BORN IN AFRICA 20 JAAR - FEESTREIS - 16/02-01/03/2023

Delen:

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is werkelijk een land van adembenemende diversiteit. Men noemt het dan ook niet voor niets de ‘wereld in één land’. Een safari in de ongerepte natuur, adembenemende uitzichten, zonovergoten stranden, de dynamiek van bruisende steden, de fascinerende cultuur en onvergetelijke avonturen, in Zuid-Afrika heeft u beslist na iedere dag een meeslepend verhaal te vertellen! De negen te ontdekken provincies, elk met een eigen onmiskenbare ziel, verzekeren dat u nooit zonder blijvende herinneringen naar huis zal terugkeren.

Kaapstad

17 feb 2023 - 19 feb 2023

Kaapstad is de hoofdplaats van de provincie West-Kaap en is het wetgevend centrum van Zuid-Afrika. Het is samen met Pretoria (uitvoerende macht) en Bloemfontein (rechterlijke macht) één van de hoofdsteden van Zuid-Afrika. Het is na Johannesburg de grootste stad van het land. De stad, gelegen in de zuidwestelijkste punt van Zuid-Afrika, was oorspronkelijk een verversingspost voor Nederlandse schepen die op weg waren naar Oost-Afrika, Indië of het Verre Oosten. Het was daarnaast één van de eerste permanente Europese nederzettingen ten zuiden van de Sahara. De Nederlanders in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie maakten hier voor het eerst contact met de leider van de Goringkhoina in 1652. Van een kleine havenstad groeide Kaapstad uit tot de grootste stad van Zuid-Afrika, maar raakte deze plaats kwijt aan Johannesburg in 1887 door de goudkoorts naar de Witwatersrand. Bij de volkstelling uit 2001 bleek dat Kaapstad de grootste Afrikaanssprekende gemeenschap was van Zuid-Afrika met 1,2 miljoen mensen. Dankzij de natuur en de ligging aan de voet van de beroemde Tafelberg, is Kaapstad een populaire internationale bestemming voor toeristen. Met zijn bruisende haven, stranden van wereldklasse, voortreffelijke wijngaarden en een bergachtige omgeving boordevol flora en fauna, betovert Kaapstad steevast de harten van iedereen die het land bezoekt.     

Accommodatie

Meer Informatie

Mosselbaai

19 feb 2023 - 20 feb 2023

Mosselbaai is gezegend met een prachtig klimaat. Op Hawaii na heeft dit stadje aan de Indische Oceaan de meeste zonuren. Aan de de westkant van het dorp ligt The Point waar golven hun weg zoeken over de rotsachtige kustlijn. Hier staat de vuurtoren genaamd St. Blaize Lighthouse en vindt u de Cape St. Blaize Grot waar Khoi San mensen in vroeger tijd een onderkomen vonden.
Vanuit de haven van Mosselbaai in het centrum van het dorp vertrekken elk uur boten naar Seal Island; een rots in de baai waar een kolonie zeehonden leeft. In dezelfde baai ziet u overigens ook de olie-opslagtanks en de gasraffinaderij van Mossgas. De postkantoorboom (Post Office Tree) bij het Bartolomeu Dias complex heeft in het verleden een belangrijke rol in de communicatie gespeeld. Voorbijvarende schepen lieten hierin boodschappen voor elkaar achter. Overigens staan in Mosselbaai de eerste Europese voetstappen. In 1488 is de Portugees Vasco da Gama hier aan wal gegaan om te onderhandelen met de lokale Khoi San.
Een prachtige wandelroute boven de oceaan vertrekt ook in Mosselbaai. De St. Blaize Trail loopt 14 kilometer langs de kliffen en rotsen van deze prachtige kust. Het pad is goed gemarkeerd met witte vogels en eindigt in Dana Bay. Het is handig om vanaf hier vervoer terug te regelen. Deze wandeling begint op de marina, helemaal aan het einde van het dorp. In feite blijft u alsmaar rechtdoor rijden en komt dan langs een camping op de marina. Achter het grote hotel is een parkeerplaats vanwaar u de rotsen naar boven ziet verschijnen. Hier begint de wandeling. Al snel komt u langs een oude Khoi Khoi grot. Pas wel op, soms is het pad glibberig.

Accommodatie

Meer Informatie

Plettenberg Bay

20 feb 2023 - 25 feb 2023

Plettenberg Bay is een mondaine kustplaats met zo'n 12 kilometer lang zandstrand. Zo'n 10 kilometer buiten het dorp ligt het Robberg Nature Reserve: een bijzonder mooi nationaal park waar een drietal wandelingen hoog boven de kust leiden van 2 kilometer, 5,5 kilometer en 9,2 kilometer naar 'de Point'. De route van 9,2 kilometer is alleen aan te raden voor de ervaren wandelaar/klimmer. Vanaf Plettenberg Bay kunt uitstapjes maken naar het Tsitsikamma National Park of Knysna.

Accommodatie

Meer Informatie

Klein Karoo

25 feb 2023 - 27 feb 2023

De Klein Karoo wordt omgeven door machtige bergen en de rivieren geven de vruchtbare valleien hun groene uiterlijk, een scherp contrast met het droge halfwoestijnlandschap daarbuiten. De belangrijkste attractioes van de Klein Karoo zijn de ruige bergen en mooie passen van het Swartberg-gebergte, de Cango grotten, de struisvogelboerderijen in Oudtshoorn en de fruitboomgaarden van de Langkloof- vallei.

Meer Informatie

Franschhoek

27 feb 2023 - 1 mrt 2023

Voor culinair genieten in de wijnstreek is Franschoek 'the-place-to-be'. Gelegen in een vallei en omringd door bergen is Franschhoek uitgegroeid tot de culinaire hoofdstad van Zuid-Afrika. Uit de top 100 lijst zijn 8 restaurants in Franschhoek gevestigd. De hoofdstraat van dit knusse dorp is ook nog eens vol met restaurantjes en terrasjes. Voeg daarbij de mooie omgeving (wijnranken op de flanken van de heuvels!), het heerlijke klimaat en Franschhoek is een fantastische plaats om er enkele dagen relaxed te vertoeven. 

Het plaatsje, gesticht door Franse Hugenoten vanaf 1687, en de Franse invloed is nog duidelijk herkenbaar. Allereerst natuurlijk in de naam van het dorp zelf dat afstamt van de samenstelling Fransche Hoek - de hoek waar de VOC de Franse Hugenoten naartoe liet vertrekken om hun farms op te bouwen. Het is dan ook niet vreemd dat onder de bewoners van het dorp nog veel van oorsprong Franse achternamen te herkennen zijn zoals Du Toit en Villiers. De Hugenoten werden in eigen land tijdens de 17e eeuw vervolgd en vluchtten in grote getalen naar het protestantse Nederland. Midden in het dorp ligt het Hugenoten Museum en het Hugenoten Monument. Het monument bestaat uit een bouwwerk van drie bogen van elk 12 meter hoog die de Heilige Drie-eenheid symboliseren. Voor de boog staat een vrouw met haar voeten op Frankrijk. In haar handen heeft ze een bijbel en gebroken ketting waarmee (het verlies van) vrijheid van geloof wordt gesymboliseerd. In het museum naast het monument zijn diverse voorwerpen uit de afgelopen eeuwen te zien, zoals een Statenbijbel uit 1636. In juli vindt jaarlijks het Bastille Festival plaats, natuurlijk met talloze Frans getinte activiteiten.

Meer Informatie

terug naar boven