Het mooiste tussen Kaapstad en Port Elizabeth

Share:

Day 1: South Africa, Cape Town

Aankomst bij Kaapstad Airport
Op de luchthaven van Kaapstad worden we opgewacht door onze chauffeur die ons naar onze accommodatie brengt. 

Als de tijd het toelaat brengen we alvast een bezoek aan het bruisende V&A Waterfront dat op wandelafstand van ons hotel ligt. 

Overnachting in Kaapstad 
Cape Diem Lodge is een luxe boutique lodge, centraal gelegen in de wijk Green Point op loopafstand van onder andere V&A Waterfront. Het Victoriaans huis uit 1870 is omgetoverd tot een prachtig verblijf in een mooie tuin met zwembad. Gasten kunnen na een dagje Kaapstad genieten van een drankje en het geweldig uitzicht over Tafel Baai. De lodge biedt zeven kamers, en werd door jonge Zuid-Afrikaanse ontwerpers ingericht met lichte kleuren, moderne facetten en innovatieve badkamers. Het ontbijt is zeer uitgebreid en erg goed verzorgd. Rond 12u worden thee en koffie geserveerd met de heerlijkste Zuid-Afrikaanse koekjes en het traditionele "beskuit". Ga je er een dagje op uit, vraag dan aan de keuken om een picknick voor je te verzorgen.

Day 2: South Africa

Verkenning van Kaapstad en omgeving
Gelegen aan de samenvloeiing van de Indische en de Atlantische Oceaan, tussen de hellingen van de iconische Tafelberg en de glinsterende saffieren wateren van de Atlantische en Indische Oceaan, heeft Kaapstad heelwat te bieden.
We brengen een bezoek aan het V&A Waterfront, maken een excursie naar Robben Island, gaan uiteraard de Tafelberg op en bezoeken de historische binnenstad.
Net buiten Kaapstad ligt het Groot Constantia Wine Estate, de oudste wijnboerderij van het land en vinden we de botanische tuinen van Kirstenbosch.
 

Day 3: Robertson, Cape Peninsula, Western Cape, Cape Winelands

Verkenning van Cape Peninsula en het Cape Point Nature Reserve
Na een weldoend ontbijt  wordt onze auto geleverd. 
We rijden over de spectaculaire Chapmans Peak Pass naar het Cape Point Nature Reserve. Hier lopen we tot het meest zuidelijke punt van het schiereiland waar de Atlantische en Indische Oceaan samenkomen. Bij Kaap de Goede Hoop nemen we een selfie om het thuisfront jaloers te maken.
We bezoeken Boulders Beach dat zijn naam te danken heeft aan de grote granietrotsen. Sinds begin jaren tachtig is dit beschutte strand de thuishaven van een kolonie zeldzame Zwartvoetpinguins die alleen in zuidelijk Afrika voorkomen. Dit gedeelte van het Table Mountain National Park bestaat uit drie prachtige stranden, een pinguin-uitkijkpunt en drie wandelpaden. Vanop deze houten wandelpaden kunnen we deze bijzondere dieren tot op enkele meters afstand naderen. 

Via de Kaapse Wijnlanden naar Robertson
We vervolgen onze route langs de kust en komen bij de Kaapse Wijnlanden, waar de prachtige bergen een bijzondere achtergrond vormen voor weelderige wijngaarden en historische, witte, Kaap-Nederlandse boerderijen.

Robertson staat onder de lokale bevolking ook wel bekend als “het kleine stadje met het grote hart“.
Gasten worden hier altijd zeer warm welkom geheten. Met 150 jaar geschiedenis, Victoriaanse gebouwen en brede lanen met Jacaranda bomen is Robertson inmiddels uitgegroeid tot één van de meest aantrekkelijke plekken langs de Route 62.

Robertson wordt vaak omschreven als de “Brandy & Muscadel“ hoofdstad van het land. Het is zeker aan te raden een bezoek te brengen aan Klipdrift, de brandewijnstokerij. Maak er een rondleiding en proef verschillende soorten brandewijn. Klipdrift is gelegen aan 4 Voortrekker Avenue.

