Marokko per 4x4

Delen:

Dag 1: Marrakesh

BRUSSEL - MARRAKECH

Vertrek per regelmatige lijnvlucht vanuit Brussel naar Marrakech. Bij aankomst nemen jullie een taxi naar het hotel. Vrij programma.

Dag 2: Marrakesh

MARRAKECH

Vrije dag ter ontdekking van de stad.

Tips Specialist

Hierbij een opsomming van de bijzonderste bezienswaardigheden:

Djemaa el Fna
Het Djemaa el Fna plein is hét plein van Marrakech. Hier gebeurt alles waar jullie als toerist op zitten te wachten. Jullie kunnen er heel veel authentieke Marokkaanse producten vinden, waarbij jullie de geuren van de vele soorten kruiden niet snel zullen vergeten. Daarnaast zijn er veel straatartiesten te vinden, waaronder acrobaten, slangenbezweerders, verhalenvertellers, muzikanten en tanden trekkers. Later op de avond zijn het voornamelijk eettentjes die er zaken doen.

Medina de Marrakech 
De medina van Marrakech is een waar doolhof van smalle straatjes. Het hart van de medina is het grote plein Jemaa el Fna. Overal komt het nogal chaotisch over. Dit autovrije centrum heeft vele winkels, kraampjes, terrasjes en diverse uitgaansgelegenheden. De winkeliers nemen graag de tijd voor een praatje en proberen zo hun handelswaar te verkopen. Afdingen is heel normaal en hoort zeker bij de cultuur, maar vergeet het wederzijds respect niet.

Koutoubia Moskee
De allergrootste moskee van Marrakech is de Koutoubia Moskee. Deze moskee staat ook wel symbool voor de stad. Vanaf het Djemaa el Fna plein is de minaret van deze moskee te zien. Niet-moslims mogen er helaas niet binnen.

Palais de la Bahia
Dit paleis werd gebouwd in 1880 en moest vooral groot zijn. Rond de 160 kamers die het paleis telt, liggen diverse tuinen op ongeveer 8 hectare grond. Het werd gebouwd in opdracht van Si Moussa. Hij wilde vooral niet dat zijn 4 echtgenotes en zijn 24 bijvrouwen elkaar vanuit de tuin konden zien. De bouw duurde ongeveer 10 jaar.

Souks
De souks zijn te vinden achter het plein Djemaa el Fna. In de vele kleine straten en steegjes komt een bonte verzameling van kleuren jullie langs deze souks tegemoet. Kleding, schoenen, kruiden, hoeden, lampen, stoffen, manden, tapijten, schalen, wol en vazen komen voorbij. Sommige delen zijn overdekt of beschut tegen de zinderende hitte van de zon.

Ville Nouvelle
In deze moderne wijk van Marrakech zitten heel veel diverse winkels. Er zijn handwerkwinkels, warenhuizen, exclusieve winkels, designershops, antiekwinkels etc. Het is een welkome afwisseling met de winkels en boetieks in de medina. Hier vinden jullie ook wat meer luxueuze restaurants en bars.

Dar Si-Saïd
Het museum Dar Si-Saïd gaat over het verleden van Marrakech. Er zijn regelmatig tentoonstellingen op de eerste verdieping. Op de begane grond zijn Berber kleding en sieraden te bewonderen. In de kamers liggen er tapijten in overvloed en staan de meest indrukwekkende meubelen. Cederhouten deuren en andere soorten houtsnijwerk zijn te vinden op de binnenplaats.

Hammam
Jullie mogen eigenlijk Marrakech niet verlaten zonder een bezoek te brengen aan een Hammam. In zo’n Marokkaanse spa komen jullie heerlijk tot rust. In deze badhuizen zijn verschillende soorten van badrituelen te boeken. Kom tot rust in de sprookjesachtige omgeving van een hammam.

Jardin Majorelle
Jardin Majorelle ligt aan het Majorelle Museum, waar voornamelijk islamitische kunst te vinden is. Aan de voormalige blauwe villa van de Franse schilder Jacques Majorelle ligt een prachtige tuin , inclusief fontein, die vol staat met cactussen, palmbomen en andere bijzondere planten, waartussen vele vogels neerstrijken. Sinds 1947 is zijn tuin open voor publiek.

