Malaysia

Geografie

Maleisië bestaat uit twee aparte delen, zowel qua ligging als qua landschap. Beide delen zijn onderverdeeld in staten. Het schiereiland Maleisië grenst in het noorden aan Thailand en in het zuiden aan de republiek Singapore en is verdeeld in 11 staten. Aan weerskanten wordt het schiereiland omringd door water, aan de westkust door de Straat van Malacca en aan de oostkust ligt de Zuid-Chinese Zee. Het landschap is heel divers, van dichtbegroeid tropisch regenwoud tot groene heuvels met theeplantages en van kleine dorpjes aan de oostkust tot de grote moderne stad Kuala Lumpur aan de westkust. Ongeveer 640 km verder in de Zuid-Chinese Zee ligt het eiland Borneo, het derde grootste eiland ter wereld. Het noordelijk gedeelte, verdeeld in de twee staten Sabah en Sarawak, is onderdeel van Maleisië. Het zuidelijke gedeelte hoort bij Indonesië en dit gedeelte is bekend onder de naam Kalimantan. Het eiland is voor het grootste gedeelte bergachtig, vooral in de noordelijke en centrale gebieden. De hoogste berg van het eiland, Mount Kinabalu, ligt in het noordoosten. De natuur overheerst op Borneo, met tropische regenwouden en een uitzonderlijke verscheidenheid aan bloemen en planten.

Geschiedenis

De officiële geschiedschrijving van Maleisië begint met de bloeitijd van het sultanaat Malacca in de 15e eeuw. Men vermoedt echter dat delen van de huidige federatie al minstens 40.000 jaar geleden door mensen werden bewoond. Vooral in Malacca is de Nederlandse invloed duidelijk te zien. In 1641 veroverden de Nederlandse VOC Malacca en maakten daarmee abrupt een einde aan de Portugese macht die de Maleisische archipel al sinds 1511 overheersten. Het einde van de Nederlandse invloed kwam toen de Engelsen in 1795 Malacca innamen. In 1867 werden de Straits Settlements, Singapore, Malacca en Penang, kroonkoloniën van de Britten, met als uiteindelijk gevolg dat alle Maleisische sultanaten als protectoraten onder hun gezag kwamen. Grote delen van het Maleisisch schiereiland werden ontgonnen voor de aanleg van oliepalm-, thee- en rubberplantages en voor de winning van delfstoffen, met in het bijzonder tin. Voor het werk op de plantages importeerden de Engelsen grote aantallen Tamil-koelies uit India en Chinese contractarbeiders, van wie nakomelingen samen bijna de helft van de totale Maleisische bevolking uitmaken. In 1941, op dezelfde dag als de Japanse aanval op Pearl Harbour, landde een sterke Japanse invasievloot op de oostkust bij Kota Bharu, waarbij in de navolgende week de gehele Engelse luchtmacht werd vernietigd. Na de oorlog namen de Britten in september 1945 het bestuur weer over totdat uiteindelijk in 1957 de onafhankelijkheid van Maleisië een feit werd.

Ambassade

Ambassade van Maleisië
Rustenburgweg 2
2517 KE Den Haag
Tel: 070 - 350 6506
Website: www.kln.gov.my/web/nld_the-hague

Bevolking

Maleisië en Borneo kennen een multiculturele samenleving. De totale bevolking in Maleisië en Borneo telt ongeveer 25 miljoen mensen, waarvan 60 procent Maleisiërs en inheemse stammen zijn. De resterende 40 procent bestaat uit voornamelijk Chinezen en Indiërs.

Feestdagen

Door de culturele mix van verschillende bevolkingsgroepen, zoals Chinezen, Indiërs en Maleisiërs met elk hun eigen tradities en feesten, kent Maleisië veel nationale feestdagen. Een aantal feestdagen zijn voor de gehele bevolking en weer anderen gelden alleen voor specifieke religies. Behalve de belangrijkste godsdienstige feesten, is de verjaardag van de sultan in sommige staten ook een vrije dag en zijn er nog andere nationale feestdagen. Islamitische en Chinese feestdagen zijn gebaseerd op de maankalender en vallen ieder jaar dus op een andere datum.

