktober tussen de 17 en 25 °C en van november tot april tussen de 24 en 31 °C. De omtrek van Mauritius is 177 km, waarvan 160 km prachtige witte stranden met koraalriffen en bergen in het achterland. Dit maakt van Mauritius een gewilde vakantiebestemming voor iedereen die op zoek is naar zon, strand, zee en wuivende palmen.

De hoofdstad van Mauritius is Port Louis en de officiële voertaal is Engels. Mauritius is een democratische republiek met aan het hoofd president Ameenah Gurib-Fakim. De bevolking stamt voor het grootste deel af van Voorindiërs, de voormalige slaven die op de suikerplantages werkten. Suiker en textiel vormen samen nog steeds de twee voornaamste inkomstenbronnen van Mauritius, tegenwoordig neemt het toerisme een belangrijke derde plaats in.

Mauritius heeft zo’n kleine 1,5 miljoen inwoners. De belangrijkste godsdienst op het eiland vormt het hindoeïsme (52%), hierna volgt het christendom (30%) en de islam (17%). De scholing is uitstekend, er is weinig analfabetisme. 
Het eiland is niet groot, in ruim een uur rijd je van Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport gelegen in het Zuid-Oosten, naar Grande Baie in het Noorden van het eiland. De wegen zijn goed, het verkeer rijdt links.

Een klein stukje geschiedenis: Begin 16e eeuw zetten de Portugezen als eerste voet aan land op het onbewoonde eiland Mauritius. De Portugezen gebruikten het eiland als tussenstop op de route naar Zuid- en Oost-Azië, maar vestigden zich er niet. Het eiland bleef dus onbewoond tot het in 1598 op beperkte schaal gekoloniseerd werd door Nederlandse zeelieden onder leiding van Wybrand van Warwijck. Hij noemde het naar de toenmalige stadhouder Maurits graaf van Nassau, de latere prins van Oranje. De Nederlanders ontdekten de unieke inheemse dodo, ook wel walgvogel genoemd en zorgden helaas ook voor het uitsterven van deze vogel.

Het eiland werd vanaf 1638 als verversingsstation gebruikt voor de schepen van de V.O.C. Simon van der Stel ontwikkelde met succes de suikerteelt; nog altijd vormt de export van suiker een zeer belangrijke bron van inkomsten voor het eiland. 
Nadat de Nederlanders in 1710 hun verversingsstation naar Kaap de Goede Hoop hadden verhuisd, omdat dit beter op de route lag van de V.O.C. schepen, werd Mauritius in 1721 gekoloniseerd door de Fransen.


Toelatingseisen

Houders van het Nederlandse paspoort, hebben geen visum nodig. Check voor andere nationaliteiten op http://passport.govmu.org


Betalingen en Wisselkoersen

De valuta in Mauritius is de Mauritiaanse roepie - MUR of rs, die is verdeeld in 100 cent. Op dit moment (2019) krijg je 40 MUR voor 1 EUR.

Contant geld kunt u het beste ter plekke omwisselen. Dit kan bij een bank, of een wisselkantoor. Op de luchthaven en in de grotere steden zijn voldoende mogelijkheden om geld om te wisselen. Bij grote bedragen en bij banken, moet je een legitimatie bewijs overleggen. In de grotere plaatsen zijn pinautomaten. 

Banken zijn geopend van maandag tot vrijdag van 09.15-15.15 uur en zaterdag van 9.10 tot 11.15 uur (alleen voor sommige banken).
Creditcards worden normaal geaccepteerd door banken en de meeste hotels, restaurants en toeristenwinkels.


Reizen en Plaatselijk Transport

Op Mauritius wordt links gereden.
De voornaamste "verkeersader" is de snelweg van Noord naar Zuid. Bij weinig verkeer kun je in 5 kwartier, over deze weg van de luchthaven naar het Noorden rijden. Hiernaast zijn er een aantal "B wegen" die  vanaf de M1/M2/M3 naar de kustplaatsen lopen. Deze wegen lopen door dorpen en stadjes, waar de drukte voor vertraging zorgt.  Mocht je overdag van Noord naar Zuid rijden, vermijd dan Port Louis de hoofdstad en neem de nieuwe "bypass" langs de Oostkant van de bergketen (Pieter Bot berg).

