Malta

Met een totale landoppervlakte van slechts 316 vierkante kilometer is Malta één van de kleinste landen aan de Middellandse Zee. Het eilandenrijk ligt tussen de landen Italië, Libië en Tunesië. Malta bestaat uit de eilanden Malta, Gozo, Comino, Manoel Island, Cominotto, Filfla, Fungus Rock en de Saint Paul’s Islands. 

 

Duik in de 7000 jaar oude geschiedenis van Malta en zie hoe die in het heden nog steeds haar sporen nalaat. Deze tijdspanne van duizenden jaren biedt talloze verbazingwekkende dingen om te ontdekken. En overal op Malta bieden het landschap en de architectuur een spectaculaire achtergrond. De kleuren zijn hier werkelijk prachtig: honingkleurige stenen die scherp afsteken tegen het diepe azuurblauw van de Middellandse Zee.

 

De Maltese eilanden zijn wel eens beschreven als één groot openluchtmuseum. Wat hen zo uniek maakt, is dat hun verleden nu nog zo goed zichtbaar is. Duik in de mysterieuze prehistorie van het eiland, treed in de voetstappen van de apostel Paulus of kijk waar de ridders van Sint Jan het christendom verdedigden.

 

Bronnen: malta.nl/diplomatie.be/allesovermalta.nl/landenportal.nl


Toelatingseisen

Geldige identiteitskaart of paspoort


Betalingen en Wisselkoersen

De munteenheid in Malta is de Euro.

Er zijn bankautomaten over het hele eiland verspreid. Kredietkaarten worden aanvaard. In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 70 344 344).


Reizen en Plaatselijk Transport

Per boot:
Er is een veerdienst tussen de verschillende eilanden, Malta, Comino en Gozo. Er is ook een veerdienst die Malta verbindt met Sicilië. In de meeste havens is er een rondvaart in de haven. Tussen Valetta en Sliema vaart een veerboot. De reguliere veerdiensten zijn over het algemeen heel erg betaalbaar. Neemt men een georganiseerde bootreis dan is men vaak veel meer geld kwijt.


Per auto:
In Malta rijdt men links. Huur je hier een auto dan zit het stuur dus aan de rechterkant. Dat is even wennen. Op Malta zijn weinig snel wegen. Er zijn enkele meer doorgaande wegen op het eiland, maar een echte snelweg is er niet of nauwelijks. Omdat Malta niet groot is, kan men met de auto makkelijk overal komen. De drukke straten aan de kust van Sliema en St Julians zijn niet aan te raden.


Per taxi:
Taxi’s zijn niet goedkoop in Malta. Bespreek vooraf een prijs met de chauffeur zodat u niet voor verrassingen komt te staan.


Per bus:
Dit is absoluut de beste manier om te reizen in Malta. Een buskaartje is spotgoedkoop en er zijn op zeer regelmatige tijdstippen bussen. Sinds juli 2011 verzorgt de Britse vervoersmaatschappij Arriva de busdiensten op Malta. De oude Britse bussen zijn vervangen door een vloot van moderne bussen, waardoor het avontuurlijke aspect verdwenen is. Nog steeds dekt het busnetwerk vrijwel de gehele eilanden Malta en Gozo, waardoor je per bus makkelijk van je vertrekpunt naar je eindbestemming kan reizen.


Hop-on, hop-off
Voor de minder avontuurlijk aangelegde reiziger zijn er toeristenbussen (hop-on, hop-off) die een tienvoud van de gewone bussen kosten maar waarin de reis een stuk aangenamer en over het algemeen wat minder volgepropt zijn. Een dagkaart voor deze bussen kost ongeveer 15 euro per persoon.


Per koets:
In de toeristische delen van Malta staan er op ongeveer ieder straathoek een paard met koets die je voor een aanzienlijk bedrag de mooiste stukjes van het eiland laten zien of je van de ene plek naar de andere transporteren. (afdingen is hierbij aan te raden)


Per fiets:
Fietsen kan in Malta maar sterke kuitspieren zijn aan te raden gezien het heuvelachtige landschap. Op Malta is het verkeer niet echt gewend aan fietsers. Het is dus oppassen geblazen. Er zijn slechts enkele plaatsen waar men een fiets kan huren.


Gezondheid / Medische informatie

Zowel op Malta als Gozo is een modern ziekenhuis voorhanden. De meeste steden hebben een eigen apotheek voor medicijnen. 

Het leidingwater kan een bijsmaak hebben en is daarom niet altijd aangenaam om te gebruiken als drinkwater. Voor de smaak is het daarom raadzaam om flessen mineraalwater te kopen.

