Zuid-Afrika

Zuid-Afrika, ook wel "Wereld in één land" genoemd, is ongetwijfeld één van de meest diverse landen op aarde als het gaat om de cultuur en het landschap. Het land wordt door de lokale bevolking liefdevol omschreven als de 'Rainbow Nation' en haar multiculturele inwoners worden beïnvloed door een fascinerende mix aan Afrikaanse, Aziatische en Europese culturen.

Kortom, er valt genoeg te beleven!
Wilde dieren spotten tijdens een safari in één van de vele wildparken, of een ontmoeting met het grootste zoogdier op aarde, de walvis (juni - november), of een nachtelijke tour om de schildpadden eieren te zien leggen (november - februari). Vogelaars kunnen hun hart ophalen, in Zuid-Afrika zijn 850 verschillende soorten vogels te spotten, waarvan 725 soorten het hele jaar door.  De meest vreemde en tevens grootste vogel, is de struisvogel. Hiervan leven er minstens 60.000 in en rond Oudtshoorn. 
Op dit moment kunnen adrenaline junks op verschillende plekken langs de kust, nog duiken naar de witte haaien.  De stad Algoa Bay (Port Elizabeth) aan de prachtige Tuinroute, kreeg enige jaren geleden de bijnaam "Bottlenose Capital of the World". Heb je geluk..... dan zie je hier honderden dolfijnen tegelijk tijdens een boottocht.   

Zuid-Afrika is voor liefhebbers van wijn en lekker eten, een heus Walhalla. Wijnboerderijen vind je niet alleen rondom Stellenbosch. Rondom de plaatsen Robertson, Hermanus en op delen van de Tuinroute, maar ook in het drogere Noorden, zijn veel wijnboerderijen te vinden. De totale wijnproductie van Zuid-Afrika ligt op 900 miljoen liter per jaar, waarvan de helft wordt geëxporteerd. 
De Zuid-Afrikaanse keuken is spraakmakend en de gerechten zijn, net als de bevolking, uiterst divers. Naast de "braai" (barbecue op hout), kun je genieten van "potjie kos" (stoofgerechten) en de smakelijke keuken van de Cape Malay, met invloeden uit het Verre Oosten.

De mix aan culturen in Zuid-Afrika is ongekend, vandaar de naam "Regenboog Natie". Het land kent 11 officiële talen, de meest bekende zijn het Afrikaans, IsiZulu en isiXhosa. Natuurlijk wordt door het gehele land ook Engels gesproken, echter nog geen 10% van de bevolking spreekt deze taal in binnenshuis.

Door de rijke en veelbewogen geschiedenis van Zuid-Afrika, zijn er tal van historische bezienswaardigheden te ontdekken. Denk aan Robbeneiland bij Kaapstad, de "Capture side" bij het plaatsje Howick, het Apartheid Museum in Johannesburg en de laatste rustplaats van Nelson Mandela in zijn geboorteplaats Qunu. Op veel plekken in Kwazulu Natal zijn slagvelden te vinden waar de Engelsen, de Boeren en de Zoeloes tegen elkaar gevochten hebben.

Kortom het veelzijdige Zuid-Afrika heeft  voor iedereen iets te bieden. Het is dan ook geen verrassing, dat dit prachtige land in zeer korte tijd één van 's werelds meest populaire toeristische bestemming is geworden.
Ervaar het zelf!

Johannesburg

Dagen 1 - 2

Johannesburg of Joburg staat bekend als het kloppend, zakelijke hart van Zuid-Afrika, maar ook de kunst en cultuur liefhebber kan hier zijn hart ophalen. Destijds groot geworden door de goud- en diamanthandel, tegenwoordig geliefd om zijn knetterende energie, veelzijdige uitgaansleven en kosmopolitische mix van inwoners uit alle windstreken. Deze inspirerende thuisstad gelegen op 1700 meter boven zeeniveau en met een oppervlakte van 1600km2 heeft acht miljoen inwoners en is de economische motor van Afrika.
Je vindt er Jazz, theater, veel galeries en Arts and Crafts markten. In de wijken Sandton en Melville bevinden zich chique restaurants, prachtige winkels en trendy uitgaansgelegenheden. Een andere wijk waar het goed vertoeven is, is Newton Cultural Precinct. 
In de oude gerenoveerde pakhuizen vind je tegenwoordig theaters, galeries, musea, restaurants, lunchrooms, markten en vele winkels.