Paleis Dar M’Nebhi
Op het plein Place Ben Youssef ligt het Marrakech Museum. Dit museum bevindt zich in het paleis Dar M’Nebhi, dat dateert uit de 19e eeuw. De binnenplaats kenmerkt zich met vele hoekjes om te zitten en mooie fonteinen. Het paleis is gedecoreerd met vele tegeltjes en heeft mooie beschilderde plafonds. De voormalige Hammam en keuken van het paleis doen nu dienst als toonzaal voor de kunstcollecties.

Dag 3: Ouarzazate

MARRAKECH - AIT BENHADDOU

Afspraak met de chauffeur aan het hotel. Vertrek per 4x4 naar het prachtige zuiden. Jullie rijden via mooie landschappen, kleine bergdorpjes en over de bergpas Tizi ’n Tichka. In de namiddag, aankomst in Ait Benhaddou met zijn imposante Kasbah die regelmatig wordt gebruikt als decor voor films, zoals de Gladiator en Jezus van Nazareth.

Inclusief

  • avondmaal

Dag 4: Boumalne Dades

AIT BENHADDOU - SKOURA - DADES

Traject naar het zuiden via de stad Kelaa ‘M Gouna, bekend vanwege het rozenfestival dat hier elk jaar in mei plaatsvindt. Deze weg wordt ook wel de weg van de 1001 kasbahs genoemd. Vervolgens traject via groene palmvalleien, grillige rotspartijen en kleine dorpjes naar de indrukwekkende Dades vallei. Traject naar de Rozenvallei en wandeling te voet naar Gorge d’Agouti. Dit is een prachtige wandeling van ongeveer 3 uur door een onbekende maar spectaculaire kloof die jullie door lokale tuinen en riviertjes leidt. Na deze actieve wandeling rijden jullie terug richting Dades.

Inclusief

  • avondmaal

Dag 5: Boumalne Dades

DADES

Vandaag verkennen jullie de Dadesvallei te voet. Op de planning staat een actieve rotswandeling  met adembenemende uitzichten op bizarre rotsformaties.

Inclusief

  • avondmaal

Dag 6: Merzouga

DADES - MERZOUGA

Vandaag maken jullie een wandeling met berggids in de Todrakloof. Deze kloof biedt een indrukwekkend zicht op de 300m hoge rotswand. Vervolgens naar de indrukwekkende Erg Chebbi woestijn van Merzouga, waar zich de hoogste duinen van Marokko bevinden. Jullie verblijven in het luxe tentenkamp ‘Desert Heart Luxury Camp’. Hier kunnen jullie genieten van een prachtige zonsondergang.

Inclusief

  • Avondmaal

Dag 7: Ouarzazate

MERZOUGA - AGDZ

Na de zonsopgang gaan jullie per kameel terug naar het vertrekpunt. Rit naar Rissani en bezoek aan het mausoleum van Moulay Ali Cherif. Vervolgens richting Agdz, die jullie bereiken via een weg door het prachtige woestijnlandschap, dit zijn de uitlopers van het Saghro gebergte. Deze regio is minder toeristisch en de lokale bevolking leeft hier nog traditioneel. Bij een vroege aankomst kunnen jullie nog wandelen in de palmeraie van Agdz.

Inclusief

  • Avondmaal

Dag 8: Ouarzazate

AGDZ - OUARZAZATE

Jullie vervolgen jullie reis naar Ouarzazate, een stad die de laatste jaren enorm gegroeid is dankzij de filmindustrie. Onderweg rijden jullie langs de vallei van de Draa met zijn vele dadelpalmen en zijn groene dalen. Eventueel bezoek aan Kasbah Taourirt of aan de filmstudio’s in Ouarzazate. Jullie zien hier de decors van verschillende films die in de regio Ouarzazate zijn opgenomen zoals The Gladiator en Asterix en Obelix.

