Etosha National Park is de nummer 1 bestemming van Namibië en de beste tijd om dit park te bezoeken is tijdens de maanden mei tot september. Dit is het droge seizoen van Namibië (ondanks het feit dat het land grotendeels uit woestijn bestaat kent het land nog steeds seizoenen!) waarbij de dieren zich voornamelijk samenvoegen rondom de waterbronnen en je ze gemakkelijker kunt spotten. Namibië is ook een geliefd land onder vogelaars. De beste tijd om veel vogels te zien is tijdens de zomermaanden, van december tot maart, maar wees voorbereid om zeer warm en vochtig weer.
Windhoek is de hoofdstad van Namibië, heeft een internationaal vliegveld en een overvloed aan restaurants, shops, uitgaansgelegenheden en verschillende soorten accommodaties. De stad is schoon, veilig en goed georganiseerd, met een koloniale erfenis die je terugziet in de vele Duitse eetgelegenheden, shops en het gebruik van de Duitse taal. Windhoek is een interessante mix van historische architectuur en moderne gebouwen en veel daarvan zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan het Alte Feste (oude fort), de Christuskirche uit 1896 en het meer moderne Supreme Court.



De Kalahari is een adembenemend mooie woestijn. Het is een grote halfdroge, zanderige savanne die zich uitstrekt over het heuvelachtige binnenland van Botswana en die grote gebieden van Namibië en Zuid-Afrika bedekt. Dit is ook het laatste bastion van de San (of Bosjesmannen); de gebieden waar ze vroeger rondtrokken zijn door de moderne wereld overgenomen. Hier in Namibië vind je voornamelijk rood zand, bedekt door een dun laagje piekerig, goudachtig gras en bezaaid met acaciabomen. Het wild vind je hier overal, waaronder de gemsbok, impala’s, jakhalzen en cheeta’s.



De Fish River Canyon ligt in het zuiden van Namibië is is de twee na grootste canyon in de wereld (en de diepste in Afrika). Het is de op twee na meest bezochte toeristen attractie van Namibië. De canyon is ongeveer 160 km lang, tot 27 km breed en 550 m diep.
De Fish River Canyon bestaat voor het grootste deel uit zwart kalksteen en zandsteen. Door de kloof loopt de Fish River, een lange rivier van 650 kilometer. Na de Canyon mondt deze rivier uit in de Oranje Rivier. Halverwege de Canyon, 80 kilometer noordwaarts van het zuidelijke Ai-Ais, kronkelt de rivier bij Hell's Bend in een aantal scherpe bochten door de kloof. Hier ligt een aantal uitkijkpunten die bereikbaar zijn voor publiek, zoals Main Viewpoint en Hiker's Viewpoint. Beide uitkijkpunten zijn bereikbaar via Hobas Campsite. Bij Main Viewpoint is rondom het uitkijkpunt een picknickplaats gemaakt met, toiletten, tafels en enkele braaiplaatsen. Vanaf de picknickplaats kijk je in westelijke richting naar de Canyon. Vooral in de ochtenden is het zicht helder. Het is overigens niet toegestaan om in de canyon af te dalen. Dit is alleen toegestaan aan deelnemers aan de Fish River Canyon Hiking Trail. De wandeltocht duurt 5 dagen, is alleen geopend tussen 1 mei en 15 september en moet vooraf besproken worden.
Ais Ais
In het zuiden eindigt de canyon bij Ais Ais, waar tevens warme bronnen zijn. Ais Ais beschikt over een bungalowpark met restaurant en andere faciliteiten. Het restcamp is eigendom van NWR, Namibian Wildlife Resort. Je kunt vanaf Ais Ais wandeltochten maken (gemarkeerd). Deze wandeltochten leveren niet hetzelfde uitzicht op zoals bij de uitkijkpunten van Hobas Campsite.
Aan de oostkant van de Fish River Canyon ligt sinds 1996 het Gondwana Canon Park. Jarenlang werd dit droge land (regenval is minder dan 100 mm per jaar!) gebruikt voor het houden van schapen. Met het oprichten van het Gondwana Canon Park is een begin gemaakt met het teruggeven van circa 100 000 hectare grond aan de natuur. De oorspronkelijke flora en fauna keert langzamerhand terug. Kudu, gemsbokken, springbokken en struisvogels vormen nu een gezonde populatie die zich vrijelijk kan bewegen en waarvoor watervoorzieningen zijn getroffen.



De regio Aus wordt getypeerd door de Succulent Karoo (een afrotropische ecoregio). De kenmerken van dit speciale klimaat zijn anders dan wat je in de meeste andere woestijnen vindt. Er kan bijvoorbeeld met zekerheid gezegd worden dat er regen valt, in het bijzonder in de winter, en periodes van langere droogte zijn schaars. De botanische diversiteit van de Succulent Karoo is groter dan in welke andere droge regio dan ook ter wereld en het is de énige dorre plantenregio die bestaat. In deze ecoregio groeien meer dan 5000 hogere plantensoorten, waarvan bijna 40 procent ook hier in de regio ontstaan zijn, en waarvan 18 procent bedreigd worden met uitsterven. Het gebied heeft het de meeste soorten vetplanten ter wereld en herbergt ongeveer 10,000 verschillende soorten. Dat is ruim één derde van het wereld totaal. Wat de regio verder uniek maakt zijn het aantal mini vetplanten (435 soorten.) en geophytes (lamp-achtige planten, 630 soorten.) Deze ecoregio is het centrum van diversiteit voor reptielen en ongewervelden, in het bijzonder voor de hoplinii (een speciaal soort bladsprietkever).
De Namibwoestijn in het noorden wordt daarentegen gekenmerkt door extreem weinig en onvoorspelbare regens (minder dan 50 mm per jaar) en extreem weinig plantenbedekking. Wat er groeit, leeft altijd maar kort. In het oosten vind je de Nama Karoo regio, een lage en open vlakte (shrubland) met gevarieerde graslanden en veel onvoorspelbare regenval. Als het valt, is dat vaak laat in de zomer.