Accommodatie

Meer Informatie

Johannesburg

Hazyview

Dagen 2 - 4

Hazyview is een bekende plaats aan de rand van het Krugerpark, in een groene bosrijke omgeving met veel tropische fruitgaarden. Hazyview is een uitstekend uitgangspunt voor een bezoek aan het zuiden van het Krugerpark, maar ook voor een bezoek aan de Blyde River Canyon. U kunt vanuit Hazyview een dagexcursie maken via de Panorama Route en alle bekende natuurlijke bezienswaardigheden uit de omgeving bezoeken. Ook staat Hazyview bekend als een centrum van diverse buitenactiviteiten, zoals mountain biking, quad biking, ziplining, tubing, abseiling en rafting. Ook paardrijders en wandelaars komen ruimschoots aan hun trekken in deze omgeving. In het Shangana Cultural Village kunt u meer te weten komen over de cultuur van de Shangaan, een bevolkingsgroep die in dit deel van Zuid-Afrika leeft. Kortom, Hazyview heeft voor iedereen wel wat te bieden.

Hazyview

Accommodatie

Meer Informatie

Hazyview

Central Kruger

Dagen 4 - 6

Centraal Kruger ligt in het hart van het grootste en beroemdste wildreservaat van Zuid-Afrika en is de thuisbasis van grote aantallen leeuwen, hyena's, jachtluipaarden, luipaarden, buffels, gnoes, olifanten, zebra's en roofvogels. De Olifants-rivier stroomt door de regio, een populaire bad- en drinkplaats voor nijlpaarden, olifanten en andere zoogdieren. Bezoekers kunnen de omgeving verkennen door middel van begeleide gamedrives, bushwandelingen, vogelwandelingen en nachtelijke ritten. Het gebied ligt ook gunstig dicht bij de archeologische vindplaats Masorini, een uitgegraven ruïne die dateert uit de late IJzertijd die bekend staat als een handelspost voor ijzerproducten door de Ba-Phalaborwa-bevolking. Andere populaire bezienswaardigheden die gemakkelijk bereikbaar zijn vanuit de regio zijn de spectaculaire Mac Mac Falls en de schilderachtige historische stad Pilgrim's Rest.

Accommodatie

Meer Informatie

Central Kruger

Southern Kruger

Dagen 6 - 7

Het zuidelijke deel van het beroemdste wildreservaat van Zuid-Afrika, het Kruger National Pak, is gescheiden van weelderige landbouwgrond door de Crocodile River, een populair gebied om krokodillen, speelse nijlpaarden en dorstige dieren in het wild te spotten. Het speelveld staat bekend als de 'Southern Circle' en staat bekend om zijn neushoorns en leeuwen, met verschillende trots die een scala aan jachttechnieken en gedragingen kunnen observeren. In de buurt van het Hippo Pool kunnen bezoekers oude rotsschilderingen van San bekijken. De Southern Kruger biedt ongelooflijke mogelijkheden om games te bekijken en prachtige landschappen bedekt met Afrikaans bushveld en savanne.

