Ontdek nu met Pelikaan Reisbureau St. Willebrord Oeganda

Delen:

Oeganda

Oeganda, de “Parel van Afrika”, het land van de prachtige natuur, de Nijlbronnen en de berggorilla’s, weelderig begroeide bergen en ingeslapen vulkanen. Oeganda heeft heel wat te bieden als relatief onbekende vakantiebestemming. Toeristen worden er heel gastvrij en vriendelijk ontvangen. Het land is politiek heel stabiel, rustig en veilig en men investeert enorm om het toerisme tot bloei te brengen. De drukke hoofdstad Kampala heeft heel wat te bieden, waaronder een bruisend nachtleven, maar wordt tijdens een rondreis ingeruild door mooie bergen, wandelmogelijkheden, safariritten in de prachtige en verlaten nationale parken en natuurlijk een trekking naar de bedreigde berggorilla’s.


Toelatingseisen

Internationaal paspoort dat nog 6 maanden geldig is na terugkeer.
Visum: Verplicht. Vooraf online aan te vragen (visas.immigration.go.ug). Single entry USD 50, of Oost-Afrikaans visum (combi Kenia, Oeganda en Rwanda) USD 100.


Betalingen en Wisselkoersen

De lokale munteenheid is de Oegandese Shilling (UGX). U kan ter plaatse euro’s wisselen. Neem voldoende cash geld mee. Kredietkaarten worden in beperkte mate aanvaard.


Reizen en Plaatselijk Transport

In Oeganda rijden ze links. Indien u zelf wenst te rijden dient u te beschikken over een internationaal rijbewijs.


Gezondheid / Medische informatie

Vaccinatie tegen gele koorts is verplicht voor alle reizigers vanaf de leeftijd van 1 jaar. U moet het 'gele boekje' als bewijs kunnen voorleggen bij de grensovergang. Indien u dit niet in uw bezit heeft, zal u de toegang geweigerd worden. Er is een belangrijk malariarisico in het hele land. We raden insectenwerend middel aan in combinatie met malariapillen. Volgende vaccinaties zijn eveneens aanbevolen: DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A.


Veiligheidsinstructies

Oeganda is een veilig land om te reizen. Het wordt wel aangeraden om na zonsondergang niet over straat te lopen. Op drukke plaatsen en in steden moet u extra waakzaam zijn voor pickpockets. U neemt beter geen waardevolle spullen mee.
Kledij : Van vrouwen verwacht men dat ze in het openbaar hun lichaamsdelen voldoende bedekken en zich niet uitdagend kleden.
Homoseksualiteit : Homoseksualiteit is verboden en strafbaar.
Fotografie : Het is verboden om militaire- en politie-installaties te fotograferen.

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt. Zo niet, wordt aangeraden om een extra verzekering af te sluiten (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand).


Eten, Drinken en Culinair Advies

Het eten in Oeganda is niet bepaald divers. De banaan staat zo goed als centraal in de het dieet van de inwoners. Men maakt er bier van en zelfs wijn en jenever. Bij het dineren is het hoofdingrediént de matoke banaan, die gepeld en gekookt wordt in een bananenblad. Dit kan zo opgegeten worden of er kunnen nog extra kruiden of vis aan toegevoegd worden. Enkel in de betere kringen staat vlees op het menu.
Mais komt de laatste jaren meer en meer in opmars in Oeganda. Mais groeit op bijna elke ondergrond en is zeer makkelijk te onderhouden en te bereiden. Natuurlijk hebben zowel de mais en matoke bananen niet veel smaken, dus zijn sauzen belangrijk om variatie in gerechten te krijgen. Door de traditie weten de inwoners welke kruiden ze kunnen mengen in welke verhoudingen om bepaalde smaken te verkrijgen. Op die manier krijg je een banaan met een speciale toets, zuiver door de sauzen en kruiden.
Wie meer op zoek is naar vlees kan muchomo eten. Dit is een saté van kip, rund of varken die op houtskool geroosterd wordt. Krokodillenvlees wordt eveneens meer en meer gegeten en wegens de neutrale smaak (is het nu kip of varken?) toch een goed alternatief.
Om al dit lekkers door te spoelen bestaat er waragi, de nationale drank van Oeganda. Waragi is een distillaat van bananenbier, cassave en bruine suiker. Wegens het vaak zeer hoge alcoholpercentage (tot 90%) kan je best geen zelfgestookte waragi drinken. In de winkels vind je de officiéle versie, die ongeveer 40 percent alcohol bevat.
In Oeganda is er ook bier te verkrijgen. Het land brouwt zelf Bell en Nile, twee bieren van hoge kwaliteit. Overigens is er in supermarkten genoeg keuze aan frisdranken, fruitsappen, water en importproducten van bekende merken.