Overnachting in Robertson
Het boutique hotel Mo & Rose ligt net buiten de Robertson Wine Valley in het schilderachtige Klaasvoogds West, aan de voet van de Langeberg Mountains. 
De voormalige boerderij werd omgebouwd tot 6 unieke kamers. De tuinkamers geven uitzicht op  de majestueuze Langeberg gebergte.
Het historische hoofdgebouw, gebouwd in maisonette-stijl, biedt 2 kamers. Elke kamer heeft een trap die uitgeeft op een open slaapgedeelte.
Alle kamers zijn voorzien van airconditioning, thee- en koffiefaciliteiten, een minibar, een iPod-dock, een TV en een dvd-speler en draadloos internet. De Superior en Luxe kamers zijn uitgerust met een bad en een open haard.

Day 4: Robertson, Route 62, Breede River Valley

Verkenning van Route 62, Robertson & omgeving
Vandaag gaan we op verkenning langs Route 62.
Route 62 slingert van het kosmopolitische Kaapstad -door een aantal fascinerende stadjes en adembenemende landschappen- naar de Karoo-stad Oudtshoorn.  Het is de langste wijnroute ter wereld.
Weelderig groene valleien vormen een schril contrast met de halfwoestijn van de Klein Karoo met op de achtergrond torenhoge bergen en rivieren. Bezoekers rijden langs de wijngebieden van de Breede River Valley, de majestueuze Swartberg Mountains, de Cango Grotten, de struisvogelboerderijen van Oudtshoorn, en de fruitboomgaarden van de Langkloof Valley.

Bij Excelsior Wine Estate, kunnen we onze eigen wijn -inclusief persoonlijk etiket- blenden. 

Bij Viljoensdrift kunnen we een rivier cruise maken op de Breede Rivier.  Voorafgaand aan de cruise proeven we de wijnen van de boerderij en stellen we onze picknickmand samen.
Het is aan te raden de Rivier Cruise op voorhand te reserveren.  De cruise vertrekt iedere dag om 12.00 uur en duurt ongeveer 50 minuten. Daarna vertrekt de boot ieder uur afhankelijk van het aantal passagiers (minimum 6).

Verder kunnen we  een bezoek brengen aan Olyfberg waar we olijven kunnen proeven en schoonheidsproducten, gemaakt van olijven, kunnen aankopen.

Day 5: Karoo

Roam Private Game Reserve
Na een prachtige rit door de bergen bereiken we het Roam Private Game Reserve, ongetwijfeld één van de hoogtepunten van onze reis! 
De komende twee dagen staan in het teken van genieten in dit prachtige wilde gebied.
De Karoo, vroeger Karru (Khoisan voor ‘halfwoestijn), is het grootste ecosysteem van Zuid-Afrika en strekt zich uit over 400.000 vierkante kilometer. De semi-aride struikgewassen herbergen een verrassend rijke diversiteit aan planten, vogels en dieren. 
Roam Game Reserve beslaat 5.000 hectare onbedorven en uitgestrekte Karoo semi-woestijn.
We verkennen het gebied te voet met een ranger en gaan in een open safarivoertuig op zoek naar oa. buffels en cheetahs. 
Voor de liefhebbers zijn er tevens mountainbike routes.
We genieten van Afrikaanse gastvrijheid, heerlijke maaltijden en van de rust en ruimte van dit bijzondere gebied.

Overnachting in het Roam Private Game Reserve
Roam Safari Lodge bevindt zich in het Roam Private Nature Reserve, een 5.000 hectare groot reservaat in het midden van de Karoo. De Karoo beslaat een enorm gebied en is een halfwoestijn met een unieke flora en  fauna.  Het landschap bestaat uit weidse vlaktes met koppies (heuveltoppen), droge rivierbeddingen en indrukwekkende rotsformaties en kloven. Dieren en planten hebben zich hier volledig aangepast aan de harde klimaatomstandigheden. Roam richt zich op natuurconservatie, -herstel en ecotoerisme in een gebied wat voorheen veelal agrarisch en over begraasd was.  

Day 6: Karoo

Safari in Roam Private Game Reserve
Na een heerlijk warm ontbijt en een briefing door onze gids gaan we op safari in het reservaat.
We zoeken naar buffels, giraffen, zebra's, oryx, kudu's en het snelste landzoogdier ter wereld: de cheetah.
Als we in de buurt van de cheetahs komen, lopen we de laatste 100 meters te voet en komen we tot vlakbij deze prachtige kat.
We stoppen voor een heerlijke kopje koffie en home made biscuits en met wat geluk zien we stokstaartjes die zich opwarmen voor hun dagtaak.