Accommodatie

Meer Informatie

Southern Kruger

eSwatini

Swaziland is een van de kleinste koninkrijkjes ter wereld. Swaziland is ruim 17.000 vierkante kilometer groot en ligt ingesloten tussen Zuid-Afrika en Mozambique. Het heeft ongeveer 1 miljoen inwoners. De voorouders van de Swazi stammen uit Centraal Afrika en leefden tot rond 1700 in het huidige Mozambique. Onder leiding van Ngwane III trokken zij naar Natal en later, rond 1750, naar het huidige gebied van Swaziland. Geleidelijk sloten de stammen zich aaneen tot een natie en deze werd tussen 1840 en 1869 geregeerd door koning Mswati. In 1907, na de Boerenoorlogen, werd Swaziland Brits protectoraat. In 1965 kreeg het zelfbestuur en sinds 1968 is het onafhankelijk. De hoofdstad is Mbabane. Het paleis van de koning staat in Lobamba, net buiten Mbabane. De koning is zeer invloedrijk en duldt geen tegenspraak. Zijn rijkdom staat in schril contrast tot die van zijn onderdanen, want Swaziland is tevens één van de armste landen ter wereld. Het toerisme is een opkomende industrie in Swaziland, maar staat nog in de kinderschoenen in vergelijking tot buurland Zuid-Afrika. Souvenirs en houtsnijwerk zijn hier goedkoper dan in Zuid-Afrika. Een groot deel van het land is heuvelachtig. Het klimaat is tropisch in de lagere streken en gematigd in de bergen. De meeste regen valt in de zomer (november-maart). Voor een bezoek aan Swaziland heeft u een visum nodig, dat u echter gemakkelijk aan de grens kunt verkrijgen. Dit visum is gratis, maar u dient wel een klein bedrag aan wegenbelasting te voldoen. De asfaltwegen zijn van een goede kwaliteit en zodra u buiten de steden bent is het rustig op de weg. In Swaziland kan men zowel met Afrikaanse Randen als met Swazi Lilangeni betalen. Beide valuta hebben dezelfde waarde en worden door elkaar gebruikt. Buiten Swaziland kunt u echter niet met Lilangeni betalen.
Bezienswaardigheden zijn: de lokale markt in Mbabane, de wildreservaten Hlane, Mlilwane en Mkhaya, het Nationaal Museum, het Mantenga Craft Centre / Mantenga Cultural Village, Swazi Candles en de Ngwenya Glass Factory.

eSwatini

Dagen 7 - 8

Swaziland is een van de kleinste koninkrijkjes ter wereld. Swaziland is ruim 17.000 vierkante kilometer groot en ligt ingesloten tussen Zuid-Afrika en Mozambique. Het heeft ongeveer 1 miljoen inwoners. De voorouders van de Swazi stammen uit Centraal Afrika en leefden tot rond 1700 in het huidige Mozambique. Onder leiding van Ngwane III trokken zij naar Natal en later, rond 1750, naar het huidige gebied van Swaziland. Geleidelijk sloten de stammen zich aaneen tot een natie en deze werd tussen 1840 en 1869 geregeerd door koning Mswati. In 1907, na de Boerenoorlogen, werd Swaziland Brits protectoraat. In 1965 kreeg het zelfbestuur en sinds 1968 is het onafhankelijk. De hoofdstad is Mbabane. Het paleis van de koning staat in Lobamba, net buiten Mbabane. De koning is zeer invloedrijk en duldt geen tegenspraak. Zijn rijkdom staat in schril contrast tot die van zijn onderdanen, want Swaziland is tevens één van de armste landen ter wereld. Het toerisme is een opkomende industrie in Swaziland, maar staat nog in de kinderschoenen in vergelijking tot buurland Zuid-Afrika. Souvenirs en houtsnijwerk zijn hier goedkoper dan in Zuid-Afrika. Een groot deel van het land is heuvelachtig. Het klimaat is tropisch in de lagere streken en gematigd in de bergen. De meeste regen valt in de zomer (november-maart). Voor een bezoek aan Swaziland heeft u een visum nodig, dat u echter gemakkelijk aan de grens kunt verkrijgen. Dit visum is gratis, maar u dient wel een klein bedrag aan wegenbelasting te voldoen. De asfaltwegen zijn van een goede kwaliteit en zodra u buiten de steden bent is het rustig op de weg. In Swaziland kan men zowel met Afrikaanse Randen als met Swazi Lilangeni betalen. Beide valuta hebben dezelfde waarde en worden door elkaar gebruikt. Buiten Swaziland kunt u echter niet met Lilangeni betalen.
Bezienswaardigheden zijn: de lokale markt in Mbabane, de wildreservaten Hlane, Mlilwane en Mkhaya, het Nationaal Museum, het Mantenga Craft Centre / Mantenga Cultural Village, Swazi Candles en de Ngwenya Glass Factory.

