Indonesia

Indonesië is met 18.110 eilanden, waarvan 6.000 bewoond, de grootste archipel ter wereld met ongeëvenaarde vakantiemogelijkheden. Het pittoreske eiland Bali is de bekendste en meest toeristische bestemming.

Al is Bali slechts één van de vele kleine eilanden in Indonesië, het is zonder twijfel één van de bekendste eilanden en "Paradise Island" genoemd vanwege zijn tropisch paradijs met een onnoemelijke prachtige natuur, een idyllische sfeer. Het eiland is tevens "Het eiland der Goden" omdat de dagelijkse hindoeïstische ceremonies elk facet van hun leven kleurt.
Het is één van de plaatsen ter wereld waar je een warme gastvrijheid ervaart die typerend is voor de Balinezen.

Bali beslaat slechts een oppervlakte van ongeveer 6000 vierkante kilometer. De langste afstand is ongeveer 140 kilometer. Bali ligt net voorbij de oostelijke punt van Java, gescheiden door de smalle Straat van Bali en ten oosten ervan ligt het eiland Lombok. Aan de zuid- en noordkant van het eiland liggen de Indische Oceaan en de Javazee. Het eiland ligt acht graden ten zuiden van de evenaar.

Heuvels en bergen vullen de centrale delen van het eiland en lopen langs een oost-westas die van nature is versierd met prachtige meren en rivieren die langzaam slingeren naar zee. De hoogste berg van Bali is de berg Agung (3.142 m), waar de Besakih-moedertempel zich op de helling bevindt.

Indonesië heeft verder nog meer te bieden buiten de gebaande paden. Ontdek ook de historische monumenten en tempels van Midden-Java, de wereldberoemde duikplaatsen van het idyllisch afgelegen Raja Ampat, het buitengewone eiland Komodo, de thuisbasis van de onmetelijk grote Komodovaraan. Er staan u onvergetelijke ervaringen en schitterende avonturen te wachten in deze opmerkelijke eilandengroep.


Toelatingseisen

Internationaal reispaspoort : uw reispaspoort moet nog minstens 6 maanden geldig zijn na terugreis in België.  
Visum : houders van een Belgisch paspoort zijn sedert juni 2015 vrijgesteld van de visumplicht.

Personen van niet-Belgische nationaliteit dienen zicht te informeren bij hun ambassade of consulaat. 


Betalingen en Wisselkoersen

De nationale munteenheid in Indonesië is de Roepia -> IDR - RP in coupures van Rp 100.000, 50.000, 20.000, 10.000, 5.000, 2.000 en 1.000. Munten zijn in coupures van Rp 1, 500, 200, 100 en 50.
De biljetten zijn allemaal even groot, de kleuren zijn echter verschillend.
U kan geld uit de geldautomaten halen (maximaal 1,5 miljoen Roepia per keer mogelijk). U kan ook ongeschonden USD of Euro biljetten meenemen, deze kan u gemakkelijk wisselen in hotels, postkantoren en banken. Visa, American Express, Master Card worden in de toeristische streken bijna overal aanvaard.  Bankautomaten zijn talrijk aanwezig voor cash afhaling van Roepia met de kredietkaart, meer en meer automaten aanvaarden nu ook Maestro Bancontact. American Express, Master Card, Visa, Diners Club en Eurocard worden algemeen geaccepteerd in de toeristische gebieden. In meer afgelegen gebieden is het aan te raden om contant geld in kleine coupures bij zich te hebben. Geldautomaten zijn beschikbaar in grotere steden en op luchthavens. 

Huidige wisselkoersen (April 2018) :  100.000 IDR is ong. 5,8 euro  /  1 euro is ong. 16500 IDR

Banken & wisselkantoren
Openingsuren : doorgaans
Ma t/m Do: 08u00 -> 14u00 - Vrij: 08u00 -12u00 - Zat: 08u00-11u00 

Op Bali is BMC of Pt Bali Maspintjinra en correct wisselkantoor met 9 locaties op het eiland (Sanur,Ubud,Legian etc.)


Reizen en Plaatselijk Transport

Indonesië heeft een goed netwerk van binnenlandse vluchten en verbindt de meeste grote steden met Jakarta met o.a. Garuda, AirAsia Merpati Nusantara Airlines. 
Zelf rijden met een huurauto kan maar hangt af van het eiland, hou altijd rekening met de rij- en wegomstandigheden die anders zijn dan in België. Snelheidslimieten zijn meestal 30-40 km/u in de binnenstad en maximum 60-70 km/u elders. Veiligheidsgordels zijn verplicht. 
Taxi's zijn overal verkrijgbaar.
Let op bij het huren van scooters en motorfietsen dat de verhuurder betrouwbaar is, je over de juiste documenten beschikt en op de hoogte bent van de risico's.  Ongelukken komen maar al te vaak voor. Het dragen van een helm is verplicht. 
De meest aangename manier om het land in alle vrijheid te verkennen is met een privé-wagen met chauffeur. 
Voor korte ritjes zijn er Bemo’s (gemeenschappelijke minibusjes)of Riksja's (gemotoriseerde bajaj voor 2 passagiers met chauffeur vooraan of de becak met 2 passagiers en de chauffeur achteraan, te vergelijken met een bakfiets). Spreek het tarief af voor vertrek. 
De PT Kereta Api is de nationale treinmaatschappij.  Er zijn 3 reisklassen : Eksecutif (Executive), Bisnis (Business) en Ekonomi (Economy).  Er rijden dagelijks express treinen tussen Jakarta, Surabaya en Bandung.  


