Reiseveiledning

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Til de fleste land må passet være gyldig i minst seks måneder etter at besøket er avsluttet, og må inneholde minst tre blanke sider etter hverandre. Noen land i Afrika aksepterer kun maskinlesbare pass, og derfor kan ikke nødpass benyttes.

South Africa

Sør-Afrika er et spennende og variert land med store kontraster, sterk historie, spennende kultur, vakker natur, rikt dyreliv, kule storbyer, nydelige strender og god mat og drikke. Sør-Afrika kalles gjerne “en verden i ett land”.   Sør-Afrika er kjent som «rainbow nation» av lokalbefolkningen og har 11 offisielle språk og fasinerende miks av flerkulturelle innbyggere.

Oppdag pulserende Cape Town med vakre strender og gourmetrestauranter. Reis til det indiske markedet i Durban, nyt en braai (grill) i Soweto townshipen eller smak på noen av verdens fineste viner i vinrankene Franschhoek og Stellenboch. Bli kjent med Zulukulturen i KwaZulu-Natal, besøk Apartheid Museet i Johannesburg og Robben Island utenfor kysten av Cape Town. 

Fremfor alt, opplev den bemerkelsesverdige afrikanske villmarken med sitt unike dyreliv. Reis til verdenskjente Kruger nasjonalparken eller til en av de mange andre gode private reservatene.

Med alt dette på menyen er det ikke rart at Sør-Afrika raskt har blitt Afrikas mest populære turistmål.

Tips

Vi får ofte spørsmål om tips og hvor mye som er vanlig å gi når man reiser i Sør-Afrika. I Sør-Afrika er det vanlig å gi tips når man benytter ulike servicetjenester – mange lønninger er i stor grad basert på tips. Tips i lokal valuta: Rand (Zar).

Her er våre anbefalinger:

Restauranter: Service er inkludert, men mange kelnere tjener kun tips og 10% er vanlig – gjerne mer dersom servicen er bra.

Safari: Her er det vanlig å gi tips til game ranger/tracker og øvrige ansatte (rengjøringspersonale og de som jobber i «kulissene»)

Dere tipser dagen dere drar. I lodgens informasjonshefte vil det noen ganger være oppført hvor mye tips som forventes av gjestene:

  • Game rangere: Det er vanlig å gi ca 150,- Zar pr gjest pr natt. Game rangeren vil gi av sitt tips videre til trackeren. Hva som forventes av gjestene kan variere og de fleste 5* lodgene opererer med 150 – 300,- Zar pr person pr natt. Dere kan selvsagt gi mer dersom dere er svært fornøyde, men ikke føl at dere er forpliktet til det.
  • Annet lodgepersonale (servering, rengjøring): Ikke legg igjen tips på rommet. Tipsen fordeles rettferdig og det er derfor best å gi dette i samlet konvolutt eller felles tipskasse i resepsjonen. Vanlig å gi ca. 50 – 100,- Zar pr gjest pr natt for opphold på lodge, alt ettersom hvor mange personer dere er og hvor lenge dere er på ett sted.

Hotell/Gjestehus:

  • Porter: 10,- Zar pr koffert.
  • Rengjøringspersonell: Ved opphold på vanlig hotell kan man gi 20,- Zar pr natt, som legges igjen på rommet

Annen guide: Det er vanlig å tipse 20 - 30,- Zar pr gjest pr dag og dette betales ved slutten av turen.

Sjåfør: Det er også vanlig å tipse sjåføren. Det er vanlig å tipse 20 - 30,- Zar pr gjest pr dag

Bensinstasjoner (for dere som har leiebil): Her fyller en ansatt bensin for deg. Dette trenger du ikke tipse for. Ofte tilbyr de også å sjekke olje/vann samt vaske front- og bakruten på bilen. Dette er ekstratjenester som man gjerne tipser med ca 5 – 10,- Zar.


Inntakskrav

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Det er ingen krav om visum for norske borgere for besøk inntil 90 dager, jfr. Sør-Afrikas innreisesider.

Passet må imidlertid være gyldig i minst seks måneder etter at besøket er avsluttet, og må inneholde minst tre blanke sider etter hverandre. Sør-Afrika aksepterer kun maskinlesbare pass, og derfor kan ikke nødpass benyttes for reiser til Sør-Afrika.

Fra november 2019 trenger ikke barn under 18 år fødselsattest eller annen dokumentasjon ved innreise til Sør-Afrika.  Gamle regler om krav til «apostillestemplet fødselsattest» for barn under 18 år er altså opphevet. Det er heller ikke nødvendig med ytterliggere dokumentasjon dersom barnet kun reiser med den ene forelderen. 

Har du andre spørsmål i forbindelse med innreise til Sør-Afrika er det bare å ta kontakt med oss!

Dersom du ankommer Sør-Afrika fra et annet afrikansk land, kan du bli avkrevet bevis for at du har gulfebervaksine.


Bank og Valuta

Valutaen i Sør- Afrika heter South African Rand (ZAR). Det finnes sedler av R200, R100, R50, R20 og R10. Mynter kommer i  R5, R2, R1, 50c, 20c, 10c and 5c.

Minibank- og kredittkortsvindel er skjer. Et godt råd er alltid å være to når du skal ta ut penger fra minibank. Unngå minibanker i folketomme områder. Bruk en annen minibank dersom det oppstår uvanlige tekniske problemer og/eller folk i køen tilbyr hjelp (råd fra UD sine nettsider).  


Reise og transport

Sør-Afrika har et velutviklet, nasjonalt rutenett av flyforbindelser. Landet har et godt utbygget veinett, dog med varierende veikvalitet, og i hovedsak moderne bilpark.