Accommodatie

Meer Informatie

eSwatini

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika, ook wel "Wereld in één land" genoemd, is ongetwijfeld één van de meest diverse landen op aarde als het gaat om de cultuur en het landschap. Het land wordt door de lokale bevolking liefdevol omschreven als de 'Rainbow Nation' en haar multiculturele inwoners worden beïnvloed door een fascinerende mix aan Afrikaanse, Aziatische en Europese culturen.

Kortom, er valt genoeg te beleven!
Wilde dieren spotten tijdens een safari in één van de vele wildparken, of een ontmoeting met het grootste zoogdier op aarde, de walvis (juni - november), of een nachtelijke tour om de schildpadden eieren te zien leggen (november - februari). Vogelaars kunnen hun hart ophalen, in Zuid-Afrika zijn 850 verschillende soorten vogels te spotten, waarvan 725 soorten het hele jaar door.  De meest vreemde en tevens grootste vogel, is de struisvogel. Hiervan leven er minstens 60.000 in en rond Oudtshoorn. 
Op dit moment kunnen adrenaline junks op verschillende plekken langs de kust, nog duiken naar de witte haaien.  De stad Algoa Bay (Port Elizabeth) aan de prachtige Tuinroute, kreeg enige jaren geleden de bijnaam "Bottlenose Capital of the World". Heb je geluk..... dan zie je hier honderden dolfijnen tegelijk tijdens een boottocht.   

Zuid-Afrika is voor liefhebbers van wijn en lekker eten, een heus Walhalla. Wijnboerderijen vind je niet alleen rondom Stellenbosch. Rondom de plaatsen Robertson, Hermanus en op delen van de Tuinroute, maar ook in het drogere Noorden, zijn veel wijnboerderijen te vinden. De totale wijnproductie van Zuid-Afrika ligt op 900 miljoen liter per jaar, waarvan de helft wordt geëxporteerd. 
De Zuid-Afrikaanse keuken is spraakmakend en de gerechten zijn, net als de bevolking, uiterst divers. Naast de "braai" (barbecue op hout), kun je genieten van "potjie kos" (stoofgerechten) en de smakelijke keuken van de Cape Malay, met invloeden uit het Verre Oosten.

De mix aan culturen in Zuid-Afrika is ongekend, vandaar de naam "Regenboog Natie". Het land kent 11 officiële talen, de meest bekende zijn het Afrikaans, IsiZulu en isiXhosa. Natuurlijk wordt door het gehele land ook Engels gesproken, echter nog geen 10% van de bevolking spreekt deze taal in binnenshuis.

Door de rijke en veelbewogen geschiedenis van Zuid-Afrika, zijn er tal van historische bezienswaardigheden te ontdekken. Denk aan Robbeneiland bij Kaapstad, de "Capture side" bij het plaatsje Howick, het Apartheid Museum in Johannesburg en de laatste rustplaats van Nelson Mandela in zijn geboorteplaats Qunu. Op veel plekken in Kwazulu Natal zijn slagvelden te vinden waar de Engelsen, de Boeren en de Zoeloes tegen elkaar gevochten hebben.

Kortom het veelzijdige Zuid-Afrika heeft  voor iedereen iets te bieden. Het is dan ook geen verrassing, dat dit prachtige land in zeer korte tijd één van 's werelds meest populaire toeristische bestemming is geworden.
Ervaar het zelf!