Klimaat en Weersomstandigheden

Oeganda ligt op de evenaar en heeft een tropisch klimaat, waar de temperatuur wat getemperd wordt door de hoogteligging (het grootste deel van het land bevindt zich boven de 1000 m boven de zeespiegel). Over het algemeen zijn januari en februari, alsook juni tot september de droogste maanden van het jaar. Het regenseizoen, wat zich kenmerkt door regenbuien van korte duur die meestal ook ’s nachts vallen, valt in de maanden maart tot mei en oktober en november. In deze maanden moet men rekening houden met mogelijke vertragingen tijdens een rondreis omwille van modderpaden (die ook het bijkomend avontuur garanderen).


Kledingvoorschriften

Lichtgewicht kleding met een warme trui voor de avonden wordt geadviseerd. Neem een ​​paar goede wandelschoenen of -laarzen mee voor bostrekking en lange mouwen als bescherming tegen muggen. Als u van plan bent om naar bergachtige gebieden te gaan, neem dan warme kleding mee, want de temperatuur daalt aanzienlijk. Witte kleren blijven niet lang wit met de rode stofwegen in Oeganda dus kies voor donkerdere kleuren.


Internetbeschikbaarheid

Internetcafés: beperkt

Accommodatiemogelijkheden: Ja

Restaurants: Ja

Cafés: Ja

Winkelcentra: Ja

Openbare parken: Ja

Bibliotheken: Ja


Netspanning en Telefonie

In Oeganda gebruiken ze andere stopcontacten dan in Belgié en Nederland. 240V. 50 Hz. Stopcontacten type G. Het is aangewezen om een adapter te voorzien.


Algemene Informatie

Hoofdstad: Kampala
Officiële landstaal: Engels, Ki-Swahili is de handelstaal
Tijdsverschil: zomer: +1u, winter: +2u.

In de meeste steden en dorpen is er een telefoonnetwerk aanwezig.

Zoals in vele Afrikaanse landen vormen dans en muziek een belangrijk onderdeel van het leven van de bevolking in Oeganda. Bij alle ceremonies en speciale gelegenheden wordt er volop gedanst. Zo is de Tamenhaibunga dans een uitdrukking van het belang van liefde en vriendschap. De naam betekent letterlijk “goede vrienden drinken samen en vechten niet wanneer ze de drinkbeker breken”. De bekendste dans is de Kiganda waarbij de dansers het onderlichaam bewegen op het ritme van de drums. Het bovenlichaam blijft hierbij bijna rechtop, wat de dans moeilijk om vol te houden maakt.
Oegandezen mengen hun religie met traditionele geloven. De meerderheid (ong. 80%) van de bevolking zijn Christenen. De tweede grootste religie is de Islam, met ongeveer 10% volgers. Oude tradities gaan hierbij niet verloren en bij grote problemen of tijden van onmacht zullen ze zowel tot hun goden bidden als zich wenden tot de lokale sjamaan of het orakel.
De bevolking van Oeganda is over het algemeen zeer vriendelijk. Zowel mannen als vrouwen begroeten elkaar met een handdruk. Oudere mensen groeten eerst jongere mensen en mannen begroeten vrouwen eerst. Als teken van vriendschap is het mogelijk dat twee mannen of twee vrouwen hand in hand lopen. Dit wil niet zeggen dat ze homoseksueel zijn.

Internetfaciliteiten zijn niet in alle hotels aanwezig. Oeganda kent wel een groot aantal internetcafés.

Ambassade Oeganda
Adres: Tervurenlaan 317, 1150 SINT-PIETERS-WOLUWE
Ambassadeur: Mirjam BLAAK
Telefoon: +32 2 762 58 25
E-mail: contactugandaembassy@gmail.com
Website: www.ugandamission-benelux.org


terug naar boven