As there is no accommodation at Sossusvlei, visitors to this desert wilderness are likely to end up staying at Sesriem, 65 kilometres away, where camps and lodges serve as a base from which to explore the dunes. Sesriem Canyon, a deep chasm carved through the rocks by water, is a striking natural feature of the area that is best explored on foot. Stony walls rise up sharply on both sides of the canyon, while birds roost in its crags and lizards dart along the ledges. The canyon’s name was coined when early settlers used it as a water source, using six lengths of leather (‘ses riem – six thongs) tied together to lower buckets into the water at the base of canyon.)



Swakopmund is een vaste stop tijdens al onze groepsreizen. Maar ook voor self drive reizigers is dit een fijne plek om boodschappen te doen, heerlijke sea food platters te nuttigen of een boottocht (oesters!) te maken. Hier krijg je voldoende tijd om deel te nemen aan een van de vele adrenaline sporten die je hier kunt uitvoeren!
Swakopmund ligt aan de Atlantische Oceaan en ademt de sfeer van een Noord-Duitse badplaats. Dit komt door de typische koloniale architectuur, maar ook door de restaurants doe Kaffee & Kuchen aanbieden en pensions die adverteren met Zimmer Frei. Swakopmund wordt in Namibië gezien als het enige echte vakantieoord. De met palmen omzoomde straten geven extra steun aan deze karakterisering. In de zomer kan de temperatuur behoorlijk oplopen terwijl het in de winter redelijk fris is, vooral in de ochtenden. De regenval in Swakopmund is vrijwel nihil. Wel heeft het stadje heeft negen maanden per jaar ochtendmist die zich wel 30 kilometer landinwaarts uitstrekt. Hierdoor kunnen specifieke planten en dieren overleven in de woestijn.



Twyfelfontein is een vallei met eeuwenoude rotstekeningen, en ligt in de regio Kunene in het noordwesten van Namibië.



Etosha South, de zuidelijke regio van dit wild-paradijs, ligt net onder de grens van het Etosha National Park in het noordwesten van Namibië. Het Ongava Private Game Reserve deelt de zuidelijke grens met Etosha National Park en biedt de reiziger een reeks luxe lodges met uitzicht op schilderachtige landschappen gevuld met wilde dieren. Dit nationale wildpark kan via de zuidelijke ingang bij Andersson’s Gate bereikt worden. Als bezoeker geniet je van een verscheidenheid aan wild, waaronder leeuwen, giraffes, olifanten, witte en zwarte neushoorns, antilopen en nog veel, veel meer. Geliefde activiteiten om hier te ondernemen zijn bijvoorbeeld game drives, een neushoorn trekking te voet, begeleide natuurwandelingen of simpelweg genieten van de ondergaande zon over het schitterende landschap.



In het grote noordelijke dorre gedeelte van Namibië ligt één van de meest geliefde wildparken van zuidelijk Afrika: Etosha National Park. Etosha biedt excellente game view mogelijkheden en behoort tot de meest toegankelijke bestemmingen van Afrika om het wild te zien. Zebra’s en springbokken vindt je hier te pas en te onpas verspreid over de eindeloze vlaktes, terwijl tegelijkertijd de vele waterplassen de bedreigde zwarte neushoorn, leeuw, olifant en grote groepen antilopes trekken. Etosha betekent ‘plaats van droog water’ of ‘de grote witte plaats’, en bestaat uit een enorme, platte zoutpan van 5000 km2. Deze ‘pan’ zorgt voor zilverwitte schemerige beelden in een halfdroog savanne grasland met doornstruiken. In de zoutpan is er alleen water te vinden na langdurige regenval, wat slechts enkele dagen per jaar gebeurt. Deze regenval zorgt voor de groei van blauwgroene algen, wat duizenden flamingo's naar Etosha National Park trekt; een waar spektakel!



Het Waterberg Plateau National Park is een fascinerende geologische locatie, en dankt zijn naam aan de bronnen die ontspringen in de uitlopers van de bergen. Het park bestaat uit samengedrukte zandstenen rotsen en kliffen, 200 miljoen jaar oude dinosaurus voetafdrukken en versteende zandduinen. Door de natuurlijke waterbronnen is dit gebied veel vruchtbaarder dan de omgeving, waardoor het park gezegend is met een uitbundige hoeveelheid planten- en dierensoorten, zoals luipaarden, neushoorns, gieren, cheeta’s, galago’s (ook wel bushbabies genoemd door hun opmerkelijk geluiden), varens en vijgenbomen.



Windhoek, de hoofdstad van Namibië, is omringd door prachtige bergen, uitgestrekte valleien, vruchtbare landerijen, lodges en luxe guest farms. Het landschap van de Greater Windhoek rond deze bruisende stad wordt gekenmerkt door uitgestrekte valleien, dikke struiken, rotsachtige heuvels en bedekt met gouden savanne. Bezoekers kunnen de droge rivierbeddingen en bergachtige struikgewassen verkennen, evenals genieten van vogels, luipaarden spotten en grote hoeveelheden dieren in het noorden bekijken; bezoek het meer droge oostelijke deel met zijn olijf-, aardappel- en dataplantages; verken de glooiende heuvels van het Khomas Hochland-gebergte in het westen van de Greater Windhoek en geniet van de epische uitzichten langs een aantal schilderachtige passen die leiden naar het hoogplateau, waaronder: Bosua Pass, Gamsberg Pass en Spreetshoogte Pass.