Tips Specialist

Het in 1928 gebouwde Ouarzazate is het vertrekpunt voor excursies in het diepe zuiden van Marokko. Deze halteplaats is echter in de loop der tijd een volwaardige bestemming geworden. De onlangs gerenoveerde kashba van Taourirt is hiervan het bewijs. Dit gebouwencomplex van okerkleurige leem is UNESCO werelderfgoed. Opmerkelijk zijn het rijk versierde stucwerk en de geschilderde cederhouten plafonds in twee schitterende vertrekken.

Sinds 1984 is Ouarzazate onlosmakelijk verbonden met de filmindustrie. De ideale economische, geografische en klimaatomstandigheden, waren aanleiding voor filmstudio's om zich hier te vestigen. De decors van superproducties als Lawrence of Arabia, The sheltering sky, Gladiator of Asterix & Obelix: missie Cleopatra zijn hier te bezichtigen.

Jullie mogen Ouarzazate niet verlaten zonder een bezoek te brengen aan de kashba Tiffoultoute en de ksar Aït Benhaddou. Deze opmerkelijke voorbeelden van traditionele architectuur zijn een voorproefje van de beroemde Route van de 1000 kashba's. De indrukwekkende ksar (versterkt dorp, meervoud ksour), eveneens op de UNESCO werelderfgoedlijst, heeft een prachtig weids uitzicht over de palmoase en de Atlas.

Vanuit Ouarzazate leiden alle wegen naar de rijkdommen van het zuiden van Marokko. Stort jullie in het avontuur en maak kennis met de bewoners en hun authentieke cultuur.

Inclusief

  • avondmaal

Dag 9: Marrakesh

OUARZAZATE - MARRAKECH

Geniet nog van de mooie panoramische zichten tijdens de terugrit naar Marrakech. Hier nemen jullie afscheid van  jullie chauffeur.

Dag 10: Essaouira

MARRAKECH - ESSAOUIRA

Pick-up van de huurwagen en rit naar Essaouira.

Dag 11: Essaouira

ESSAOUIRA

Vrije dag ter ontdekking van dit leuke stadje.

Tips Specialist

De stadsmuren, de haven, de krijsende meeuwen, het onmetelijke strand en de geur van de zeelucht in Essaouira laten jullie kennis maken met een Marokko dat jullie niet hadden verwacht. 
Dankzij de zeewind geniet de stad van veel frisse lucht. Het smetteloze strand van Essaouira is bijgevolg een prachtige plek om te genieten van de zeelucht en het uitzicht. 

Aan het eind van de ochtend mogen jullie het schouwspel van de vissersboten die in de haven terugkeren met kisten vol vis niet missen. Gun jullie zelf een zeldzaam plezier: ter plekke smullen van gegrilde sardines of genieten van een kleine kreeft. Verser kan niet en de sfeer zal voor altijd in jullie geheugen gegrift staan. Ga nadien onder de Bab El Marsa-poort door terug naar de stad.

Maak kennis met beroemde mozaïekwerkers en meubelmakers, die thujahout met een zeldzame verfijning bewerken. Op het Moulay El Hassan plein kunnen jullie zich ontspannen op de vele bijzonder gezellige terrasjes van cafés en restaurants.

De Gnawa, afstammelingen van Afrikaanse slaven, beoefenen de trance, duiveluitdrijving en genezing terwijl ze een gesyncopeerde muziek maken, die vergezeld gaat van zang en dans. In het begin van de zomer wordt in Essaouira al sinds meer dan tien jaar een zeer populair internationaal festival gehouden dat de gnawamuziek op de voorgrond plaatst, alsook wereldmuziek, jazz en blues.

Dag 12: Agadir

ESSAOUIRA - AGADIR

Vandaag rijden jullie zuidwaarts langs de kust, waar jullie een laatste nacht verblijven in Taghazout, niet ver van Agadir.

Dag 13: Uw laatste dag

AGADIR - BRUSSEL

Vrije dag. In de late namiddag, rit naar de luchthaven van Agadir en drop-off van de huurwagen. Terugvlucht naar Brussel. Aankomst in de avond.

terug naar boven