St Lucia

Dagen 8 - 10

St. Lucia ligt aan de St Lucia riviermonding, en is een oase van rust die alleen deze ongerepte natuur kan bieden. De inwoners leven beschermd in een prachtige omgeving welke volledig omringd wordt door het iSimangaliso Wetlands Park. Soms lopen de nijlpaarden, die voor niemand uit de weggaan, door de straten van het plaatsje. In de omgeving kunt u mountainbiken, wandelen, vogels kijken en diepzeevissen, kortom een scala aan mogelijkheden om van de mooie omgeving te genieten. Vanuit St. Lucia vertrekken verschillende boten voor een twee uur durende Hippo & Croc tour over de rivier en het waterrijke gebied rond dit vriendelijke plaatsje. Onderweg ziet u talrijke watervogels en krokodillen en vanzelfsprekend grote aantallen nijlpaarden die dobberen in het ondiepe water van deze riviermonding.

Meer Informatie

St Lucia

Umhlanga

Dagen 10 - 11

Umhlanga Rocks, ook wel afgekort tot Umhlanga, ligt aan de Dolphin Coast ten noorden van Durban. Het tropische klimaat en de palmbomen maken van Umhlanga een populaire vakantiebestemming voor bezoekers uit binnen- en buitenland. De kustlijn kent meer dan 200 kilometer wit zandstrand aan de Indische Oceaan. In het achterland liggen uitgestrekte suikerrietvelden en de glooiende heuvels van de Vallei van de 1000 Heuvels. Umhlanga is de perfecte plaats voor strand-, (water)sport- en cultuurliefhebbers, maar ook voor liefhebbers van de oosterse keuken. In winkelcentrum Gateway kunt u terecht voor mooie souvenirs en andere snuisteren. Voor een uitgebreide high tea moet u beslist een reservering maken in het vermaarde The Oyster Box Hotel.

Accommodatie

Meer Informatie

Umhlanga

Underberg

Dagen 11 - 13

In de schaduw van de majestueuze bergen van de zuidelijke Drakensberg, ligt het plaatsje Underberg.  Underberg maakt deel uit van de Sani Saunter ( een toeristische route waar de dorpen als Himeville en Bulwer ook onder vallen ),  en heeft toegang tot een groot aantal wandelroutes. Vanuit Underberg  kunt u via de Sani Pass, bergpas die 20 km verderop hoog in de bergen van Lesotho eindigt, naar Lesotho. Hoewel het maar een klein stukje is, doet u er vrij lang over, het is alleen toegestaan om met een 4x4 deze bergpas te rijden. Onderweg zijn er genoeg plekken om te stoppen en van het prachtige uitzicht te genieten. De Sani pass eindigt bij de Sani Mountain Lodge op 2.874 meter boven zeeniveau, dit UNESCO-werelderfgoed is een van de best bewaarde geheimen van Afrika. U moet wel uw paspoort meenemen aangezien u Zuid-Afrika verlaat.  De Lemontree Bistro is verder een aanrader om te lunchen, of voor een goed stuk gebak!

 

Accommodatie

Meer Informatie

Underberg

Coffee Bay

Dagen 13 - 15

Dit kleine strandstadje in Oost-Kaap, gelegen op slechts tien minuten van het iconische Hole in the Wall, is een van de meest verleidelijke bestemmingen van de Wilde Kust, gezegend met een fantastisch landschap, vriendelijke lokale bevolking en een zwoel klimaat. Witte stranden die zich tot in de verte uitstrekken, worden ondersteund door glooiende heuvels bedekt met weelderige subtropische vegetatie, terwijl de stad zelf bezaaid is met een selectie van relaxte eetgelegenheden, restaurants en cafés. Het dorp heeft een surfschool die lessen geeft in de lokale wateren en dagtochten naar nabijgelegen pauzes. Andere activiteiten zijn vissen en zwemmen in de gematigde wateren, terwijl ruige offroad-paden spannende routes bieden voor quads en 4x4's.