 


Gezondheid / Medische informatie

Er zijn geen verplichte inentingen nodig voor Indonesië. Neem contact op met uw huisarts of contacteer het ITG:
Kronenburgstraat 43B-2000 Antwerpen
Tel : +32 3 247.66.66
www.itg.be


Veiligheidsinstructies

Doorgaans kan men veilig reizen in Indonesië, het land is politiek stabiel maar lokale spanningen kunnen altijd voorkomen zoals in bepaalde regio’s in Papoea, Sulawesi, Aceh en de Molukken.  Het is aan te raden de laatste ontwikkelingen in de lokale pers (Jakarta Post, Jakarta Globe, Metro TV, ...) en internationale pers te volgen en strikt alle instructies van de lokale autoriteiten na te leven. Geweld tegenover buitenlanders is uitzonderlijk, maar zoals overal ter wereld moet men waakzaam blijven op drukke plaatsen voor diefstal en oplettend zijn bij het afhalen van geld aan automaten en bij het wisselen van valuta.

Om de consulaire bijstand te optimaliseren, worden reizigers verzocht hun reisgegevens in te geven op de site https://travellersonline.diplomatie.be (externe link).


Eten, Drinken en Culinair Advies

Gebruik enkel flessenwater of gekookt water om te drinken en tanden te poetsen. Vlees en vis moeten goed gekookt of gebakken zijn, groenten moeten worden gekookt en fruit geschild
De hoofdmaaltijd voor de  meeste Indonesiërs is nasi (rijst). Op sommige eilanden wordt de nasi vervangen door maïs, sago, cassave en zoete aardappelen.  Door de strategische plaats op de voormalige handelsroute, is de Indonesische keuken beïnvloedt door Spanje, Portugal en China.  
Indonesiërs houden van gekruid voedsel, let op de kleine en vurige warme rode en groene paprika's die vaak in salades en groentegerechten voorkomen. Vis is een vast onderdeel met zout- en zoetwatervissen, kreeften, oesters, garnalen, inktvis, haai en krab.  Kokosmelk wordt gebruikt om te koken. Warungs (straatstalletjes) zijn overal aanwezig en zijn gespecialiseerd in een eigen gerecht of drankje.
Een fooi van 10% voor restaurantrekeningen is standaard, tenzij servicekosten al inbegrepen zijn.


Klimaat en Weersomstandigheden

Indonesië heeft een tropisch klimaat.  De oostelijke moesson brengt het droogste weer van juni tot september.  De westelijke moesson is oorzaak van regen van december tot maart. Regenbuien komen het hele jaar voor. Hoger gelegen regio's zijn koeler. Temperaturen zijn het hele jaar door tussen 23 ° C en 28 ° C met een luchtvochtigheid variërend van 70% tot 90%. Het beste reisseizoen is van mei/juni tot augustus/september.


Kledingvoorschriften

Breng lichte katoenen kledij mee.  Warmere kleding is nodig voor koele avonden en hooggelegen gebieden.  Draag strandoutfits enkel op het strand of tijdens sportfaciliteiten, daarbuiten wordt het als ongepast aanzien. De dames worden geacht om schouders en benen te bedekken in de islamitische gebieden (niet op Bali). Bij bezoek aan een tempel op Bali wordt tevens gepaste kledij verwacht en draag je meestal een Sarong (wikkelrok), ter plaatse te bekomen en zelfs leuk om er eentje voor jezelf op een markt aan te kopen. Hiervoor kan u best even bij uw gids informeren. 


Internetbeschikbaarheid

Luchthaven: Ja

Accommodatiemogelijkheden: Ja

Restaurants: Ja

Cafés: Ja

Winkelcentra: Ja

Openbare parken: Ja

Bibliotheken: beperkt


Netspanning en Telefonie

Er zijn 3 soorten stopcontacten : "Type C" Europese CEE 7/16 Europlug, "Type F" Europese CEE 7/7 Schuko of "Type G" British BS- 1363. Het is altijd handig om een reisadapter mee te nemen. 
 


Algemene Informatie

Telefoon en internet

Indonesië heeft moderne netwerken en een redelijke dekking met 4G. Je eigen provider rekent echter hoge kosten aan. Het is aan te raden een lokale sim-kaart te kopen bij aankomst op de luchthaven. We voorzien echter tijdens je bezoek WIFI in het voertuig zodat je in contact kan blijven met het thuisfront om je vakantie-ervaringen te delen.

Tijdsverschil met Bali is +6 uur             

Op Bali                 In België             

12h00                   06h00

18h00                   12h00   

24h00                   18h00                  

03h00                   21h00   


terug naar boven