Er zijn tal van autoverhuurbedrijven waaronder grote internationale en onafhankelijke bedrijven, de prijs van de huurauto's op Mauritius is stevig. Taxi's zijn redelijk geprijsd en een goed vervoersmiddel. Ze zijn veilig en het aanbod is groot. De lokale bussen, zijn ook een uitstekend vervoermiddel, een ritje kost van nog geen Euro. De bussen zijn oud en rijden met zeer hoge snelheden door dorpen en steden.
Fietsen en motorfietsen zijn ook te huur.


Gezondheid / Medische informatie

Voor Mauritius heb je geen inentingen nodig. De muggen en vliegen op Mauritius zijn niet besmet met ziektes zoals malaria.  Officieel kun je het water uit de kraan drinken, alleen niet na flinke plensbuien dan kan het water vervuild raken. In de praktijk drinken de meeste toeristen water uit flessen, om geen enkel risico te lopen.


Veiligheidsinstructies

De bevolking van Mauritius is zeer vriendelijk en behulpzaam, je voelt je er meteen thuis. Net als elk ander land is er ook criminaliteit op Mauritius en gelden hier de regels die je bij elk ander vakantieland in acht moet nemen. Geen overvolle portemonnees, 's nachts niet alleen door achterstandswijken lopen.


Eten, Drinken en Culinair Advies

Mauritius is een paradijs voor de zintuigen, niet alleen voor de ogen met zijn prachtige landschap, maar ook qua smaak. Met culinaire tradities uit Frankrijk, India, China en Afrika, zijn de bekendste en meest gewaardeerde keukens ter wereld al generaties lang doorgegeven.

Afhankelijk van de regio wordt rijst of een verscheidenheid aan flatbread, chapattis of roti genaamd, farata (paratha) genoemd door de lokale bevolking, met curries gegeten. Het uitgebreide gebruik van specerijen zoals saffraan, kaneel, kardemom en kruidnagel en kruiden zoals tijm, basilicum en curry bladeren zijn de gemeenschappelijke ingrediënten die een krachtige, maar toch subtiele, smaak bieden.

Je kunt veel snacks kopen in de straten van Mauritius. Mauritianen hebben een voorliefde voor zoet en maken veel soorten 'gateaux', zoals ze worden genoemd. De taarten zijn vergelijkbaar met Indiase zoetigheden zoals Gulab Jamun en Rasgulla en vele anderen.

Mauritius produceert een breed assortiment rietsuiker. Geniet van kokossap met een vleugje limoen en een rum over uw ijs. Het lokale bier Phoenix en wordt meestal erg koud geserveerd. Wijn wordt veelal geïmporteerd vanuit Zuid-Afrika en is in de gangbare restaurants (niet de hotel restaurants) gelijk geprijsd als in Nederland.

Het lokale water is relatief schoon en de Mauritianen drinken het. U hoeft dus geen angst te hebben als u het gebruikt voor het reinigen van uw tanden enz. Het is echter beter dat u het water kookt voordat u het drinkt of flessenwater koopt dat gratis verkrijgbaar is in de plaatselijke winkels of in hotels en resorts.


Klimaat en Weersomstandigheden

De warmste tijd van het jaar op Mauritius is december t/m  maart met temperaturen van rond de 30 graden en een hoge luchtvochtigheid vanwege de  (zeer) lokale regenbuitjes.  's Nachts daalt de temperatuur slechts enkele graden en vanwege de hoge luchtvochtigheid, laten de meeste mensen zich toch verleiden om de airconditioning aan te zetten. Gelukkig is er altijd een briesje vanaf de oceaan.  Cyclonen (tropische stormen) kunnen ook optreden tijdens deze periode.  De meeste cyclonen passeren het eiland zonder aan land te gaan. De laatste keer dat Mauritius werd getroffen door een cycloon was in 1994, toen Cyclone Hollanda aan land ging op 14 februari. De cycloon verwoestte 450 huizen en twee mensen overleefden het niet, de schade was enorm.

