Sri Lanka Summer Love

Delen:

Sri Lanka

Sri Lanka heeft een geschiedenis die 3000 jaar teruggaat. Net als zijn gigantische buurland India, is Sri Lanka een divers land; de thuisbasis van vele religies, etnische bevolkingsgroepen en verschillende talen. De officiële naam van het land is de Democratische Socialistische Republiek Sri Lanka, voorheen Ceylon, gelegen in de Indische Oceaan met ongeveer 22,5 miljoen inwoners.

Door de gunstige ligging op het pad van de grote zeeroutes tussen West-Azië en Zuidoost-Azië is Sri Lanka van oudsher een strategische marinebasis en een centrum van Boeddhistische religie en oude cultuur. Tegenwoordig is het een multireligieus land, bijna 1/3 van de bevolking is aanhanger het Hindoeïsme, het Christendom of de Islam. De Singalese gemeenschap vormt de meerderheid van de bevolking met de Tamils als grootste etnische minderheid, geconcentreerd in het noorden en oosten van het eiland. Andere gemeenschappen omvatten de Islamitische Moren, Maleisiërs en de Burghers.

Sri Lanka staat bekend vanwege de productie en export van thee, kinine, koffie, rubber, kaneel en kokosnoten en heeft een progressieve en moderne industriële economie en het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking in Zuid-Azië. De natuurlijke schoonheid van Sri Lanka, de tropische bossen, stranden en landschap, evenals zijn rijke culturele erfgoed, maken van Sri Lanka een wereldberoemde toeristische bestemming.

Na meer dan tweeduizend jaar van heerschappij door plaatselijke koninkrijken werden delen van Sri Lanka in het begin van de 16e eeuw gekoloniseerd door Portugal en Nederland, alvorens het gehele land in 1815 onder het bestuur van het Britse Rijk kwam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende Sri Lanka als een belangrijke basis voor de geallieerde troepen in de strijd tegen het Japanse Keizerrijk. Aan het begin van de 20e eeuw ontstond een nationalistische politieke beweging met als doel het verkrijgen van politieke onafhankelijkheid, die uiteindelijk in 1948 door de Britten werd verleend na vreedzame onderhandelingen.

Sinds de jaren '70 van de 20e eeuw leidden strubbelingen tussen de Tamil-minderheid en de Singalese meerderheid tot een burgeroorlog, die dertig jaar duurde. Tienduizenden mensen kwamen daarbij om. Sinds het einde van het eerste decennium van deze eeuw, is de vrede terug en herstelt het land zich van de gevolgen van de burgeroorlog.

Colombo

Dagen 1 - 3

Koloniale gebouwen, wolkenkrabbers en een relaxte sfeer zijn kenmerkend voor deze aan de kust liggende metropool. Bezoek Pettah, de belangrijkste markt van Colombo, laat u verbazen door de verscheidenheid aan edelstenen, felgekleurde fruit- en groentenstalletjes en de overvloed aan ayurvedische medicijnen die worden aangeboden. Proef de exotische keuken,van curries tot krabben, in een van de bistro's aan het strand of in de trendy restaurants in de binnenstad. Maak een wandeling naar Galle Face Green, een met gras begroeide promenade langs de Indische Oceaan.

Accommodatie

Meer Informatie

Galle

Dagen 3 - 4

Uitgesproken als 'gawl' in het Engels, is Galle het beste voorbeeld van een ommuurde stad gebouwd door de Portugezen in Zuid-Azië in de 16e eeuw. Het werd uitgebreid versterkt door de Nederlanders in de 17e eeuw. Wanneer u de oude stadspoorten van deze UNESCO-erfgoedlocatie betreedt, ziet u grootse koloniale huizen, boetiekjes en natuurlijk de prachtige stranden aan de rand van de stad. De stad trekt reizigers uit de hele wereld aan. Bovendien is het ook de favoriet bij cricketfans, die het Galle International Stadium als een van de meest pittoreske cricketvelden ter wereld beschouwen.

Accommodatie

Meer Informatie

Hoogtepunten

Tissamaharama

Dagen 4 - 5

Tissa, zoals deze zuidoostelijke stad bekend staat, is omringd door rijstvelden en oude tempels. Bezoek de gerestaureerde Tessa Dagoba, een boeddhistische stupa met een witte koepel  waarvan wordt gedacht dat deze relikwieën van Boeddha bevatte. Verder is Tissa een paradijs voor de natuurliefhebbers. Het Tissa-meer trekt kuddes rustende zilverreigers aan en als u zin ​​heeft in een safari, is een bezoek aan het Yala National Park een must. Er is een grote verscheidenheid aan dieren in het wild te zien, waaronder olifanten, luipaarden, luiaardberen, waterbuffels, wilde zwijnen, gouden jakhalzen en gevlekte herten.