Accommodatie

Meer Informatie

Coffee Bay

Chintsa

Dagen 15 - 17

Chintsa ligt dicht bij de stad Oost-Londen in de prachtige provincie Oost-Kaap en is een verborgen schat aan de wilde kust van Zuid-Afrika. Het bestaat uit twee kleine dorpjes: Chintsa East en Chintsa West, gescheiden door de riviermonding Chintsa. Het beschikt over een ongerepte lange strook van wit zand strand omgeven door dichte weelderige vegetatie verspreid met een verscheidenheid aan prachtige plekken om te verblijven, variërend van luxe tot budget accommodatie. Chintsa biedt bezoekers de mogelijkheid om te surfen op de golven, kajakken langs de rivier, te genieten van een visexcursie en van de Afrikaanse zon te genieten op het spectaculaire strand.

Chintsa

Accommodatie

Meer Informatie

Chintsa

Addo Elephant National Park

Dagen 17 - 19

Addo Elephant National Park is het op 3 na grootste nationale park van Zuid-Afrika en biedt een grote diversiteit aan biosferen, landschappen, flora en fauna. Het park strekt zich uit van de droge Karoo in het noorden bij Darlington Dam, over de ruige Zuurberg Mountains, door het dal van de Sundays River tot aan de zuidkust bij de riviermonding van de Sundays River. Addo beslaat ongeveer 180 000 hectare (444 700 hectare ) en omvat de pinguïnkolonie bij de St. Croix eilanden groep. Het oorspronkelijke deel van het park werd in 1931 verklaard tot nationaal park toen er nog slechts zestien olifanten leefden in dit gebied.
Tegenwoordig is dit park met haar verfijnde ecosysteem de thuishaven van meer dan 600 olifanten, leeuwen, buffels, zwarte neushoorns, gevlekte hyenas, luipaarden en een verscheidenheid aan antilopen,- en zebrasoorten. Karakteristiek voor het park is de vliegende mestkever (Dung Beetle) deze wordt vrijwel uitsluitend gevonden in het Addo Elephant National Park. En dit park is nog maar net begonnen, er zijn plannen om het park uit te breiden naar een 264 000 hectare (652 300 hectare), een mega-park dus. De proclamatie van 120 000 hectare land, zee en eilanden is de volgende stap. Dit kustgebied bevat 's werelds grootste broedpopulatie van Kaapse Jan van Genten en de op één na grootste broedpopulatie van de bedreigde Afrikaanse pinguïns.  Addo Elephant National Park biedt een variëteit aan comfortabele accommodatie van uiterst luxe tot kampeerplek. Activiteiten omvatten begeleide game drives, ruiterpaden, een 4x4 parcours en wandelpaden.
Bekijk de kaart van Addo NP: https://www.sanparks.org/images/parks/maps/main-game-colchester-area-map.jpg

Addo Addo Addo

Accommodatie

Meer Informatie

Addo Elephant National Park

Plettenberg Bay

Dagen 19 - 21

Plettenberg Bay ligt aan de tuinroute in de Western Cape. De Portugezen noemde het Bahia Formosa (prachtige baai) toen zij hier voor het eerst aan land gingen in 1487 (Bartholomeu Dias). Later (1763) trokken de Europeanen steeds verder het land in en vestigden zij zich als boeren en jagers in Knysna en het gebied bij Plettenberg. In 1779 vond de toenmalige gouverneur van de Kaap, Baron Joachim van Plettenberg, het de hoogste tijd om de naam van het plaatsje te veranderen in Plettenberg.