Voor die mensen die niet van warm weer houden of een meer actieve vakantie willen, is de periode juli / augustus een uitstekende tijd, met een temperatuur 24-26 C. is. Aan de kust kan de temperatuur dalen tot 16-18 C gedurende de nacht, zodat we raden aan een trui te nemen. In deze periode komt de harde wind uit het Oosten en kun deze kust beter vermijden.

Zoals je kunt zien, is de temperatuurverschil op Mauritius zo klein dat je er op elk moment van het jaar plezierige vakanties kunt doorbrengen. Hoewel het weer normaal zonnig is, regent het er ook. Het kan hozen in het centrum van het eiland, waar de wolken de bergen over trekken, en aan de kust kan er geen spatje regen vallen. De regenbuien zijn normaal gesproken kort en zijn een aangename afwisseling van de zon. 

Zon. Vanwege de ligging, dicht bij de evenaar, is de zon zeer krachtig. Vooral in onze wintermaanden, als het daar zomer is. Smeer je goed in, draag een t-shirt tijdens snorkelen, je bent verbrand voordat je er erg in hebt. Laat je vakantie niet verpesten door zonnebrand!


Kledingvoorschriften

Vooral in de warmste maanden van het jaar (december - maart) , zult u merken dat u alleen maar hele luchtige kleding zult dragen.  Lange broeken, vesten en dergelijke komen de koffer niet uit in deze periode. Zelfs korte broeken van dikke spijkerstof, zullen het verliezen van de luchtige en loszittende kleding. In de "tourist hubs" Flic en Flac, Grande Baie én op de Central Markt in Port Louis, is het uitstekend winkelen, mocht je luchtigere kleding zoeken, voor de tropische temperaturen.

In de avond bij het diner in het hotel, of in een lokaal restaurant, kunnen mannen nog steeds verschijnen in een korte broek en de dames in een (korte) rokken, of jurken. Al is 15% van de bevolking moslim, je kunt je er gewoon westers kleden. Bij het bezoeken van een (Tamil) tempel, gelden natuurlijk wel kleding voorschriften. 

Mauritius heeft een goed ontwikkelde textielindustrie, zodat u, in plaats van al uw vakantiekleding mee te nemen, zou kunnen overwegen om ze lokaal op de lokale markt te kopen. Verwacht niet te veel van de prijs, deze is vaak gelijk aan hetgeen je in Europa op de markt zal betalen. Bij kleding waar geen prijs op staat, wordt er verwacht dat je gaat afdingen. 

Wegwerpluiers voor baby's zijn duur op Mauritius, je betaalt vaak het dubbele. We raden u aan genoeg luiers mee te nemen.


Internetbeschikbaarheid

Internetcafés: Ja, in de grote steden

Accommodatiemogelijkheden: Ja

Restaurants: meestal

Cafés: meestal

Winkelcentra: soms

Openbare parken: soms

Bibliotheken: soms


Netspanning en Telefonie

Stroom is  220/240 volt. Stekkers zijn rond met 3 pinnen en gelijk aan die in Engeland. Veelal kun je de Europese stekker in de bovenste twee gaten steken en werkt dit gewoon. 


Algemene Informatie

Tijdzone Mauritius ligt in de tijdzone UTC +4. Ondanks de grote afstand tot Nederland is er amper sprake van tijdsverschil. Een vakantie op Mauritius zal dan ook amper tot een jetlag leiden. Op Mauritius doet men niet aan zomertijd en wintertijd.
Tijdens onze zomertijd is het in Mauritius 2 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het in Mauritius 3 uur later.

Visa Als houder van een Nederlands of Belgisch paspoort heb je geen visum nodig om als toerist naar Mauritius te reizen. Wel heb je een geldig paspoort nodig. Een Europese ID-kaart is niet voldoende. Je paspoort moet tenminste geldig zijn tot en met het moment dat je Mauritius weer verlaat. Bij de immigratiedienst moet je een ingevuld formulier inleveren waarop allerlei info staat zoals je verblijfadres op Mauritius, je paspoortgegevens en je adresgegevens van thuis. Deze formulieren worden in het vliegtuig al uitgedeeld, zodat je die tijdens je vlucht al in kunt vullen.

