Dag 1: Valladolid

Directe vlucht Brussel - Cancun met Tui Fly.

Ontvangst door de Nederlandstalige gids en transfer naar het mooie koloniale Valladolid.

Intrek in het centraal gelegen Quinta Regia hotel. Alle kamers hebben een balkon en er is een zwembad in de tuin. Diner en overnachting

Informatie

Inclusief

 • Diner

Dag 2: Valladolid

Vandaag bezoeken we het Biosfeerreservaat van Rio Lagartos in het noorden van het schiereiland van Yucatan, een paradijs voor de plaatselijke fauna en flora. Eenmaal aangekomen aan het vissersdorp nemen we plaats in kleine boten voor een rondvaart door het reservaat. Rio Lagartos is voornamelijk bekend voor haar enorme kolonie van flamingo’s maar hier schuilen ook veelkleurige zilverreigers, de witte ibis en nog vele andere vogelsoorten. Met de boten varen we ook door de mangroves, een ander facet van dit prachtige natuurpark.
Vervolgens ontdekken we de lagunes ‘Las Coloradas’. Dit is de tweede belangrijkste locatie
van zoutwinning van Mexico. Op een zonnige dag kleuren de meren roze door de chemische reactie van het rode plankton en de garnalen. We lunchen gegrilde vis in een typisch restaurantje van het dorp.

Terugkeer naar Valladolid en bezoek aan deze stad die gebouwd is op het oude ceremoniële centrum van de Maya's, Zací. Het centrum wordt ingenomen door het Francisco Cantón Rosado Park, waar de San Servacio kerk staat. Valladolid heeft in feite zeven kerken uit de koloniale periode. Ten zuidwesten van het centrale park vindt u de 16e-eeuwse kerk en het klooster van San Bernardino de la Sierra. De kerk en het klooster van San Bernardino is een van de mooiste koloniale architectonische ensembles van Valladolid.

Trek 's avonds zeker de stad in, waar vaak dansvoorstellingen zijn.

Inclusief

 • Ontbijt
 • Middagmaal

Dag 3: Merida

Vertrek naar Chichén Itza en bezoek een van de meest uitgebreide site van Yucatan. Het is een grote Mayastad gesticht in de 5de eeuw door de etnische Mayagroep Itzaes uit het zuiden van Yucatan. Het bijzondere van deze Mayasite is dat er geen echt urbanistisch plan is. Er bestaan verschillende losse eenheden aan mekaar verbonden door brede straten over een oppervlakte van 5km².

We bezoeken de Piramide van de Kukulcan (Gevederde Slang), de Tempel van de Krijgers omringd door duizend pilaren, het graf van Chac-mool, de Grote Balspelbaan, ‘El Caracol’ (sterrenwacht) en het Nonnenklooster.

Lunch in Hacienda Selva Maya. Ontdekking van de cenote Saamal. Deze zoetwaterbronnen werden door de Maya's als heilige plaatsen beschouwd. Er zijn er honderden in de streek, maar dit is waarschijnlijk een van de mooiste. Het uitzicht is adembenemend in een natuurlijke openluchtomgeving bedekt met lianen die afdalen naar een helderblauw heilig zwembad. Er mage gezwommen worden.

Na het middagmaal vertrek naar Merida, hoofdstad van de staat Yucatan, in 1542 gesticht op de ruïnes van een Maya-stad. Deze "witte stad" heeft de charme van een provinciestadje.
Wandeling door het centrum: de kathedraal, die staat op de plaats van een oude Mayatempel, waarvan sommige stenen bij de bouw hergebruikt zijn, de Zocalo, omzoomd met statige koloniale gebouwen.

We eindigen  bij de overdekte markt waar artikelen van sisalvezels worden aangeboden, maar ook geborduurde huipils, sieraden en weefsels.

Check-in in het centraal gelegen Maria José Hotel. Vrije avond om te genieten van deze zeer gezellige stad.

Activiteiten

Inclusief

 • Ontbijt
 • Middagmaal

Dag 4: Campeche

Vertrek naar Uxmal, een site in een buitengewoon kader, met uitzonderlijk goed bewaarde gebouwen uit het klassieke Maya-tijdperk. De naam betekent 3 keer gebouwd: de Maya’s zouden het tweemaal verlaten hebben, waarschijnlijk door het ontbreken van cenotes (ondergrondse waterputten). De uitzonderlijke staat van de ruïnes is dan ook vermoedelijk te danken aan periodes van droogte.