Det er et godt veinett med god veistandard. Du vil finne grusveier i landlige områder. Sør-Afrika gar venstrekjøring og et gyldig internasjonalt førerkort er påkrevd.

Bruk av setebelter er obligatorisk, og mobiltelefoner kan kun brukes 'handsfree'. Hastighetsgrenser er vanligvis satt til 120km på motorveier, 100km på sekundære veier og 60km i byområder. Tollavgift gjelder på enkelte nasjonale veier. Bensinstasjoner er utbredt. De fleste globale bilutleiefirmaer har avdelinger i Sør-Afrika.

Offentlig transport er utbygget rundt de store byene, men er generelt upålitelig og innimellom utrygg å benytte seg av. Høyhastighetstoget «Gautrain» mellom Pretoria, OR Tambo flyplass og Johannesburg er effektivt og trygt å bruke. Drosjer finnes i de fleste store byer, men kan by på sikkerhetsproblemer knyttet til kriminalitet. Mange sørafrikanere benytter seg av bildelingstjenesten Uber i og rundt de store byene, da dette anses for å være relativt pålitelig og sikkert.


Helse og Helseopplysninger

Malaria forekommer i noen begrensede områder som Krügerparken og nordlige grenseområder. Malariamedisin bør vurderes dersom man skal oppholde seg i slike områder. 

Se vaksinasjonsanbefalinger fra Folkehelseinstituttet. Private sykehus holder meget bra standard og anbefales. Behandling kan imidlertid fort bli kostbar, så det er viktig å ha reiseforsikring i orden. 


Merknader om Sikkerhet

Sør-Afrika er et populært, vakkert og mangfoldig turistland. De fleste reiser til utlandet, også til Sør-Afrika, går trygt og uten spesielle problemer. Imidlertid kan reisende bli utsatt for ubehagelige overraskelser, vold og annen kriminalitet, som er svært utbredt i Sør-Afrika.

Norges ambassade til Sør-Afrika ligger i Pretoria. I tillegg har Norge honorære konsulater i Cape Town og Durban.

Risikoen for terrorhendelser i Sør-Afrika ansees som lav.  Kriminaliteten i landet er svært høy, og alle bør ta forholdsregler mot tyveri, ran, bilkapring og minibanksvindel. Slik kriminalitet skjer som utenfor typiske turistområder og rammer først og fremst den fattige majoriteten.

Mange unngår å kjøre etter mørkets frembrudd. Det er tilrådelig å forhøre seg med kjentfolk om forholdene lokalt i de områdene hvor man ferdes.


Mat og drikke

Standarder for hygiene i forhold til mathelse og sikkerhet i Sør-Afrika er generelt høye på hoteller, restauranter, puber og kvelder. Vann fra kranen i Sør-Afrika er trygt å drikke og lage mat med når det tas fra kraner i byområder.

Det er trygt å spise frisk frukt, grønnsaker og salater, og sette is i drikkene dine. Sør-Afrikas fisk, kjøtt og kylling er av utmerket kvalitet, så det er ikke nødvendig å begrense deg selv når du nyter det lokale kjøkkenet.

Restauranter er underlagt Sør-Afrikas lov om kontroll av matvaresikkerhet, som er implementert av kommunen. Forskriftene omfatter sertifisering og regelmessige inspeksjoner av helseinspektører for å sikre at hygieniske standarder opprettholdes.

Gatemat er ikke like vanlig i Sør-Afrika som i andre land, selv om leverandører som selger tradisjonelle snacks og måltider, finnes i bysentre og townships. Matsikkerhet i slike tilfeller kan ikke alltid garanteres.


Klima og vær

Klima i Sør-Afrika varierer veldig basert på sesong og hvor i landet du befinner deg. I Cape Town kan været ha et gjennomsnitt på 28 ° C i sommermåneden, mens i vintertemperaturer kan temperaturen varierer fra 1 ° C om natten til rundt 18 ° C på dagen. Durban derimot er mer stabilt med gjennomsnitt fra 23 - 28 ° C hele året.

Mye av regnet faller i Vest-Kapp om vinteren, forskjellig fra resten av landet, som opplever nedbør på sommeren. På plussiden har det sør-afrikanske klimaet mer enn sin rettferdige andel av solskinn, og registrerer i gjennomsnitt 8,5 timer om dagen.


Anbefalt Antrekk

Sørafrikanere er generelt avslappet når det gjelder kleskode.

På safari anbefales nøytrale og praktisk klær (kaki-farget). Langbukse kan være lurt hvis dere skal på gå-safari og en tynn fleec genser til morgensafari eller på kvelden.  

Ta alltid med en caps/hatt, solbriller og solkrem som solen kan være sterk selv i vintermånedene. Vandringssko er en god ide hele året, med varme sokker om vinteren.  

Om kvelden, hvis du serverer middag på en eksklusiv restaurant eller ser på et show, anbefales smart-casual antrekk.


Mulighet for Internett

De fleste boenhetene tilbyr Wifi i forretningssentrene, rommene eller restaurantene. Internett-kafeer finnes i de fleste forretningsområder og kjøpesentre. I tillegg har noen sørafrikanske restauranter Wi-Fi.

Det er også utsalgssteder som PostNet som tilbyr internett, faks og portofasiliteter.


Standard for elektrisitet og stikkontakter

220/250V, 50Hz. Norsk utstyr kan brukes uten omformer. Stikkontakter er imidlertid av en annen type enn EØS-standard. Sørafrikanske stikkontakter har tre pinner. Overgang/adapter kan kjøpes i de fleste dagligvarebutikker eller spesialforretning for el-utstyr.


tilbake til toppen