Ramadan & Eid al Fitr:
Idul Fitri, ofwel weer heilig worden, is de viering die volgt aan het einde na een maand van vasten tijdens de Ramadan. De exacte data wisselen per jaar aangezien de moslim kalender baseert is op de cyclus van de maan. De exacte datum wordt bepaald bij het zien van de nieuwe volle maan in Mekka en dan pas wordt een officieel bericht van de regering uitgestuurd zodat alle gelovigen precies weten wanneer ze moeten beginnen. Het vasten begint in de ochtend net voordat de zon opkomt en eindigt bij het ondergaan van de zon. Gedurende de dag, tijdens de gehele maand, mag men niet eten, drinken, roken en boos worden, vloeken en liegen. Bij het ondergaan van de zon worden enorme feestmaaltijden opgediend en komen vele families, wijken en dorpen samen.
Tijdens Idul Fitri gaan alle moslims op bezoek bij hun familie en vrienden om vergiffenis te vragen voor al hetgeen ze verkeerd hebben gedaan en om het einde van de Ramadan te vieren. Tijdens deze periode is het uitzonderlijk druk op de wegen, bij toeristische attracties, in treinen, bussen, e.d. Winkels, restaurants, toeristische attracties, e.d. zijn vaak gesloten. Houd je hier rekening mee bij het reserveren van de reis naar en door Maleisië. Wij adviseren om gedurende deze periode niet naar de oostkust van Maleisië af te reizen, met name tijdens en rondom Idul Fitri. Indien je wenst te reizen in deze periode dien je er rekening mee te houden dat wij het reisprogramma moeten aanpassen en bepaalde onderdelen van de reis niet uitgevoerd kunnen worden.

Religie

De officiële godsdienst is de Islam, die door de Maleisiërs beleden wordt. Echter kan en mag men in Maleisië openlijk een ander geloof uitoefenen. Naast de Islam wordt dan ook het Boeddhisme, Taoïsme, Hindoeïsme en het Christendom beleden. De grote verscheidenheid aan cultuur en godsdienst zorgen voor een erg ‘kleurrijke’ samenleving. In Maleisië en Borneo vindt men vele moskeeën, kerken en tempels, kleurrijke feesten en verschillende heerlijke gerechten. Een hele speciale traditie is het ‘open house’. Tijdens religieuze feesten is het de gewoonte om collegae, vrienden en kennissen van andere bevolkingsgroepen uit te nodigen om deze feesten mee te maken.

Staatsvorm

Maleisië kent een parlementaire democratie met een wetgevend tweekamerstelsel. Het staatshoofd is de Yang Di-Pertuan Agong en het hoofd van de regering is de minister-president.

Taal

De officiële taal is het Maleis ofwel Bahasa Malaysia, wat bijna hetzelfde is als het Bahasa Indonesia. Engels wordt echter veel gebruikt en in de meeste hotels en toeristengebieden kan je hiermee goed terecht. Op Borneo worden door de Iban, Bidayuh, Melanau stammen nog veel dialecten en lokale talen, gesproken.

Telecommunicatie

In grote steden kan je bij postkantoren en hotelrecepties naar Nederland bellen. Je kunt gemakkelijk van Maleisië naar Nederland bellen, het nummer moet dan beginnen met +31. Voor het gebruik van jouw GSM raden wij je aan eerst contact op te nemen met jouw provider om de mogelijkheden en, nog belangrijker, de kosten vooraf te bekijken.

Tijdsverschil

In onze zomer is het in Maleisië 6 uur later dan in Nederland en in de winter is het tijdverschil 7 uur.


Toelatingseisen

Reisdocumenten

Om naar Maleisië te reizen heb je een paspoort nodig dat bij terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig is. Indien je de Nederlandse nationaliteit hebt, heb je voor Maleisië, bij een verblijf van maximaal 30 dagen, geen visum nodig. Indien je een andere nationaliteit hebt of je verblijft langer dan 30 dagen in Maleisië dan dien je voor het vertrek contact op te nemen met de Ambassade van Maleisië.