We vinden hier de Piramide van de Tovenaar, het vierhoekig Nonnenklooster, het Paleis van de Gouverneur, de duiventil en nog veel meer uitzonderlijke structuren.

Rit naar Campeche, de enige ommuurde stad van Mexico, die onlangs door de UNESCO tot werelderfgoed is verklaard. Slenteren door de smalle straatjes geeft de indruk alsof u door het palet van een reusachtige aquarellist wandelt. Terwijl u langs de veelkleurige muren van de lage huizen slentert, een lust voor het oog, zult u op zoek gaan naar oude herenhuizen die Moorse patio's omlijsten.

Check-in in het knusse Castelmar hotel en vrije avond.

Activiteiten

Inclusief

 • Ontbijt
 • Middagmaal

Dag 5: Xpujil

Vertrek naar het uitgestrekte en dichtbegroeide Calakmul Biosfeer Reservaat, omgeven door tropisch woud, het reservaat herbergt meer dan 250 vogelsoorten en u zult er waarschijnlijk wilde kalkoenen, papegaaien en toekans zien. Andere beschermde diersoorten zijn de jaguar, de spinaap, de poema, de ocelot en de witlippeccari.
Halte  in Xpujil, de grootste stad van de streek, met vele restaurants en vrije middagmaal.

Vertrek naar Chicanná en bezoek aan de archeologische zone. Het hoofdgebouw is kenmerkend voor de bouwstijl van Rio Bec, met zijn torens en beeldhouwwerken waarin de thema's van de belangrijkste Maya- god en de grote maskers van de god Itzamna voorkomen. Dit gebouw was versierd met beschilderd stucwerk, waarvan nog veel sporen over zijn. De muren en het nokornament boven deze tempel waren ook beschilderd, in het rood, maar misschien ook met enkele vleugjes blauwe verf.

Check-in in het Chicanna Ecovillage Resort. Diner en overnachting in kleine bungalows.
 

Activiteiten

Inclusief

 • Ontbijt
 • Diner

Dag 6: Chetumal

Vertrek voor het bezoek aan het werelderfgoed Calakmul: een van de belangrijkste steden van de Maya-beschaving, wat betreft haar omvang en bevolking, die 50.000 inwoners bereikte.

Calakmul zou de hoofdstad geweest zijn van het Rijk van de Slang en de voornaamste rivaal van Tikal in de strijd om de hegemonie in de centrale zone van de Maya's tijdens de Klassieke periode.

Het werd ontdekt in 1931 en pas een halve eeuw later werden er grootschalige opgravingen verricht. De 6.000 bouwwerken die samen de sites van de stad vormen, beslaan ongeveer 70km².

Picnic lunch in het middel van de jungle.

Vertrek naar de havenstad Chetumal en check-in in het modern stadshotel Villanueva. Vrije avond.
 

Activiteiten

Inclusief

 • Ontbijt
 • Middagmaal

Dag 7: Cancún

Vertrek naar Tulum, wat in de Maya-taal "muur" of "fortificatie" betekent. Met zijn witte zandstranden omzoomd met palmbomen, zijn turquoise water, zijn lichte bries en zijn stralende zon, is de spectaculaire kust van Tulum een van de mooiste van Mexico.

Bezoek de archeologische site met een droomdecor, de bescheiden afmetingen van de gebouwen, hun postklassieke architectuur, de ornamenten wedijveren zeker niet met andere oudere en meer ambitieuze gebouwen, maar de ligging is adembenemend met zijn uitzicht op de Caribische Zee. De leguanen zijn de echte meesters van de plaats.
Vrije tijd in het centrum.

In de namiddag vertrek naar Cancun en check-in in het Park Royal.
 

Activiteiten

Inclusief

 • Ontbijt
 • All-Inclusive

Dag 8: Nachtreis

Vrije ochtend om te genieten van de hotel voorzieningen.
In de namiddag na de lunch vertrek naar luchthaven van Cancun.

Vlucht naar Brussel met Tui Fly.

Overnachting aan boord.

Inclusief

 • Ontbijt
 • Middagmaal

Dag 9: Einde van de Reis

Aankomst in Brussel.

terug naar boven