Na de lunch en enkele uren rust bij het zwembad gaan we opnieuw op pad en zoeken we naar de dieren die zich in de voormiddag niet lieten zien. 
Bij zonsondergang houden we halt voor een heerlijk aperitief terwijl we genieten van de prachtige kleuren en de warme gloed over het Afrikaanse landschap. 

Voor de liefhebbers wordt 's avonds het water in de houtgestookte hottub verwarmd. Terwijl we ontspannen in het warme water raken we onder indruk van de ongelofelijke sterrenhemel. 

Days 7 - 8: Garden Route, Knysna

De spectaculaire Swartbergpass
Na een laatste ochtendactiviteit  (ringen van vogels) en een heerlijk ontbijt rijden we naar Knysna.
Voor de avontuurlijke bestuurder is de spectaculaire Swartberg Pass die over een niet-geasfalteerde weg door een woestenij van bergen voert, een echte uitdaging. 

De Garden Route
We rijden  over de Outeniqua Mountains naar de kust en de Garden Route met bekende plaatsen als Plettenberg Bay en Knsyna.
De Garden Route ligt ingeklemd tussen de Outeniqua Mountains, de Tsitsikamma Mountains en de glinsterende Indische Oceaan. De 200 kilometer lange kustvlakte tussen Mossel Bay en Storms River Mouth is het decor voor één van de meest spectaculaire autoroutes ter wereld.

Knysna is gelegen in het hart van de Garden Route en is bekend omwille van zijn schilderachtige lagune en het naburige Plettenberg Bay. 
Knysna is tevens een ideale uitvalsbasis om een bezoek te brengen aan het Elephant Sanctuary, Monkeyland, World of Birds of Tenikwa Cat Rehab.
Bij Plettenberg en Nature's Valley vinden we prachtige stranden terwijl Knysna zijn eigen Waterfront aan de lagune heeft.

De Khoi San bevolking noemde dit gebied Outeniqua, wat "a man laden with honey" betekent en duidt op de geur van de wilde bloemen. De omgeving heeft bijzonder veel te bieden; van de lagunes van Wilderness, de Heads van Knysna, de prachtige stranden bij Plettenberg Bay tot de overweldigende natuur van Tsitsikamma. 

Overnachting bij Knysna 
The Lofts Boutique Hotel ligt op Thesen Island, in het midden van de Knysna lagoon. Deze unieke locatie zet de toon voor een rustgevend verblijf waar je je heerlijk kan ontspannen en  opladen. Het hotel is een verbouwd boothuis en de kamers zijn prachtig ingericht met een industriële en tegelijkertijd warme uitstraling. The Lofts heeft 7 exclusieve lagoon suites met uitzicht op de lagoon of over de bijzondere architectuur van Thesen Harbour Town. The Lofts Atrium is het hart van het hotel met een lounge waar je kan eten, drinken of heerlijk ontspannen met een boek. Gasten van The Lofts krijgen ontbijtvouchers die ze kunnen gebruiken bij een aantal restaurants in de buurt. Verder kan je genieten van het uitzicht vanaf het zwembad en kan je gebruik maken van kano's en fietsen om de directe omgeving te verkennen. Wil je jezelf echt verwennen dan kan je een behandeling boeken in de spa.

Day 9: Tsitsikamma National Park

Ontdekking van het Tsitsikamma  National Park
We reizen verder richting Stormsriver dat midden in de bossen van Tsitiskamma ligt.
Het Tsitsikamma National Park is gelegen langs de prachtige kust van Zuid-Afrika en staat bekend om zijn dichte oerbos, dramatische kustlijn en prachtige rivieren. Het omvat een ongelooflijk mooi mariene reservaat -dat zich vijf kilometer ver in de oceaan uitstrekt- en de beroemde Otter Trail. Het park is de thuisbasis van diverse fauna en flora, waaronder meer dan 9000 soorten inheems fynbos, de prachtige Knysna Loerie, dolfijnen en bruinvissen, Kaapse Clawless Otter, Blue Duiker, en vele andere dier- en vogelsoorten.
Bezoekers kunnen wandelen naar de Big Tree, een spannende kajaktocht maken bij Storms River Mouth of genieten van een aantal andere activiteiten zoals fietsen, zwemmen, ziplinen, kamperen, snorkelen, duiken, mountainbiken en zeilen.