Het klimaat in Plet is aangenaam: In de zomer (onze winter) is het overdag rond de 23°C en 's avonds 17°C, in de winter is dit 17°C/10°C.
In het walvisseizoen (juni-september) kunnen je de migrerende walvissen zien in de oceaan, op Beacon Island kun je de overblijfselen van een walvisstation zien. Met een beetje geluk zie je in de golven dolfijnen. In het wapen van Plet zie je de Pansy Shell (een soort schelp) welke hier veel gevonden wordt. Verder vind je hier, bij de monding van de Keurboom's Rivier één van de grootste zeemeeuwen kolonies van Afrika.

In de omgeving van Plettenberg vind je o.a. Monkeyland, Bird's of Eden, Tsitsikamma National Park, Knysna en de wereldberoemde Bungee Jump van de Bloukrans brug

Accommodatie

Meer Informatie

Plettenberg Bay

Oudtshoorn

Dagen 21 - 22

Het gebied waarin Oudtshoorn is gelegen werd oorspronkelijk bewoond door Bosjesmannen, zoals blijkt uit de vele rotsschilderingen die zijn gevonden in grotten in de omliggende Swartberg bergen.
Het oprichten van een Nederlands Hervormde kerk in 1839, zorgde voor het ontstaan van een dorp nabij de oevers van de rivier de Grobbelaars. Het dorp (en later de stad) groeide rond deze kerk en werd vernoemd naar baron Pieter van Rheede van Oudtshoorn, die in 1772 tot gouverneur van de Kaapkolonie werd benoemd.
De belangrijkste reden voor de grote stijging van de welvaart van Oudtshoorn vormden de veren van de struisvogel een populair modeaccessoire in Europa. Tussen 1875 en 1880 bereikte de prijs zijn hoogtepunt: € 1000,- voor een struisvogelpaar. Door overproductie zakte de markt in om later na de Tweede Boerenoorlog van 1899 tot 1902 een nieuw hoogtepunt te bereiken.

Meer Informatie

Oudtshoorn

Hermanus

Dagen 22 - 23

Hermanus, ooit “Hermanpietersfontein” geheten, wordt veelal in één adem genoemd met de walvissen. Deze kolossen trekken van juni tot en met december langs de kust van Zuid-Afrika. De baai bij Hermanus is dé plek voor de Zuid-Kaper (Southern Right) om te paren en jongen te baren. De mannetjes liggen aan het begin van de baai en houden rovers op afstand.

De Hermanus Wijnroute is een van Zuid-Afrika 's nieuwste wijnroutes . Deze route verbindt 15 uitzonderlijke wijngaarden in de regio Walker Bay, de route strekt zich uit langs de R320 in de schilderachtige Hemel en Aarde Vallei. Lunch bij La Vierge en Wine Pairing bij Creations zijn aanraders! Wijn kopen? The Wine Village, in Sandbaai vertegenwoordigt 700 (kleinere) wijnhuizen in Zuid-Afrika
Als u vanuit Kaapstad naar Hermanus gaat, rij dan via de R44, dit is een prachtige route.
Breng een bezoek aan het The Hope Nature Reserve voor een bezoek aan de Potberg. Hier woont de enige kolonie van Cape Vultures (Kaapgieren) van Zuid-Afrika!

Accommodatie

Meer Informatie

Hermanus

Stellenbosch

Dagen 23 - 24

Toen Jan van Riebeeck rond 1652 de eerste wijnrank plantte aan de Kaap en hij later de eerste wijn op een V.O.C. schip naar Nederland liet vervoeren, waren de Hollanders niet erg onder de indruk van de kwaliteit. Zij raadden Van Riebeeck zelfs aan om deze wijn maar vooral voor eigen consumptie in de Kaap te gebruiken en zich te concentreren op het maken van bier.

Vandaag de dag vind je in het gebied rondom Stellenbosch honderden wijnboerderijen, hadden die er ook gestaan als Jan van Riebeeck zijn druivenranken niet had geplant aan de Kaap? 
Simon van der Stel was de eerste gouverneur van de V.O.C. die zich in Kaapstad vestigde. Hij bouwde een buitenhuis bij "Het Boschje van Van der Stel", het plaatsje kreeg later de naam Stellenbosch.

