Tanzania

Waarom een individuele rondreis naar Tanzania?

Tanzania is de ultieme safari bestemming met 15 eersteklas nationale parken met geweldige kansen om wilde dieren te spotten. Natuurlijk de jaarlijkse grote migratie waarbij meer dan 2,5 miljoen wildebeesten en zebra's migreren van het Serengeti National Park in Tanzania naar de Masai Mara in Kenia. Safari's in Tanzania staan voor authentieke Afrikaanse wildernis met parken zonder omheining, onverharde wegen en oneindige vlaktes. Tanzania is zojuist door safaritoeristen en geprezen experts, verkozen tot het beste safariland in Afrika.

Privé Safari's Tanzania
Een individuele rondreis en safari in Tanzania gaat altijd per auto, in een 4-wheel-drive, met eigen chauffeur. Groot voordeel hiervan is dat u met niemand rekening hoeft te houden. U bepaalt zelf uw vertrektijden, wanneer u onderweg wilt stoppen en welke route uw voorkeur heeft. Uw Engelstalige chauffeur is tevens uw privé gids en hun vermogen om dieren te spotten is uitzonderlijk.

Meer dan wildlife?
Ja, er is meer. Als Tanzania specialist ervaren wij dat klanten het waarderen als ze ook iets van de cultuur meekrijgen. Een mooie manier is bijvoorbeeld een village hike, aan de voet van de Mount Meru waarbij u kennis maakt met lokale inwoners, een school bezoeken, een kennismaking met een stam of maak een dagtocht door de groene bossen van de Ngorongo krater.


Toelatingseisen

Voor reizen naar Tanzania geldt dat u in het bezit dient te zijn van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is.Ook dienen in het paspoort voldoende lege pagina’s te zitten voor het benodigde visum ongeveer 2 lege pagina’s).Het visum voor Tanzania kunt u op de luchthaven regelen. In het vliegtuig of bij aankomst op de luchthaven vult u hiervoor een formulier in dat u bij de douanebeambte afgeeft, inclusief paspoort en geld. De kosten voor het visum bedragen $50 per persoon.

Wilt u het visum vooraf in Nederland regelen dan kunt u zich wenden tot de betreffende ambassades of hiervoor de Visumdienst inschakelen(www.visumdienst.com).


Betalingen en Wisselkoersen

In Tanzania zijn op de luchthaven en in de grote steden (Arusha) ATM-machines waar u geld kunt opnemen (lokale valuta) met de gewone Nederlandse bankpas (Maestro/Cirrus). Houd er rekening mee dat geldautomaten niet altijd functioneren en neem dus altijd wat contanten mee. Cash dollars meenemen is aan te raden. De gidsen en hotels accepteren deze valuta. In sommige lodges kan met credit card worden betaald. Toch is het altijd prettig om wat
lokaal geld op zak te hebben. Hiermee kan onderweg wat worden gekocht in winkels of op marktjes. Ook kunnen uitgaven worden betaald waar (tijdelijk) niet met een creditcard kan worden betaald. De shilling is onderverdeeld in 100 cent. De koers fluctueert sterk. Kijk op www.oanda.com voor de meest actuele koers.

Souvenirs kunt u ook in dollars betalen. Zorg ervoor dat u dollars deels in kleine coupures meeneemt (ook 1$ biljetten voor fooi). Verder moet u zelf bedenken wat uw verdere uitgavenpatroon is. Wilt u veel souvenirs kopen, iedere avond een fles wijn bij het eten of ook het hotelpersoneel een fooi geven?


Reizen en Plaatselijk Transport

Gedurende uw safari zijn de game drives in een 4WD met een chauffeur/gids. Samen met de chauffeur bepaalt u de dagindeling. Hoe laat op game drive, wanneer en waar lunchen en hoe laat vertrekken naar de volgende bestemming. Wilt u een hele dag op gamedrive met lunchpakketten voor onderweg of gaat u liever ’s morgens op gamedrive en gebruikt u de lunch in de lodge? (met eventueel nog een gamedrive in de namiddag). Bespreek de mogelijkheden de avond van te voren met uw chauffeur/gids. De mooiste gamedrives worden gemaakt vroeg in de ochtend of laat in de middag, want dan is het wild het actiefst. Ook als u onderweg wilt stoppen, kunt u dat gewoon doorgeven aan de chauffeur. Het is tenslotte uw reis!