Overnachting in het Misty Mountain Nature Reserve 
We verblijven bij het Misty Mountain Nature Reserve dat gelegen is op 230m boven de ruige Tsitsikamma kustlijn van de Garden Route.
Met de zee aan de ene kant en bossen aan de andere kant is het een prachtig natuurgebied en  een prima uitvalsbasis voor uitstapjes in de omgeving.
De lodge verzorgt ontbijt en picknick packs. Gasten kunnen -na een warme dag-  genieten van verkoeling in het zwembad. Er zijn diverse wandel- en mountainbike routes en je kan er ook vissen of voetgolf spelen.

Days 10 - 11: Addo Elephant National Park

Quadtocht naar het Tsitsikamma National Park (optioneel)
Na het ontbijt kunnen we een spectaculaire quadtocht maken met een gids van de lodge. We rijden tot aan de rand van de kliffen van waaruit we een schitterend uitzicht hebben over het National Park. 

Safari in Addo Elephant National Park 
We reizen verder in oostelijke richting naar het bekende Addo Elephant National Park.
Het Addo Elephant National Park, gelegen in de betoverende Oostkaap provincie van Zuid-Afrika, is het op twee na grootste nationale park van het land en biedt een werkelijk onvergetelijke safari-ervaring. Dit fijn afgestemde ecosysteem biedt een toevluchtsoord aan grote aantallen olifanten, leeuwen, buffels, zwarte neushoorns, gevlekte hyena's, luipaarden, antilopen, zebra's en meer dan 400 vogelsoorten. Dit unieke park is 's werelds enige park met de 'Big 7' - de Big 5 plus de zuidkapers en de grote witte haai voor de kust van de Algoa Bay.

Overnachting bij Addo Elephant Park 
We verblijven bij Addo Dung Beetle Guest Farm dat boven op een berg in het hart van de Sundays River Valley op 4 kilometer van de hoofdingang van Addo Elephant National Park gelegen is. Vanuit de accommodatie hebben gasten een schitterend uitzicht over de Zuurberg Mountains.
De citrus plantage waar de lodge onderdeel van is heeft de naam "miskruier".
De lodge biedt verschillende type accommodaties  die allen bijzonder zijn en van alle gemakken voorzien zijn.
De  vriendelijke eigenaars staan steeds  klaar om hun gasten  advies te geven.  Drie avonden per week kan er bij het guesthouse gedineerd worden (maandag, woensdag en vrijdag). De andere avonden kan je terecht bij verschillende restaurants in de omgeving.

Day 12: Amakhala Game Reserve

Verkenning van het Amakhala Game Reserve
Het 18.000 hectare grote Amakhala Game Reserve, ligt in de buurt van het Addo Elephant Park, Grahamstown en de stranden van de Sunshine Coast. Het Game Reserve is een uniek initiatief op gebied van natuurbehoud. Dieren die hier vroeger vrij rondliepen worden ge-herintroduceerd waardoor een prachtig natuurgebied in ere wordt hersteld.
Tijdens safari's spotten gasten vele wilde dieren als leeuw, olifant, neushoorn, buffel, jachtluipaard, hyena, giraf, zebra, wildebeest, apen, schildpadden en diverse soorten antilopen. 

Overnachting in het Amakhala Game Reserve
Bukela Lodge, gelegen in het Amakhala Game Reserve, is een exclusieve lodge met 4 suites en 10 luxueuze safaritenten. Verscholen in een verborgen vallei onder inheemse bomen en planten is deze lodge de perfecte plek voor een unieke safaribeleving.
De suites en tenten zijn  luxueus ingericht en voorzien van alle modern comfort. Elke suite heeft een ruime en-suite badkamer, een binnen- en buitendouche, een eigen privé-dek, minibar en koffie/thee-faciliteiten.
De met riet bedekte suites zijn verbonden door houten wandelpaden die leiden naar de algemene ruimtes van de lodge. Hier vind je de receptie en een zit- en eetgedeelte met een open haard. Er is ook een kleine mediatheek met internet, spellen en boeken. Buiten is een heerlijk zwembad dat uitkijkt over een waterplaats waar buffels en olifanten regelmatig komen drinken.

