Out in Africa is een reisorganisatie met een maatschappelijke en duurzame missie. Wij geloven dat toerisme de wereld een beetje mooier kan maken als het op een verantwoorde manier gebeurt.
Wat doen wij in Tanzania aan duurzaam reizen?
- Wij maken bij voorkeur gebruik van kleinschalige accommodaties gelegen op mooie locaties. Vaak slaap je in Tanzania onder canvas, in een zogenaamd tented camp in de Nationale Parken, dat is natuurlijk veel duurzamer dan slapen in een stenen hotel en bovendien heel bijzonder. Wij selecteren de accommodaties op: hun zorg voor hun mensen, hoe er met plastic wordt omgegaan, hun afvalbeleid, hoe er met energie en water wordt omgegaan, of kinderen beschermd worden, of er gebruik wordt gemaakt van lokale leveranciers, we hebben een voorkeur voor canvas boven cement, steunen zij lokale gemeenschappen en natuurlijk de charme en locatie. Wij bezoeken de accommodaties die wij gebruiken minimaal 1x per jaar (de vervelende kant van het werk).
- Bij de meeste accommodaties in Tanzania is het gebruikelijk dat er op de kamers drinkwater aanwezig is om de tanden te poetsen. Drinken uit de kraan is niet veilig. De meeste lodges en tented camps die wij gebruiken hebben glazen waterflessen op de kamers. Wij willen eigenlijk niet dat er plastic water flesjes op de kamers staan. Dat lukt nog niet altijd, maar wij doen ons best en sturen elk kwartaal een mail naar de accommodaties die dat nog niet doen.
- Wij vragen onze reizigers om een hervulbare waterfles uit Nederland mee te nemen op reis. Wij zorgen voor genoeg schoon drinkwater in de safari wagen. In de auto hangt een 20 liter container met schoon drinkwater voorzien van een kraantje zodat er makkelijk water getapt kan worden.
- De entree gelden voor de nationale parken in Tanzania zijn behoorlijk hoog. Het is goed om te weten dat deze entree gelden bijdragen aan het natuurbehoud in de parken. Bovendien genereert het inkomen en stimuleert het de bevolking om de natuur te beschermen.
- Tijdens een reis naar Tanzania verlaat je ’s ochtends de accommodatie om op game drive te gaan. Het hotel geeft dan standaard iedere gast een eigen kartonnen doos mee met een lunchpakket. In de doos zit dan plastic bestek dat ook nog eens in plastic verpakt is, de lunch zelf is ook vaak in plastic verpakt. Na de lunch resteert een hele berg afval. Wij gebruiken tijdens onze safaris pick nick boxen waarin een tafelkleed, borden, bestek en zogenaamde ijzeren hot pots zitten waar de lunch in verpakt is. Na de lunch resteert er geen afval. De afwas wordt ’s avonds door de lodge gedaan en de volgende ochtend wordt de pick nick box weer gevuld met lekker vers eten. In de pick nick box is ook gekookt water aanwezig om zelf koffie of thee onderweg te maken. Sustainable en wel zo gezellig! Het lukt nog niet overal, maar wij proberen zoveel mogelijk om de kartonnen lunch boxes te vervangen door onze eigen pick nick boxen.
- Wij betalen eerlijke salarissen en hebben goede arbeidsvoorwaarden voor onze collega’s en gidsen.
- Wij organiseren geen tours met dieren (zwemmen met dolfijnen), behalve dan in de natuur.
- Wij willen graag de lokale bevolking mee laten profiteren van het toerisme. Zo komen niet alleen de lasten (drukte, vervuiling, gebruik van voorzieningen als water, elektra), maar ook de lusten (werkgelegenheid, ontwikkeling) bij hen terecht. Kleinschalige projecten geven je de mogelijkheid de lokale bevolking te leren kennen, hen echt te ontmoeten en meer te begrijpen van elkaars wereld. En is dat niet juist een belangrijke reden om een verre reis te maken?
- Het bezoeken van kindertehuizen en scholen is altijd een lastige afweging of dit wel een positieve impact heeft. Wij steunen lodges als Rhotia Valley en Kiboko Lodge graag, door onze gasten er te laten slapen zodat er op verantwoorde wijze een steentje bijdraagt aan het welzijn van de kinderen.
- Wie kennen hun eigen land het beste? Natuurlijk de locals zelf! Daarom is het een aanrader om met een lokale gids op pad te gaan. Hij kan je alles vertellen over de cultuur, de bezienswaardigheden en het dagelijkse leven.
Hoe kunnen jullie helpen tijdens de reis?
- Neem je eigen hervulbare waterfles mee op reis, dat scheelt een hoop in de aankoop van plastic flesjes.
- Neem je eigen boodschappentas mee. Plastic tasjes zijn in Tanzania verboden. In de supermarkt of bij de winkels kan je stoffen tassen kopen. Natuurlijk is het beter en goedkoper om een eigen opvouwbare draagtas vanuit Nederland mee te nemen.
- Laat de gratis waterflesjes in de hotelkamers staan. Sommige hotels zetten bij wijze van service plastic flesjes water op je nachtkastje.
- Weiger plastic rietjes in drankjes. Een rietje lijkt klein, maar rietjes dragen wel degelijk voor een belangrijk deel bij aan de plastic soep in de oceanen.
- Op je hotelkamer liggen vaak toiletartikelen in plastic verpakkingen. Gebruik alleen wat je nodig hebt en gebruik zo veel mogelijk je eigen zeep en shampoo.
- Koop je onderweg een flesje frisdrank, dan is een glazen fles beter dan een plastic flesje.
- Uiteraard respecteren we de lokale cultuur en tradities. Soms vraagt dat aangepaste kleding, bijvoorbeeld in Stone Town. Voor de dames betekent dat bedekte schouders en benen. Je zult zien dat je veel vriendelijker behandeld wordt.
- Deel geen pennen, ballonnen, speelgoed en snoepjes uit, om te voorkomen dat kinderen leren dat bedelen loont. Als je toch iets wilt geven, doneer het dan aan een project waar de hele gemeenschap baat bij heeft. Ook is het goed om de spullen in Tanzania te kopen, zo steun je ook de lokale economie.
- Het lokaal kopen van souvenirs, eten en drinken in de lokale bars en restaurants en excursies doen met lokale gidsen, zorgt ervoor dat de Tanzaniaanse bevolking profiteert van je verblijf.
- Vergeet niet het licht en de airco uit te doen als je je kamer verlaat. Het gaat niet altijd vanzelf, soms moet je even zoeken naar de knopjes, maar ze zijn er wel.
- Water is schaars in Tanzania. Douche liever niet te lang en laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen.
- Als je meerdere nachten op 1 plek blijft is het een kleine moeite om de gebruikte handdoeken op te hangen zodat ze niet elke dag verschoond hoeven te worden. Goed voor het milieu!
- Leer wat woordjes Swahili, daarmee maak je makkelijk vrienden.
- Ga respectvol om met het maken van foto’s van de lokale bevolking. Probeer jezelf te verplaatsen in hen. Vraag sowieso altijd toestemming.
- Mochten er zaken in Tanzania toch niet zo duurzaam zijn geregeld, dan helpen jullie ons om dit te bespreken. Leg de ober uit waarom je geen rietje wil, en vraag het hotel waarom je je waterfles niet kan bijvullen. Als veel reizigers dit doen, dan komt de boodschap zeker over!
“If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito.”