 


Veiligheidsinstructies

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's voor dit land bekend. Toerisme betekent 20% van het BNP van Malta. De toerist wordt er in de watten gelegd.

 
Criminaliteit

Malta is een zeer veilige bestemming. De gebruikelijke voorzichtigheid tegenover gauwdieven is aangeraden:

  • Zorg er voor slechts een minimum aan baar geld op zak te hebben   
  • Bewaar bank- of kredietkaarten en identiteitsdocumenten apart
  • Maak een fotokopie van uw identiteitskaart of reispas en bewaar deze apart  
  • Programmeer vooraf het telefoonnummer van Cardstop in uw GSM en laat onmiddellijk uw gestolen of verloren bankkaart en kredietkaart blokkeren (0032 70 344 344)           
  • Doe bij diefstal of verlies van uw identiteitskaart of reispas onmiddellijk aangifte van de diefstal bij de politie


Eten, Drinken en Culinair Advies

Net als de cultuur van Malta is ook de keuken een mengelmoes van diverse keukens. De Maltese keuken is duidelijk onderdeel van de mediterrane keukens. De gerechten zijn over het algemeen vrij simpel met vooral elementen uit de Italiaanse, Spaanse, Griekse, Turkse en Noord-Afrikaanse keuken.

Het leidingwater in Malta is goed drinkbaar. Vanwege de afwijkende smaak gebruiken veel toeristen het kraanwater alleen voor bijvoorbeeld het tandenpoetsen en worden er flessen mineraalwater gebruikt als drinkwater. 

Een fooi van ongeveer tien procent over een restaurantrekening of in een bar is normaal als er nog geen bedieningsgeld berekend is.


Klimaat en Weersomstandigheden

Droge, warme zomers en milde, natte winters zijn de klimatologische kenmerken van Malta. In de wintermaanden is er vaak ook sprake van een redelijk straffe wind, waardoor het toch guur aan kan voelen. Gedurende de zomermaanden valt er vrijwel geen neerslag en staat er minder wind. Bezoekers ervaren Malta in de zomer als dor, droog en warm. In de periode juni tot en met september is het ook 's avonds nog lang warm en bereikt de thermometer vaak pas na middernacht waardes onder de 25 graden.


Kledingvoorschriften

Als je tijdens het zomerseizoen op vakantie naar Malta gaat dan volstaat het inpakken van luchtige zomerse kleding meestal. Het is aan te raden om in ieder geval tenminste één lange broek mee te nemen voor de heren. Veel hotels stellen dat verplicht bij het avondeten en ook de betere restaurants stellen het op prijs als hun gasten enigszins gekleed aanschuiven voor het diner. In het voor- en naseizoen moet je zeker ook wat warmere kleding meenemen. De wind kan het dan wat fris aan doen voelen. Dat is zeker zo in de avonduren. Houd dan ook rekening met mogelijke regenbuien.


Internetbeschikbaarheid

Dankzij de soepelere roamingregels kun je op Malta tegenwoordig goedkoop met je mobiele telefoon het internet gebruiken via het mobiele netwerk. Check bij je provider voor je naar Malta vertrekt. Je kunt in Malta anders ook nog op heel veel plekken gebruik maken van gratis wifi. 

Bellen in het buitenland met je mobiele telefoon kán een redelijk kostbare zaak zijn. Raadpleeg daarom voor vertrek eerst goed de roamingtarieven bij je provider. 

 


Netspanning en Telefonie

Malta kent een elektriciteitsnetwerk met een spanning van 240 Volt. Vrijwel alle apparaten die voor de Belgische en Nederlandse markt bestemd zijn, kun je daar zonder problemen op aansluiten. Wel moet je er rekening mee houden dat je op veel plekken de drie-pins Britse stopcontacten tegenkomt. Dat is een erfenis uit de periode dat Malta een Britse kolonie was. Een adapter (reisstekker) is in zo’n geval nodig om apparaten met Europese stekkers te kunnen gebruiken.


Algemene Informatie

Roken

Het is niet toegestaan om te roken in openbare gebouwen, restaurants, bars en openbare ruimtes van hotels. Het rookverbod wordt vrij streng gehanteerd.

Taal

Op Malta spreekt men Maltees en Engels. Beide talen zijn officiële talen in Malta. Het voordeel voor toeristen is dat het Engels gemiddeld genomen van een beter niveau is dan op veel andere bestemmingen die aan of in de Middellandse Zee liggen.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen België en Malta. Omdat de zomertijd ook in Malta gebruikt wordt tijdens dezelfde periode als bij ons, is er ook in de zomer geen tijdsverschil.


terug naar boven