Betalingen en Wisselkoersen

Geld & credit cards

De munteenheid in Maleisië is de ‘Ringgit‘ (MYR), ook wel de ‘Maleisische Dollar‘ (M$) genoemd. 1 Ringgit is ca. € 0,20 (oktober 2017) Creditcards (Mastercard, Visa en American Express) worden in de grotere plaatsen en toeristische delen van het land steeds bekender. In vrijwel alle grote steden kan je pinnen bij de zogenaamde ATM’s. Om vervelende situaties te voorkomen raden wij je aan voor vertrek contact op te nemen met de bank en / of creditcard maatschappij over jouw persoonlijke betalingsmogelijkheden in Maleisië.


Reizen en Plaatselijk Transport

Autorijden

Maleisië is de Aziatische bestemming bij uitstek om per huurauto te ontdekken. De infrastructuur is uitstekend en de wegen zijn goed begaanbaar en prima onderhouden. Ook de bewegwijzering is redelijk tot goed en vaak in het Engels. En de prijs voor benzine is zeer voordelig. In Maleisië wordt links gereden en het stuur zit dus ook aan de rechterkant in de auto. Houd je er rekening mee dat rijstijl en verkeerssituaties in Maleisië anders zijn dan in Nederland. Hou daarnaast rekening met de afstand tussen de plaatsen en de benodigde rusttijd. Het is altijd even wennen, maar daarna heb je de mogelijkheid om in eigen tempo langs de schitterende bezienswaardigheden te rijden.
Door de verhuurmaatschappijen in Maleisië wordt over het algemeen het Europese rijbewijs (NL en andere EEG-landen) geaccepteerd. Wij raden je echter aan om een internationaal rijbewijs mee te nemen. Het internationaal rijbewijs is verkrijgbaar bij ieder ANWB-verkooppunt (kosten ca. € 18,95).

Afstanden en reistijden in de digitale kaart
De gegeven afstanden en reistijden in de kaart zijn gebaseerd op de snelste route vanuit Google.maps. Hierbij wordt geen rekening gehouden met omleidingen, invloed op uw snelheid vanwege weersomstandigheden en andere invloeden die de afstand en reistijd kunnen beïnvloeden.
Ook met de nodige pauzetijd is geen rekening gehouden. Deze is persoonlijk, houd je daar rekening mee
Tip: tel ca. 25-35% op bij de genoemde reistijden
Sluitingen van wegen en omleidingen worden ter plaatse aangegeven. Volg je ook de aanwijzingen van de politie en doe navraag. 
Nuttig is de informatie die de ANWB geeft op haar website
Onze tip: zorg ervoor dat je tijdig tankt. Langs de hoofdwegen is het aantal tankstations beperkt. Ook al heb je nog wat in de tank is bijvullen een geruststelling
 

Binnenlandse vluchten

Belangrijk! Maak je tijdens de reis gebruik van verschillende luchtvaartmaatschappijen waarbij de tickets afzonderlijk van elkaar worden afgegeven. Dan betekend dit, dat in het geval van tijdswijzigingen, vluchtannuleringen of het missen van de vlucht, maatschappijen niet verplicht zijn om de vlucht te wijzigen of het bieden van een alternatief.  

Of dit van toepassing is op de reis, kan je navragen bij de maatwerkspecialist.


Gezondheid / Medische informatie

Gezondheid & vaccinaties

In de grote steden in Maleisië zijn de medische faciliteiten voldoende aanwezig. Er werken dokters die veelal in het westen zijn opgeleid. Engelssprekende dokters zijn daarom ook makkelijk te vinden. Naar Aziatische maatstaven heeft Maleisië op het gebied van gezondheidszorg een uitstekende reputatie. In elke stad is medische hulpverlening beschikbaar in overheidsziekenhuizen, specialistencentra en privéklinieken. De Jong Intra Vakanties mag geen officiële adviezen geven omtrent vaccinaties. Enkel kunnen wij je adviseren om ruim voor het vertrek naar Maleisië contact op te nemen met de huisarts of met de plaatselijke GGD. Vaccinaties zijn niet verplicht. In het algemeen worden inentingen tegen tyfus, DTP, hepatitis A en het gebruik van malariatabletten (Borneo) geadviseerd.