Taal De officiële taal op Mauritius is Engels. Dat komt omdat het land tot 1968 een Britse kolonie was. Je merkt dat in de media er vrij veel Frans gebruikt wordt en ook op straat kun je nog Frans horen en spreken. De locals spreken onderling vooral Mauritiaans Creools. Dat het hier ooit Nederlands is geweest merk je in geen enkele manier meer in de taal. Met Nederlands kun je nergens terecht.

Geloof De belangrijkste godsdienst op Mauritius is het Hindoeïsme. Ongeveer 52% van de Mauritianen zijn, meest orthodoxe, Hindoes. Er staan meer dan 150 tempels op het eiland. Het belangrijkste feest van de Hindoes is het Maha-Shivaratree-feest in februari. Meer dan 300.000 Hindoes komen op die dag bij elkaar. Enkele Hindoe-sektes zijn Kabir Panthis, Rabidass en Hare Rama Krishna.
Het christendom was de eerste religie op Mauritius en op dit moment is ongeveer 30% van de bevolking aanhanger van een christelijke groepering. Er zijn ongeveer 250.000 rooms-katholieken en verder nog o.a. Anglicanen, Presbyterianen, Adventisten, Jehova's en Methodisten. Op het eiland Rodrigues is ongeveer 97% van de bevolking rooms-katholiek.
Moslims vormen ongeveer 16% van de bevolking. De meeste Mauritianen van Chinese afkomst zijn rooms-katholiek geworden. Er zijn nog maar ongeveer 3000 boeddhisten en enkele tientallen confucianisten.

Cultuur en gewoonte Op Mauritius leven diverse bevolkingsgroepen, Creolen, Indiërs en Chinezen, al vele eeuwen harmonieus samen. De officiële taal is Engels maar de meeste mensen kunnen zich het beste verstaanbaar maken met de Franse taal. Verder wordt er ook Creools, Hindi, Tamil, Sanskriet en Cantonees op Mauritius gesproken.
Alle bevolkingsgroepen hebben een eigen levensstijl en een eigen rol in de Mauritiaanse samenleving. De ‘echte’ Mauritiaan betstaat niet. Wie om zich heen kijkt ziet veel verschillende gezichten, van bleek tot diepzwart. Het ene moment waan je je in Afrika, dan weer in China, Europa of India. Vooral de Indiase vrouwen met hun schitterende sari’s en sieraden geven Mauritius een on-Afrikaans aanzicht.

Fotografie Vakantiefoto's of een leuke film? Het kan allemaal, maar je moet wel rekening houden met een aantal praktische zaken. Maak je foto's van de lokale bevolking, vraag dan eerst om toestemming. Vaak is dat geen probleem en soms wordt om een kleine vergoeding gevraagd. Respecteer als iemand niet op de foto of film wil. 

Mobiel netwerk en telefoons De dekking van het mobiele netwerk is opvallend goed op Mauritius, zelfs in de wat dunner bevolkte gebieden. Dat komt vooral omdat de lokale bevolking veelvuldig mobiel belt. Vaste telefoonlijnen zijn minder populair dan het mobieltje. Kijk voor je met je mobiele telefoon gaat bellen goed wat de kosten zijn bij jouw provider. Vanwege de roaming toeslag kunnen die kosten aardig oplopen. Sommige providers hebben gunstige pakketten met belminuten tegen een voordeliger tarief. Kijk ook of het interessant is voor je om een lokale SIM-kaart te kopen.

Insecten Het valt erg mee met de beestjes. Er zijn soms wel muggen, vliegen of wespen maar de wind op het strand of de airconditioning in de hotelkamer houdt de stekers op afstand. In de warme en vochtige zomermaanden zijn er meer insecten. Neem daarom een insectenafweermiddel mee en gebruik eventueel een elektrische muggen verdrijver. Deze liggen in de betere hotels ook op de kamers. Huur je een bungalow dan staat er meestal wel een spuitbus in het keukenkastje om kakkerlakken en mieren te verdrijven. Er leven verschillende slangensoorten op de eilanden voor de kust van Mauritius maar geen van deze zijn agressief of giftig. Alleen onder water komen gevaarlijke dieren voor.

  


terug naar boven