Gezondheid / Medische informatie

Voor het reizen naar Tanzania zijn sommige inentingen verplicht of op zijn minst aanbevolen! U dient maatregelen te nemen tegen Gele Koorts, DTP, Hepatitis A en cholera. Verder wordt een anti malariakuur aangeraden. Wij adviseren om insectenwerende middelen mee te nemen, bij voorkeur een middel dat DEET bevat. Verder is het aan te raden om een klamboe (muskietennet) te gebruiken. Niet in alle hotels zijn klamboes aanwezig. U kunt eventueel zelf een klamboe meenemen. Op de luchthaven wordt gecontroleerd of u een cholera stempel heeft. Aangezien wij niet medisch bevoegd zijn en de adviezen in de loop van het jaar kunnen wijzigen, raden wij aan om altijd tijdig voor vertrek de GGD te raadplegen voor de laatste informatie. Naast de GGD kunt u ook contact opnemen met de Vaccinatielijn voor Reizigers (0900-9584), de Reiskliniek van het Haven Ziekenhuis in Rotterdam (0900-5034090), Schiphol Travel Clinic of de huisarts. U kunt ook de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering raadplegen; www.lcr.nl.
Medische instanties hanteren uiteenlopende tarieven voor vaccinaties. Door verschillende instanties te benaderen is het mogelijk tientallen euro’s te besparen. Er zijn verzekeringen die uw vaccinaties vergoeden. Neem contact op met uw eigen verzekering om te controleren of u de gemaakte kosten kunt declareren. Alle vaccinaties worden bijgeschreven in een vaccinatieboekje. Mocht u nog geen boekje hebben dan ontvangt u deze van de desbetreffende instantie. Vergeet niet dit vaccinatieboekje mee te nemen op reis. Bij aankomst kan de douane er naar vragen. Daarnaast verschaft het belangrijke informatie bij een eventueel bezoek aan een arts. In verband met maag- en darmklachten raden wij aan flessen met water te kopen. Let erop dat ijsblokjes van leidingwater gemaakt zijn. Bij gevoelige darmen kan dit ook al tot problemen leiden. Let ook op met etenswaren die u op straat koopt en ongeschild fruit. Neem voor de zekerheid een middel tegen maag- en darmklachten mee en eventueel O.R.S. ('oral rehydration solution', ofwel 'een drinkbare vloeistof om de vochtbalans te herstellen).

Belangrijk: in de parken Tarangire, Lake Manyara en Serengeti komen tsetse vliegen voor. Deze vervelende vliegen bijten venijnig (vergelijkbaar met een horzel). Om prikken te voorkomen is slechts een remedie voorhanden: goede kleding dragen. Aan te raden is om tijdens de game drives schoenen, sokken en een lange broek te dragen. Anders kijkt u vaker naar beneden (zit er geen tsetse vlieg op mijn voet), dan naar het wild om u heen.

Het enige dat enigszins afschrikt is Dettol. Wat u kunt doen is het verdunnen met water of body lotion en dan sprayen op uw kleren. Het allerbelangrijkste is om geen donkere kleuren te dragen.


Veiligheidsinstructies

Over het algemeen geldt dat Tanzania een veilig land is. Dit komt mede doordat u met een gids op safari gaat. In de meeste lodges is een kluisje aanwezig waar u uw waardevolle spullen in kunt achterlaten. De gids kan u onderweg nog van adviezen voorzien en voorkomen dat u per ongeluk onnodige risico's neemt. Ook kan hij u vergezellen bij uw aankopen op de markt of souvenirshop. Omdat u relatief weinig tijd in grote steden doorbrengt, is de kans om in vervelende situatie terecht te komen gering. Loop nooit rond met dure sieraden en grote hoeveelheden cash. En neem ’s avonds wat eerder een taxi in plaats van een wandeling naar uw hotel. Neem zo min mogelijk spullen mee waar u anders alleen maar op moet letten.


Eten, Drinken en Culinair Advies

De Tanzaniaanse keuken is vrij sober. Bananen worden in veel gerechten verwerkt zoals bananensoep, gefrituurde banaan maar ook bananenbier. Populaire snacks zijn chipsi mayai (aardappelomelet), samosa (deegdriehoekje gevuld met vlees of groenten) en mishkaki of nyama choma (gegrilde vleesspies). Aan de kust en op Zanzibar eet men veel vis, kreeft en krab. Typische ‘Swahili gerechten’ worden bereid met kokosmelk en worden vaak geserveerd met pilau, een gekruide rijst.Tanzanianen drinken veel thee, frisdrank (cola), vruchtendranken en bier. Populaire biermerken zijn Safari, Kilimanjaro, Tusker en Serengeti. De maaltijden worden veelal in buffetvorm aangeboden. Het water dat in Tanzania uit de kraan komt is absoluut niet drinkbaar. Het gebruik van ijsklontjes als ook het nuttigen van rauw, ongekookt voedsel wordt afgeraden.


Klimaat en Weersomstandigheden

Tanzania heeft grotendeels een tropisch klimaat, vanwege de ligging vlakbij de evenaar. Overdag kan de temperatuur oplopen tot rond de 25 graden Celsius en ‘s avonds kan het afkoelen tot een graad of tien. Over het algemeen is het aan de kust bijna het hele jaar warm en vochtig en is het rond de 30 graden.