Veiligheidsinstructies

Veiligheid

Maleisië is een veilige bestemming maar zoals overal ter wereld dien je de normale veiligheidsvoorzieningen te treffen. Houd je er als vrouw ook rekening mee dat je je voldoende bedekt in de Islamitische staten.


Eten, Drinken en Culinair Advies

Eten & drinken

Eten is een nationaal tijdverdrijf en meest favoriete vrijetijdsbesteding van de Maleisiërs. Heel Azië, gastronomisch gezien dan, is hier te vinden om je het beste van elke regio te bieden. Door de mix van culturen zijn er vele heerlijke gerechten gecreëerd die nergens anders te vinden zijn. Het uiteten gaan zit diepgeworteld in de multiculturele cultuur van het land, of het nu gaat om een stalletje langs de weg, eetcentrum of restaurant. Het is heel normaal om Maleisiërs, Chinezen en Indiërs samen te zien genieten van een berg stomende rijst en curry op een vers bananenblad. Maleisië is dé plek om te experimenteren met eten! Aan de oostkust van West-Maleisië worden alcoholische dranken slechts beperkt geschonken, veelal alleen in de accommodaties.


Klimaat en Weersomstandigheden

Klimaat

Maleisië heeft een tropisch klimaat, dus warm en vochtig het hele jaar door. De zon schijnt over het algemeen alle maanden van het jaar en de gemiddelde temperatuur varieert van 32ºC overdag tot 22ºC ‘s nachts. De seizoenen worden bepaald door de moesson, ofwel de regentijd. Aan de westkust is de regentijd van april tot oktober en trekt daarbij van zuid naar noord. Kuala Lumpur heeft in het voorjaar de meeste buien, Penang en Langkawi meer in het najaar. Aan de oostkust en Borneo is de regentijd van november tot februari. Hoewel de meeste reizigers deze periodes proberen te vermijden is het ook in de regentijd zeker de moeite waard naar Maleisië of Borneo te reizen. Vaak zijn de buien van korte duur en komt de zon vrijwel direct weer tevoorschijn.


Kledingvoorschriften

Kleding

Tijdens het reizen in Maleisië en Borneo is kleding gemaakt van natuurlijke stoffen, zoals katoen, het meest ideaal en wij raden je aan gemakkelijke maar stevige schoenen mee te nemen. In de bergen en de jungle (Cameron Highlands, Taman Negara en Borneo) kan het in de avond behoorlijk koel zijn en is het verstandig een trui of vest mee te nemen. Een licht regenjack is ook zeker geen gemis tijdens een tocht door de jungle.


Internetbeschikbaarheid

Internet is beschikbaar in internetcafés en koffiehuizen.


Netspanning en Telefonie

Elektriciteit

In Maleisië is de netspanning 220 volt. Wij raden je aan een universele adapter mee te nemen, aangezien de stopcontacten in Maleisië alleen geschikt zijn voor de zogenaamde Engelse stekkers. Bij een aantal hotels bestaat de mogelijkheid een adapter te lenen, al dan niet tegen betaling of een borgsom.