’s Ochtends en in de middag/avond ga je in een open landcruiser met een gids op pad. Onderweg zijn er drankjes en snacks beschikbaar.
Na de ochtendsafari staat er een uitgebreide brunch klaar. Als je ’s avonds terugkomt van de game drive kun je heerlijk dineren bij het kampvuur in de boma, het openlucht restaurant.
Tijdens een verblijf bij Bukela Lodge zijn de game drives inbegrepen.
Check-in is rond 14:00 uur zodat je op tijd bent om ’s middags met de safari mee te kunnen.

Amakhala Game Reserve Amakhala Game Reserve Amakhala Game Reserve

Day 13: Amakhala Game Reserve

Op safari in het Amakhala Game Reserve
Na een vroege koffie gaan we op pad voor de eerste gamedrive van de dag.  Onze ervaren gids geeft uitleg over de fauna en de flora en brengt ons -in alle veiligheid- tot vlakbij de wilde dieren. 
Na een tijdje stoppen we voor een kopje koffie en biscuits.

Als we terugkeren in de lodge staat een heerlijk ontbijt klaar.

Relaxen bij Bukela Lodge 
We genieten van de Afrikaanse zon, relaxen bij het zwembad en komen tot rust in de schitterende Bukela Lodge die een authentiek Afrikaanse beleving combineert met de luxe en elegantie van een modern hotel.

Sundowner Game Drive
Na de afternoon tea, gaan we opnieuw op pad en zoeken we naar de dieren die zich in de voormiddag niet lieten zien. 
Bij zonsondergang houden we halt voor een heerlijk aperitief terwijl we genieten van de prachtige kleuren en de warme gloed over het Afrikaanse landschap. 

Bij terugkomst in de lodge praten we na bij het kampvuur en genieten we van een heerlijk avondmaal. 

Amakhala Game Reserve Amakhala Game Reserve Amakhala Game Reserve

Day 14: Port Elizabeth

Op weg naar Port Elizabeth
Na een laatste gamedrive en een deugddoend ontbijt zetten we koers naar Port Elizabeth dat we na een rit van een uur bereiken. 
Port Elizabeth, ook wel PE genoemd, ligt aan Algoa Bay in de Oostkaap provincie van Zuid-Afrika en staat bekend als de vriendelijke én de winderige stad.
In Port Elizabeth kunnen bezoekers heerlijk wandelen langs de oceaan, winkelen in één van de shoppingmalls en genieten van lekkere maaltijden in de vele restaurants. 

Addo Elephant National Park,  Baviaanskloof, St Francis Bay en het beroemde surfers paradijs in Jeffrey’s Bay liggen op een uur rijden.

Overnachting in Port Elizabeh
Ocean Bay Guesthouse ligt in Summerstrand, een rustige wijk aan het strand met eigen winkelcentrum op slechts 10 minuten van de luchthaven. 
Ocean Bay heeft 7 kamers die elk smaakvol zijn ingericht. De Garden Rooms liggen aan een binnenplaats en kijken uit op de tuin. De Pool Rooms hebben uitzicht op het zwembad.
Alle kamers  hebben een badkamer met bad en aparte douche en zijn voorzien van alle moderne comfort.
Elke kamer heeft een eigen terrasje of balkon. Er is gratis wifi in het gehele guesthouse.
Iedere ochtend wordt er een uitgebreid ontbijt geserveerd in de zonnige lounge.

Expert tips

  • Maak een wandeling over de boardwalk in Summerstrand. Wil je meer van de kustlijn zien? Wandel dan de Sacramento Trail tussen Sardinia Bay en Schoenmakerskop
  • Bezoek de diverse historische plekken in Port Elizabeth, zoals route 67, met 67 kunstwerken die symbool staan voor Nelson Mandela’s 67 jaar lange strijd voor vrijheid en rechtvaardigheid. 
  • Voor fine dining kun je terecht bij Ginger Restaurant. Subtiele gerechten met verse producten en een vleugje Eastern Cape gepaard met een uitgebreide wijnkaart. Tel. +27 (0)41 583 1229

Day 15: Your Last Day

Weer naar huis
Van Ocean Bay Guesthouse is het slechts 10 minuten rijden naar de luchthaven waar we onze auto inleveren en afscheid nemen van het schitterende Zuid-Afrika. 

back to top