Accommodatie

Meer Informatie

Hoogtepunten

Ella

Dagen 5 - 7

Het kleine slaperige dorpje Ella, dat aan de zuidelijke rand van het pittoreske Hill Country van Sri Lanka ligt, staat bekend om zijn uitzonderlijk mooie landschap, de heerlijk rustige atmosfeer en het aangename, gematigde klimaat. Deze populaire backpackers-hub is uitgegroeid tot een gevestigde toeristische bestemming. Het is de ideale uitvalsbasis voor reizigers die het idyllische platteland met de theeplantages en weelderige bossen gaan verkennen. Met slechts een handvol winkeltjes en toeristische voorzieningen is Ella erin geslaagd om zijn landelijke charme te behouden. Eén enkele straat met gezellige cafés, guesthouses en cottages slingert langs de heuvel. Aan de rand van de helling hebt u een prachtig uitzicht op Ella Rock en Ella Gap.

Accommodatie

Meer Informatie

Kandy

Dagen 7 - 9

De tweede grootste stad in Sri Lanka ligt in het midden van het Kandy-plateau, een gebied met tropische theeplantages.Ten noorden van het Kandy-meer ligt de met gouden dak bekroonde "Tempel van de Tand", die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en een belangrijke plaats is voor boeddhistische aanbidding. Andere bezienswaardigheden zijn de botanische tuinen van Peradeniya, het Ceylon Tea Museum, de Buddhist Publication Society, het Ayurvedische centrum in de nabijgelegen Amaya-heuvels en het Kandyan Art Association en Cultural Centre, waar ambachtslieden aan het werk te zien zijn.

Accommodatie

Meer Informatie

Sigiriya

Dagen 9 - 12

Het kleine dorpje Sigiriya ligt in het noordelijke Matale-district van Sri Lanka en is vooral bekend voor haar "Leeuwenrots". De oude rotsburcht stijgt abrupt uit het weelderige landschap en bereikt meer dan 200 meter hoogte. Op de top van de berg bevinden zich de door UNESCO erkende ruïnes van een oude beschaving, die worden beschouwd als een van de best bewaarde voorbeelden van oude stedenbouwkundige plannen. De bezoekers kunnen door de met lelies bezaaide slotgrachten, weelderige tuinen en grot-heiligdommen lopen. Wanneer u de steile trappen beklimt, ziet u onderweg prachtige muurschilderingen op de steile rotswanden. Eenmaal boven kan u genieten van een spectaculair uitzicht. 

Het dorp biedt een aantal comfortabele accommodaties en een verscheidenheid aan restaurants.

Accommodatie

Meer Informatie

Hoogtepunten

Anuradhapura

Dag 11

Volgens de legende heeft Sanghamitta, de stichter van een orde boeddhistische nonnen, in de 3de eeuw v.C. een heilige tak van Boeddha’s ‘boom van verlichting’ naar Anuradhapura gebracht. Hierna groeide de stad uit tot de politieke en religieuze hoofdstad. De stad floreerde 1 300 jaar en werd beroemd vanwege zijn kolossale stadsmuren, heiligdommen, openbare gebouwen en ingewikkelde, nog steeds functionerende irrigatiesystemen. Na een invasie door de Pandyans werd Anuradhapura verlaten en was het bijna verdwenen in de jungle alvorens de stad in de 19de eeuw werd herontdekt door de Britten. De daaropvolgende restauratie zorgde ervoor dat de stad erkend werd door UNESCO en nu een belangrijk heilig boeddhistisch pelgrimsoord is. Te zien in de stad is de Sri Maha Bodhiva of de Bodhiboom, die gegroeid zou zijn uit de tak die mee werd genomen van Boeddha’s boom van verlichting. Samen met de Ruwanwelisaya is de boom omringd door spectaculair versierde muren met 1 900 olifantenfiguren.

Meer Informatie

Pasikudah

Dagen 12 - 15

Pasikudah, dat ongeveer 35 kilometer ten noordwesten van Batticaloa in Sri Lanka ligt, is een kleine badplaats die bekend staat om zijn uitgestrekte gouden baai met een van de langste, ondiepe kuststroken ter wereld waar je zeker 50 meter in zee kunt waden. Deze prachtige kustomgeving biedt een ideale omgeving voor een scala aan watersporten, waaronder snorkelen rond het koraalrif dat wemelt van het exotische zeeleven, duiken rond het wrak van de HMS Hermes, een WW2 Brits marineschip, waterskiën of een opwindend diepzeevissenavontuur. Zeiltochten zijn ook beschikbaar met onder andere zonsondergang cruises en walvisspotten.

Accommodatie

Meer Informatie

Polonnaruwa

Dag 12

In de Noord-Centrale Provincie van Sri Lanka ligt de prachtige oude stad Polonnaruwa. Polonnaruwa werd de tweede koningsstad van Sri Lanka omstreeks 1070 na Christus onder koning Vijayabahu I. Polonnaruwa was beter te beschermen tegen aanvallen vanuit zowel het zuiden van India als vanuit het zuidoosten van Sri Lanka zelf. In 1284 volgde Dambadeniya Polonnaruwa op als hoofdstad. De historische kern van de stad is dus jonger dan Anuradhapura en dat is te zien aan de restanten. Deze zijn in veel betere staat. Deze rijke archeologische schatkamer bevat talloze fascinerende ruïnes die allemaal zijn compact zijn gegroepeerd en per fiets gemakkelijk toegankelijke toeristische site

Meer Informatie

terug naar boven