Algemene Informatie

Gewoontes

In Maleisië hanteert men vaak geheel andere omgangsvormen dan wij gewend zijn. Wanneer je je aan de normale omgangsvormen houdt loop je weinig kans om iemand eventueel onbedoeld te beledigen. Hieronder volgt een overzicht van enkele plaatselijke normen en waarden die van pas kunnen komen tijdens het bezoek aan Maleisië en Borneo.
Begroeten – In Europa is het heel gewoon voor mannen en vrouwen die elkaar begroeten om de hand te schudden of een kus op de hand of wang te geven. In Maleisië geeft men elkaar alleen de hand als men familie is. Mannen begroeten altijd eerst de mannen en dan de vrouwen en bij de vrouwen is het precies andersom. Veel Moslim vrouwen geven mensen van een ander geslacht liever geen hand. In zo’n geval volstaat een knikje of een glimlach.
Kleding – Iedereen wordt geacht zich onopvallend te kleden, vooral buiten de steden. Bij een bezoek aan een tempel of moskee of bij mensen thuis is het onbeleefd om een short te dragen.
Ouderen – Ouderen worden altijd met respect behandeld en zal men confrontatie of het in het openbaar tonen het niet met ze eens te zijn, voorkomen.
Punctualiteit – De Maleisiërs hebben een eigen tijd, wat van alles kan betekenen. Een lokale bus of boot vertrekt bijna nooit op de aangegeven tijd en bijna altijd te laat. De tijd kan verschillen van een aantal minuten tot enkele uren.
Schoenen – Voor het betreden van een religieus heiligdom of een privé huis, hoe eenvoudig dit ook is, word je geacht de schoenen uit te trekken.
Tutoyeren – De Maleisiërs noemen elkaar bij hun voornaam. Wees niet beledigd als een Maleisiër je met Mr., Mrs. Of Miss aanspreekt gevolgd door jouw voornaam.
Voeten – In aanwezigheid van een hoogwaardigheidsbekleder of in een traditioneel huis is het onbeleefd om de benen over elkaar heen te slaan met de voetzolen in de richting van die persoon of het oudste mannelijke familielid. Dit geldt in het bijzonder voor vrouwen.
Wijzen – Het wordt als zeer onbeleefd beschouwd naar iemand te wijzen met je vinger. Om iemand aan te wijzen maak je van jouw rechterhand een vuist met de duim bovenaan om zo diegene aan te wijzen. Om een richting aan te geven wordt altijd de hele hand gebruikt.

Waterdruk

In het algemeen is de waterdruk in Maleisië, ook in duurdere hotels, niet constant. Houd je hier met het douchen rekening mee aangezien soms de koude of warme waterstraal ineens veel minder of meer kracht kan krijgen met als gevolg dat je onverwachts of kouder of juist veel warmer water over je heen kunt krijgen. Zeker als de ‘naaste buren’ de kraan aan- of uitzetten komt dit drukverschil veelvuldig voor.
Als gevolg dat u onverwachts of kouder of juist veel warmer water over u heen kunt krijgen. Zeker als uw ‘naaste buren’ de kraan aan- of uitzetten komt dit drukverschil voor.

Stranden

Maleisië heeft een kust van maar liefst 4800 km lang en telt meer dan 200 eilanden. De beste stranden vind je aan de oostkust van West-Maleisië. Fijne zandstranden en een helblauwe zee kenmerken deze kust. Maar ook in de rest van Maleisië vind je prachtige stranden zoals op het eiland Langkawi en in Borneo. Hoewel de meeste hotels op Penang aan het strand liggen zul je zien dat er weinig gebruik wordt gemaakt van het strand en/of gezwommen wordt in zee. Dit heeft met name te maken met de kwaliteit van het zeewater alsmede de regelmatige kwallenplaag waardoor de zee niet begaanbaar is.

Toeristenbelasting Maleisië en Borneo

Voor Maleisië en Borneo geldt een toeristenbelasting die geheven wordt op het
moment van inchecken of uitchecken in het hotel. De belasting bedraagt MYR 10
(ca. € 2) per kamer per nacht en betaal je rechtstreeks aan het hotel.

Lokale Belasting

Malacca: Voor Malacca geldt een zogenoemde Heritage Tax die geheven wordt op het moment
van inchecken of uitchecken in het hotel. De belasting bedraagt MYR 2 (ca. € 0,40) per kamer per
nacht en betaal je rechtstreeks aan het hotel.
Penang: Voor Penang geldt een zogenoemde Local Government Fee die geheven wordt op het
moment van inchecken of uitchecken in het hotel. De belasting bedraagt MYR 3 (ca. € 0,60) per
kamer per nacht en betaal je rechtstreeks aan het hotel.
Langkawi: Voor Langkawi geldt een zogenoemde Tourism Fee die geheven wordt op het mo-
ment van inchecken of uitchecken in het hotel. De belasting bedraagt MYR 10 (ca. € 2) per kamer
per nacht en betaal je rechtstreeks aan het hotel.


terug naar boven