Veruit het meest bekend zijn de wijnboerderijen rondom Stellenbosch, maar ook in het gebied rondom het plaatsje Robertson en in de Hemel en Aarde Vallei bij Hermanus vind je de belangrijke wijnproducenten van Zuid-Afrika.  

Het gebied rondom Stellenbosch is verdeeld in 5 routes:  Greater Simonsberg, Stellenbosch Berg, Helderberg, Stellenbosch Hills en Bottelary Hills. De wijnliefhebber kan hier zijn hart op halen en een bezoek brengen aan enkele van de 150 wijnboerderijen die voor het publiek zijn opengesteld. Reserveringen voor een wijnproeverij zijn niet nodig. U meldt zich in de proeverij, veelal krijgt u 10 wijnen te proeven voor nog geen € 3,- p.p. 

Families die het wijngebied bezoeken, kunnen het proeven van wijn combineren met een activiteit. Bijvoorbeeld een fietstocht of een tour met een segway, tussen de wijnranken.

Stellenbosch wijngebied

Meer Informatie

Stellenbosch

Cape Town

Dagen 24 - 27

The Mother of Cities, Moederstad Kaapstad, heeft al menig hart sneller doen kloppen. In 1652 werd aan Jan van Riebeeck de opdracht gegeven om aan de Kaap de Goede Hoop een verversingsstation in te richten ten behoeve van de V.O.C. Dit verversingsstation werd de basis voor wat tegenwoordig één van de mooiste steden op aarde is: Kaapstad. Het oude fort in het centrum met museum en de tuinen van de V.O.C. in de wijk Gardens, nemen je mee terug in de tijd.

Kaapstad ligt aan de voet van de imposante Tafelberg en wordt omringd door de oude haven en de prachtige stranden van Camps Bay en Clifton. Deze populaire stad heeft in een rap tempo veranderingen doormaakt. Wijken zoals Bo Kaap, Waterkant en Tamboerskloof, waar vroeger geen toerist kwam, ontwikkelen zich tegenwoordig als uitstekende uitvalsbasis om deze heerlijke stad te verkennen. Het Victoria en Alfred Waterfront complex in de haven, is populair bij bezoekers van over de hele wereld. De vele restaurants en cafés met gezellige terrasjes en de "live" muziek zorgen ervoor dat hier altijd wat te beleven is.

Kunst liefhebbers kunnen hun hart ophalen in Zeitz MOCAA - Museum of Contemporary Art Africa - het eerste museum voor moderne kunst in Afrika. Arts & Crafts vindt men in de Watershed, één van de oude loodsen in het Waterfront complex, of in de opkomende wijk Woodstock, bij The Old Biscuit Mill. Elke zaterdagochtend kun je hier Kaapstad proeven en beleven tijdens de Neighbourgoods market.

Kaapstad biedt een aantal spraakmakende fietstours. Zo is er  een tour langs de verschillende bierbrouwerijen, een kunstroute en voor de fanatiekelingen een tocht per fiets naar het Kaapse Schiereiland. Zin om van de gebaande paden af te wijken? Boek een Scootour en rijdt met een step met dikke panden de hellingen van de Tafelberg af. Of ga snorkelen met de zeehonden. Adrenaline junks kunnen abseilen of paragliden van de Tafelberg. Vanaf de heli-pad in het V&A Waterfront complex vertrekken helikopters voor korte of lange vluchten over het Kaapse Schiereiland.

Kaapstad heeft een aantal prachtige stranden, bijvoorbeeld bij Campsbay en Clifton. Strijk neer op één van de gezellige terrasjes in de wijk Campsbay en geniet van de mooiste zonsondergang van het Afrikaanse continent. Natuurlijk met een "sundowner", een alcoholische drankje dat je drinkt tijdens zonsondergang.

Table Mountain Cableway

Accommodatie

Meer Informatie

Cape Town
terug naar boven