Het is moeilijk om exact aan te geven wat de beste reistijd is. Als we i.v.m. het regenseizoen april en mei uitsluiten – een groot aantal accommodaties is dan zelfs gesloten – komen de periodes juni tot juli en november tot maart als beste periodes naar boven. In deze periode bevindt de migratie zich in de Serengeti, is het land groen, bloeien de bloemen en bomen en worden de meeste jonge dieren geboren. Toch hebben de maanden augustus tot oktober ook zijn bekoringen. Door de droge periode bevinden de dieren zich in een kleiner gebied in de buurt van drinkplaatsen. Het is een ideale periode om de big 5 te spotten. De beste tijd om de Kilimanjaro te beklimmen valt tussen juli en november en tussen januari en begin maart.


Het zuidoosten van Tanzania, heeft een iets andere regenperiode; De beste tijd om dit park te bezoeken is van juni t/m oktober.

De huidige klimaatveranderingen hebben ook invloed op Oost – Afrika. Bovenstaande informatie zijn gemiddelde klimaatpatronen van de afgelopen jaren. Uit ervaring kunnen wij bevestigen dat de seizoenen nogal eens afwijken van het gemiddelde klimaat patroon. Neemt u de klimaatinformatie dan ook als een richtlijn.

In onze zomermaanden juli en augustus en in december en januari is het hoogseizoen in Tanzania. Veel accommodaties zijn dan al ver van te voren volgeboekt!


Kledingvoorschriften

Voor de reis (en de safari’s) adviseren wij het volgende mee te nemen:
• Schoenen met een goed profiel
• Een lichtgewicht regenjack en een trui
• Zonnepet of hoed, zonnebrand en insecten spray
• Rugzak
• Zakmes en zaklamp
• Wereldstekker
• Een goede reisapotheek
• Een zonnebril en eventueel een reservebril (contactlens dragers kunnen last krijgen van de stoffige omgeving)
• Verrekijker
• Fototoestel en eventueel een videocamera
• Voldoende geheugenkaartjes of fotorolletjes en (reserve) batterijen
• Bij voorkeur geen witte of fel gekleurde kleding tijdens de safari’s
• Warme kleren (trui, jas, sjaal) (voor de ochtend game drives)
• Lange broek, sokken en schoenen voor de safari’s


Internetbeschikbaarheid

Tanzania has good Internet Service Providers with email and internet services offered by many hotels and lodges (free / paid). In most towns there are plenty of private business centres and cyber cafes offering email and internet access, although the speeds might be somewhat slower than what you are used to. 


Netspanning en Telefonie

Over het algemeen maakt men in Tanzania gebruik van 220/240 wisselstroom. De stopcontacten zijn bijna altijd 3-pins (Engels stopcontact, zowel oud als nieuw), dus een adapter (universele stekker) is onmisbaar. De netspanning kan sterk wisselen, waardoor gevoelige apparatuur beschadigd kan raken. Kijk voor meer informatie op: kropla.com/electric2.htm.


Algemene Informatie

Auto met chauffeur/gids:

Reizen naar Afrika vragen om een positieve en flexibele instelling en een gemiddeld niveau van lichamelijke fitheid. Houd rekening met lange reisdagen. Het is mogelijk dat wegen slecht of onbegaanbaar zijn en dat u moet afwijken van de route en het programma moet bijstellen. Als u zich positief opstelt en rekening houdt met het wilde en onverwachte aspect van reizen in Afrikaen kleine tegenslagen met humor tegemoet ziet, dan zult u ongetwijfeld een fantastische reis hebben.

Fooien:
Voor de chauffeur moet u rekenen op 10 tot 15 dollar per dag aan fooi per auto. Om niet iedere keer de kruier fooi te geven, kunt u ervoor kiezen om geld te stoppen in de fooienpot van het hotel. U kunt dan denken aan 10-15 dollar per dag per stel. Als u de kruier zelf een fooi wilt geven dan volstaat een kleine tip (1 dollar).

Tijd:
In Tanzania is er in de winterperiode een tijdsverschil van 2 uur met Nederland en tijdens de zomer 1 uur. Het is er 1 of 2 uur later.

Taal:

Swahili en Engels zijn in Tanzania de officiële talen,met Engels als de belangrijkste handelstaal.Er zijn ook verschillende lokale stammen talen.Buiten de dorpen en steden spreken relatief weinig mensen Engels. Het is heel handig als u enige woorden Swahili beheerst, zoals Jambo(hoi), Karibu(welkom), Habari(hoegaathet), Nzuri(goed) en Kwa heri (tot ziens).


terug naar boven